Článek na stránkách Fedora Magazinu informuje o vydání Fedora Asahi Remixu 43, tj. linuxové distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 43.
Byl zveřejněn program konference Installfest 2026. Konference proběhne o víkendu 28. a 29. března v Praze na Karlově náměstí 13. Vstup zdarma.
Byla vydána Java 26 / JDK 26. Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 10. Odstraněno bylo Applet API.
Byla vydána nová verze 260 správce systému a služeb systemd (Wikipedie, GitHub). Odstraněna byla podpora skriptů System V. Aktualizovány byly závislosti. Minimální verze Linuxu z 5.4 na 5.10, OpenSSL z 1.1.0 na 3.0.0, Pythonu z 3.7.0 na 3.9.0…
Byla vydána nová verze 5.1 svobodného 3D softwaru Blender. Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Videopředstavení na YouTube.
Bylo oznámeno vydání nové verze 8.1 "Hoare" kolekce svobodného softwaru umožňujícího nahrávání, konverzi a streamovaní digitálního zvuku a obrazu FFmpeg (Wikipedie). Doprovodný příspěvek na blogu Khronosu rozebírá kódování a dekódování videa pomocí Vulkan Compute Shaders v FFmpeg.
Byl představen open-source a open-hardware prototyp nízkonákladového raketometu kategorie MANPADS, který byl sestaven z běžně dostupné elektroniky a komponent vytištěných na 3D tiskárně. Raketa využívá skládací stabilizační křidélka a canardovou stabilizaci aktivně řízenou palubním letovým počítačem ESP32, vybaveným inerciální měřicí jednotkou MPU6050 (gyroskop a akcelerometr). Přenosné odpalovací zařízení obsahuje GPS,
… více »Vědci z univerzity La Sapienza v Římě vyvinuli systém, který dokáže identifikovat jednotlivce pouze na základě toho, jak narušují signály Wi-Fi. Autoři tuto novou technologii nazvali WhoFi. Na rozdíl od tradičních biometrických systémů, jako jsou skenery otisků prstů a rozpoznávání obličeje, nevyžaduje tato metoda přímý fyzický kontakt ani vizuální vstupy. WhoFi může také sledovat jednotlivce na větší ploše než kamera s pevnou polohou; stačí, je-li k dispozici Wi-Fi síť.
SuperTux (Wikipedie), tj. klasická 2D plošinovka inspirovaná sérií Super Mario, byl vydán v nové verzi 0.7.0. Videoukázka na YouTube. Hrát lze i ve webovém prohlížeči.
Ageless Linux je linuxová distribuce vytvořená jako politický protest proti kalifornskému zákonu o věkovém ověřování uživatelů na úrovni OS (AB 1043). Kromě běžného instalačního obrazu je k dispozici i konverzní skript, který kompatibilní systém označí za Ageless Linux a levné jednodeskové počítače v ceně 12$ s předinstalovaným Ageless Linuxem, které se chystají autoři projektu dávat dětem. Ageless Linux je registrován jako operační
… více »
Ale alespon to fungovalo. Jedine, co se se 2 monitory nerozbehlo, byla HW akcelerace. Resil jsem to strasne dlouho a nic. Az po odpojeni druheho momitoru stacil restart Xserveru a bezelo to :-/
A v poslednich dvou verzich ovladacu (driv jsem to tedy nekoumal) je k dispozici i ATI Control Panel, ktery Vam umozni prepinat mezi nastavenimi vice monitoru a gamma korekci za behu. Je to celkem sympaticke, ze clovek nemusi vlizt do konfiguraku, aby si to zmenil, kdyz si treba nahodou chce neco zahrat a potrebuje deaktivovat jeden monitor kvuli fungujici akceleraci.
Zajimalo by me, jestli ten problem nefungujici akcelerace s vice monitory ma i nekdo jiny nebo zda se to nekomu povedlo zlomit.
Pekny den
ServerFlags nemáte uvedeno DefaultserverLayout - nemělo by to snad vadit, ale já bych to pro jistotu uvedl.
Všechno jinak vypadá v pořádku. Já jsem si s Xineramou hrál taky dlouho, jsou to infarktové stavy. Jediné, co jsem zjistil, než se to rozběhlo, že mnohdy nepomůže dokola restartovat XFree, ale - světe div se - celý systém. Fakt. Konfigurace, která nefungovala tak, jak jsem chtěl, byla po restartu naprosto v pořádku.
Neznám kartu, mám Radeona 7000 VE, proto se jen ptám: BusID je schválně rozdílné, i když se jedná o jednu kartu? To mi připadá podezřelé...
Kritická sekce je ServerLayout. Určitá kombinace Screenů mi dokonce háže SIGFAULT XFree. Zkuste to prohodit: je-li screen1 hlavní monitor, zkuste napsat
Screen "screen1" Screen "screen2" LeftOf "screen1"U prvního uvedení
Screen by mohl být také parametr...ale to je všechno otázka laborování a nervů.
ServerFlags. Teď mi jede tohle:
Section "ServerFlags"
DefaultServerLayout "Multihead"
Option "BlankTime" "0"
Option "Xinerama" "true"
EndSection
Nebojte se, bude líp. Navíc to zdaleka není doslovný překlad.
DDCMode a ještě to přeraz pevným nastavením frekvencí. Pokud DDC neumí, asi bude lepší modeline - nějaká jiná.
Kartou to IMHO nebude, atiny (zejména staré) mají dobrou podporu. Ale verzi 4.4 bohužel neznám, tak se můžu mýlit...
Tiskni
Sdílej: