Ubuntu 25.10 má nově balíčky sestavené také pro úroveň mikroarchitektury x86-64-v3 (amd64v3).
Byla vydána verze 1.91.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo druhou veřejnou soutěž v programu TWIST, který podporuje výzkum, vývoj a využití umělé inteligence v podnikání. Firmy mohou získat až 30 milionů korun na jeden projekt zaměřený na nové produkty či inovaci podnikových procesů. Návrhy projektů lze podávat od 31. října do 17. prosince 2025. Celková alokace výzvy činí 800 milionů korun.
Google v srpnu oznámil, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Iniciativa Keep Android Open se to snaží zvrátit. Podepsat lze otevřený dopis adresovaný Googlu nebo petici na Change.org.
Byla vydána nová verze 18 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. S podporou Development Containers. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Cursor (Wikipedie) od společnosti Anysphere byl vydán ve verzi 2.0. Jedná se o multiplatformní proprietární editor kódů s podporou AI (vibe coding).
Google Chrome 142 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 142.0.7444.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 20 bezpečnostních chyb. Za nejvážnější z nich bylo vyplaceno 50 000 dolarů. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Pro moddery Minecraftu: Java edice Minecraftu bude bez obfuskace.
Národní identitní autorita, tedy NIA ID, MeG a eOP jsou nedostupné. Na nápravě se pracuje [𝕏].
Americký výrobce čipů Nvidia se stal první firmou na světě, jejíž tržní hodnota dosáhla pěti bilionů USD (104,5 bilionu Kč). Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a výrazně těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Nvidia již byla první firmou, která překonala hranici čtyř bilionů USD, a to letos v červenci.
        Diskuse byla administrátory uzamčena.

Jinak je to výrazně hezčí, gratuluji.
Zkoušel jsem si vytvořit světlejší verze panelů, ale nevím (vypadá to hůř, než jsem čekal). Každopádně mi tam ty světlé boxy stále nesedí. (Co naopak vypadalo řekl bych dost dobře, bylo dát tlačítku Zobraz styl display: block; width: 25%. Zkuste to taky  )
)

.
. 
  <div id="logo-pozadi">
    <div id="logo-tucnak">
      <a href="/"><span>ABCLinuxu.cz</span></a>
    </div>
  </div>
je úplně špatně. Docela by stačilo:
<h1><a href="/">ABCLinuxu.cz</a></h1>Velikost toho boxu s logem je stejnak fixní, takže není potřeba pozadí a tučňáka rozdělovat do dvou souborů (a tedy dvou HTTP požadavků). Podobných věcí by se v kódu našlo spousta. Přestaňte myslet tabulkově! Sice je pěkné, že už layout není tvořen tabulkou, ale přesto v kódu je nejdřív levý sloupec, pak prostřední (imho nejdůležitější) a pak pravý. Jedna z nejvýznamnějších výhod CSS layoutu je, že umožňuje umístit v kódu nejdřív to nejdůležitější a pak zbytek, i když to nejdůležitější má být graficky uprostřed. To oceníte, až si stránku prohlídnete v Linksu. Kvůli linksákům a podobné verbeži bych asi také přidal odkazy typu "skoč na navigaci", skryté pomocí CSS. Pokud se chci podívat přes Lynx, vyháže to na mě nějaký chyby (prý jsou zalogovány, takže to sem kopírovat nebudu).

Taky to autoři W4D netvrdí. Důležité je, že ačkoliv je to jen jedna z možností, je to kvalitní možnost. A když něco to nesplňuje výrazně, je dobré si to promyslet, jestli opravdu mám tak dobrý důvod. Co se abclinuxu týče, úplně slyším Ijáčka z Medvídka Pú: "Pochybuji."
 Taky to autoři W4D netvrdí. Důležité je, že ačkoliv je to jen jedna z možností, je to kvalitní možnost. A když něco to nesplňuje výrazně, je dobré si to promyslet, jestli opravdu mám tak dobrý důvod. Co se abclinuxu týče, úplně slyším Ijáčka z Medvídka Pú: "Pochybuji."  Když to přeženu: doba, kdy se <td width=150><font color=green> nahrazovalo konstrukcí <div style="width: 150px"><span style="color: green">, už je doufám pryč
Když to přeženu: doba, kdy se <td width=150><font color=green> nahrazovalo konstrukcí <div style="width: 150px"><span style="color: green">, už je doufám pryč  

Error: unterminated string literal
Source File: http://beta.stickfish.cz:8080/
Line: 204, Column: 43
Source Code:
window.sidebar.addPanel("www.abclinuxu.cz",'http://www.abclinuxu.cz/?
        Tiskni

Sdílej: