abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 884 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HW novinky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let

    8. 2. 2013 | David Ježek | Hardware | 3744×

    Protože se za uplynulý týden nic moc zvláštního nedělo, podíváme se dnes na několik témat na první pohled možná okrajových, ale i tak poměrně zajímavých. Globalfoundries se totiž konečně propočítala k tomu, jaké budou ARMy vyráběné u ní 14nm technologií, Pentax uvedl jeden moc, moc pěkný kompakt, VESA aktualizovala specifikace DisplayPort, máme tu nové Raspberry Pi a nakonec se také rozloučíme s MiniDiscem. Takže se vlastně nudit nebudeme ani v nejmenším…

    Obsah

    Globalfoundries má jasno ohledně 14nm ARM procesorů

    link

    14nm výrobu, zejména pro malé úsporné čipy typu ARM, chystají snad všichni. Vzpomeňme třeba Samsung a Globalfoundries. O tom druhém a jeho chystaném výrobním procesu známém jako 14XM – eXtreme Mobility – to dnes bude. Globalfoundries se totiž prý jako vůbec první pochlubila s výsledky propočtů výroby první implementace ARM na 14 nanometrech. Konkrétně se jí podařilo dokončit výpočty údajů pro výrobu dvoujádrového ARM Cortex-A9 za pomoci 14XM, tedy s technologií FinFET srovnatelnou s Intelovými „3D“ tranzistory, kterými tento gigant vyrábí „Ivy Bridge“ a „Haswell“ na 22 nanometrech.

    Věc se má tak, že čipy vyráběné procesem 14XM u Globalfoundries budou ve srovnání s 28nm technologií téže firmy spotřebovávat přibližně polovinu energie. Též rozměry čipu budou přibližně poloviční. Nebo naopak: můžeme očekávat čipy s výkonem až o 61 % vyšším, než jaký by při dané spotřebě dávaly 28nm. To vše plyne z analýzy provedené nad technickou specifikací procesu 14XM a standardní verzi architektury ARM vzešlé od Artisanu, z jejíhož souboru Graphic Database System v Globafoundries vykalkulovali výkon, spotřebu a rozměry čipů. Tyto výsledky pak byly porovnány s reálnou výrobou téhož modelového čipu na firemním procesu 28nm-SLP.

    Pentax WG-3 GPS: superodolný kompakt s pouze jedinou vadou

    link

    Pentax uvedl na trh již patnáctou generaci svého outdoor kompaktu. Nese označení WG-3, případně s dodatkem GPS pro verzi s patřičným přijímačem. Vylepšená konstrukce využívající mimo jiné dvojitý zámek prostoru s akumulátorem a paměťovou kartou snese pád ze dvou metrů, teploty i -10 °C a potopení až do 45 stop, tedy 13,7 metrů. Pokud si na něj stoupne 100kg člověk, také to přežije (ovšem bude lepší, když se na něm nebude moc vrtět nebo tančit kozáčka :-)). Problémem není samozřejmě vedle deště ani prach, konstrukce si s ním poradí (ale bez udání mezní jemnosti).

    Parametry jsou následující: 16Mpix BSI CMOS velikosti 1/2,3“ (to je ta jediná vada), hodně se ale zlepšil objektiv, jehož světelnost nezačíná na f/3,5 jako u WG-2, ale na f/2,0. rozsah je 25 až 100 mm (přepočteno na kinofilm) a skládá se z 9 elementů (4 asférické) v 7 skupinách s SP coatingem. Před objektivem je pak samozřejmě velice odolné sklo chránící celou konstrukci. ISO je v rozsahu 125 až 6400, nechybí FullHD video a další obvyklé serepetičky. Ze specialitek je tu podpora makra od 1 cm s přisvětlením 6 LED kolem objektivu a režim digitálního mikroskopu využívající 2Mpix crop ze středu snímače. Přes přídavnou obrubu Pentax O-LA135 lze osadit wide-angle adaptér DW-5 od Ricohu, který rozšíří ohnisko na 20 mm, nebo použít režim skládání snímků, který „nasimuluje“ 19mm ohnisko. Je zde čelní displej zobrazující čas, tlak a nadmořskou výšku. Akumulátor vydrží na 240 snímků, resp. 65 minut videa či 270 minut audia. Rozměry jsou 122,5×61,5×29,5 mm, hmotnost 177 g. Fotoaparát lze dobíjet bezdrátově.

    A ta slabina? Inu, 16Mpix BSI CMOS snímač od Sony známe velmi dobře z hromady kompaktů a ultrazoomů. S trochou nadsázky lze říci, že hůře fotí již jen dva jiné snímače: 18Mpix 1/2,3“ BSI CMOS Sony a 20Mpix 1/2,3“ CCD Sony :-). Toto rozlišení je při tak malém rozměru již příliš za limitem schopnost vytáhnout ze signálu dobrou fotku a ani WG-3 tak nebude pořizovat fotografie odpovídající 16Mpix údaji, natož na jiná ISO než základních 125. Pro focení pod vodou, kde je světla méně – zejména v těch 13 metrech – to bude i přes vynikající světelnost objektivu spíše bída. Právě světelný objektiv je to jediné, co tento kompakt zachraňuje od zoufalosti, kterou produkují kompakty tímto snímačem vybavené, ale osazené f/3,5 objektivem, nicméně zázraky opravdu nelze čekat. Celkově je ale WG-3 výtečná záležitost, na trochu akčnější dovolenou bych si ani nic jiného nebral, ostatně při ceně 6 700 Kč je to velmi dobrá volba (GPS verze stojí o tisíc Kč víc).

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Nová verze specifikace podporuje 4k video z DisplayPortu přímo do HDMI

    link

    Až dosud bylo v rámci přímého propojení z výstupu DisplayPort na vstup HDMI v zobrazovacích zařízeních podporováno maximálně FullHD. VESA ale toto nyní s novou specifikací DisplayPort dual-mode v1.1 mění, ostatně ji do toho tlačí trh, který letos ve velkém prezentoval na CESu 4k televizory. DisplayPort tak dostává do vínku rychlejší 300MHz TMDS (transition-minimized differential signaling), namísto dosavadního 165MHz.

    Vedle 4k při 30 Hz bude nově podporováno i vše další, co HDMI 1.4 umí, tedy například 1080/60p, též 3D a DeepColor (barevná hloubka vyšší než 8bit/color). Má to ale celé jeden háček a tím je právě přechod od 165MHz na 300MHz TMDS: dosavadní kabely/adaptéry z DisplayPortu na HDMI to nebudou zvládat. VESA tedy pro ně zavádí označení „Type 1“, pro nové kabely s podporou 4k/3D/atd pak „Type 2“.

    Není v tuto chvíli úplně jasné, které všechny grafické čipy v počítačích podporují to či ono, nicméně myslím že mohu s jistotou říci, že poslední generace GPU si se 4k poradí, jejich výstupy DisplayPort totiž nativně 4k podporují, a tak není důvod, aby to neprotlačily i do kabelu, na jehož druhém kon je HDMI konektor. Kabely mají být v tuto chvíli již dostupné, ale v našich končinách bych si s ohledem na zpoždění dodávek oproti světu, resp. vyčůranost některých prodejců dal bedlivý pozor. Totéž platí pro čínské obchody na eBay apod.

    Nový Raspberry Pi Model A s třetinovou spotřebou

    link

    Zejména všem, kteří provozují minipočítač na bázi Raspberry Pi s baterií/akumulátorem, je určen nový Model A. Chybí mu sice Ethernet, má pouze 1× USB konektor a jen 256 MB paměti, ale zato pouze třetinovou spotřebu oproti 512MB plnému Modelu B. Jeho cena je přitom vynikající, v přepočtu pod 500 Kč.

    Kromě něj firma také přichystala nový modulek s webovou kamerou, ten by měl vyjít též na 25 dolarů, tedy pod pět stovek.

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

    Sony končí po 20 letech s MiniDiscem

    link

    V roce 1992 přišel na trh, letos se budou prodávat už jen média. Sony se rozhodla ukončit výrobu svých přehrávačů a rekordérů formátu MiniDisc, jelikož … no, to asi nepotřebuje zdůvodnění, zájem prostě už dávno není a pokud ano, tak maximálně o ta média :-). MiniDisc přišel na trh v době, kdy proti ZIP od Iomega nemohl z cenového hlediska uspět (neuspěly ani jiné typy magnetooptických systémů), neuspěl ani proti DCC v audio segmentu, jelikož používal ztrátovou kompresi 292kbps ATRAC a mnohem pozdější příchod Hi-MD s ATRAC3plus na tom už nic nemohl změnit. To již dávno trhu vládl formát CD-R a později DVD-R. Od března tak už přehrávače a rekordéry seženete jen v doprodeji. Otázkou ale je, bude tahle věc někomu vůbec chybět?

    Hardwarové novinky Hardwarové novinky

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.2.2013 00:55 Zopper | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Slyšel jsem, že aspoň v Kanadě jsou ještě Minidisky relativně rozšířené. Ale nakolik je to pravda a co si pod "relativně" představit netuším. :-)
    "Dlouho ještě chcete soudit proti právu, stranit svévolníkům?" Ž 82,2
    8.2.2013 03:30 aesrwerqwr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    titulek HW novniky... zni jako HW hovniky :-)
    8.2.2013 21:10 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Hovník? Tak to nám tu chybí už jen lezúň a drevokocúr :-)
    Bystroushaak avatar 8.2.2013 07:23 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Škoda, minidisky jsem měl rád (kamarád jich měl plnou krabici), co se tvaru a vzhledu týče, přišly mi vždy dost sexy, navíc byly podstatně nerozbitnější než CD/DVD.
    8.2.2013 08:07 Qaxi | skóre: 14 | blog: Qaxi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    no jo... problém minidisku nebyl Atrac nebo cena, problém byla SONY

    Licenčně ho zabila stejně jako video Beta ...

    Prostě trvala na tom, že to bude vyrábět jen SONY, takže jsem se 20 let dívali na hnusnou VHS a modlili se při vypalování CD média za 120 Kč ...
    8.2.2013 08:21 Love_Dali | skóre: 24
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    +1
    little.owl avatar 8.2.2013 09:23 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    +1

    I kdyz byly i jini vyrobci - namatkou Kenwood.
    A former Red Hat freeloader.
    otula avatar 8.2.2013 09:36 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    U minidisků jsem narazil ještě na jiný problém. Původní přístroje neměly zamknutý digitální vstup, takže na ně šlo nahrávat z digitálního mixpultu. Když si ale člověk pořídil minidisk o rok později, již to nešlo, ačkoliv tam konektor stále byl. Prý ochrana proti kopírování… Takže jsem se akorát modlil, aby nám ten jediný starý exemplář neumřel, a nové přístroje skončily v kancelářích na hraní (muziky)…
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    8.2.2013 19:03 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    A jak se to potom z toho dostávalo ven? Párkrát jsem se s MD potkal a vždycky mi na tom vadila nemožnost vykopírovat data jinak než přes analog. Uměl ten váš jet digitálně i v opačném směru?
    otula avatar 8.2.2013 21:24 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    U toho prvního přístroje, který jsme kupovali, to šlo bezproblémově kterýmkoliv směrem. Pak jsme koupili 2 další - novější - a když jsem zjistil, že na ně nemohu nahrávat, dal jsem je pryč. Jestli to z nich šlo ven, nebo nešlo, jsem už ani nezjišťoval.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    8.2.2013 22:19 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    No já právě nabyl dojmu, že platilo "co MiniDisc schvátí, nikdy nenavrátí". Což mi u digitálního přístroje přišlo takové... na... nic. Ještě bych to chápal u koupené nahrávky, ale když z toho nešlo vydolovat ani vlastní záznamy...
    otula avatar 8.2.2013 22:36 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    No, možná jsem to popletl, přece jen jsem už minimálně 10 let pouze jako záložní zvukař, takže si, a to jen naživo, odezvučím maximálně několik večerů ročně (bez záznamu), takže je možné, že ten problém byl takový, jaký ho popisuješ. 100% jsem si jistý jen to, že to některým směrem s mixpultem nekomunikovalo (a měl jsem pocit, že to bylo směrem do MD, ale ruku do ohně bych za to raději nestrkal).
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    8.2.2013 22:48 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Co tak koukám na Wikipedii, tak podle ní to šlo oběma směry, ale jen u stolních přehrávačů, které měly optický vstup/výstup. Tu jsem nikdy v praxi neviděl, já vždycky řešil, jak dostat do počítače nahrávku, kterou mi někdo přinesl v přenosné krabičce. Vím, že ta poslední, se kterou jsem se potkal, snad měla USB, ale jen pro cestu dovnitř...
    otula avatar 8.2.2013 22:52 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Má zkušenost pramení ze 3 stolních přístrojů (kolega si pořídil i MD discman, ale ten jsem nikdy nezkoušel s ničím propojovat). A vidím, že na Wikipedii paradoxně píšou
    Nevýhodou, alespoň starších modelů, je nemožnost převést záznam z MD do počítače jinak, než použitím analogového výstupu (tj. v reálném čase)
    V tom jsem se rozhodně nespletl, že problém jsem měl právě s těmi novějšími :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    little.owl avatar 9.2.2013 16:05 little.owl | skóre: 22 | blog: Messy_Nest | Brighton/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Ja jsem jako student pracoval prilezitostne v servisu Kenwood/Yamaha a Kenwood mel moznosti jak nahravat z ruznych vstupu u minidisku SW osekane a u nekterych modelu byl k dispozici i neoficialni FW, ktery umoznoval ta omezeni odstranit.
    A former Red Hat freeloader.
    otula avatar 9.2.2013 18:18 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Pěkně upravený MD by vůbec nemusel být špatný :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 8.2.2013 22:58 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Ještě jsem teď koukal na anglickou Wiki, tam je to popsáno podrobněji, a uvědomil jsem si, že mi to určitě nešlo nahrávat do minidisku, protože si vzpomínám, že jsem tehdy nadával, že ten debilní minidisk si myslí, že z těch mikrofonů leze přes pult kopie záznamu (přičemž měl de facto pravdu, protože originál lezl ven naživo z člověka před mikrofonem ;-) )
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    8.2.2013 21:35 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Podobně se podařilo o něco dřív už v zárodku zabít DAT.
    otula avatar 8.2.2013 21:57 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Není nad to, když si „ochránci práv“ dokážou prosadit své… :-(
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    9.2.2013 13:09 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    DAT přece zabita nebyla. Pouze se změnil způsob využití. Místo audia se dodnes používá jako páska pro zálohování. Mnohdy za ni není adekvátní náhrada... Jde pořád o velmi životaschopné a spolehlivé médium pro tyto účely.
    9.2.2013 14:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Jenže to ani zdaleka neodpovídá původním představám a potenciálu toho média.
    8.2.2013 11:15 Otto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Formát minidisku podle mě nezabila IOmega, ale rozhodnutí Sony, že se tento formát nebude používat pro záznam dat a tedy neexistence mechaniky pro osobní počítače. Kdyby se tak nerozhodli jistě by se MD v počítačích prosadil jako 3 1/2" FDD (který taky nakonec pochází od firmy Sony) a ZIP drive by se mohl jít klouzat.
    8.2.2013 14:52 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Však se taky ZIP klouzat šel...
    8.2.2013 16:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HW novniky: 14 nanometrů, 16 megapixelů nebo třeba 20 let
    Ale až o dost později.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.