Včera večer měl na YouTube premiéru dokumentární film Python: The Documentary | An origin story.
Společnost comma.ai po třech letech od vydání verze 0.9 vydala novou verzi 0.10 open source pokročilého asistenčního systému pro řidiče openpilot (Wikipedie). Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu.
Ubuntu nově pro testování nových verzí vydává měsíční snapshoty. Dnes vyšel 4. snapshot Ubuntu 25.10 (Questing Quokka).
Řada vestavěných počítačových desek a vývojových platforem NVIDIA Jetson se rozrostla o NVIDIA Jetson Thor. Ve srovnání se svým předchůdcem NVIDIA Jetson Orin nabízí 7,5krát vyšší výpočetní výkon umělé inteligence a 3,5krát vyšší energetickou účinnost. Softwarový stack NVIDIA JetPack 7 je založen na Ubuntu 24.04 LTS.
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) spolu s NSA a dalšími americkými úřady upozorňuje (en) na čínského aktéra Salt Typhoon, který kompromituje sítě po celém světě.
Společnost Framework Computer představila (YouTube) nový výkonnější Framework Laptop 16. Rozhodnou se lze například pro procesor Ryzen AI 9 HX 370 a grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 5070.
Google oznamuje, že na „certifikovaných“ zařízeních s Androidem omezí instalaci aplikací (včetně „sideloadingu“) tak, že bude vyžadovat, aby aplikace byly podepsány centrálně registrovanými vývojáři s ověřenou identitou. Tato politika bude implementována během roku 2026 ve vybraných zemích (jihovýchodní Asie, Brazílie) a od roku 2027 celosvětově.
Byla vydána nová verze 21.1.0, tj. první stabilní verze z nové řady 21.1.x, překladačové infrastruktury LLVM (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání: LLVM, Clang, LLD, Extra Clang Tools a Libc++.
Alyssa Anne Rosenzweig v příspěvku na svém blogu oznámila, že opustila Asahi Linux a nastoupila do Intelu. Místo Apple M1 a M2 se bude věnovat architektuře Intel Xe-HPG.
EU chce (pořád) skenovat soukromé zprávy a fotografie. Návrh "Chat Control" by nařídil skenování všech soukromých digitálních komunikací, včetně šifrovaných zpráv a fotografií.
lscpi
jadro nezna
nodns
. Pokud to nepomůže, zkopíruj sem výstup příkazu lspci
.
lscpi
to vubec nezna. Ten parametr nodns
sem vymazal a nic.
Prikaz lscpi
to vubec nezna.
Překlep? V Gentoo je jinak lspci součástí balíčku pciutils a je třeba ho doinstalovat. Jak je to u LiveCD nevim, nikdy jsem ho nepoužil.
ls /proc/acpiPokud neexistuje, tak ACPI neni povolene nebo neni vubec.
/sbin/lspci
, protože jako normální uživatel nemáš nastavenou cestu do těchto adresářů.
To, co potřebuješ udělat je, nahrát modul (ovladač v Linuxu) pro svojí síťovou kartu. Nejjednodušší bude nabootovat do LiveCD, zadat /sbin/lsmod
a tam najít název ovladače pro svojí kartu. Např. já mám Realteca 8139 a modul se jmenuje 8193too. No a po nabootování zpátky do Gentoo napíšeš (jako root) modprobe nazev_modulu a síťová karta by měla fungovat.
Pokud se vše povede, tak edituj /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6
(pokud používáš 2.6) a tam napiš název onoho modulu, pak se ti bude nahrávat při startu automaticky.
via-rhine
příkaz: modprobe via-rhine
se neprovede protože modul v /lib/modules/kernel-2.6.11-r3/kernel/drivers/net
není.Mám tu pouze dva moduly dummy.ko a cosi dalšího.Zkusil jsem oba nahrát ale nevzalo je.Dále jsem zkusil modul via-rhine.ko
zkopírovat z LiveCd a to zas hlásilo špatný formát dat.Mam gentoo-source(kernel-2.6.11-r3).
Šlo by někde tento modul pro mé jádro ztáhnout?lsmod
som ziadny modul pre sietovku nenasiel...pritom ale fungovala.
v menuconfig
kernelu som presne moj typ nenasiel a podobne mi nechce zobrat.
mam 3Com 9c940 10/100/1000 Marvel rev12
Tiskni
Sdílej: