Dánské ministerstvo pro digitální záležitosti má v plánu přejít na Linux a LibreOffice [It's FOSS News].
V úterý Google vydal Android 16. Zdrojové kódy jsou k dispozici na AOSP (Android Open Source Project). Chybí (zatím?) ale zdrojové kódy specifické pro telefony Pixel od Googlu. Projekty jako CalyxOS a GrapheneOS řeší, jak tyto telefony nadále podporovat. Nejistá je podpora budoucích Pixelů. Souvisí to s hrozícím rozdělením Googlu (Google, Chrome, Android)?
Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.101 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.101 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
V Brně na FIT VUT probíhá třídenní open source komunitní konference DevConf.CZ 2025. Vstup je zdarma, nutná je ale registrace. Na programu je celá řada zajímavých přednášek, lightning talků, meetupů a workshopů. Přednášky lze sledovat i online na YouTube kanálu konference. Aktuální dění lze sledovat na Matrixu, 𝕏 nebo Mastodonu.
Vyloučení technologií, které by mohly představovat bezpečnostní riziko pro stát, má umožnit zákon o kybernetické bezpečnosti, který včera Senát schválil spolu s novelami navazujících právních předpisů. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, počítá rovněž s prověřováním dodavatelů technologií pro stát. Normy mají nabýt účinnosti od třetího měsíce po jejich vyhlášení ve Sbírce zákonů.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.6.
Po Red Hat Enterprise Linuxu a AlmaLinuxu byl v nové stabilní verzi 10.0 vydán také Rocky Linux. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2025-06 aneb Eclipse 4.36. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Americká filmová studia Walt Disney a Universal Pictures podala žalobu na provozovatele populárního generátoru obrázků pomocí umělé inteligence (AI) Midjourney. Zdůvodňují to údajným porušováním autorských práv. V žalobě podané u federálního soudu v Los Angeles označují firmu za „bezednou jámu plagiátorství“, neboť podle nich bez povolení bezostyšně kopíruje a šíří postavy z filmů jako Star Wars, Ledové království nebo Já, padouch, aniž by do nich investovala jediný cent.
Ultra Ethernet Consortium (UEC), jehož cílem je optimalizace a další vývoj Ethernetu s důrazem na rostoucí síťové požadavky AI a HPC, vydalo specifikaci Ultra Ethernet 1.0 (pdf, YouTube).
ServerFlags
nemáte uvedeno DefaultserverLayout
- nemělo by to snad vadit, ale já bych to pro jistotu uvedl.
Všechno jinak vypadá v pořádku. Já jsem si s Xineramou hrál taky dlouho, jsou to infarktové stavy. Jediné, co jsem zjistil, než se to rozběhlo, že mnohdy nepomůže dokola restartovat XFree, ale - světe div se - celý systém. Fakt. Konfigurace, která nefungovala tak, jak jsem chtěl, byla po restartu naprosto v pořádku.
Neznám kartu, mám Radeona 7000 VE, proto se jen ptám: BusID je schválně rozdílné, i když se jedná o jednu kartu? To mi připadá podezřelé...
Kritická sekce je ServerLayout
. Určitá kombinace Screen
ů mi dokonce háže SIGFAULT XFree. Zkuste to prohodit: je-li screen1 hlavní monitor, zkuste napsat
Screen "screen1" Screen "screen2" LeftOf "screen1"U prvního uvedení
Screen
by mohl být také parametr...ale to je všechno otázka laborování a nervů.
ServerFlags
. Teď mi jede tohle:
Section "ServerFlags" DefaultServerLayout "Multihead" Option "BlankTime" "0" Option "Xinerama" "true" EndSection
DDCMode
a ještě to přeraz pevným nastavením frekvencí. Pokud DDC neumí, asi bude lepší modeline - nějaká jiná.
Kartou to IMHO nebude, atiny (zejména staré) mají dobrou podporu. Ale verzi 4.4 bohužel neznám, tak se můžu mýlit...
Tiskni
Sdílej: