abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 806 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 6

    27. 10. 2006 | Mark Stopka | Různé | 5211×

    Nové verze oblíbených velkých distribucí Fedora Core 6 a Ubuntu 6.10 (Edgy Eft). Fedora také vydala několik různých live CD/DVD. Kromě toho se chystají nové verze VectorLinux a Astaro Security Gateway. Jak nainstalovat balíčky pro Red Hat v Debianu.

    Letem světem

    Vydání distra Fedora Core 6 bylo posunuto z 16. října na 24. října. Tentokrát kvůli chybám v instalátoru, X serveru a některým závislostem na architekturách x86_64 a PPC. Byl uvolněn již 2. release candidate distribuce Damn Small Linux - můžete tedy testovat. K dispozici je nová vývojová verze distribuce 64Studio, která je založena na 64bitovém Debianu. Obsahuje programy pro tvorbu digitálního obsahu a nese číslo 0.9.5.

    Velké ryby

    Ubuntu, Kubuntu, Edubuntu 6.10 Edgy Eft

    ubuntu logo Vývojáři distribuce Ubuntu uvolnili verzi 6.10 - Edgy Eft. K dispozici jsou instalovatelné live CD, verze pro servery, alternativní textový instalátor a průvodce aktualizací pro uživatele stávající stabilní verze. Finální verze vyšla podle plánu 26. října a bude podporována po dobu 18 měsíců. Součástí je také funkce skrývání "nepotřebných" adresářů v kořenovém adresáři souborového systému, která se setkává s rozporuplnými reakcemi uživatelů. Více se dočtete v blogu Kubuntu Edgy - skrývání podadresářů v adresáři "/". Jaké další novinky tato distribuce obsahuje, to se dozvíte v Distribučních novinkách 2. Stahovat můžete z webu Ubuntu.

    Fedora Core 6

    fedora core logo Po všech odkladech byla 24. října vydána stabilní verze distribuce Fedora Core. O novinkách v nové verzi se dočtete v článku Fedora Core 6. Stáhnout novou verzi můžete třeba z ftp zrcadel.

    Tichá voda

    B2D

    b2d linux logo Distrowatch informuje, že vývojáři tchaj-wanské distribuce B2D vydali novou pre-stable verzi. Systém je založen na Debian GNU/Linuxu. Změnilo se například pojmenování X serveru (xserver-xorg), dále byl zahrnut balíček pro podporu NTFS ntfs-3g z Ubuntu, byly aktualizovány překlady KDE do tradiční čínštiny, přibyla utilita firestarter (grafická konfigurace firewallu) a podpora pro čínské znaky v KPDF. Stahovat můžete z ftp serveru tvůrců.

    Astaro Security Gateway

    astaro security gateway logo Společnost Astaro, výrobce na Linuxu založených firewallů, bran (gateway) a integrovaných bezpečnostních řešení, vydala veřejnou betaverzi distribuce Astaro Security Gateway 7.0. K dispozici jsou jak ISO obrazy, tak obrazy pro VMware. Nabízí VPN, OSPF, FTP proxy, funkce pro kontrolu komunikačních a p2p sítí a spoustu dalších vlastností. Vše se konfiguruje pomocí povedeného webového rozhraní, které je zobrazeno na screenshotech. Stáhnout si ji můžete z ftp serveru. Zdroj: Distrowatch.

    distribuce 6 astaro security gateway distribuce 6 astaro security gateway

    Fedora Core 6 "Live-Spin"

    fedora core logo Spolu s běžnou verzí Fedory vyšla i sada live CD a DVD pro architektury i386 a x86_64. CD jsou dělena do tří skupin: první obsahuje GNOME, druhé KDE a třetí je určeno pro server, takže obsahuje Apache, MySQL, PHP a další programy s konfiguračními aplikacemi. K dispozici je také DVD, které obsahuje GNOME, KDE, Xfce a spoustu programů z repozitáře "extras". Torrenty jsou k dispozici na webu fedoraunity.com. Zdroj: Distrowatch.

    VectorLinux

    vectorlinux logo Byl vydán první RC (release candidate) distribuce VectorLinux 5.8, která vychází ze Slackware. O verzi 5 si můžete přečíst v článku Vector Linux 5.0 SOHO od Vlastimila Otta. Nově obsahuje ntfs-3g pro podporu čtení i zápisu z/na diskové oddíly NTFS. Kromě toho poslední verze CUPS, AbiWord, Gnumeric, Xfce a ovladačů. Stahovat můžete z ftp serveru. Zdroj: Distrowatch.

    distribuce 6 vectorlinux

    Distribuční rada

    Je váš oblíbený program k dispozici jen jako balíček pro jinou distribuci a vy používáte systém založený na Debianu? Pak by se vám mohl líbit program alien. Slouží k jednoduchému převodu .rpm (Red Hat) nebo .tgz (Slackware) balíčků na .deb. Program nainstalujete příkazem apt-get install alien. Je velice jednoduchý a pro základní použití stačí jediný argument - jméno převáděného balíčku. Třeba takto:

    alien eagle-lin-eng-4.16r1-1.i586.rpm
    Warning: Skipping conversion of scripts in package eagle-lin-eng: postinst prerm
    Warning: Use the --scripts parameter to include the scripts.
    eagle-lin-eng_4.16r1-2_i386.deb generated

    Vytvořený balíček pak už nainstalujete pomocí programu dpkg s parametrem -i (Distribuční novinky - 3). Výstup vypadá následovně:

    # dpkg -i eagle-lin-eng_4.16r1-2_i386.deb
    Instaluji balík eagle-lin-eng.
    (Čtu databázi ... nyní je nainstalováno 154008 souborů a adresářů.)
    Rozbaluji eagle-lin-eng (z eagle-lin-eng_4.16r1-2_i386.deb) ...
    Nastavuji balík eagle-lin-eng (4.16r1-2) ...

    Převod pomocí tohoto programu nemusí být vždy úplně čistý, a mohou vám tak chybět nějaké závislosti, které budete muset vyřešit ručně.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    27.10.2006 01:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Poznámka pro ty, co nedělají pod rootem, pokud nemusí - alien stačí spustit pod normálním uživatelem: fakeroot alien jméno_balíku.deb
    Quando omni flunkus moritati
    27.10.2006 11:22 m0rph
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Mimochodem, Eagle se debianu nachazi v sekci non-free/electronics (aspon v testing a unstable), takze alienu netreba.
    27.10.2006 08:07 dubak | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Je mozne stiahnut FC6 Live CD aj klasicky? t.j. FTP, HTTP.
    David Watzke avatar 27.10.2006 08:21 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    s/v nov verzi/v nové verzi/
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    27.10.2006 13:48 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Fedora 6 aj po odlozeni vydania zrejme obsahuje chyby. Previedol som upgrade z 5, ten prebehol, ale uz som nemohol spustit Xka. Chyba asi niekde v gcc...
    /usr/bin/gnome-session: symbol lookup error: /usr/lib/libgdk-x11-2.0.so.0: 
    undefined symbol: g_type_register_static_simple
    
    Skusal som skompilovat jednodychy c++ programik a neslo to. Tak som spravil zalohu a vikend mam zrejme zabity instalovanim... :(
    27.10.2006 14:41 l4m4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Symbol je definován v knihovně /lib64/libgobject-2.0.so.0.1200.3 (resp. /lib, podle architektury), jenž je balíčku glib2-2.12.3-2.fc6, který se ti snad musel updatnout.

    S největší pravděpodobností máš někde ručně nainstalovánu ještě jednu (nebo víc), starou verzi GLib, kterou linker najde namísto té systémové. (A je-li to tak, tak bych skoro dodal dobře ti tak, instalovat ručně několik verzí knihovny současně mají jen lidi, kteří vědí, co dělají...)
    27.10.2006 15:42 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    Zrejme je to tak, ako pises. Koncom jari som zbesilo instaloval rozne blbosti a se tam bolo treba nieco skompilovat rucne.
    Kazdopadne problem radsej riesim kompletnym preinstalovanim systemu...
    29.10.2006 12:47 funík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 6
    No jo, je tak. Měl jsem stejný problém a zmazání:
      /usr/lib/libgobject-2.0.so.0
      /usr/lib/libgobject-2.0.so.0.1000.3
    pomohlo. Díky.
    Kovář David avatar 30.10.2006 11:55 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Ubuntu 6.10 DVD
    Pro ty co stahují v práci a doma používají je k dispozici také DVD verze. Je dobře skrytá, podařilo se mi najít tyto mirrory:
    USA - http://mirror.anl.gov/pub/ubuntu-iso/DVDs/ubuntu/6.10/release/
    Finsko - http://ftp.funet.fi/pub/Linux/INSTALL/Ubuntu/dvd-releases/releases/6.10/release/
    Nizozemí - http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu-cdimages/6.10/release/
    Nizozemí2 - http://sommerville.uvt.nl/ubuntu-dvd/6.10/release
    Nizozemí3 - http://nginyang.uvt.nl/edgy
    UK - http://www.mirrorservice.org/sites/cdimage.ubuntu.com/cdimage/releases/6.10/release/
    Švédsko - ftp://ftp.du.se/ubuntu-dvd-releases/6.10/release
    31.10.2006 16:20 miro | skóre: 19 | blog: miro
    Rozbalit Rozbalit vše Fedora - instalacia balickov
    Zdravim, neskusali ste nahodou niekto instalovat balicky z DVD pomocou yum-u? Repository mam nastavene korektne (nabehne aj graficka nadstavba yum-u a mozem si medzi balickami vyberat), ale pokus o instalaciu skonci chybovou hlaskou (nieco ako media not supported...) V F5 som podobnym sposobom instaloval bez problemov.

    Rucne instalovat RPMka ide, ale zdlhave instalovanie zavislosti ma nebavi...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.