abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 790 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie

    16.7.2008 11:16 | Přečteno: 2333× | Fotoúpravy | Výběrový blog | poslední úprava: 16.7.2008 11:16

    V dobách nedávných bylo snem každé rodiny vlastnit barevný televizor. Kdo měl barevný televizor, byl někdo. Nezáleželo na tom, že rodina nebude mít měsíc co jíst, prostě ta televize byla nutnost. Ať sousedi hezky závidí. Řekl bych, že něco podobného bylo i s fotografováním. Černobílý film přeci používali jen břídilové. Barevný – to bylo in. Dneska už mezi námi běžnými lidmi po černobílé fotce nezakrákorá ani datel. Nebo si umíte představit, že byste svým desetimegovym dygy za desítku, woe fotili černobíle? A proč ne…?

    Černobílá fotografie má však smysl pořád. Pravděpodobně už dnes neuvidíte mnoho fotografů s klasikou a založeným černobílým kinofilmem, nepotkáte mnoho fotografů, kteří by věděli, k čemu slouží žlutý filtr, ale s fotkami v odstínech šedi (a koneckonců i jiné barvy) se lze stále setkat. Mnoho fotografů se tak snaží udělat ze své fotky fotku uměleckou. A o to se budeme snažit i my. Nejdříve si převedeme barevnou fotografii do černobílé a v příštím díle si s ní budeme dále hrát.

    Tutoriál třetí – zčernobílení barevné fotografie

    Nechť Fb = {(r, g, b); r, g, b ∈ [0, 255] ∩ ℤ} a Fcb = {l; l ∈ [0, 255] ∩ ℤ}. Funkce f : FbFcb se nazývá převod množiny barevný bodů na množinu bodů v odstínech šedi. Pro hledání takové funkce otevřeme v GIMPu libovolnou uspořádanou množinu Fb (občas nazývanou barevná fotografie).

    1. způsob – desaturace

    Nejjednodušším (co do postupu i výsledku) způsobem, jak převést barevnou fotografii na černobílou, je využít volby Desaturate (Odbarvit) z nabídky Colors (Barvy). Výsledek nic moc, navíc si s ním nelze dost dobře pohrát. Je vhodný spíše na rychlé zčernobílení.

    GIMP nabízí tři možnosti, jak odbarvení použít – Luminosity, Lightness a Average. Jak lze vidět na následujícím obrázku, tyto režimy se příliš neliší (obrázek z sxc.hu).

    Srovnání tří typů desaturace

    2. způsob – mixování kanálů

    Tato metoda je má velice oblíbená. Umožňuje ještě před výsledným převodem do odstínů šedi pohrát si trochu s vyvážením jednotlivých barevných kanálů a tím de facto simulovat barevné filtry používané v černobílém fotografování. Můžete tak velice pohodlně zvýšit kontrast oblohy s mraky nebo potlačit barevné květy.

    Funguje to děsně jednoduše. Opravdu. Základem je dialog Colors (Barvy) -> Components (Složky) -> Channel Mixer, zaškrtnutá volba Monochrome a tři barevné posuvníky. Chci, aby modrá barva v původním obrázku byla v černobílém hodně tmavá? Snížim její intenzitu a dorovnám celkový jas zvýšením ostatních. Chci, aby červená byla světlá? Zvýším červený kanál, snížím zbylé dva. A tak dále, a tak podobně.

    S mícháním kanálů si lze skutečně neuvěřitelně vyhrát a snadno tak dosáhnout působivých a atmosférických černobílých fotografií. Několik málo příkladů ukazuje následující obrázek.

    Příklady použití míchání kanálů

    3. způsob – použití jiných barevných prostorů

    Vedle běžných barevných prostorů RGB a CMYK existují i jiné, méně používané. V grafických editorech lze mezi jednotlivými prostory převádět a rozkládat je na jednotlivé kanály. Tyto kanály bývají vyjádřené jednobajtovými hodnotami a reprezentují se odstíny šedé. Mnoho barevných prostorů obsahuje jasový kanál. Ten lze v některých případech využít pro převod barevné fotografie na černobílou. Je nutné říci, že narozdíl od předchozích postupů, nedosáhneme zde dokonalé fotografie vždy.

    V GIMPu se obrázek rozkládá na jednotlivé kanály v různých barevných prostorech dialogem Colors (Barvy) -> Components (Složky) -> Decompose… Rozkládat lze buď do vrstev, nebo nových dokumentů.

    Tonalita na náhledech je zřejmě z důvodu konverze do PNG jiná, než na plném snímku v JPEGu.

    Lab: Lab je velice zajímavý barevný prostor, který prý nejvíce napodobuje vnímání lidského oka. Jeho L (jasová) složka se podle pramenů téměř shoduje s lidským vnímáním jasu. Právě tato jasová složka může být použita jako černobílá fotografie (veškeré informace o barvách jsou v kanálech a a b, které tedy nepotřebujeme). Téměř ve všech případech však budeme muset sáhnout ještě k nějakým úpravám (přes úrovně či lépe křivky).

    Následující obrázky ukazují jasovou vrstvu Lab prostoru a totéž s upravenou křivkou (obrázek z sxc.hu).

    Černobílé foto z Lab Černovílé foto z Lab: po úpravě křivky

    HSV: Dalším barevným prostorem vhodným k převodu na černobílou fotografii je HSV, které rozkládá barvy do složek odstín, sytost a hodnota jasu (value). Odstín a sytost mají co do činění s barvou, tedy je zahodíme a použijeme pouze kanál hodnota jasu.

    Černobílá fotografie z HSV

    HSL: Tento prostor je příbuzný HSV. Jen je hodnota jasu nahrazena světlostí (lightness). Jaký je mezi tím rozdíl, se mě neptejte, sám bych to rád věděl.

    YCbCr: Nakonec se podíváme na barevný prostor YCbCr. Tento obsahuje kanály Y – tzv. luma (opět nějaký kanál světlosti), Cb – modrá složka a Cr – červená složka. Tento prostor (v analogové verzi nazýván YPbPr) se velice často používá pro analogové propojení DVD/BR přehrávače s LCD či plazmovou TV (zde nazýván komponentním připojením). Jasová složka má konektor označený zelenou barvou a pokud nejsou zapojeny barevné kanály, je možné vidět právě lumu. My zahodíme barevné složky a použijeme pouze lumu. GIMP nabízí několik různých YCbCr prostorů. Jaký je mezi nimi rozdíl, přesně netuším. Mně se nejvíce líbí výstup z YCbCr ITU R470 256 a YCbCr ITU R709 256.

    Černobílá fotografie z YCbCr

    Co říci závěrem

    Dnešní tutoriálek není inspirován žádným jiným – ani fotošopním, ani gimpím. Je to jen příprava na skutečnou gimpizaci, která nás čeká příště – budeme tyto vytvořené černobílé fotografie tónovat. Kdy bude to „příště“, to je ve hvězdách. Pokud znáte další postupy, jak udělat z barevné fotky černobílou, podělte se s námi. Jo, a můžete mi někdo vysvětlit rozdíl mezi pojmy lightness a luminosity a jaké jsou jejich české ekvivalenty?

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 1 Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 2 Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 3 Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 4 Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 5 Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 6 Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie, obrázek 7

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Ježek avatar 16.7.2008 11:52 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie
    já bych ČB zas tak moc neodepisoval. brácha třeba fotí se zrcadlem na ilfordy a stejně tak ČB se středoformátem Mamiya RB67 Pro. ale on je "úchyl" :-D.
    Luk avatar 16.7.2008 11:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.7.2008 12:08 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie
    lightness value a luminance jsou ruzne zpusoby vyjadreni teze veliciny, jedno se zaklada na absolutnim mereni a druhe na vnimani lidskym okem, ktere neni linearni. (podobne je to u zvuku a viz tez pojem polovicni sed) trochu info lze nasat zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Lightness_%28color%29

    pak je jeste rozdil u toho prevodu rgb na grayscale, jaka funkce se pouzije, zda delka vektoru v rgb, ci vzorec ktery prisuzuje kazde slozce jinou vahu, jelikoz lidske oko vnima take ruzne barvy jinak intenzivne. na tom obrazku to bohuzel neni moc videt, protoze kazda ta ctvrtka obsahuje ponekud jine barvy a my muzeme jen hadat, ktere to byly. chtelo by to 4x to same.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.7.2008 12:45 robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie
    Dekompozicia, pripadne konverzia fareb. priestorov su fajn nastroje, len keby GIMP konecne prestal pouzivat 8bpp (integer). To potom pri prevode do CIELab (a niektorych inych) dostanem dost zly vysledok. Cakal som, ze implementaciou GEGL vo verzii GIMPu 2.6 to uz bude vyriesene. Bohuzial musim cakat az do verzie 2.8, a ktovie kedy ta bude hotova.
    16.7.2008 13:40 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše YCbCr
    YCbCr (obcas nespravne uvadeny jako YUV) je puvodne z barevne televize, proto je komponenovy vystup na ruznych prehravacich prave YCbCr. Dalsi vystupy pouzivaji take tento format, ale nektere koponenty jsou smichany - S-Video ma v jednom paru dratu Y a v drhem Cr+Cb, Composite ma vse v jednom.

    Navic je tento prostor pouzivan vetsinou ztratovych formatu na komprimaci obrazu zalozenych na diskretni kosinove transformaci (DCT), jako jsou (M)JPEG, MPEG 1, 2, 4 a podobne. Vice YCbCr na wikipedii.
    otula avatar 20.7.2008 20:13 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie

    Díky za seriál ke GIMPu. Těšil jsem se, co se nového dozvím od Quetzala, ale jak rychle se objevil, tak rychle zmizel a své megalomanské sliby nesplnil.

    Luminosity je svítivost, brightness je jas. Rozdíl je celkem technický, kdyžtak si počti zde

    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    29.7.2008 15:13 Neel | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gimpizace fotošopních tutoriálů III. – Černobílé fotografie
    Chce to nasbírat lidi do týmu. Sám člověk toho tolik nezmůže. Byl bych rád, kdyby se s gimp.cz začalo něco dít. Přispěl bych i na odkup domény, ale ne velkou částkou.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.