abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    dnes 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 61
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (70%)
     (7%)
     (11%)
     (12%)
    Celkem 209 hlasů
     Komentářů: 14, poslední dnes 15:03
    Rozcestník

    Dotaz: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.

    6.4.2006 18:20 Kema | skóre: 2
    Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Přečteno: 448×
    Dnes jsem prvně v životě nainstaloval svůj první Linux. Vybral jsem si nakonec Mandrivu 2006. Instalace proběhla bez chyb. Akorát u grafiky jsem ručně nastavil rozlišení na 1280x1024 a test zobrazil svislé barevné pruhy a uprostřed okénko s dotazem jestli je rozlišení OK. Potvril jsem že jo. Myslel jsem si že když vidím to okénko tak že to bude v pořádku, ale asi ne. Po instalaci jsem měl ve výpisu okna SOUHRN u Grafického rozhraní napsáno - nerozeznáno. Asi jsem pospíchal zbytečně moc rychle a něco jsem pokazil. Ale bez problému jsem se dostal až na konec instalace až k oknu Gratulujeme a Restar.

    Po spuštění Linux startuje až do chvíle kdy je celá obrazovka modrá a uprostřed jsou přesýpací hodiny a pak začne blikat LCD monitor - černá - modrá s tučňákem a furt dokola. Tak jsem v koncích. Nevím si rady :-(

    Mám grafiku ASUS 6600LE - 128MB AGP

    LCD Belinea 101925 zapojené na DVI

    DDR 1024MB

    Desku MSI 865PE Neo2

    P4 - 26GHz

    Windows XP

    Manrive Linux 2006

    Odpovědi

    6.4.2006 18:27 kaaja | skóre: 24 | blog: Sem tam něco | Podbořany, Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.

    ctrl+alt+F1 prihlasit se jako root a pak zmenit konfiguraci

    Bohuzel si presne nepamatuji jak se to pro mandrivu dela, ale mozna se pustit neco jako drakconf a navic si nejsem jist, zda ma mandriva textove konfigurovadlo

    jeste druha moznost je na blikajici obrazovce zkusit zmacknout crtl + alt + '+' nebo crtl + alt + '-', to by mohlo zmenit rozliseni a tim to i spravit, nalogovat se a zmenit nastaveni v grafickem rezimu.

    Max avatar 6.4.2006 18:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Zkus se přepnout do konzole CTRL+ALT+F1, tam se přihlásit a podívej se na konfiguraci svého LCD. Přesněji v /etc/X11/xorg.conf . Pokud se ti nainstaloval mc, tak ho spusť s přes něj se tam na to podívej. Nebo přes nějaký editor, třeba nano /etc/X11/xorg.conf nevo vi /etc/X11/xorg.conf (i když ve "vi" se asi nebudete moci dobře pohybovat :-/). Jinak hledáte sekci s monitorem a zkusil bych kouknout na ty přednastavené frekvence a ty případně změnt za ty, co podporuje tvoje LCD. A když už tam budeš, tak se můžeš kouknout pro jistotu ještě na to nastavené rozlišení, zda je tam opravdu těch 1280x1024
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    7.4.2006 00:21 Kema | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Díky moc. Nastavil jsem ovladač GeForce a už to jede.

    Ale mám další problém - a jak to tak pozoruji tak zdaleka né poslední.

    Podle příručky zkouším nainstalovat nový ovladač grafické karty a hned na začátku mám problém. Vůbec mi nefunguje totiž příkat "init 3" (píšu ho bez uvozovek).

    Nejde to ani v Konzoli a ani v okně do kterého se přepnu kombinací Ctrl + Alt + F1. Stále dostávám odpověď "bash: init: command not found". Mám takovej pocit že tu instalaci nového ovladače grafiky asi nezvládnu. Sice se držím návodu ale je to pro můj mozek hroznej záhul.

    Taky mě překvapil OpenOffice - i když v preferencích čeština nastavit jde, stejně program komunikuje v angličtině :-(
    7.4.2006 00:58 Marble
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    init je v /sbin/init. Pravdepodobne nemas ve sve $PATH (promenna se seznamem cest, kde hledat spoustene programy) tenhle adresar. Vypises ji jednoudse pomoci "echo $PATH", dvojtecka je oddelovac adresaru.

    V nekterych systemech mozna defaultne neni. Tudiz jednorazove misto init pouzit /sbin/init a dlouhodobe reseni je pridat do ~/.profile radek ve stylu "export $PATH:/sbin:/usr/sbin". (Misto v ~/.profile to muze byt i v ~/.bashrc, nebo jinem vhodnem souboru, ktery se zpracovava pri prihlaseni.

    Mimochodem, spoustis init jako root?

    Ad OpenOffice ... 1) Mas urcite nainstalovane soubory/balicky s ceskou lokalizaci? Pokud nemas v systemu cesky preklad, tak samotne nastaveni "komunikovat cesky" nestaci. 2) nevim, co presne znamena "nastaveno v preferencich", ale obecne by pred spustenim OO mely byt nastaveny locales. ktualni stav se vypise pomoci "locale" a melo by tam byt (alespon u LC_MESSAGES, ale nevim jestli to staci i pro OO) polozka CS_cz.[neco].
    7.4.2006 01:01 Matous Jan Fialka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    su -c 'telinit 3 '
    Michal Wirth avatar 7.4.2006 16:46 Michal Wirth | skóre: 26
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    init by se mel (aspon myslim) poustet jako root, takze napis do konzole su a pak heslo, pak muzes init 3 zkusit
    Důležité se časem stává absurdním, absurdní se časem mění v důležité.
    7.4.2006 21:04 Kema | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Tak chyba byla v tom že jsem si myslel že jako jediný uživatel systému jsem i Root, ale jak asi ostatní víte, tak nebyl. Po tom příkazu su -l jsem se teprve zalogoval jako root a ten příkaz init 3 fungoval.

    Teda i když čtu podrobnou českou příručku tak mám hlavu jak tykev :-)

    Momentálně řeším problém se zvukem. Ve Windows mám aktivní zvukovku PCI a také tu integrovanou. Důvod je ten, že u té integrované používám sluchátka s mikrofonel, které nefungují u té PCI zároveň s bednama. Jen přepnu v nastavení zvukovky a je to OK. Ale tady v Linuxu to nejde. Sice jsou obě nainstalované ale stále funguje jen ta integrovaná, takže zvuk jde pouze do sluchátek a do beden přes PCI zvukovku to nemohu nastavit.

    Všechno - pokud to je možné - nastavuji v grafickém prostředí, protože ty příkazy v Linuxu jsou šíleně složité. Ani jsem neuspěl při pokusu o instalaci nového grafického ovladače. V těch manuálech nejsou příklady a začátečník prostě tomu nerozumí. To je docela škoda. Rád bych to pochopil, ale jakýkoliv postup prostě není k pochopení.

    No snad se tím časem prokoušu.
    David Watzke avatar 7.4.2006 22:13 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Musíš mít natáhnutý (načtený pomocí modprobe) patřičný modul... Které moduly jsou natažené zjistíš příkazem lsmod, unloadneš je pomocí rmmod případně s parametrem -f, a pro načtění, jak už jsem psal, modprobe. Načítat a unloadovat moduly smí jen root. Kterej modul a jak na to ti ale neřeknu. Málo informací a navíc jsem zhýčkanej Gentoo - jen si nastavím do make.conf jaký mám zvukovky a spustím emerge alsa-driver.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    7.4.2006 22:32 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    To se to machruje, co ;-)?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    David Watzke avatar 7.4.2006 22:49 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    ;-) Jé.. :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    8.4.2006 11:42 Kema | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Mě by pro začátek stačilo vysvětlit jak upřednostnit PCI zvukovku před tou integrovanou. Zvuk jde jen přez ní a když ji v BIOSu zakážu tak hraje ta PCI. Mám tu na liště u hodin nějaký KMix, ve kterém mohu měnit Současný směšovač na Ensoniq AudioPCI a na Intel ICH5. Ale stejně vždy hraje jen Intel ICH5.

    Stáhl jsem si také novou verzi OpenOffice a mám to na CD. Teď bych ho potřeboval dostat do Linuxu. Taky problém. Nikdy jsem nic podobného nedělal. Jsem zhýčkanej Woknama :-)
    8.4.2006 12:21 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Předně si přečti Na co se často ptáme: ALSA

    A nastavení Na co se často ptáme: ALSA - II

    Stačí programum nastavit jakou kartu mají používat.

    Pokud to neumí tak ty zvukovky prohodit v konfiguráku alsy /etc/asound.conf kde zadejte hw:1,0 místo hw:0,0 .
    8.4.2006 19:00 Kema | skóre: 2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nelze spustit Linux - bliká obrazovka.
    Hmm. Pročetl jsem si to pozorně, ale ještě mám hrozně málo vědomostí o Linuxu, takže jsem tam kde jsem byl před tím.

    V tom adresáři /etc nemám žádný asound.conf

    Mám tam asound.names a pak asound.state

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.