Navigace se soukromím CoMaps postavena nad OpenStreetMap je nově k dispozici v Google Play, App Store i F-Droid. Jedná se o komunitní fork aplikace Organic Maps.
Vývojáři OpenMW (Wikipedie) oznámili vydání verze 0.49.0 této svobodné implementace enginu pro hru The Elder Scrolls III: Morrowind. Přehled novinek i s náhledy obrazovek v oznámení o vydání.
Masivní výpadek elektrického proudu zasáhl velkou část České republiky. Hasiči vyjížděli k většímu počtu lidí uvězněných ve výtazích. Výpadek se týkal zejména severozápadu republiky, dotkl se také Prahy, Středočeského nebo Královéhradeckého kraje. Ochromen byl provoz pražské MHD, linky metra se už podařilo obnovit. Výpadek proudu postihl osm rozvoden přenosové soustavy, pět z nich je nyní opět v provozu. Příčina problémů je však stále neznámá. Po 16. hodině zasedne Ústřední krizový štáb.
Po více než roce vývoje od vydání verze 5.40 byla vydána nová stabilní verze 5.42 programovacího jazyka Perl (Wikipedie). Do vývoje se zapojilo 64 vývojářů. Změněno bylo přibližně 280 tisíc řádků v 1 500 souborech. Přehled novinek a změn v podrobném seznamu.
Byla vydána nová stabilní verze 7.5 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 138. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Sniffnet je multiplatformní aplikace pro sledování internetového provozu. Ke stažení pro Windows, macOS i Linux. Jedná se o open source software. Zdrojové kódy v programovacím jazyce Rust jsou k dispozici na GitHubu. Vývoj je finančně podporován NLnet Foundation.
Byl vydán Debian Installer Trixie RC 2, tj. druhá RC verze instalátoru Debianu 13 s kódovým názvem Trixie.
Na čem pracují vývojáři webového prohlížeče Ladybird (GitHub)? Byl publikován přehled vývoje za červen (YouTube).
Libreboot (Wikipedie) – svobodný firmware nahrazující proprietární BIOSy, distribuce Corebootu s pravidly pro proprietární bloby – byl vydán ve verzi 25.06 "Luminous Lemon". Přidána byla podpora desek Acer Q45T-AM a Dell Precision T1700 SFF a MT. Současně byl ve verzi 25.06 "Onerous Olive" vydán také Canoeboot, tj. fork Librebootu s ještě přísnějšími pravidly.
Licence GNU GPLv3 o víkendu oslavila 18 let. Oficiálně vyšla 29. června 2007. Při té příležitosti Richard E. Fontana a Bradley M. Kuhn restartovali, oživili a znovu spustili projekt Copyleft-Next s cílem prodiskutovat a navrhnout novou licenci.
proste "urpmi firefox"vazne? hodne jsem googloval a findrpmkoval a nakonec dospel k nazoru, ze pro mandrake RPM balicky asi neexistuji. Teda nasel jsem jeden na nejake klubove strance v Holandsku, ale jejich instalaci jsem neriskoval.
Jedine co jsem jeste neobevil, je neco jako save-session (mam mnoho otevrenych stranek, a potrebuji prerusit serfovani, ale pak chci v nem pokracovat....)Tak na tohle urcite existuje nejaky ten plugin... Mozna i vic... Taky funkce, ktera mi z Galeonu dost chybi. Budu ten Plugin muset holt najit...
Ale co nechápu je věta: "Osobně bych ocenil nějaký známý dialog (ať už z KDE či GNOME), učit se další je trochu otravné..." Co tím chtěl autor říci? Jak známý dialog? Mně příjdou dialogová okna z FireFoxu tak akorát. Nevím, proč by měla vypadat zrovna jako v Gnome, nebo zrovna jako v KDE (vlastně ani jedno z toho jako primární desktop nepoužívám, nevím, jak tam má vypadat "typický" dialog - mně příjdou všechny stejné - akorát že jeden používá téma KDE a druhý téma GNOME). Ale proč se snažit nějak svazovat FireFox s KDE nebo Gnome? Spousta lidí nepoužívá ani jedno...Souhlasim! Ja osobne pouzivam na desktopu KDE. Firefox i s jeho menu mi vyhovuje, nemam potrebu roubovat na neho vzhled a menu z KDE. Mam pocit, ze dodrzuje obecne zazite rozmisteni polozek menu, tak jak jsem si na ne zvyknul u Netscape a pote u Mozilly. Takze bych to videl spis jako jeho prednost nez nevyhodu. Ne kazdy kdo pouziva KDE nebo GNOME musi mit hned vsechny programy stejneho vzhledu.
A vůbec, proč to srovnávat zrovna s komeční Operou? Proč ne radši s něčím volně šířitelným? Co já vím - s Galeonem, Konquerorem... Nebo třeba i tím Explorerem...Explorer vůbec není volně šiřitelný, šíří se v souladu s MS EULA (alespoň verze 6 pro Windows, jak na tom byli starší Mac a Unix verze nevím). To je odvěký rozdíl mezi zdarma a v ceně. Já jsem na Firefox (tehdy 0.9.3) přešel z Opery. Kdybych věděl předem co mi udělá s importem záložek, tak bych je neimportoval.
network.protocol-handler.app.ftp network.protocol-handler.app.http network.protocol-handler.app.httpsAkorát tam není žádné about:config, takže se to musí zadat to ~/.thunderbird/prefs.js.
Ano, da se nastavit, aby akceptoval instalaci odevsad (taky jsem to tak udelal), ale PROC? Proc vyjede nahore takovej skoro pop-up a la IE? Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?Protože. A defaultně je ve whitelu server update.mozilla.org, kde jsou ty extensions hezky pohromadě (a s jakous takous zárukou, že to není malware).
Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?btw, proc tam neni mozdev?
Tiskni
Sdílej: