Vývoj linuxové distribuce Clear Linux (Wikipedie) vyvíjené společností Intel a optimalizováné pro jejich procesory byl oficiálně ukončen.
Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).
V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.
Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).
Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.
Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jako první orgán státní správy v Česku spustilo takzvaný „bug bounty“ program pro odhalování bezpečnostních rizik a zranitelných míst ve svých informačních systémech. Za nalezení kritické zranitelnosti nabízí veřejnosti odměnu 1000 eur, v případě vysoké závažnosti je to 500 eur. Program se inspiruje přístupy běžnými v komerčním sektoru nebo ve veřejné sféře v zahraničí.
Vláda dne 16. července 2025 schválila návrh nového jednotného vizuálního stylu státní správy. Vytvořilo jej na základě veřejné soutěže studio Najbrt. Náklady na přípravu návrhu a metodiky činily tři miliony korun. Modernizovaný dvouocasý lev vychází z malého státního znaku. Vizuální styl doprovází originální písmo Czechia Sans.
Vyhledávač DuckDuckGo je podle webu DownDetector od 2:15 SELČ nedostupný. Opět fungovat začal na několik minut zhruba v 15:15. Další služby nesouvisející přímo s vyhledáváním, jako mapy a AI asistent jsou dostupné. Pro některé dotazy během výpadku stále funguje zobrazování například textu z Wikipedie.
Více než 600 aplikací postavených na PHP frameworku Laravel je zranitelných vůči vzdálenému spuštění libovolného kódu. Útočníci mohou zneužít veřejně uniklé konfigurační klíče APP_KEY (např. z GitHubu). Z více než 260 000 APP_KEY získaných z GitHubu bylo ověřeno, že přes 600 aplikací je zranitelných. Zhruba 63 % úniků pochází z .env souborů, které často obsahují i další citlivé údaje (např. přístupové údaje k databázím nebo cloudovým službám).
Máme tady server Primergy RX300S2 a v něm RAID5 řadič LSI 320-2E. Zapisovalo se na něj nějakých 50MB/s (XFS). Potom nám vyměnili MB a uživatelé si začali stěžovat na pomalost disku. Není divu, dosáhneme nejvýše 5MB/s. Chybová hlášení žádná. Něco se asi muselo špatně nastavit v rámci výměny MB. Neměl by někdo prosím myšlenku, co by to mohlo být? Uvnitř jsou SCSI disky 300MB a i ten RAID5 se tváří jako SCSI disk.
Dík to bylo vyčerpvaíjcí. Zkusím se podívat po novějším BIOSu, to se mi zdá dobrá stopa. Zkusím to s volbičkou irqpoll a když tak nějak zacvičím s ACPI. Podívám se, jestli je tam nějaký Event log.
Koukal jsem se do BIOSu toho RAIDu. Všechny disky se hlásí bez chyb. RAID tvrdí, že je OK. V logu z bootování mi to píše 6807.12 BogoMIPS . Já nevím co to znamená. Nic mi nebliká a nepiští. V messages žádná chyba.
Stalo se, že začaly nějak postupně odumírat filesystémy, vypadalo to na úplný rozpad. Dělo se to při větším zatížení diskovým provozem. Ale po rebootu byla všechna data na svém místě. V BIOSu RAIDu se dá nastavit kešovaný nebo přímý režim. Když jsem dal přímý, tyhle problémy vymizely. Udělal jsem /var/log jako zvláštní filesystém a zase zapnul kešovaný provoz. Rozpad opět nastal a v logu něco bylo, že se spouští nějaká patrola. RAID si vnitřně zřejmě dělal nějakou kontrolu nebo opravu. To stačilo servisní firmě, aby vyměnili MB. Po výměně nám to po hodině provozu zase padlo. Ale že jsem nevěděl co dál, jenom jsem to rebootoval a od té doby to už pár měsíců běží, kešovaně. Až uživatelé přišli na to, že je to nějak pomalý. Tak jsem se tím začal zabývat. Především jsem to zase přepnul na nekešovaný režim, ale rychlost se nezměnila.
Ten stroj je v záruce. Já vyzkouším co jsi mi poradil, pustím HW testy a budu znovu reklamovat. Každopádně děkuji za řadu pěkných tipů.
Některé adresáře tam byly ale nedalo se v nich udělat ls. V jiných se dalo, ale chyběly tam soubory. Některé soubory byly vidět pomocí ls ale nešly přečíst. Chybová hlášení byla jedině I/O error. SCSI chyby žádné. Filesystémy se postupně dělaly read-only, nakonec i / . Ono to / je taky na tom poli.
Podle mě takhle by se to chovalo, kdyby byl problém mezi raidem a keší. Po vypnutí keše to skutečně začalo fungovat. Ale firmware RAID řadiče je prý aktuální. Vyloudit tuto chybu uměl jenom jeden z uživatelů nějakým specifickým výpočtem. Ostatní výpočtáři neměli problém. Rozhodně nestačilo libovolné větší zatížení.
Nezapomeň že jsme vyměnili Mb i s RAID řadičem, on je integrovaný. to bychom museli mít dvě různé závady.
Stačilo nastavit režim zápisu WRITEBACK, to znamená že pole přijme požadavek na diskovou operaci a potvrdí ho, aniž by čekalo na fyzické provedení zápisu. Je to vlastně riskantní, protože zápis se taky nemusí podařit a zapisující linux už se o tom nedozví. U obyčejního disku bych do toho nešel, ale tohle je diskové pole navíc obdařené baterií. Při poruše disku se to zapíše na ostatní disky a chybující disk bude vyřazen. I při výpadku elektřiny to baterka podrží, než se nadržené operace provedou. Takže to riziko snad není tak velké. Původně bylo WRITETHROUGH, to je ta bezpečná varianta.
Dále jsem nastavil režim čtení na READAHEAD, takže po provedení zadaného čtení si pole do keše připraví ještě následující kousek dat, neboť už tuší, že na ně brzy dojde. Původně tam bylo NORMAL.
Načež se nám pole zrychlilo na osminásobek a běhá zase jako dřív, jako před první výměnou motherboardu. Ono je to celé takhle: RAID řadič je integrovaný na MB. Servisní RAID data jsou v paměti toho řadiče a kopie na discích. Po výměně MB nový řadič servisní data neměl, tak si je vzal z disků. Ale optimalizační parametry na discích nebyly, tak tam nechal defaulty. Nový RAID řadič staré parametry skutečně nemohl znát. To spíš je mohl znát ten servisní technik. který nám MB vyměnil, žeano.
Tiskni
Sdílej: