Český telekomunikační úřad zveřejnil Výroční zprávu za rok 2024 (pdf), kde shrnuje své aktivity v loňském roce a přináší i základní popis situace na trhu. Celkový objem přenesených mobilních dat za rok 2024 dosáhl dle odhadu hodnoty přibližně 1,73 tis. PB a jeho meziroční nárůst činí zhruba 30 %. Průměrná měsíční spotřeba dat na datovou SIM kartu odhadem dosáhla 12,5 GB – v předchozím roce šlo o 9,8 GB.
Z novinek představených na Google I/O 2025: Přehledy od AI (AI Overviews) se rozšiřují do dalších zemí. Užitečné, syntetizované přehledy od generativní AI jsou nově k dispozici i českým uživatelům Vyhledávače.
Šestice firem označovaných jako „MAMAAN“ – tedy Meta (Facebook, Instagram), Alphabet (Google), Microsoft, Apple, Amazon a Netflix – je zodpovědná za více než padesát procent světového internetového provozu. Dalšími velkými hráči jsou TikTok a Disney+. Společně tak zásadně určují podobu digitálního prostředí, spotřebitelského chování i budoucích trendů v oblasti technologií. I přesto, že se podíl těchto gigantů od roku 2023 o něco snížil, jejich dominantní postavení zvyšuje volání po regulaci.
Evropská komise (EK) navrhuje zavést plošný poplatek ve výši dvou eur (zhruba 50 Kč) za každý malý balík vstupující do Evropské unie. Poplatek se má týkat balíků v hodnotě do 150 eur (zhruba 3700 Kč), které v EU nepodléhají clu. V loňském roce bylo do EU doručeno kolem 4,6 miliardy takovýchto balíků. Poplatek má krýt náklady na kontroly rostoucího počtu zásilek levného zboží, které pochází především z Číny.
Dnes a zítra probíhá vývojářská konference Google I/O 2025. Sledovat lze na YouTube a na síti 𝕏 (#GoogleIO).
V Bostonu probíhá konference Red Hat Summit 2025. Vybrané přednášky lze sledovat na YouTube. Dění lze sledovat na síti 𝕏 (#RHSummit).
Společnost Red Hat oficiálně oznámila vydání Red Hat Enterprise Linuxu 10. Vedle nových vlastností přináší také aktualizaci ovladačů a předběžné ukázky budoucích technologií. Podrobnosti v poznámkách k vydání.
Tuto sobotu 24. května se koná historicky první komunitní den projektu Home Assistant. Zváni jsou všichni příznivci, nadšenci a uživatelé tohoto projektu. Pro účast je potřebná registrace. Odkazy na akce v Praze a v Bratislavě.
Troy Hunt představil Have I Been Pwned 2.0, tj. nový vylepšený web služby, kde si uživatelé mohou zkontrolovat, zda se jejich hesla a osobní údaje neobjevily v únicích dat a případně se nechat na další úniky upozorňovat.
Microsoft představil open source textový editor Edit bežící v terminálu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.
nedavno jsem zacal pouzivat suse 9.2 a ted jsem se pokusil nainstalovat firefox, ten ale zobrazuje vsechny pisma hrozne roztahane a pouziva uplne jine typy- tak jsem se pokusil udelat nastaveni podobne tomu z windows ale nektere fonty skutecne chybi. procital jsem zdejsi help atd, a docetl jsem se ze by to mohl snad spravit verze s xft, bohuzel zadna zmena- pak jsem si jeste procital clanky z abclinuxu, jeden snad nahrazuje fonty jinymi a druhe z roku 2002 vubec nefunguji- je nejake jednoduche reseni , jak vysledku dosahnout, abych videl stranku stejne ve windows jako v linuxu? poradte, jsem zacatecnik
Nevím, jestli se vám podaří získat vzhled textu takový jako je ve Windows, ale rozhodně si budete muset nainstalovat nějaké ty pěkné fonty.
A protože MS prý uvolnil ty, co se často vyskytují jako freeware, můžete si je odněkud stáhnout. Právě dnes jsem to kdesi viděl, ale to bych se musel podívat do předlouhé historie, takže si to raději odněkud zkopírujte.
Asi jsem moc nepomohl co?
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1/" FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF"Toto prida do systemu pisma z daneho adresare. Je to celkem jasne.
fonts.dir
. Ten se vytvari prikazem mkfontdir
. Prikaz prida vsechna bitmapova pisma z adresare a prida vektorova pisma ktera jsou popsana jinde viz dale.
fonts.scale
obsahuje popis vektorovych pisem. Doda ho budto distributor, pripadne se vytvori prikazem mkfontscale
pripadne ttfmkfontdir
.
Load "Type1" #pro Type1 pisma Load "freetype" #Pro truetype a openype atd.Ostatni jako Speedo, CID a druhy modul pro truetype vynechavam. Zde jen podotknu, ze se musi pouzit budto freetype nebo truetype, ne oba zaraz!
xfontsel
bychom meli videt pekne vykreslene pismo. Ano, bude zubate, protoze Xka neznaji pro pismo vice barev. Viz dale.
/etc/fonts/fonts.conf
nebo /etc/X11/XftConfig
.
fonts.config
: je to xml like konfiguracni soubor, obsahuje sekce kde se pridavaji cesty k pismum a ruzna nastaveni. Adresare s pismy si muzeme jednoduse pridat, konfigurace se provadi napr. nasledovne:<match target="font"> <edit name="antialias" mode="assign"><bool>true</bool></edit> <edit name="hinting" mode="assign"><bool>true</bool></edit> <edit name="autohint" mode="assign"><bool>false</bool></edit> <edit name="rgba" mode="assign"><const>vbgr</const></edit> </match>
antialias
znamena zjemnovani hran, hinting
znamena jestli se bude pismo phintovavat, autohint
znamena jestli se pouzije autohinter nebo bytecode interpreter, vgbr
je subpixel decimation, ve zkratce je to zjemnovani hran ale ne rozplyznutim do sedi ale skladanim ze stinu rgb. Funguje to u monitoru se ctvercovou siti (tedy LCD ne monitor) a musime vedet jak ma organizovany barevne segmenty, jestli horizontalne ci vertikalne a v jakem porad. Viz. manual k LCD, cislo 10 magazinu Typo. Tato technika je znama hodne dlouho, m$ ji z velkou slavou kdysi nazval ClearType, Apple to nazyva CoolType.
dir "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1" dir "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF" # Antialiasing match edit antialias = true; # sub-pixel decimation match edit rgba = rgb;Vyznam zase stejny, nebudu popisovat
about:config
nebo souboru prefs.js
. Priklad:user_pref("font.FreeType2.enable", true); user_pref("font.FreeType2.unhinted", false); user_pref("font.directory.truetype.1", "~/fonts");Defakto rika povol pouzivani pisem pres knihovnu freetype a nepouzivej jenom pisma z X, vsechno ohintuj a pisma ber z adresare (v adresari mohou byt jak truetype tak Type1 i OpeType pisma a nemusi v nem byt
fonts.dir
). Dale se da nastavit pouzivani autohintingu, default je false tedy bytecode hinting. Mrkni na ostatni parametry v about:config
...
Deja-DejaVu Sans-
... a misc-dejavu sans-
... potom ten s Mala/Velka pisma je pres freetype a misc je Xkovy.
rgba
, vbgr
je prave parametr ktery rika vertical (to je to v, nebo nic a to je horizontalni) a slozene po sobe modra, zelena, cervena.
Tiskni
Sdílej: