Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.
OpenSearch (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.0. Podrobnosti v poznámkách k vydání. Jedná se o fork projektů Elasticsearch a Kibana.
PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.
Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.
Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.
Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.
-chybí mi možnost převést obrázek do dvoubarevné(černobílé) škály (minimum jsem našel jenom stupně šedi.)Obrázek -> Režim -> Indexovaná paleta -> Použít černobílou paletu
-chybí mi možnost zoomovat kolečkem myši (scrolování nahoru a dolu opravdu neni funkce, kterou potřebuju.)Shift + kolečko myši
Co mi v Gimpu chybí? tak třeba to MDI (ale to jsem ochotnej zkousnout, i když bych za to někomu zulíbal ruce)Věnuj Gimpu vlastní plochu. Uvidíš, že je to lepší než MDI, protože můžeš míchat okna Gimpu s okny jiných programů a když je míchat nechceš, přepneš se na jinou plochu.
-chybí mi možnost převést obrázek do dvoubarevné(černobílé) škály (minimum jsem našel jenom stupně šedi.)Kromě změny režimu do "Odstínů šedi" lze použít i funkci "Vrstva - Barvy - Odbarvit", kde obrázek zůstane barevný, ale vše zešediví.
-chybí mi možnost při používání lasa pustit tlačítko a když vyberu další bod, tak se mezi těmi dvěma body vytvoří rovná strana výběru a potom pokračuju dál... se stávajícím lasem nemůžu vybírat geometrické obrazce...Kromě lasa jsou tam ještě další nástroje na výběr. Také lze vybírat i různými nástroji současně (resp. postupně, ale do jednoho výběru.) Všimni si i volby "Režim" v nastavení nástrojů.
-chybí mi možnost kreslit obdélníky a elipsy.. nějak nemůžu najít nástroj jak jednoduše nakreslit základní geometrické obrazce u kterých bych si předem nadefinoval jaký budou mít vlastnosti (výplň ohraničení atd..)Pomocí cest lze kreslit i složitější obrazce. Také lze konvertovat výběr do cesty a tu pak vykreslit. Přímé čáry lze kreslit pomocí shiftu (udělat bod a pak s shiftem druhý – nakreslí se úsečka). Takže obdélník nakreslíš takto: Vybereš obdélník, zkonvertuješ ho do cesty, zrušíš výběr a nakonec vykreslíš cestu. Není to sice nijak přímočarý způsob, ale na jeden nebo dva obdélníky to nevadí a na složitější věci je beztak lepší sáhnout po vektorovém editoru. Taky je k dispozici několik pluginů na různé rámečkování.
-dále mi chybí vlastní editovatelná nabídka ikon integrovaná nahoře v okně s obrázkem s nejpoužívanějšími funkcemi jako například práce s maskou atd... neustálé klikání do menu není zrovna efektivní.Menu je (může být) trhací ta první čárkovaná nízká položka.
-nevim jak jednoduše smazat část obrázku, kterou si dám do masky. Delte nereaguje, tak jediný co mě napadlo je dát vyjmout. Což mi nepřijde zrovna dvakrát košér.Masku lze použít. Maska zmizí i s vymaskovanou částí obrázku. Je to v popup menu u masky v seznamu vrstev.
Tiskni
Sdílej: