abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 705 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Strč prst skrz AbcLinuxu - II

    16. 4. 2003 | Leoš Literák | Programování | 12303×

    aneb persistence dat, controller a výběr šablon.

    Persistence

    Jak již víte, objekty jsou ukládány do databáze. Abych se vyvaroval toho, že SQL příkazy budou na desítkách či stovkách míst, vytvořil jsem jednu třidu, která má na starosti persistenci dat. Druhou a možná ještě důležitější výhodou je zjednodušení práce. Tato třída definuje několik málo základních metod, které jsou velice snadné na používání. Programátor tudíž vůbec nemusí znát JDBC, aby mohl naprogramovat nové vlastnosti.

    persistance class diagram

    Jak vidíte z diagramu tříd, subsystém persistance se skládá ze dvou rozhraní a jejich implementací. Hlavním rozhraním je Persistance, které definuje základní metody pro manipulaci a hledání objektů. Jeho implementací je MySQLPersistance. Nicméně v kódu nevytvářím jeho instance, ale přistupuju k němu přes PersistanceFactory. Jak název napovídá, jedná se o Factory pattern. Hlavní výhodou je, že pokud bych přešel na jinou databázi, stačilo by mi naimplementovat pro ni podporu jako implementaci rozhraní Persistance a změnit jednu řádku v PersistanceFactory.

    Součástí této vrstvy je i transparentní cache. V případě potřeby můžete použít i jinou než předvolenou cache při volání metody getPersistance v třídě PersistanceFactory. Toho se například používá při indexaci dat pro vyhledávání. Zvolená cache je hojně volána na začátcích metod v MySQLPersistance, takže není nutné se zdržovat pomalými JDBC voláními. DefaultCache je velice primitivní a vyřazuje objekty, které nebyly během několika posledních minut použity nebo už dlouho nebyly synchronizovány s databází. Až budu mít čas, vytvořím alternativní implementaci založenou na některé Open Source knihovně, nejspíše z Jakarty. Slibuji si od toho větší stabilitu.

    Controller

    Controller je relativně jednoduchý. Základem je třída AbcFMServlet, což je potomek HttpServletu. Hlavní práce se uskutečňuje v přepsané [overriden] metodě service(). Ta nejdříve zavolá metodu performInit(), která má na starosti uložení parametrů a předdefinovaných proměnných do mapy env a zpracuje přihlašování. Dále zavolá abstraktní metodu process(), která vrátí jméno šablony, která má sloužit jako výstup. Tato šablona se nahraje a vykoná. Její výstup se vrátí uživateli.

    Metoda process() má následující tvar:

    protected abstract String process(HttpServletRequest request, HttpServletResponse response, Map env) throws Exception;

    Každý servlet dědící z této třídy je tedy povinen ji naimplementovat. V ní se provádí veškeré zpracování vašich požadavků. Tedy kontrola parametrů, zpracování a finálně výběr šablony, respektive přesměrování prohlížeče na jinou stránku. Například když uložíte diskusi, zavolá se servlet EditDiscussion. Ten uloží diskusi do databáze (a zároveň do cache). Jenže proč by měl zobrazovat diskusi, když od toho je servlet ViewRelation? Proto jednoduše vypočítá nové URL a přes volání response.sendRedirect(url) přesměruje prohlížeč na tento servlet. Jako název šablony vrátí null, takže žádná další data nejsou vrácena prohlížeči.

    Výběr šablony

    Zajímavým fíglem je ještě výběr šablony. Každá šablona se skládá ze dvou souborů. Prvním je template.fm, což je šablona stránky. Tedy obligátní levý sloupec se službami a rubrikami, pravý sloupec s aktuálními články na ostatních serverech a patička s copyrightem. Druhým souborem je vlastní obsah stránky, tedy zobrazení formuláře či tohoto článku. Toto dělení je pochopitelné, pokud chci změnit něco v šabloně stránek, nemusím opravovat sto souborů, ale jen jeden.

    AbcLinuxu existuje v několika variantách, kromě hlavní existuje ještě varianta pro lynx, pro sidebar Mozilly a připravuje se žádaná verze pro Plucker. Bylo by hloupé, kdyby se kvůli každé této variantě musely vytvářet všechny soubory znovu. Proto jsem vytvořil mechanismus pro jejich sdílení.

    Základem je stejná stromová struktura všech variant. Pokud je potřeba, vytvoří se kopie souboru v podadresáři varianty a ta získá přednost před defaultní variantou. Vysvětlím to na příkladě. Pokud si prohlížíte úvodní stránku v Internet Exploreru či Mozille, použije se předvolená varianta web. Vykoná se tedy šablona vzniklá ze souborů web/template.ftl a web/show/index.ftl. Pokud však používáte lynx, použijí se soubory lynx/template.ftl a lynx/show/index.ftl, protože jsou oba předefinované pro šablonu lynx. Ale u prohlížení článku pod lynxem se použije šablona lynx/template.ftl a soubor web/show/article.ftl, neboť jej nebylo třeba změnit. Celá varianta pro lynx se ve skutečnosti skládá jen z šablony a úvodní stránky!

    V řeči kódu se tento výběr děje v třídě FMTemplateSelector a jeho obecnému předku TemplateSelector. TemplateSelector při inicializaci načte xml soubor s definicí všech šablon v systému. Každý servlet má nadefinováno několik akcí. K této akci je pak přiřazena šablona v několika variantách. Pokud tedy tyto varianty existují, jinak je tam uvedena jen jedna pro předvolenou variantu web. U šablony je možné nadefinovat proměnné, které se mají vložit do mapy env. Typicky to bývá titulek stránky.

    Servlety pak volají metodu select(). Například EditDiscussion podle kontextu zavolá jednu z metod:

    FMTemplateSelector.select("ViewRelation","article",env,request,null);
    FMTemplateSelector.select("ViewRelation","driver",env,request,null);
    FMTemplateSelector.select("ViewRelation","discussion",env,request,null);
    FMTemplateSelector.select("ViewRelation","hardware",env,request,null);
    FMTemplateSelector.select("ViewRelation","software",env,request,null);

    V metodě select() se nejdříve detekuje prohlížeč a pokud se jedná o nástroj na mirrorování, je vrácena stránka s upozorněním, že toto chování se nám nelíbí. Následně se vyhledá v mapě šablon kombinace servletu a akce. Pokud taková kombinace neexistuje, vyhodí se vyjímka. Pak se pro kombinaci servletu, akce, prohlížeče a HttpRequestu vybere šablona, například web. Pak se pro danou šablonu zjistí obsah šablony, včetně případných proměnných (kromě statických jsou podporovány i dynamické, například titulek článku je stejný jako název článku). Název šablony s obsahem se uloží do proměnné a jako výsledek se vrátí řetězec template+"/template.ftl", například "plucker/template.ftl". Tato šablona se pak načte a vykoná v metodě service() v AbcFMServletu.


           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.4.2003 08:02 Marek Vydra
    Rozbalit Rozbalit vše no nevim
    no nevim, pripada mi to desive slozite. jsem zastancem jednoduchych reseni. treba ukladani XML do sql jako blob.. no nevim. SQL databaze byly vymysleny s uplne jinym cilem.
    16.4.2003 10:30 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše no nevim
    nekdy je treba postavit poradne zaklady, na kterych se da stavet. ;-) ukladani dat do XML je moderni trend. neni sice optimalni, ale vyrobci db se snazi vytvorit lepsi podporu pro XML. pokud to jeste oracle neumi, tak verim, ze brzy bude umet XPath dotazy
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    ja bych rekl ze to oracle umi, i indexaci prez XPath jsem tam videl
    16.4.2003 10:34 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše zdrojaky
    tak co, laka nekoho podilet se na vyvoji?
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    16.4.2003 12:00 Martin Krauskopf | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše zdrojaky
    A ty zdrojaky budou svereny jenom zavaznym jedincum nebo budou k dispozici vsem? Tohle tema mi pride velice nejasny :) Trochu me prekvapuje pristup "vsecko resim sam" :) Mozna ze to vyusti v lepsi optimalizaci/rychlost, ale osobne nerozumim nepouziti proslulych Struts pro Controller. Pro persistenci je zase hotovy spickovy framework Hibernate. Ale jinak klobouk dolu :)
    17.4.2003 07:52 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše zdrojaky
    • ty zdrojaky bych klidne zverejnil, ale je treba vymyslet licenci. po kauze s linuxzone jsem uz opatrny. nerad bych, aby den po zverejneni zdrojaku vznikl napadne podobny server bcdlinuxu. dale bychom museli od kazdeho prispivatele ziskat licenci k uziti atd.
    • za prve pred rokem a pul ty projekty byly jinde nez dnes a hlavne me tlacil cas. struts neumim, ale budu se jej muset naucit kvuli jednomu projektu. a to, co jsem videl, me rozhodne nenadchlo.
    • u persistence jsem zase chtel maximalni kontrolu nad daty. abych je mohl editovat treba rucne prikazem mysql. a ty frameworky, ktere jsem tehdy umel, ukladaly serializovane objekty :-(
    • nicmene pomalu prechazim ke standardnim resenim. napriklad jsem nahradil vlastni scheduler tim, ktery je v java.utils. ted chci zlikvidovat vlastni LRU cache a pouzit neco z jakarty.
    • diky. :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    11.12.2021 08:05 TamaraYeo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: zdrojaky
    Sur une échelle de 1 à 10, vous êtes un 11. kitchen design
    16.4.2003 18:52 Zed
    Rozbalit Rozbalit vše Na neco se zapomnelo, ne?
    Minule bylo receno, ze LL ukaze neco, co v PHP nejde. Jedine, co zatim vidim, ze v PHP nejde je udelat tak ultraslozity navrh aniz by to k necemu bylo.
    16.4.2003 23:26 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše s kanonem na vrabce
    Zdravim Myslim, ze je to zbytecne prekombinovane. Podle me by to slo udelat cely v PHP a MySQL, nic jineho podle me neni potreba. Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    17.4.2003 09:12 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    Ja myslim, ze je to otazka pristupu. Kazdy ma moznost volby. Ja zase kdyz neco smolim v php+mysql, tak si rikam, zda nepouzit nejaky komplexnejsi nastroj, ktery by mi sedel lip nez fura roztrousenych kusu php kodu. Kazdemu se proste libi neco. Ale je pravda, ze kdyz jsem se tesil, ze tady se to dela jinak, a ze se konecne podivam, jak jinak se to taky da delat, ze bych se jako inspiroval, tak jsem se az zdesil, jak je to slozite a ze az takhle bych to delat nechtel (a asi ani neumel) :-(
    17.4.2003 10:17 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    to bude asi tim, ze uz jsem pracoval na velkych projektech ;-) spise by me zajimalo, co na designu shledavate slozitym? me to prijde naopak velice jednoduche a elegantni. mam tu hierarchii trid reprezentujici objekty, jednoduchy zpusob pro jejich persistenci, controller a view. pokud se nekomu MVC architektura zda slozita, tak je to jeho problem, vyvracet mu to nebudu, casem na to prijde sam. slozitejsi je vyber sablon, to priznavam, na druhou stranu mi to hrozne setri cas a usnadnuje spravu. verzi pro lynx jsem diky ni zvladl za hodinu vytvorenim tri souboru, kdybych musel delat vsechny soubory pro lynx znovu, vykaslal bych se na to. v planu je verze pro plucker (opet mi budou stacit tri/ctyri soubory) a pro gprs.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    22.4.2003 19:26 Zajsoft | skóre: 1 | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    Zdravim, tohle nejak nechapu... " slozitejsi je vyber sablon, to priznavam, na druhou stranu mi to hrozne setri cas a usnadnuje spravu. verzi pro lynx jsem diky ni zvladl za hodinu vytvorenim tri souboru, kdybych musel delat vsechny soubory pro lynx znovu, vykaslal bych se na to. v planu je verze pro plucker (opet mi budou stacit tri/ctyri soubory) a pro gprs. " ...pro PHP snad neexistuji sablony? ;-) Ja osobne uz pouzivam pekne dlouhou dobu Smarty(smarty.php.net) a jsem velmi spokojen.
    17.4.2003 10:23 Martin Krauskopf | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    Spis si myslim, ze je to otazka toho, co od konecny implementace ocekavas. Pokud bys chtel, jak rikas, neco sesmolit v PHP jako jednorazovy reseni, coz Leos mozna moch, tak by to bylo urcite rychlejsi a jednodusi v PHPku (znam ho jenom z doslechu :) ). Sesmolit to timto zpusobem lze samozrejmne i v Jave :) Ale myslim si, ze Leos se poucil a puvodniho projektu z penguina a presel na uplne opacnej extrem - maximalni mira abstraktnosti. Osobne si myslim, ze to je vzycky ten spravnej pristup, protoze jeden nikdy nevi, co kdy bude chtit pridat/zmenit/odebrat (viz. puvodni penguin_hw popisovanej v prvnim clanku). A ac se nam to vsem muze zdat sebeslozitejsi, tak myslim, ze po poradnym ponoreni do navrhu zjistis uplnej opak. Vsechny moduly jsou modularni/rozsiritelny bez minimalniho vlivu na ostatni komponenty a predelani modulu je vetsinou velice jednoduchy, nez kdyby bylo reseni "allInOne". To zaroven umoznuje i pohodlnou praci vice vyvojaru. A urcite nikdo nepochybujem, ze web jako je AbcLinuxu potrebuje byt co nejvic bezproblemove rozsiritelnej. Jina otazka je, proc Leos zvolil psani svych vlastnich komponentu. Mozna ze v dobe psani projektu jeste nebyli Strutsy, tam kde jsou dneska. To samy treba Hibernate. Pak by byla asi cela implementace abclinuxu jednodussi. Nebo lepe receno byla by stejne slozita, ale slozitost by byla resena prave frameworkama tretich stran a ne Leosem samotnym :) Proto rikam klobouk dolu, ze se s tim Leos psal :) <noflame> A posledni vec je asi ta, ze hodne linuxaku nema rado Javu, protoze je "pomala, preplacana, nevim co jeste....". Ale vsichni Javari vedi, ze to jsou dneska uz jenom obycejny blaboly :) Na servru to plati 10-ti nasobne. Takze opak je pravdou :) <noflame/>
    11.9.2003 02:34 Kamil Sopko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    hm co byste potom rekli na to co provadim ja ;] sice PHP +Mysql jenze objektove jako delphi podebne VCL knihovny kde vystupem je XML(da se rict v objektovych celcich na sebe navazujicich) a vyobrazenei pomoci generovaneho XSLT z defaultnich vzhledu pro objekty popripade o upresnenou definici daneho scriptu
    11.12.2021 08:06 Gigi Smith
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    Tout le monde a besoin d'un ami comme toi dans leur vie wealth advisor
    25.7.2023 17:34 adamschule85
    Rozbalit Rozbalit vše Re: s kanonem na vrabce
    I still gravitate here because the articles are so much fun to read (yay, for humor!).

    https://www.insulationedmonton.com/
    15.9.2003 09:28 Martin Lhotsky
    Rozbalit Rozbalit vše Dalsi navrhove vzory???
    Diky za zajimave cteni. Zajimalo by me ale, jestli jsi Leosi nejakym zpusobem zvazoval v Modelu navrhovy vzor Composite a u vyberu sablony Builder, a pokud ano, tak z jakeho duvodu jsi je zavrhl. Chapu, ze ne vzdy se daji vzory pouzit, ale specialne v tomhle pripade me zajima kazdy podnetny nazor. Diky.
    9.1.2023 09:36 bibou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dalsi navrhove vzory???
    "These things are very important, good think so - I think so too... wedding dresses Houston isotechsolutions"
    11.12.2021 08:05 Tilly Racker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Excellent travail aujourd'hui. J'aime travailler avec toi! private detectives
    12.1.2022 11:03 먹튀검증사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    You delivered such an impressive piece to read, giving every subject enlightenment for us to gain information. Thanks for sharing such information with us due to which my several concepts have been cleared. 먹튀검증사이트
    9.9.2022 11:08 John
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Our site also wants to have this kind of feature where readers can express their thoughts. Hence, this is the reason I will visit you again because I just love your articles. Deck Builders Bendigo
    19.9.2022 08:24 Janna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Writing with style and getting good compliments on the article is quite hard, to be honest. But you've done it so calmly and with so cool feeling and you've nailed the job. This article is possessed with style and I am giving good compliment. Best! website design townsville
    11.10.2022 06:16 바카라게임사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    I'm so happy to finally find a post with what I want. 바카라게임사이트 You have inspired me a lot. If you are satisfied, please visit my website and leave your feedback.
    24.10.2022 11:07 바카라사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše https://majorcasino.org/
    That's a really impressive new idea! 바카라사이트추천 It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.
    2.11.2022 21:16 glock 47
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    2.11.2022 21:17 gold coast clear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    2.11.2022 21:18 french bulldog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    2.11.2022 21:18 equipoise
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    2.11.2022 21:19 used golf carts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    2.11.2022 21:20 Quaker Parrot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    2.11.2022 21:21 glock
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    5.12.2022 03:02 Nice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    I so really relate to this post. Thanks for the info then! See more here https://www.tejadosalcaladehenaresmadrid.com/
    15.12.2022 07:57 카지노사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše https://majorcasino.org/
    Hello, I am one of the most impressed people in your article. 카지노사이트추천 I'm very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you.
    15.12.2022 09:33 Pradeep Appslure
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    https://www.appslure.com/
    4.2.2023 09:31 온라인카지노사이트
    Rozbalit Rozbalit vše https://casinosite.asia/
    Really no matter if someone doesn't be aware of after that its up to other users that they will help, so here it takes place 온라인카지노사이트.
    22.3.2023 03:50 Jane
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    I think this is one of the most vital pieces of information for me. And I’m glad reading your article. Visit https://tejadosmarbella.com/
    21.7.2023 22:59 buy carts
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/ https://psychedelicsdistro.com/
    21.7.2023 23:01 jeeter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com https://buybabyjeeteronline.com
    21.7.2023 23:02 wonka bar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com

    https://wonkachocolatebars.com
    21.7.2023 23:03 wonka bar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    wonka chocolate bar https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com https://wonkachocolatebars.com

    https://wonkachocolatebars.com
    21.7.2023 23:04 clase azul
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com https://whiskeyforsaleonline.com
    17.8.2023 14:15 John
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    I bookmarked it to my bookmark website list and re roofing rockhamptonwill probably be checking back soon.
    23.8.2023 08:18 메이저사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Your article has proved your difficult paintings and experience you’ve got got in this area. Wonderful . I really like it studying. 메이저사이트
    25.8.2023 19:26 JC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Thanks a lot for letting me sign your guestbook, you have a lot of interesting things in here! I would like to recommend reupholster couch , be sure to check them out!
    30.8.2023 12:11 mykepalaliv
    Rozbalit Rozbalit vše Kepala Bergetar
    Tonton Dfm2u Malaysian Dramas Dan Malay Filem Full Episod Online. Myinfotaip Kbergetar All Episod Terkini Telefilem. Kepala Bergetar Tonton Dfm2u Malaysian Dramas Dan Malay Filem Full Episod Free Download. Myinfotaip Kbergetar ...
    • https://mykepala.live/
    3.10.2023 07:52 totochips
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Please check out my web site too and tell me your opinion. Having read this I thought it was extremely informative. I appreciate you finding the time and effort to put this content together.https://www.totochips.com
    16.10.2023 06:01 토토사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    Thank you very much for this unique information. I am really thankful to you for this concept. Highly recommend reading this post. 토토사이트
    7.11.2023 03:59 먹튀검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strč prst skrz AbcLinuxu - II
    I am appreciative of your assistance and look forward to your renewing to work on our account. I remarkably appreciate the kind of topics you post here. Thank you for the post. 먹튀검증
    Thank you so much for sharing this great blog. Very inspiring and helpful too. Hope you continue to share more of your ideas. I will definitely love to read Regards, peacocktv.com/tv peacocktv.com/tv/samsung peacocktv.com/tv peacocktv.com/tv/samsung

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.