abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:00 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila svůj nejnovější AI model GPT-4o (o jako omni, tj. vše). Nově také "vidí" a "slyší". Videoukázky na 𝕏 nebo YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Zajímavý článek

    Ondřej Filip publikoval reportáž z ceremonie podpisu kořenové zóny DNS. Zhlédnout lze také jeho nedávnou přednášku Jak se podepisuje kořenová zóna Internetu v rámci cyklu Fyzikální čtvrtky FEL ČVUT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Společnost BenQ uvádí na trh novou řadu monitorů RD určenou pro programátory. První z nich je RD240Q.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 13:00 | IT novinky

    Byl aktualizován seznam 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě TOP500. Nejvýkonnějším superpočítačem nadále zůstává Frontier od HPE (Cray) s výkonem 1,206 exaFLOPS. Druhá Aurora má oproti loňsku přibližně dvojnásobný počet jader a dvojnásobný výkon: 1,012 exaFLOPS. Novým počítačem v první desítce je na 6. místě Alps. Novým českým počítačem v TOP500 je na 112. místě C24 ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Ostravská Karolina, GPU

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:11 | Nová verze

    GHC (Glasgow Haskell Compiler, Wikipedie), tj. překladač funkcionálního programovacího jazyka Haskell (Wikipedie), byl vydán ve verzi 9.10.1. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 09:22 | Nová verze

    Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.8 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.9. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna. Později také na Linux Kernel Newbies.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (72%)
     (6%)
     (10%)
     (12%)
    Celkem 222 hlasů
     Komentářů: 15, poslední včera 21:33
    Rozcestník

    Hardwarové novinky 37/2008

    16. 9. 2008 | David Ježek | Hardware | 3648×

    Po minulém týdnu, kdy jsme rozjeli seriál o novinkách v oblasti hardwaru hned třemi články, již nyní nabíháme na „standardní režim“. Dnes si tedy poprvé povíme o věcech, které se udály za posledních sedm dní, a samozřejmě si přihodíme i pár specialitek, které sice asi hned tak doma nikdo z nás mít nebude, ale určitě stojí za to je zmínit.

    Obsah

    Základní desky, CPU

    link

    AMD prodá továrny

    link

    Minulý rekapitulační speciál o procesorech se nesl převážně v duchu úspěchů gigantu jménem Intel a naopak potácení se v problémech v případě konkurenční AMD. To jsme v pondělí večer ještě netušili, co se dozvíme o pár dnů později. AMD prodá továrny na výrobu procesorů, mohla by znít strohá zpráva. Nicméně co konkrétně řekl šéf společnosti Dirk Meyer? Dle něj firma opouští model výroby ve vlastních továrnách ve prospěch zadávání zakázek jiným firmám. Kamenem úrazu je nedostatek hotovosti potřebný pro další rozvoj. Firma koupila ATI v situaci, kdy se následně obě firmy dostaly do potíží (viz problémy s Phenomy a také s opožděním Radeonů HD 2900), momentálně tak AMD po dvou poměrně hubených letech nemá pořádně ani na výplaty a prodej divize digitálních TV (legendární část bývalé ATI) firmě Broadcom je jen nepatrnou záplatou, která nic neřeší.

    AMD se tak po řadě let stane firmou bez vlastních výrobních kapacit. Továrny by měl získat nějaký silný partner, který bude mít schopnosti dále rozvíjet technologii výrobních procesů. U něj pak AMD bude své procesory nadále vyrábět.

    PCIe karta s Cell procesorem

    link

    Krátce zabrousíme i mezi „alternativní architektury“ k procesoru Cell, společnému dítku IBM, Sony a Toshiby, které pohání konzoli Playstation 3. Leadtek představil kartu PxVC1100, zajímavou variaci na tento procesor a sice již známou verzi s „pouze“ čtyřmi Synergistic Processing Element (SPE) jádry v procesoru s označením Toshiba SpursEngine. Karta pasuje do PCI Express ×1 slotu a na starosti by měla mít mimo jiné různé multimediální počítání (komprese videa do H.264, upscaling DVD atd.). Procesor u Leadteku běhá na 1,6 GHz, doprovází jej 128 MB XDR. Zatím jde o vzorek, na cenu a termín uvedení na trh si ještě nějakou dobu počkáme. Toshiba už na jaře slibovala, že se čip objeví i v multimediálních noteboocích, téměř jistě tedy počítejme s její vlastní řadou Qosmio.

    2008 37 leadtek

    Grafické karty

    Radeony HD 4600

    link

    Hlavní novinkou mezi grafikami je uvedení Radeonů řady HD 4600. Po Radeonech HD 4800 všichni netrpělivě čekali, až AMD přijde s mainstreamem za přibližně poloviční cenu skvělého Radeonu HD 4850, a to se jim nyní vyplnilo. HD 4650 i 4670 nesou 55nm GPU RV730, které nabízí stejných 320 stream procesorů jako RV670 na Radeonech HD 3800, ale při výrazně nižší spotřebě. HD 4650 se vejde do 48 W, HD 4670 do 59 W, pročež si obě karty vystačí s napájením z PCI Express slotu a malým aktivním chladičem (na svět stoprocentně přijde spousta pasivně chlazených karet).

    2008 37 hd4670

    V českých eshopech se zatím objevuje zejména 512MB model HD 4670 od Sapphire, dvorního partnera ATI, a to za cenu od ~1 800 Kč včetně daně, tedy srovnatelně s HD 3850, kterou nahrazuje. Dá se tedy definitivně říci, že HD 3850 je mrtvá, tato výrazně úspornější karta je daleko lepší volbou (má nabídnout i o pár procent vyšší výkon). Jinak ještě tento měsíc se dočkáme Radeonů HD 4500 a tím se nám celá řada zkompletuje.

    Akcionáři žalují firmu NVIDIA

    link

    Perlička, kterou nelze opomenout, je nejnovější vývoj kauzy kolem vadných mobilních GPU společnosti NVIDIA. Ale vezměme to ve stručnosti od začátku.

    2008 37 jen hsun huang 2008 37 marv burkett

    Od závěru loňského roku dopadly na bedra NVIDIE první problémy s vysokou úmrtností mobilních GPU G84/G86, tedy převážně GeForce 8600M a souvisejících modelů (8400M a později 8700M). Problém spočíval v tom, že po jisté době začalo GPU vykazovat vysoké teploty za běhu přesahující často bod varu vody nebo rovnou umřelo. Zpočátku NVIDIA vše bagatelizovala, problém se řešil „hackováním“ BIOSu, který jednoduše rozjížděl ventilátor v notebooku naplno, ale nakonec částečně přiznala barvu.

    Dle firemních vyjádření mělo jít pouze o problém omezený na jednu výrobní řadu, přičemž firma se domluvila s postiženou Hewlett-Packard, že jí vyplatí odškodné ve výši až 200 miliónů dolarů. Mezitím ale začaly umírat další a další GPU v mnoha noteboocích jiných výrobců a ovzduší poměrně zhoustlo (tedy nad Santa Claru se přihnal temný mrak :-).

    NVIDIA se nadále chovala, jako že se nic neděje, a tak v období mezi 8. listopadem 2007 a 2. červencem 2008 nakoupila řada lidí velkou spoustu firemních akcií v době, kdy se cena pohybovala pod hranicí 40 USD za akcii. Právě 2. července letošního roku však firma zveřejnila nelichotivé informace (již dříve se v neoficiálních kanálech hovořilo o přílišném šetření na kvalitě materiálů pro výrobu GPU, aby tak NVIDIA udržela cenovou konkurenceschopnost s GPU ATI) a doslova během několika dnů se cena akcií propadla o přibližně 3/4 (v tuto chvíli je to pouhých 10,20 USD za akcii a místy byla NVIDIA i pouze na 9,6 USD!), což samozřejmě zvedlo obrovskou vlnu nevole mezi akcionáři.

    Sůl do rány pak přisypal vicepresident pro vztahy s investory Michael Hara, který doslova prohlásil, že „na problému pracujeme s našimi odběrateli již více než rok“. Tím jen akcionáře utvrdil v tom, že po celé zmíněné období jim formou prohlášení i tiskových zpráv lhal jak šéf společnosti Jen-Hsun Huang, tak finanční ředitel Marvin Burkett. Oni v dobré víře nakoupili akcie zdravé společnosti, přičemž její vedení po celou dobu vědělo, že pod povrchem doutná cosi shnilého, co dříve či později prorazí na povrch.

    Akcionáři se tedy dali dohromady a prostřednictvím právní kanceláře Shalov Stone Bonner & Rocco LLP firmu NVIDIA a samotné Jen-Hsun Huanga a Marvina Burketta zažalovali pro porušení Securities Exchange Act z roku 1934, konkrétně za to, že svým úmyslným jednáním zatajovali fakta o vysoké chybovosti mobilních GPU, kvůli které se nyní radikálně propadly ceny akcií společnosti. Navíc je tímto poškozeno dobré jméno společnosti a budoucí obchody. Žaloba cituje i veřejné tiskoviny, dle kterých řada odběratelů již přechází ke konkurenčním řešením (ATI) a mnoho uživatelů se nechalo slyšet, že od NVIDIE již nikdy nic nekoupí.

    Žalobu si můžete prohlédnout přímo na webu Shalov Stone Bonner & Rocco LLP.

    Pevné disky

    link

    V oblasti ukládání dat se sluší zmínit dvě možná provázané novinky. 11. září se společnost Showa Denko pochlubila, že začíná dodávat 1,89palcové plotny s kapacitou 120 GB. Tyto plotny jsou již čtvrtou generací kolmého záznamu ve firemním vývoji a lze s nimi při vyrobení 3,5palcových ploten dosahovat kapacit až 500 GB, resp. 250 GB pro 2,5palcové plotny. V desktopu tak nyní máme potenciál pro 2,5TB disky s pěti plotnami nebo trochu umírněnější a lépe uchladitelné čtyřplotnové disky s kapacitou 2 TB.

    Mimochodem, Showa Denko byla vůbec první společnost, která před třemi lety začala vyrábět plotny s kolmým záznamem dat a aktuálně je jedinou firmou vyrábějící 1,89palcové plotny.

    V návaznosti na tuto zprávu jsme se od Toshiby dozvěděli, že uvádí na trh 5 400otáčkové 1,8palcové disky s kapacitou 240 GB, podobnost zde jistě není náhodná.

    O den později se s novinkami připojil i Western Digital, který nejprve představil 500GB 2,5palcový disk Scorpio s 250GB plotnami (doporučená cena 220 USD, modelové značení WD5000BEVT) následovaný taktéž 500GB 2,5palcovým externím diskem My Passport Elite (WDML5000, taktéž 220 USD). Hovořit zde o původu ploten by bylo pouze spekulací, sluší se ale připomenout, že Western Digital loni v červnu koupil firmu Komag, výrobce diskových ploten.

    Monitory

    link

    Asi nejzajímavější zprávou týdne mezi monitory je vydání nového manifestu Eco Products 2009, kterým se bude řídit výroba nových modelů japonské společnosti EIZO pro nadcházející měsíce. Norma navazuje na dřívější Eco Products 2002, 2004 a 2006 a přidává další zpřísnění některých kritérií při výrobě i provozu monitorů.

    2008 37 flexscan

    Nová řada EcoView přijde na svět s LED podsvícením, vůbec poprvé použitým v monitorech EIZO. Důvodem byly práce na skloubení podsvícení polem LED, které je obecně méně stabilní ve srovnání s CCFL (studené katody) používanými dosud, a firemní technologie zajišťující stálou neměnnou kvalitu barevného podání (Digital Uniformity Equalizer, DUE).

    DUE kompenzuje nedostatky LCD monitorů v oblasti stálosti barevného a jasového podání a jeho přizpůsobení pro přechod na LED podsvícení bylo poměrně náročné. Asi nepřekvapí, že se začíná na levnějších monitorech s TN panely, prvním modelem bude 24,1palcový FlexScan EV2411W, který se na českém trhu objeví počátkem příštího roku. Kromě několika běžných parametrů jako kontrastu 1000:1, jasu 300 cd/m² a odezvy 5 ms nabídne zejména velice nízkou spotřebu 33 W za běhu a při použití Auto EcoView dokonce jen 19 W. To vše při úhlopříčce 61 cm a rozlišení 1920×1200.

    Z ekologických novinek jsou z výroby monitoru odstraněny procesy využívající olovo a rtuť (např. u pájených spojů), zlepšují se technologie výrazně snižující únavu očí (stálost jasu atd.). Ale zpátky ke směrnici.

    Eco Products 2009 zaručuje nulovou spotřebu vypnutého monitoru a méně než 1,5 W ve standby. V oblasti výroby a balení bude EIZO využívat tisk manuálů zčásti inkoustem ze sojových bobů na recyklovaný papír neobsahující chloridy (bělidla), částečně též recyklované plasty a plasty z přírodních materiálů. Balení bude vyráběno ze styrofoamu (extrudovaný polystyren) a opět recyklovaných papírů. Bude se dbát na plnění limitů „emisí“ těkavých organických látek pro osobní počítače z použitých materiálů, RoHS je pak již samozřejmostí.

    A grafici se samozřejmě mohou v nadcházejících měsících těšit na grafické monitory s LED podsvícením.

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.9.2008 00:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Z ekologických novinek jsou z výroby monitoru odstraněny procesy využívající olovo a rtuť (např. u pájených spojů)
    Čímž se vcelku efektivně zajistí konec životnosti zařízení během dvou až čtyř let. Za takovouhle ekologii pěkně děkuju.
    Quando omni flunkus moritati
    the.max avatar 16.9.2008 00:44 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    musi si nejak zajistit budouci odbyt svych produktu. Bylo by prece kontraproduktivni vyrabet takovy hw, ktery by vydrzel vecne. to by zakaznici nemeli potrebu si kupovat vec novou.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    16.9.2008 13:11 Mykonou | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Zajimalo by me jestli si vyrobci hw uvedomuji ze si otevrenymi specifikacemi hw snizuji zisky, otazka ale je jak moc. Je docela bezne ze se proste prestanou po urcite dobe(nebo s prichodem noveho operacniho system od MS) prestanou vyvijet ovladace hw a tim tak docela efektivne donuti zakaznika koupit si novy. Na druhou stranu pri kvalite vyroby dnesniho hw je to ale asi stejne nemusi moc trapit - Od roku 93 mi vyborne slouzi 15tka monitor od ADI a porad se nezda ze by to uz chtel zabalit ....
    I TY muzes byt echt linuxak!
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2008 14:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Od roku 93 mi vyborne slouzi 15tka monitor od ADI a porad se nezda ze by to uz chtel zabalit ....

    A co tvoje oči?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    belisarivs avatar 16.9.2008 11:14 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Olovo jde u pajenych spoju nahradit v pohode stribre ma dalsimi.

    AFAIK je v cinu jenom kvuli tomu, ze spravny pomer cinu a olova ma dost nizsi teplotu tani nez cin nebo olovo samotne.

    Pokud se olovo nahradi necim jinym, teplota tani zas tak markantne nevyroste a pevnost se nejspis taky nemeni.

    Nebo se snizeni odolnosti obavas z jineho duvodu?
    IRC is just multiplayer notepad.
    AraxoN avatar 16.9.2008 11:43 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Z toho čo som počul, striebro nie je práve najlacnejšie, takže sa v bežnej elektornike používajú iné náhrady olova. Napríklad zinok, ktorý má takú vlastnosť, že z neho časom lezú chlpy, ktoré keď sa dotknú ďalšieho spoja, tak spravia skrat, zmenia mierne toky prúdu a napäťové pomery v obvode, a elektronika "prestane fungovať". Skrátka veľmi dobré kurvítko.
    Xeelee avatar 16.9.2008 20:05 Xeelee | skóre: 9 | blog: Xeeleeho diagnóza | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Cín s příměsí stříbra je stejně drahý jako s jinými příměsmi. IMHO se s ním ale o něco hůř pájí.
    Jak by řekl esperantista: „Bonvolu alsendi la pordiston. Laŭŝajne estas rano en mia bideo!“
    16.9.2008 11:51 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Olovo jde u pajenych spoju nahradit v pohode stribrem ...
    V pohode ne. Bezolovnata pajka potrebuje vyssi teplotu a hur se s ni paji (doporucuju vyzkouset osobne). Navic ma horsi mechanicke vlastnosti (je nachylnejsi na tvoreni mikrotrhlinek a kovovych "vousu"). Pro jiste oblasti (napr. BGA pouzdra) zatim neexistuje za klasickou pajku nahrada, takze v RoHS (nastesti) existuji vyjimky, u kterych se olovo nadale pouzivat muze. Ve vojenskych aplikacich, satelitech a lekarskych zarizenich urcenych pro podporu zivota se na RoHS kasle uplne.

    BTW: Oproti ostatnim nebezpecnym latkam z RoHS je kovove olovo, navic jeste vazane v slitine (pajce), relativne neskodne. Jedine misto, kde muze delat neplechu, je vyroba a pak zas az recyklace, pri ktere se muze uvolnit do okoli.
    16.9.2008 13:05 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Navic ma horsi mechanicke vlastnosti (je nachylnejsi na tvoreni mikrotrhlinek a kovovych "vousu").
    To jsem myslel tím, že se zajistí konec životnosti produktu - spoj zkřehne a vydrolí se. Pájka s příměsí olova vydrží podstatně déle (15 let a více, to zařízení se pořád ještě používá)
    Quando omni flunkus moritati
    belisarivs avatar 16.9.2008 17:27 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Dekuji vsem trem za odpovedi.
    IRC is just multiplayer notepad.
    16.9.2008 18:08 medulin | skóre: 31 | blog: medulin | ČR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Tady řešíte olovo které je vázané v pájce. Ale co třeba rtuť v zubních plombách která je v ústech a je snad i jedovatější než olovo.
    16.9.2008 18:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    My to neřešíme, to řeší jiní (bohužel).

    Jinak mám ten pocit, že olovo a rtuť mají stejné účinky - vytěsňují síru z bílkovin a hromadí se v těle.
    Quando omni flunkus moritati
    Jakub Lucký avatar 16.9.2008 20:24 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Ta je v nereaktivní sloučenině, tudíž se do těla uvolňuje ultra-málo... Někde jsem viděl nějakou studii, která prokazovala, že i kdyby člověk měl všechny zuby jen z plomb, pak by se mu z nich stejně do těla dostávala jen asi jedna tisícina hygienického limitu olova
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    MaT avatar 16.9.2008 20:52 MaT | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Myslíte amalgámové plomby? Amalgám je docela dost stálý, na to, že skoro každý druhý má v ústech nějakou tu plombu se v populaci otravy rtutí (a to ani u starších, kteří s tím žijí už desítky let) nějak neprojevují... To už je prý nebezpečnější stát u krematoria, když takový člověk odchází na onen svět (komínem)...
    Open source software for open minded people. :-)
    19.9.2008 17:50 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Kovova ortut v zaludku je skoro uplne neskodna. Strasny humus su naopak vypary v plucach. Takze mozem lutovat zamestnancov krematoria, ale mne samotnemu nemusia plomby vadit.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    22.9.2008 09:48 jik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Toto je pořádné dilema: amalgám stříbra má jednu fantastickou vlastnost: při tuhnutí zvětší objem (jako voda). Tedy plomba se 'roztáhne' a ucpe póry. Proto dobře udělaná plomba má vééélmi dlouhou životnost, čehož jiné druhy plomb nemohou dosáhnout. A ta jedovatost uvolňování rtuti) asi není tak hrozná, ale nesmí se přitom uvažovat 'homeopaticky'.
    the.max avatar 16.9.2008 00:43 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    AMD proda fabriky na procesory... tak to je teda pecka.Ted jen aby to nekopupil intel:-o
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    16.9.2008 01:16 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Zatím je to ještě furt jedna paní povídala ("jedna paní povídala že jí řekl šéf AMD"). Dokonce ani theinquirer se toho nechytil, což se mi nezdá.
    16.9.2008 01:22 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Ah, tak vidím, že továrnu chce prodat Spansion, tak se to možná spletlo s AMD.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2008 06:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    To je docela zajímavá situace, pokud to tak vážně je... Před časem jsem četl, že Intel je za AMD vlastně rád, jelikož AMD je malý pták a se svým kapitálem nemůže dělat Intelu konkurenci. Horší (pro Intel) by bylo, kdyby se procesory začal zabývat někdo jako Samsung.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    the.max avatar 16.9.2008 21:40 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    mno tak procesor od vyrobce co dela lednice a jeste k tomu mizerne bych si opravdu radeji snad ani nekoupil.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2008 21:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Ale paměti má skoro ve všem a to si kupuješ, ne?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.9.2008 13:00 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Dost možná máš procesor od Samsungu třeba někde v mobilu… ;-)
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    Limoto avatar 16.9.2008 16:26 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Ta Cell karta vypadá zajímavě, doufám, že se to dostane do ČR a bude to mít podporu v Linuxu :-D
    17.9.2008 08:27 brm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Hmm nic , co jsem nečetl jinde. -1
    17.9.2008 08:43 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Viz úvod k prvnímu dílu Hardwarových novinek: Nepůjdeme zbytečně příliš do hloubky a nebudeme informovat o každé prkotině – spíše chceme usnadnit život těm z vás, kdo byste měli rádi základní přehled o hardwaru, ale nebaví vás prolézat všechny ty české i zahraniční servery specializované na železo.
    17.9.2008 09:57 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Zaver: serial neni urcen pro tebe.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    17.9.2008 12:28 brm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    V tomto případě bych ocenil možnost zakázat zobrazení některých seriálů na úvodní stránce.
    17.9.2008 12:33 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Nema smysl delat funkce pro jednoho uzivatele. Mozna si to muzes schovat pres JS/CSS.
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    David Ježek avatar 17.9.2008 14:25 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    k tomuto jsem se v zásadě vyjadřoval již před pár měsíci, musím se přiznat, že mi přijde až zábavné, jak zde někteří "ochránci svobody" (ve smyslu uživatelů linuxu a zastánců opensource) mají potřebu zasahovat do konzistence serveru či být "mírně rozčíleni", že začaly vycházet články o hardware. mě osobně zde kupříkladu také řada článků nezajímá a přijdou mi zbytečné, ale nikdy bych si nedovolil po Leošovi žádat, aby vyrobil blokování, protože se mi tu nelíbí. protože na každého jako jsem já připadá nejméně tisíc lidí, co naopak takové články kvitují s povděkem.
    David Ježek avatar 17.9.2008 14:26 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    ještě dodám: proto jsem byl rád, když zde bylo zavedeno blokování uživatelů. Mnoho z vás, kterým lezl/leze můj blog krkem, máte možnost si homepage a diskuse ode mne vyčistit. to je zcela v pořádku, já sám to využívám.
    17.9.2008 15:36 blablabla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Proto se vecpeš tam, kde tě nejde blokovat?
    17.9.2008 16:31 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Odpověď hodná tvého jména...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 17.9.2008 17:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    Aby ses nezbláznil. Já HW novinky taky nečtu, protože sleduju CDR.cz, Slashdot atd., ale čtenost napovídá, že o seriál je zájem slušný.
    18.9.2008 16:06 salam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Hardwarové novinky 37/2008
    -1

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.