abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 11:44 | IT novinky

    Mezinárodní nezisková organizace Women Who Code (WWCode, Wikipedie) založena v roce 2011 s cílem usnadnit ženám vstup do světa informačních technologií nečekaně skončila. Došly finance.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 570 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Ano, uznávám, pomalu, ale jistě to na mém blogu vyhnívá... hlavně kvůli nedostatku času a nápadů, co si budeme povídat :-/ No a jelikož se většina mých zápisků v poslední době čím dál tím více odchylovala od zaměření ABC Linuxu, rozhodl jsem se založit tématicky volný blog Letters from Earth, na který jsem zároveň přesunul zápisky odsud za poslední půlrok.

    FuxBlog budiž tedy nadále ryze technickým blogem se zaměřením na IT. Snad na něj budu mít čas...

    Aktuální zápisy

    Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II

    25.11.2021 22:00 | Přečteno: 1295× | Něco off-topic | poslední úprava: 25.11.2021 21:46

    Je tomu něco lehce přes rok a půl, co jsem v jakési otravě kyslíkem sepsal zápisek Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru. Čas letí, objevují se nová fakta a vše začíná dávat úplně nový smysl...
    Varování! Stejně jako předchozí zápisek je i tento produktem utahané a nasrané mysli, které už více než jebe. Pokud vám přijde urážlivý, dehonestující, či sexuálně explicitní, zavřete okno či záložku svého prohlížeče a přejděte na svůj oblíbený pornoweb.

    Co čas potvrdil

    Po roce a půl, co k nám zavítal náš nezvaný východní host, se potvrzuje už to, co jsem uváděl minule a nevypadá to, že by se něco mělo zvrátit. Koronavirem se mohou nakazit téměř všichni (kromě určitých jedinců, což je dodnes ne úplně spolehlivě vysvětlený fakt [1]), ale k vážnému průběhu dochází prakticky výhradně ve věkové skupině 60 a více let [2], přičemž v nižších věkových skupinách mají sklon k vážnému průběhu lidé s jinými zdravotními problémy (zejména nadváha, cukrovka či různé formy rakoviny). Výjimkou jsou náhlé zvraty k extrémně vážnému průběhu - případy lidí se silnou imunitou, u kterých dojde k cytokinové bouři [3], díky které se jejich imunitní systém zblázní a vše často končí smrtí nakaženého.

    Z tohoto pohledu se potvrzuje fakt, že COVID-19 působí jako dokonale cílená biologická zbraň, která prakticky nechává na pokoji zdravé jedince a děti.

    Co víme nového

    No, moc toho není. Víme to, že koronavirus mutuje (což není překvapení), přičemž se vědci nemohou shodnout na tom, zda jde o mutace příliš rychlé, nebo příliš pomalé [4]. Každopádně se vše vyvinulo k tomu, že dnes je po světě nejrozšířenější varianta delta, která nemá mnoho submutací, je skutečně nakažlivější, než původní varianta (jak se předpokládalo), ale nezdá se, že by měla mít výrazně slabší účinky na cílový organizmus.

    Nejzajímavější je ale aktuální zpráva z Japonska - podle ní koronavirus ve své finální mutaci ničí sám sebe [5]. Je to věc, která naprosto odporuje evoluční teorii, neboť by vedla k vymření daného druhu. Pokud mu toto chování nebylo naprogramováno...

    Suma sumárum

    Kdybych měl vytvořit biologickou zbraň, postupoval bych přesně takto - zacílil bych na nepřítelovo slabé místo, to bych se pokusil co nejvíce zdecimovat, a abych měl dále volnou cestu a způsobil pokud možno co nejméně ztrát ve vlastních řadách, naprogramoval bych ji tak, aby se po čase sama zničila. Přesně takovéto chování koronavirus vykazuje. Opravdu jde tedy o přírodní virus, který se dokázal přenést na člověka, nebo o dokonale promyšlenou biologickou zbraň?

    Použité zdroje

    [1] Část lidí je proti COVIDu imunní, potvrzuje vědec výsledky nových studií, https://www.respekt.cz/rozhovor/cast-lidi-je-proti-covidu-imunni-potvrzuje-imunolog-vysledky-novych-studii
    [2] Pandemie neočkovaných se potvrzuje: tvoří většinu nakažených, hospitalizovaných i zemřelých, https://www.novinky.cz/domaci/clanek/neockovani-tvori-vetsinu-nakazenych-hospitalizovanych-i-zemrelych-40378287
    [3] Cytokinová bouře – hlavní podezřelý u některých fatálních případů COVID-19: Je možné jí předejít?, https://www.prolekare.cz/tema/deprese-uzkost/detail/cytokinova-boure-hlavni-podezrely-u-nekterych-fatalnich-pripadu-covid-19-je-mozne-ji-predejit-121781
    [4] Nový koronavirus neustále mutuje. Nutně to však nemusí znamenat větší hrozbu, míní vědci Zdroj: https://www.lidovky.cz/orientace/veda/neustale-mutace-koronaviru-neznamenaji-nutne-vetsi-hrozbu-pise-agentura-afp.A200508_162503_ln_veda_ceh, https://www.lidovky.cz/orientace/veda/neustale-mutace-koronaviru-neznamenaji-nutne-vetsi-hrozbu-pise-agentura-afp.A200508_162503_ln_veda_ceh
    [5] V Japonsku rapidně ubyli nakažení. Delta zřejmě ničí sama sebe, míní vědci, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/v-japonsku-rapidne-ubyli-nakazeni-delta-zrejme-nici-sama-sebe-mini-vedci-180798

           

    Hodnocení: 38 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Člověk z Horní Dolní avatar 25.11.2021 22:20 Člověk z Horní Dolní | blog: blbeczhornidolni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Super, další blog o covidu. Bez přečtení jsem dal kladné hodnocení.

    Jinak ta nová mutace co se objevila v JARu nevypadá vůbec dobře. Zítra pravděpodobně bude pojmenována řeckým písmenem.

    https://twitter.com/Tuliodna/status/1463911571176968194
    pushkin avatar 25.11.2021 22:26 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Jo, o té jsem četl také. Docela jsem zvědav, co z toho vypadne. Aby to nakonec nebylo pohlavně přenosný, když HIV vošuká koronavir :-D
    Gréta avatar 26.11.2021 00:18 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II

    na zbraň je to ňáký slabý tadleta netopejří rýmička :D ;D touž spíš víc jakoby nějaká čínská důchodová reforma :D :D

    u kterých dojde k cytokinové bouři

    1 2 3 dead hele :D ;D

    27.11.2021 23:17 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    A není jednodušší zvednout současný nízký odchodný věk do důchodu (ženy 50 let, muži 60 let, při střední délka života 78 let)? V Čině dokonce důchodci žalují stát, aby mohli dál pracovat.
    26.11.2021 00:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    26.11.2021 05:56 Miriam | blog: RychlovarnaKonvice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Všimni si, že Číňáky a WHO, které to s nima tutlalo nikdo neobvyňuje. A to bylo keců, když Trumpík zrušil lety z Číny a dal américe minimálně dva měsíce k dobru.
    26.11.2021 14:28 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II

    Co čas potvrdil

    ale k vážnému průběhu dochází prakticky výhradně ve věkové skupině 60 a více let [2], přičemž v nižších věkových skupinách mají sklon k vážnému průběhu lidé s jinými zdravotními problémy (zejména nadváha, cukrovka či různé formy rakoviny).

    Tohle jestli dřív platilo a nebylo to "ještě jsme neměli dost kompeltní data/ještě se ustavovalo vědění", tak se to právě změnilo. Na JIPkách už na jaře bylo a někdy umřelo dost mladších lidí, a že by to bylo jen těma rakovinama, cukrovkama a obezitama, pravda nebude. Asi může zabrat, když se nadýchaly hodně toho viru, nebo je to prostě smůla. Sice má ta skupina silnější imunitu a lepší prognózu, ale v 10milionový populaci klidně může zemřít dost úplně zdravých lidí i na nemoc s 1% šancí na smrt. jetli je to tím, že cytokinová bouře, nebo tím, že dostaly velmi vysokou dávku viru, nebo prostě měli smůlu nějakým jiným způsobem, je jedno. Může se to stát, říkat tomu vzácná výjimka to asi podceňuje.

    Vím o dvou padesátnících s ještě neodrostlejma dětma, co umřeli - jeden nějak před rokem, ještě před možností vakcinace, druhej teď nedávno (oběť toho antivax "viru").

    Petr Tomášek avatar 26.11.2021 15:37 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Na JIPkách už na jaře bylo a někdy umřelo dost mladších lidí, a že by to bylo jen těma rakovinama, cukrovkama a obezitama, pravda nebude.

    Nesmysl. Ta korelace mezi věkem a rizikem je pořád velmi signifikantí. Akorát se změnilo mírně r s novými variantami.

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    pushkin avatar 27.11.2021 10:11 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Ono se hlavně značně změnilo R díky tomu, že se nepřijímají žádná funkční opatření, že ;-)
    Petr Tomášek avatar 27.11.2021 15:17 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    LOL
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Gréta avatar 26.11.2021 19:17 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II

    pořád ti jakoby nejede taková ta malá profilovka tady v diskuzi :O :O

    27.11.2021 11:33 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Tohle se vědělo skoro od začátku, někdy možná před půldruhým rokem jsem sem dával seznam z Itálie, jaké vážné nemoci měli zemřelí s Covidem nejčastěji. Obvykle dvě až tři najednou.
    27.11.2021 16:24 jkl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nejšílenější teorie o původu a určení koronaviru II
    Tohle jestli dřív platilo a nebylo to "ještě jsme neměli dost kompeltní data/ještě se ustavovalo vědění", tak se to právě změnilo. Na JIPkách už na jaře bylo a někdy umřelo dost mladších lidí, a že by to bylo jen těma rakovinama, cukrovkama a obezitama, pravda nebude. Asi může zabrat, když se nadýchaly hodně toho viru, nebo je to prostě smůla. Sice má ta skupina silnější imunitu a lepší prognózu, ale v 10milionový populaci klidně může zemřít dost úplně zdravých lidí i na nemoc s 1% šancí na smrt.
    Data uzisu nic takoveho neukazuji.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.