Byl publikován aktuální přehled dění a novinek z vývoje Asahi Linuxu, tj. Linuxu pro Apple Silicon. Blíží se vydání podporující čipy M3. Vývojáře lze podpořit na GitHub Sponsors a Open Collective.
Kancelářský balík LibreOffice byl vydán ve verzi 26.8. Mimo jiné vylepšuje typografii a kompatibilitu s formáty MS Office, více v poznámkách k vydání.
Armbian, tj. linuxová distribuce založená na Debianu a Ubuntu optimalizovaná pro jednodeskové počítače na platformě ARM a RISC-V, ke stažení ale také pro Intel a AMD, byl vydán ve verzi 26.8. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Byla vydána nová verze 23.1.0, tj. první stabilní verze z nové řady 23.1.x, překladačové infrastruktury LLVM (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání: LLVM, Clang, LLD, Extra Clang Tools, Libc++, Polly a Flang.
Google Chrome 152 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 152.0.7977.64 přináší řadu novinek. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 327 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Před 35 lety, 25. srpna 1991, oznámil Linus Benedict Torvalds v diskusní skupině comp.os.minix, že vyvíjí (svobodný) operační systém (jako koníček, nebude tak velký a profesionální jako GNU) pro klony 386 (486), že začal v dubnu a během několika měsíců by mohl mít něco použitelného.
Apple představil čipy M6 a M5 Ultra, Mac mini s M6 nebo M5 Pro a Mac Studio s M5 Max nebo M5 Ultra. Fedora Asahi Remix zatím podporuje jenom M1 a M2.
Firefox 157 přinese zapnutou podporu rastrového grafického formátu JPEG XL. Založena je na v Rustu napsané implementaci jxl-rs používané i v Chrome a Chromiu.
Vanilla OS 3 „Reunion“ byl vydán. Tato na Debianu „Sid“ založená desktopová distribuce s transakčními aktualizacemi „neměnného“ základního systému (ABRoot) nově podporuje architekturu arm64 (vedle x86-64), podporuje reprodukovatelné sestavení většiny balíčků a vylepšuje systémové nástroje. Vlastní meta-správce balíčků APX nyní používá Distrobox v2 a je dostupný i pro jiné distribuce.
Řemínky pro Apple Watch, bezdrátová sluchátka nebo nabíjecí adaptéry. Takovou nabídku našli v uplynulých dnech příslušníci Celního úřadu v Liberci při kontrole kamenného obchodu na Náchodsku. Celkem zde zadrželi 3 035 kusů zboží podezřelého z porušování práv duševního vlastnictví. Pokud by se jednalo o originální výrobky, jejich hodnota by podle odhadu přesáhla 10,8 milionu korun.
Ale alespon to fungovalo. Jedine, co se se 2 monitory nerozbehlo, byla HW akcelerace. Resil jsem to strasne dlouho a nic. Az po odpojeni druheho momitoru stacil restart Xserveru a bezelo to :-/
A v poslednich dvou verzich ovladacu (driv jsem to tedy nekoumal) je k dispozici i ATI Control Panel, ktery Vam umozni prepinat mezi nastavenimi vice monitoru a gamma korekci za behu. Je to celkem sympaticke, ze clovek nemusi vlizt do konfiguraku, aby si to zmenil, kdyz si treba nahodou chce neco zahrat a potrebuje deaktivovat jeden monitor kvuli fungujici akceleraci.
Zajimalo by me, jestli ten problem nefungujici akcelerace s vice monitory ma i nekdo jiny nebo zda se to nekomu povedlo zlomit.
Pekny den
ServerFlags nemáte uvedeno DefaultserverLayout - nemělo by to snad vadit, ale já bych to pro jistotu uvedl.
Všechno jinak vypadá v pořádku. Já jsem si s Xineramou hrál taky dlouho, jsou to infarktové stavy. Jediné, co jsem zjistil, než se to rozběhlo, že mnohdy nepomůže dokola restartovat XFree, ale - světe div se - celý systém. Fakt. Konfigurace, která nefungovala tak, jak jsem chtěl, byla po restartu naprosto v pořádku.
Neznám kartu, mám Radeona 7000 VE, proto se jen ptám: BusID je schválně rozdílné, i když se jedná o jednu kartu? To mi připadá podezřelé...
Kritická sekce je ServerLayout. Určitá kombinace Screenů mi dokonce háže SIGFAULT XFree. Zkuste to prohodit: je-li screen1 hlavní monitor, zkuste napsat
Screen "screen1" Screen "screen2" LeftOf "screen1"U prvního uvedení
Screen by mohl být také parametr...ale to je všechno otázka laborování a nervů.
ServerFlags. Teď mi jede tohle:
Section "ServerFlags"
DefaultServerLayout "Multihead"
Option "BlankTime" "0"
Option "Xinerama" "true"
EndSection
Nebojte se, bude líp. Navíc to zdaleka není doslovný překlad.
DDCMode a ještě to přeraz pevným nastavením frekvencí. Pokud DDC neumí, asi bude lepší modeline - nějaká jiná.
Kartou to IMHO nebude, atiny (zejména staré) mají dobrou podporu. Ale verzi 4.4 bohužel neznám, tak se můžu mýlit...
Tiskni
Sdílej: