abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    WinBtrfs

    7.5.2016 13:34 | Btrfs | poslední úprava: 7.5.2016 13:39

    Nedávno jsem někde uviděl zmínku o WinBtrfs. Teď mne náhodou napadlo se podívat, jestli už to umřelo, a vypadá to, že zatím ne – poslední commit je teď pět dnů starý. Příjemné překvapení, držím palce a těším se, co z toho třeba bude. Features list je už nyní docela dlouhý, i když to TODO list taky. :-)

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.5.2016 18:20 dobrý rádce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Můžu se zeptat jaké je praktické použití projektu, když odmyslím to běžné moutování linuxových diskových oddílů pod windows pro přístup k datům?
    7.5.2016 19:41 Petr Tomášek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    No přece když programuješ nějaký ten multiplatformní ransomware, to dá rozum, ne?
    Cohen avatar 8.5.2016 01:17 Cohen | skóre: 21 | blog: Drobnosti | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs

    Takové to běžné mountování linuxových oddílů pod Windows pro přístup k datům je za mne docela dostačující scénář. A pokud by spolehlivě fungoval i zápis na Btrfs, tak by to bylo obzvláště zajímavé.

    Osobně totiž Btrfs používám pro zálohování, a to i Windows strojů. A když říkám zálohování, tak tím myslím včetně udržování historie mnoha záloh zpět, na což nyní používám Btrfs snapshoty. Dříve jsem užíval rdiff-backup, ale Btrfs toho nabízí víc, např. hlídání konzistence dat na disku (bit rot a dnešní mizerné disky jsou neřád).

    U Windows je problém, že Microsoft nemá rozumný filesystém, který by např. dokázal sám hlídat integritu dat. Verzování by možná ještě nějak šlo přes Volume Shadow Copy, ale ostatní zajímavé vlastnosti Btrfs nemá ani NTFS, ani ExFAT, natož FAT. Vlastně mi není jasné, proč s tím Microsoft doteď nic neudělal – WinFS myslím odpíslal už dávno a moc jsem toho neslyšel ani o ReFS. V desktop Windows rozhodně není. To nikdo na Windows neprovozuje nějaké velké datové úložiště (a řeší to nějakou NAS/SAN apod. škatulí s Linuxem nebo úplně proprietárním systémem, který je k Windows stroji připojen přes síť), nebo opravdu používají NTFS?

    Na druhou stranu byla docela dobrá poznámka kolegy ve vedlejším vlákně o ransomware. Ono možná vážně není od věci, když člověk předtím, než fyzicky připojí ten externí disk se zálohami, tak musí přebootovat do Linuxu, který na tom Windows stroji na nic jiného nepoužívá (a z Windows na jeho oddíly není vidět, dokud by si autor malware k němu nepřidal i vlastní windows Btrfs driver, aby byl schopen infikovat i linuxové oddíly), takže je výrazně menší pravděpodobnost, že bude tento OS infikovaný a při připojení záložního disku budou sežrány i ty zálohy.

    OpenPGP key fingerprint: 489C 5EC8 0FD6 2BE8 9E59 B4F7 19C1 3E8C E0F5 DB61 (https://www.fi.muni.cz/~xruzick7/pgp-klic/)
    Bedňa avatar 8.5.2016 02:27 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Vlastně mi není jasné, proč s tím Microsoft doteď nic neudělal
    To je politika rozhodnotí MS, kde sa väčšinou obhajujú nerozbitím nejakej vrstvy medzi aplikáciami, nieje to tak dávno čo bola zverejnená vážna zraniteľnosť Win serveru a obhájené to bolo rovnako a zrejme to nebude nikdy opravené, takže doporučenie je schovaj si ho za nejaké HW.

    MS je MS a moc logiky by som v tom nehľadal.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    8.5.2016 03:52 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Znám firmy, které na Windows velká datová úložiště provozují. Mají na to aplikace za stovky tisíc eur, které to ukládají na raw oddíl na hardwarovém RAIDu v proprietárním formátu. Když mě zajímalo, k čemu tam vlastně mají ty Windows, tak odpověď byla kruhem, že ty aplikace na ničem jiném neběží.
    8.5.2016 15:18 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Aha, takže vlastně impementují vlastní souborový systém a část operačního systému (buffery, cahe a spol.), jen aby mohli fungovat ve Windows :-)
    9.5.2016 01:15 Ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Takhle to proste je. Doby kdy se resilo, jestli je lepsi ReiserFS anebo XFS pro maildir jsou pryc. Delaji to i multiplatformni programy, ktere bezi na Linuxu a komercnich Unixech. Vliv FS na relacni a jine databaze je zanedbatelny, a je vlastne jedno jaky FS se pouzije.
    9.5.2016 23:14 citanus | skóre: 12 | Cork (Ireland)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Vliv FS na relacni a jine databaze je zanedbatelny, a je vlastne jedno jaky FS se pouzije.
    ehm coze?
    10.5.2016 10:34 MP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Na cem jinem nez na Windows chcete provozovat FS, ktery podporuje SID misto UID:GID? Samba? Ta je stale na tohle nedostatecna z hlediska repliky pres vice stroju.
    10.5.2016 11:29 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Nevím, jaký problém je v tomto případě se Sambou. Replikaci dat neřeší, to je záležitost programů pro replikaci souborového systému. K replikaci mapování UID na SID opět slouží jiné programy, konkrétně LDAP.
    8.5.2016 11:42 citanus | skóre: 12 | Cork (Ireland)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs

    EMC mela ve polich(clariony) widle xp a taky to nejak bezelo..

    xkucf03 avatar 8.5.2016 17:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    Osobně totiž Btrfs používám pro zálohování, a to i Windows strojů. A když říkám zálohování, tak tím myslím včetně udržování historie mnoha záloh zpět, na což nyní používám Btrfs snapshoty.

    Nepřijde mi dobrý nápad dávat zavirovaným a rozbitým Windowsům přístup k zálohám. To nedělám ani u normálních OS – zálohovaný systém prostě jen odešle svoje data, ale nedostane se ke starším zálohám a nemůže je smazat nebo přepsat.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Max avatar 13.5.2016 07:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: WinBtrfs
    ReFS je stále ve vývoji, ale měl by šlapat ve Win8.1 i ve Win10, viz (nezkoušel jsem): How You Can Try the New Resilient File System for Windows
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.