abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 707 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: PCI/USB osciloskop

    28.2.2019 17:07 luky
    PCI/USB osciloskop
    Přečteno: 1104×
    Ma nekdo zkusenosti s provozem nejakeho PCI a nebo USB osciloskopu (cenova hladina ~300$, klidne pouzite) na Linuxu? Jaky OSS SW je k dispozici?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Řešení 1× (Heron)
    28.2.2019 20:04 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Upřímně za 300USD by mě nepohodlí s USB osciloskopem nelákalo, když za podobnou cenu lze mít plnohodnotný samostatný digitální osciloskop - i v ČR - mám výbornou zkušenost s pánem z http://www.silcon.cz/index.php?route=product/category&path=20_26.

    Pokud bys trochu navýšil rozpočet, je asi aktuálně nejzajímavější koupě https://www.siglent.eu/sds1104x-e.html , ze kterého jednoduchou úpravou jeho linuxového OS https://www.eevblog.com/forum/testgear/siglent-sds1204x-e-released-for-domestic-markets-in-china/msg1612639/#msg1612639 uděláš 4x200MHz https://www.siglent.eu/sds1204x-e.html

    Nebo klasika Rigol DS1054Z, který rovněž jednoduchou úpravou zadáním kódu upravíš na 4x100MHz (používám doma). Ale ten nový Siglent má už dneska cena/výkon zajímavější než několik roků starý Rigol.
    28.2.2019 20:17 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    wow, toto jsem vzdycky chtel umet ;) ..
    28.2.2019 21:06 PetebLazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Dík za tipy. Pokud bych se rozhodl nahradit historický analogový osciloskop (footprint odhadem tak 25x60cm), tak určitě za něco kompaktnějšího. O možností usb_osc jsem před časem uvažoval, ale zábor pracovního prostoru (včetně ntb) by asi dopadl ještě hůře.
    28.2.2019 21:34 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Nepohodlí je relativní. Záleží na úhlu pohledu. Pokud je to přístroj do laborky, se kterým se necestuje, tak aplikace USB skopu může běžet na velké obrazovce apod. Nemám zkušenosti s čínou, mám asi 10 let na dílně M595 od slovenského ETC a sice to má na dnešní poměry trochu krátký buffer na kanál, ale jinak si ho chválím. Obslužný software je přehledný a poměrně schopný a možnost típat screenshoty pomocí Alt+PrintScreen je dost boží. Aplikace "spektrální analyzátor" je taky kupodivu poměrně použitelná.

    Na cestování je USB osciloskop zajisté nepohodlný. Nedávno jsem někomu pomáhal vybírat stand-alone osciloskop s bateriovým napájením. Bylo to pravda v trochu vyšší cenové kategorii, cca mezi 500-1000 USD. Nakonec pořídil nějaký OWON, dvoukanál s 10M vzorky na kanál, tuším 1 nebo 2 GSps / 200 MHz. Tzn SDS7202 nebo SDS8202, už si nepamatuju. Takových čínských značek je tu na trhu několik. Pod Linuxem jsem žádný skop používat nezkoušel - dodávané aplikace bývají Windows-only.
    [:wq]
    1.3.2019 06:02 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Mám osc v dílně nad stolem na polici. Většinou při práci nepotřebuju ntb, takže mi vyhovuje, že se nikde neplete. Velký monitor do laborky jo, ale v dílně moc netuším, kam bych jej dal.

    Ale jak říkáš, záleží na konkrétní potřebě.

    Jinak screenshoty ty scopy umí, na flešku běžně používám, přístup přes ethernet/wifi (řídící soft pro rigol jsem zatím nezkoušel, siglent to má přes browser - na všech běží embedded linux). FFT umí také, ale samozřejmě omezené velikostí a rozlišením displeje. Na takové DSP už je lepší ten USB. I když i z digitálu lze uložené vzorky vytáhnout do souboru, je to samozřejmě pracnější.

    Tyhle Číny (Owon, Rigol, Siglent) mají velice slušnou reputaci, dnes jsou to zcela regulérní značky, pro domácí i poloprofi úplně v pohodě.
    1.3.2019 08:42 frr | skóre: 34
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    No pokud se týče slovní zásoby, já používám "v labu" vs. "na dílně" prakticky rovnocenně podle toho, s kým se bavím :-D Máme v práci místnost, které říkáme obvykle "servis", kde je větší plocha stolů na šroubování rozbitých/reklamovaných počítačů a taky jeden stůl jako skromné pájecí pracoviště. Nad ním visí na dvou skobách otevřená kostra nějakého starého toweru, který někomu před lety upadl při přepravě a zbyl nám na ocet - tak jsme ho násilím trochu narovnali, dozdobili poličkou na volné odkládání disků, uvnitř je board s procesorem cca C2D (funglový náhradní díl od nějakého předchozího hardwaru z interního IT) a na tom běží podle potřeby většinou Windowsy nebo občas Linux, dají se k tomu připojit disky všeho druhu apod. A taky k tomu mám připojený ten USB osciloskop (Windows-only). Displejů k volnému použití (s KVM) se v té místnosti vyskytuje dostatečný počet, jsou podvěšené na kolejnici asi metr nad stolem... celé je to postaveno tak, aby plocha stolu byla volná na práci.

    Ještě k původnímu dotazu, před pár lety jsem zkoumal, jaký skop by šel případně obsluhovat programově z Linuxu, a docela dobře vypadal HanTek (další Čína), vedou ho např. v TME. A koukám že třeba Rigol má docela podporu v projektu SigRok. To se ale bavíme o API k dalšímu programování, nikoli o hotových GUI aplikacích s podporou výrobce.

    https://github.com/OpenHantek/openhantek

    https://sigrok.org/wiki/Supported_hardware#Oscilloscopes
    [:wq]
    1.3.2019 09:01 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Jo, takový lab bych taky rád, místo sklepní nudle předělané na elektrodílnu. To bych si tam monitor pověsil na zeď hned. Ale zase - co je doma, to se počítá :-)
    7.3.2019 00:31 GeBu | skóre: 27 | blog: zápisky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Je nějaká stránka s tipy úprav Owon?
    Heron avatar 1.3.2019 08:51 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Přidávám se. Za tuhle cenu sežene velmi slušný stolní OSC a netřeba se trápit s USB. USB osc doporučuju začínajícím kutilům, kteří do toho nechtějí investovat příliš, slušné dělá třeba Hantek. Ale vždy je potřeba mít na paměti, že bude fungovat jen tak dlouho, jak dlouho pro to bude existovat software.

    Já jsem před lety udělal velmi dobrou koupi s Rigolem DS2072 (tj po úpravě na 2x200MHz -> DS2202), tehdy ještě dvoukanálem, dneska to převálcoval právě ten DS1054z. A ano, před koupí libovolného HW je dobré se podívat, zda to nejde softwarovou úpravou navýšit ;-). Což zrovna u Rigolu jde snadno a ani se tomu příliš nebrání.
    1.3.2019 08:59 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Ten DS1054Z byl hitem před pár lety. Po té době stojí víc, než když s ním přišli, a upřímně dneska už bych se zkusil poohlídnout po něčem jiném - levnějším ve stejné kategorii nebo vyšší třídu za podobný peníz - viz ten Siglent a diskuse na celosvětovém eevblogu.
    xkucf03 avatar 1.3.2019 12:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Ale vždy je potřeba mít na paměti, že bude fungovat jen tak dlouho, jak dlouho pro to bude existovat software.

    Mám DSCope a DSLogic a k tomu software DSView postavený nad knihovnou sigrok. Všechno je to svobodný software, tak tohle by neměl být problém.

    S klasickým HW osciloskopem nemám zkušenost, tak mě trochu překvapuje, kolik lidí tu píše o „trápení s USB“ – kromě nutnosti mít počítač mi přijde, že to má spíš výhody…

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    1.3.2019 10:06 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop

    Já mám Picoscope; něco ve stylu „základní model, nejmenší a nejpřenosnější, ale v nejnadupanější variantě“.

    Cenová hladina je kousek přes $1000. Kdyby se ale člověk v konfigurátoru snažil to osekat a smířil by se s horšími parametry, možná by tam bylo i něco za $300, těžko říct. Může to mít 1 analogový vstup místo 2, nemusí to mít 16 „digitálních“ kanálů, nemusí to mít generátor signálu atd.; na tom všem se dá „ušetřit“.

    Ad software: Ten je sračka nejhoršího kalibru. Picoscope se chvástá, že podporuje Linux. Ano, pravda, na Archu je dokonce balíček Picoscope. Ale zděšení je hodně velké. Ta aplikace vypadá jako něco v .Net nebo tak, co někdo násilím v potu tváře přeložil v Mono nebo něčem podobném, bez nějakého velkého testování na Linuxu, a vyrobil z toho binárku pro Linux. Co mi nejvíc vadí:

    • Naprosto katastrofální ergonomie; půlka slibovaných funkcí se nedá plnohodnotně využít — třeba okamžité zastavení snímání ve vysokém rozlišení na základě nějaké události. Ani manuální zastavení snímání — kéž by tak lidský postřeh stačil, ale budiž — nejde zařídit, protože ta sračka nemá konfigurovatelné klávesové zkratky.
    • Vzhled jako 10 let zpátky, žádná grafická akcelerace, zoomování tak nešikovné, že nejtupější prohlížeč fotek by tohle strčil do kapsy.
    • Export grafů jen s nápisem Picoscope na kraji. Kurvafix, zaplatil jsem litr za svůj osciloskop — proč tam mám mít nějaké blbé reklamní nápisy, když postuju obrázky na web?! Nedalo by se v té closed-source břečce přidat nastavení, jestli tam chci nebo nechci nápis Picoscope???
    • Hrůza a apokalypsa na HighDPI monitorech. Můj desktop má dva 5K monitory (5120×2880) a ta aplikace na nich vypadá jako školákova první klikačka v nějakém IDE. Bleší widgety, všechno nakřivo, aby si člověk bral lupu — prostě hrůza. Chvílemi to bylo tak špatné, že jsem přinesl ze sklepa starý notebook, který u mě jako jediný nemá HighDPI.

    Jinak osciloskop je bezva, co do časového i napěťového rozlišení. Na všechno, co jsem já kdy potřeboval změřit, úplně stačil. Jsou taky osciloskopy na diagnostiku 10g ethernetu, které jsou (pro obrovské časové rozlišení) na USB 3 a stojí $20k, což tenhle samozřejmě není, ale na nějaké analogové koukání do I2C, jestli se mi ten signál nekřiví a nenafukuje, je to víc než dostačující, možná i overkill.

    Pro USB to nemá žádný extra kernelový modul. Přistupuje to k USB nějakým dost low-level rozhraním a „drivery“ jsou closed-source knihovny v userspace, které poskytují nějaké jednotné rozhraní pro tu aplikaci napříč různými typy Picoscope.

    Jo, kdyby někdo věděl o dobré FOSS aplikaci, která by dokázala používat Picoscope, moc rád bych takovou zkusil! Dokud ale taková není … asi byl tohle celé jenom bezúčelný rant, protože kvůli tomu odpadnímu closed-source softwaru nemůžu Picoscope všeobecně doporučit.

    1.3.2019 10:37 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PCI/USB osciloskop
    Dneska by už za 1000USD bylo docela hodně muziky...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.