abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    30.4. 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    30.4. 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    29.4. 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (50%)
     (0%)
     (50%)
     (0%)
    Celkem 2 hlasů
     Komentářů: 0
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    29.5.2003 08:54 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Dik
    Mam od vcerejska wokeni verzi. Mockrat diky.
    29.5.2003 09:51 David Horak
    Rozbalit Rozbalit vše to je fofr
    Anglickou verzi mam ve Woknech ode dne, kdy vysla, takze ocenuji rychlost lokalizace. Vrele diky za to. Jinak musim Ptaka Ohnivaka pochvalit. Je to fakt vynikajici prohlizec.
    vladka avatar 29.5.2003 10:18 vladka | skóre: 23 | blog: vladimiruv | Hlučín, Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše ještě jeden dík
    Se svým P166 si nemohu moc vyskakovat. Včera jsem si však nainstaloval Ptáka Ohniváka a začal jsem vystrkovat růžky :-) Nouzové řešení Netscape 4.79 putuje do mého archivu užitečných věcí a asi tam už zůstane nafurt. Tímto se s ním loučím a přeji mu lehké odpočinutí :-) Jinak samozřejmě: Vivat Links!
    The ability to mumble about inodes is the key to social success at a UNIX gurus' cocktail party.
    29.5.2003 20:09 butrus
    Rozbalit Rozbalit vše ještě jeden dík
    Muzete nekdo rict, kolik z toho zrychleni je prechod na novou betu Mozilly a kolik je zpusobeno GUI (Mozilla -> Ohnivak)?
    29.5.2003 11:00 Daniel Smolik | skóre: 15 | blog: marvin
    Rozbalit Rozbalit vše Spusteni
    Ted jsem to zkousel a neslo mi to spustit. Pomohlo az ./run-mozilla.sh ./MozillaFirebird. Ale mozna to bude tim, ze mam vzdy mozillu v /usr/lib/mozilla a ono to hleda neco v mozilla-0.8.1.
    29.5.2003 12:27 Miroslav Kriho | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Ted zrovna jsem novou verzi Ohnivaka nainstaloval ve W2000 v praci a muzu konstatovat ze IExploder se muze schovat.A jiz jsem s nim zamoril pocitace mych kolegu :o) Moc se mi libi,takze si ho doma jeste soupnu na Linuxik. Jen jsem zvedavy kam se vyvoj bude ubirat a jake dalsi ficatury to prinese
    29.5.2003 16:27 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Nevim, ale me stale vice libi IE snad je to jen o zvyku. Ale jsem s IE naprosto spokojeny a tezko nekdy budu menit browser. Na Mozille a i Ptakovi :)) mi vadi takove to divne docitani stranek. Pri nacitani totiz neustale nekam uhyba s textem takze se to neda cist. Tohle by si IE nedovolil.
    29.5.2003 19:13 LK
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Ono je ale i mnoha funkcích, které ani IE6 jako dva roky starý browser nemá, narozdíl od Mozilly/Ohniváka. Např. o panelech (stránky se otvírají na svých záložkách a není tudíž nutné mít v pruhu úloh desítky tlačítek s prohlížečem), načítání odkazů do panelů na pozadí. Čtu si text, vidím zajímavý link, kliknu na něj prostředním tlačítkem, on se začne načítat do nového panelu a já si přitom vklidu mohu dočíst původní text a pak se přepnu na ten panel (který se mezitím dočetl) a mám hned stránku připravenou. Nebo o tom, že si ráno otevřu _jednu_ záložku "Ranní servery" a otevře si mi automaticky asi osm záložek s Rootem, AbcLinuxu apod. Nebo o skvělé kontrole javascriptu, vyskakujících oken, cookies, bannerech, flashi apod. Nebo o prakticky žádných známých exploitech. Nebo o perfektním správci hesel. Nebo o inkrementálním hledání (nepotřebuji vyvolávat extra dialog, když chci na stránce něco najít, zkrátka začnu psát text a Mozilla mi automaticky daný text vyhledává) Nebo o záložkách, kdy jsem si pro záložku Annonce nadefinoval zkratku an, pro Jyxo jy, pro eBay ebay. Když chci něco hledat v Annonci, zadám do adresového řádku "an želva" a dostanu výpis všech inzerátu s želvami. Nebo "ebay tortoise" a dostanu to samé v eBayi. Nebo o javascript konzoli, která je narozdíl od té v MS přehledná. Nebo o DOM inspektoru... Nebo (nemá to smysl, je to opravdu hrozně moc, co člověku práci s prohlížečem maximálně usnadní). Pokud se člověk naučí podobné vychytávky používat, hrozně rychle si na ně zvykne a já se přiznám, že si u počítače, kde ještě není Mozilla nainstalovaná, připadám opravdu jak bez ruky.
    29.5.2003 19:53 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Je mi jasne ze alternativni prohlizece jako je treba Mozilla maji proste vice funkci protoze jsou casteji updatovany. Jde ale o to, kolik z techto funkci budu vyuzivat.
    29.5.2003 20:04 LK
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Samozrejme, ja jsem popisoval funkce, ktere pouzivat radove stokrat denne (inkrementalni hledani, panely, hledani pres zkratky zalozek) a pri kazdodenni praci bych se bez nich prakticky neobesel. Proto jsem to uvadel jako duvody, ktere mohou hovorit pro Mozillu/Ohnivaka. Samozrejme kazdy ma jine preference a muze si vybrat pro sebe nejvhodnejsi.
    30.5.2003 00:22 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    No, já bych řekl, že je to taky dost o bezpečnosti a normálním chování. Ve Firebirdu, Mozille a podobných se nemusím bát, že se mi při návštěvě nějaké stránky bez mého vědomí upraví chování prohlížeče, přidají se další toolbary, nainstalují se věci, které jsem nikdy nechtěl a podobně...
    30.5.2003 08:01 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Mno, uz sem LK jmemovane vlastnosti ukazoval par lidem... a kdyz si je pak vyzkouseli, uz si bez nich surfovani nemohou predstavit. 2LK: Kombinace "klik prostrednim tlacitkem" obcas kombinovana se SHIFTEM (prepinani mezi nacitanim odkazu v pozadi/popredi) je primo smrtici.
    30.5.2003 08:34 LK
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    To je přesně ono. Kvůli tomu, že v Mozille (navíc díky tuposti "webmasterů") nezobrazím za den třeba dvě stránky, si přece nebudu celý den znepříjemňovat browsování používání naprosto neohrabaného prohlížeče MSIE). Nechtěli byste (například ve spolupráci s Lupou, ta je na Internet zaměřena) vydávat nějaký krátký seriálek "Příjemnější surfování", kde by byla vždy popsána nějaká taková vychytávka, kterých má Mozilla desítky (možná stovky)? Mohli by to být krátké článečky, aby se tam ty informace neztratily, myslím, že pro řadu případných uživatelů by to byl jedině přínos, protože vůbec netuší, o co používáním MSIE přicházejí.
    30.5.2003 09:48 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    Chteli, nerikam, ze to musi ci nemusi byt na Lupe. Dokonce jsme uz na toto tema dostali nabidku ;-), problem je jenom s casem. Malo lidi. Takze kdyz clovek zaroven dela na czille php aplikace, testuje preklady, preklada release notes, odpovida ve forum.czilla.cz, pripravuje ukazky XUL technologie... tak je toho proste moc najednou :-( a bohuzel na takovehle veci mnohdy nezbyde cas. Co mohu prozradit, ze aktuale planujeme nejsou clanky, ale video ukazky, neco po vzoru http://healthlinks.washington.edu/help/mozilla/ (zkuste si spustit to video dole o "bookmarked keywords" - bomba - bohuzel asi to nepujde v linuxu, ja jsem to zatim spustil jen RealOne playerem pod okny :-( ). To je neco uzasneho (je to urceno jako ukazka knihovny, jak si zlepsit Mozillou hledani na Internetu, jednoduche, nazorne, okouzlujici). Zatim Pawell udelal prvni experiment http://artax.karlin.mff.cuni.cz/~pfra7136/clip.html Ale je to o casu a o lidech. Ja jsem nikdy nic takoveho nevyrabel, tak clovek na to musi sehnat soft, naucit se to.... Ale sada takovych kratkych video sekveci (i s hlasovym doprovodem), kazda by ukazovala jednu vlastnost Mozilly, by byla slusna bomba ;-), to by k tomu az nebyl problem ty clanky pripsat ;-) Kazdopadne, uvitame jakekoliv rady (ja jsem ve videu totalni diletant), zej. tip na soft (zatim jsme zkusili neco free pod windows, kdyby byl i pod linux, tim lepe). A uplne nejlepsi, kdyz by se nekdo nabidl, ze neco vyrobi a doda ;-)) Zatim jsme pouzili free wokeni http://www.rendersoftware.com/products/camstudio/ ale ten flash, co znej vyleze je sice maly, ale zere desitky mega pameti, coz dost prudi. Takze opet dotaz, kdyz by nekdo vedel jak zkonvertovat *.avi do flashe (ci nejakeho rozumneho formatu, kde nehrozi problem v prohlizenim pod win ani lin), aby to nedelalo takove problemy, sem s tim. Sorry, ze tohle forum zaplavuji dotazama, ale pomohlo by nam to.
    30.5.2003 13:24 MS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: maximalni spokojenost
    Souhlasim s tim ze uvedene funkce se clovek nauci pouzivat velmi rychle a pozdeji se bez nich neobejde. Pokud presto chcete pouzivat MSIE pak bych doporucoval vyzkouset MyIE2 (http://myie2.yeah.net/). Jedna se o nadstavbu IE ktera zvlada vetsinu vyse zminovanych vychytavek a umi take gesta pro posun na dalsi/predchozi stranku, refresh atd. Pouzivam MyIE2 jiz delsi dobu a jsem nad miru spokojen.
    30.5.2003 14:37 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: maximalni spokojenost
    Kolega MyIE2 ma, ja jsem mu koukal pres rameno, chvilku zkusil pouzivat. S IE se to srovnat neda, je to mnohem kvalitnejsi uzivatelske rozhrani. Ale i kolega ho pouziva jen na Pentium 166, kde jsou s Mozillou problemy, a na rychlejsich browsi s Mozillou ;-)) Je to jen vec volby kazdeho. Problem je v tom, aby se kazdy rozhodl dle pravdivych a vyvazenych informaci a ty v soucasne dobe nejsou! O IE ctete vsude, o Mozille malo kde. To chceme zmenit. Jinak beru, at se mluvi o MyIE2 stejne jako o Mozille. (A jinak MyIE2 ma samozrejme jednu velkou chybu - nebeha na vetsim mnozstvi platforem :-() To, ze chceme psat clanky o Mozille, snazime se popularizovat Mozillu neznamena (ac si to nekdo muze myslet), za chceme, aby cely svet pouzival jen Mozillu. Ale abychom vyrovnali nespravedlivou informacni nerovnovahu, ktera v soucasne dobe (nejen) v oblasti webovych prohlizecu panuje. Az se lide budou rozhodovat opravdu *svododne*, ktery program pouziji (plati to nejen u webovych prohlizece), administratori budou po institucich instalovat takove programy, jake uzivatele chteji, tak si rekneme, ze jsme to nedelali marne.
    30.5.2003 16:25 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše maximalni spokojenost
    A co teprve udelatko pro oddelani flash reklam.
    29.5.2003 14:05 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše taky chci mit ptaka ohnivaka...
    taky chci mit ptaka ohnivaka co neco vydrzi...
    29.5.2003 15:40 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše taky chci mit ptaka ohnivaka...
    upgradeuj
    30.5.2003 20:10 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše taky chci mit ptaka ohnivaka...
    upgraduju mam 0.6... ale je to des, dela s eme z nej spatne... nejen, ze neumi flash prestoze mozilla ho umi be zproblemu, ale chyta radu ie-like featur, treba automaticke doplnovani slov pri chatu, spatna manipulace s hesly, po urcite dobe se nada pouzivat historie... je to pomaly... no nejsem moc spokojen.... aspon ze to nepotrebuje gnome jako galeon, ze ktereho se me dela tez zle....
    31.5.2003 17:23 mol
    Rozbalit Rozbalit vše taky chci mit ptaka ohnivaka...
    no flash mi chodi pod 0.6 bez problemu
    29.5.2003 19:14 LK
    Rozbalit Rozbalit vše taky chci mit ptaka ohnivaka...
    Jen aby potom neměl "ohníváka" :-D
    30.5.2003 07:01 nonsene@volny.cz
    Rozbalit Rozbalit vše zapomenuty odkaz ??
    nevloudila se mala chybicka ??? Tipnul bych si ze, radek s textem odkazujici na win verzi FB by (asi) take mel byt take odkaz....... Jinak preji hodne uspechu a gratuluji k 2.mistu. nonsense
    30.5.2003 07:39 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše zapomenuty odkaz ??
    ne, to je umyslne. v puvodni tiskove zprave nebyly zadne linky klikaci, to jsem pridal ja. ale verze pro windows se mi klikaci delat nechtela ;-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    30.5.2003 18:24 dejf
    Rozbalit Rozbalit vše zapomenuty odkaz ??
    Jenze je tu zjevne vic prispevku od widlistu, nez od linuxaku a ja mam FreeBSD a na nej se u mozilly kasle, zato opera ma aspon jednu trochu funkcni verzi. Takze kompiluju, kompiluju, kompiluju, ale slape to, lip nez linux.
    31.5.2003 13:08 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše RE: zapomenuty odkaz ??
    Myslím si, že neudání živého linku na Win verzi z toho důvodu že autor Windows nemá v oblibě nebylo moudré, protože kdyby si uživatelé Windows vyzkoušeli Ptáka Ohniváka, možná by začali uvažovat o alternetivách nejen v oblasti WebBrowserů (IE vs Mozilla a spol.), ale i v oblasti OS. Já jsem si před půl rokem ze zvědavosti vyzkoušel Mozillu a IE šel do kytek ;-) Taktéž jsem v euforii objevování alternativ zkusil Linux a už delší čas v něm pracuju. Přiznám se nebýt několika her, které občas hraju, a také rodiny, která se zatím s Linuxem nezžila, měl bych už jen Linux. Tím jsem chtěl jen ukázat jak i malé nakopnutí (třeba živý link) dokáže změnit náhled na to, co denně používáme a nenapadne nás že jsou i alternativy, které jsou mnohem snažší. :-)
    5.6.2003 13:20 Samael
    Rozbalit Rozbalit vše RE: zapomenuty odkaz ??
    Je to v poradku...Proc podporovat nejakej placenej OS...Komu to vadi at prejde na Linux a klikne si s chuti na stahovani...Ja bych klidne ten link pro win uplne odstranil ale zase vim ze s tim meli programatori docela dost prace delat nejakej soft pro deblni operacni system od MS...Tak alespon neaktivni link...A kdo se rozciluje je akorat useri od MS...Nemuzu si odpustit Linux RULEZ!!!!
    1.6.2003 09:19 gmmns
    Rozbalit Rozbalit vše XUL projekty
    Je mozne nad Ohnivakem rozjet veci typu Multizilla apod? Standardni tabbed browsing z Mozilly je sice pekna vec, ale na Multizillu nebo Galeona 1.x zdaleka nema. Pokud je nejvetsi vyhoda Ohnivaka v jeho orezani o rozsiritelnost Mozilly, dekuji nechci...
    2.6.2003 08:55 met | skóre: 9 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše XUL projekty
    I do p. Ohnivaka se samozrejme daji instalovat add-ons kolik chcete. Ale pozor, ze ne kazdy add-ons je p. Ohnivak kompatibilni. Tady je slusny seznamek http://texturizer.net/firebird/extensions.html a jeste jeden, kde jsou pro Mozillu i p. Ohnivaka (pozor tedy na ikonky) http://extensionroom.mozdev.org/ Takze vybirat je z ceho ;-)
    2.6.2003 19:44 gmmns
    Rozbalit Rozbalit vše XUL projekty
    Diky za info, zkusim pouzit, co je k dispozici.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.