abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí

    17.10.2013 21:27 | Přečteno: 2774× | linux | poslední úprava: 23.10.2013 07:13

    První "chytré" telefony ve firmě byly HTC TouchPro, TouchPro2 apod. MS zaspal a přišlo rozhodnutí, kam dál.

    V článku čerpám z tříleté firemní zkušenosti s mobilními telefony a tablety se systémy Win Mobile 6, 6.5, Android 2.3 a výše, iOS. Jedná se o tyto typy telefonů (nejsou všechny, jen ty, které si vybavím) : HTC Touch Pro, HTC Touch Pro 2, HTC Diamond, HTC Desire Z, Nexus S (a možná i novější), Samsung Galaxy, SII, SIII, Samsung Galaxy mini, Sony Xperia V, Z, J, iPhone 2 až 4S, Samsung Galaxy Tab SII a spousta levných i drahých Android tabletů, iPad1,2.
    Telefony se nekupovaly po jednom ks. Primárně jsem všem dělal a dělám support já a částečně i kolega.


    Obsah


    Android nebo Phone 7?.

    Myslím, že to tenkrát bylo celkem očekávající rozhodnutí. Android měl hodně navrh, bylo z čeho vybírat a telefony oproti iPhone byly jiná cenová. MS zaspal a slibům ohledně Phone 7 šéf nevěřil a recenze nebyly přívětivé. Android zvítězil.


    Firma HTC.

    Jak jsem již zmínil, první telefony ve firmě byly od firmy HTC. Dřív měl asi náš ředitel nějaký blackberry, ale pak také přešel na HTC. Těm ještě kralovaly Windows Mobile 6 a později 6.5. Pravidelné rebooty byly tak nějak podmínkou. Po hardwarové stránce žádný zázrak a poruchovost byla celkem velká.


    HTC Desire Z a Nexus.

    Prvními telefony s androidem byly HTC Desire Z a Nexus. Všichni prahli po HW klávesnici, ale občas se našla výjimka v podobě člověka, co si vystačil jen s dotykovou plochou. Obdržel jsem k testování HTC Desire Z s tím, že bych dostal firemní číslo a měl tak telefon, čerpal reálné zkušenosti a mohl dělat support pro telefony. S tím jsem souhlasil, ale měl jsem podmínku : "nebudu sebou tahat dva telefony a mít dvě čísla, chci své osobní číslo převést na firemní a mít jen jedno číslo s jedním telefonem". Už tenkrát jsem ho dost uváděl v mailech, aby mi mohli ze supportů apod. volat na mobil, když jsem nebyl v kanclu, takže nějaké soukromí mně netrápilo. Nikdo s tím neměl problém a samotný převod čísla se dokonce obešel bez mé asistence :).


    Co to HTC Desire Z ?.

    Telefon mi přišel po hw stránce parádně zpracován (dva roky po kapsách, bez folie, krytu a displej je jako nový, přežil i několik pádů na beton). Systém mi přišel přeplácaný, pomalý s nedostatky. U novějších verzích fw se náhodně restartovalo UI (problém romky). Hovor se zvedal tahem po displeji od shora dolu bez jakéhokoli záchytného bodu. Stávalo se mi pořád dokola, že jsem při vyndavání z kapsy hovor položil. To jsem vyřešil externí app, která zamykala displej. Všechny ostatní telefony s Androidem to měly udělané chytře se záchytnými body, jen HTC chtělo být lepší a totálně to podělali. Taktéž jsem měl problém s držením telefonu - stále dokola jsem omylem šteloval hlasitost (bočními tlačítkami). To jsem nakonec vyřešil pomocí programu Volume Control Plus, ve kterém jsem zamkl hlasitost telefonu (boční tlačítka nejdou deaktivovat, je třeba root). Po roce jsem měl těch nedostatků dost a celého toho rozhraní a naladil jsem alternativní rom MIUI. Nejlepší věc, co jsem mohl udělat. Doteď provozuji k plné spokojenosti.

    Ředitel měl také HTC Desire Z, ale je zdá se trpělivější. Jednou se mi ozval s problémem a skutečně, místo na telefonu nebylo. Vše způsobovaly maily, jejichž historie se měla držet 14 dní zpětně, což se dělo, ale evidentně se fyzicky z telefonu nemazaly, jen ze seznamu. Ošklivý bug, který šlo vyřešit jen obnovou továrního nastavení.


    Nexus.

    Celkem pěkný telefon, vše ok, jen upgrady způsobovaly tragedie. Celkem známé problémy se spotřebou po upgradu apod. nemilé věci. Když toto musí člověk řešit s uživatelem přes celou republiku, není to zrovna ideální :-/.


    Přístup na firemní maily.

    Bezpečnost je neúprosná, na maily se z venku nedá dostat (blokujeme). Z PC není problém, použije se openvpn, ale co z telefonu?


    Vlastní cma síť.

    Velmi jednoduché, u operátora jsme si nechali zřídit vlastní cma. Funguje to tak, že máme u sebe ve firmě cisco od operátora, které směruje provoz z telefonů. Místo, aby se telefon přihlásil na veřejné cma (APN : internet), tak se přihlašuje na APN : "cma.firma" a login a heslo ověřuje přes PAP na radius serveru, který si u nás ve firmě spravujeme. Android podporuje activesync včetně fce push, takže spotřeba na telefonech je dostačující a všichni mají přístup na maily a vše je pod kontrolou.
    Další pěknou věcí je, že se provádí i sync kontaktů. Uživatelé tedy mají kontakty v outlooku, kde si je mohou pohodlně upravovat, třídit a hned se jim to v telefonu projeví. Když se člověk připojí na wifi, tak má smolíka, protože se veškerý provoz směruje přes wifi a tak se nejde k firemním mailům dostat.


    L2TP over IPSEC.

    Jedná se o vpn tunel, k jehož zprovoznění se používá IPSEC. Funguje v základu jak na Androidu, tak na iOS. Používá pár uživatelů, když jsou někde na wifině, nebo někde, kde není dostupné 3G, ale třeba wifi.


    Propojení s automobily.

    Ředitel měl Mercedesa, pár lidí má Audinu, někdo Forda apod. Není problém, jen si uživatelé musí udělat pořádek v kontaktech, dodržovat pojmenování a nastavení třídění.


    iPhone iPad.

    Někdo z vyšších míst toužil po iPhone, tak se pořídil, stejně jako iPad, nebo tablet od Samsungu (myslím SII). Ani na IOS nebyl problém vše nastavit, vše funguje.


    Problémy, na které jsme narazili.

    Tak začneme u Androidu. Prošlo nám rukama hodně značek a hodně druhů telefonů, od Samsungu, HTC, LG, Sony apod. Nemám čas, chuť ani sílu dělit problémy do kategorií výrobce + verze rom. Chci to nechat jen jako soupis problémů, na které jsme narazili, z nichž je již dost vyřešeno. Takže tady jsou :

    A takových věcí se vyrojilo nemálo, jen na tyto si tak nějak vzpomínám.

    Pokračujeme u iPhone a iPadu (iOS)


    Romky.

    Pokud bych měl porovnat romky na androidech, tak jedna velká tragedie. Všichni cpou všude ohromný množství bordelu a zpomalovačů. Maximální odpor cítím k HTC rozhraní, ale je možné, že poslední verze Sense je na tom dobře (tu jsem v ruce neměl). Ostatní značky shledávám na jedno brdo, něco lepší, něco horší, všichni stejně bordelu, který nejde odinstalovat atd.


    MIUI.

    Tato romka / rozhraní mi přijde jako to nejlepší, co mohlo Android potkat. Bere podle mně nejlepší věci z obou světů (Android + iOS). Tato romka nemá žádnou nabídku "start" jako jiné rozhraní androidů, ale app jsou umístěny přímo na plochách, tak, jak to má iOS. Pro lepší třídění jsou implementovány složky a umístění ikon dle libovůle + pdpora widgetů. Maximální skinovatelnost celého rozhraní by snad měla uspokojit choutky většiny uživatelů. MIUI navíc obsahuje spoustu užitečných fcí a zkratek, na které člověk časem narazí a jsou opravdu příjemné. Nevýhodou je, že to je uzavřený projekt :-/.
    Velkou výhodou jsou však OTA aktualizace (platí asi jen pro oficiálně podporované telefony). Pokud máte nový telefon a v něm MIUI v5, tak můžete aktualizovat každý týden, nebo stabilní aktualizace každý měsíc. U Xiaomi telefonů má romka dva systémové oddíly a vždy se aktualizace instaluje do toho druhého a v případě neúspěchu se lze vrátit k předchozí verzi.


    Android vs. iPhone (iOS).

    Musím říci, že po všech zkušenostech mi přijde, že s Apple bylo méně problémů, ale také jich máme méně. IOS má v sobě implementaci CalDav, CarDav apod., takže je v tomto vepřeději, než Android. Když bych měl porovnat plynulost obou prostředí, tak osobně vidím jemné zácuky i na nabušeném tabletu od Samsungu, ale na iPadu nikoli. To samé platí android phone vs iPhone. A co mně neskutečně udivuje a nad čím se pozastavuji jsou google mapy. Když porovnám google mapy na iPhone a na Androidu, tak ty na iPhone jsou sakra svižný a celkově mi přijdou propracovanější, hlava mi to nebere.

    Pokud bych měl porovnat support, tak Apple jasně vede. Aktualizace iOS vydává stále i pro starší typy a udržuje tak svůj ekosystém velmi aktuální. Naproti tomu výrobci telefonů s Androidem končí. Výrobci dělají sw podporu telefonům maximálně dva roky, někteří dokonce jen rok (noname Čína pak support 0). Jedna velká tragedie a uživatel končí s neauktuálním sw plným chyb (nejen bezpečnostních). U nás ve firmě je lifetime telefonu dokud neodejde, teda pokud si vyloženě nějaký big boss nevyšlape nový.

    Bezpečnost store. Ruku na srdce, toto Google posral. Ze začátku narukoval s nulovou kontrolou bezpečností uploadnutých app do jejich google play. Žádná kontrola bezpečnosti, kvality nic. Nesmí se tedy člověk divit, jak to pak dopadlo. V současné době se pochlapuje, ale asi to ještě nemá zmáklé tak, jak by měl :-/.

    Kompatibilita aplikací. Tady mi zase přijde, že je na tom líp Android. Hodněkrát se mi stalo, že na iOS prostě nějaká app neběžela. Samozřejmě se mi to stalo i na Androidu, ale tam jsem to pozoroval v menším měřítku a hlavně spíš u systémových app, než u těch běžných.

    Pokud jde o uzavřenost iOS, tak jsem se nesetkal ve firmě s požadavkem, který by nešel vyřešit / uspokojit.

    S novýma verzema Apple produktů přišel i jiný konektor. Člověka to dohání k smutku, že se nejde univerzální cestou pomocí microusb. V to ale věří jen do chvíle, než zjistí, že nový typ konektorů je oboustranný, takže je jedno, jak jej do iPhone/iPade vložíme. Sakra, proč se tak nenavrhlo microusb :(.

    Trochu mně štve, že android tablety mívají extra konektor pro nabíjení a microusb jen na data (universálnost se začíná opět vytrácet).

    Poslední problém, na který jsem kápnul byla nabíječka do auta, ze které se odmítal Sony Xperia Z nabíjet, protože vyžadoval mnohem vyšší odběr proudu a tak se telefon nepřepnul do nabíjecího modu. S jinými telefony nebyl problém.


    iPhone příhoda jednoho šéfíka.

    Jeden šéfík si zapůjčil karavan a vyrazil s rodinkou na dovolenou. Co čert nechtěl, zapadl mu jeho iPhone do jedné mezery u nádrže s vodou za sedačku. Vyndat ven nešel ani zaboha. Jedinou možností byl servis, ale na něj nebyl čas, protože karavan byl zamluven hned na další den pro jiné lidi. Tak šéfík řekl, že je to jedno, že ať ho po sezóně, až se karavan vrátí do půjčovny, nechají vyndat a dají mu vědět. Telefon si tedy vesele jezdil několik měsíců uvězněn v karavanu u nádrže s vodou :). Mezitím si šéf půjčil telefon a nechal si na něj u operátora přesměrovat číslo, co měl na iPhone. Nakonec to dopadlo tak, že karavan se skutečně dal po sezóně do servisu, telefon odsud zamlžený vyprostili, zatím funguje.


    Závěr.

    Myslím, že máme již všechno osahané a bohaté zkušenosti u obou systémů. Snad nás tedy nic do budoucna nepřekvapí :). Pokud jde o Windows Phone 8.1, tak zatím se nikdo od nás nechystá k jeho nákupu. Osobně se mi moc nezdá, ale neměl jsem ho v ruce, takže žiju jen z předsudků. Každopádně bych i byl rád, kdyby se u nás aspoň jednou objevil a měl jsem možnost si osahat i tohoto třetího hráče.

    Pokud bych si měl teď vybrat telefon, tak bych nejraději zůstal u svého Desire Z s MIUI. Je to stařík, občas nestíhá, ale klávesnice je k nezaplacení (tak rychle nejde na doteku psát, pracovat v ssh apod.). Pokud by to nešlo, snažil bych se sehnat Motorolu s klávesnicí. Pokud ani to ne, tak nějaký nabušený Xiaomi s MIUI (czc už ho má v nabídce, vyjde asi o dva litříky a pár stovek dráž než kdyby si ho člověk objednal přímo z Číny, což platí pro ty levnější verze, u dražších verzí stoupá přirážka snad lineárně a ve finále je to třeba i 5000,-).

           

    Hodnocení: 85 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Tak jak?
     (47 %)
     (5 %)
     (24 %)
     (1 %)
     (3 %)
     (3 %)
     (24 %)
     (1 %)
     (6 %)
     (10 %)
    Celkem 152 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jiří Němec avatar 17.10.2013 21:51 Jiří Němec | skóre: 22 | blog: BluPix | Horní Smrčné
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    No nevím jak moc patří MIUI do firemního prostředí, přijdu s ním o záruku a v případě nákupu Xiaomi asi ani nebudu mít potřebné evropské certifikace. Ale asi závisí na velikosti korporace. Z osobního hlediska to je jiné, vlastním Xiaomi Mi2S a je to naprostá pecka, opravdu dokonalost sama a každý pátek se to ještě zdokonaluje OTA aktualizacemi.

    Jo a co tvá slavná paranoia? Cítíš se s MIUI více v bezpečí před sledováním, než s Apple, či HTC? Po tom co nedávno předvedla Motorola se nedá věřit nikomu...
    Spock: "Logic, logic, logic. Logic is the beginning of wisdom, not the end.
    Max avatar 17.10.2013 22:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Já jsem MIUI naladit na Desire Z po záručním období, takže mně to netrápilo. Nicméně jsem četl, že je to velice sporné a výrobce by měl doložit, že k poškození telefonu došlo vlivem jiného OS. Každopádně jsem si vědom toho, že firma má oproti obyčejnému smrtelníkovi nulová práva a vše je na benevolenci prodejce.
    Pokud jde o můj pocit bezpečí, tak nevím, co to je :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    17.10.2013 23:44 Jiří Lisický | skóre: 31 | blog: JIL_blog | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Kromě své N900, mám teď i firemní Android s Exchange poštou. Zabezpečovací politika, je nastavena tak, že musí být nastaven PIN a nebo heslo (třeba gesto je disabled). A dost mě štve, že pokaždé když na telefon šáhnu musím ten PIN zadávat.
    Rezza avatar 17.10.2013 23:52 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Aktuálně mám BlackBerry Q10 a je to hodně pěkná hračka s Qt ;-).
    18.10.2013 08:37 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Arduino + GSM shield + 3,2"" LCD TFT = ano moznosti jsou velmi omezene a jsem linej ale volat z toho jde a to ze semi obcas nekdo nedovola mne netrapi :)
    18.10.2013 13:49 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Tzn. idealni pro firmy ze? :-D
    18.10.2013 14:12 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    samozrejme, vyrazne snizi naklady na volani :)
    18.10.2013 18:36 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    I obrat firmy se tim urcite snizi takze pak firma usetri za ucetni....same vyhody :-D
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    Max avatar 19.10.2013 11:25 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Když se to převede do reálu, tak neušetří. Je to jednoduše tím, že se platí nějaký paušál, který překračuje jen pár ojedinělých jedinců, zbytek se vejde do volných minut, sms, dat.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    18.10.2013 11:04 Veterán
    Rozbalit Rozbalit vše Perfektní článek
    Děkuji za článek, který jen něco nekomentuje po pár dnech zkoušení. Dlouhodobá praxe je k nezaplacení a přivítal bych další články, kde autor bude mít zkušenosti s různými zařízeními - programy a jejich nasazením ve větších firmách.
    18.10.2013 14:35 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    CalDAV a CardDAV — používám CalDAV-Sync a CardDAV-Sync, jedno je zdarma, druhé stojí cca 60 Kč (už si přesně nepamatuju kolik) s tím, že po dokončení vývoje bude taky zdarma. Používám právě tyhle, abych se vyhnul Exchange a problémů s ním. U IMAPu jsem (s výjimkou IMAPu pro Google Mail, kde je ale problém i v jiných IMAP klientech, takže je to nejspíš chyba Googlu) na problémy se synchronizací nenarazil.

    Proxy — u BYOD běžný problém vždy a všude. Použijte transparentní proxy a HTTPS filtrujte přímo na firewallu.
    Max avatar 19.10.2013 11:33 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    CalDAV-Sync a CardDAV-Sync jsem samozřejmě už na několika místech nasazoval (vše zaplaceno).
    Sync s Exchange vnímám jako bezproblémový a určitě bych řekl, že asi i šetrnější na baterii oproti jedné app, co syncuje s imapem, další, co syncuje kalendář apod. (aspoň teda v případě, kdy chci mít všechno hned, jakoukoli změnu projevenou během chvilky a né během minut, nebo hodin)
    Problém se syncem taky nebyl u všech lidí, ale jen u určitých romek v určitých případech. Rozhodně nejsou výše popsané problémy problémy všech výrobců a všech romek. Je to jen soupis toho, co se za ty roky muselo řešit a někdy to byla opravdu pakárna :-/.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.10.2013 11:14 jsitrapak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Zajímavé výsledky ankety, potvrzuje to, že uživatelé Apple gadgetů jsou nejspokojenější a Androiďáci se trápí a tajně na chtějí přejít, kompenzujíce to nadávkami.
    Max avatar 19.10.2013 11:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Pravdou je, že Android se rozjížděl v době, kdy už to měl Apple rozjetý a nerozjel se úplně ve stable verzi.
    Dalším problém jsou nekvalitní přeplácané romky výrobců, nekvalitní support (aktualizace) apod. Existují výjimky, jako třeba zmíněné MIUI, ale ty jsou jen okrajovou částí a nikdy se taková věc asi nedostane mezi top výrobce telefonů :-/ (nikdy však neříkej nikdy :) ).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.10.2013 20:14 krut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Androidu by prospelo keby sa nehral na open source / freedom resp. ideologiu ale cisto len kapitalizmus resp. premiove produkty / services.
    21.10.2013 09:50 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Nový Android s qwerty jsem řešil teď nedávno - můj HTC ChaCha už byl na cestě do křemíkového nebe (totálně crashla baterka, do toho začala blbnout i ta klávesnice, ... jinak hw defakto stejný jako Desire Z, jen je to layout jako black berry). V pátek večer jsem si přitáhl domů Samsung Galaxy S Relay a jsem z toho poměrně nadšený. Chová se to velice svižně, klávesnice sice není z nejlepších, ale dá se na ní psát v pohodě. Nicméně na nějaké obsáhlejší hodnocení je ještě brzo :) a na služební telefon je asi nevýhoda, že tohle nejde v evropě koupit a musí se nechat poslat z usa...
    mca avatar 21.10.2013 20:20 mca | skóre: 17 | blog: keep_walking | Lévis, Québec City
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zkušenosti : Android a iPhone ve firemním prostředí
    Kdyz to tak ctu, jsem strasne rad, ze fungujeme jen na BlackBerry a na soukrome telefony se kasle. Sam mam HTC One a drive SG3, ackoliv porad primarnim zustava starsi BlackBerry Bold 9900 - nic lepsiho pro pracovni otravovadlo neni a s klavesnici. Insfrastrukturu v cele s BB EServers. Cisco Cius jsou postupem casu vyrazovany a zatim to vypada tak, ze se BB budeme jeste par let drzet, stejne jako IBM Lotus Domino. At maji spousty chyb, jsou porad zlate a proste funguji spolehlive i s nove zavedenym standardem SVoIP + IPSEC. Mensi vytku si snad zaslouzi jen problemovost se Symantec (DLP) pro BB.

    Treba nove Q10 jsou vyborne stroje i pro "moncicaky", kteri potrebuji matlatko a ukojeni tuzby stat se zbozim vyrabeneho prostredictvim socialni site. Q10 bude nas novy standard a protoze tady se snad jede na BB od zacatku, tak se na tom nic nezmeni. I kdyz odchod od IBM/Lenovo/Cisco k HP byl pomerne rychly (hold $) a po necelem roce nam menili i ThinkPady za Elitebook.
    "Hloupe dotazy posiluji kolektiv... ostatnim v tu chvili stoupne sebevedomi"

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.