Training Solo (Paper, GitHub) je nejnovější bezpečnostní problém procesorů Intel s eIBRS a některých procesorů ARM. Intel vydal opravnou verzi 20250512 mikrokódů pro své procesory.
Byla vydána nová verze 25.05.11 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Nejnovější Shotcut je již vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
Svobodný elektronický platební systém GNU Taler (Wikipedie, cgit) byl vydán ve verzi 1.0. GNU Taler chrání soukromí plátců a zároveň zajišťuje, aby byl příjem viditelný pro úřady. S vydáním verze 1.0 byl systém spuštěn ve Švýcarsku.
Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 209. brněnský sraz, který proběhne tento pátek 16. května od 18:00 ve studentském klubu U Kachničky na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického na adrese Božetěchova 2/1. Jelikož se Brno stalo jedním z hlavních míst, kde se vyvíjí open source knihovna OpenSSL, tentokrát se OpenAlt komunita potká s komunitou OpenSSL. V rámci srazu Anton Arapov z OpenSSL
… více »GNOME Foundation má nového výkonného ředitele. Po deseti měsících skončil dočasný výkonný ředitel Richard Littauer. Vedení nadace převzal Steven Deobald.
Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
cdrecord -scanbusobdrzel jsem vypis
1,1,0 101) 'SONY ' 'CD-RW CRX320E ' 'NYK2' Removable CD-ROMtudiz jsem zahajil mazani CD-RW takto:
cdrecord blank=all dev=ATAPI:1,1,0a obdrzel jsem tento vypis:
scsidev: 'ATAPI:1,1,0' devname: 'ATAPI' scsibus: 1 target: 1 lun: 0 Warning: Using ATA Packet interface. Warning: The related Linux kernel interface code seems to be unmaintained. Warning: There is absolutely NO DMA, operations thus are slow. Error trying to open /dev/cdroms/cdrom0 exclusively (Device or resource busy)... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/cdroms/cdrom0 exclusively (Device or resource busy)... retrying in 1 second. cdrecord: No such file or directory. Cannot open SCSI driver. cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'Muzete mi poradit kde muze byt chyba? Predem dekuji.
cdrecord: No such file or directory. Cannot open SCSI driver.Musí se tam zadávat to ATAPI?
scsidev: '1,1,0' scsibus: 1 target: 1 lun: 0 cdrecord: No such file or directory. Cannot open '/dev/sg*'. Cannot open SCSI driver. cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'.
Ja len dodam, ze 2.6 odporuca nepouzivat ide-scsi emulaciu a zariadenie specifikovat (tusim) sposobom: dev=/dev/hdc. Nutno poznamenat, ze medzi autorom cdrecord-u a vyvojarmi jadra sa vedu (viedli?) spory o tom, ktory sposob je 'ten spravny'. Zbezny pohlad na google hovori, ze rozne verzie jadra 2.6 (ne)spolupracuju s tou a tou verziou cdrecord ... takze dobru odpoved nedam, ale keby som mal problem s palenim, tak by som sa isiel pozriet na homepage cdrecord-u, do dokumentacie jadra a pripadne aj do CD-Writing howto (ci ako sa to vola) na LDP. Tiez treba dat pozor na to ci pouzivas vanilla jadro alebo ine.
Nerekl bych. Mam stejny problem, nebo alespon podobny. Na LG GSA4120 si jako normalni uzivatel nic nezapisu a vypalovani spadne i v pripade, ze to pustim z xtermu v KDE, kde jsem se prehlasil na roota pomoci su -
. Proste mi to projde pouze pokud to pustim jako root z textove konzole... Nechapu, ale uz jsem se s tim naucil zit. Pouzivam SuSE 9.0
tvrdosijne dozaduje pristupu na /dev/sg0Chyba tedy možná nebude v právech, ale v konfiguračním souboru, kde je nastaveno špatné zařízení?
FILES /etc/cdrecord.conf Note: The location of cdrecord.conf has been changed from /etc/default to /etc.Jinak problémy byly právě s jádry 2.6.7...9 ? Buďto to nevypalovalo tak to opravily pak to zase vypalovalo pouze pod rootem pak zase pouze pod userem pak s nastaveným suid bitem atd....... Prostě blblo to a opravovalo se to ovšem se zase zavedly další chyby. Takže použijte nejnovější jádro (2.6.10) a nebo zase hodně starší. A tak stejně i cdrecord.
a ze snad od nejake verze nelze palit pod uzivatelem jinym nez je root.Tak to určitě není, protože jako běžný uživatel vesele pálím i nadále.
Pri pokusu o vypaleni nebo zjisteni zarizeni, kde je umistena vypalovacka, se tvrdosijne dozaduje pristupu na /dev/sg0, na kterem ovsem zadne zarizeni pripojene nemam
pokud používáte modul ide-scsi, zkuste nastavit správná přístupová práva a skupinu na zařízení /dev/sg0, které umožňují číst a zapisovat vaší nově vytvořené skupině a uvidíte co se stane.
Což ovšem neříká nic o tom, jestli máš ta práva také nastavena špatně nebo ne...
Ve vypisu pres ls je jako vlastnik zarizeni uveden uzivatel pod kterym jsem se do KDE prihlasil (skupina je 'disk') a pod kterym se pokousim palit. Pokud se prehlasim na roota pomoci su, tak je vysledek stejny. Dostanu hlaseni o nejakem chybnem SCSI commandu a nasledne pak dojde k podteceni bufferu... Prihlasim-li se na textove konzoli, pak pro roota vypalovani jede. Pro normalniho uzivatele jsem to uz nezkousel - stacila mi jedna cesta kterou jsem dosahl potrebneho vysledku. Presto mi ale neni jasne proc to (pro roota) pada pri spusteni v xtermu a projde z klasicke konzole...
cdrecord -scanbus -dev=ATAPIale stačilo jen
cdrecord -scanbusvypadá to, že už máš ovladač ide-scsi natažený. Takže buď vypaluj pomocí "emulace" SCSI a ovladače ide-scsi - a nepoužívej ten parametr
-dev=ATAPI:blabla
, nebo naopak vypni natahování ovladače ide-scsi a používej pouze ATAPI (což u novějších verzi cdrecord lze i s jádrem 2.4).
Ovladač/modul ide-scsi bývá většinou natahován pomocí lilo.conf/grub.conf. Chceš-li vypalovat pomocí ATAPI, musíš ho (pro dané zařízení - tj. vypalovačku) vypnout.
rmmod ide/scsi
rmmod ide-scsi
modul odstraní z jádra, ale nezamezí jeho automatickému natahování při startu systému. Jak nastavit LILO (kde se zadává parametr pro jádro, který natažení ide-scsi většinou zařizuje) je v článku Vypalování CD - VI.
cdrecord blank=all dev=ATAPI:0,1,00,1,0 jsem ziskal prikazem
cdrecord -scanbus -dev=ATAPIA jeste jedna malickost - vypalovani se skoro spusti, ale nakonec nahlasi
This drive or media does not support the 'BLANK media' command cdrecord: Cannot blank disk, aborting.Mam tam klasicke RW od Verbatimu a bylo jiz pouzivano ve Windows, vadi to?
Error trying to open /dev/cdroms/cdrom0 exclusively (Device or resource busy)... retrying in 1 second. cdrecord: No such file or directory. Cannot open SCSI driver.Proč to jednou jde a podruhé ne ?
Tak snad naposled: před vypalováním jsem provedl unmount a už to jde. Na zbytek už snad nějak přijdu. Všem díky!Ty připojuješ prázdné CD pro vypalování ? CD pro vypalování a mazání se nepřipojuje tak jako se nepřipojuje audioCD.
-force.
Tiskni
Sdílej: