abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 679 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Odmitnuty pristup do usr/share/...

    20.9.2007 18:10 pilarius
    Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Přečteno: 611×
    Dobry den. Rozhodl jsem se zacit s Mandrivou a prizpusobit si ji svym pozadavkum. Jako prvni krok probehla aktualizace a nasledovna instalace Opery - jedineho prohlizece, ve kterem jsem schopen nejak fungovat. K dispozici bohuzel na strankach Opery neni pro Linux International verze, ale pouze US verze. Ne, ze by mi byla anglictina nesrozumitelna, ale cestina je pro me komfortnejsi. Stahnul jsem si tedy lokalizacni *.lng soubor a chtel jsem jej dat do slozky k puvodnimu US souboru. Je samozrejme mozne mit jej kdekoliv jinde a odkazat na nej, ale radsi mam vse na svem miste. Zapis mi vsak neni do slozky usr/share/opera/locale umoznen s hlaskou "odmitnuty pristup". Je mi jasne, ze to je tim, ze jsem prihlasen jako uzivatel a ne jako root. Zkousel jsem tedy dat Vlastnosti a zapis ostatnim uzivatelum umoznit, avsak nasleduje opet tataz hlaska. K zadani hesla nejsem vyzvan (jako to je napriklad pri vstupu do Nastaveni). Z Windows, kde jsem byl permanentne jako administrator na takove zachazeni samozrejme nejsem zvykly. S prikazovym radkem nejsem kamarad a seznamovani bych se rad jeste nejakou chvilku vyhnul, pokud to je mozne. Otazkou je tedy, jestli se v grafickem rezimu mohu nejak dostat k zapisovym pravum a soubor tam presunout.

    Dekuji za pomoc a doufam, ze vas me dotazy nebudou prilis obtezovat (urcite jich bude vice).

    Odpovědi

    20.9.2007 18:19 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Sice neodpovim presne na vasi otazku, ale ... Pokud nemate nejaky zvlastni duvod pouzivat Operu stazenou primo ze oficialnich stranek, pridejte si do instalacnich zdroju PLF (jak najdete ve FAQ), a nainstalujete si operu z PLF. Ta uz lokalizacni soubory obsahuje.

    Jinak doporucuju priste psat strucneji (tj. vynechat zbytecne kecy o konkurecnim OS :-) )
    ondra_bce avatar 20.9.2007 18:33 ondra_bce | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    DD, no muzete si spustit krusader s pravy roota, je bud v kde nabidce nebo pri spustenem krusaderu s user pravy je zkratka alt+k pro zaciti prace jako root... Tam uz jednoduse soubor prekopirujte...
    20.9.2007 19:08 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Dekuji za ten PLF zdroj. Opera uspesne nainstalovana i s cestinou (:. Pro priste se zkusim polepsit s delkou prispevku.

    Krusader v me instalaci Mandriva 2007.1 bohuzel neni a neni k nalezeni v zadnem balicku pres to vyhledavani. Snazim se to tedy nainstalovat z tar.gz, ale nejde mi to, takze aktualizuji gcc z balicku, atd. Snad se mi to povede (:.
    20.9.2007 20:39 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Tak ted se peru jeste navic s ovladacema NVIDIA. Nainstaloval jsem je z URPMI, ale vypada to, ze nefunguji (nemuzu nastavit 32bit hloubku). Kouknul jsem na nastaveni Xka a nekolikrat jsem zkousel jedny i druhe nabizene ovladace (prilozeny screen), ale stale nic. Ocenil bych, pokud by se nekdo obetoval a venoval by mi nejaky ten cas na ICQ nebo jinem IM klientu, ale chapu, ze mate dulezitejsi veci na praci (:. Jen abych to tu nespinil blbymi dotazy (o instalaci NV ovladacu jsem toho nasel a precetl pomerne dost - nechapu, co delam spatne). Ma graficka karta je NVIDIA 7300GT.

    http://img215.imageshack.us/img215/4564/snmek1pv3.png
    mess avatar 20.9.2007 20:46 mess | skóre: 43 | blog: bordel | Háj ve Slezsku - Smolkov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Pokud nemůžeš najít krusader, zkus Midnight Commander (mc). Je to konzolový program, ale myslím, že se v něm bez problémů zorientuješ (jde ovládat i myší). Jako root ho spustíš takhle: otevřeš si konsoli (emulátor terminálu v KDE), zadáš příkaz su, zadáš heslo roota a pak dáš mc a tam uděláš, co potřebuješ.
    Cez párne mesiace zošíváš vaginy, cez neparne montuješ hajzle.
    26.9.2007 03:46 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Nestačilo by 24bit? Rozdíl mezi 24bit a 32bit není vidět.
    26.9.2007 09:30 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Tohle je spise psychologicka vec...samozrejme pro normalni pouzivani by to stacilo, ale pak je takovy ten pocit nedokonalosti... Navic nemuzu pouzit ta 3D prostredi. U tech ovladacu jsem se vzdy v Linuxu zasekl a pak me cekal navrat.
    26.9.2007 12:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    On hlavně žádný není. Tzv. 32-bitová barevná hloubka je ve skutečnosti pořád jen 24-bitová s tím, jen se informace o jednom pixelu rozšíří na 32 bitů, z nichž je ale využito jen 24. Zrychluje to adresování pixelů za cenu zvýšení spotřeby paměti (které je ale z praktického hlediska nepodstatné).
    20.9.2007 20:53 Martin Doucha | skóre: 23 | blog: Yet another blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    A co Konqueror? K->Systém->Více aplikací->Správce souborů - superuživatelský režim
    =^..^= AmigaPower® avatar 22.9.2007 20:57 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Nastavte si pořádně všechny zrcadla, krusader sem stahoval minulej tejden normálně z klikadla...
    rADOn avatar 22.9.2007 23:01 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše root
    Z Windows, kde jsem byl permanentne jako administrator na takove zachazeni samozrejme nejsem zvykly.

    Vitej v krajich kde se bezpecnost bere vazne. Bacha na usta, RTFM se tu nosi zatracene nizko u pasu :-)

    Asi nejjednodussi reseni by bylo strcit lokaliziacni soubor do adresare .opera ve tvem domovskem adresari. Ostatni uzivatele ho budou tezko hledat ale je v unixove filozofii "na svem miste".

    Pokud tve srdce opravdu touzi po /usr/share/opera/, pak potrebujes reseni pro cele muze - opravdovenho a nefalsovaneho roota. Tady to zacne byt trochu vagni - nevim jake desktopove prostredi je ve hre a co hur, lidi od mindraka maji nehezky zvyk odstranovat z balicku programy a nahrazovat je vlastnimi nedomrlymi draky. Zhruba receno hledas spravce souboru beziciho s pravy roota. V klasickych KDE ho najdes v KMenu/System/Vice../Spravce souboru - superuzivatelsky rezim. Druha moznost je Kmenu/Spustit a "kdesu konqueror" (jeste porad to neni prikazova radka ale jsi blizko :-)

    Pokud jsi gnom neporadim vic nez "hledej smudlo", nekde to tam musi byt ale snad se tu najde nejaky kolega gnomista.

    Pri praci s rootem bud samozrejme opatrny, neodpousti. konqueror/nautilus sice trochu ohlazuje hrany ale porad se to ridi heslem: je to uzivatelsky privetive - kdyz vis co delas

    ...nebudou prilis obtezovat...

    Prave proto ze patris mezi ty vzacny lidi kteri se o to staraji tak nebudou.

    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    25.9.2007 21:55 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: root
    Vse se nachazelo jinde, nez mi bylo receno... Krusadera se mi porad v baliccich nepodarilo nalezt. Spustit kdesu pomohl, moc dekuji ;).

    Ted uz jen resim ty ovladace a jinak by zde byl pomerne komfort.
    =^..^= AmigaPower® avatar 26.9.2007 08:12 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: root
    Mám rád komfort, mám rád Mandrivu ;-)
    pavlix avatar 26.9.2007 18:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Z Windows, kde jsem byl permanentne jako administrator na takove zachazeni samozrejme nejsem zvykly.
    Tak si buď zvykni nebo používej Windows XP. Lepší radu pro tebe nemam ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    26.9.2007 20:43 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Vsak se snazim (:.
    26.9.2007 18:53 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Buď můžeš použít MC - midnight commander s právy roota, který je v Mandrivě defaultně nainstalovanej.

    Nebo si spustíš "Ovládací centrum Mandriva Linux" v menu je to položka "Nastavit váš počítač" pak "Správa software". Dáš najít krusader (je v souborových nástrojích).

    Přiložený obrázek:
    http://img230.imageshack.us/img230/2290/krusadergo0.png
    =^..^= AmigaPower® avatar 26.9.2007 19:23 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Krusader v me instalaci Mandriva 2007.1 bohuzel neni
    a neni k nalezeni v zadnem balicku pres to vyhledavani.
    ...jak už jsem psal, problém bude v blbě nastavenejch zdrojích pro stahování...
    26.9.2007 20:43 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Prave jsem chtel pridat printscreen, kde bych dokazal, ze to nebylo nalezeno, ale najednou (asi na 20. pokus celkem) se tam objevil. Je to pro me zahada.
    =^..^= AmigaPower® avatar 26.9.2007 23:08 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Zkontroloval bych, jestli jsou správně nastavený všechny zdroje, vim, že jednou po čerství reinstalaci mi to taky nějak "netáhlo", ale už si nepamatuju o co šlo :-(
    26.9.2007 22:36 outsider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    krusader urcite v MDV2007.1 je, konkretne v repozitari "contrib":

    [root@localhost ~]# urpmq -i krusader
    Name        : krusader
    Version     : 1.70.1
    Release     : 1mdv2007.0
    Group       : File tools
    Size        : 5997042                      Architecture: i586
    Source RPM  : krusader-1.70.1-1mdv2007.0.src.rpm   Build Host: n5.mandriva.com
    Packager    : Iurt the rebuild bot <warly@mandriva.com>
    URL         : http://krusader.sourceforge.net
    Summary     : Advanced twin-panel file-manager for KDE 3.x
    Description :
    Krusader is an advanced twin-panel (commander-style) file-manager for KDE 3.x
    (similar to Midnight or Total Commander) but with many extras.
    It provides all the file-management features you could possibly want.
    Plus: extensive archive handling, mounted filesystem support, FTP,
    advanced search module,
    viewer/editor, directory synchronisation, file content comparisons,
    powerful batch renaming and
    much much more.
    It supports the following archive formats: tar, zip, bzip2, gzip, rar,
    ace, arj and rpm
    and can handle other KIOSlaves such as smb:// or fish://
    It is (almost) completely customizable, very user friendly,
    fast and looks great on your desktop! :-)
    You should give it a try.
    [root@localhost ~]# urpmi krusader
    
        ftp://ftp.mandrivauser.cz/Mandrivalinux/official/2007.1/i586/media/contrib/release/krusader-1.70.1-1mdv2007.0.i586.rpm
            6% z 2548k hotovo, ETA = 0:00:28, rychlost = 244k                      
    
    26.9.2007 20:34 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Mimochodem v Mandriva balíčcích je i Opera verze 9.23. Čeština tam samozřejmě funguje.

    rpm -qa | grep opera
    opera-cs-cz-sk-mdv-cyron-9.2.3-1
    opera-9.23-20070809.1

    Takže šachy s přesunutím souboru nebyly potřebné.
    26.9.2007 20:37 pilarius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...
    Vsak tato rada mi byla zde v jednom z prispevku nabidnuta a take jsem ji vyuzil.
    26.9.2007 20:41 jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Odmitnuty pristup do usr/share/...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.