openSUSE Leap 16, včetně Leap Micra 6.2+, nově nabízí 24 měsíců podpory pro každé vydání. To je dva roky aktualizací a stability, což z něj činí nejdéle podporovanou komunitní distribuci vůbec. Leap se tak stává ideální platformou pro všechny, kdo hledají moderní, stabilní a dlouhodobě podporovanou komunitní Linux distribuci.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal dne 3. 9. 2025 VAROVÁNÍ před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti spočívající v předávání systémových a uživatelských dat do Čínské lidové republiky a ve vzdálené správě technických aktiv vykonávané z území Čínské lidové republiky. Varováním se musí zabývat povinné osoby podle zákona o kybernetické bezpečnosti.
Americká internetová společnost Google nemusí prodat svůj prohlížeč Chrome ani operační systém Android. Rozhodl o tom soud ve Washingtonu, který tak zamítl požadavek amerického ministerstva spravedlnosti. Soud ale firmě nařídil sdílet data s jinými podniky v zájmu posílení konkurence v oblasti internetového vyhledávání. Zároveň Googlu zakázal uzavírat dohody s výrobci mobilních a dalších zařízení, které by znemožňovaly
… více »Prvního září ozbrojení policisté zatkli na na londýnském letišti Heathrow scénáristu a režiséra Grahama Linehana, známého především komediálními seriály Ajťáci, Otec Ted nebo Black Books. Během výslechu měl 57letý Graham nebezpečně zvýšený krevní tlak až na samou hranici mrtvice a proto byl z policejní stanice převezen do nemocnice. Důvodem zatčení bylo údajné podněcování násilí v jeho 'vtipných' příspěvcích na sociální síti
… více »Studentská dílna Macgyver zve na další Virtuální Bastlírnu - pravidelné online setkání všech, kdo mají blízko k bastlení, elektronice, IT, vědě a technice. Letní prázdniny jsou za námi a je čas probrat novinky, které se přes srpen nahromadily. Tentokrát jich je více než 50! Těšit se můžete mimo jiné na:
Hardware – Bus Pirate na ESP32, reverse engineering Raspberry Pi, pseudo-ZX-80 na RISC-V, PicoCalc, organizéry na nářadí z pěny nebo … více »Google Chrome 140 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 140.0.7339.80 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
LeoCAD (Wikipedie) je svobodná multiplatformní aplikace umožňující také na Linuxu vytvářet virtuální 3D modely z kostek lega. Vydána byla verze 25.09. Zdrojové kódy a AppImage jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.
RubyMine, tj. IDE pro Ruby a Rails od společnosti JetBrains, je nově zdarma pro nekomerční použití.
Český LibreOffice tým vydává překlad příručky LibreOffice Calc 25.2. Calc je tabulkový procesor kancelářského balíku LibreOffice. Příručka je ke stažení na stránce dokumentace.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) vývojová verze 3.1.4 příští stabilní verze 3.2 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání.
-chybí mi možnost převést obrázek do dvoubarevné(černobílé) škály (minimum jsem našel jenom stupně šedi.)Obrázek -> Režim -> Indexovaná paleta -> Použít černobílou paletu
-chybí mi možnost zoomovat kolečkem myši (scrolování nahoru a dolu opravdu neni funkce, kterou potřebuju.)Shift + kolečko myši
Co mi v Gimpu chybí? tak třeba to MDI (ale to jsem ochotnej zkousnout, i když bych za to někomu zulíbal ruce)Věnuj Gimpu vlastní plochu. Uvidíš, že je to lepší než MDI, protože můžeš míchat okna Gimpu s okny jiných programů a když je míchat nechceš, přepneš se na jinou plochu.
-chybí mi možnost převést obrázek do dvoubarevné(černobílé) škály (minimum jsem našel jenom stupně šedi.)Kromě změny režimu do "Odstínů šedi" lze použít i funkci "Vrstva - Barvy - Odbarvit", kde obrázek zůstane barevný, ale vše zešediví.
-chybí mi možnost při používání lasa pustit tlačítko a když vyberu další bod, tak se mezi těmi dvěma body vytvoří rovná strana výběru a potom pokračuju dál... se stávajícím lasem nemůžu vybírat geometrické obrazce...Kromě lasa jsou tam ještě další nástroje na výběr. Také lze vybírat i různými nástroji současně (resp. postupně, ale do jednoho výběru.) Všimni si i volby "Režim" v nastavení nástrojů.
-chybí mi možnost kreslit obdélníky a elipsy.. nějak nemůžu najít nástroj jak jednoduše nakreslit základní geometrické obrazce u kterých bych si předem nadefinoval jaký budou mít vlastnosti (výplň ohraničení atd..)Pomocí cest lze kreslit i složitější obrazce. Také lze konvertovat výběr do cesty a tu pak vykreslit. Přímé čáry lze kreslit pomocí shiftu (udělat bod a pak s shiftem druhý – nakreslí se úsečka). Takže obdélník nakreslíš takto: Vybereš obdélník, zkonvertuješ ho do cesty, zrušíš výběr a nakonec vykreslíš cestu. Není to sice nijak přímočarý způsob, ale na jeden nebo dva obdélníky to nevadí a na složitější věci je beztak lepší sáhnout po vektorovém editoru. Taky je k dispozici několik pluginů na různé rámečkování.
-dále mi chybí vlastní editovatelná nabídka ikon integrovaná nahoře v okně s obrázkem s nejpoužívanějšími funkcemi jako například práce s maskou atd... neustálé klikání do menu není zrovna efektivní.Menu je (může být) trhací ta první čárkovaná nízká položka.
-nevim jak jednoduše smazat část obrázku, kterou si dám do masky. Delte nereaguje, tak jediný co mě napadlo je dát vyjmout. Což mi nepřijde zrovna dvakrát košér.Masku lze použít. Maska zmizí i s vymaskovanou částí obrázku. Je to v popup menu u masky v seznamu vrstev.
Tiskni
Sdílej: