Byla vydána verze 1.90.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
GNUnet (Wikipedie) byl vydán v nové major verzi 0.25.0. Jedná se o framework pro decentralizované peer-to-peer síťování, na kterém je postavena řada aplikací.
Byla vydána nová major verze 7.0 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Nově je postavena je na Debianu 13 (Trixie) a GNOME 48 (Bengaluru). Další novinky v příslušném seznamu.
Společnost Meta na dvoudenní konferenci Meta Connect 2025 představuje své novinky. První den byly představeny nové AI brýle: Ray-Ban Meta (Gen 2), sportovní Oakley Meta Vanguard a především Meta Ray-Ban Display s integrovaným displejem a EMG náramkem pro ovládání.
Po půl roce vývoje od vydání verze 48 bylo vydáno GNOME 49 s kódovým názvem Brescia (Mastodon). S přehrávačem videí Showtime místo Totemu a prohlížečem dokumentů Papers místo Evince. Podrobný přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání a v novinkách pro vývojáře.
Open source softwarový stack ROCm (Wikipedie) pro vývoj AI a HPC na GPU od AMD byl vydán ve verzi 7.0.0. Přidána byla podpora AMD Instinct MI355X a MI350X.
Byla vydána nová verze 258 správce systému a služeb systemd (GitHub).
Byla vydána Java 25 / JDK 25. Nových vlastností (JEP - JDK Enhancement Proposal) je 18. Jedná se o LTS verzi.
Věra Pohlová před 26 lety: „Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala“. Jde o odpověď na anketní otázku deníku Metro vydaného 17. září 1999 na téma zneužití údajů o sporožirových účtech klientů České spořitelny.
Byla publikována Výroční zpráva Blender Foundation za rok 2024 (pdf).
proste "urpmi firefox"vazne? hodne jsem googloval a findrpmkoval a nakonec dospel k nazoru, ze pro mandrake RPM balicky asi neexistuji. Teda nasel jsem jeden na nejake klubove strance v Holandsku, ale jejich instalaci jsem neriskoval.
Jedine co jsem jeste neobevil, je neco jako save-session (mam mnoho otevrenych stranek, a potrebuji prerusit serfovani, ale pak chci v nem pokracovat....)Tak na tohle urcite existuje nejaky ten plugin... Mozna i vic... Taky funkce, ktera mi z Galeonu dost chybi. Budu ten Plugin muset holt najit...
Ale co nechápu je věta: "Osobně bych ocenil nějaký známý dialog (ať už z KDE či GNOME), učit se další je trochu otravné..." Co tím chtěl autor říci? Jak známý dialog? Mně příjdou dialogová okna z FireFoxu tak akorát. Nevím, proč by měla vypadat zrovna jako v Gnome, nebo zrovna jako v KDE (vlastně ani jedno z toho jako primární desktop nepoužívám, nevím, jak tam má vypadat "typický" dialog - mně příjdou všechny stejné - akorát že jeden používá téma KDE a druhý téma GNOME). Ale proč se snažit nějak svazovat FireFox s KDE nebo Gnome? Spousta lidí nepoužívá ani jedno...Souhlasim! Ja osobne pouzivam na desktopu KDE. Firefox i s jeho menu mi vyhovuje, nemam potrebu roubovat na neho vzhled a menu z KDE. Mam pocit, ze dodrzuje obecne zazite rozmisteni polozek menu, tak jak jsem si na ne zvyknul u Netscape a pote u Mozilly. Takze bych to videl spis jako jeho prednost nez nevyhodu. Ne kazdy kdo pouziva KDE nebo GNOME musi mit hned vsechny programy stejneho vzhledu.
A vůbec, proč to srovnávat zrovna s komeční Operou? Proč ne radši s něčím volně šířitelným? Co já vím - s Galeonem, Konquerorem... Nebo třeba i tím Explorerem...Explorer vůbec není volně šiřitelný, šíří se v souladu s MS EULA (alespoň verze 6 pro Windows, jak na tom byli starší Mac a Unix verze nevím). To je odvěký rozdíl mezi zdarma a v ceně. Já jsem na Firefox (tehdy 0.9.3) přešel z Opery. Kdybych věděl předem co mi udělá s importem záložek, tak bych je neimportoval.
network.protocol-handler.app.ftp network.protocol-handler.app.http network.protocol-handler.app.httpsAkorát tam není žádné about:config, takže se to musí zadat to ~/.thunderbird/prefs.js.
Ano, da se nastavit, aby akceptoval instalaci odevsad (taky jsem to tak udelal), ale PROC? Proc vyjede nahore takovej skoro pop-up a la IE? Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?Protože. A defaultně je ve whitelu server update.mozilla.org, kde jsou ty extensions hezky pohromadě (a s jakous takous zárukou, že to není malware).
Proc na nej nejde aspon kliknout a rict "jo, fakt to chci nainstalovat"?btw, proc tam neni mozdev?
Tiskni
Sdílej: