V terminálovém multiplexoru GNU Screen byly nalezeny a v upstreamu ve verzi 5.0.1 už opraveny bezpečnostních chyby CVE-2025-23395, CVE-2025-46802, CVE-2025-46803, CVE-2025-46804 a CVE-2025-46805. Podrobnosti na blogu SUSE Security Teamu.
Training Solo (Paper, GitHub) je nejnovější bezpečnostní problém procesorů Intel s eIBRS a některých procesorů ARM. Intel vydal opravnou verzi 20250512 mikrokódů pro své procesory.
Byla vydána nová verze 25.05.11 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Nejnovější Shotcut je již vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.
Svobodný elektronický platební systém GNU Taler (Wikipedie, cgit) byl vydán ve verzi 1.0. GNU Taler chrání soukromí plátců a zároveň zajišťuje, aby byl příjem viditelný pro úřady. S vydáním verze 1.0 byl systém spuštěn ve Švýcarsku.
Spolek OpenAlt zve příznivce otevřených řešení a přístupu na 209. brněnský sraz, který proběhne tento pátek 16. května od 18:00 ve studentském klubu U Kachničky na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického na adrese Božetěchova 2/1. Jelikož se Brno stalo jedním z hlavních míst, kde se vyvíjí open source knihovna OpenSSL, tentokrát se OpenAlt komunita potká s komunitou OpenSSL. V rámci srazu Anton Arapov z OpenSSL
… více »GNOME Foundation má nového výkonného ředitele. Po deseti měsících skončil dočasný výkonný ředitel Richard Littauer. Vedení nadace převzal Steven Deobald.
Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.
Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.
Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.
Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
startx
rozhodně jsem mu já sám nezadával nic instalovat příkazem. Na grafické prostředí se mne neptal. Dal jsem instalovat softvare, on něco nainstaloval a poskočil na konfiguraci času, uživatelů... Grafické prostředí v téhle nabídce nebylo.Pro zajimavost, z ceho to instalujete a kterou verzi? :) Asi je obecne nejlepsi zkusit tu nejnovejsi dostupnou, zvlast kdyz jste zacatecnik. V kazde distribuci by mela byt navic nejaka dokumentace, ktera instalaci popisuje.
Souhlasím, rozhodně doporučuji do začátku nějakou literaturu. Když jsem začínal já, dost mi pomohla tato kniha:
Martin Kysela: Přecházíme na Linux
Pokud chcete pochopit unixové systémy více do hloubky, doporučuji:
Michal Brandejs: Linux - Praktický průvodce
Umíte-li anglicky a postačí-li Vám literatura online:
Introduction to Linux
Bash Guide for Beginners
Takze jdu sosat. Potrebuju jich vsech 14???Ne. Jestli mas aspon trochu slusny pripojeni, tak nastal cas na "ty knizky", resp. uzivatelske prirucky k Debianu - program apt atd. - z netu ti to stahne a nainstaluje presne jen to, co potrebujes. Vubec neni treba stahovat zadna CD naslepo.
apt-get install kde
- když začne něco tahat z netu nebo prohlásí, že balíček nenalezl, tak KDE na prvním CD není.
Jinak, jak někdo píše výš, všech 14 CD určitě nepotřebuješ - ja na nich všechen software, který patří do Debianu. Efektivnější je dát si do seznamu zdrojů pro apt ftp mirror a stahovat jenom to, co zrovna chceš nainstalovat.
debian-30r5-i386-binary-1
není novější/vyšší verze než 3.1_r0
. 30r5 znamená verzi 3.0_r5
apt-get install synaptic
a je to jeste pohodlnejsi ;)
apt-cdrom add
. Tak apt pozná, že máš další CD k dispozici a které balíčky na něm jsou. Tohle udělej pro všechny CD, které už máš.
Potom znovu spusť apt-get install kde-i18n-cs
- pokud je ten počešťovací balíček na některém z CD, apt si o to CD řekne, jinak vyhodí tu samou chybu.
Ad grafika - jakou máš kartu?
ls /bin /usr/bin | less man manto je trosku efektivnejsi cesta...
apt-cache search co_chci_hledat
Příklad - zajímá vás ten Firefox - takže zkuste:
apt-cache search firefox
Asi to toho vypíše víc, jeden balíček by se měl jmenovat mozilla-firefox.
Tak ten nainstalujte:
apt-get install firefox
APT si stáhne všechno potřebné, všechny závislosti.
Pokud APT nevyhovuje, zkuste už doporučovaný aptitude.
apt-get install aptitude
Pak:
aptitude
Tam jsou balíčky tříděny po skupinách.
Jinak pokud chcete něco místo OpenOffice, co není tak náročné (tzn. startuje to v pár vteřinách apt-get install abiword gnumeric
(je možné zadávat i více balíčků za sebou v jednom příkazu pro APT)
nebo aby se neinstaloval vubec zadnej web bowser, protoze mam rad firefoxe a ten ma i linuxí instalatorExistuje balíček z Firefoxem (viz výše). Pokud jde zrovna o Debian, je rozhodně lepší nainstalovat balíček, než používat linuxí instalátor.
V prvni rade bych doporucoval zmenit distribuci, ne ze by byl Debian spatny, ale pro zacatecnika se opravdu nehodi.
Nedalo mi to a musím toto tvrzení vyvrátit. Žádná distribuce se nehodí pro začátečníky, ať se některa snaží třeba o všemožné samonastavování a komfort.
Problém se může vyskytnout při instalaci jakéhokoliv distra.
Debian nabízí veškerý komfort, který může začátečník potřebovat, například balíčkovací systém a jednoduché nastavování základních věcí pomocí debconfu.
Nedalo mi to a musím toto tvrzení vyvrátit. Žádná distribuce se nehodí pro začátečníky, ať se některa snaží třeba o všemožné samonastavování a komfort.Nehledě na fakt, že nastavovací nástroje některých distribucí naprosto ignorují uživatelská nastavení. Příklad - Mandrake: nastavil jsem, které moduly se mají nahrát pro zvukovou kartu, a po restartu jsem se nedostal do grafického prostředí. Důvod? Mandrake control přepsal modprobe.conf a vyhodil z něj řádku, že se má nahrát ovladaš pro grafiku. A teď se vžijte do situace začátečníka, kterému se zbláznila grafika, i když s ní nic nedělal. Další příklad - sama se mi mění práva k adresářům - tohle je tu taky Mandrake FAQ. V Debianu není potřeba nic takového řešit - když je něco nastavené, tak to tak zůstane. Někdo může namítat, že začátečník neví, jak to nastavit, ale od toho je google a tyhle stránky. Abych tu nevychvaloval jen Debian - podobnou kontrolu nad systémem může mít člověk například ve Slackware, Gentoo... Pokud ale někdo tvrdí, že Debian není distribuce pro začátečníka, nemůže mu s klidným svědomím doporučit ani tyto dvě.
Ad Longhorn - od jisté doby mě nějak novější verze Woken nezajímají. Jinak právě o MDK se říká, že to je zwindowsovatělej Linux... :o)Joo, když jsem viděl před pár měsíci Win XP, tak se to opravdu blíží... a ono se není ani moc co divit. UNIXy jsou v podstatě jediný osvědčený model OS a Win NT z UNIXU taky vyšly. Odbočka zastávka u DOSu byl jen hloupej omyl
When development started in 1988, Windows NT (using protected mode) was to be known as OS/2 3.0, the third version of the operating system developed jointly by Microsoft and IBM.No a když se podíváme co se skrývá za odkazem na OS/2...
Because of this heritage, in terms of look, feel and features, OS/2 is not unlike Windows in many ways; but it also shares similarities with Unix and XENIX.Přímý potomek to není, ale známe Microsoft... Také jsem někde četl, že Win NT dostaly jméno podle VMS podobným způsobem jako KDE podle Linuxu (posun v abecedě). Pak přišlo marketingové oddělení a trošku to přeoralo...
Tiskni
Sdílej: