abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 719 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 14:01 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Počkej, počkej, že se nestydíš něco takového psát. Za chvíli tě místní levičáčtí bemozci ukamenujou :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 14:13 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Zatímco mně to napadlo, vy už jste to napsal:-)
    17.6.2013 14:16 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Bezmozek jsi ty. Není nic špatného na levici, ale ČSSD naseká spoustu chyb a pro levicovou voličku bude celkem peklo koukat se na to. Největší strach mám z koalice TOP 09 + ČSSD, to je úplně nejhorší možnost a tak půjdu volit komunisty jako jedinou aspoň trochu solidní levici, když už to lidovci projedou na celé čáře :-(

    Současná pravicová vláda je sice hrozná, ale protože jsou rozhádaní, musí hledat konsenzus a nemohou uskutečňovat pravicově totalitní korporátně-fašistickou politiku. Takže to je ještě docela dobré. Bude hůř :-/
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 16:44 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    a nemohou uskutečňovat pravicově totalitní korporátně-fašistickou politiku

    a ještě nějaké levičácké ideologické žvásty by nebyly?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 16:58 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    sledování občanů, posilování role velkých firem (zářným příkladem jsou dálnice - klepne se to jedné z velkých firem pro které práci realizuje někdo menší), posilování policie, cenzura - prostě všechny bonusy pravicové politiky
    Luk avatar 17.6.2013 17:11 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Sledování občanů včetně instalace bonzikrabiček se podporuje především ČSSD.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.6.2013 17:15 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A povinnou rodičovskou dovolenou pro muže ;-) ČSSD je velká strana a tak se tam najde spoustu názorů, to je jeden z rysů demokratických stran :-) Zato TOP 09 může být jednotná, když ji řidí Kalousek :-(
    18.6.2013 00:06 xxar3s
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Demo-kracia je experiment, ktory zlyhal. Jej achylovou patou bolo vseobecne volebne pravo zavedene na zaciatku 20teho storocia. Neexistuje horsia forma vlady, ako vlada tupych mas. Nastastie demokraticky system je velmi nestabilny a vzdy nakoniec sklzne do Diktatury alebo Plutokracie, staci si spomenut na Rimsku Republiku.

    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008092102
    Kdyz se podivas na staty v soucasnosti i v minulosti, tak ti musi vyjit, ze cim vic demokracie, tim lepsi zivotni uroven.
    18.6.2013 00:36 xxar3s
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Osobne si myslim ze zivotna uroven sa nam zacala zvysovat koli vede a technickemu pokroku, nie koli demokracii. Technicky pokrok nastartoval v 18tom storoci, davno pred zavedenim vseobecneho volebneho prava. Paradoxne dnes maju velmi vysoku zivotnu uroven aj v nedemokratickych krajinach ako Singapur, Katar, Spojene arabske emiraty, Saudska Arabia, alebo Lichtenstajnsko (jedina skutocna monarchia v europe - ma HDP per capita 2x vyssie ako Svjaciarsko).
    Demokracie rovnomerne rozdeluje moc (v idealnim pripade). To je lepsi stav, nez kdyz se moc koncetruje ve skupince lidi, kteri toho vyuzivaji k vlastnimu prospechu na ukor ostatnich.

    Samozrejme ze zivotni uroven nezavisi jenom na mire demokracie, ale je tam velka korelace: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Democracy_Index_2012_green_and_red.svg.

    Katar, SAE a SA maji ropu. V Lichtenstejnsku je prima demokracie.
    Jendа avatar 19.6.2013 02:22 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Co když zvyšující se životní úroveň implikuje demokracii a ne naopak? Co když je to jako korelovat životní úroveň a počet bezpečnostních kamer?
    19.6.2013 07:07 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Neplati. Existuje spousta demokratickych protiprikladu. Nejvyraznejsi bude asi Island, ale totez plati i pro Svycarsko, USA a Indii.

    Problem s nezavedenim demokracie je v te alternative. Alternativou k demokracii je vzdy nejaka forma hierarchickeho usporadani, a ty se stavaji bohuzel casto neefektivni uz v ramci jedne generace, protoze nejsou schopne obmenit lidi. Mocensky zkostnati, dalo by se rict.

    Takze ja si dokazu predstavit, ze kratkodobe (1-2 generace) muze byt nedemokraticky system ucinnejsi nez demokracie. Problem je, co s tim pak.

    Jinak muzes tvrdit, ze resenim je konkurence (a s tim bych i souhlasil, myslim, ze mezinarodni konkurence statu je dulezita). Ale tam je podobny problem ve forme akumulace kapitalu, o kterem bohuzel trzni zakony nic nerikaji. Na to, aby mohl cenovy mechanismus fungovat, je potreba ty penize nejdrive mit.
    19.6.2013 07:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ideální by byla osvícená diktatura, tedy za předpokladu, že je diktátor nejen osvícený, ale i moudrý a schopný. A tady je právě kámen úrazu: i pokud diktátor náhodou všechny tři vlastnosti má a uchová si je po celou dobu vlády (což není ani zdaleka samozřejmé), nikdo neumí zaručit, že je bude mít i jeho nástupce. Takže je nakonec celkově lepší spolehnout se na tu demokracii, která sice občas má své mouchy, ale má také menší rizika v případě, že se něco zvrtne.
    19.6.2013 08:01 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nejenom to, ja bych sel jeste dal a tvrdil, ze samotny pojem "osviceny" uz vede ke sporu. Podle me prvni a posledni osvicene rozhodnuti, co muze osviceny panovnik udelat, je v podstate zavest demokracii.

    Muzeme si totiz polozit otazku, jak daleko bude chtit takovy diktator zajit v prosazovani "toho spravneho reseni" i proti vuli obcanu. Pokud uzna vuli vetsiny, ustoupil z mozna lepsiho rozhodnuti (a proto neni osviceny), a fakticky slo o rozhodnuti demokraticke. Na druhou stranu, pokud bude ochoten prosazovat sve reseni nasilim, pak lze to jeste povazovat za osvicene?

    Vezmi si treba situaci v Turecku. Erdogan je mozna "osviceny", a opravdu by mozna bylo vseobecne vyhodnejsi postavit misto parku supermarket, ale je opravdu osvicene strilet kvuli tomu do demonstrantu?

    Proste, existuji moralni dilemata, kdy neexistuje spravna volba, a ta narusuji ten koncept "osvicenosti". Demokracie s timto problemem samozrejme nic neudela, ale aspon se zaruci, ze bude vzdycky spokojena alespon ta vetsina.
    19.6.2013 08:04 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ten problém je ještě o něco širší. Osvícený, moudrý a schopný by měl být nejen diktátor, ale i ostatní lidé v mocenské hierarchii - ministři, hejtmani, starostové atd. Kde takové množství osvícených lidí vzít a jak zajistit, aby se to celé nezvrtlo, to je téměř nesplnitelný úkol.
    19.6.2013 08:52 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Součástí toho "schopný" by samozřejmě byla i schopnost vybrat si odpovídající podřízené. Především jsem ale netvrdil, že je to nějaká realistická vize…
    18.6.2013 07:37 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    BzHD uz se vyporadal s temi ostatnimi, ja se vyporadam se Singapurem. Proc se, pokud je demokracie objektivne tak spatna, ta zeme snazi vypadat demokraticky (a porada volby, atd.)? Jaky ma tohle predstirani smysl?

    Ostatne, takto predstira mnoho statu. To je dukaz, ze lide demokracii chteji. Samozrejme, protoze ne kazdy je sebestredny idiot, ktery nechape, ze v jakemkoli systemu vyvolenych a poddanych budou spise temi poddanymi.

    Rim mel ve sve dobe take vysokou zivotni uroven. Ale meli otrokarstvi. Uvedomte si, ze vysoka zivotni uroven (nebo technologicky pokrok) a svoboda neni totez. A mocenska nerovnost s technologickou urovni az tak nesouvisi (snad mozna prostrednictvim vzdelanosti).
    Dalibor Smolík avatar 18.6.2013 09:06 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Demokracie je vůbec široký pojem a nelze její formy házet do jednoho pytle. S tím Římem je to dobrý příklad - měli tam demokracii s vyspělým právním systémem a dost slušnou životní úrovní, ale byl to otrokářský systém. Jaká to byla demokracie pro toho otroka?
    Takže tento pojem se vyvíjí spolu s civilizací, i v dnešní době je značně zneužitelná a někdy málo účinná, copak dnes neexistuje otrokářství a to i ve vyspělých zemích? Jen má jinou formu. Např. obchod s bílým masem .. I dnes existují země, které jsou demokratické, ale kamenují pachatele cizoložství.
    Přesto všechno z dlouhodobého hlediska je demokracie nutnou podmínkou k rozvoji země. Diktatura je účinná v krajní situaci, např. v době krize ve 30. letech v Německu, poválečná obnova nebo obnova po katastrofě, kdy je stát schopen nahnat tisíce lidí do práce apod.
    Zpět ke starému Římu: v době počátku letopočtu byl východ říše velmi bohatý, skvělé obchodní stezky, spousta zboží, zlata .. a západní část byla chudá jak kostelní myš. Za dva tisíce let se situace obrátila. Demokracie a samospráva, iniciativa jednotlivců a účelové spojenectví přinesly svoje ovoce. I když to trvalo dlouho. Je také ale pravdou, že východní část trpěla devastujícími nájezdy divokých kočovníků, zatímco západní část byla toho ušetřena.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    18.6.2013 09:55 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Rim nepovazuji za demokracii.

    Ale hlavne - predrecnik se vyhnul peknemu prikladu, ktery se ale moc do kramu nehodi - Cine. Cina neni demokraticka ani svobodna. Presto ma vysokou miru hospodarske prosperity a inovaci.

    Nicmene to neni doklad o tom, ze demokracie selhala - jen spis, ze to neni nutna podminka hospodarskeho rozvoje.
    Dalibor Smolík avatar 18.6.2013 10:19 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Čína je samostatná kapitola a hlavně jde o příběh, který je teprve ve svých počátcích a jeho vyústění je naprosto v nedohlednu. Je pravda, že Čína v ekonomické oblasti zavedla kapitalismus, který je spíše podobný tomu, který byl v Anglii v době Charlese Dickense. Některé oblasti se velmi rychle rozvíjejí, především východní část země a pobřeží, zatímco většina teritoria stále žije na úrovni bídy. Ve vnitřních městech panuje dost trvrdá despocie, vybrané firmy ovládají místní ekonomiku a pokud zkrachují, je tam hromadná nezaměstnanost a jakýkoliv prostest (stávka apod.) se velmi tvrdě potlačuje a trestá. Lidé nemají šanci cokoliv udělat. Rozvoj Číny a jejího exportu je založen na velmi nízké mzdě a bez jakýchkoliv práv pracovníků, o bezpečnosti práce nemluvě. To je odvrácená stránka čínské ekonomiky. Ekonomika je velká bublina, která může splasknout - výrobní náklady pomalu, ale jistě rostou, např. textilní výroba se přesouvá do Bangladéše a jiných zemí, postupně i Čína zažívá odliv výroby. Vlastní mozky vývojářů jsou nedostatkovým zbožím, většin je kopírována ze Západu, často bez licencí. Vidím to v těžké průmyslu, kdy některé výrobky (naštěstí), které jsou dodávány z ČR vůbec technologicky Čína nezvládne, i když se o to léta snaží.
    Vyhnul jsem se Číně, protože jsem tenhle "výklad" nechtěl dělat, ale teď už nic jiného nezbývalo.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.6.2013 07:22 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    O to mi slo. Cina je prikladem technologicky prosperujici spolecnosti, kde z te prosperity ovsem netezi kazdy stejne; jeden z priznaku je prave absence demokracie. Takze ten technologicky rozvoj se neprenasi do rustu vyssi zivotni urovne pro vsechy. K tomu je prave potreba demokracie, a proto _neni_ prekonana, a jen samotne zavadeni technologii ji nemuze nahradit.
    Dalibor Smolík avatar 19.6.2013 09:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    jen samotne zavadeni technologii ji nemuze nahradit.
    V tom se naprosto shodneme. Demokracie je něco víc - a také víc vyžaduje: vyžaduje i vzdělané a vyspělé obyvatelstvo. Teď už to není o Číně, spíš obecně. Lidé se dají snadno zmanipulovat a i v případě demokracie mohou podlehnout demagogii charizmatického politika, v horším případě může dojít k nepokojům a občanské válce, když diktátor pustí otěže z ruky. To je ta riziková stránka demokracie. Později si lidé uvědomí, že taková válka je blbost, ale mezitím zahyne spousta lidí. Příklad: Rwanda, Jugoslávie. Co by se mohlo stát v Číně, těžko říct. Jen otázka Tibetu je ožehavá.
    Na druhou stranu u toho osvíceného panovníka nejde jen o nižší úředníky a státní aparát, jak se zmiňuje Randy, protože tenhle problém je i v čisté demokracii - ale nástupce tohoto panovníka již osvícený být nemusí. I v demokracii se objeví "poděs" v politice, který by si rád uzurpoval moc, ale naštětí v určitém čase zmizí v propadlišti dějin - zatímco kdyby tu moc získal natrvalo, byla by to katastrofa. Právě tady vidím jeden z hlavních přínosů demokracie.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.6.2013 11:18 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Lidé se dají snadno zmanipulovat a i v případě demokracie mohou podlehnout demagogii charizmatického politika, v horším případě může dojít k nepokojům a občanské válce, když diktátor pustí otěže z ruky. To je ta riziková stránka demokracie.
    Vysvetlete mi, proc manipulativne vinite demokracii z neceho, za co nemuze? Nebo se tohle nestane, pokud demokracie nebude existovat?

    Je to asi (stejne hloupe) jako kdybyste tvrdil, ze bydleni zvysuje riziko bezdomovectvi. Pokud bydlite, muzete o bydleni prijit.. Jo, bezdomovectvi, to je ta rizikova stranka bydleni.
    Dalibor Smolík avatar 19.6.2013 23:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vysvetlete mi, proc manipulativne vinite demokracii z neceho, za co nemuze?
    Nemůže, já také z ničeho demokracii neviním, jen upozorňuji, že i když manipulace lidmi je typická pro diktaturu, může lse lehce objevit i v demokracii a dostat nahoru populistické politiky, kteří mohou vládnout i více volebních období, než se ukáže, že jejich cesta byla chybná. Pokud se o demokracii bavíme, považuji za fér na toto riziko upozornit, to však neznamená, že by to hodnotu demokratického zřízení nějak snižovalo.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    18.6.2013 18:20 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    I dnes existují země, které jsou demokratické, ale kamenují pachatele cizoložství
    
Jaké země tím myslíte? I tak si v tomto případě myslím, že tady jde spíš o hloupé lpění (to kamenování ciloložnic) na náboženských blbinách, než o nějakou demokracii/nedemokracii. Když se to veme kolem a kolem, tohle by nakonec mohli požadovat i křesťané, protože tohle kamenování je ze Starého zákona. A v podstatě by jen důsledně aplikovali Starý zákon.


    že východní část trpěla devastujícími nájezdy divokých kočovníků

    
Pokud teď máte na mysli Byzancii, jako že jo, tak to bych se ohradil. Když to vememe tak nějak od prvopočátků od doby divokého stěhování národů, tak Byzance nájezdy Hunů netrpěla skoro vůbec. Ti se totiž fikaně vykoupili. Stejně tak si pomohli tributem i proti Avarům. S Mongoly už to bylo horší. Ale Byzance a Evropa nebyla zdaleka jediná, co trpěla pod nájezdy Mongolů. To se dotklo i dost výrazně civilizace islámské, dá se říci, že je to zabrzdilo v největším rozkvětu v době, kdy se dala západní Evropa označit za území smrdutých barbarů. Tuto dobu (vrcholný nebo pozdější středověk) rozhodně nelze označit za nějakou demokracii (to se týká v podstatě kohokoli), ale za dobu vlády autoritářských panovníků a přesto islámská civilizace vzkvétala i v Evropě. Córdobský chalífát byl jakousi oázou kultury, vědy a vzdělanosti. A dokonce i náboženské snášenlivosti, kde bylo místo i pro Židy.

    Koneckonců Konstantinopol nedobyli jen Turci. Rádi si zaplenili i křižáci. A i na těch Turcích se Mongolové podepsali více než na Byzanci, řekl bych. A v době dobytí Konstantinopole Turky by se dalo říci, že tenkrát měl ještě islám technologickou převahu. Ale ještě k těm Mongolům. Trošku bych to přeformuloval. Mongolskými nájezdy netrpěla ani tak Byzance, ale spíš nějak tak globálně východní Evropa a hlavně Rusko. Na Rusku se to podepsalo nejvíce a nejdéle, ta nadvláda Zlaté hordy.

    A abych to nějak tak zhodnotil (je to sice dost ošemetné téma), ale rozvoj civilizace, vědy a technologií nemusí být nutně spjat s demokracií. Padla tady i zmínka o Číně a nastínil jsem i jiné příklady. Vyspělé civilizace existovaly i před demokracií.

    



    Dalibor Smolík avatar 19.6.2013 01:20 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    
Jaké země tím myslíte?
    Jde o země, kde je prosazováno právo šáría, které je se západní civilizací prakticky neslučitelné. Ale to samozřejmě neznamená, že západní společnost má patent na moudrost a jediné "správné" řešení. Jen je poněkud jiné ..
    Trošku bych to přeformuloval. Mongolskými nájezdy netrpěla ani tak Byzance, ale spíš nějak tak globálně východní Evropa a hlavně Rusko
    Ano, tady naprosto souhlasím. Na tohle dojela Kyjevská Rus .. Ve srovnání s tím oblasti Germánie a Galie byly poměrně uchráněné takových nájezdů (což nelze třeba říci o Španělsku)
    Vyspělé civilizace existovaly i před demokracií.
    Asi ano, pokud k tomu měly vhodné podmínky. Série osvícených a schopných panovníků mohla prosperitu zajistit. Jde o to, na jak dlouho a co bylo příčinou zániku či úpadku této civilizace (třeba i přírodní pohroma, která nemá s demokracií už vůbec nic společného). Chtěl jsem jen na příkladu území bývalé Římské říše demonstrovat rozdílný vývoj oblastí, kde byla spíše demokracie a kde byla centralistická vláda. Právě západní části Říše jsou dnes nejvyspělejší - a východní značně pokulhávají.
    Problém Číny: jednalo se o velmi vyspělou společnost, která po postavení slavné zdi se sice uchránila od nájezdů, ale postupně upadala ..taktéž arabský a turecký svět - svého času na špičce ve vědě a umění, postupně od 17. století upadalo. Na vině bylo zkostnatělé vedení státu (přispělo k tomu náboženství), které nereflektovalo vývoj civilizace a např. Turecku se úplně vyhnula průmyslová revoluce. Největší dynamiku právě vykazovaly země s demokratickým systémem a křesťanstvím (zejména protestantské země)
    K současné Číně jsem se vyjádřil už dříve. Tahle tématika zaslouží skutečně detailní rozbor, její současný rozmach má však svoje stinné stránky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.6.2013 18:34 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    Jasně, to si rozumíme, že jde šaríu. Já jen marně šátrám v paměti a snažím se najít zemi, kde je uplatňována šaría a byla demokratická. Islámských zemí (nebo zemí, kde je převládajícím náboženstvím islám)které jsou demokratické a zároveň v nich byla uplatňována šaría zrovna moc nebude, řekl bych, že není žádná. Třeba Turecko je demokratické a co se týče zákonů tak je sekulární, ale šaríe tam zrovna nekvete. Pak jsou takové země napůl demokratické jako Indonésie a jiné, ale tam myslím šaría není. Snad jste nemyslel nějakou zemi jako Saúdská Arábie nebo tak něco. To, že někdo leze do zadku USA a je jeho spojenec ještě neznamená, že je demokratický :).

    Doby, kdy byla šaría nejpokrokovějším právem na bojišti a kdy se Evropané učili být rytíři od Saládina, jsou dávno pryč. Islám je zkostnatělý, to je bez debat, neprošel žádnou renesancí a vlastně se vůbec nikam neposunul. A ta centralizace tomu taky neprospívá, to je jasné. To jsou určitě prvky, které vedly k postupnému úpadku arabsko-islámské civilizace. Ještě bych k tomu přidal i objev Nového světa, to bude neméně důležitý faktor. Od této doby začínal upadat význam Hedvábné stezky, kterou nahradily zámořské obchodní cesty. To se muselo promítnout i na islámské civilizaci, která na tom profitovala taky. Dá se říci, že na tom profitovala celá osa Východ-Západ.

    Teď ještě k těm předdemokratickým vyspělým civilizacím. Měl jsem na mysli i Čínu, samozřejmě. To byla civilizace, která zanechala stopu dá se říci celosvětově (porcelán, střelný prach, papír atd.). Ale měl jsem na mysli třeba i Egypt, to byla rozhodně taky pozoruhodná a vyspělá civilizace, která stojí za zmínku. Tam nemohlo být o nějaké demokracii ani řeči. Tam se všechno odvíjelo od libovůle/zlovůle/rozmarů faraónů. Za zmínku stojí i starověké indiánské civilizace. A třeba i Babylón a Mezopotámie, ale to už zacházím příliš daleko, protože to byla jedna z prvních civilizací a v té době nebylo ještě moc s kým porovnávat :). Ale dalo by se říci, že tady vzniklo něco jako písmo nebo literatura, tak nějak bych to asi vyjádřil. Jo a abych nezapomněl. Tady někde v těchto oblastech (dnes nejde přesně říci kde, prostě někde na Předním východě)vzniklo i s největší pravděpodobností zemědělství.

    


















    Dalibor Smolík avatar 20.6.2013 19:21 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Země, jako je Saudská Arábie nebo Emiráty demokratické příliš nejsou, ale určitý náznak demokracie tam je a orientace na USA to trochu naznačuje (vím, že to není žádná záruka demokracie). S právem šária jsem se setkal právě v souvislosti s obchodní právem při kontraktu v Saudské Arábii a museli jsme se s tím vypořádat ;-)
    Ve starověku vznikly skutečně vyspělé civilizace, které nebyly demokratické, to nepopírám. Ale situace tenkrát a v době od 18. století (tj. od začátku průmyslové revoluce) se naprosto změnila. Právě v komplikovaném a propojeném světě se ukáže, zda je demokracie životaschopná či nikoliv, doba do roku 1989 mohla ukázat, zda oba světy, oddělené od sebe železnou oponou, mohly být srovnatelné co do životní úrovně a technické vyspělosti. To, že SSSR měl prvního kosmonauta není tak podstatné, spíš jak žila většinová společnost. Tady narážíme stále na zlehčovaný problém "nedostatku toaletního papíru" a podobně, to jsou podružné jevy, nicméně ukazující, že centrálně plánovaná společnost nebyla schopna potřebného rozvoje.
    Dnes jsme se zase posunuli jinam, uvidíme, kam společnost v Číně bude spět a zda je to skutečně alternativa k západnímu typu civilizace či nikoliv.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dalibor Smolík avatar 20.6.2013 23:03 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ještě dodatek: nemyslím si, že starověké vyspělé civilizace neměly velkou dávku demokracie, bez ní by totiž tu civilizaci nevybudovali, musela tam být velká motivace. Samozřejmě, že demokracie se vyvíjí, dnes nikdo neobětuje mladíka, aby byla dobrá úroda ..
    Nedávno byl na ČT2 pořad o Mínojské civilizaci (zřejmě předobraz bájné Atlantidy), o níž hovořil již Aristoteles, obdivoval se tehdejšímu zřízení a např. dobrému postavení žen ve společnosti. Ta společnost musela být velmi pružná a dynamická - a to dokáže dlouhodobě jen alespoň částečná demokracie. Jistě, vládce mohl být třeba bůh slunce, ale na nižší úrovni musel fungovat princip lepšího ..i ty egyptské pyramidy podle posledních průzkumů nestavěli otroci, ale svobodní dělníci za mzdu ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.6.2013 23:22 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ale určitý náznak demokracie tam je a orientace na USA to trochu naznačuje

    Ale jděte. Že někdo líže anál Američanům, to vůbec neznamená, že je tam demokracie. V těchto zemích je možná ještě tužší režim než v Íránu. I když se možná režim po posledních volbách v Íránu trochu uvolní, to se uvidí. V podstatě je to to samé, jen s tím rozdílem, že "benzínka světa" zalézá hluboko do análu Američánkům. Dostanou za to nějaký vyřazený šrot a stíhačky F-15. Irán nezalézá do prdele a neskáče jak světový četník píská, a proto je to největší "nepřítel a hrozba lidstva". Proberte se, tady nejde o nějaké demokratické spřátelování se, ale o anální alpinismus.

    To, že SSSR měl prvního kosmonauta není tak podstatné

    Nejenom prvního kosmonauta, ale i první satelit, první ženskou ve vesmíru a člověka ve volném vesmíru a taky lunochod, první vozidlo pohybující se po jiném vesmírném tělese a ovládané ze Země. Nebýt SS-sturmbannführera von Brauna, tak zámořští kosmonauti vyletěli tak možná do prdele.

    Ale když se ještě vrátím k těm starověkým civilizacím. Trošku jsem nad tím přemýšlel a dospěl jsem k závěru, že zásadní zlom co dělí lidstvo od civilizace/necivilizace není let do vesmíru, ale vynález zemědělství a urbanistického způsobu života. A to se rozhodně neodehrálo v Evropě. V té době běhali lidé po Evropě s kyjem a tesákem. A od toho se i odvíjí i další věci jako písmo, literatura aj. Toto je podle mě zásadní civilizační předěl. Od kyje, tesáku a lovení zvířat k nějakému usedlejšímu způsobu života a zemědělství. Každá civilizace nějak přispěla k vývoji lidstva. To, že ted zrovna dominuje civilizace evropská nebo potažmo euro-atlantická, ještě neznamená, že tomu bude navždy. Každá civilizace má svoje vrcholné období a rozkvět a i období temna.

    Dalibor Smolík avatar 21.6.2013 00:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A to se rozhodně neodehrálo v Evropě. V té době běhali lidé po Evropě s kyjem a tesákem.
    Důvod, proč se to neodehrálo v Evropě, byl prostý. V oblastech, kde kvetla vyspělá starověká civilizace, byly příjemné podmínky pro žití. Byly to úrodné oblasti, nebylo velké horko ani zima. Klima před 3 - 5 tisíci lety bylo jiné, než dnes, v místech, kde jsou dnes pouště, byla úrodná země, středomoří bylo zalesněné a na Krétě, v místě vyprahlého údolí v blízkosti paláce Knosos tekla široká, bohatá řeka. Evropa byla velmi studená, plná neproniknutelného lesa. Římané pronikali do Galie, ovládli oblast Rýna - ale do Čech si vůbec netroufli.
    S vývojem civilizace i změnou klimatu byla umožněna kolonizace Evropy, ale to jsme již v 6 - 8 století. Dříve úrodné oblasti vyprahly, došlo dřevo .. střední a západní Evropa byla vhodnější prostředí pro rozvoj civilizace (samozřejmě Itálie taky).
    . To, že ted zrovna dominuje civilizace evropská nebo potažmo euro-atlantická, ještě neznamená, že tomu bude navždy.
    Ano, je to možné. Civilizace se stěhovala po celou dobu historie. Ale dnešní svět je víc globalizovaný, není moc kam se posouvat.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.6.2013 17:37 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    No v podstatě nemám co namítnout, celkem podařeně jste to popsal. Evropa byla v době vzniku prvních civilizací skutečně spíše pralesem, než nějakým vhodným místem k žití. Dnešní svět je sice globalizovaný a už není kam se posouvat, to jo. Ale řekl bych, že se svět globalizuje spíše ekonomicky, než nějak civilizačně a kulturně.

    Teď bych se ještě rád vrátil k těm zemím ala Saúdská Arábie. Tady jste rozhodně přestřelil, v této zemi není sebemenší náznak demokracie a příklon k USA na tom nic nemění, alespoň teda žádné náznaky nevidím. To je totalita a absolutistická monarchie bez ústavy, kde o všem rozhoduje královská rodina Saúdů. Žádné sekulární zákony, prostě nic, jen náboženství. To, že se klaní královská rodina v první řadě k Mecce a potom i neméně zdatně a v hlubokém předklonu tráví spoustu času i úklonem opačným směrem k Washingtonu, to není záruka demokracie, aspoň jsem tam žádný příklon k demokracii nikdy nezaznamenal. To už i v tom Íránu (aniž bych chtěl nějak ten íránský režim nějak obhajovat) je vidět, že tam jde něco změnit prostřednictvím voleb (a podle všeho by to měla být změna k lepšímu), tak v zemích jako Saúdská Arábie nebo Katar nemůže být o nějakých volbách ani řeči. A to už je safra rozdíl. V S. Arábii si mohou zvolit tak maximálně starostu.

    Není asi náhoda, že zrovna tyhle nejbohatší arabské totality se ruku v ruce s USA angažují v syrském konfliktu. Když vidím zase tu goebbelsovskou mediální propagandu a masírku, že byla překročena nějaká červená linie (chemické zbraně), tak musím říci, že se Obama co se týče zahraniční politiky od Bushe vůbec neliší a zdatně kráčí v jeho šlépějích. Přitom není vůbec jasné, kdo a kdy ty zbraně použil. Že by je použil Assad je krajně nepravděpodobné a zrovna v době, kdy se karta začíná obracet a syrská armáda začíná dobývat zpět území a pozice. Takový blázen asi není. Tenhle scénář a pohádka Tisíce a jedné noci o zneužití zbraní hromadného ničení zlým diktátorem to už přeci jednou byl (Irák).

    Zase se vytváří mediálně pokřivený obraz, jak hodný nositel Nobelovy ceny míru podporuje se Saúdy demokratické bojovníky z Al kakajdy a Al Nusrá proti zlému diktátorovi a jak odporné Rusko podporuje Assada. Přitom už to dávno nemá rozměr občanské války, ale vyřizování si si účtů a souboj dvou větví islámu. A co to jsou ti "rebelové" není vůbec jasné, čím dál víc to vypadá, že to jsou nejvíce ti nejhorší fanatici, kteří nejsou už ani ze Sýrie, ale hlavně zemí jako Saúdská Arábie a podobných. I když pravda, ani na straně Assada to není taky nějak růžové a představa, že Hizballáh manipuluje s S-300, taky není zrovna moc optimistická (hlavně co se týká Izraele). Ač Assad není žádný andílek ale diktátor, tak jedno se mu nemůže upřít a to je náboženská snášenlivost. A to je v islámském světě zcela nevídané. Tady žije po dlouhou dobu velká enkláva křesťanů a lidí všemožných vyznání. Jak by asi někdo dopadl, kdyby chtěl být křesťanem v Saúdské Arábii. Ti "rebelové", nebo Syrská osvobozenecká armáda či co to je (to nikdo pořádně neví) by se po případném vítězství vypořádaly s křestany velmi rychle.

    Ač je Assad šííta a většina muslimů jsou v Sýrii sunnité, tak tam nikdy nebyl problém v soužití ani s křesťany a volí ho. No bude to ještě zajímavé. Nebýt toho nesmyslného vměšování se USA, tak by s. Putin s Hizballáhem myslím s těmi demokratickými bojovníky z Al Kakajdy již brzo zametl :-). Samozřejmě Rusko tam má jen své zájmy a základnu. Ale postoj Ruska mi přijde v otázce syrského konfliktu mnohem realističtější a prozíravější. A taky dělá trošku ramena a tetelí se blahem, hle my máme něco , před čím se třese i Západ a NATO (S-300). USA se zase nemůže dočkat až bude hlavní spojenec Íránu Sýrie na kolenou (zatím to ale tak nevypadá a taky už se nemůže dočkat jak bude mít cestu otevřenou k zajímavým ropným a plynovým nalezištím v Iránu a vyšlápnou si na největšího ramenáče iránského ajatolláha, který dělá největší bububu hubou směrem k USA. Jako vždy nejde o nějaké nastolování demokracie, to ani náhodou, ale o mocenské zájmy a bohužel to zase odnášejí nejvíc civilisté :(

    


    23.6.2013 22:40 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pardon, že se vměšuju do debaty, ale vrátím-li se k původnímu kotextu, tak si myslím, že demokracie není nutně nejlepším řešením (mluvím-li o skutečné, nikoliv ideální společnosti), a právě arabské jaro je toho ukázkou. Myslím, že arabsko-muslimská společnost je v takové fázi vývoje, kdy diktatura je mnohdy lepší řešení než demokracie (na rozdíl od současné křesťansko-caucasianské společnosti, kde je to spíše naopak). Tamní lidé si s demokracií vůbec neumějí poradit a demokratické volby snadno vyhrávají extremistické strany, které jinak diktátor drží na uzdě, protože je mu jasné, že příliš velká moc v rukou církve/náboženského společenství, pro něj může být z mocenského hlediska nebezpečná. A jak se ukazuje, muslimsko-arabská náboženská společnost uvažuje v současné době podobně doktrinálně, jako křesťansko-evropská společnost v období honů na čarodějnice, a je tedy jen dobře, je-li diktátorem/panovníkem držena na uzdě... Dovedu si živě představit, jak by ve středověké Evropě dopadla demokracie... Myslím, že Islám ještě stále na svého Luthera, protestanty apod. čeká a podle toho to i vypadá. :-(
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    24.6.2013 00:13 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    No ano, s tím souhlasím. Tady v případě Sýrie určitě, je lepší ne zrovna demokratický diktátor, který je pod tíhou okolností schopen i připustit nějaké změny (což se v případě Asada taky stalo), než kdyby byli u moci nějací fanatičtí džihádisti. Tady má snad rozum jen Rusko, i když si samozřejmě chrání primárně své zájmy v oblasti a má v Tartúsu základnu.. Když zase slyším o nějakých bezletových zonách a chemických zbraních tak to už tyhle propagandistické pohádky tady už přece byly. No a v Lybii zrovna není žádná demokracie, opravdu to tak nevypadá. To je totální chaos, který se může rozlít i do okolního světa.

    I když tady na straně syrské armády operují i takoví magoři jako Hizballáh, tak pořád mi to přijde o fous lepší alternativa a civilizačně přijatelnější, protože tady je v sázce i osud syrských křestanú a jiných náb. menšin. To je až k nevíře, že se Západ ještě z toho nepoučil, to je neuvěřitelné. V Jordánsku už se připravují američtí vojáci.. No a ještě se určitě do toho přimíchá Izrael, který má na mušce S-300. To sice asi nebude hned, protože se musí zaškolit obsluha, a to bude nějakou dobu trvat.

    No každopádně je to obrovská humanitární katastrofa už teď a vypadá to, že to bude ještě horší :( . Ty miliony utečenců a skoro sto tisíc mrtvých.. No hrůza.

    24.6.2013 12:08 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Výsledek demokratické pomoci se jasně ukázal v Libyi. A je moc zajímavé, jak některá uřvaná česká periodika najednou o dalším vývoji v Libyi mlčí - nějak se ten očekávaný demokratický proces nedostavil, jenom se to mydlí mezi sebou, různě podporované zájmovými skupinami z té či oné části světa.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    24.6.2013 22:47 AMD Faun Yandex Hezbollah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A je moc zajímavé, jak některá uřvaná česká periodika najednou o dalším vývoji v Libyi mlčí -

    To, co předvádějí česká média v závěsu americké propagandy je tristní. Doporučuji občas nahlédnout na stránky BBC do sekce Middle East (Lybie i Sýrie). Aspoň pro nějaký základní přehled, i když GB nepatří zrovna k podporovatelům Sýrie.

    Dále bych jen tak nadhodil, že Američané už nemají diplomatické zastoupení v Sýrii, ti sráči se už zdekovali a "americké" zájmy zastupuje už jen jistá dáma z České republiky. Klobouk dolů před tou paní, která to umí pojmenovat pravým jménem. Totiž to, že tam je "demokratická opoziční síla bojující proti režimu Bašára al-Asada" v podstatě kterýkoliv přivandrovalec bůhvíodkud, co si vezme turban na hlavu a samopal do ruky, a tyhle síly Západ vyzbrojuje.

    Petr Tomášek avatar 26.6.2013 21:24 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A je moc zajímavé, jak některá uřvaná česká periodika najednou o dalším vývoji v Libyi mlčí -

    To, co předvádějí česká média v závěsu americké propagandy je tristní. Doporučuji občas nahlédnout na stránky BBC do sekce Middle East (Lybie i Sýrie). Aspoň pro nějaký základní přehled, i když GB nepatří zrovna k podporovatelům Sýrie.

    Popravdě, BBC se svejma arabskema redaktorama teda moc zárukou objektivity není. To už je daleko lepší porovnávat izraelské a arabské zdroje a pravda je někde uprostřed...

    Dále bych jen tak nadhodil, že Američané už nemají diplomatické zastoupení v Sýrii, ti sráči se už zdekovali a "americké" zájmy zastupuje už jen jistá dáma z České republiky.

    Mno, dnes údajně stáhli rusáci své generáli z Ṭarṭūsu (a ti v Sýrii mají své žoldáky), naposledy se něco takového stalo den před jom-kipurskou válkou. Tak jsem zvědav, co se z toho vyklube... :-o

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    gtz avatar 28.6.2013 15:20 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak jsem zvědav, co se z toho vyklube
    Nic, vletí tam židovská armáda a dá jim co proto (nadsázka). Pokud Rusko dodá nebo již dodalo svůj protiletadlový komlet tak to budou mít o něco težší, ale Sýrie se nemůže rovnat dobře vyzbrojené armádě Izraele.

    Pokud by zůstal u moci tento režim tak je to pro Izrael přijatelnější než ten nový. Nový režim bude mít stejně hodně proti křetanům apod.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    24.6.2013 00:23 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ej, ale ste sa zase roztatárili, soudruhu:-D. Koľko to má slov a koľko by to hodilo v prepočte na honorár? Takto zadarmo - nadarmo plytvať časom, radšej keby ste si obrobili za ten čas nejaké políčko, alebo vymysleli nejaké poriadne how(k)no(w):-D na zbohatnutie!

    Ale inak... plne Vás chápem, tiež by ma to neba, keby mi mal za tie moje keci niekto platiť:)).

    (A súhlasím s Vami, i keď tak trochu aj s tým chudákom autorom blogu pod Vami, ktorý tu už pomaly aby sa ospravedlňoval, že vôbec vstupuje do diskusie:)).

    Osviežujúco netropickú noc prajem!:-D
    18.6.2013 14:08 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ostatne, takto predstira mnoho statu. To je dukaz, ze lide demokracii chteji. Samozrejme, protoze ne kazdy je sebestredny idiot, ktery nechape, ze v jakemkoli systemu vyvolenych a poddanych budou spise temi poddanymi.
    dost casty omyl, ze lide neco chteji a vudci nebo marketingovi specialiste jsou si toho dobre vedomi. staci si precist pameti stalina, roosvelta, churchilla a jinyh statniku.jsou doslova tuny knih o metodicke manipulaci s verejnym minenim zalozene na vedeckych metodach. to co tece pres sdelovaci prostredky je naopak dukaz, ze se lidem podsouva co vlastne chteji. lide se jen chteji mit dobre a byt v bezpeci, ale splni se to jen par vychcankum nebo se narodi/stastne octnou ve skupine "vyvolenych". ti ostatni musi holt produkovat hodnoty, aby meli tihle parazite luxusni zivot. nepru se, ze tomu tak bylo vzdy - jde jen o miru.

    ano, pro system vyvolenych a poddanych jsou idealni takovi bezmozci, co prijimaji roli poddaneho bez odporu a jako nezvratny osud, skoro na urovni prirodniho zakona ..

    18.6.2013 14:27 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mozna by sis mohl odpustit ty urazky a radeji vysvetlit, proc tedy tolik vlad predstira demokraticke volby (ted mluvim o skutecnych diktaturach). Jaky to ma smysl? Pokud lide akceptuji, co se jim rekne, proc se s tim delat?
    18.6.2013 15:13 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    promin, urazek si nejsem vedom nebo alespon tech adresnych.

    demokracie je daleko snesitelnejsi forma otrokarstvi, iluze svobodne vule a moznosti rozhodovat. je daleko nakladnejsi i celkove mene efektivni ridit otroky mocenskymi slozkami a neni potreba prekonavat takovy odpor. konzumni spolecnost zijici v iluzi zivenou pr + rizena pres financni system je zatim evolucne nejdal. shodl bych se i s predrecnikem, ze komfortnejsi zpusob zivota je spis ovlivnen aplikaci technologickych pokroku do praxe nez "svobodou" a statnim zrizenim.

    18.6.2013 15:49 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Fajn, takze v podstate tvrdis, ze demokracie neni prekonana. Iluze to neni - staci se ted podivat do Turecka.

    Rizena pres financni system? :-) Myslis ten, co zpusobuje soucasnou ekonomickou nestabilitu?

    Pokud komfort je ovlivnen jen technologickym pokrokem, proc se staty mezi sebou tak zasadne lisi? V praxi samozrejme hraje roli oboji. I statni zrizeni a zakony muzeme povazovat za formu technologie.

    Ale celkove bych s tou tvoji tezi nesouhlasil. Je to varianta na stare zname "nic se nikdy nemeni", coz je evidentni nesmysl.
    18.6.2013 16:24 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    nektere zkusenosti a poznani jsou holt neprenosne, to uz je jejich udel ;)
    ze se nic nemeni jsem nikde netvrdil ani neprimo. naopak, cim dal rychleji se vyviji forma (taktez ovlivnena novymi technologiemi). co ale zustava je obsah - vladnouci vs. ovladani.
    18.6.2013 16:35 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    pokud zpochybnujes, ze spolecnosti i na globalni urovni nejsou de facto kontrolovany prostrednictvim financnich systemu, tak asi nema smysl dal vest debatu. tady neni prostor si to vysvetlovat. to ze se v tehle dekade a uz mnohokrat v historii otrasl na tom nic nemeni. navic v tomhle pripade nektere indicie naznacuji, ze jde o peclive rizeny otres.
    18.6.2013 18:11 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vyznam financi nezpochybnuji, ale nemyslim, ze jde o neco "rizeneho". Stejne tak si nemyslim, ze tomu tak bylo vzdycky - viz treba co na tohle tema pise Michael Hudson (s kterym souhlasim).

    Otres peclive rizeny kym? A k cemu vlastne? Vzdyt jsi psal, ze mohou manipulovat lidi i bez otresu.. Jsou to zkratka takove konspiracni reci bez substance.
    Petr Tomášek avatar 18.6.2013 16:56 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Rizena pres financni system? :-) Myslis ten, co zpusobuje soucasnou ekonomickou nestabilitu?

    Hovadina. Současnou ekonomickou nestabilitu nezpůsobuje finanční systém, ale lidská rozežranost a zpovykanost. Tedy kultura a morálka...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.6.2013 18:14 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Treba tady a tady. I kdyz svym zpusobem lze spekulativni bubliny povazovat za upadek moralky..
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 09:16 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Spekulativní bubliny jsou jen jedna část skutečnosti. Další věcí je, že se stále víc peněz investuje do kravin, že lidé si zvykli na neudržitelnou životní úroveň a dožadují se jí (viz důchodci, různí odborářští vyděrači - vzpomeňte jen felčarský vyděrače, železničáře, atd., atd.).

    Jádro tkví v lidské nenažranosti. Za to nemohou (jenom) zlí byznismeni, ale jedou v tom všichni...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Dalibor Smolík avatar 19.6.2013 09:23 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jádro tkví v lidské nenažranosti. Za to nemohou (jenom) zlí byznismeni, ale jedou v tom všichni...
    Celý můj názor na ekonomický vývoj v posledních 30 letech spočívá ve faktu, že je společnost postavena na vizi rychlého a trvalého růstu životní úrovně. Což je jen mýtus. Ale aby to mohlo být realizováno, začalo se žít na dluh. Jak státní, tak i soukromý, včetně jedinců a rodin. Jednou ten dluh musí být v určité době splacen, miska vah nemůže být trvale nakloněna na jednu stranu. A pak nastane rozčarování. Najednou nerosteme, tuhle či támhle musíme ubrat, odbyt vázne, chodí exekutoři .. Ano, jedeme v tom úplně všichni. A to je třeba si uvědomit.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.6.2013 10:37 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nic proti, ale cim se zivis a za co utracis penize ty? (Abychom si vyjasnili, co jsou to ty kraviny..) Ja si totiz o sobe rozhodne nemyslim, ze jsem pro spolecnost uzitecnejsi nez zeleznicari, a to mam asi vyssi plat.
    Dalibor Smolík avatar 19.6.2013 12:24 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Trochu OT, ale zmínil jste železničáře: právě jsem vezl mámu do nemocnice v Motole, přejížděl přes koleje, svítilo červené světlo. Čekal jsem před přejezdem 10 (slovy deset) minut, za mnou 10 aut, přede mnou asi taky 10 aut. Pak přejel vláček, v něm sedělo asi 10 lidí. Jedna minuta = jeden člověk :-). Ať žije organizace práce.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    19.6.2013 12:50 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stěžujte si Žaludovi s velkým žaludem, určitě má na ten problém poradce za půl melounu měsíčně.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 13:03 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jo, typický případ levičáckého uvažování a překrucování.

    Kde jsem napsal, že mi vadí železničáři, nebo že bych si snad myslel, že jsem pro společnost užitečnější, než oni?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 13:18 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ne, napsal jsi celkem jasne, ze "spolecnost je rozezrana a utraci za kraviny". A specificky jsi zminil zeleznicni odbory. Tak co se tim konkretne mysli, a jak za to muzou zeleznicni odbory?

    Ja bych se neptal - nic mi po tom neni. Ale ty ses do ostatnich oprel prvni (a pak jsi tedy, sam podle svych slov, priklad levicackeho uvazovani). Predevsim ale, cela tato tvoje kritika je hloupost - pokud chceme mit svobodnou a prosperujici spolecnost, ano, lide z urciteho pohledu budou utracet za kraviny, ktere nepotrebuji. Jenze z druhe strany je to take dusledek te prosperity.
    Petr Tomášek avatar 27.6.2013 13:39 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ne, napsal jsi celkem jasne, ze "spolecnost je rozezrana a utraci za kraviny".

    To byla všeobecná diagnóza společnosti.

    A specificky jsi zminil zeleznicni odbory. Tak co se tim konkretne mysli, a jak za to muzou zeleznicni odbory?

    Měl jsem pochopitelně na mysli jejich stávky, kdy si brali ostatní lidí za rukojmí, jenom protože měli příležitost vytřískat z toho víc peněz...

    a pak jsi tedy, sam podle svych slov, priklad levicackeho uvazovani

    Ani náhodou, levičáctví (stejně jako pravičáctví) z duše nesnáším...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.6.2013 22:07 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To asi bude tým, že ľudia ochotnejšie spolupracujú, pristúpia na nejaké rozhodnutia, o ktorých si myslia, že majú moc sa na nich podieľať. Dáva im to (falošný:-D) pocit, že kontrolujú situáciu (potreba istoty, stability, bezpečia). Tým, čo skutočne rozhodujú, to umožňuje zároveň sa zbavovať zodpovednosti za svoje konanie, keby to celé prasklo. Urobia z tých voličov spoluvinníkov.
    19.6.2013 05:54 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    O to nejde. Ja chapu proc to delaji; ale pokud pristoupime na tohle vysvetleni, pak to znamena, ze lide si uvedomuji vyznam demokracie, a to PCX nechtel pripustit.
    18.6.2013 14:18 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Achilova päta Slovenska osobitne sú tupé masy, ktoré skočia na tieto kotleboviny
    17.6.2013 17:46 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vždyť tahle vláda nezvládla sledovat ani tři lidi, aniž by se na to přišlo :-)

    Ty dálnice, které se se Zemanem v čele stavěly dráž než kdy poté a u kterých se nyní řeší hlavně to, jestli ty výherní firmy náhodou nestaví už pod cenou?
    17.6.2013 17:52 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vláda je schopná, protože je neschopná?
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 18:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ...protože je neschopná dělat takový čurákoviny, jako dělaly např. vlády ČSSD...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 18:12 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    jistě, "takový čurákoviny" je naprosto všechno, co kdy ČSSD dělala. Opravdu tato vláda razantně tlumící investice, devastující sociální systém a především vláda zvyšující daně a byrokratickou zátěž vytvořila bájný liberály očekávaný minimální stát? Dokázala znatelně snížit státní dluh?
    17.6.2013 18:18 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Dokázala znatelně snížit rychlost zadlužování. Dokonce až tak znatelně, že MMF varoval, že to zbytečně přehání.

    Btw. omezit rychlost zadlužování a zároveň zachovat výši daní a sociálního systému jaksi nejde
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 18:18 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jo, jen dokazuješ, že jsi typickej levičák, co umí všechno krásně překroutit...

    Bohužel, ČSSD vždyky jela v korupci a vždycky se paktovala s mafiánanma. Zeman, Gross, Paroubek, Sobotka.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 18:50 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    óo jasně, jsem "typickej levičák". Pokouším se vás kapitalisty s klobouky připravit o vaše peníze. Nějaký případ usvědčeného mafiánství? Nechceš mi říct víc o tom, jak David Rath ukradl peníze EU a postavil za ně domov důchodců?
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 19:20 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    „typickej levičák“ - protože překrucuješ diskuzi na témata, který nebyla relevantní. Přesně to, co jsi teď udělal(a) s „kapitlist s kloubouky“ atd.

    Prostě naprosto typická levičácká demagogie, která se nedrží tématu, ale všem vnucuje své ideologické žvásty...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 20:07 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    jasně, já ji překrucuju.
    18.6.2013 00:15 cazfe | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nějaký případ usvědčeného mafiánství?
    Hezký pokus, myslím že právě fakt že nebyly usvědčeni je to co většinu lidí staví proti levici (aspoň tu část kterou se snaží reprezentovat Zeman) jinak doporučuji a rád si poslechnu teorii o možnostech odsouzení. O komunistech se bavit doufám nemusíme. To že policie a státní zastupitelství konečně dělá co má, je hlavně zásluhou pravice i když to občas bylo hodně těžké.
    Luk avatar 18.6.2013 00:39 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nechceš mi říct víc o tom, jak David Rath ukradl peníze EU a postavil za ně domov důchodců?
    Já vím jen, jak David Rath ukradl peníze dětskému domovu Pyšely a postavil za ně školní jídelnu v Hostivici.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    17.6.2013 18:21 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ne, je schopná, protože dokázala zavést taková pravidla, že i sledování tří lidí se provalilo a nezametlo pod koberec. Tohle se zatím žádné předchozí vládě nepodařilo.
    17.6.2013 18:51 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jo a která to jsou? Pokud se nepletu, tak tohle šlo provádět i za starých zákonů a žádná významná novela od naší milované vlády to nezměnila.
    17.6.2013 19:55 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šlo, ale chyběla politická vůle, resp. stále byla přítomna politická vůle tomu bránit.

    Jinak ty zákony jsou třeba novela zákona o veřejných zakázkách (jeden dost viditelný výsledek: výrazně nižší ceny dálnic) nebo zavedení trestní odpovědnosti firem.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 20:06 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stejně si myslím, že daleko víc udělalo to, že na klíčová místa byli dosazeni čestní lidé, jako např. Kubice, resp. že byli odstraněni zjevní korupčníci, jako byla Vesecká, nebo Rampula...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 20:47 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Kubice je čestný člověk? To by byl fór dne, kdyby to nebylo smutný.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 21:45 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Je smutný, že to přes ty svoje levičáské brýle nevidíš.

    Kubice jako jeden z mála prosazoval, že se politici nemají míchat policii do její práce tahle kauza je důsledek...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 22:20 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Bavíme se tu o člověku, který zneužil své funkce vysokého policejního důstojníka, počkal, až bude ze zákona ukončena předvolební kampaň, takže se oběť nebude moci bránit, a nakydal kýbl hnoje na jednu politickou stranu. Tradiční výmluva zní, že měl chudák strach, že by tato smrtelně vážná obvinění zlá levicová vláda zametla pod koberec. Jenže od té doby tu až na krátkou epizodu úřednické vlády vládne sedm let čestná a nezkorumpovatelná pravice a přesto dodnes nic z toho neskončilo ani obviněním… Jediným prokazatelným výsledkem tak zůstává, že Kubice byl za svou dobře odvedenou práci později odměněn ministerským křeslem.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 23:01 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ne. Bavíme se o člověku, který statečně zveřejnil informace o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy pod vlivem mafiánů z ČSSD.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.6.2013 07:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A pročpak se tedy nic z toho za sedm let nedostalo ani do fáze obvinění? Zlí mafiáni z ČSSD u moci nebyli, naopak, vládní koalice - a zejména ODS - byla Kubicemu vděčná, že ji zachránil poté, co dokázala za rok prošustrovat luxuxní náskok, tak proč by měla najednou mít zájem bránit vyšetřování?
    18.6.2013 11:06 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A pročpak se tedy nic z toho za sedm let nedostalo ani do fáze obvinění?
    ze by proto, ze pozustatky opozicni smlouvy a proto, ze je to jedna velka banda zlodeju? Kubice poslouzil jako uzitecny idiot a Langer s nim pak pekne zametl
    17.6.2013 21:15 Radek Miček | skóre: 23 | blog: radekm_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    byli odstraněni zjevní korupčníci, jako byla Vesecká, nebo Rampula...
    Jak se pozná, že je někdo zjevný korupčník?
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 21:45 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Podle svých činů. Konkrétně podle toho, jak očividně tihle zametali korupční aféry pod kobereček...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    LukynZ avatar 19.6.2013 12:12 LukynZ | skóre: 2 | blog: status_quo | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    "klepne se to jedné z velkých firem pro které práci realizuje někdo menší"

    Toto je nejvetsi fail a celkovy pruser kapitalismu jako takoveho, ktery tvori silene socialni rozdily. Proc? Znam to na vlastni kuzi z jedne prace, kde nademnou byly dalsi 2 subjekty a teprve pak zamestnavatel, u ktereho jsem pracoval. Takze plat pro me sel k jednomu, ktery se mnou nemel nic spolecneho, jen mel "smlouvu", vzal si z toho procenta, dal pak dalsimu, ktery mi praci zprostredkoval a byl vlastne muj "zamestnavatel" a teprve ke mne. Well ok.

    Ale krasny priklad co jsem zazil...firma se prihlasi do vyberovky prestoze moc dobre vi, ze sama nema lidi, cas ani schopnost to zvladnout a vyhraje to a jen to prehodi jinym. Jaky z toho mame vysledek? Z penez, co by mohly jit primo te firme, si tahle necha pekne procenta a teprve potom to putuje dal. Kdo na tom nejvice zabreci? Radovy zamestnanec, protoze rozpocet firmy je nekde jinde, nez kdyby tu zakazku mela primo. A takhle to je v hromade vyberovek. Nikdo si nedelejte iluze. S takovou budou obycejni pracujici neustale chudi bez vyhlidek na lepsi plat a slusnejsi zazemi a naopak tu budou docela vysmati vychcanci, kterym toto system dovoli.
    Marcela* avatar 18.6.2013 10:58 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Amígo? :-)
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    18.6.2013 12:42 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jop, jsem amígo, hoď jsem nějakou pěkně odhalenou fotku, Marcelko :-)
    19.6.2013 14:35 stehno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ale fuj!
    17.6.2013 14:15 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Hmm, nad něčím podobným taky docela přemýšlím... Na jednu stranu je dost špatné že se takové svinstvo děje, na druhou stranu je docela fajn že ani v relativně nejvyšších patrech politiky může policie zasahovat. Podle mě by se na něco takového za vlády ČSSD (a asi i předchozích vlád ODS) nikdy nepřišlo.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    17.6.2013 14:17 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jo, jen aby se nám policie a státní zástupitelství příliš nezvlčeli. Odposlechy jsou děs :-(
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 20:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Odposlechy jsou děs pro mafiány... :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 14:19 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Zrejme jsi jeste nebyl na svete, kdyz byl za vlady Milose Zemana zatcen ministr financi..

    Je to takovy krasny medialni mytus, ze by se toto za jinych vlad (jako CSSD) stat nemohlo.
    17.6.2013 16:10 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Už dříve se spekulovalo o tom, že by Nečase mohl vystřídat ministr Martin Kuba (ODS). Ten MF Dnes řekl, že pokud ho strana vyzve, je připraven post premiéra převzít.
    ráno som stihla trochu omrknúť čerstvé správy niekde na CT24 asi, o tom Kubovi špekulovali, či sa už dosť zabudlo na akési jeho korupčné aféry, či to bolo vymazané z pamäti záplavou novších škandálov... tak to mi pripadalo trochu na hlavu...uvažovať, č nejaká šikovná PR agentúra dokáže zmanipulovať verejnú mienku, aby sa nechala nachytať na staronového korupčníka
    17.6.2013 16:38 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Já osobně nemám takové ambice, ale chci sloužit své zemi a pokud by mne mí přátelé přesvědčili, že jako premiér jí mohu sloužit nejlépe, pak bych tuto funkci zdráhavě přijal, ať už jsou má osobní přání jakákoli.
    17.6.2013 16:58 cazfe | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    +1 taky jsem si na to hned vzpomněl
    17.6.2013 17:17 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    "Důvěra v Kubu šla v posledním roce nahoru, ale bylo to v situaci, kdy nebyl lídrem ODS. Já bych byl velmi opatrný," podotýká Lubomír Kopeček. "To, že tu máme schopnou PR agenturu, která utlumí negativní vnímání předchozích problémů, nemusí nutně znamenat, že se to podaří i do budoucna."
    zaujímavé... vyzerá to skôr ako "vnútrostranícky" politický boj... to očisťovanie od nekalých praktík na Úrade vlády
    17.6.2013 16:27 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    heh, pripad svoboda & slonkova - vyjimka potvrzujici pravidlo. na rozdil od techle afer to ale nebylo o korupci, ale o prachsproste kradezi (tunelovani) provedene velmi amaterskym zpusobem + skryvani dukaznich materialu doma na pude ;)

    na soucasnou aferu se ale taky divam rezervovane. jediny co me desi je ta banda hlupaku co budou hazet listky komunistum a socanum s falesnou nadeji na zmenu (k lepsimu). rozumne vypada a jeste se nezprofanovali napr. svobodni, ale je otazka co by s nima udelala moc, kdyby se dostali ke kormidlu. ten externi tlak radove mocnejsich skupin by je ale asi taky semlel.

    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 16:46 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Svobodní? Propána, tyhle dogmatický pravičáky jde vůbec volit?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 16:56 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    nebyl by, krome nalepky, nejaky argument ?

    procital jsem jejich navrhy na danove reformy a nebylo to uplne od veci a na rozdil od prazdnych frazi to obsahovalo i vypocty oprene o oficialni data. ale jak rikam, do hlav jim nevidim, co by nakonec skutecne provadeli.

    17.6.2013 17:03 cazfe | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stačí si projít články pana Macha a je jasné že víc než fanklub Václava Klause to není. Navíc jeho názory a postoje považuji za víc než jen problematické.
    17.6.2013 17:15 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    tak o prizni s klausem vim, ale na tom nevidim nic podstatneho, resp. jsem dalek tomu smrskavat cely koncept do personalni roviny.

    u klause byl prave velky problem v rozporu mezi slovy a ciny a neverim, ze to bylo z duvodu nutnych kompromisu. nejvetsi prusvih ale vidim ze neustal ten tlak vychodni kliky a konal podle jejich zajmu.

    rADOn avatar 17.6.2013 17:16 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak s tím musím souhlasit. Kdyz jsem se dival na jejich program tak jsem nevedel jestli je to produkt naivniho studentika ktery propadl casovou dirou z osmdesatch let, nebo wishlist kriminalniho bose.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    17.6.2013 20:36 jyrki | skóre: 22 | blog: JKR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Taky jsem o nich uvazoval, nicmene opet to bude predevsim o lidech a kdyz se podivam ze treba mezi ne patri Ladislav Jakl...naskakuje mi husi kuze.
    We don't need no education...Asi potřebuješ, použil si dvakrát zápor * Registrovaný uživatel Linux #245559.
    17.6.2013 23:58 cazfe | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    a kdyz se podivam ze treba mezi ne patri Ladislav Jakl...naskakuje mi husi kuze.
    a Petr Mach by nestačil?
    18.6.2013 14:11 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ma odstate usi, trhal moucham kridylka ? cim se zprofanoval ?

    rADOn avatar 18.6.2013 16:26 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tím že je zasmrádlej zpátečník.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    18.6.2013 16:38 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    blahoslaveni …
    a je uz jedno, ze jsem se ptal na macha
    rADOn avatar 18.6.2013 17:19 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ja si nebyl jistej kterýho z piškuntálů máš na mysli, tak jsem vzal toho lepšího. P. Mach má přímo na webu Svobodných vyvěšený svůj návrh na vyrovnání státního rozpočtu který mluví za vše. Já jsem si ho pozorně přečetl a došel jsem k závěru že p. Mach ví o makroekonomii kulový a Svobodní jsou buď banda naivků kteří právě procitli z několikaletého zimního spánku, nebo fasáda pro mafiánské křídlo ODS které by chtělo vyprivatizovat, vyvést, nebo jinak vytunelovat ze státu ještě více peněz.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    19.6.2013 11:01 ludvik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vzhledem k tomu, že ty zjevně o makroekonomii víš hodně - DOKAŽ TO! Jaký smysl má vlastně takovéhle plácání bez důkazu?
    17.6.2013 19:49 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Je to takovy krasny medialni mytus, ze by se toto za jinych vlad (jako CSSD) stat nemohlo.
    ne, to neni mytus ale fakt, jinak by Slouf, Mrazek a dalsi grazlove davno sedeli v kriminale...
    17.6.2013 14:44 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    IMHO k tomu zásahu došlo hlavně proto, že celou věc dozoruje olomoucké státní zastupitelství, a ne to pražské.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 15:09 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To je IMHO jenom taková pojistka...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 17:48 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To je úplně běžné, když se řeší takové věci, aby se omezila možnost ovlivňování. Vždyť i toho Ratha stíhali ústečtí.
    17.6.2013 14:22 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Dobrý text k tomu napsal J. Hlavenka - O posledním správném kroku premiéra Nečase .
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 14:39 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šmankote, to je zase žvást...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 14:41 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šmankote neni.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 16:49 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stačí se podívat, kolik je v tom logických klamů, polopravd a demagogií...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.6.2013 12:20 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Například?
    bambas avatar 17.6.2013 14:59 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ani jsem to nedocetl. Peknej zvast. Ale to patri k ty cesky nature, kecat do vseho.
    17.6.2013 15:20 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pravda, pro čtenáře Blesku a diváka Novy je to moc dlouhé, málo obrázků a titulků.....
    17.6.2013 18:08 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Taky to tak vidím. Jedna z nejlepších vlád za mnoho posledních let (nemám na mysli historii jednotlivých ministrů, ta je mnohdy až děsivá, ale jejich výsledky — nakonec lid dokázal strašnou historii prominout i prezidentovi a ten se také ve srovnání s dřívějším působením chová zatím až neuvěřitelně dobře) dojíždí na celkem drobný faul (ve srovnání s tím, co udělaly a přežily některé předchozí vlády), který si nedokázala ohlídat. Láska holt zaslepila i premiéra. Škoda. Ale když už tahle vláda nastavila tvrdá pravidla, tak podle nich taky musí hrát. Jen doufám, že jestli Sobotka vyhraje volby (ať už předčasné nebo řádné, na oboje má dost velké šance), tak tahle pravidla zachová i s tím rizikem, že se něco podobného může stát i jemu. Politické kultuře tohoto státu by to velmi prospělo.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 18:21 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jen doufám, že jestli Sobotka vyhraje volby (ať už předčasné nebo řádné, na oboje má dost velké šance), tak tahle pravidla zachová i s tím rizikem, že se něco podobného může stát i jemu. Politické kultuře tohoto státu by to velmi prospělo.

    Proč by to jako dělal. Moc bude mít (vinou zástupu tupých voličů), tak přece nebude ohrožovat svoje kšeftíky, ne?

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.6.2013 18:26 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Snad jedině kdyby na tom postavila koalici TOP 09. S komunisty se snad ČSSD na vládní úrovni paktovat nebude.

    Ale bylo by to krásné :-)
    +1
    17.6.2013 14:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Odluka církví od státu. Nevím, proč bych jako nevěřící (technicky vzato spíše agnostik, ale to teď není podstatné), měl platit duchovní.

    …a proto tleskáte tomu, že vláda "zásluhou" tří zkorumpovaných a jednoho odsouzeného poslance zavázala stát k tomu, že kromě darování majetku, který z části církvi vlastně ani nepatřil, následujících třicet let (více než jednu generaci) bude církvím platit ještě víc než dosud (ze začátku více než dvojnásobek). Tedy za předpokladu, že se během těch třiceti let nedostane k moci nějaká vláda, která bude k "potřebám" katolické církve ještě "chápavější" a podmínky ještě neupraví. Nemůžu si pomoci, ale tomuhle já "odluka" neříkám…

    17.6.2013 14:56 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Myslím, že výraz krádež století dostatečně tenhle handl není schopen postihnout. Všechny ostatní trafiky a obchody pro kmotry jsou s tímto 'darem' nepodstatné a směšné. Neříkám, že církev nemá nárok na majetek, který jí prokazatelně patřil a sama ho zase neukradla jiným, ale tohle je úplně jiná dimenze, včetně vracení majetku církvím, které v té době vůbec neexistovaly.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    17.6.2013 15:20 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    S těma neexistujícíma církvema je to jednoduchý, v podstatě to dostanou na úkor těch "tradičních".
    17.6.2013 15:28 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A já si naivně myslel, že to bude součást těch vymyšlených seznamů, které jsou tajné a nikdo není schopen, kdo a jak je vyrobil
    Nobody can give you as much as I can promise you
    17.6.2013 16:00 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Žádný seznam neexistuje, protože církve mají rok na to aby u soudu dokázali že jim majetek patřil.Pokud to bhude státní/obecní majetek a u soudu to dokáží dostanou ho zpátky. Pokud to bude soukromý majetek nedostanou nic.

    Ty peníze "v hotovosti" co jim budou vypláceny 30 let je náhrada za majetek co nepůjde vydat (asi nejslabší část protože jde o jakýsi odhad). I když ta částka vypadá astronomicky tak když se rozloží do těch 30 let a provná s tím co církve dostávají teď a co se utratí za kraviny nejde o nic extrémně drahého. K tomu bonus ze za cca 30 let nebude stát církvím platit už vůbec nic.

    Všechny ostatní "spolky" dostali ukradený majetek už dávno (jak asi přišli socdem k Lidovému domu) a že u církví to trvalo tak dlouho je ostuda.

    17.6.2013 16:46 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    asi nejslabší část protože jde o jakýsi odhad

    To jsem měl na mysli - odhad v takovém objemu mne jako ekonoma prostě šokuje a uráží, a vůbec nejde o to, jestli má někdo na něco právo.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    17.6.2013 18:10 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    HDP se také odhaduje a ekonomy to nijak nešokuje
    17.6.2013 22:52 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    HDP se odhaduje na základě určitých, konkrétně daných kritérií a podkladů, a kvalifikovaný ekonom (tj. nikoliv z.B. nějaký chemik) by to měl udělat s relativně velkou přesností, pokud se neobjeví nějaká nová neznámá. Navíc si každý snadno může zkontrolovat odhad a potom dosaženou skutečnost a tím posoudit schopnosti autora.

    U těch církví jsem zatím nikde neviděl vysvětlení metody, jak k tomu odhadu (přesněji asi hausnumeru) autor došel.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    gtz avatar 17.6.2013 23:02 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jak k tomu hausnumeru autor došel? Ty hausnumera nebyly nikde vysvětleny jakým indexem se to celé počítalo. Připadá mi to jako, totální korupční model. (Vy chcete vránit majetky, no tak dobře, navýšíme cenu, vy nám z ní odvedete desátky a my to schválíme)

    Pokud by ten zákon další vláda mohla zrušit tak jsem jen pro.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.6.2013 12:32 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale byly, stačí umět hledat ;-)
    gtz avatar 18.6.2013 15:27 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stene, oni ty čísla nebyly celkem k dispozici, neuváděly se ni pozemky, lesy které se mají vracet. když jsem viděl nějaké čísla tak mi šla hlava kolem (myslím, to, že v lokalitě XX je cena pozemku 500-1000/m pro stavební účely, ale tam byl dán s cenou někde kolem 1500/m). Nebyly dány čísla tak, aby bylo vidět jakým způsobem se k nim došlo.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.6.2013 12:11 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Hlavne kalkulace HDP je ale jen orientacni udaj ktery primo nikoho neposkodi. Tahle "nahrada" pro cirkve je prakticky nevratny akt, ktery poskodi nas vsechny.
    18.6.2013 12:54 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A jak? Já se cítím být, jako nevěřící, být poškozen už jen tím, že platy duchovních jdou ze státní pokladny. Je-li investice do odluky návratná v řádu 60 let je to možná hodně, ale pořád to mě a mé potomky poškodí méně, než kdyby církev zůstala součástí státu. Nemluvě o tom, že už se to mělo udělat před dvaceti lety. Cítím se tedy poškozen všemi předchozími vládami, které odluku státu od církví neprosadily, či se jí ani nezabývaly.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 13:15 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    co kdybyste se nad tím zamyslel sám, bez nánosu mediálního balastu ? opravdu je tahle záležitost takhle bipolární ? rychle vyplatit vs. "hrozba" živit je ze státního rozpočtu dál ?

    a co takhle jim v téhle ateisticke zemi zavřít kohouty úplně a vrátit v rámci restitucí jen majetek, kterým prokazatelně plně disponovoali, případně přiměřenou nahrádu, která se počítá stejnou metodou jako u jiných občanů - restituentů ? za ušlechtilým "napravením křivd" se ale skrývá zase další tunel. to vypořádání smrdí ze všech stran a je to jen další z řady privatizace zisků a následné socializace ztrát :(

    18.6.2013 13:25 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Dvacet let mi nepřipadá jako rychle :( Samozřejmě, že bych byl radši, kdyby privatizace byla podle standardních pravidel, ale ptejme se jinak: je to schopen někdo prosadit, když se to za víc než dvacet let nepovedlo? Já se z toho nesnažím dělat bipolární záležitost, ale ono to tak nějak vychází. Buď "všechno", nebo nic, cokoliv mezi tím jaksi nefunguje, IMHO. Otázkou ale je, co všechno zahrnout do toho "všeho". Obzvlášť, co se týče finanční náhrady za nenavrátitelný majetek. Pořád věřím v to, že jestli je to spočteno špatně ať už z důvodů korupce či nedbalosti, tak to bude potrestáno, nikoliv zrušeno, protože v jádru, je to IMHO správné.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 13:35 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    vy(z)neužití nedokonalých zákonů nebo účelově prolobovaných, u kterých se ta korupce neprokáže, je nenapadnutelné a z legislativního hlediska v pořádku. jiná otázka je (a)morálnost a hospodářské dopady na národní ekonomiku. bohužel dobrý pocit z legislativní čistoty nám moc nepomůže.
    18.6.2013 12:31 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    http://www.mkcr.cz/cirkve-a-nabozenske-spolecnosti/majetkove-narovnani/default.htm
    18.6.2013 12:44 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Kdo se pobyboval v oboru oceňování nemovitostí, doporučuju před čtením přichystat si blicí pytlík ..
    18.6.2013 12:50 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Super, za třináct minut přečíst a přepočítat tisíce stran, to se jen tak nevidí ;-)
    18.6.2013 12:56 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    dekuji za hodnoceni, ale mel jsem moznost si projit podstatne materialy uz pred cca 2 tydny ;-)

    jinak je super jak se obesly zakony a pokyny, ktere se bezne pro ocenovani pouzivaji, jak se vzal rok 2007, kdy trzni ceny nemovitosti byly na vrcholu atd. chytre udelane, ale bohuzel na ukor ostatnich.

    18.6.2013 13:09 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Je tady jeden zásadní rozdíl: tohle je odhad limitu, ne to, co se skutečně vyplatí.
    Acci avatar 17.6.2013 23:36 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pokud by přistoupilo pouze k naturální restituci podle zákona o půdě, získala by majetek v podstatě pouze Římskokatolická církev (98 % majetku). Ostatní církve a náboženské společnosti by tímto procesem takřka žádný majetek nezískaly a musely by nadále zůstat závislé na financování ze státního rozpočtu. Naproti tomu návrh zákona o majetkovém vyrovnání počítá s rozdělením finanční náhrady tak, že by 80% získala Římskokatolická církev a 20% ostatní církve a náboženské společnosti, což by zajistilo hospodářskou nezávislost všech církví a náboženských společností.
    zdroj

    Už to tu bylo několikrát vysvětlováno a opravdu nechápu, jak můžu někdo argumentovat proti církevním restitucím tím, že Římskokatolické církev dá za SVÉHO ostatním církvím.
    18.6.2013 07:48 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Někteří lidé mají asi problém s velmi svérázným výkladem slova svého. Někdo to třeba vidí tak, že aby to moc nebilo do očí, darovalo se trochu i ostatním církvím a ty tento úplatek vděčně přijaly a zákon hlasitě chválí. Tedy až na jednu jedinou, která se dokázala zachovat čestně a odmítnout.
    17.6.2013 17:15 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    …a proto tleskáte tomu, že vláda "zásluhou" tří zkorumpovaných a jednoho odsouzeného poslance
    K te korupci bych jeste pridal stret zajmu, kdy ti clenove vlady, kteri tlacili na cirkevni restituce, byli zaroven katolici, a tedy clenove te nejvice obdarovane organizace.
    Acci avatar 17.6.2013 18:30 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To má být vtip?
    18.6.2013 11:46 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    V našem kontextu, kdy značnou část sněmovny zabírá partaj, která je přímým nástupcem, a hrdě se k tomu hlásí, těch, kteří jim ten majetek sebrali, jsem ochoten tento střet zájmů brát jako jakousi formu párování... Navíc, za třicet let (pokud nějakého idiota nenapadne ten zákon zase zrušit) už nedostanou ani vindru. A to až do svého zániku. Má-li být roční kompenzace zhruba dvakrát vyšší než je současný sponsoring církví, tak má tahle investice návratnost přibližně 60 let. Kdybychom se s nimi takhle vyrovnali dřív, třeba hned po převratu, mohli jsme už mít třetinu za sebou. Možná bys mohl ve své argumentaci zohlednit, že jakýkoliv odklad odluky církve od státu nám ten proces pouze prodražuje. A znovu opakuju, jestli je v tom současném vyrovnání korupce (a moc bych se divil, kdyby nebyla), ať jí policie a soudy vyšetří a potrestají. Od toho tu jsou. My ne.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 11:54 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Má-li být roční kompenzace zhruba dvakrát vyšší než je současný sponsoring církví, tak má tahle investice návratnost přibližně 60 let.

    To platí pouze za předpokladu, že by stávající zákon o církvích by nebylo možné změnit bez restitucí v současné podobě. Já nevidím jediný důvod, proč bychom nemohli současné financování církví okamžitě zrušit a zavést americký model. Chcete kostel? Složte se na něj. Chcete faráře? Složte se. Nebo bychom mohli zavést církevní daň - registrovaným členům církve se při výplatě strhne daň a její výtěžek půjde církvím. Ale ani koruna navíc.

    Kdybychom se s nimi takhle vyrovnali dřív, třeba hned po převratu, mohli jsme už mít třetinu za sebou.

    Jakou třetinu? Proč pořád předpokládáte, že tato podoba restitucí je jediná možná? Vyrovnání mohlo proběhnout i zcela jinak. Např. nemovitosti ve vlastnictví státu a obcí vrátit a nic víc. Žádné další finanční kompenzace ani financování.

    18.6.2013 12:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    …americký model. Chcete kostel? Složte se na něj. Chcete faráře? Složte se. Nebo bychom mohli zavést církevní daň - registrovaným členům církve se při výplatě strhne daň a její výtěžek půjde církvím. Ale ani koruna navíc.

    O daňových asignacích se také mluvilo. Hlavním odpůrcem byla - jaké překvapení - katolická církev a politici, kteří ji podporují.

    18.6.2013 12:24 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    O daňových asignacích se také mluvilo. Hlavním odpůrcem byla - jaké překvapení - katolická církev a politici, kteří ji podporují.

    Daňová asignace je podle mě něco jiného než církevní daň. Asignace znamená, že část mých daní přesměruji na konkrétní účel. Když to neudělám, peníze jdou státu, tj. daň platím pořád stejnou. Mně by se líbila církevní daň, tj. věřící platí další daň, kterou nevěřící neplatí. Přijde mi to jako správný model, občas jsem totiž docela škodolibý.

    18.6.2013 15:11 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mně by se líbila církevní daň, tj. věřící platí další daň, kterou nevěřící neplatí. Přijde mi to jako správný model, občas jsem totiž docela škodolibý.
    Občas až zbytečně. Aneb proč zatěžovat legislativu, finanční úřady a mzdové účtárny něčím, co si každý věřící může zajistit zcela sám (trvalým příkazem)?
    18.6.2013 15:32 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jistě, americký model je lepší. Ale zase by se dalo argumentovat, že stát tímto krokem církvím pomáhá, když na sebe přebírá náklady spojené s administrativou. A že to tak mají v Německu, které je nám přece jen blíž než USA. Navíc by bylo dobře vidět, jak jim ubývají ovečky.
    19.6.2013 16:46 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pak by ale měla být i kulturní dań, sportovní daň.... v podstatě by se dalo jít až do absurdností, každý by si platitl jenom to co on využívá a nic jiného.

    Skončilo by to rozpadem společnosti a malými izolovanými osadami ovládamými lokálním despotou:-)
    19.6.2013 17:18 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pak by ale měla být i kulturní dań, sportovní daň.... v podstatě by se dalo jít až do absurdností, každý by si platitl jenom to co on využívá a nic jiného.

    Absurdní je, aby nevěřící platili provoz církve. V Německu mají církevní daň od roku 1803 a žádný rozpad společnosti se tam nekoná. Zajímavé je, že daň byla zavedena jako kompenzace za znárodnění církevního majetku. Takto jsme měli vyřešit restituce i my. Bylo by výhodné pro všechny, kromě církví. Katolíkům utíkají ovečky i v Německu, natož u nás. To by se museli jinak snažit.

    21.6.2013 13:40 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jenže v tom německu jim nezabavili všechen majetek, v tom je ten rozdíl.
    21.6.2013 14:38 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vždyť bychom to mohli udělat stejně - vrátit to, co vrátit jde (některé nemovitosti ve vlastnictví státu a obcí) a na zbytek církevní daň.
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 17:44 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nic proti, ale nedostává kultura a sport peníze od státu?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    21.6.2013 13:38 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ano, stejně jako církve. Pokud někdo tvrdí že by měla být církevní daň stejnou logiku by dávala sportovní daň, kulturní daň..... Vždycky se najde něco na co přispíváte z daní a nepotřebujete to (ať už opravdu nebo zdánlivě).

    Problém je najít hranici co ještě platit z daní a co už ne.
    Dalibor Smolík avatar 21.6.2013 13:55 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Kultura a církev není totéž. Za určitých okolností může církev spravovat majetek i vydělávat, ale divadlo nebo výstavní síň sotva ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Petr Tomášek avatar 22.6.2013 10:12 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To je blbost. Církve vydělávají tak maximálně tím, že pronajímají např. prázdnou faru, ale je to spíš výjimka.

    IMHO divadla nebo výstavní síně jsou na tom úplně steně - třeba pronajímají prostor nějaké kavárně, atd.

    Nevidím v tom žádný rozdíl.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pavlix avatar 21.6.2013 14:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Podle mě by se měla udržovat odluka církví a státu. Stát by neměl církve financovat, ani jinak podporovat. To, že s bandou lidí budu vzývat zlaté tele, přece není důvod, aby mi to ostatní platili.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dalibor Smolík avatar 21.6.2013 15:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To, že s bandou lidí budu vzývat zlaté tele, přece není důvod, aby mi to ostatní platili.
    A co údržba kulturních památek? Většina z nich je duchovního rázu ..takže je to složité. Do hezky udržovaného venkovského kostelíku se podívají rádi i lidé, kteří nejsou nějak extra věřící.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    21.6.2013 16:01 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Celé restituce smrdí jako jeden velký tunel, zrovna dneska někdo řekl, že se nadává na všechny politiky, ale na Kalouska nic negativního není. Myslím, že se dobře vyblízal díky své zbrojařské loby z kauz na MO, ale nějak moc se veřejně teď baví problémy ODS, včetně napadání práce policie.

    Na rozdíl od Zemana nejsem prognostik, dokonce nejsem ani sázkař, ale jako obchodník bych docela zvážil investici sázky na to, že Kalous jede v tom stamiliardovým církevním tunelu v prvním vagóně.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    pavlix avatar 21.6.2013 17:13 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A co údržba kulturních památek?
    Kulturní památka je z definice
    Do hezky udržovaného venkovského kostelíku se podívají rádi i lidé, kteří nejsou nějak extra věřící.
    Pokud má stát zájem udržovat místní památky, není kvůli tomu důvod cpát bezúčelně peníze nadnárodním náboženským organizacím. Navíc jestliže chce stát významně podporovat nějakou památku, měl by svoji investici chránit. A to se mnohem lépe dělá pokud má památku pod kontrolou stát nebo místní samospráva. Na vývěsné tabuli pak může být napsáno, kdo památku spravuje a případně kdo financuje její údržbu.

    Tím neříkám, že to musí být striktně takto, spíš bych to bral jako směrem, kterým by se to mělo ubírat. Kolikrát je jedinou záchranou pro místní památku (včetně kostela) sbírka mezi místními lidmi a pak skutečně nechápu, co by do toho měla církev, co kecat. A stát by se měl rovněž snažit nenapáchat zbytečně škodu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 21.6.2013 17:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    První odstavec ignorovat, nevím, co jsem chtěl napsat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dalibor Smolík avatar 24.6.2013 01:39 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Možná asi to, že existuje (nebo by měl existovat( nějaký seznam kulturních památek, které by se měly udržovat - a o to by se měl postarat stát. Památka v jiných rukou (i třeba církevních) nemusí zaručovat, že tato údržba bude v každém případě uskutečněna. Jiná věc je, jestli na to ten stát má.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.6.2013 06:13 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    pamiatka v cirkevných rukách:))

    No, u nás luterni po 89. v eufórii opravili rokokový interiér luteránskeho kostola tak, že natreli pôvodný vyrezávaný nábytok s červotočom olejovou farbou.
    Dalibor Smolík avatar 24.6.2013 10:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No, tohle je docela uvěřitelný příběh ;-). Diletanti jsou všude.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    24.6.2013 06:17 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    24.6.2013 11:26 AMD Faun Yandex Hezbollah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No počkat, co máte proti lidovému umění a tvořivosti? Teďka nebudu hodnotit uměleckou hodnotu toho remaku, ale z hlediska řekněme etnologického. A podle tohoto hlediska mi ten remake přijde jako docela zdařilý, neb Ježíš mohl spíše vypadat jako lokální vůdce Talibánu či Hassan Nasralláh. Ta přeměna na trošku osmahlejšího kudrnáče mi přijde jako docela realistická a boří zaběhnuté stereotypy (které mohou být zcela mylné) o podobě toho pána, co tak blbě trávil Velikonoce přibitý na prkně.
    24.6.2013 18:36 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    si predstavte, že som ešte v robote...(ale už padám, lebo tu stvrdnem do rána)

    A ste si istý, že to nie je jej autoportrét? Talianky vraj po 40-ke vyzerajú ako Dany de Vito. Som tiež trochu italiano typ:)... tak nie že si so mnou prestanete hrkútať:))).

    24.6.2013 20:25 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šaniel či Talian, jeden čert:)... som dorazila domov a idem pokračovať v púráci, tak zase vhoďte 2 euri ;-))
    24.6.2013 21:47 AMD Faun Yandex Hezbollah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    Čest práci. Podoba Ježíše (tak jak si to každý představí) je idealistická a pohádková představa Leonarda da Vinci, zakládající se na bujné fantazii. I při té poslední večeři tam podle tamních zvyků leželi a ne seděli, to byli prostě takoví povaleči z Blízkého východu, že se jim ani vsedě žrát už nechtělo :-D.

    Přesná podoba samozřejmě není známa. Že to někdo namaloval a k té podobě se celá křestanská obec klaní, tak to ještě nic nedokazuje. Stejně jako listy apoštola Pavla, který hulil v poušti a vydával to za nějaké zjevení.

    24.6.2013 22:02 AMD Faun Yandex Hezbollah
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Lépe to vyřešil islám. Podoba proroků se nezobrazuje a v tomto případě ani Ježíše Krista, který je druhý nejvýznamnější prorok po Mohamedovi. Nikdo to nezdokumentoval a tak si malují arabesky po kupolích a je to :-)
    24.6.2013 23:04 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vás zaujíma aj religionistika a dejiny umenia?:) (... som to kedysi vyrobila pre jeden odbor v škole, kt. už nemáme, obrázky už medzitým zmizli, na jednej stránke to mám v pdf s tými obrázkami, ibaže to by som prezradila os. údaje:)). Ja tak trochu žasnem, pretože predpokladám, že ste tiež povolaním nejaký druh technika.Hoci ja mám tiež syna nadaného na matiku(po mne nie:)), ktorý mojou vinou teraz inklinuje skôr k humanistike...Ćistí technokrati to majú v živote jednoduchšie:).
    24.6.2013 23:18 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    * j to spracované podľa José Pijoana, Alpatova, architektonických slovníkov atď.
    24.6.2013 23:45 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Petr Tomášek avatar 26.6.2013 21:28 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    I při té poslední večeři tam podle tamních zvyků leželi a ne seděli, to byli prostě takoví povaleči z Blízkého východu, že se jim ani vsedě žrát už nechtělo :-D.

    To byla záležitost Římanů (ležení při hostinách)...

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    26.6.2013 21:35 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To byla záležitost Římanů
    a Júdea bola rímska privincia :-D
    26.6.2013 21:36 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    o - oprava
    19.6.2013 17:51 M-train | blog: finance
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ani nemusí jít o americký model, v mnoha zemích prostě daňový poplatník vyplňuje X-kou kolonku, zdali je věřící.
    Nobody can give you as much as I can promise you
    18.6.2013 12:36 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Já nevidím jediný důvod, proč bychom nemohli současné financování církví okamžitě zrušit a zavést americký model. Chcete kostel? Složte se na něj. Chcete faráře? Složte se. Nebo bychom mohli zavést církevní daň - registrovaným členům církve se při výplatě strhne daň a její výtěžek půjde církvím. Ale ani koruna navíc.
    Já vidím jeden zásadní důvod: ukradený majetek je nutné vrátit. A dokud nebude vrácen, nelze rozhodnout, jestli se církve uživí z něj nebo budou potřebovat církevní daň.

    Btw. mnoho církví něco jako církevní daň (kdy se věřící skládají na opravy kostela nebo faráře) už dávno provozuje. Včetně na mnoha místech katolické.
    Např. nemovitosti ve vlastnictví státu a obcí vrátit a nic víc. Žádné další finanční kompenzace ani financování.
    Zajímavý způsob restitucí — vracet se bude jen to, kde mají štěstí, že to komunisti nestihli roz(pro)dat.
    18.6.2013 13:13 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Já vidím jeden zásadní důvod: ukradený majetek je nutné vrátit.

    I Sudeťákům? Restituce mohou nespravedlnost kompenzovat jen částečně. Takže bych vrátil jen to, co jde. Není možné vrátit všechno, protože tím by jen způsobila další nespravedlnost..

    Zajímavý způsob restitucí — vracet se bude jen to, kde mají štěstí, že to komunisti nestihli roz(pro)dat.

    Viz výše.

    18.6.2013 13:32 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Co nelze vrátit, je potřeba nahradit. Restituce jsou za majetek, který byl znárodněn bez náhrady, proto se třeba nevztahuje na prvorepublikové pozemkové reformy.

    Majetek Sudetským Němcům má nahradit (a v západním i nahradilo) Německo v rámci reparací dle Pařížské reparační dohody.
    18.6.2013 12:50 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mohlo být, mohlo být. Ale není a dvacet let je v čudu. Jste schopen prosadit něco lepšího? Ne? Tak nad čím se rozhořčujete. Já netvrdím, že současná podoba je jediná možná. Ale tvrdím, že je jediná, kterou se podařilo prosadit a že je to lepší než nic, které hlásají socialisté, tj. nic nevracet a žádná odluka.

    Pokud jde o spojení odluky s restitucí. Jestli jste si nevšiml, řada církví, především ta největší tu byla mnohem dřív než český stát a kostelů tu máme dost na to, aby nebylo potřeba stavět nové. Těžko říct, které z nich postavila církev z darů a které nechal postavit panovník, pravda je taková, že takový kostel téměř vždy sloužil církvi a ta se o něj i starala. IMHO je blbost odloučit církev od státu a nic jim do "začátku" nedat, obzvlášť pokud zde mají tisíciletou tradici a stejně tak je blbost jim vrátit majetek a zároveň je dál sponzorovat. Americký model se mi nelíbí. Jednak nejsme Amerika a na rozdíl od nich jsme spíše nevěřící než věřící a jsem přesvědčen, že církev si svou "daň" může vybírat sama a nepotřebuje k tomu stát. Poplatky na aikido taky neplatím skrz stát.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 13:21 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jste schopen prosadit něco lepšího? Ne? Tak nad čím se rozhořčujete

    Jsem naprosto přesvědčen, že kdybych zastupoval stát při jednání s církvemi, tak bych vyjednal nesrovnatelně lepší podmínky pro stát, než současná garnitura. Občané jsou naštvaní, protože mají oprávněný pocit, že stát byl k církvím nemístně štědrý. To je v ostrém kontrastu např. v postoji k důchodcům - nejsou peníze, bude nižší valorizace a důchodci ať si poradí, jak umí. Zato církvi se servírují miliardy na stříbrném podnose.

    IMHO je blbost odloučit církev od státu a nic jim do "začátku" nedat, obzvlášť pokud zde mají tisíciletou tradici

    Proč? Ať se starají, jak umí, stejně jako většina z nás. Věřících jsou miliony, tak nebudou mít problém sehnat peníze..

    Jednak nejsme Amerika a na rozdíl od nich jsme spíše nevěřící než věřící a jsem přesvědčen, že církev si svou "daň" může vybírat sama a nepotřebuje k tomu stát.

    Církevní daň je v Německu, ale církvím se to moc nelíbí, protože ovečky jaksi nechtějí platit. To jsem navrhl jen z čiré škodolibosti, jinak preferuji US model.

    18.6.2013 14:27 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Hezká slova, ale skutek utek. Demokracie nespočívá jen ve volbách, demoškách a kafrání u piva. Zvenku politiky a politiku těžko změníte.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    17.6.2013 19:52 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    že kromě darování majetku, který z části církvi vlastně ani nepatřil
    muzes byt konkretnejsi? Ja se jeste stale nedozvedel, ktery majetek cirvek dostane zpet, aniz by ji pred tim nepatril. Rovnou muzes zkusit i vysvetli, jak je mozne, ze vis, ze dostane zpet nejaky konkretni majetek, kdyz jeste ani neni znamo o vydani jakeho majektku bude zadat, a tim spise jeste neni rozhodnuto, jestli jej dostane nebo ne
    17.6.2013 23:13 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak napriklad ten majetek, ktery dostane ve financni podobe.
    17.6.2013 23:35 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    pak je ale treba mluvit o financnich nahradach a ne majetku
    18.6.2013 00:07 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    financni nahrady jsou take majetek, neni duvod je z nej vyclenovat.
    18.6.2013 00:27 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ano, v souvistosti s "restitucemi", kdy temer vsichni mluvi o financnich nahradach a navraceni majetku (pricemz majetkem se mysli vsechny statky krom one financni nahrady), tak mluvit o majetku a myslet tim financni nahrady je vcelku zavadejici (alespon bez predchoziho upozorneni)
    18.6.2013 07:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Aby se dalo mluvit o finančních náhradách, muselo by nejdřív být co nahrazovat.
    18.6.2013 11:04 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    a ono snad neni? Naprosto souhlasim s tim, ze stanoveni dane castky je naprosto netransparetni a neni vubec jasne, jak dospeli k cislu ke ketremu dospeli, ale na druhou starnu tvrdit, ze neni co nahrtazovat je ta sama demagogie, jen z druheho tabora
    pavlix avatar 18.6.2013 11:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    a ono snad neni?
    A je?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.6.2013 12:02 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ano, zejmena nemovitosti, ktere uz nemuzou byt vracene. Kde se vzal jejich seznam, jak probehlo oceneni atd je legitimni otazka na kterou bych taky rad znal odpoved, ale tvrdit, ze neni co nahrazovat by asi chtelo radne odargumentovat a zejmena se pak vyporadat s argumentaci uvedenou v rozhodnuti US. Nez neco takoveho uvidim, tak vykriky, ze neni co naharzovat a cirvek zadny majetek vlastne nemela povazuju jen za demagogicke plky nejnizsi urovne
    pavlix avatar 18.6.2013 12:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No ne, tak pokud chci legitimně od státu hromadu peněz, tak bych měl snad prvně doložit, že ty náhrady chci za majetek, který byl skutečně můj a který jsem rovněž získal legitimní cestou. A to bude mít římská církev sakra těžké.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 18.6.2013 12:18 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mnohem jednodušší je si ty peníze prostě vzít a postarat se o ty, kdo to pro mě dokážou zařídit za mohutného potlesku všech oveček ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.6.2013 12:36 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No ne, tak pokud chci legitimně od státu hromadu peněz, tak bych měl snad prvně doložit, že ty náhrady chci za majetek, který byl skutečně můj a který jsem rovněž získal legitimní cestou. A to bude mít římská církev sakra těžké.
    presne tohle se deje u nemoviteho majetku a opet se to hromade lidi nelibi, ze dopredu neni znamo, co se bude vydavat, kdyz cirkve musi sami pozadat a sami dolozit... Co se tyce finacnich kompanzaci, snad jsem vyse jasne napsal, ze to je bylo udelano naprosto netransparetne a naprosto souhlasim s tim, ze je treba dolozit, co se vraci, proc se to vraci a udelat nezavisly odhad. Nicmene zpochybnovat, ze neni co vracet je naprosta demagogie pokud neuvedes, proc se US plete ... (coz uz jsem psal vyse, rad jsem ti to jeste jednou zopakoval, ale dal uz to bude ponekud unavne)
    A to bude mít římská církev sakra těžké.
    IMHO spis ty budes mit sakra tezke zduvodnit, v cem je spatna argumentace US
    18.6.2013 12:07 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    V případě církví, kterým nic zabaveno nebylo - a ani principiálně nemoho - opravdu není co nahrazovat, takže mluvit o náhradách je jen mlžení.
    18.6.2013 12:41 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    aha, jestli to bylo mineno takto, pak souhlasim, ze tento termin je dost zavadejici (nicmene jej chapu jako, pokud to kontext dovoluje, pripustnou zkratku - coz nebyl tento pripad, kdy jsem si to mylne vylozil jako zpochybnovani samotne existenece majetku, ktery nemuze byt vydan).
    18.6.2013 12:52 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ty náhrady jsou za zabavený majetek, ale jsou (se souhlasem původních vlastníků) rozpočítány na současné církve, ne podle původního vlastnictví.
    18.6.2013 08:56 patlal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To ale dostanou za nějaký jiný nefinanční majetek, který z nějakého důvodu nelze vráti. Tedy otázka zůstává. Nebo se pletu?
    bambas avatar 17.6.2013 14:57 bambas | skóre: 20 | blog: bambasovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jestli se k moci dostane CSSD/KSC, tak je to pekne v prdeli. A nejsem volic ODS, upozornuji. Lidi jsou jak ovce. Jedno modry, podruhy cerveni/oranzovi a furt dokola. Jak magori.
    17.6.2013 16:35 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    njn a pak ti tady nejaky chytrak "poradi" at se odstehujes.

    vlada hloupe/manipulovatelne vetsiny ma jenom kousek od klasicke diktatury. mas smulu, ze si to jednak uvedomujes a jednak system nezneuzivas. aneb "nevedomost je sila" ;)

    18.6.2013 00:04 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Taky to nechápu. Teda chápu ale je mi z toho smutno. :-(
    17.6.2013 16:14 ET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    hehe, autor je imho optimista, uvidime

    jen bych se chtel zeptat k: "Z mého pohledu je to jednak snížení schodku rozpočtu." - o kolik to bylo ?
    18.6.2013 12:09 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Zhruba o padesát miliard v porovnání s rokem 2010, kdy tahle vláda nastupovala (doufám, že jsem to spočítal dobře, paměť mi příliš neslouží, co se letopočtů týče). A ano, přiznávám, že ten rozpočet se na ta vysoká výchozí čísla dostal za stejného financministra – ale předchozí vlády a v důsledku vypuknutí krize (ale před tím schodek taky úspěšně snižovali), za kterou můžou banky v Americe. Soudil-li bych pouze podle vývoje schodku, pak nejhorší vlády byly v letech 1996–2003 a v roce 2006. Obzvlášť roky 2003 a 2006 se můžou "pyšnit" značným nárůstem schodku. Pokud jde o státní výdaje, tak, s výjimkou roku 2008, od roku 1990 až do roku 2009 setrvale rostou (a dost) po roce 2009 naopak nastává mírný pokles. Vyrovnaný rozpočet pak byl pouze v letech 1993 až 1995. Tedy, vynechám-li transformační vládu, kterou těžko srovnávat, neb tam šlo právě o přechod od socialistické polo-diktatury ke kapitalistické demokracii, pak tahle vláda si vedla finančně ze všech nejlíp a to vládne uprostřed evropské krize, kde země s dluhovými problémy rostou jak houby po dešti. Čert vem mírný pokles HDP. Nikdy jsem nevěřil v to, že ekonomika může růst trvale a ještě míň v to, že stát ji napumpováním peněz oživí. Leda krátkodobě. A pak mu peníze dojdou, protože bude muset splácet ještě vyšší dluhy a úroky z nich.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 12:30 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    :-)

    Omlouva te jen pokud by ti bylo dvacet. My, co si to vyrovnane hospodareni v letech 93-95 pamatujeme na to koukame trochu jinak. I kdyz samozrejme, podivas-li se na jen na cisla, pak ti svet muze pripadat jednoduchy...
    18.6.2013 13:17 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ano dvacet už mi bylo (před nějakými šesti lety) :p Co se týče Klause, tak skutečně mluvím jen o číslech a hned vedle uvádím, že právě jeho transformační vládu nelze se současnými srovnávat... Nejen kvůli privatizaci.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 12:57 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ona ta první Klausova vláda v letech 1993 až 1996 to řešila privatizací, ten schodek tam ale byl skrytý již tehdy. Není to tak, že by druhá Klausova vláda byla najednou výrazně horší.
    18.6.2013 15:16 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak a teď zkus ta hodnocení opravit o ekonomický cyklus a zpětné vazby delší než rok. (Předpokládej, že daňový systém při stejných sazbách vybere stejné % HDP.)
    18.6.2013 15:55 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Máš-li potřebu rozporovat moje závěry, předveď svoji analýzu, nečekej, že to udělám za tebe. Já jsem zvolil přirozený jednoletý cyklus, neb státní rozpočet se sestavuje na rok, a většina zákonů, které přímo rozpočet ovlivňuje má platnost nastavenou také od začátku nějakého roku... Delší zpětné vazby je u nás IMHO těžké kvantifikovat, poněvadž tu pořád někdo něco mění, ale zvládneš-li to, sem s tím, rád se poučím.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    17.6.2013 16:35 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Na současné situaci je nejsmutnější její bezvýchodnost – i když odejde premiér nebo celá vláda, nahradí je akorát jiné svině a princip vedení tohoto státu zůstane stejný. Nebo najdou občané dostatek síly a zvolí nějakou v součanosti neparlamentní stranu? (u některých je alespoň šance, že by se situace zlepšila)
    17.6.2013 16:40 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nebo najdou občané dostatek síly a zvolí nějakou v součanosti neparlamentní stranu?

    Myslíte něco jako TOP09 nebo Věci veřejné?

    17.6.2013 16:50 Franta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    TOP09 byla vyloženě bouda (navíc strana poskládaná ze starých politiků). VV byl podnikatelský záměr a pár idealistů – nakonec se to rozpadlo.

    Ale tohle nejsou jediné neparlamentní strany. Co takhle Piráti nebo Svobodní?
    17.6.2013 16:57 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale tohle nejsou jediné neparlamentní strany.

    Jistě. Tak si k nim přidejte ty další, které nás měly spasit: US, DEU, Zelené, …

    Co takhle Piráti nebo Svobodní?

    Ne a ne (i když pokaždé z jiných důvodů).

    17.6.2013 16:43 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    moc nadeji taky nevidim, ale pokud se parlament komplet vymeni vetsim poctem mensich stran (mimo adhoc zalozenych), tak je alespon teoreticka sance.

    ta hra opozice a naivni duvera lidi, ze situaci spasi ksc & cssd je cira zoufalost.

    17.6.2013 16:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Obávám se, že velký počet malých stran by vedl spíš k tomu, že by bylo potřeba handlovat podporu a "motivovat" (pozitivně či negativně) poslance mnohem častěji než dosud.
    17.6.2013 17:05 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    to je ale o dost slozitejsi nez soucasna (cca 20 let) situace, kdy jsou tady zabehnute penezovody, ktere nikdo ze soucasnych velkych parlamentnich stran nema jediny zajem odstrihnout, protoze jsou na nich existencne zavisli. staci se podivat, co strany dostavaji oficialne ze zakona + zverejnene privatni "dary" vs kvalifikovany odhad rocnich nakladu na provoz takovych molochu jako ods nebo cssd a zjistite hrubou disporporci (cca 2 az 3 mesice vs. 12).
    17.6.2013 17:07 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    + nutno zapocitat desitky az stovky miliard, ktere kazdorocne z "vdeku" utecou spriznenym skupinam (zakazky, prolobovane zakony, ...)
    17.6.2013 17:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nevidím jediný důvod, proč by u menších stran ten poměr měl být výrazně odlišný - nebo aspoň ne v tom pozitivním směru.
    17.6.2013 17:21 pavec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ve zkratce receno, bude daleko obtiznejsi poustet zilou statnimu rozpoctu, protoze bude daleko obtiznejsi neco prosadit - ziskat potrebny pocet hlasu, najit dohodu, prokorumpovat. s casem to bude zase konvergovat do soucasne situace a proto je potrebne neustale obmenovat a tristit sily politiku. pokud tedy definitivne nezanevreme nad parlamentni demokracii ...
    Grunt avatar 18.6.2013 12:49 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Na současné situaci je nejsmutnější její bezvýchodnost
    Tak, tak. Jak se o politiku nezajímám, tak mi byl od pohledu Nečas ze všech těch „když budu muset, tak i s marťany schvalovat budu“ nejsympatičtější a je ho škoda chlapce. Bohužel se můžeme spolehnout pouze na jediné: Bude už jen hůř.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.6.2013 17:01 Futur3~Fusi0n
    Rozbalit Rozbalit vše Stejně není na výběr

    A koho si mám tedy vybrat ?

    ODS - snažím se nakrást si pro sebe co nejvíc

    VV - snažím se ukrást všechno a všem

    TOP09 - chtěl bych si nakrást ale nejde mi to, protože šéf furt chrápe a nevím jak na to. Budu se snažit nenápadně dál

    ČSSD - už jsem si nakradl a snažím se rozdat všechno všem, aby tu nikomu nic nezbylo

    KSČM - už jsem si nakradl a chci si všechno nechat

    LIDEM - sice mě nikdo nevolil a ani neexistuju, ale kdyby to šlo, chtěla bych si taky nakrást

    KDU-ČSL - modlím se, aby mi nikdo nic neukradl, když mi to teď všechno "vrátili"

    17.6.2013 17:05 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr
    TOP09 - chtěl bych si nakrást ale nejde mi to, protože šéf furt chrápe

    Hm, tak to se asi rozcházíme v názoru na to, kdo té straně šéfuje.

    18.6.2013 00:09 xxxxxxxxxxx | skóre: 13 | blog: rhrtshrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr
    v TOP09 existuje jistá symbioza. Kde na straně České politiky figuruje loupežník Kalousek a na straně spícího jde spíše o zahraniční politiku, napojení na zahraniční elity zahraniční zájmy. Oba dva nás okrádaj a prodávaj ale každej trochu jinak. Kurva ke kurvě sedá.
    18.6.2013 14:27 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr
    Hm, tak to se asi rozcházíme v názoru na to, kdo té straně šéfuje.
    
To je jen drobné nedorozumění, to záleží na tom, jak to kdo bere. Zda proklamovaného a oficiálního šéfa, nebo toho skutečného. Ten skutečný šéf sice nespí, ale zase je imrvére na šrot (ten spí až přijde na sračky z klíčového ministerstva), tento asi neprotřelejší a nejzkušenější mafián politické scény z KDU-ČSL. Trautenberk je jen Pepek Vyskoč s motýlkem dona Kalouska.



    Člověk z Horní Dolní avatar 17.6.2013 19:00 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr
    Piraty. Da se jim verit ze to mysli dobre a ze v pozadi nikdo netaha za nitky. To je pro me dulezitejsi nez jejich nezkusenost. Jde o to, aby se tam dostali novy lidi - podle me bylo dobre, ze se VV dostaly do snemovny - sice maji hrozny medialni obraz, ale co se tyce boje proti korupci, myslim ze nadelali podstatne vic uzitku nez skody.
    Petr Tomášek avatar 17.6.2013 20:17 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr
    Jo, typické čecháčkovství: všechno zparodovat, udělat z toho něco rádoby vtipného, ale pořádně to zanalyzovat, pojmenovat příčiny atd, to ne...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.6.2013 12:21 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr

    TOP09 - chtěl bych si nakrást ale nejde mi to, protože šéf furt chrápe a nevím jak na to. Budu se snažit nenápadně dál

    Kdo nic nedělá, nic nezkazí ;-)

    LIDEM - sice mě nikdo nevolil a ani neexistuju, ale kdyby to šlo, chtěla bych si taky nakrást

    Poslanci za LIDEM byli do parlamentu ČR zvoleni standardní cestou. LIDEM jako strana existuje, byť její šance dostat se znovu do parlamentu jsou naštěstí mizivé, stejně jako u její "mateřské" strany VV. Kdybych si musel vybrat mezi LIDEM a VV asi bych si vybral lidem, jsou to sice svým způsobem podrazáci, ale aspoň pochopili, co je Bárta zač a nechtějí s nim nic mít.

    Jinak co se týče otázky. No, budeme doufat, že policie do voleb půl ODSky pozavírá a třeba pak bude lepší výběr v tom zbytku. Ne ale teď vážně – sám nevím. Ať si vybereš koho chceš, nevidím tu jedinou dobrou cestu a to včetně drtivé většiny neparlamentních stran a sdružení. Možná Korunu českou... Aspoň bychom se přestali přetvařovat a tvrdit, že Zeman je jen prezident, byť se tváří, že je král, a zatím se chová jak vožralej bezďák. :-p

    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Člověk z Horní Dolní avatar 18.6.2013 14:30 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stejně není na výběr
    LIDEM jako strana existuje, byť její šance dostat se znovu do parlamentu jsou naštěstí mizivé, stejně jako u její "mateřské" strany VV.
    Neprijdou mi o moc horsi nez ODS nebo CSSD.
    17.6.2013 17:09 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Je dobře, že restituce a odluka byly spojeny.
    Spojeni restituci a odluky vedlo hlavne k tomu, ze byla znemoznena jakakoliv rozumna debata o podobe odluky cirkvi a pripadnych restituci. Nesmysly z hlediska odluky cirkve od statu byly obhajovany z pozice restituci a nesmysly z restitucniho hlediska byly obhajovany z pozice odluky, takze se v podstate dalo obhajit cokoliv. Kdyby se ty body resily zcela oddelene, tak by o nich mohla byt rozumnejsi verejna diskuse.
    17.6.2013 18:14 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tyhle body se řešily odděleně dvacet let a nevedlo to nikam. Teda vedlo to až k Ústavnímu soudu, který rozhodl, že takhle to dál nepůjde.
    17.6.2013 22:47 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Dvacet let se resily akorat ty restituce, nevim o tom, ze by tu nekdo za dvacet let realne chtel resit odluku cirkvi od statu. Krom toho i to soucasne opatreni se spis snazi zajistit, aby odluka neprobehla driv nez za tusim 17 let.
    18.6.2013 07:45 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ne 17 ale 30. Ještě dalších třicet let budou církve od státu dostávat víc, než dostávaly doposud. Vláda, která se těsně před přijetím tohoto zákona udržela u moci aktem, za který už byli tři lidé obviněni a vzati do vazby, pojistila, aby k odluce nedošlo dříve než za třicet let. Když si uvědomím, jak "kvalifikovanou" většinou bylo toto rozhodnutí přijato, chce se mi zvracet.
    18.6.2013 07:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    aktem, za který už byli tři lidé obviněni a vzati do vazby

    Oprava: čtyři. Zapomněl jsem na paní vrchní ředitelku.

    18.6.2013 06:33 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Omyl, on rozhodl, ze se musi vyrovnani konat, ale vubec neresil jak. Kdyz tzo vezmu do extremu, i zakon "Mile cirkve, dostanete kulovy, nazdar" je vyrovnani.
    18.6.2013 12:40 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ano, Ústavní soud nerozhodl jak, ale „Mile cirkve, dostanete kulovy, nazdar“ by přes ÚS opravdu neprošlo, protože to není restituce, ale výsměch.
    18.6.2013 12:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pan je ustavni soudce, ze tak dobre vi, co by pres US proslo ci neproslo?
    18.6.2013 12:59 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    18.6.2013 13:09 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jenze ani tohle nezarucuje nic. Taky bylo spousta odborniku i "odborniku", kteri tvrdili, ze pres ustavne zarucene bezplatne (nad ramec pojisteni) zdravotnictvi vlak nejede. A ejhle, jel.
    18.6.2013 13:27 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To ústavně zaručené bezplatné zdravotnictví je stále z naprosté většiny bezplatné. Církevní restituce se nakonec řeší stejně — dokazování (které samozřejmě něco stojí) se přehodilo na církve.
    18.6.2013 13:33 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Asi moc bezplatne ni, kdyz se plati, ze...

    Ono to u predchozich restituci bylo jinak?
    18.6.2013 13:44 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Asi moc bezplatné není, když se platí pojištění, že. Pravdou je, že pro nemocné je z naprosté většiny bezplatné. Úplně bezplatné stejně nebylo nikdy, za léky se třeba platilo i předtím a mnoho léčebných zákroků pojišťovny neplatily.
    18.6.2013 13:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Fakt je takovej problem precist si tu LZPS?
    17.6.2013 17:40 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    dokud někdo neukradne a nezveřejní Kalouskův deník, tak to bude pořád jen hraní si na radost ...
    17.6.2013 17:49 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    a měl by dostat řád českého lva (teda pravděpodobně in memoriam)
    To uplaceni poslancu je ze strany Necase takova seda zona. Myslim ze jeho motivaci nebyl osobni zisk. Kdyz je na vyber mezi padem vlady a rozdanim trafik, tak se vybira tezko...
    17.6.2013 20:05 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Seda zona?
    Úplatkem se rozumí neoprávněná výhoda spočívající v přímém majetkovém obohacení nebo jiném zvýhodnění, které se dostává nebo má dostat uplácené osobě nebo s jejím souhlasem jiné osobě, a na kterou není nárok.
    a
    (1) Kdo jinému v souvislosti s obstaráváním věcí obecného zájmu poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem. (2) Odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 v úmyslu opatřit sobě nebo jinému značný prospěch nebo způsobit jinému značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek, nebo b) spáchá-li takový čin vůči veřejnému činiteli.
    2 b) mluvi IMHO naprosto jasne
    17.6.2013 22:29 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šedá zóna je přímé majetkové obohacení nebo jiné zvýhodnění, když v těch dozorčích radách brali míň než jako poslanci, přičemž z parlamentu by je bez jejich souhlasu nikdo nevystrnadil. Osobně to ale stále beru jako nepřijatelné trafikování, dozorčí rady by měly být odborně-politické, přičemž „odsunutí“ poslanci nejsou ani odborníci ani nezastupují vládu.
    17.6.2013 23:04 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Priklad - predstavme si urednika schvalujiciho napr. stavebni povoleni, kteremu na stole lezi zadost, ktera je sice po vsech strankach v poradku, ale jeji schvaleni by snizilo hodnotu sousedniho pozemku, ktery nahodou vlastni onen urednik (ci nekdo jemu blizky). V takovem pripade je urednik ve stretu zajmu a mel by asi to bud schvalit bez ohledu na svuj neprospech, nebo odmitnout o tom rozhodovat a predat to nekomu jinemu. Pokud by misto toho delal drahoty a zadatel o to povoleni by mu pak soukrome nabidl penize za urychlene schvaleni (ackoliv by to bylo mene, nez pokles hodnoty pozemku), tak malo kdo by pochyboval, ze by v tomto pripade slo o uplatek.
    18.6.2013 12:42 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Rozdíl je, že proti postupu toho úředníka se lze odvolat, poslance ale odvolat nelze.
    17.6.2013 23:47 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    to je jedno kolik brali. Dostali jine zbyhodneni v podobe vyznamne funkce, ktere by jinak asi nedostali. Poslanec ma vykonavat svuj mandat podle sveho nejlepsiho vedimi a svedomi a v zajmu vsecho lidu (atd. atd.). Bud meli hlasovat proti nebo meli slozit mandat, ale pokud za to neco prijali naplnuje to presne skutkovou podstatu prijeti uplatku (a u toho, kdo jim ho nabidnul nabizeni uplatku) podle vyse citovanych parafrafu. IMHO tam naprosto neni zadny prostor pro jiny vyklad. Jestli to Necas a spol. (o dnesnim Klausove vyjadreni ani nemluve) nechape a povazuji to za beznou politickou praktiku, je to smutne a ukazuje to ubohost nasi politicke sceny, nicmene na tom, ze je to uplatek a tresny cin to nic nemeni.
    18.6.2013 12:45 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ano, bráno ad absurdum je to úplatek také, ale v tom případě je jakákoliv koaliční vláda postavena na úplatcích (koaliční strany dostávají pozice ve vládě výměnou za hlasy).
    18.6.2013 13:16 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    stejne tak by slo ad absurdum argumentovat, ze pak muzeme libovolne uplaceni nazvat jako standardni politickou dohodou pokud uplaceny i uplacejici budou politici

    no, uvidime, jak to ohodnoti soud. Ostatne, neco podobneho se uz resilo u Barty. Cepl mladsi to pojmenoval jako jasnou korupci, nadrizeny soud mu to vratil, tak uvidime co ted (ted je to IMHO jeste zrejmenjsi korupcni jednani, ale je zas na druhou stranu jsem si vedomy, ze tuhle zrejmost lze interpretovat naopak jako argument, ze slo o klasickou politickou dohodu)
    18.6.2013 13:34 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Proto to je až do rozhodnutí soudu šedá zóna ;-)
    Myslim seda zona z moralnniho hlediska. Necas to mohl vyhodnotit tak, ze rozdani trafik je mensi zlo.
    frEon avatar 17.6.2013 20:43 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Kdyz je na vyber mezi padem vlady a rozdanim trafik, tak se vybira tezko...
    Nebyl to prave necas, kdo se rozhodl spojit hlasovani o cirkevnich restituci s duverou ve vladu, ackoli tak cinit nemusel?
    Talking about music is like dancing to architecture.
    Za tim bych spis videl politickou taktiku - pokud pokud to rebelove nepodpori, prijdou o funkci.
    gtz avatar 17.6.2013 22:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Už aby tato vláda celá padla i s tou prokletou ODS. Kdo je ve vládě všichni dobře víme .... když se na tu squadru podívám tak nevím co na to říct.

    Takže předčasné volby, pak ústavní většina jak v parlamentu tak v senátu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    17.6.2013 23:56 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ústavní většina koho, smím-li se zeptat ?
    18.6.2013 00:05 cazfe | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ústavní většinu ČSSD a KSČM? ČSSD s KSČM u nějakou dobu vládnou v krajích a mě se zrovna nezdá že by to bylo něco co bych si přál na celostátní úrovni, notabene ještě s ústavní většinou! Čím si proboha u tebe zasloužily takovou důvěru, že by jsi jim přál absolutní moc nad touhle zemí?
    Sešívaný avatar 18.6.2013 01:48 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    Rozdávají lidem peníze. Jinak opravdu nevidím jedinou motivaci tyhle dvě strany volit. Nějaká slušná levice u nás neexistuje. Personální obsazení těch stran je katastrofální, po stránce odbornosti jsou tam tom ještě hůř než naše pravicové strany a to je co říct. Sklon ke korupci zhruba stejný. Program založený jen na kupování si voličů dávkami.

    Kdyby existovala nějaká rozumná alternativa, tak ať ta vláda definitivně padne, ale ČSSD+KSČM nepředstavuje žádnou změnu k lepšímu. Jak už zpívá Klus: jedni kradou od lidí a druzí zase pro lidi. Jen lidi ten boj české pravice (ODS+TOP09) a levice (ČSSD+KSČM) pořád žerou a jednou zvolí jedny, podruhé druhé a myslí si, kdo ví co nemění.

    18.6.2013 10:09 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jinak opravdu nevidím jedinou motivaci tyhle dvě strany volit.
    Pro me jsou ty motivace dve - ProAlt a CMKOS. Obe dve tyto instituce maji ekonomicke analyzy o rad lepsi nez cokoli, co vychazi z pravice.

    Druha otazka je, jak moc je ktera strana demokraticka. Ja myslim, ze CSSD a KSCM jsou demokratictejsi nez ODS a TOP09 (je to videt na rozptylu hlasovani poslancu), ale klidne se necham presvedcit o opaku. Konkretne by me zajimaly vnitrostranicke mechanismy, ktere zpusobuji opak.
    18.6.2013 20:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ProAlt neznám, ale vím jistě, že adresa www.proalt.cz byla v době před prezidentskou volbou na propagačních letácích/nálepkách Karla Schwarzenberga, což mi přijde přinejmenším zvláštní.

    Jinak tvoje politické názory mi přijdou hodně naivní. Jen osobní názor...
    frEon avatar 19.6.2013 00:26 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    samolepky vysvetlujou tady
    Talking about music is like dancing to architecture.
    19.6.2013 00:52 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak to se jim teda imho moc nepodařilo :-D Není to moc k poznání od propagačních materiálů...

    Jinak zatím jsem nenarazil na "levicovou" stranu nebo hnutí, které by nebylo populistické. Koukám, že ProAlt nebude výjimkou, ačkoli nutno dodat, že se evidentně snaží i o něco konstruktivního, bohužel, notnou dávku populismu si zřejmě nemůžou odpustit...
    19.6.2013 07:31 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nabízí se otázka, jestli to nemůže být tím, že za populismus nepovažujete už samotné levicové postoje…
    19.6.2013 07:41 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Asi tak... Necasova sitovka, rovna dan... to vsechno urcite neni populismus :-)
    19.6.2013 15:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nikdy jsem neřekl, že není. Je to taky do značný míry populismus.
    19.6.2013 15:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nabízí se otázka, jestli to nemůže být tím, že za populismus nepovažujete už samotné levicové postoje…
    To ani ne, já spíš považuju za populismus pojem "levice" a "pravice". Jinak ale vím o postojích tradičně řazených něktrými pod "levici", které populistické nejsou...
    19.6.2013 06:35 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No a me zase prijdou naivni politicke nazory treba Piratske strany (o tom, ze levice a pravice neexistuje).

    Jinak nevim, co myslis pod tim populismem. Me prijde, ze "populismus" je zcela zbytecna nalepka.
    19.6.2013 15:54 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jinak nevim, co myslis pod tim populismem. Me prijde, ze "populismus" je zcela zbytecna nalepka.
    Tak zejména to opírání se do současné vlády. Neříkám tím, že nemají pravdu, nechci tady dělat ďáblova advokáta současné vládě. Jenže kritizovat současnou vládu je hrozně jednoduché, to může dělat každej blbec. A je to velmi "divácky populární".

    Cituji:
    Rezignace Petra Nečase, který je spoluzodpovědný za tristní stav společnosti je úhybným manévrem, jehož jediným účelem je prodloužit tragické období, ve kterém je země dlouhodobě plundrována nájezdnickým spolkem zdivočelých politiků koalice TOP 09 a ODS v režii a pod taktovkou Miroslava Kalouska, kteří ve skutečnosti tvoří pouhý paraván zájmům kmotrů nejrůznějších typů a rozměrů.
    Skutečně někdo může s vážnou tváří říct, že naše společnost je v tristním stavu? Jsme země prvního světa, v srdci Evropy. Máme se jako prasata v žitě. Každýmu, kdo něco takovýho prohlásí, bych doporučil ozdravný pobyt někde v Africe nebo v Číně nebo podobně. Jestliže naše společnost je v tristním stavu, v jakém stavu je společnost/politika v těchto zemích? Nezlob se na mě, ale jakkoli je současná vláda špatná, tak výše uvedená citace je populismus nehrubšího zrna.
    19.6.2013 19:24 lmb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    +1
    19.6.2013 20:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Logika základní školy: dostal jsem sice čtyřku z písemky, ale Pepa dostal pětku, takže je to vlastně v nejlepším pořádku…
    19.6.2013 23:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To je reakce na můj komentář, nebo sis úplně spletl vlákno, diskusi, případně server? Vypadá to tak.

    1) Rozhodně jsem nechtěl říct, že naše vláda/politika/společnost je v nejlepším pořádku. Opravdu nechápu, kdes to v mým komentáři vyčetl. Mělo to být pochopeno právě naopak.

    2) Ty bys skutečně na stupnici od 1 do 5 označil třeba vládu KLDR známkou 5 a naši známkou 4? Podotýkám, že ta stupnice není logaritmická.
    19.6.2013 23:42 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To je reakce na můj komentář, nebo sis úplně spletl vlákno, diskusi, případně server? Vypadá to tak.

    Je to reakce na příspěvek, který se snaží dokládat to, že naše společnost je na tom vlastně skvěle, tím, že jsou země, které jsou na tom mnohem hůř. Proč by, proboha, to, jak se mají v Súdánu a jaká je úroveň korupce v Kolumbii, mělo mít vliv na to, jak jsem spokojen s ekonomickou a politickou situací u nás? Omezit se při hodnocení sebe a svých výsledků na spokojené konstatování, že je dost těch, kteří jsou na tom hůř, je spolehlivý způsob, jak ničeho pořádného nedosáhnout. Myslíte, že třeba Jágr se spokojil s tím, že hraje líp než všichni kamarádi, co s ním hráli v žákovském oddíle?

    Ty bys skutečně na stupnici od 1 do 5 označil třeba vládu KLDR známkou 5 a naši známkou 4? Podotýkám, že ta stupnice není logaritmická.

    Ona především není lineární, takže nějaké přiřazování známek nemá smysl. Svůj názor na snahu nahrazovat složitá porovnání na základě různých (a často protichůdných) kritérií jedním snadno uchopitelným číslem (s mizivou vypovídací hodnotou) už jsem prezentoval několikrát, takže se nebudu opakovat.

    20.6.2013 01:02 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Je to reakce na příspěvek, který se snaží dokládat to, že naše společnost je na tom vlastně skvěle, tím, že jsou země, které jsou na tom mnohem hůř.
    Můj příspěvek nic takovýho nedokládal. To, že se máme relativně velmi dobře, neznamená, že nemáme řešit závažné problémy naší společnosti/politiky. Vlamuješ se do otevřených dvěří.
    Omezit se při hodnocení sebe a svých výsledků na spokojené konstatování, že je dost těch, kteří jsou na tom hůř, je spolehlivý způsob, jak ničeho pořádného nedosáhnout.
    Já reagoval na ten výrok, že naše společnosti je v tristním stavu. Stojím si za tím, že tenhle výrok je totálně přehnaný. Společnost je v tristním stavu v KLDR, u nás je ve stavu neoptimálním.

    Souhlasim, že pokud se spokojíme s tím, že to tu není jako v Kolumbii, Súdánu apod., ničeho nedosáhnem, stejně tak ale ničeho nedosáhnem populistickými výkřiky typu toho citovaného.
    Svůj názor na snahu nahrazovat složitá porovnání na základě různých (a často protichůdných) kritérií jedním snadno uchopitelným číslem (s mizivou vypovídací hodnotou) už jsem prezentoval několikrát, takže se nebudu opakovat.
    To je dobře, bylo by to stejné vlamování se do otevřených dveří jako výše...
    20.6.2013 15:36 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Skutečně někdo může s vážnou tváří říct, že naše společnost je v tristním stavu? Jsme země prvního světa, v srdci Evropy. Máme se jako prasata v žitě. Každýmu, kdo něco takovýho prohlásí, bych doporučil ozdravný pobyt někde v Africe nebo v Číně nebo podobně. Jestliže naše společnost je v tristním stavu, v jakém stavu je společnost/politika v těchto zemích? Nezlob se na mě, ale jakkoli je současná vláda špatná, tak výše uvedená citace je populismus nehrubšího zrna.
    Ako to tak sledujem, tak je, práve tak ako tá naša.Populizmus je to, čo predvádzajú politici, keď s vážnou tvárou hovoria o banánových republikách v Afrike, o nedodržiavaní ľudských práv a zdieraní lacnej pracovnej sily v Číne, o amorálnosti režimov kdekoľvek inde na svete... Aj za tých "komunistov" tu bola vyššia civilizačná a životná úroveň ako vo väčšine svetovej populácie mali ako prasatá v žite. Čo je mimochodom také strašné na Kolumbii? (
    Kolumbia je demokratickou prezidentskou republikou a štátom s decentralizovaným riadením. Súčasný politický systém vznikol na základe procesu modernizácie zahájenej prijatím Ústavy v roku 1991. V roku 1998 bol podľa pravidiel novej Ústavy zvolený prezident, viceprezident, Kongres a regionálne zastupiteľstva. Nová konštitúcia charakterizuje krajinu ako sociálny právny štát, unitárnu a decentralizovanú republiku s čiastočnou autonómiou regionálnych úradov, založenou na participatívnej a pluralistickej demokracii. Pre vnútropolitickú situáciu v krajine bola charakteristická hlavne vytrvalá snaha o konsolidáciu reforiem v politickej a ekonomickej oblasti. S nástupom prezidenta Uribeho v roku 2002 došlo k zlepšeniu medzinárodného postavenia Kolumbie, prevládala snaha o širšiu projekciu hospodárskych výsledkov do sociálnej oblasti, problematika boja proti narkomafii a s ním spojeným terorizmom. Politika Uribeho administratívy sa prejavuje nekompromisným vojenským prístupom k riešeniu vnútropolitickej situácie, otvoreným ozbrojeným bojom proti gerile FARC a ELN, tlakom na dodržovanie ľudských práv a bojom proti obchode s drogami.
    ) Mafie máme aj my - vy, a tiež sa medzi sebou pri delení koláča aj vraždili a vinníci neboli vypátarní a potrestaní, a ani nikdy nebudú, kým budú gorily pri moci. Teraz pri Vašej psolednej afére sa síce nepovraždili (zatiaľ), len jedni proti druhým organizujú spravodajské hry a vyvolávajú škandály. Ten s pani Nagyovou je ako som niekde o tom i čítala trefnú poznámku, hodný Rosamundy Pilcherovej. Len naivný čitateľ červenej knižnice a sentimentálny dement skočí na ten srdcevrúci príbeh o zamilovanej žene, schopnej všetkého. Je to tupá inscenácia špinavého príbehu o boji moc. Účinkujúci sú iba štatisi. Niečo ako tie biele kone, ktorých hlavy skončili v kvetináčoch a telá v sudoch s kyselinami. Ten, kto poťahuje za nitky, ich rád vymení za presvedčivejšiu figúrku, keď sa okukajú.

    A tak je to na každej úrovni. Už sa drží huba a súhlasne sa prikyvuje ako za Stalina. Lebo ľudia nechcú prísť o prácu, boja sa o základnú existenciu. Len králici vo svojich teplých norách nevedia ešte, čo sa na nich chystá.
    20.6.2013 22:36 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Aj za tých "komunistov" tu bola vyššia civilizačná a životná úroveň ako vo väčšine svetovej populácie mali ako prasatá v žite.
    Ono nejde zdaleka jen o životní úroveň...
    Len králici vo svojich teplých norách nevedia ešte, čo sa na nich chystá.
    A čo sa na nich teda chystá?
    21.6.2013 06:49 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    to-ta-li-ta

    slobody je ešte menej ako kedykoľvek predtým...jediná sloboda sú dnes prachy, veď tým aj každý odôvodňuje svoju honbu za nimi
    21.6.2013 09:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    slobody je ešte menej ako kedykoľvek predtým...jediná sloboda sú dnes prachy, veď tým aj každý odôvodňuje svoju honbu za nimi
    Jakože svoboda byla v minulosti levnější?
    21.6.2013 15:27 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    ...akože v súčasnosti veľké slová zlacneli
    21.6.2013 15:47 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ono nejde zdaleka jen o životní úroveň...
    A o čo ide? O slobodu, demokraciu, spravodlivosť, rovnosť šancí, o dodržiavanie ľudských práv, o rovnosť pred zákonom, vymožiteľnosť práva? Nejaké malé chybičky sa urobili a robia, súdruhovia, ale populistickí kryptoboľševici nech nám tu nevykrikujú, že tu nemáme slobodui a demokraciu!

    Štefan Hríb, Roman Joch, bývalý poradca predsedu vlády ČR Petra Nečasa, novinári Janek Kroupa a Jindřich Šídlo hovoria o policajnej akcii, ktorá viedla k pádu vlády.
    21.6.2013 16:10 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    O slobodu, demokraciu, spravodlivosť, rovnosť šancí, o dodržiavanie ľudských práv, o rovnosť pred zákonom, vymožiteľnosť práva?
    Ano, také.
    Nejaké malé chybičky sa urobili a robia, súdruhovia, ale populistickí kryptoboľševici nech nám tu nevykrikujú, že tu nemáme slobodui a demokraciu!
    To je tak fajnově ironické, že bych si s tím mohl žehlit oblečení. Blbý je, že to je zase úplně mimo mísu.

    Koukám, že jsem tady minimálně dvoum lidem omylem šlápl na kuří oko. Dovolil jsem si tvrdit, že naše společnost není v tristním stavu, a hned tady mají někteří pocit, že schvaluju nebo přehlížím problémy naší politiky. Což samozřejmě není pravda.

    Doporučuju trochu zchladit hlavu a přečíst si na co reaguješ než začneš reagovat.
    21.6.2013 16:31 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Blbý je, že to je zase úplně mimo mísu.
    nie, blbý je, že ide o:

    1/ zámernú, systematickú snahu vyhodiť z tej mísy všetko, čo sa nehodí k makrobiotickej strave králikov 2/ polohu mimo mísy u tých, čo radi operujú touto prípoviedkou zakaždým, keď niečomu neporozumejú
    že jsem tady minimálně dvoum lidem omylem šlápl na kuří oko
    ja žiadne kurie oko nemám, pokiaľ ide o minulý či tento režim,vnútornú slobodu som si zachovala vždy a nikdy som nešla s prúdom, nemám problém a nikdy som nemala povedať, čo si ozaj myslím

    je síce aspoň 38°C v tieni, som ešte dnes mimoriadne v práci, pričom tu na 2. poschodí je možno ešte teplejšie ako vonku, ale hlavu mám chladnú... no a irónia... čo je na nej zlé? žehlenie by som neodporúčala, ostali by záderky:)
    21.6.2013 16:38 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak ti to kralyk, poviem prvoplánovo a dúfam že dosť jasne...Slovo populizmus sa tu a nielen tu používa veľmi často ako nálepka na zhodenie, odrovnanie nepohodlného názoru, postoja. Je módne, ak hopravicovoliberálna mládež (teda tá, ktorá sa producíruje v totmo na trhu vychytenom outfite) capne na všetko, čo zaváňa "ľavičiarstvom" ... ale pozor, nežehliť s tým, ostala by po ňom na zadku diera.
    21.6.2013 16:46 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    .. ale pozor, nežehliť s tým, ostala by po ňom na zadku diera.

    hm, občas sa mi sama od seba vymaže nejaká časť preslovu:))...tak sa stalo, že mi odtiaľ vypadla poznámka, že ten Remundov film v poslednej Celnici stál zato, že presne vystihol to jednoduché a pokrivené myslenie časti onej nositeľky rána, akože pravicovej mládeže... až potom malo nasledovať to o tej diere na zadku :-D
    21.6.2013 16:50 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    P.S. a už si na ten sarkazmus zvykni a nepokladaj to za osobný útok P.P.S. idem krúžkovať... tak sa prípadne napojím, až mi zase odporučíš lápis:), v neskorších večerných hodinách
    22.6.2013 06:26 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    bré ránko, kralyk... ešte predtým, ako mimoriadne pôjdem do práce (aj v sobotu:)), musím poznamenať, že nebolo spravodlivé práve teba peskovať (to je také nezvyčajné české slovo:)) za vágne používanie slova "populizmus"
    22.6.2013 17:52 AMD Faun Yandex Hizbolláh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Insert coin to continue... Jejda, vy jste zase toho vysypala, továrišč učítělnica :-). Už si trochu od toho tlachání odfoukněte a radujte se, že budete mít brzo kanikuly" :-D ))))
    22.6.2013 20:11 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jejda, vy jste zase toho vysypala, továrišč učítělnica
    tomu sa hovorí jednorázovky:)...je to časovo úspornejšie ako nezmyselne sa pokúšať o dlhé dialógy, doplnené štatistickými dôkazmi:)

    Kanikuly Vám nevyšli:
    Toto video obsahuje materiál od partnera UMG. Vo vašej krajine nie je k dispozícii.
    S tovariščom učiteľnicom možno už v septembri nadobro skoncujem:). Všetko je v rukách božích a sme ako tie ľalie poľné...
    22.6.2013 20:16 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Hizbolláh
    v rukách Alahových:)
    22.6.2013 22:11 AMD Faun Yandex Hizballáh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    Ej, no tak to neprošlo :). Ale neva, koukněte semhehe :-D. To už snad projde, tady BSA či NSA a cenzura už neúřaduje :-). To je tak debilní melodie a klip až je to pěkné :).

    Tak tak, vše je v rukou Alláhových, ač se se tomu Alláhovi říká všelijak, ale pořád je to jeden Bůh:).

    23.6.2013 04:42 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    umta umta umata - ta :))
    22.6.2013 23:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Přečetl jsem všech 5 komentářů, ale není mi tak úplně jasný, co je tím myšleno. Že se i slovo "populismus" dá používat (a používá) populisticky nebo demagogicky, to souhlasím... Jinak já k tématu už jsem asi napsal vše...
    23.6.2013 04:39 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    gtz avatar 18.6.2013 01:49 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pokud budou předčasné volby co nejdříve tak tyto voby nahrávají jak ČSSD tak i KSČM. Před nedávnem jsem četl nějaké preference a scházel k tomu celkem malý kousek. Otázka je zda ČSSD by s nimi šla do něčeho takového. Pak si musíme ujasnit kdo a jak a proč a s kým. Oni sami vládu nesestaví, ale s podporou KSČM i Zemanovců by mohli mít ústavní většinu i v parlamentu.

    Nyní má vládu nad zemí parta tunelářů, korupčníků a kdo ví ještě jakéhosi sajrajtu. Pokud by po tomto průseru nebyly nové volby tak nevím co by se ještě muselo stát. Ale na druhou stranu kapři si rybník nevypustí .... Strana LIDEM apod. je tam prostě, že je, lidé ji jako stranu nevolili a jak to dopadlo?

    Copak navrácení majetků církvím není dostatečný případ rozkrádání svěřeného majetku? Takže doufám, že nová vláda tento zákon novelou zruší.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.6.2013 05:53 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale na druhou stranu kapři si rybník nevypustí ....
    ale ak príde povodeň, pretrhne sa...
    Sešívaný avatar 18.6.2013 12:26 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    Je smutné číst, že někdo je dnes ještě tak naivní, že si myslí, že všichni tuneláři jsou jen v ODS či TOP09 a ČSSD s KSČM spasí tuto zemi. KSČM se za posledních dvacet let k lizu moc nedostala, takže neměli, co rozkrást, ale před tím tady za 40 let dokázali, že to dokáží. Vnitřní dluh země byl v řádech bilionů a nevzpamatovali jsme se z toho doteď.

    No a ČSSD? To se bavíme o té ČSSD, která si to od dob oposmlouvy v zákulisí vždycky s ODS rozdá a která je napojená na všechny ty rozkrádačky evropských fondů na krajích?

    Jediná rozumná změna by byla, kdyby ODS a ČSSD prostě zmizely z politické mapy. Ty strany jsou tak prorostlé s lobbisty a kmotry, že jsou prakticky nereformovatelné. KSČM by měla zmizet už kvůli tomu, že představuje dost děsivou ideologii a když zmizí TOP09, tak to taky neuškodí. Prostor by se měl dát zcela novým stranám. Do těch se taky časem začnou cpát prospěcháři, ale doufám, že už by nikdy nedokázali vytvořit takové struktury jako v dobách divokých devadesátek a oposmlouvy.

    18.6.2013 12:39 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jediná rozumná změna by byla, kdyby ODS a ČSSD prostě zmizely z politické mapy. Ty strany jsou tak prorostlé s lobbisty a kmotry, že jsou prakticky nereformovatelné. KSČM by měla zmizet už kvůli tomu, že představuje dost děsivou ideologii a když zmizí TOP09, tak to taky neuškodí. Prostor by se měl dát zcela novým stranám. Do těch se taky časem začnou cpát prospěcháři, ale doufám, že už by nikdy nedokázali vytvořit takové struktury jako v dobách divokých devadesátek a oposmlouvy.
    Jj, ale nevědomost je síla a demokracie je diktatura nevědomosti, a proto se z těch s*ček už asi nevyhrabeme. Ale abych nebyl tak pesimistickej. Rád jsem se vrátil nedávno z jedné postsocialistické republiky, tam je to ještě horší.
    19.6.2013 06:54 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Proc vubec ztracis cas psanim do diskuse, kdyz na zadnou zmenu neveris? Jaky to ma smysl, presvedcovat ostatni o tom, ze zmena neni mozna?

    Ano, bud jeste vetsi pesimista a zabij se, prosim. Protoze to je fakt o nicem.

    (A tohle plati i pro ostatni. Pulka prispevku tady je "neda se nic delat, kazda vlada je spatna, nic se neda zmenit". Totalni a hlavne zcela zbytecny fatalismus.)
    pavlix avatar 19.6.2013 10:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tak se s tou změnou předveď.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    18.6.2013 14:08 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vnitřní dluh země byl v řádech bilionů a nevzpamatovali jsme se z toho doteď.
    a čo potom vlastne rozkradli?
    18.6.2013 14:19 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jediná rozumná změna by byla, kdyby ODS a ČSSD prostě zmizely z politické mapy.
    A ti stranici taky "proste jen tak zmizi"? Me moc neni popravde jasne, jak si vlastne predstavujete, realisticky, tu zmenu. Vytvorenim mocenskeho vakua asi prijde jen stezi.

    Pro srovnani moje predstava: Je potreba podporovat prodemokraticky, idealisticky proud, ktery ztelesnuje napriklad ProAlt, nebo take trochu Piratska strana. (Analogii neceho takoveho na pravici moc nevidim.)
    18.6.2013 14:24 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No jo, tak už vidím, odkud vítr vane, byť mě trochu mate to "skoro" rovnítko mezi ProAlt a Piráty....
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Sešívaný avatar 18.6.2013 18:02 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    Straníci samozřejmě nezmizí, stejně jako nebude naše společnost (odkud se politici rekrutují, nejsou totiž nic jiného než náš obraz) najednou čestnější a morálnější, ale odstraní se ty klientelistické struktury, které jsou v těch stranách hluboce zakořeněné. Osobně si myslím, že začít od nuly je lepší a rychlejší řešení, než ODS či ČSSD nějak dlouhodobě reformovat. Znám pár slušných lidi z těchto stran a někteří už jsou natolik frustrovaní, že by fakt raději nechali ty strany padnout. To se ale nikdy nestane, pokud jim budou voliči házet hlasy v řádech desítek procent.

    Lidi včetně těch nepoctivých by se samozřejmě začali přesunovat do těch nových stran, to je logické. Ale myslím si, že tu klientelistickou strukturu už by tam nikdy nevytvořili v takovém rozsahu jako v těch devadesátkách.

    Jinak občanské iniciativy podporuji, i když zrovna ProAlt moc nemusím, protože mi přijde, že se vyhraňuje proti současné vládě místo proti českým politickým poměrům celkově. Docela souhlasím s článkem, že současná vláda je, co se týče korupce, asi to nejlepší, co jsme tu zatím měli (tím nechci říct, že dobrá), i když to tak na první pohled nevypadá. Oni aspoň umožnili, aby ta špína začala vyplavávat na povrch, zatímco dřívější vlády to držely všechno pěkně pod pokličkou, děly se mnohem větší korupční zvěrstva a nikdo ani nemrkl. Ne, že by to současná vláda dělala dobrovolně, ale prostě byly donucení soustavným tlakem veřejnosti. Přijde mi, že jsme se dostali z první fáze, kdy se korupce tak nějak akceptuje a na první pohled neexistuje, protože ji nikdo neřeší (tam je pořád většina postkomunistických zemí), do fáze, kdy se na ni veřejně poukazuje a otevřeně se proti ní bojuje. Opticky to ale může vypadat, že je korupce vyšší, protože korupčních skandálů, zatčení atd. je více.

    19.6.2013 06:50 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No ja v tom co pises vidim znacny problem - je to spolehani se na slusne lidi misto spolehani se na system. Ja nejsem takovy optimista, ze se veci od te doby nejak zmenily - nevidim k tomu duvod ani domaci, ani mezinarodni (spis naopak v obou pripadech). V nekterych vecech si dokazu predstavit, ze pomohl vstup do EU (ktery pravice vesmes kritizuje). Stejne tak pravice kritizuje vetsinu toho, co bych povazoval za dobra systemova opatreni (jako treba vseobecne referendum).

    Jinak s tou vladou je to asi spatny vtip - vlady levicove jsou, byly a budou vzdy pod vetsim dohledem novinaru nez vlady pravicove. (Ostatne staci si srovnat ty kauzy - jake castky tam padaji.) Tlak verejnosti mozna je o neco vetsi, ale kde je vysledek? Uz par let nazpet si drtiva vetsina lidi preje, aby vlada padla, a nic. Pripisovat reseni teto afery jakkoli vlade je naprosto nemistne.

    Proste, pokud chces tvrdit, ze korupce je dnes vyssi pouze "opticky", na zaklade ceho to delas? Uvedomujes si, ze to je nevyvratitelne tvrzeni - vzdycky muzu rict, ze neco bylo horsi, akorat to nebylo videt. Jak to tedy rozhodneme?
    Sešívaný avatar 19.6.2013 14:07 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady

    1. Nesouhlasím s tím neustálým rozdělováním na levici a pravici a vytahování tohoto schématu úplně u všeho. To je jen hra politických stran, aby rozdělily lidi na dvě půlky a vytvořily dojem nějakého politického souboje, zatímco v zákulisí je to naprosto stejná pakáž, která se vždycky domluví. BTW tzv. pravicové vlády jsou pod naprosto stejným dohledem, jen člověk z druhého tábora to vždycky vidí jinak.

    2. Ano, doporučuji si ty kauzy srovnat. Co se dělo v 90. letech, za doby oposmlouvy a následujících dvou, tří vlád (jak pravicových, tak levicových). Nečas skončil během pár dní kvůli tomu, že jeho pravá ruka nechala sledovat jeho manželku. Gross skončil kvůli tomu, že nedokázal vysvětlit milionový majetek. Po odstoupení potom dokázal zázračně vydělat desítky milionů na akciích firmy, která následně zkrachovala (naprosto křišťálová ukázka realizace neprůstřelného úplatku). Na účty jeho nejbližších spolupracovníků přistály desítky milionů od lidí, kteří za Grossovi vlády velmi výhodně privatizovali státní majetek. Gross ani nikdo jiný z toho nikdy žádné trestní popotahování neměli. A to je jen malý zlomek toho, co se tenkrát dělo. Člověk má velmi krátkou paměť. Doporučuji se podívat na dokument "Vládneme, nerušit", aby sis rekapituloval, co se všechno dělo za oposmlouvy a v 90. letech ta zvěrstva byla možná ještě větší.
    Opravdu si stojím za tím, že jsme se dnes posunuli dál a to, co se před 10-15 lety přešlo nebo skončilo odložením případu, dneska způsobí mnohem větší rozruch nebo se konečně dotlačí až k rozsudku.

    3. Já nepřipisuji řešení této aféry vládě. Jen říkám, že za posledních pár let byli veřejností donuceni k tomu, aby udělali podmínky proto, aby se ty kauzy řešili. Ministerstvo spravedlnosti vyměnilo klíčové lidi na státních zastupitelstvích, vláda má ministra vnitra, který do toho policii nekecá. To je prostě fakt. Dřív na ministerstvu vnitra seděli lidi jako Gross nebo Langer, kteří to všechno dokázali pošéfovat. A na ministerstvu spravedlnosti takoví gauneři jako Němec nebo Kovářová, kteří zkorumpované státní zástupce drželi na svých místech. Kdyby se toto nezměnilo, tak tu dnes žádnou kauzu nemáme.

    Paradoxně za největší tunel se dnes považují církevní restituce, což je závazek, který vláda uznala a zavázala se řešit už na začátku 90. let, je uznaný soudem a pokud by ho vláda nevyřešila, tak církve by to vyhrály jakýkoliv mezinárodní soud. Můžeme se dohadovat o tom, jestli mají dostat o x miliard míň nebo víc, ale to je asi tak všechno. A hlavně ty prachy jdou organizacím s veřejně prospěšnými cíli, které mají desítky až stovky let historie fungování za sebou, takže je velmi pravděpodobné, že značná část těchto peněz skončí v charitách, hospicech apod. To nejsou prachy, které skončí nějakému podvodníkovi na účech na Kajmanských ostrovech, jak je u tunelů běžné.

    18.6.2013 15:28 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jediná rozumná změna by byla, kdyby ODS a ČSSD prostě zmizely z politické mapy. Ty strany jsou tak prorostlé s lobbisty a kmotry, že jsou prakticky nereformovatelné. KSČM by měla zmizet už kvůli tomu, že představuje dost děsivou ideologii a když zmizí TOP09, tak to taky neuškodí. Prostor by se měl dát zcela novým stranám. Do těch se taky časem začnou cpát prospěcháři, ale doufám, že už by nikdy nedokázali vytvořit takové struktury jako v dobách divokých devadesátek a oposmlouvy.
    To mi přijde jako utopistické. Spíš bych viděl cestu v postupném naoktrojování politické kultury. Dobrým východiskem jsou požadavky Rekonstukce státu, ještě k tomu by se hodil zákaz velkoplošné politické reklamy (která strany nutí krást, resp. se nechat korumpovat výměnou za to, že jim někdo billboardy zaplatí).
    gtz avatar 18.6.2013 15:35 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nejsem naivní, pamatuji si dobu před revolucí a vím dobře jak to za nich bylo.

    Bavíme se o tom, které zlo vlastně vybereme, zda to pravicové nebo to levicové. Všechny strany mají své kamarády apod. a prozatím všichni kdo tam jsou se snaží tuto zemi vyplenit.

    Problém je ten, že není koho volit
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    18.6.2013 12:26 p.c.x.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nyní má vládu nad zemí parta tunelářů, korupčníků a kdo ví ještě jakéhosi sajrajtu. Pokud by po tomto průseru nebyly nové volby tak nevím co by se ještě muselo stát.
    Přijde parta nenažraných tunelářů a korupčníků z ČSSD a KSČM ..

    Zkuste se probrat, tohle není soutěž popularity nebo superstar. Projděte si nedávnou historií, jak "pomohly" téhle zemi vlády Zemana, Špidly, Paroubka a Grosse a jak prakticky stejně fungovalo propojení s mafiány. Je to prašť jako uhoď, ale bohužel se rychle zapomíná.

    18.6.2013 06:24 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Myslim, ze tenhle clanek by mel slouzit jako ukazkovy (a odstrasujici) priklad viry, ktera hory prenasi, ale realita place kdesi v koute...
    1)snížení schodku rozpočtu.
    Ktereho? Toho, ktery vyrolovali po stagnaci na urovni 25% HDP skoro na dvojnasobek?
    Nastartovala boj s korupcí.
    Jak? Drobilem, kdy sam Necas dal jasny navod jak bojovat s korupci? Pripadem na MZV, kde sam KS ukazal jak je treba zatocit s whistleblowery? Vykriky Necase o plukovnicich ci primo Kalouskovymi vyroky a svleceni z uniformy a odstihani?
    Odluka církví od státu.
    Ano, nejlepe tak, ze se zavazeme k placeni na tricet let dopredu a vrati se jim i to, co jim nejspis nikdy nepatrilo a z klobouku vytahneme castku, kterou jim venujeme.
    Nastartování alespoň některých reforem. Konkrétně zdravotnictví a důchodového systému.
    Pokud nekdo rika "reforma" pokusu nakrmit nenasytny financni sektor reforma, pak mu zrejme neni pomoci.
    byť je tato vláda špatná, pořád je podle mne lepší než to, co by případně přišlo v případě druhém.
    Ano, ver a vira tva te uzdravi. Fakta nejsou dulezita, dulezite je zaujmout stanovisko. Okdud si to ja jen pamatuju...
    18.6.2013 07:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vykriky Necase o plukovnicich ci primo Kalouskovymi vyroky a svleceni z uniformy a odstihani?

    Kdyby zůstalo jen u výroků… Vzpomeňte si, jak dopadl Lessy, když si dovolil nemlčet o tom, jak Kalousek zasahuje do vyšetřování.

    18.6.2013 09:03 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ktereho? Toho, ktery vyrolovali po stagnaci na urovni 25% HDP skoro na dvojnasobek?

    Bylo by fér připomenout, že v roce 2008 začala globální ekonomická krize, která zasáhla i naši ekonomiku. A když je recese, tak roste schodek rozpočtu, s tím se dá těžko něco dělat. Vláda k tomu trochu přispěla nesmyslným zvyšováním daní, ale primární příčina přišla zvenku.

    Jak? Drobilem, kdy sam Necas dal jasny navod jak bojovat s korupci? Pripadem na MZV, kde sam KS ukazal jak je treba zatocit s whistleblowery? Vykriky Necase o plukovnicich ci primo Kalouskovymi vyroky a svleceni z uniformy a odstihani?

    Navzdory těmto věcem nakonec došlo k tomu, že policie a státní zastupitelství po letech nečinnosti udeřili velmi vysoko. Nevím, komu přesně za to vděčíme (Nečas, Kubice, Pospíšil?), každopádně je to obrovský posun.

    Pokud nekdo rika "reforma" pokusu nakrmit nenasytny financni sektor reforma, pak mu zrejme neni pomoci.

    Mně se ta reforma také nelíbí, ale pokud má někdo představu, že státní důchody budou za dvacet let ve stejné reálné výši jako dnes, tak je naprostý blázen.

    18.6.2013 10:45 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    primární příčina přišla zvenku
    Ano v roce 2008. V roce 2012, 2013 prisla odkud?
    Nevím, komu přesně za to vděčíme (Nečas, Kubice, Pospíšil?), každopádně je to obrovský posun.
    Jediny argument ve prospech tech tri bych chtel slyset. Jediny. Zatim se mi dostalo jen vyznani viry.
    pokud má někdo představu, že státní důchody budou za dvacet let ve stejné reálné výši jako dnes, tak je naprostý blázen
    Uderny argument. Jen na neco jineho, nez jsem psal.
    18.6.2013 10:57 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    V roce 2012, 2013 prisla odkud?

    Určitě na tom má podíl vláda - namísto slibovaného zefektivnění státu jen tupě zvyšovali daně. Nicméně export už také není nic moc, protože ekonomika v celé EU není v dobré kondici.

    Jediny argument ve prospech tech tri bych chtel slyset. Jediny. Zatim se mi dostalo jen vyznani viry.

    Někdo rozvázal policii a státním zástupcům ruce, to je zcela zjevné. Kdo to byl, o tom se můžeme dohadovat.

    Uderny argument. Jen na neco jineho, nez jsem psal.

    Ne tak docela. Důchody od státu budou stále mizernější a je otázka, jak jinak to můžeme řešit. Ono tady zase moc alternativ není, bohužel.

    18.6.2013 12:39 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vaše argumenty jsou taky skutečně pádné. Schodek v roce 2011: 143 mld, schodek v roce 2012: 101 mld (oboje skutečná, reálná čísla, nikoliv plánovaná, z toho důvodu neuvádím rok 2013, který ještě neskončil). Nevím, kdo tu plácá nesmysly a hlásá víru. Nevím jestli jste si toho všiml, ale k Řecku se přidalo několik dalších evropských zemí. Rozhodně nemám pocit, že by Evropa byla z krize venku, spíš naopak. To nejhorší teprve přijde.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 12:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mala napoveda, Kalousek bacuje financim 1/2007-5/2009 a od 7/2010. Vybrat si roky 2011 a 2012 a tvrdit na zaklade toho, ze SNIZUJE deficit je takove... rekneme detinske, az fandovske.

    O erudici toho pana ostatne vypovidaji jeho odhady a predpovedi, kde obcas spravne trefuje cislo, zhusta mu ovsem nevychazi znamenko.

    Tve pocity jsou neprilis relevatni, staci porovnat hospodarske udaje a i kdyz Evropa neni v kdovijak "cinske" kondici, u nas je videt, ze nase vlada nasla pres sve predvolebni proklamace zkratku prave do toho Recka.
    18.6.2013 13:11 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Rok 2012 jsi vytáhl ty a jako příklad přesně opačný, než je skutečnost. Tak jsem ti předhodil čísla. A ty vytáhneš roky jiné... To je argumentace jako prase.

    Tak se na ty schodky podívejme:
    • 2007: 66
    • 2008: 19
    • 2009: 192
    • 2010: 156
    • 2011: 143
    • 2012: 101
    Tak ještě jednou. Kdo tady hlásá víru? Krom roku 2009, kdy sem dorazila se zpožděním krize se schodky snižují. A nebýt jí, tak bychom už nejspíš měli vyrovnaný rozpočet. Trefovat v krizi čísla správně není určitě jednoduché, především proto, že v krizi se ekonomika nepohybuje příliš podle "pravidel". Je to stejný jako s povodněma. Nikdo neví, jestli zejtra bude pršet, protože povodní je (relativně) tak málo, že nemáme dostatečně velký statistický soubor na to, aby se podle něj dalo kvalitně předpovídat počasí v takové době. A jestli že diletanti ČKMOS mají přesnější čísla, tak je to buď haluz, nebo systematické podhodnocování, ať už k němu mají důvod jakýkoliv. To umím udělat taky, vzít Kalouskovy čísla, odečíst jedno až dvě procenta, a pak po roce hlásat, jak pěkně jsem se zase trefil. A to tak dlouho, dokud krize v Evropě potrvá.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 13:23 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    2007 se jelo podle rozpoctu vlady predchozi o rozpoctu 2008 uz toho padlo taky dost a zbytek je celkem jasny... staci porovnat zadluzeni jako podil na HDP. A tohle se je fakt roztomily:
    Kdo tady hlásá víru? Krom roku 2009, kdy sem dorazila se zpožděním krize se schodky snižují. A nebýt jí, tak bychom už nejspíš měli vyrovnaný rozpočet.

    Trefovat v krizi čísla správně není určitě jednoduché
    Pak je ale zajimavy, ze ostatni na tom byli mnohem, mnohem lip (nejlip kupodivu odbory). A nebylo to po roce, bylo to tehdy, kdyz to bylo aktualni. Kalouskuv rozhovor v dobe, kdy uz se valil kolosalni pruser a on roztomile zvatlal, ze budem bohatnout, sice pomaleji, ale budem, je legendarni. A jen tak mimochodem, cetnost povodni nema s predpovidanim pocasi opravdu, ale opravdu nic spolecneho :-) Hele, cim vic to okecavas, tim vic je jasne, ze sis vybral stranu a fandis. Fandi, nikdo ti to nebere. Nediv se ale, ze vypadas legracne.
    18.6.2013 13:47 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ugh. Kdo tu mluví o četnosti? Přečti si to ještě jednou, podívej se, jak se vyvíjela hladina Vltavy v porovnání s předpovědí, a pak se případně zeptej, jestli stále nechápeš, jak jsem to o těch povodních myslel. IMHO je to velice dobrý příklad, protože jak ekonomika, tak počasí se předpovídá pomocí z principu nepřesných modelů založených na tom, jak se to či ono chovalo v minulosti za podobných podmínek.

    Zadlužení je přímý důsledek schodků. Dokud jsou schodky, zadlužení roste. Nulový schodek či přebytek zadlužení sníží. Vzhledem k výši dluhu je nad rámec možností jakékoliv vlády ho výrazně snížit. Maximálně se mohou snažit o jeho nezvyšování. A to se daří. S výjimkou roku 2009 se tempo zadlužování snižuje. Za celé období současné vlády se i státní výdaje snižují (byť velmi málo). Socialisté rádi hovoří o tom, jaký byl za nich nízký dluh v porovnání se současností. Ale o schodcích mlčí. Dokud jsou schodky, dluh nesnížíš, ale zvýšíš. Schodek nesnížíš, pokud razantně neomezíš výdaje či nezvýšíš příjmy. Jedno snižuje HDP, druhé brzdí ekonomiku, takže v důsledku taky snižuje HDP. Jenže slabší ekonomika se rozdejchat dá, na rozdíl rostoucího dluhu; ale zároveň ztěžuje schopnost státu snižovat schodky či zvyšovat přebytky. Pánové ČSSD a ČKMOS ale asi stále ještě věří, že dluhy se nemusí platit.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 13:49 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ty :-)
    Je to stejný jako s povodněma. Nikdo neví, jestli zejtra bude pršet, protože povodní je (relativně) tak málo, že nemáme dostatečně velký statistický soubor na to, aby se podle něj dalo kvalitně předpovídat počasí v takové době.
    18.6.2013 13:56 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No ano, v téhle souvislosti ano, přiznávám, ale pořád je to počasí. Ta četnost jenom říká, že známe méně podobných událostí z minulosti ze kterých bychom mohli usuzovat, jak se bude stav vyvíjet dál. Tj. jestli bude zejtra pořád pršet jako hovado kolem Vltavy. Ne jestli budou povodně příští rok zas. Čili ne, nejedná se o klima, ale o počasí a ta situace je skutečně podobná s ekonomickými krizemi, kterých je taky pomálu a ještě pokaždé v jiných podmínkách.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 14:01 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    I kdyby to tak bylo, porad to nevysvetluje, proc zrovna on ma vzdycky nejhorsi predpovedi. Asi smula, Machale...
    18.6.2013 14:16 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Počasáci měli taky špatný předpovědi... Držíš-li se konvenčního modelu, tak to v nestandardních situacích většinou tak dopadne. Těžko říct, jak se odboráři dostali k lepším výsledkům. Taky můžou vycházet z jiných zdrojových dat. Ale vzhledem k situaci stačí od Kalouskova odhadu ubrat procento až dvě (může být zvoleno i náhodně), s tím, že pokud bude krize pokračovat, náš odhad bude lepší a pokud skončí, tak se vymluvíme na vnější vlivy a na to, že je lepší podhodnotit než nadhodnotit... Krom toho bych nevěřil tomu, že to počítá chemik Kalousek. Taky je dost docela možný, že má pod sebou diletanty, ale pravda je taková, že navzdory špatným předpovědím, výsledky jsou celkem dobré (např. reálné schodky nižší než původně schválené).
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    19.6.2013 06:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Problem je v tom, ze ty vychazis z predpokladu, ze ty ostatni odhady vychazeji z odhadu Kalouskova. Nevychazeji, jsou zcela nezavisle a nekdy mu predchazeji. Problem je v tom, ze ty si odmitas pripustit, ze Kalousek je v oblasti makroekonomie nekompetentni hnup.
    19.6.2013 10:19 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nevycházím, jen tvrdím, že je to jedna z možností, je realizovatelná a funkční až do té doby, kdy skončí krize. A krom toho, já kdybych byl odborář, měl tři makroekonomické modely, každý s jinou předpovědí, lišící se od sebe tak maximálně do dvou procent, tak nelením a vyberu si nejpesimističtější, protože ta se mi nejvíc hodí do krámu. Kdybych byl ministr financí, asi bych si vybral tu prostřední, protože je to je statisticky nejrozumnější, Kalousek si asi soustavně vybírá tu nejoptimističtější, netuším proč, ale zjevně je nepoučitelný nebo čeká na Godota... Ohledně Kalouskových znalostí si ten příspěvek přečti ještě jednou.

    Vzhledem k tomu, jak se odboráři prezentují na veřejnosti bych skutečně silně pochyboval o tom, že jsou kompetentní...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    19.6.2013 10:26 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No, zkratka a dobre, "ver a vira tva te uzdravi", jinak si nedokazu tenhle tvuj prispevek desifrovat. Necemu veris v pripade Kalouska, necemu jinemu v pripade odboraru, navzdory skutecnym udalostem. Pro zasmani dobry.
    19.6.2013 10:52 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nápodobně.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 13:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Takze fakt logika "myslime jinak". Staci prvni ropk riznout ctvrtbilionovej schodek a pak ho snizovat s jsem z obliga...
    18.6.2013 14:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Já jsem takhle v páté třídě zaběhl 1500 metrů za 10:06 a pak jsem se až do prváku každý rok skoro o minutu zlepšil. To nikdo jiný nedokázal… :-)
    18.6.2013 14:19 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Vás dva bych chtěl vidět na ministerstvu financí... Jen počkejte, jak budou schodky vypadat po volbách... Dojde na má slova.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    21.6.2013 18:39 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ja bych treba pro Michala Kubecka jako ministra financi urcite hlasoval - je to jeden z nejchytrejsich lidi tady (zdroj).
    22.6.2013 02:10 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ja bych treba pro Michala Kubecka jako ministra financi urcite hlasoval

    Já ne. :-)

    18.6.2013 14:08 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    V první řadě to nebyl první rok, ale poslední, a v druhé řadě to byl nástup hospodářské krize a ne diletantství vlády. S tím souvisí to, že v daném roce značně poklesly příjmy státního rozpočtu a teprve až loni se přiblížily hodnotám z roku 2008. A od té doby se samozřejmě zvýšily mandatorní výdaje, protože důchody byly valorizovány, dávky zvýšeny a více lidí je pobírá, platy státních zaměstnanců taky vzrostly...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 14:36 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    V první řadě to nebyl první rok, ale poslední, a v druhé řadě to byl nástup hospodářské krize a ne diletantství vlády. S tím souvisí to, že v daném roce značně poklesly příjmy státního rozpočtu

    A to, že v roce 2009 se poprvé vybírala daň z příjmu podle konceptu "rovné daně" (v implementaci podle Kalouska), je jistě jen shoda náhod a ani v nejmenším nemění nic na tom, že Kalousek za ten propad vůbec nemohl, že?

    18.6.2013 14:53 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Otázka je, kolik? Ovlivnit to samozřejmě mohlo. Propad v příjmech oproti roku 2008 byl zhruba 90 mld. oproti předpokládaným příjmům pak dokonce 139 mld. Jste si jistý, že za tahle obrovská čísla může právě rovná daň z příjmu?
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 15:39 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Z nezanedbatelné části ano. Hlavně tím chci říct, že v žádném případě nelze ani zdaleka tvrdit, že za propad mezi lety 2008 a 2009 může výhradně nástup ekonomické krize a že Kalousek je v tom zcela nevinně.
    18.6.2013 13:23 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Pokud je tak špatný, proč tedy Kalousek sbírá ocenění za nejlepšího či nejdůvěryhodnějšího ministra financí v Evropě?

    Jediné, kdy schodek výrazně vzrostl a odhad od skutečnosti úplně ujel, byl v roce 2009, ale to byl důsledek prudké hospodářská krize v Evropě a souvisejícího poklesu příjmů rozpočtu, přesto však se podařilo udržet výdaje podle plánu.
    18.6.2013 13:31 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Hm... takze takova mala vsuvka kancelare pro uvadeni romanovych pribehu na pravou miru:

    Kalousek ziskal oceneni od casaku Emerging Markets (doporucuji zjistit si, co je to za partu) pro minfin z rozvojovych a rozvijejicich se zemi (cti:tretiho sveta). Dvakrat (2008+2011).

    A ano, casakem FT byl ohodnocen jako nejduveryhodnejsi minfin v Evrope (jeste s nekym). Jak to merili? jinak celkove byl nekde okolo desitky. Taky dobry, ne?

    Obecne, takova hodnoceni maji nulovou vypovidaci hodnotu. Tou by mela by jeho prace. A tady je krute vzadu. Jeho rozpocet je pravidelne prepiskly (i kdyz je upozornovan, ze jeho ocekavani jsou nerealna), v dusledku toho dela v prubehu roku rezy a skrty, balicky a batohy. Co to dela s ekonomikou nemusim asi vysvetlovat.
    18.6.2013 08:42 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Je půvabné, když tady fanatici s myšlením kovaných bolševiků pořvávají o levicových bezmozcích. Hned mám pocit, že svět je v pořádku. :-)
    18.6.2013 09:17 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    :-D
    18.6.2013 12:33 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    LOL
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    Marcela* avatar 18.6.2013 10:55 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Asi máme podobný náhled na politiku, tedy kromě obhajoby V. Klause, kterého tentokrát v blogu neřešíte, takže souhlas s blogem... ;-)

    Jen mám výhrady k církevním restitucím, resp. se způsobem, jak byly provedeny. Leccos napovídá např. článek z vašeho oblíbeného webu, zkrátka není to podle mě čisté a průhledné.

    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    18.6.2013 12:35 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Souhlas. Taky se mi na tom řada věcí nelíbí. Ale pořád si myslím, že je to lepší, než těch 20 let ničeho.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    18.6.2013 17:24 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    V. Klause, kterého tentokrát v blogu neřešíte
    To by mě docela zajímalo, kde je Jája. Venouš má vždycky řečí jak čuba blech a vždycky všechno zhodnotí. Teďka někam zalezl do Institutu Václava Klause či kam a mlčí. Určitou teorii bych měl. Dnes už nemůže být pochyb, že ODS naplňuje beze zbytku skutkovou podstatu zločinného spolčení. Řikal jsem to vždycky, ale teď se to potvrdilo i od policejních plukovníků, jak by řekl bývalý premiér Peter Nagy. Protože podle § 163a o účasti na zločinném spolčení by se ho to mohlo přímo týkat, neboť:
    Kdo založí zločinné spolčení, nebo kdo se činnosti takového spolčení účastní, anebo kdo zločinné spolčení podporuje, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až deset let nebo propadnutím majetku.
    Myslím, že tato malá právnická vsuvka celkem sedí na Jájínka a doufám, že se tento malý právnický rozbor análovi líbí :-D

    Marcela* avatar 19.6.2013 12:24 Marcela* | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nejen ODS, soudruhu...

    Jinak, co se týká "Jájínka" Klause, bohužel Zemanem si taky příliš nepomůžeme, to je pouze Jájínek č. 2. Nepoctivého ješitu vystřídal prolhaný opilec :-(.

    Samozřejmě, za to, co Klaus způsobil amnestií, by měl být tvrdě potrestán. Věřím tomu, že na každého nakonec dojde...
    Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
    19.6.2013 13:08 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    a co takhle předvést striptýz po webce, Marcelko?
    19.6.2013 15:21 ehm ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Fuj, uplne se mi u obeda zvednul kufr. Zombie na krchov!
    18.6.2013 15:48 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Sorry, to jsou kecy. Vláda v boji proti korupci si bere za své, že do čela vrchního státního zastupitelství v Praze jmenovala Bradáčovou, ale nezávislé vyšetřování vede Ištván z Olomouce (který se proti likvidaci ze strany politiků ubránil jenom správní žalobou). Kde je ta souvislost? Možná je tam negativní souvislost, ale pozitivní nevidím.

    Důchodový tzv. druhý pilíř je natolik špatný, že jej kritizují snad všichni odborníci. Dokonce se tam nehlásí ani lidé zřejmě proto, že chápou, že jde o vyvedení prostředků ze správy státu do správy soukromých společností a to je v perspektivě 40 let o dost rizikovější, než ta správa státu.

    Církevní restituce jsou malá domů developerům s spekulantům s pozemky, ale to pochopíš teprve, až přes noviny probublají první kauzy.

    Vláda stabilizovala rozpočet za cenu dramatického zvýšení daní (DPH, povoďňová stokoruna, spotřební daně, z nemovitosti a možná nějaké další, které se mě osobně nedotkly).

    Takže podle mého ukázková vláda "malá domů". Bylo by opravdu fajn, kdyby pravicové vlády dělaly pravicovou politiku, ale bohužel když politici vidí politiku jako koryto, tak se bez ohledu na rétoriku přerozděluje - tedy přerozděluje se od nás k nim a jejich kamarádům...
    Petr Tomášek avatar 18.6.2013 17:01 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Církevní restituce jsou malá domů developerům s spekulantům s pozemky, ale to pochopíš teprve, až přes noviny probublají první kauzy.

    Propána, co mají co církve s developerama a spekulantama? Trochu víc logického uvažování by to chtělo a trochu méně fantasmagorických konspiračních teorií!

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.6.2013 17:59 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Neznalost neomlouvá. §29 zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku četls? Myslím, že ne.
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 09:40 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šmankote, ty jsi fakt debil, co to má co do činění s developerama? Logická souvislost veškerá žádná...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pavlix avatar 19.6.2013 10:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Kdo ztratí argumenty, vytáhne urážky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 13:08 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Argumenty jsem napsal. Odpověď žádná.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 13:27 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Dopadem toho zákona je, že pokud stát vlastnil nějaké bývalé církevní pozemky, nemohl je zcizit. Tím pádem také nebylo možné na nich nic postavit (developeři) a to ovlivňovalo směrem dolů hodnotu a prodejnost sousedních pozemků (spekulanti). Samozřejmě může mi někdo zkusit tvrdit, že jsem paranoidní a že to tak v Čechách přeci vůbec není, ale to je naivní člověk, který se zjevně nezajímal o to, co se s pozemky dělo v souvislosti s výstavbou dálnic nebo obchvatů.
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 15:23 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Popravdě řečeno mi to přijde přitažené za vlasy, aby to s cenou přilehnlých pozemků zahýbalo nějakým zásadním způsobem. Zvlášť, když se dá očekávat, že si církve většinu pozemků spíš ponechají...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 15:46 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Průměrná cena zemědělské půdy je 8 Kč / metr, průměrná cena stavebního pozemku je podle lokality od 800 Kč / metr a více (i výrazně více). Co je na tom přitaženého za vlasy? Samozřejmě, že se to nebude týkat všech vydaných pozemků.
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 15:54 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Šmankote, to je opravdu divoká spekulace. Jaký vliv má, prosímtě, mít církevní restituce na to, je-li půda vedena jako zemědělská, nebo jako stavební pozemek...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 17:06 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To myslíš vážně? Jestli jo, tak jsi vážně minimálně natvrdlý. Ty by sis (nemluvě o tom, že bys na to nedostal stavební povolení) něco postavil na pozemku, který je momentálně státu a který je nota bene určený pro vyrovnání mezi státem a třetí stranou (církví, Frantou Vopršálkem, kýmkoliv jiným)?
    19.6.2013 17:15 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To jestli je pozemek blokovaný snad nemá vliv na to, jestli je veden jako zemědělská půda nebo stavební parcela. To si fakt myslíš, že prostým odblokováním (a s tím spojeným vyřešením vlastnických vztahů) se něco radikálně změní oproti jakýmkoli jiným pozemkům? To bys je chtěl blokovat donekonečna? Nebo dokonce blokovat úplně všechno? A krom toho, dost silně pochybuju, že si developeři hrábnou na kostelech a přilehlých pozemcích a těch bude určitě značné procento ze všech restituovaných pozemků. A do třetice, ty se ptáš jestli by kolega něco stavěl na státním pozemku. Já se ptám, proč by kolega stavěl něco na cizím pozemku. Je jedno, jestli platí církvi nebo státu, stavět na cizím bez jeho svolení prostě nejde.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    19.6.2013 17:16 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Drobná chybička, v posledním souvětí mělo být:

    Je jedno, jestli patří církvi nebo státu,...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    19.6.2013 17:42 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ano, změní. Napsal jsem to už několikrát, tak to napíši ještě jednou. Stát pozemky nesměl prodat, církve jím mohou disponovat bez omezení. Status stavební parcely je byrokratická věc z hlediska stavebního povolení, resp. politická z hlediska územních plánů.

    A krom toho, dost silně pochybuju, že si developeři hrábnou na kostelech a přilehlých pozemcích a těch bude určitě značné procento ze všech restituovaných pozemků.

    Myslíš že to bude značné procento z > 200000 ha? Mimochodem jenom v Praze jde o více než 1000 ha půdy.

    Prosím Vás přestaňte se ztrapňovat a nepište o věcech, o kterých nic nevíte. Já to napsal už v tom úvodu, protože si uvědomuju, že 90% lidí na toto možná přijde, až to probublá do médií, protože jejich politici jim to samozřejmě říkat nebudou.
    19.6.2013 23:20 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Možná bude lepší následující otázka: jestli že to komunisté církvi bez náhrady sebrali, a ona je to schopna doložit (což musí, jinak má smůlu), proč by mě mělo zajímat, co s tím bude dělat potom až to dostane zpět? (Jistou výjimku tvoří kulturní památky, ale na ty se myslím vztahuje nějaký jiný zákon, který s restitucemi nemá nic společného a navíc se nedá příliš předpokládat, že by se církev o své kostely nestarala.) Proč by to neměla dostat zpět?
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    20.6.2013 09:48 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    To je úplně jiná diskuse... Jestli jsi to nepochopil, tak mě tady vůbec nejde o to, co a jestli církve dostali zpět, ani o to, jak s tím majetkem budou nakládat.
    21.6.2013 13:42 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stát pozemky nesměl prodat, církve jím mohou disponovat bez omezení.
    No ale ten zákaz prodeje tam je právě kvůli tomu, aby se jim mohl vrátit. když začali restituce tak se církevní majetek zablokoval s tím že se to bude řešit zvlášť.
    19.6.2013 17:50 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ještě dvě věci. Samozřejmě že nebude stavět na cizím pozemku, proto je také ta církevní půda nezastavěná i na velmi lukrativních lokalitách. Ale o to přeci jde!

    Já tady nic nepíšu o věčném blokování, ani že by se půda neměla vracet. Já jsem jenom napsal, že ta motivace politiků vůbec nemusela a podle mě nebyla v tom udělat odluku a napravit historickou nespravedlnost, jak ty jsi napsal v článku, ale třeba v tom nahrát oněm developerským a spekulativním skupinám.
    19.6.2013 23:09 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Já jsem jenom napsal, že ta motivace politiků vůbec nemusela a podle mě nebyla v tom udělat odluku a napravit historickou nespravedlnost, jak ty jsi napsal v článku, ale třeba v tom nahrát oněm developerským a spekulativním skupinám.
    Nojo, jenže to není nic víc než spekulace. I kdyby nakrásně církevní restituce jako takové byly křišťálově čisté, a to jak morálně tak právně, stejně by to nezměnilo nic na tom, že se tím ty pozemky odblokují. Já nikomu do hlavy nevidím a tak pouze tvrdím, co si o restitucích a odluce myslím já. Motivy politiků neznám ani nemám, jak je zjistit, tak mě zajímá provedení a to mi přijde z větší části v pořádku. Jediné o čem mám pochybnosti je ono finanční vyrovnání, ale čistě pouze proto, že nejsem schopen posoudit, zdali je to moc, či málo.

    Jo a nejvíc mi vadí, že se to dělá až teď a ne v roce 1990. Už jenom z toho důvodu má ode mne vláda palec nahoru, že protlačila aspoň něco, co mi přijde až na některé detaily, do kterých nevidím, rozumné a co se tu řeší už přes dvacet let.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    20.6.2013 09:55 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale vtip je samozřejmě v tom, že tady byla 20 let nějaká zablokovaná situace a ten, kdo dostal informaci o tom, že restituce konečně proběhnou včas, měl šanci na tom velmi dobře vydělat. A to je prostě fakt, ne spekulace.
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 17:46 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Já bych si teda na pozemku, který by mně nepatřil, nepostavil ani dřevěnou kůlnu...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 13:28 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jinak by možná bylo fajn, kdybys lidem přestal nadávat do debilů, když od nich očekáváš nějaké vysvětlení.
    19.6.2013 10:59 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Neznalost neomlouvá, paragraf zrušen ;-)
    19.6.2013 12:33 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mystifikuješ, jestli schválně, tak se styď. Tento paragraf byl sice zrušen, ale byl zrušen zákonem o církevních restitucích, konkrétně v jeho § 21!
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 13:07 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale co má, kua, co společného s developerama?
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 15:52 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Dopadem toho zákona je, že pokud stát vlastnil nějaké bývalé církevní pozemky, nemohl je zcizit. Tím pádem také nebylo možné na nich nic postavit (developeři) a to ovlivňovalo směrem dolů hodnotu a prodejnost sousedních pozemků (spekulanti).
    seš blbej, nebo ze sebe blbce jen děláš?
    Petr Tomášek avatar 19.6.2013 17:49 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mně to přijde jako kardinální blbost. Jak může ovlivnit směrem dolů cenu pozemku stojícího vedle kostela, jenom proto, že kostel má ve vlastnictví stát je blokován pro církev? To je hovadina...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.6.2013 18:15 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Když někde na malém městě na tom pozemku vedle kostela postavíš samoobsluhu, tak cena domků okolo se zvedne.

    Když ale církevní pozemek na okraji Prahy koupíš a natáhneš přes něj komunikaci a sítě ke svým dalším pozemkům, které jsi nakupoval za cenu zemědelské půdy, tak ty další pozemky můžeš začít prodávat jako stavební parcely. Takže si nakoupil za těch řekněme 8 za metr, ale prodávat budeš za 3000 za metr. To je slušný vejvar...
    19.6.2013 19:12 lmb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Klobouk dolu, ze mate tolik trpelivosti s vysvetlovanim. Jak bych to zabalil po druhem prispevku.
    19.6.2013 23:24 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A jak to souvisí s restitucema? Buď ty pozemky budeš blokovat donekonečna, což je hovadina, nebo je církvi nevrátíš a stane se to, co jsi popsal s téměř stoprocentní jistotou (jak tak známe náš státní aparát, že), nebo je církvi vrátíš a možná se to nestane. Mě z toho restituce jednoznačně vychází jako možnost s nejmenším rizikem.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    20.6.2013 10:16 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    S nejmenším rizikem čeho?

    Tady se prostě vytvořil nerovný byznys a obrovský prostor pro korupci. Jestli to nevidíš, tak jsi příliš mladý, slepý nebo naivní.
    20.6.2013 11:06 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Čeho asi? Prodlužování blokace je zjevně špatné. Když ji ale zrušíš, tak v jakémkoliv případě může nastat to, o čem tu mluvíš. A když mám porovnat, jestli je větší pravděpodobnost, že bude zneužit státní majetek, než církevní majetek, tak s ohledem na náš stát je mi jasné, že u státního je ta pravděpodobnost vyšší. Developerům bys nejvíc nahrál, kdybys zrušil blokaci, ale majetek nevrátil. A jak říkám (a to se týká i těch ostatních tvých komentářů) – a kdo může za to, že to bylo 20 let blokovaný? To je ten hlavní problém. Ta blokace se prostě zrušit musela a je nepřípustné diletantství, že to trvalo 20 let.
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    20.6.2013 12:12 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jestli mi chceš tvrdit, že společnost zabývající se bohoslužbami a jinou duchovní činností má vyšší kapacitu spravovat majetek, než stát, tak to teda LOL. Bohužel pořád nechápeš, že o ty církve tady vůbec nejde, i kdyby to dali mně nebo Frantovi Vopršálkovi, tak platí, co jsem napsal.
    pavlix avatar 20.6.2013 12:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.6.2013 12:49 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Stovky let měla a v zahraničí má stále. Jaký máš důvod domnívat se, že zrovna v ČR má menší kapacitu?
    20.6.2013 13:56 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mela vyssi nez stat? Opravdu? A nad tim, proc urcite ma v CR nizsi se zamysli sam.
    Dalibor Smolík avatar 20.6.2013 14:43 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Církev ve světě dokáže svůj majetek spravovat docela dobře, funguje to. Viděli jste někdo seriál "Ptáci v trní" ? Jenže ČR je průšvih. Při stavu naší politiky a korupce se činnost, jakou jsou církevní restituce může zvrhnout v pěkný tunel, v tom je ten problém :-(
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.6.2013 15:55 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Církev ve světě dokáže svůj majetek spravovat docela dobře, funguje to.
    Srholec je na Slovensku morálna autorita a aj F. Mikološko, aj u neveriacich. A obaja sa zastali človeka, ktorý sa pokúsil okrem iného skoncovať s nekalými finančnými machináciami v cirkvi. Okrem toho, že bol nebezpečne otvorený voči verejnosti. A zasiahli priamo najvyššie miesta katolíckej cirkvi.
    Dalibor Smolík avatar 20.6.2013 17:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Jo, tak tohle je docela možné. Docela by bylo zajímavé tuto situaci zhodnotit ve více zemích - a to v zemích nezasažených komunismem. Sám ale vůbec nemám představu, zda a jak mají restituce probíhat, pokud by to bylo tak, že by po nich si církev financovala svůj majetek i zaměstnance sama bez dotací státu (kromě přesně určených výjimek), nebyl bych proti. Ale má-li stát vyplatit restituce a pak ještě počítat s dotacemi, jde to mimo mou logiku ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    20.6.2013 18:42 AMD Faun Yandex robot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Viděli jste někdo seriál "Ptáci v trní"
    Jo já si na to trochu vzpomínám, bylo to celkem dojímavé. To mě ale neobměkčí. Když vidim ty lidi, co stojí za církevními restitucemi, jako kupř. JUDr. Benda a ing. Kalousek, tak se mi chce blejt, velebnosti. Z toho kouká zase obří podfuk a celkem se přikláním k tomu scénáři, co tady nastínil Pedro, to nemůže jinak dopadnout. A v konečném důsledku to nebude mít ani příznivé důsledky pro církev, řekl bych.
    Dalibor Smolík avatar 21.6.2013 11:51 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    dyž vidim ty lidi, co stojí za církevními restitucemi, jako kupř. JUDr. Benda a ing. Kalousek, tak se mi chce blejt, velebnosti.
    Bohužel musím konstatovat, že mám obdobné pocity. Cítím z toho jeden velký tunel a vejvar pro některé "osobnosti" a akce se mine úplně cílem. Jinak ten seriál byl opravdu doják, který je třeba brát s rezervou (bylo to dobře udělané, to se musí nechat), ale co je tam ukázáno - možná ne prvoplánově - jak musí správci farmy skládat účty církvi jakožto majiteli a hlídala se přísně rentabilita farmy, zpráva o hospodaření šla až do Říma. Kdyby to takhle mělo fungovat, nebyl bych proti. (Samozřejmě daně z příjmů by měly jít do naší kasy jako u každého jiného podniku)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.6.2013 11:31 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    jak musí správci farmy skládat účty církvi jakožto majiteli a hlídala se přísně rentabilita farmy, zpráva o hospodaření šla až do Říma
    Bezákovi zlomilo krk, že nariadil audit hospodárenia po Sokolovi a že zverejnil problémy v účtovníctve arcidiecézy, cirkev si neželá, aby sa prezrádzali prehmaty jej hodnostárov.
    24.6.2013 01:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Mě na téhle kauze překvapilo, jak hladce celá ta machinace církvi prošla. Lidí podporujících Bezáka bylo sice v absolutních číslech celkem dost, ale relativně stále málo, zejména pokud jde pouze o věřící.

    Slovenská církev má svoje ovečky zřejmě kvalitně zpracovaný...
    24.6.2013 06:04 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Podľa mňa to vyvolalo dosť veľký ohlas aj u nás, nekatolíkov a bezvercov, ibaže to v záplave ďalších mediálnych káuz a uprostred starostí o prežitie, ktoré pohlcujú väčšinu obyvateľov Slovenska, postupne zaniklo...To je ako s Líbiou. Teraz je na programe Sýria a o líbijských pomeroch sotva človek nájde nejaké správy. Ak môžem súdiť o katolíckej časti svojej rodiny, ako sa stavali k cirkvi - ich viera bola jedno, a cirkev druhé. Na rozdiel od tej luteránskej časti chodili pravidelne do kostola, ale čo si pamätám, slepo kňazov neuctievali. Ale to boli vzpurní východniari, čo prežili boj o svoju grékokatolícku cirkev, a ten bol aj s monoklami:).
    24.6.2013 06:05 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    vhoďte mincu:)

    Líbya
    20.6.2013 13:58 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    O církve tu samozřejmě jde, protože jsou jednou ze stran, kterých se smlouva a zákon týká. Pořád ale nechápu, o co jde tobě. Ten majetek už měl bejt dávno vrácenej, nebo mělo být rozhodnuto o nevrácení. A ty do toho taháš nějaký developery, jakousi imaginární třetí stranu, která s restitucema jako takovejma nemá vůbec nic do činění, a kteří se už na státním majetku napakovali tolik, že státu v tomhle nevěřím ani nos mezi očima. U církve můžu alespoň doufat, či se podobně jako kolega níž ve vlákně odvolat na to, jak svůj majetek spravují jinde v Evropě.

    Jak si to představuješ? Tvrdíš že blokaci prodloužit nechceš, restituce ti taky vadí, tak co vlastně chceš?
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    20.6.2013 14:42 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    U církve můžu alespoň doufat, či se podobně jako kolega níž ve vlákně odvolat na to, jak svůj majetek spravují jinde v Evropě.

    Proč se dívat jinde po Evropě, když máme hezký příklad doma?

    20.6.2013 14:46 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Tvůj příspěvek není k problému, protože k němu nemáš co říct. Mně nevadí ani restituce, ani blokace, já se tady bavil o jednom z důsledků jako pravděpodobné motivaci našich politiků. To je všechno. Myslím, že nemá cenu to rozmělňovat nějakou teoretickou (a dneska naprosto zbytečnou) diskusí o různých modelech uspořádání vztahu států a církví.
    20.6.2013 22:26 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Nojo, pak ale příliš netuším, proč se vlastně přeme, protože tak, jak to podáváš v tomhle příspěvku, s tím víceméně souhlasím taky...
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    20.6.2013 12:45 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A pokud ten církevní pozemek zůstane zablokován, natáhnu to přes jiný a vejvar mám stejný ;-)
    20.6.2013 13:51 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale ty jsi expert na mystifikace a nesmysly ;-) To zalezi na pozicich tech dvou pozemku a odkud lze tahat. Samozrejme ze u pozemku, ktere bylo mozne bez dalsiho nekam pripojit nemas vyvar zadny, protoze jej nenakoupis za cenu zemedelske pudy.
    20.6.2013 16:40 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    No jistě, a většinu developersky zajímavých lokalit blokují právě církevní pozemky, že ;-)

    Myslíš, že církve takový zrestituovaný pozemek prodají za cenu zemědělské půdy, když má mnohem vyšší cenu?
    20.6.2013 17:42 pedro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Ale to reaguješ pouze na svoje dojmy. Ne, většina lokalit není blokována a většina restituovaných pozemků není developersky zajímavá. Církev si může své pozemky prodat za tržní cenu, protože se tady nebavíme o tom, že nějaký chytrý spekulant pozemek od církve pro sebe výhodně nakoupí (to se bude dít jistě také, ale je mi to celkem šumák), ale o těch spekulantech, kteří včera díky informační výhodě měli šanci od státu nebo i od soukromníků nakoupit za babku pozemky, které díky našim politikům budou mít zítra vysokou hodnotu. Nota bene se ještě bavíme zcela specificky o tom, jestli náhodou to není tak, že církevní restituce nevznikly jako projev svědomí nebo dobré vůle k církvím (to se říká do médií a to je i v blogu), ale jako malá domů těmto spekulantům.

    Jinak jestli to stále někdo nechápe, tak už nemám moc síly to dále rozebírat. Myslím, že vše bylo řečeno.
    20.6.2013 12:47 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    A co? Ten paragraf nemá na developeskou činnost prakticky žádný vliv. Když nebude k dispozici jeden pozemek za cenu obvyklou, hned vedle je druhý pozemek za velmi podobnou cenu. Naopak lze předpokládat, že stát na rozdíl od církví nebude do případného stavebního řízení na sousedních pozemcích kecat.
    19.6.2013 17:55 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak a je to tady
    Marvanová to vyjadrila trefne:

    "Politická kultura tady zašla hrozně daleko a strašně poklesla...Funkce se nerozdělují podle schopností, ale podle stranické legitimace a s kým je kdo kamarád a vytváří se klientelistická síť vazeb, kdy politické strany mají všude svého člověka, kterému je možné zavolat, když někdo něco chce...Demoralizuje to běžného občana jako odborníka, protože pak nemá šance na uplatnění. Je to to samé jako za komunistů, rozhodovalo to, kdo má stranickou knížku..."

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.