FFmpeg nechal kvůli porušení autorských práv odstranit z GitHubu jeden z repozitářů patřících čínské technologické firmě Rockchip. Důvodem bylo porušení LGPL ze strany Rockchipu. Rockchip byl FFmpegem na porušování LGPL upozorněn již téměř před dvěma roky.
K dispozici je nový CLI nástroj witr sloužící k analýze běžících procesů. Název je zkratkou slov why-is-this-running, 'proč tohle běží'. Klade si za cíl v 'jediném, lidsky čitelném, výstupu vysvětlit odkud daný spuštěný proces pochází, jak byl spuštěn a jaký řetězec systémů je zodpovědný za to, že tento proces právě teď běží'. Witr je napsán v jazyce Go.
Yazi je správce souborů běžící v terminálu. Napsán je v programovacím jazyce Rust. Podporuje asynchronní I/O operace. Vydán byl v nové verzi 25.12.29. Instalovat jej lze také ze Snapcraftu.
Od soboty do úterý probíhá v Hamburku konference 39C3 (Chaos Communication Congress) věnovaná také počítačové bezpečnosti nebo hardwaru. Program (jiná verze) slibuje řadu zajímavých přednášek. Streamy a záznamy budou k dispozici na media.ccc.de.
Byl představen nový Xserver Phoenix, kompletně od nuly vyvíjený v programovacím jazyce Zig. Projekt Phoenix si klade za cíl být moderní alternativou k X.Org serveru.
XLibre Xserver byl 21. prosince vydán ve verzi 25.1.0, 'winter solstice release'. Od založení tohoto forku X.Org serveru se jedná o vůbec první novou minor verzi (inkrementovalo se to druhé číslo v číselném kódu verze).
Wayback byl vydán ve verzi 0.3. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.
Byla vydána verze 4.0.0 programovacího jazyka Ruby (Wikipedie). S Ruby Box a ZJIT. Ruby lze vyzkoušet na webové stránce TryRuby. U příležitosti 30. narozenin, první veřejná verze Ruby 0.95 byla oznámena 21. prosince 1995, proběhl redesign webových stránek.
Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
)...
.
.
Důležité ovšem je, aby bylo možné připojit a synchronizovat ten mobil. Na hrách netrvám, koneckonců můžu si případně nechat nainstalované Windows jenom kvůli těm pár hrám co hraju a třeba to bude i fungovat v Cedeze či wine
. Hibernace a spol. fungovat MUSÍ, tato podmínka musí být splněna na 100%. Je ten projekt ntfs-3g + fuse spolehlivý? Nepřijdu díky tomu o data? Co se týče HW viz jiný příspěvek.
.
. A rád bych, abych vůbec nevěděl, že je konzole, prostě abych všechno "naklikal" v KDE...
, ale dnes jsem v pohodě a mám to do penze
. Ztráta času a nervů se mi od té doby již mnohokrát vrátila.
Potřebuju plně funkční HW i SW...
Pokud ta energie navíc bude vynaložená na naučení se se softwarem, není problém, pokud to bude vynaložené na rozběhnutí, je něco špatně...
Běžně na tyto dotazy už vůbec nereaguju, ale tento mi přišel takový jiný. Takže ses trefil. Klidně se ptej (každou věc do jednoho dotazu, ne vše dohromady).

- ale to byla určitá konkrétní zkušenost, která může být jindy jiná ...
Je to všechno hrozně složité, každá varianta má své plus i své mínus. Potřeboval bych někoho naživo, kdo Linuxu dobře rozumí, aby alespoň pro začátek se staral o můj počítač a pomohl mi s výběrem programů. Jediné v čem jsem rozhodnutý je KDE (ale i to je pokrok
)
U Windows je rychlejší reinstal (resp. reimagnutí), v Linuxu se dá nefunkční systém zachránit bez reinstalace? To je dobrá zpráva
. Já osobně za základ považuji e-maily, obrázky nejrůznějších formátů, základní multimédia, kancelářský program, skenování, tisk, surfování po internetu,atd, ale již ne 3D modelování karosérií autobusů.
Stačí mi 2D bitmapa (prostě fotky z digitálu), ale musí to být kvalitní a jednoduché, protože mě to živí. Proto jsem si koupil Zoner Photo Studio pro Windows, přesně totiž splňuje moje požadavky.
A třeba srovnání horizontu je v Gimpu na dlouho, protože místo aby se použila pouze jedna funkce (rotace) musí se k tomu následně ještě použít ořez, protože ten neproběhne automaticky...
Nejlepší distribuce pro začátečníka je ta, kterou používá kamarád.
A teď ke konkrétním věcem:
- na základní hrátky a převod RAWů můžeš použít ufraw
- na synchronizaci etc. existuje vícero softu, je potřeba vygooglovat podporu pro tvůj telefon
- suspend na disk pravděpodobně bude fungovat, suspend do RAM dělá problémy častěji
- o spolehlivý přístup na NTFS se postará ovladač ntfs-3g, který se ale většinou musí dohrávat zvlášť
- se 64b systémem nebývají problémy, ale pokud chceš 32b programy (flash, ...), tak se konzoli nejspíš nevyhneš

Takže jestli mi to zabere 4 GB nebo 8 GB, na tom mi fakt moc nezáleží... 

Tiskni
Sdílej: