Byla vydána beta verze openSUSE Leap 16. Ve výchozím nastavení s novým instalátorem Agama.
Devadesátková hra Brány Skeldalu prošla portací a je dostupná na platformě Steam. Vyšel i parádní blog autora o portaci na moderní systémy a platformy včetně Linuxu.
Lidi dělají divné věci. Například spouští Linux v Excelu. Využít je emulátor RISC-V mini-rv32ima sestavený jako knihovna DLL, která je volaná z makra VBA (Visual Basic for Applications).
Revolut nabídne neomezený mobilní tarif za 12,50 eur (312 Kč). Aktuálně startuje ve Velké Británii a Německu.
Společnost Amazon miliardáře Jeffa Bezose vypustila na oběžnou dráhu první várku družic svého projektu Kuiper, který má z vesmíru poskytovat vysokorychlostní internetové připojení po celém světě a snažit se konkurovat nyní dominantnímu Starlinku nejbohatšího muže planety Elona Muska.
Poslední aktualizací začal model GPT-4o uživatelům příliš podlézat. OpenAI jej tak vrátila k předchozí verzi.
Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »nedavno jsem zacal pouzivat suse 9.2 a ted jsem se pokusil nainstalovat firefox, ten ale zobrazuje vsechny pisma hrozne roztahane a pouziva uplne jine typy- tak jsem se pokusil udelat nastaveni podobne tomu z windows ale nektere fonty skutecne chybi. procital jsem zdejsi help atd, a docetl jsem se ze by to mohl snad spravit verze s xft, bohuzel zadna zmena- pak jsem si jeste procital clanky z abclinuxu, jeden snad nahrazuje fonty jinymi a druhe z roku 2002 vubec nefunguji- je nejake jednoduche reseni , jak vysledku dosahnout, abych videl stranku stejne ve windows jako v linuxu? poradte, jsem zacatecnik
Nevím, jestli se vám podaří získat vzhled textu takový jako je ve Windows, ale rozhodně si budete muset nainstalovat nějaké ty pěkné fonty.
A protože MS prý uvolnil ty, co se často vyskytují jako freeware, můžete si je odněkud stáhnout. Právě dnes jsem to kdesi viděl, ale to bych se musel podívat do předlouhé historie, takže si to raději odněkud zkopírujte.
Asi jsem moc nepomohl co?
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF"Toto prida do systemu pisma z daneho adresare. Je to celkem jasne.
fonts.dir
. Ten se vytvari prikazem mkfontdir
. Prikaz prida vsechna bitmapova pisma z adresare a prida vektorova pisma ktera jsou popsana jinde viz dale.
fonts.scale
obsahuje popis vektorovych pisem. Doda ho budto distributor, pripadne se vytvori prikazem mkfontscale
pripadne ttfmkfontdir
.
Load "Type1" #pro Type1 pisma Load "freetype" #Pro truetype a openype atd.Ostatni jako Speedo, CID a druhy modul pro truetype vynechavam. Zde jen podotknu, ze se musi pouzit budto freetype nebo truetype, ne oba zaraz!
xfontsel
bychom meli videt pekne vykreslene pismo. Ano, bude zubate, protoze Xka neznaji pro pismo vice barev. Viz dale.
/etc/fonts/fonts.conf
nebo /etc/X11/XftConfig
.
fonts.config
: je to xml like konfiguracni soubor, obsahuje sekce kde se pridavaji cesty k pismum a ruzna nastaveni. Adresare s pismy si muzeme jednoduse pridat, konfigurace se provadi napr. nasledovne:<match target="font"> <edit name="antialias" mode="assign"><bool>true</bool></edit> <edit name="hinting" mode="assign"><bool>true</bool></edit> <edit name="autohint" mode="assign"><bool>false</bool></edit> <edit name="rgba" mode="assign"><const>vbgr</const></edit> </match>
antialias
znamena zjemnovani hran, hinting
znamena jestli se bude pismo phintovavat, autohint
znamena jestli se pouzije autohinter nebo bytecode interpreter, vgbr
je subpixel decimation, ve zkratce je to zjemnovani hran ale ne rozplyznutim do sedi ale skladanim ze stinu rgb. Funguje to u monitoru se ctvercovou siti (tedy LCD ne monitor) a musime vedet jak ma organizovany barevne segmenty, jestli horizontalne ci vertikalne a v jakem porad. Viz. manual k LCD, cislo 10 magazinu Typo. Tato technika je znama hodne dlouho, m$ ji z velkou slavou kdysi nazval ClearType, Apple to nazyva CoolType.
dir "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" dir "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF" # Antialiasing match edit antialias = true; # sub-pixel decimation match edit rgba = rgb;Vyznam zase stejny, nebudu popisovat
about:config
nebo souboru prefs.js
. Priklad:user_pref("font.FreeType2.enable", true); user_pref("font.FreeType2.unhinted", false); user_pref("font.directory.truetype.1", "~/fonts");Defakto rika povol pouzivani pisem pres knihovnu freetype a nepouzivej jenom pisma z X, vsechno ohintuj a pisma ber z adresare (v adresari mohou byt jak truetype tak Type1 i OpeType pisma a nemusi v nem byt
fonts.dir
). Dale se da nastavit pouzivani autohintingu, default je false tedy bytecode hinting. Mrkni na ostatni parametry v about:config
...
Deja-DejaVu Sans-
... a misc-dejavu sans-
... potom ten s Mala/Velka pisma je pres freetype a misc je Xkovy.
rgba
, vbgr
je prave parametr ktery rika vertical (to je to v, nebo nic a to je horizontalni) a slozene po sobe modra, zelena, cervena.
Tiskni
Sdílej: