Společnost JetBrains uvolnila Mellum, tj. svůj velký jazykový model (LLM) pro vývojáře, jako open source. Mellum podporuje programovací jazyky Java, Kotlin, Python, Go, PHP, C, C++, C#, JavaScript, TypeScript, CSS, HTML, Rust a Ruby.
Vývojáři Kali Linuxu upozorňují na nový klíč pro podepisování balíčků. K původnímu klíči ztratili přístup.
V březnu loňského roku přestal být Redis svobodný. Společnost Redis Labs jej přelicencovala z licence BSD na nesvobodné licence Redis Source Available License (RSALv2) a Server Side Public License (SSPLv1). Hned o pár dní později vznikly svobodné forky Redisu s názvy Valkey a Redict. Dnes bylo oznámeno, že Redis je opět svobodný. S nejnovější verzí 8 je k dispozici také pod licencí AGPLv3.
Oficiální ceny Raspberry Pi Compute Modulů 4 klesly o 5 dolarů (4 GB varianty), respektive o 10 dolarů (8 GB varianty).
Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
franta:x:505:505::/chroot:/chroot/bin/bashv /etc/passwd zajistí IMHO pouze nastavení proměnné prostředí HOME na /chroot a spuštění /chroot/bin/bash jakožto uživatelova shellu. Nějak mi uniká, kde se provádí to chrootování.
franta:x:505:505::/chroot:/chroot/bin/bashjsem si precetl nekolikrat a hledal jsem co mi uniklo. Nakonec mne ubezpecil kolega, ze tentokrat neni vyjimecne chyba na me strane :))
franta:x:505:505::/chroot:/usr/local/bin/chrootsha do adresare "/usr/local/bin" pridat script "chrootsh" s nasledujicim obsahem:
#!/bin/bash exec /usr/sbin/chroot /chroot /bin/bashTen script "chrootsh" musi mit samozrejme nastavem "x" bit.
Diky nekterym za podporu, ale to nic nemeni na tom, ze je to obrovska chyba a ostuda. Timto se moc omlouvam (kdyz se na to ted divam, tak mi neni jasne jak jsem mohl vubec takovou kravinu napsat).
Ten obrazek taky, tam to neni az tak strasne, ale prece.
Ostatni veci tu uz byly vyjasneny (jako cim editovat /etc/passwd, ci jestli jsou prikazy ls, mkdir atd. internimi prikazy bashe).
Myslim, ze kdyby mel normalni user pravo volat chroot, tak by mu to na par veci bylo (viz "Vytvoření chroot prostředí", bod 1). Nejsem ted u sveho pocitace, takze nemuzu vyzkouset, ale melo by za urcitych podminek fungovat nasledujici:
1) Pokud mam pravo zapisovat na oddil, kde je nejaky setuid program, vytvorim si adresar a do v nem vytvorim link na ten program.
2) Pokud program pouziva nejake dynamicky linkovane knihovny, tak mu do sveho adresare podstrcim modifikovane.
3) chroot do meho adresaere, kde spustim ten setuid program a mam to :)
4) Jsem sice v chrootu, ale jsem root, takze by (ale to prave nemam overene) treba melo jit vytvorit si blokove zarizeni odpovidajici harddisku atd...
Nevim, jestli to by to cele fungovalo, ale to ze normalni user nemuze volat chroot ma svuj vyznam :)
pokus:x:1003:1003:pokus,,,:/home/pokus/:/bin/rbashtak uzivateli znemoznim provest
cd ..
ale porad bude moct pomoci mc
koukat kam bude chtit.
Tiskni
Sdílej: