Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
Tiskni
Sdílej:
Jistě, ale teď je módní říkat, že za všechno špatné může EU. Viz před pár dny zprávička o tom, jak zlá EU chce zakázat výkonné grafické karty - sice hned první komentář upozorňuje, že je to ve skutečnosti úplně jinak, ale to nijak nebrání dalším a dalším eurobijcům přidávat svá polínka a rozhořčovat se, jak si to ta EU může dovolovat.
Děsím se možnosti, že až Klaus skončí na Hradě, založí si stranu, která na téhle dlouhodobě živené nenávisti k EU postaví svůj program.
Děsím se možnosti, že až Klaus skončí na Hradě, založí si stranu, která na téhle dlouhodobě živené nenávisti k EU postaví svůj program.J8 doufám že se přidá ke Straně svobodných občanů a dá jí trošku mediální publicity, snad pak budeme mít úspěch.
J8 doufám že se přidá ke Straně svobodných občanů a dá jí trošku mediální publicity, snad pak budeme mít úspěch.Vám se to na ostrově s bankami v City a Commonwealth za zády kecá, ale tady jsme bez EU nahraní.
Děsím se možnosti, že až Klaus skončí na Hradě, založí si stranu, která na téhle dlouhodobě živené nenávisti k EU postaví svůj program.Podle mě je to docela pravděpodobné - i když nemyslím si, že by zakládal vlastní stranu. Spíš vstoupí do ODS jako spasitel, nebo ho zláká SSO.
Spíš vstoupí do ODS jako spasitel
To bych viděl jako "plán A", ale nejsem si jistý, jestli je v ODS ještě pořád dost těch, kteří by o to stáli.
nebo ho zláká SSO
To by pro mne bylo překvapením. SSO se prezentuje jako strana křišťálově čistých pravicových ideálů a jako takovou ji vnímají její dosavadní příznivci. Angažováním Klause, který se z tohoto pohledu zkompromitoval jako málokdo jiný, by IMHO museli tyto příznivce ztratit. Ale pokud by tím získali dost jiných, třeba by jim to za to stálo.
Po krajských volbách mluvil Tluchoř, nebo někdo takový o tom, že by se Klaus měl stát po skončení mandátu zase čestným předsedou ODS.Spíš vstoupí do ODS jako spasitelTo bych viděl jako "plán A", ale nejsem si jistý, jestli je v ODS ještě pořád dost těch, kteří by o to stáli.
To by pro mne bylo překvapením.to pro me taky, ale z trochu jinych duvodu.
Angažováním Klause, který se z tohoto pohledu zkompromitoval jako málokdo jiný, by IMHO museli tyto příznivce ztratit.ale no tak, vzdyt prave skalni pravicaci vetsinou Klase vnimaji jako ztelesneni pravicovych idealu, cloveka ve svych nazorech naprosto a dlouhodobe konzistentniho atd. Ze by z toho duvodu masivne ztraceli priznivce, z toho bych teda strach nemel. IMHO spis Klaus netoji o ne a to od te doby, kdy i pres jeho podporu (i kdyz ne nejak valnou) naprosto propadli v poslednich parlamentnich volbach. To me rovnez prijde mnohem vic pravdepodobnejsi varianta, ze se pokusi spasit ODS ... i kdyz IMHO bude zalezet, jak dopadnou soucasni rebelove a kongres ODS. IMHO si Klaus zatim nechava co nejvic otevrenych moznosti, protoze situace neni uplne prehledna (teda aspon z meho pohledu, on mozna ma jasno uz davno... btw: docela by me treba zajimalo, jestli on nebo nekdo z vedeni ODS cekal, ze Pospisil vyhraje v krajskych volbach
... když najdeš produkt bez éček, tak víš že by teoreticky měl být v pořádku.Anebo výrobce použil jiný trik - namísto uvedení éček vyjmenoval ona éčka slovně. Lidi obvykle hledaj éčka a když je nenajdou, tak berou. Z mého okolí většina.
Jenže to už mi přijde přehnaný toho, co vše kde musím znát.
Všechny zákony, protože neznalost zákona neomlouvá (jsem zjistil po nezákonné buzeraci myslivců),
chemik, abych se vyznal v různých sloučeninách a kde se používaj (netýká se jen jídla, ale třeba i blbýho nábytku),
potravinářský technolog (výroba potravin, ale i skladování),
lékař, abych si byl jist, že mám správnou léčbu (nešidí ani nepřehání),
farmaceut kvůli levnějším lékům a vyhnul se placebu,
ti co stavěj maj všechny další profese okolo stavby,
atd.
KURVA, ste normální?
To je v pořádku, že se i normální výrobci/prodejci snaží vochcat zákazníky a bez problémů jim to prochází?! Namísto medializace od odborníků (dneska ještě studovat existenci univerzity a věrohodnost vědce :-/ ), se zákazníci mají učit rozpoznat odbornou vochcávku?
Buď rád, že ti předpisy alespoň trochu pomáhají. Minimálně by tě při jejich dodržování nemělo třeba to jídlo zabít rovnou. Někteří zdejší pravicoví radikálové by nejraději zrušili všechny regulace. To bys pak opravdu musel být odporník na všechno a bát se vůbec nějaké jídlo koupit.
A jestli problematika je složitější na pochopení a tak vyžaduje víc času, tak pak nechť se stará stát, který by měl mít na to zaplatit lidi pro rozumnou regulaci (med nebyl falšovanej) a kontrolu (že ho opravdu nefalšují) a ne že doma si zřídím laborku, abych si ověřil kvalitu potravin.Ale vzdyt stat se v tomto stara a latky, u kterych je znam skodlivy ucinek, jsou bud omezeny maximalni bezpecnou davkou, nebo zakazany zcela. Tyhle obavy ohledne 'ecek' jsou v prevazne vetsine bez racionalniho zakladu.
Co se týče éček, stačí si pamatovat ty největší sračky (třeba E210 nebo E249-E252)Zrovna tyhle jsou konzervanty, tedy aditiva, ktery aspon maji nejaky vazny ucel (narozdil treba od barviv ci dochucovadel). Jsou sice skodlive v mnohonasobne vetsich davkach, nicmene treba aflatoxiny z plisni jsou daleko skodlivejsi (a rizika botulotoxinu snad ani neni treba zminovat).
Ono jsou taky éčka a ÉČKA. Některá jsou přírodní látky, které se používaly odjakživa a jen se jim moderně přidělil éčkový kód (třeba E406 agar nebo E260 ocet). Jiné jsou naopak chemický driáky, z kterých už řada byla zakázána, nebo je zakázána alespoň u nás (třeba E312 dodecylgallát).
Ale je pravda, že když výrobce napíše např. karamel, tak jsou lidé v klidu. Když napíše E150, což je to stejné, tak to spousta lidí v panice odhodí.
Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci.Kvalitní věci nejsou drahé, to jen ty levné jsou ošizené. Pokud kupuju něco dlouhodobějšího (např. oblečení či různé nástroje), tak běžně beru jako přijatelnou cenu dvojnásobek toho levného, však ono se to vrátí na kvalitě a výdrži. Rozhodně ale neplatí, že drahé znamená kvalitní. Rozhodně nesnáším šetření. Při tom totiž přímo vzniká škoda. Často je trochu schovaná, ale skoro vždy někde vykoukne. Je však rozdíl mezi optimalizací a šetřením – při optimalizaci jen odstraňuji, co nepotřebuji, kdežto při šetření se odstraňuje i to, co je potřeba, ale doufá se, že to nebude moc vadit.
Eidam je náhodou slušný sýr. K vínu bych ho třeba nepřikusoval, ale na druhou stranu, zkus si třeba z francouzských sýrů udělat smažák. Ale samozřejmě musí jít o pravý Eidam z mléka.
V obchoďácích teď podstrkují různé jako sýry (jak tvrdé tak tavené) z rostlinných náhražek a to je fakt humus. Při nákupu je třeba koukat na popis, zda je v něm uvedeno „sýr“. Na ty rostlinné náhražky to psát nesmí. Proto je zásadní rozdíl, zda kupujete např. „jemný krémový“ nebo „jemný krémový sýr“.
zkus si třeba z francouzských sýrů udělat smažákJá bych téma "smažák" radši nechal stranou. Mohlo by se mi udělat nevolno. Já sám Eidam nemám rád. Hlavně proto, že se v české gastronomii stal univerzálním sýrem a sere se do všeho - především pak v té nejlevnější a nejhnusnější verzi. V posledních letech na něj navíc docela zdatně dotahuje Niva. Jinak ale v zásadě nejsem proti Eidamu, dokud to není ten lowend Eidam co konzistencí i chutí připomíná spíš pneumatiku.
Treba si počkať, až nám Brusel zakáže kilo mäsa za euro pade, to nám bude sveta žiť.
Ale k veci, ide o to, čo kupuješ. Keď si porovnám to, čo kupuje kolegyňa a to čo kupujeme s priateľkou, tak cenovo je to viac menej rovnako, ale kvalitatívne.... holt, keď niekto kupuje ilúzie...
Čo sa týka špecializovaných predajní, tak by som to s nimi veľmi nepreháňal, pretože veľa vecí sa dá kúpiť v dostatočnej kvalite aj v bežnom nadnárdnom hypermarkete... obvykle postačí prečítač obal...
konkrétně v ŽidlochovicíchZnám .. moc dobře. Za Totáče JZD (tedy to odloučené) v Žabčicích celkem prosperovalo a po revoluci škoda mluvit.
Nemůžete to víc osvětlit?
Ekonomii znam hlavně z pohledu hry Civilizace, kde jsem využil každou píď země a každého člověka, dělníka, když to šlo. Aspoň to tak považuju, tam se nastavovaly daně, příspěvky na vědu a veselí. Takže mám za to, že jsem tam dotoval ty kraje, které byly náročnější, abych z nich taky něco měl a produkovaly. Výsledkem byla dominance mé země, zapříčiněná hlavně vedeckým rozvojem a náskokem před ostatními.
Logicky mi tohle, taková vize, zní jako schůdná teoretická cesta, jak se dočkat stavu štěstí či pohody pro nejvíc lidí.
Aneb máte proti tomu něco jiného, než "prakticky to ale nefunguje"?
O čo ide v politike? O vedecký pokrok, o podporu nacionalizmu, o podporu pôrodnosti, o podporu vlastnej spoločenskej skupiny, o podporu výstavby diaľnic, o podporu vesmírneho programu?
Čo keď je podstatou politiky nemotivovať ľudí plýtvať čas na veci, ktoré nesúvisia s ich rodinou, prácou a koníčkami?Podporíš vedu, tvoj protivník podporí armádu. Podporíš vedu, tvoj protivník nepodporí nič a nechá ľuďom peniaze na tretie dieťa. Podporíš vedu, tvoj protivník nepodporí nič a nechá ľudom peniaze na rozvoj obchodu.
Takže fungovať to môže, ale nie je dôvod myslieť si, že to povedie k náskoku pred ostantými alebo viac šťastia alebo viac pohody pre ľudí alebo čokoľvek.Zatim v Praze testuju Český grunt, s uzeninama, jogurtama, ovocem od nich mam dobrý zkušenosti. S chlebem to mam vyřešený, naštěstí je v Praze z čeho vybírat.
Dík za připomínku ke kysanýmu zelí ... taky si pořeším.
EU a její přisluhovači nahradili vše Exxx a tem si vem katalog a jdi do krámu hledat co vlastně to znamená. A stejné tlupy vyvolávají strach z Eček a to jak skutečných svinstev ta zcela běžných látek.
Ale to ještě není všechno. V poslední době už jsem narazil na pár článků, kde popisovali podloudné praktiky zlých výrobců, kteří na obal místo Exx kódů zákeřně píší názvy sloučenin, aby chudák zákazník nepoznal, že jsou to ta zlá "éčka". Prostě (tragi)komedie…
... To znamená nákup ve specializovaných prodejnách (naštěstí jsem v Praze) ...Mě připadá, že v Praze je situace o dost horší než jinde v ČR. Narazit na normální potraviny je prakticky nemožné (kromě masny a pekárny), buď to jsou řetězce nebo vietnamské večerky. V těch řetězcích většinou dělají Slováci nebo Ukrajinci, co jsou tady na pár měsíců, šéf se mění každých pár měsíců, a tak je spokojenost zákazníka až na posledním místě. Takže obchody jsou špinavé, plné potravin na hranici použitelnosti a palety v uličkách, taky nejsou výjimkou. Např. sem několikrát viděl, když si lidi stěžovali na kvalitu pečiva (připálené dopékané věci nebo věci co pracovník vysypal na zem), tak to pracovník odnesl dozadu, aby to za pár minut zase vrátil zpět. Země uvedená na obalu ještě neznamená, že to z té země opravdu pochází. Někteří výrobci nakoupí maso z Polska, tady vyrobí salám a na obalu je vyrobeno v ČR. Já se snažím nakupovat od výrobců z okolí (hlavně pečivo, mléčné výrobky, uzeniny a maso). U trvanlivých, balených věcí spoléhám na potravinářskou inspekci.
Kuličky jsou snad o osmi druzíchJo jo, já vím. Ale já na pralinky prostě nejsem. Výjimku tvoří rum-kokosové koule od Casali :)
Jo - a chci víc takových programů i v českých televizích.Food, Inc. a pak stačí jen hledat příbuzné. Ale že bych toho chtěl v televizi víc…dokuď jsem nevěděl co do sebe tlačí, tak jsem z toho byl méně sklíčený. Jinak tohohle problému (jen to nebyly školy Německé, nýbrž Americké) se kupř. týkala i Food Revolution Jamieho Olivera. To je holt tak, když se optimalizuje, kuchařka si může říkat kde kdo a ze školních osnov vypadne předmět branná (možná praktická výchova nebo možná ještě nějak…už je to dost let) výchova.
Jinak tohohle problému (jen to nebyly školy Německé, nýbrž Americké) se kupř. týkala i Food Revolution Jamieho Olivera.To bylo hodně drsné. Připravil super jídlo a nějaká ta úřednice ho pérovala, že je tam málo zeleniny. Prý ať tam třeba přidá hranolky. Oni hranolky považovali za zeleninu! Nebýt Jamie diplomat, tak ji asi pošle někam. Ta jejich strava je naprosto příšerná, to by mne asi brzo zabilo. Opravdu děs.
To bylo hodně drsné. Připravil super jídlo a nějaká ta úřednice ho pérovala, že je tam málo zeleniny. Prý ať tam třeba přidá hranolky. Oni hranolky považovali za zeleninu!Tak erteple jsou zelenina, ne? Nebál bych se až tak smažených ereplí jako toho co za smažené erteple alias hranolky vydávají. K tomu už tu byl několikrát přidán další link. Mě se hodně líbí takové ty bramborové spirálky. Ještě přijít jak to upéct v něčem jiném než v oleji (třeba v něčem co snese taky 200°C ale po smažení se kompletně vypaří – heh, napadl mě líh nebo benzín
Nebýt Jamie diplomat, tak ji asi pošle někam. Ta jejich strava je naprosto příšerná, to by mne asi brzo zabilo. Opravdu děsTak co jsem slyšel, tak při natáčení druhé řady v Los Angeles ho radši odsud vyhodili a mám pocit že to údajně neměl dotočit (oni v LA nejsou žádní králíci aby křoupali zelí, tam se cháluje jinak).
Zemáky sice jsou zelenina, ale upravené jako hranolky bych je za zeleninu nevydával. Hranolky mám rád, ale nejím je moc často. Vím, že by mne z toho bolel žaludek. Dávat hranolky dětem s tím, že musím splnit normu v množství zeleniny, je na přesdržku.Tak brambory sami o sobě nejsou nijak špatné a dá se jimi živit. Třeba udělané jako americké nebo na ohni. Ani hranolky nejsou sami o sobě špatné. Teda aspoň do doby než se začnou smažit v oleji.
Vypadá to dobře, viděl bych to na potření sádlem a horkovzdušnou troubu nastavenou na max. teplotu.No jo vlastně. Dělané na horkém vzduchu. To není vůbec špatný nápad. Jen je problém, že na čistém horkém vzduchu se vysuší na kámen a v páře se zas pro změnu rozmočí na kaši.
O další řadě v LA bohužel nic nevímSeason 2 je dávno hotová a dá se běžně sehnat (první díly jsem viděl).
Ještě mě napadlo něco jako rozžhavený písek nebo podobné médium, který se chová podobně jako vodní molekuly, nevypaří se u cca. 200°C a přitom se dá lehce mechanicky oddělit.To mi zní jako klasický brambory v popelu a podobný tábornický zvyky.
Jo jo, hernajs, zas by to někdy chtělo nějakej ten táboráček...Můžeme někdy uspořádat. Mám chatu uprostřed hlubokého lesa. Všichni prďolové z Ábíčka co se nebojí tmy, srdečně zváni…
:-/
No jo vlastně. Dělané na horkém vzduchu. To není vůbec špatný nápad. Jen je problém, že na čistém horkém vzduchu se vysuší na kámen a v páře se zas pro změnu rozmočí na kaši.Proto bych to potřel tím sádlem. To by mohlo pomoci. Babička takto pekla brambory nakrájené na kolečka a posypané kmínem. Byly krásně křupavé, k tomu hrnek kefíru a to byla bašta. Díky za info o Season 2. První jsem viděl asi na Spektrumu. Nejsem si jistý. Snad se mi povede dostat v klidu k TV a podívat se i na zbytek. Nebo zkusím YouTube.
s humny za barákemMám dokonce strach abych je nemusel jít fotit (co mají vůbec Pražáci když ne humna a pole?)…asi vám je vyfotím
co mají vůbec Pražáci když ne humna a polePřece bazén a audinu, woe
Jinak já když tyhle diskuse čtu, tak si s humny za barákem připadám jako naprostý exot.No pokud tím nemyslíš stodolu, tak nemá dnes humno za barákem skoro nikdo