abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 21:00 | Komunita

    Byly zveřejněny videozáznamy, dostupné také s prezentacemi přímo z programu, a také fotogalerie z open source komunitní konference DevConf.CZ 2024 konané od 13. do 15. června v Brně.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 16:44 | Nová verze

    Nedávno představená služba Raspberry Pi Connect pro vzdálený přístup k Raspberry Pi z webového prohlížeče nově podporuje všechny Raspberry Pi a umožňuje povolit pouze vzdálený shell (Connect Lite). Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 12:30 | IT novinky

    Seznam dělá každé úterý odstávku svého datacentra a simuluje tak správnost jejich HA řešení. Dnes se ovšem něco pokazilo a má kompletní výpadek. Nejdou webové služby, mapy apod. Kdo by rád věděl něco více o tom, na čem Seznam běží, tak nelze nepřipomenout LinuxDays 2023: Podvozek Seznamu - od cloudu až po Datacentrum (Michal Toužín, Miroslav Bezdička).

    Max | Komentářů: 9
    dnes 12:00 | Komunita

    Na stránkách konference Den IPv6 2024, jež proběhla 6. června v Praze, byly zveřejněny prezentace a videozáznamy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | IT novinky

    Kyberkriminální skupina LockBit se prý nabourala do Federálního rezervního systému (FED) [Security Affairs].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:55 | IT novinky

    Zakladatel WikiLeaks Julian Assange je na svobodě (𝕏, 𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Upozornění

    V neděli 30. června skončí (EOL) podpora CentOS Linux 7.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 10:44 | Zajímavý článek

    David Tschumperlé a Garry Osgood v obšírném článku se spoustou náhledů shrnují vývoj multiplatformního svobodného frameworku pro zpracování obrazu G'MIC (GREYC's Magic for Image Computing, Wikipedie) za poslední rok.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.6. 13:22 | IT novinky

    Andrew S. Tanenbaum byl oceněn 2023 ACM Software System Award (Wikipedie) za operační systém MINIX.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    23.6. 10:22 | Komunita

    Celkový počet stažení aplikací z Flathubu překročil 2 miliardy. Aktuální Statistiky Flathubu: Celkový počet stažení 2 002 793 783. Celkem desktopových aplikací 2 636.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    Rozcestník

    PHPEclipse

    27.2.2005 15:50 | Přečteno: 2730×

    PHPEclipse je zajímavé vývojové prostředí pro PHP, v následujících řádcích se dozvíte o mojí cestě k ke němu, jeho vlastnostech, funkcích a nastavení.

    Nedávno mě naštval jeden bug v mém oblíbeném editoru kdevelop, tak jsem byl nucen provést emerge sync a zkompilovat si novou verzi kdevelopu. Když už jsem měl aktuální portage tree, vzpomínal jsem co jsem si chtěl dřív nainstalovat a nebylo to v portage v aktuální verzi. Potěšilo mě, že jde nainstalovat eclipse(asi tam dřív našli nějakou chybu, bylo to masked). Není to tak dávno, co jsem někde četl o nějaké suprové nástavbě nad eclipse, že prý se s tím parádně programuje v PHP.

    Já zatím znal eclipse jen z doslechu. Věděl jsem že to je javovský program na vývoj Javy a dělají na tom i velké firmy, tak jsem tušil že to bude kvalitní soft. Většina programů, které fungují pod Linuxem i pod win jsou dost dobré, s javovskýmy programy mám proto dobré zkušenosti.

    Provedl jsem tedy emerge eclipse-sdk následovaný emerge phpdbg connectorj. Stáhl jsem si ze stránek PHPEclipse.de poslední verzi PHPEclipse1.1.3, rozbalil jsem to do /usr/lib/eclipse-3/plugins a začal jsem ten program objevovat.

    Zeptalo se to kam si to má ukládat data a pak mě už přivítala stránka s nabídkou co chci dělat. Podobné dialogy si pamatuji z méně profesionálních programů jako Corel Draw, ale nezaleknul jsem se a proklikal jsem se k editoru.

    Přivítala mě hromada tlačítek na spouštění a zastavovani databází a apache. Samotný editor byla jen mala část obrazovky, trochu mi to připomnělo Delphi ze školy. Po vytvoření projektu a naimportování mého ročníkového projektu BluRS jsem viděl co to vše umí. Trochu jsem si pohrál s nastavením a poznal jsem, že tam jde vše velice pěkně přeuspořádat.

    V tom programu je vlastně několik pracovních ploch, či perspektiv, je tam PHP editor s laděním, pak něco jako debugger, databázový klient a položka resource, ve které trávím většinu času.

    Vyházel jsem nepotřebné věci. Takže nyní vidím na většině obrazovky editor, na menší polovině(muže být vůbec menší polovina?) mám webový prohlížeč, který funguje nezávisle. Odpadl tedy problém s nepoužitelnými náhledy v ostatních editorech. Prostě vytvářím web u kterého se hlavní program volá z nějakého adresáře kdoví kde a já dělám na modulu 10 includů od vstupní stránky. Pěkně se proklikám k adrese kde uvidím ten modul a edituji kód. Při každém uložení CTRL+S se ten prohlížeč přenačte. Tím pádem nemusím ani brát do ruky myš.

    Dřívější způsob upravit->uložit->myš mimo editor->otočit kolečkem a dostat se na desktop kde mám prohlížeč->pře načíst->podobný návrat do editoru mi nyní přijde jako velice pomalý. Zvlášť co jsem objevil novy webdeveloper pro firefox a podobně se v něm dá upravovat CSS.

    Editor mi tedy fungoval, náhled taky, začal jsem objevovat další funkce, které z toho dělají vývojové prostředí. První věc které jsem si všimnul, byla položka source->format pod pravým tlačítkem. To krásně upraví vzhled zdrojového kódu podle zanoření závorek. Sice se normálně snažím mít kód pěkně upravený, ale takto to mám jednodušší a přehlednější.

    Další věc jsem chvíli hledal, doplnění názvu funkce/proměnné během psaní. Je to pod klávesou CTRL+mezerník. Toto byla killer funkce kdevelopu, protože zvládal doplňovat názvy funkcí a tříd z celého projektu oproti quante. Najednou to tu bylo a funguje to opravdu pěkně, viz screenshot.

    V editoru je i PHP parser, který vám nahlásí kde máte chybu, případně nahlásí deprected funkce a deklarace.

    PHPEclipse není jen editor, ale dokáže se připojit i k SQL databázi a prohlížet ji. Protože doma používám mysql, musel jsem si nainstalovat do Javy connectorj, což mi umožnilo přístup k mysql databázi. Nevím pořádně kdy by ta komponenta byla vidět, každopádně jsem neměl náladu restartovat třeba jen PHPEclipse, proto jsem při tvoření bookmarku vytvořil novy driver, zadal cestu: /usr/share/connectorj-3/lib/mysql-connector-java-3.0.15-ga-bin.jar a class name com.mysql.jdbc.Driver . Samotný odkaz na databázi blurs vypadá takto: jdbc:mysql://localhost:3306/blurs .

    Zatím si hraji s debugováním PHP, ještě jsem to pořádně nerozchodil, ani mě to nějak moc neláká. Každopádně mohu PHPEclipse jen doporučit. I přes nějaké stížnosti v konferencích vypadá stabilní, po nastartování docela rychlý. Systém kdy vidíte po uložení hned výsledek práce bez přepínání programů dokáže dost urychlit práci.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 27.2.2005 15:57 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Eclipse
    Jo, Eclipse je vůbec dobrá věc. Používám ho pro vývoj v Javě i v C++ (s pluginem CDT) a jsem skoro spokojen ("skoro" proto, že drobné chyby se přece najdou - např. to, že v default nastavení to dost často hlásí nedostatek paměti, musí se mu ručně nastavit víc).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    28.2.2005 21:15 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Rychlost
    Proti Eclipse v podstatě nic nemám, až na tu rychlost. Vyvíjel jsem nějakou dobu pro Palm OS v PalmOS Developer Suite, která jako IDE používá právě Eclipse, a rychlost mě nepříjemně překvapila. Bojím se, že PHPEclipse bude použitelné podobně:/
    Math, as Barbie says, is hard.
    Jiří Němec avatar 28.2.2005 21:33 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rychlost
    Mám 1700+ s 512MB pameti a pripada mi to relativne dost svizne. Akorat je to opravdu poradny zrout pameti. Dokonce vyuzivam swap.
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.