abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 47
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 880 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    Luk avatar 23.6.2009 21:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Žádné vyjebávání s pracákem. Sbírat odpadky z příkopů nebo zametat ulice může i protřelý kriminálník ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bluebear avatar 23.6.2009 22:09 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    A spolu s protřelými kriminálníky také absolventi vysokých škol technického směru, kterým pracák nedokáže najít zaměstnání, a než je najde nějaká firma, tak budou pár týdnů či měsíců hezky kopat kanály...

    Obávám se, že to by byl další ošklivý signál (po civilní službě), že v naší zemi není o kvalifikované lidi zájem.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Luk avatar 23.6.2009 23:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    absolventi vysokých škol technického směru, kterým pracák nedokáže najít zaměstnání, a než je najde nějaká firma, tak budou pár týdnů či měsíců hezky kopat kanály...
    Že jim pracák nedokáže najít zaměstnání je druhá věc, ale jít kopak kanály považuji za lepší volbu, než jen vyplácet podporu. Někdo sice považuje za normální, nechat se živit od jiných, přestože je nějaká práce k dispozici. Nicméně já to za dobré nepovažuji, dělat jakoukoli běžnou práci je lepší než nedělat nic (v rámci brigád jsem kdysi dělal například i vrátného nebo stěhováka, klidně bych některou z těchto prací dělal znovu, pokud by lepší práce nebyla).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    23.6.2009 23:16 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Ačkoli jsem nikdy na pracáku nebyl (respektive byl asi 3× v celkové delce tuším necelý týden v kuse po součtu, neboť jsem se tam automaticky hlásil po každém zaměstnání) je tu jiný problém.

    Problém není kopat kanály ani jiná práce. Problém je ten, že v okamžiku, kdy nějakou takovou práci přes pracák přijmete, byť s doktorátem, nikdy už jinou práci nedostanete od pracáku a budete povinni jí přijmout.

    Dobře vím, že když jsem se hlásil, měl jsem problém s tím, že mi byly okamžitě (tedy první den po příchodu na pracáku nabízeny práce typu poštovní doručovatel, či prodavač v drogerii. Jako povinnost se tam hlásit, jinak přijdu o podporu. Většinou jsem to zahazoval a za pár dní se přišel hlásit s potvrzením práce, kterou jsem si sehnal jinde. A z jiných stran vím, že jakmile jednou takovou práci přijmete, pracák zapomenete na to, že jste vysokoškolák a začne vám i příště takové práce nabízet opět a jenom tyto.

    Jinak jako mladší jsem si vyzkoušel leccos. I toho doručovatele, prodavače v drogerii, vedoucího prodejny, a neuškodilo mi to. Nicméně přístup pracáku není ok. Naštěstí jsem pracák nikdy nepotřeboval a hlásil jsem se tam jenom proto, abych za těch pár dní, než něco najdu jsem nemusel doplácet soc. a zdrav. ze svého.

    Mimochodem, před cca deseti lety mi přišla domů složka, že dlužím za nedoplatky soc. pojištění i s penále přes 20 tisíc korun (hodnota dnešních přes sto tisíc korun)- Hrklo ve mě a otevřel jsem jí, a tam byly nedoplatky za dobu, kdy jsem studoval, za dobu, kdy jsem byl na civilce, atd. Tak jsem přišel na sociálku, a oni to po mě chtěli doložit. A já říkám, to těžko, protože jsem se mezitím třikrát přestěhoval, a než bych dal vše dohromady, jistě půl roku uplyne.

    Ona je to sranda.

    23.6.2009 23:49 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Tady spis jde o to, ze DOKUD si nenajde praci, tak by nezamestnani meli "za podporu" delat ruzne verejne prospesne prace - i treba jenom 10-20 hodin tydne. Ne jako zamestnani, ale aby byli motivovani praci aktivne hledat a take aby stat jim nedaval prachy za "sezeni na prdeli". Tot alespon teorie, pochybuju ze s predpokladanym vysledkem voleb se toto nekdy v nejblizsi petiletce zavede.

    A mimochodem - co je to za vysokoskolaka, co ceka, co mu pracak nabidne??? Snad od toho mas vejsku, abys byl schopen pracovat aktivne samostatne - tzn. prochazet inzeraty, obvolavat potencionalni zamestnavatele apod apod.

     

    24.6.2009 00:43 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    > DOKUD si nenajde praci, tak by nezamestnani meli "za podporu" delat ruzne verejne prospesne prace

    Proc by v takovem pripade je nemel zadavatel tech praci rovnou zamestnat (treba jen na dohodu o pracovni cinnosti)?

    24.6.2009 00:58 Abraxis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Vsak v podstate by melo jit o druh zamestnani - kdy je zamestnavatelem stat a mzdou je podpora v nezamestnanosti. Dohoda neni uplne vhodna, protoze se to musi danit apod apod. - idealni tenhle specialni druh prace a socialnich davek resit v nejakem zjednodusenem rizeni. Nicmene to je fakt teorie - AFAIK soucasny socialni system neumoznuje podminovat davky v nezamestnanosti vykonem verejne prospesne prace.

     

    24.6.2009 07:21 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Nezavede se to, to mate pravdu, z ideologickych duvodu, protoze to neni dost trzni.

    Ja osobne bych byl pro to, aby existoval statni podnik, ktery by nejak zamestnal vsechny nezamestnane (lepe receno ty na podpore), za normalni plat. To by bylo totiz presne to, co rikate vy. A melo by to jeste jednu vyhodu - fungovalo by to jako takovy Keynesiansky setrvacnik na ochranu pred recesi - pokud by nezamestnanost stoupala, tento podnik by expandoval a pusobil tak proti poklesu ekonomiky.

    Jenze, jak rikam, neni to pruchozi z ideologickych duvodu, protoze aby stat opravoval napr. infrastrukturu pomoci statniho podniku, to se dnes zkratka nenosi. Misto toho to politici radeji soupnou nejakym kamaradum v soukrome firme, za poradnou marzi.

    24.6.2009 09:02 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Hezká myšlenka, ale co by ti lidé konkrétně dělali? A jaká by byla jejich výkonnost, když by v podstatě nemohli být propuštěni? Jinak si myslím, že je správné, aby dlouhodobě nezaměstnaní prováděli veřejně prospěšné práce.

    24.6.2009 10:26 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    No, to prave zastanci neoliberalni trzni doktriny vychazeji z predpokladu, ze lze vzdy vsechny smysluplne zamestnat. Pokud soukromy sektor muze principialne zamestnat vsechny, pak to muze udelat i stat. Ja osobne si myslim, ze to nejde, a ze jedinym resenim do budoucna bude zkratit pracovni dobu.

    Ale konkretne k vasi otazce - ja bych je nechal opravovat a rozvijet infrastrukturu - tzn. silnice, elektricke, vodovodni a komunikacni site, a opravovat statem vlastnene budovy (jako skoly, nemocnice a podobne). To je take duvod, proc si myslim, ze by to neproslo - protoze to dnes delaji soukrome firmy a uctuji si za to dost navic. A urcite existuji dalsi sluzby, ktere stat dela, a kde by se lide navic mohli hodit. Lidi s nedostatecnymi znalostmi bych rekvalifikoval. Nakonec, cast tech lidi bych zamestnal v armade.

    24.6.2009 10:58 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    No, to prave zastanci neoliberalni trzni doktriny vychazeji z predpokladu, ze lze vzdy vsechny smysluplne zamestnat.

    Opravdu tohle někdo tvrdí? Určitá míra nezaměstnanosti bude vždy. Někteří lidé programově nepracují, další si práci momentálně hledají a někteří zase umí jen to, po čem není poptávka.

    Ale konkretne k vasi otazce - ja bych je nechal opravovat a rozvijet infrastrukturu - tzn. silnice, elektricke, vodovodni a komunikacni site, a opravovat statem vlastnene budovy (jako skoly, nemocnice a podobne).

    Tímto ale pouze přesunete lidi, kteří dnes pracují v soukromých firmách (a tedy nejsou nezaměstnaní) do státní firmy. Těch půl milionu nezaměstnaných tady zůstává. Dejme tomu, že státní firma bude pracovat levněji a tím pádem bude stát moci za stejné peníze nakoupit víc práce a přijmout nějaké další nezaměstnané, ale kolik jich bude? A co nezaměstnaní, kteří nemohou stavět silnice a budovy (ženy, starší lidé atd.)?

    Nakonec, cast tech lidi bych zamestnal v armade.

    Nechápe základní principy. Nejdřív musí lidé v soukromém sektoru vydělat peníze a zaplatit daně. Z těchto daní se potom zaplatí armáda, policie, úředníci atd. Naopak to nejde, nebo jen krátkodobě. Když naženeme nezaměstnané do armády, tak to skončí krachem nebo válkou.

     

     

    24.6.2009 12:46 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Ano tvrdi, ale ten argument je trochu komplikovanejsi. Axiom zni, ze kazdy si muze najit praci. Trivialni dusledek je, ze lze vsechny smysluplne zamestnat. A protoze vnimavejsim neoliberalum neuslo, ze nezamestnani tu s nami jsou at se deje co se deje, vysvetluji jejich existenci tak, ze programove nechteji pracovat. Takze plna zamestnanost je mozna, akorat by nam to lidi nesmeli kazit a tolik se flakat. Ergo variace na klasicke "system je skvely, jenom lidi je potreba vymenit".

    Jak by se presouvali lidi ze soukromych firem do statni? Navrh znel zamestnat ty, kteri v zadne firme nepracuji.

    24.6.2009 12:49 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    No, to prave zastanci neoliberalni trzni doktriny vychazeji z predpokladu, ze lze vzdy vsechny smysluplne zamestnat.

    Opravdu tohle někdo tvrdí? Určitá míra nezaměstnanosti bude vždy. Někteří lidé programově nepracují, další si práci momentálně hledají a někteří zase umí jen to, po čem není poptávka.

    Ano, rika se tomu Sayuv zakon (tedy ten rika, ze neexistuje ten 3. druh nezamestnanosti, ktery uvadite). Jeste podotknu, ze lidi, kteri programove nepracuji je mezi nezamestnanymi relativne dost male procento, a nejsou technicky vzato nezamestnani (myslim, ze ekonomie definuje nezamestnanost jako stav, kdy ten clovek pracovat chce). Podobne ti, co zrovna praci hledaji (a brzy ji najdou) nejsou striktne vzato nezamestnani - to jsou proste jen urcite transakcni naklady na trh prace.

    Tímto ale pouze přesunete lidi, kteří dnes pracují v soukromých firmách (a tedy nejsou nezaměstnaní) do státní firmy. Těch půl milionu nezaměstnaných tady zůstává.

    Takhle, za predpokladu, ze lze kazdeho zamestnat, je nezamestnanost dana jenom tim, ze neexistuji soukrome firmy ochotne ty lidi zamestnat. Pak jejich roli muze sehrat stat. Ja bych daval prednost tomu, aby je zamestnaly soukrome firmy, ale kdyz to nesvedou (at uz z jakehokoli duvodu), co pak? Pokud ti lide maji nedostatecnou/spatnou kvalifikaci, lze je "zamestnat" tim, ze se budou neco ucit. Pokud ve spolecnosti neni dost smysluplne prace pro vsechny lidi, pak je jedina cesta - snizit delku pracovni doby. To je proste fakt, a casem tomuto problemu budeme jako spolecnost celit vic a vic.

    24.6.2009 13:12 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Takhle, za predpokladu, ze lze kazdeho zamestnat, je nezamestnanost dana jenom tim, ze neexistuji soukrome firmy ochotne ty lidi zamestnat. Pak jejich roli muze sehrat stat.

    Nyní provádějí stavbu silnic soukromé firmy. Pokud založím státní firmu, která bude stavět silnice místo nich, tak tyto firmy zkrachují a jejich zaměstnanci přejdou do té státní, kde budou dělat tu samou práci. Tím jsem přesunul zaměstnané lidi ze soukromé fimy do státní, ale nevyřešil jsem problém současných nezaměstnaných.

    Pokud ti lide maji nedostatecnou/spatnou kvalifikaci, lze je "zamestnat" tim, ze se budou neco ucit.

    Nic proti tomu, ale ti lidé se musí učit něco, co následně využijí. Pokud se budou učit jen aby se učili, je to vyhazování státních peněz. Jediný, kdo na tom vydělá, jsou firmy, které si ÚP najme na takováto školení k ničemu.

    Pokud ve spolecnosti neni dost smysluplne prace pro vsechny lidi, pak je jedina cesta - snizit delku pracovni doby. To je proste fakt, a casem tomuto problemu budeme jako spolecnost celit vic a vic.

    Možná na tom něco je a v budoucnu bude mít víkend tři dny, ale ve Francii před časem zkrátili pracovní týden a k ničemu to nebylo.

     

    24.6.2009 14:07 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    A jak rychle :-) A opravy? Uzavrene zatravnene useky na dalnici ...

    JiK avatar 24.6.2009 17:59 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Pokud ve spolecnosti neni dost smysluplne prace pro vsechny lidi, pak je jedina cesta - snizit delku pracovni doby. To je proste fakt, a casem tomuto problemu budeme jako spolecnost celit vic a vic.

    Možná na tom něco je a v budoucnu bude mít víkend tři dny, ale ve Francii před časem zkrátili pracovní týden a k ničemu to nebylo.
    K nicemu jim to nebylo? To preci neni pravda, pomohlo to. Vysvetlim. Kdyz si francouzsti soudruzi zaridili aby delali jen 4 dny v tydnu, ale donutili ty hnusne podnikatelske tyrany, aby jim platili stejne jako za pet dni, bylo kazde zbozi co vyrobili trochu drazsi, asi tak o petinu. Prestoze bylo nekunkurence schopne jiz predtim, ted podrazilo, takze se ho vyvezlo a prodalo asi tak o petinu min. Takze nasledovala stavka, dalsi zvyseni platu a vydupani nejake Evropske ci statni dotace. No a vzhledem k tomu, ze na to jejich stat jiz leta nema, muze treba vyvezt nejake dluhopisy, a donutit tak hloupe cinany, co pracuji 6 dni v tydnu, aby (nenavratne) pujcili francouzskym soudruhum na jejich blahobyt. Neni to krasa?
    24.6.2009 19:32 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Zase jste to vystihl naprosto presne, pane JiKu. Francie je uz deset let v totalnim rozkladu, jeji predrazene nekvalitni vyrobky si nikdo nekupuje, nic se tam nevyrabi, prumysl prakticky neexistuje a na zivobyti si pujcuji od sikmoocku. To je primem kontrastu s vyvojem v Ameru, kde se podobne komunisticke silenosti nedopustili a jak jim panecku ekonomika slape, cinan si u nich s dluhopisama ani neskrtne. No ale sam jiste vite z prvni ruky, ze v kapitalistickem RaJi je momentalne den ode dne lepe, tak co bych vam vypravel. Konecne vitezstvi kapitalismu je na dosah! A pak at si zabozrouti treba puknou vzteky.

    JiK avatar 24.6.2009 20:56 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Myslim, ze rozezrany, lenivy a zpitomely "zapad" pujde do riti v jednom bloku, US stejne jako EU, ktere je o krok napred. Jen ve Francii se u toho jeste bude provadet zenska obrizka, mlaceni hlavou do podlahy v mesite, podrezavani zidu a jine kratochvile, kterymi nas multikulturne obohacuje islam.
    Konecne vitezstvi kapitalismu je na dosah!
    Kdepak, ten prohral po odchodu Reagana a baronky Thatcher, asi tak den potom, co bolsevici vzdali studenou valkou, propustili sve otroky a satelity a hodili rucnik do ringu. Tim, ze zmizel nepritel, zdivoceli vsichni levicaci na "zapade" a zacli hromadne oblbovat sve spoluobcany tim, na co vse maji mit NAROK, zejmena nepracuji-li vubec. Pak je preci jiste povinnosti ostatnich zaplatit jim to. Proc? Tim, ze zmizela zivouci ukazka, kam to vede, se vyrazne zvysila sance, ze jim netahla, flakaci a idioti uveri. A uverili. Netrvalo to ani 20 let.

    A pokud potom jeste kapitalismus kopal, tak posledni ranu mu dali Clintonovci a ostatni hledaci tretich cest, kteri vsem vysvetlili, ze KAZDY ma mit narok, pravo, mit dum s bazenem a 2 auta, a kdyby ho banka nahodou chtela diskriminovat, tim, ze to po nem bude chtit dluh splatit, nebo aspon predem prokazat, ze jej aspon teoreticky splatit muze, i kdyz nic neumi, a pohybuje se mezi socialkou, kriminalem a cernoskym community centrem, bude to ze strany banky povazovano ne za znamku zdraveho rozumu, ale za osklivy rasismus a diskriminaci a proto na takovou zlou banku postvou Acorn, progresivni nevladni organizace a nakonec i federalni regulatory.

    Kapitalismus byl za zivota Vanderbilta, J.P. Morgana, Rockefellera, Westinghouse, Edisona, DuPonta, Siemense, Forda a ostatnich legend. Od te doby je jen hard nebo soft verze socialismu se statem, ktery se o obcany stara jako starostliva maticka a odnaucuje je pracovitosti, skromnosti a odpovednosti. V dobach recese a krize, kdy klesaly ceny, byli trhem automaticky odmeneni ti sporivi a zodpovedni, co si za usetrene penize mohli za dobrou cenu nakoupit ci investovat. Dnes je cilem jen zvyhodneni dluzniku, parazitu a nezodpovednych flinku, kterym se plati jejich rozezrane hypoteky z dani tech zodpovednych. Jakoupak zpravu tim soudruh Hussein Obama asitak posle lidu?

    Proc mam platit hypoteku na luxusni dum za rozezraneho souseda, ktery si vzal dluh a nechce ho platit? Proc mi stat bere penize, za ktere jsem mohl vzit na dovolenou sveho syna, aby za to poslal na dovolenou syna od souseda?

    25.6.2009 10:17 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Zachran souseda, zachranis kapitalismus! (I kdyz ted uz je nejspis pozde.)

    Ten soused se totiz neodporouci sam, vezme s sebou penzijni fondy, pojistovny, banky, v dalsim sledu tovarny, obchodniky a prodejce, ... A pokud nemate par akru urodne pudy s vlastni studnou, tak pujdete do prdele s nim. Myslim, ze z vaseho snu o odmenovani sporivych budete velice drsne probuzen.

    Je velmi inspirativni sledovat vas myslenkovy vyvoj. Pred tremi roky vam jen svitila ocicka pri popisovani dejinnych uspechu zaoceanskeho vrcholu lidske civilizace, dnes je zminka o tom, ze poslednich dvacet let skryte budovali socialismus, pouhym konstatovanim zjevneho faktu. Treba pozdeji dojde na chruscovovske svrzeni kultu herce a baronky sokujicim odhalenim, ze na dnesni problemy se zacalo zadelavat za jejich vlad. Ale nepredbihejme.

    24.6.2009 09:50 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    On už tady totiž takový státník podnik byl za minulého režimu, a přivedl hospodářství celé země (resp. celého východního bloku) na buben. Takže důvod, proč se to dnes nepraktikuje, není ideologický, ale prostě se to v praxi velmi neosvědčilo.
    24.6.2009 10:35 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    No jo, jak rikam, ideologicke duvody. Minuly rezim privedl na mizinu jeho vladci - mozna vam uslo, ze byl totalitni.

    Ja osobne nevidim prilis velkeho rozdilu mezi akciovou spolecnosti, ktera je rizena mnoha ruznymi lidmi za ucelem maximalniho zisku, a mezi statnim podnikem (ktery by take mohl byt rizen demokraticky obcany, bohuzel to tak dnes neni) za ucelem plne zamestnanosti.

    A pokud jste z principu proti plne zamestnanosti, co chcete tedy delat? Muzeme tem lidem dat socialni davky (ale to pak uz je uzitecnejsi, aby aspon neco delali), a nebo je muzeme nechat napospas osudu, aby kradli a sirili nemoci (o neuzitecnosti techto jevu snad nikdo nepochybuje).

    24.6.2009 11:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    No jo, jak rikam, ideologicke duvody. Minuly rezim privedl na mizinu jeho vladci - mozna vam uslo, ze byl totalitni.
    Jenže na mizinu ho přivedlo právě to hospodaření, kdy bylo možné nic nedělat a přesto pobírat plat. Nezdá se, že by totalitní společnosti, které využívají otrocké práce, nějak neprosperovaly.
    Ja osobne nevidim prilis velkeho rozdilu mezi akciovou spolecnosti, ktera je rizena mnoha ruznymi lidmi za ucelem maximalniho zisku, a mezi statnim podnikem (ktery by take mohl byt rizen demokraticky obcany, bohuzel to tak dnes neni) za ucelem plne zamestnanosti.
    Jeden "drobný" rozdíl tu je. Ta akciová společnost musí produkovat něco, co ostatní chtějí, aby to s nimi mohla směňovat. Takže když jedna akciovka bude vyrábět chleba a druhá mléko, vzájemně si část své produkce vymění a všichni mají co jíst a pít. Zatímco onen státní podnik podle vašeho vzoru nemusí dělat nic – a když budou všichni zaměstnaní v tom státním podniku, nemusí dělat nikdo nic. Jenže pak nebude chleba ani mléko a všichni umřou hlady. Pokud v tmo státním podniku nezaměstnáte všechny, ale jen někoho, a těm budete dávat za nic to, co vyrobí ostatní, je otázka, jak dlouho to bude ostatní bavit. V nějaké omezené míře ano, jistá solidarita existuje, ale není bezbřehá – a už dnes jsme zřejmě na hranici toho, co je ochotná tahle společnost tolerovat.

    Zapomínáte totiž, že stát nemá vlastní peníze, ale má pouze to, co vybere od lidí.
    A pokud jste z principu proti plne zamestnanosti, co chcete tedy delat?
    Nejsem z principu proti plné zaměstnanosti, jsem proti takovému „zaměstnávání“, kde „zaměstnaný“ nic nedělá, ale plat pobírá.

    Jsem pro, aby příjem podpory v nezaměstnanosti byl motivován veřejně prospěšnými pracemi, ale to znamená třeba rozdělení na sociální dávky (existenční minimum) a podporu v nezaměstnanosti vázanou na veřejně prospěšné práce. A taky třeba podporu částečných úvazků, sezonních zaměstnání apod. Ale tabulková plná zaměstnanost, která znamená, že každý může pobírat peníze za nic, nic nevyřeší.
    24.6.2009 11:23 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Zapomínáte totiž, že stát nemá vlastní peníze, ale má pouze to, co vybere od lidí...

    :-)

    jsem proti takovému „zaměstnávání“, kde „zaměstnaný“ nic nedělá, ale plat pobírá...

    :-)

    sem pro, aby příjem podpory v nezaměstnanosti byl motivován veřejně prospěšnými pracemi..

    :-)

    Ok, zasmali jsme se, pobavili. Ale jinak je to silene, kdyz to tak clovek cte.

    24.6.2009 14:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Co je na tom směšného? To první je fakt, s tím druhým nemusíte souhlasit, ale společnost, kde se nezanedbatelné množství lidí poveze a ostatní na ně budou makat nemůže fungovat. S tím třetím souhlasit nemusíte, ale bylo by rozumné mít ten nesouhlas něčím podložen.
    24.6.2009 17:04 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Zapomínáte totiž, že takovy poradce v oboru informatiky a informačních systémů nemá vlastní peníze, ale má pouze to, co vybere od lidí...

    24.6.2009 19:39 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Ale takovému poradci lidé ty peníze dávají dobrovolně, zatímco stát si je vybírá násilím.
    make menuconfig, not war!
    24.6.2009 19:55 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Pravdu dite, i pokud poradci nezaplatim, nijak na mne penize nebude vymahat, rozhodne ne nasilim. A je uplne nemyslitelne, aby si na to zjednal napr. utlacovatelsky stat.
    24.6.2009 20:41 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jste mimo. Když nemáte na poradce, tak si ho nenajmete.
    make menuconfig, not war!
    24.6.2009 20:49 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Jste mimo. Kdyz se vam tady nelibi, tak se odstehujte.

    24.6.2009 21:18 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    WTF? Kde jste zjistil, že se mi tu nelíbí? Takhle otevřeně někomu podsouvat něco, co neřekl, to je docela silná káva.
    make menuconfig, not war!
    24.6.2009 21:49 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    WTF? Kde jste zjistil, že se nemam na poradce? Takhle otevřeně někomu podsouvat něco, co neřekl, to je docela silná káva.

    La pardon, netusil jsem, ze jste masochista. Ale kdyz se vyzivate v tom, ze vam nekdo nasilim odebira penize, tak potom nechapu, co jste prve chtel rici... leda ze to byl podpurny argument a ja ho spatne vyhodnotil.

    25.6.2009 15:48 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Státní občanství si bohužel člověk nevybírá, na rozdíl od služeb typu poradce v oboru informatiky a informačních systémů. Narodil jsem se v Česku, mám tu rodinu, přátele, práci… Typický vendor lock-in, jenže oproti závislosti například na Windows jsem si ho nevybral sám a nemůžu za něj, prostě jsem byl porozen v blbé geografické lokaci. A daně platit musím.
    make menuconfig, not war!
    25.6.2009 08:29 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jenže ten poradce za to poskytuje nějakou protihodnotu. Stát ale ne – to je přímo v definici daně, že za ni (přímo) stát zpět plátci nic neposkytuje.

    Pokud si to s penězi špatně představujete, představujte si to pouze na hodnotách. Lidé vyrábějí nějaké hodnoty, a trh nebo peníze slouží jenom k jejich snadnějšímu vyměňování. Stát ale ty hodnoty nevyrábí, jenom je přerozděluje. Takže pokaždé, když tvrdíte, že stát něco někomu dá, je taky potřeba řešit, kde to vezme.
    25.6.2009 09:13 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    "... to je přímo v definici daně, že za ni (přímo) stát zpět plátci nic neposkytuje."

    A proto si kazdy postavi sou soukromou armadicku, policii, bude si stavet sve vlastni silnice, zakoupi si svou nemocnici, bude si vzdelavat deti, ... :-)  Ale nebude muset platit dane.

    25.6.2009 09:32 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    přímo, 2. význam
    25.6.2009 09:45 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Tuto logiku lze aplikovat i na poradce, ktery vlastne prerozdeluje penize od zakazniku panu domacimu, elektrarne, prodejci tuzek, atd., ale primo zadnou protihodnotu neposkytuje.

    Sice je to neoliberalni sen, aby se statni aparat sestaval z jednoho cloveka, ktery bude vypisovat seky soukromym firmam, ale zatim tak pokrokovi nejsme, takze vasemu tvrzeni, ze stat pouze prerozdeluje, a zadne hodnoty neprodukuje, se lze jen zasmat. BRW, ze se ti Somalci ale maji, kdyz nejsou obtezovani prerozdelovaci cernou dirou, co?

    25.6.2009 10:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    V tom případě nechápu, proč si někdo toho poradce najímá, když od něj nic nezíská. Přerozdělování státu žádné hodnoty neprodukuje, pouze dokáže nějaké již vyprodukované hodnoty ušetřit. Možná si to ale pletete s tím, že stát zároveň vystupuje jako „podnikatelský“ subjekt – třeba ta stavba silnic, zdravotní péče, školství apod. Ale těžko si představit, že by si na tomhle dokázal vydělat tolik, aby z toho pak mohl rozdávat peníze povinně zaměstnaným. Kdyby to dokázal, bude mít určitě spousta komerčních firem zájem poskytovat tytéž služby a levněji. Leda že by stát podnikání v tomto oboru zakázal, pak už ale opět využívá své moci a to, že v daném oboru stát vydělá, by byla jenom jiná forma zdanění.
    25.6.2009 10:56 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Svet je plny zahad. Ja zas nechapu, proc se tak mucite a zustavate tady, kdyz vam stat sebere 1/3 - 1/2 penez a nic od nej neziskate.

    Treba soukrome firmy nemaji zajem poskytovat tyto sluzby proto, ze se jim velice spatne kasiruji vynosy rozlozene do dlouheho obdobi a na celou spolecnost? Druhy problem je donutit je, aby poskytovali tytez (nebo lepsi) sluzby levneji.

    25.6.2009 12:08 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Nějaké příklady z praxe by nebyly?
    25.6.2009 20:21 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Staci se podivat do zeme zaslibene, kde to dotahli nejdal. Americke zdravotnictvi je povestne. Nebo outsourcing armady v Iraku a Afghanistanu taky stoji za to.
    25.6.2009 20:31 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    A to je příklad čeho? Toho, jak někdo někomu zaplatí za práci, a pak se spokojí s tím, když se výsledku nedočká? Nebo snad neochoty investovat na delší období? Nebo dokonce příklad větší efektivity státního podniku oproti soukromé firmě? Možná by pomohlo, kdybyste byl konkrétnější. Třeba „české zdravotnictví, které je prakticky státní, je oproti tomu americkému soukromému velmi efektivní a zatímco v americkém zdravotnictví je možné utopit libovolně vysoký rozpočet, to české patří k nejlevnějším na světě“.
    25.6.2009 12:29 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Svet je plny zahad. Ja zas nechapu, proc se tak mucite a zustavate tady, kdyz vam stat sebere 1/3 - 1/2 penez a nic od nej neziskate.

    Ve skutečnosti nám stát bere podstatně víc. Už při výplatě stát sebere zaměstnanci takových 45% (zdravotní, sociální, daň, plus to, co údajně platí zaměstnavatel). Další peníze odtečou na DPH (většinou 19%), spotřební dani a spoustě dalších poplatků. Takže bych to viděl, že erár si vezme nejméně dvě třetiny. Nějaké služby sice poskytuje, ale v mizerné kvalitě. Bohužel, jinde to není o moc lepší.

    25.6.2009 20:29 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Bohužel, jinde to není o moc lepší.

    Zajimavy postreh. Z jineho soudku: myslite, ze to, ze AMD & Intel masove neprodavaji procesory velikosti krabicky od sirek napajene tuzkovou baterkou s vykonem 10^100 FLOPS je dusledkem jejich naproste neschopnosti, nebo to ma nejake objektivni duvody, pro ktere se neceho takoveho hned tak nedockame?

    26.6.2009 08:24 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Pokud zůstaneme u daňových systémů, tak máme objektivní příčiny i naprostou neschopnost. Objektivní příčinou je především stárnutí populace, což vytváří tlak na důchodové a zdravotní systémy. Zbytek je ovšem naprostá neschopnost tento problém řešit a naopak schopnost celý problém ještě zhoršovat. Dobře si pamatuji, jak před více než 10 lety poslanec Volák opakovaně varoval, že stávající důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný. Všichni se mu vysmáli, že zdroje tu jsou. Připočtěme naivní představy, že všichni, včetně notorických flákačů, mají nárok na slušný životní standard, nárůst byrokracie, neúspěšný pokud o omlazení společnosti importem problematických imigrantů, a máme tu velmi neradostné vyhlídky pro celou Evropu.

    24.6.2009 17:40 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Co je na tom směšného?

    Zadny stat na svete (snad s vyjimkou Kuvajtu a par dalsich) nevyjde s tim co vybere, vsechny jsou zadluzene a ted pozor - ty dluhy se nebudou splacet! - protoze to uz vubec neni mozne.

    Ve statnich institucich sedi statisice lidi, kteri nic nedelaji a presto pobiraji plat.

    Podpora v nezamestnanosti neni nic jineho nez vyplata premie v pripade pojistne udalosti.

    24.6.2009 19:57 davadu | blog: davadu | Uherské Hradiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Ono to není možné hlavně z toho důvodu, že finanční systém je naprosto mimo realitu. Hezký rozbor jsem viděl u jedné přednášky Andrease Clause ohledně věci zvané fyzická ekonomika (pozor, má to hodinu a půl, ale má to české titulky) . S některými věcmi souhlasím, některé jsou vhodné k zamyšlení. :)

    Ve státních institucích na druhou stranu sedí statisíce lidí jen z toho důvodu, že je "in" stěhovat výrobu dopryč a ti lidé jaksi nemají co jiného na práci. A tím pádem se zvyšuje byrokracie, aby bylo jakože vidět, že ti lidé nedostávají peníze úplně za prd. :)

     

    25.6.2009 08:24 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Zadny stat na svete (snad s vyjimkou Kuvajtu a par dalsich) nevyjde s tim co vybere, vsechny jsou zadluzene a ted pozor - ty dluhy se nebudou splacet! - protoze to uz vubec neni mozne.
    Stát není jen tak obyčejná firma, takže splácení svých dluhů, pokud je jejich dostatečný podíl v domácí měně, dokáže celkem snadno zařídit. Ony sice centrální banky mají být nezávislé, ale ona už se určitě najde nějaká klička, jak „v zájmu protikrizových opatření“ tu nezávislost omezit a zvýšit inflaci. Pravda, třeba v eurozóně už to tak snadné není, protože tam nemůže inflace Eura v jednom státě být moc odlišná od jeho inflace ve státě jiném. Také proto jsou tam limity na zadluženost státu, protože tam by takovéhle řešení dluhu inflací zaplatili hlavně všechny ostatní státy eurozóny.
    JiK avatar 25.6.2009 14:21 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Pravda, třeba v eurozóně už to tak snadné není, protože tam nemůže inflace Eura v jednom státě být moc odlišná od jeho inflace ve státě jiném. Také proto jsou tam limity na zadluženost státu, protože tam by takovéhle řešení dluhu inflací zaplatili hlavně všechny ostatní státy eurozóny.
    Myslis ty limity, co na ne vic nez polovina zucastnenych zemi sere, a nejokazaleji je beztrestne ignoruji prave ty nejvetsi zeme? Pozn. Data jsou z roku 2006, ted bude situace nasobne horsi, asi bude docela vyzva najit aspon 3 zeme eurozony, ktera je neporusuji....
    24.6.2009 13:05 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Nikde jsem nepsal o tom, ze by lide pobirali plat za nicnedelani. Psal jsem o tom, ze by jim stat dal praci (a pokud by byli bezdomovci, i bydleni).

    K otazce, jestli si to ostatni obcane nechaji libit a jestli budou solidarni - oni nakonec budou, protoze to co navrhuji je ta nejlepsi moznost (jak uz take popsal Luk na zacatku teto diskuse).

    24.6.2009 15:02 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Nikde jsem nepsal o tom, ze by lide pobirali plat za nicnedelani. Psal jsem o tom, ze by jim stat dal praci (a pokud by byli bezdomovci, i bydleni).
    Pokud jim stát musí zajistit práci a plat ale oni nemusí pracovat, jak to asi bude fungovat?
    K otazce, jestli si to ostatni obcane nechaji libit a jestli budou solidarni - oni nakonec budou, protoze to co navrhuji je ta nejlepsi moznost (jak uz take popsal Luk na zacatku teto diskuse).
    Všude se mohou vyskytovat černí pasažéři, ale jen do určitého podílu ze všech. Pokud se tenhle podíl překročí, začne počet černých pasažérů lavinovitě zvětšovat, až nakonec zbyde jenom hrstka těch, co něco dělají, a ta ten zbytek neuživí.
    24.6.2009 18:23 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    No, za tu praci dostanou normalne vyplatu. :-) Nebo jak jinak je chcete motivovat k praci?

    Co se tyce druhe poznamky, nevim, koho si predstavujete pod cernymi pasazery. Uz jsem vam totiz nekolikrat rekl, ze je lepsi ty lidi nejak zamestnat (a dam jim za to vyplatu, pochopitelne), nez jim nedat nic nebo jim jen davat socialni davky.

    25.6.2009 08:19 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    No, za tu praci dostanou normalne vyplatu. :-) Nebo jak jinak je chcete motivovat k praci?
    V tom problém není. Problém je v tom, že tu výplatu dostanou, i když pracovat nebudou. Takže motivaci pracovat nebudou mít žádnou.
    Co se tyce druhe poznamky, nevim, koho si predstavujete pod cernymi pasazery.
    Černý pasažár je ten, kdo se veze, ale neplatí. Tedy třeba ten, kdo by podle vás byl povinně zaměstnaný, pobíral tedy plat – ale pracovat by nemusel (protože by byl povinně zaměstnán, tedy by nebylo možné jej propustit).
    Uz jsem vam totiz nekolikrat rekl, ze je lepsi ty lidi nejak zamestnat (a dam jim za to vyplatu, pochopitelne), nez jim nedat nic nebo jim jen davat socialni davky.
    O tom není spor. Problém je pořád v tom, co když dotyčný nebude chtít pracovat.
    25.6.2009 13:40 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    > V tom problém není. Problém je v tom, že tu výplatu dostanou, i když pracovat nebudou.

    Nevim o nicem v puvodnim postu JS, co by neco takoveho naznacovalo - pokud dostanou 'zamestnani posledni instance' a  nebudou v nem pracovat, tak by mohli byt vyhozeni obdobne jako z normalniho podniku.

    25.6.2009 14:01 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Nevim o nicem v puvodnim postu JS, co by neco takoveho naznacovalo - pokud dostanou 'zamestnani posledni instance' a nebudou v nem pracovat, tak by mohli byt vyhozeni obdobne jako z normalniho podniku.
    To by pak bylo ještě smutnější, protože by to znamenalo, že když JS píše o plné zaměstnanosti a zaměstnání všech nezaměstnaných, znamená to právě tenhle problém.
    24.6.2009 12:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    a nebo je muzeme nechat napospas osudu, aby kradli a sirili nemoci
    I pro takové lidi tu máme určité instituce. (Bohužel ne nucené práce.)
    Quando omni flunkus moritati
    24.6.2009 12:55 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    To je jiste velmi racionalni reseni - zvlaste kdyz chytat a veznit takove lidi vyjde rozhodne levneji, nez jim proste platit na socialnich davkach. O tom, ze budou mit pak jeste vetsi problem se integrovat zpet do spolecnosti nemluve.

    24.6.2009 13:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    To je jiste velmi racionalni reseni - zvlaste kdyz chytat a veznit takove lidi vyjde rozhodne levneji, nez jim proste platit na socialnich davkach.

    Proto jsem zmínil nucené práce. Dneska si vězni můžou říct, že dělat prostě nebudou a celé dny vesele proflákají za cizí peníze. To je špatně.
    O tom, ze budou mit pak jeste vetsi problem se integrovat zpet do spolecnosti nemluve.
    Pokud se někdo dostal do basy, protože programově místo práce kradl, tak už s integrací zjevně problém má.
    Quando omni flunkus moritati
    24.6.2009 18:30 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Aha, takze vy byste navrhoval lidi bez prace ponechat svemu osudu, dokud na tom nebudou tak spatne, ze jim nezbyde nez se nechat zavrit na nucene prace (vlastne legalizovane otroctvi), kde jim teprve tu praci date.

    Nejak jsem ovsem nepochopil, jakou vyhodu to ma proti tomu, co navrhuji ja - dat jim tu praci rovnou. Jedine snad, ze v tom vasem pripade jim nebudete za tu praci muset davat tolik penez. To bude jiste cesta k prosperujici spolecnosti. Mozna bychom se mohli vsichni nechat takto zotrocit; pracovni sila by pak byla nekonecne levna a byli bychom jako stat nekonecne konkurenceschopni. Co vy na to?

    Mimochodem, USA se svym privatizovanym systemem vezenstvi presne tohle dela (proto ma take nejvice veznu na hlavu).

    24.6.2009 22:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Nejak jsem ovsem nepochopil, jakou vyhodu to ma proti tomu, co navrhuji ja - dat jim tu praci rovnou.
    Buď pro ty lidi nějaká práce je, tak si ji najdou. Nebo pro ně není, pak jim ji stát nemůže dát, protože kde nic není, ani stát nebere. Jediné pracovní místo, které stát může vytvořit, je úředník.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 24.6.2009 23:02 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Pak je ještě třetí možnost (kdy tu příležitost může vytvořit stát/kraj/obec), a to je situace, že se to místo vytvoří tam, kde dosud chybělo. To je příklad onoho úklidů odpadků z příkopů. Správně by je měl správce komunikace (tj. například stát) odklízet, jenže to nedělá. Připustme, že všichni zaměstnanci (ať už přímo zaměstnaní státem nebo v dodavatelské firmě) jsou plně vytíženi - pak lze vytvořit pracovní místa tam, kde dosud nebyla, přestože vlastně měla být. Dá se říct, že se v reálné situaci prakticky vždy dají nějaká taková místa vytvořit a umístit na ně ty, kdo by jinak jen pasivně pobírali podporu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 24.6.2009 00:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    A z jiných stran vím, že jakmile jednou takovou práci přijmete, pracák zapomenete na to, že jste vysokoškolák a začne vám i příště takové práce nabízet opět a jenom tyto.
    To je ovšem problém fungování ÚP, nikoli toho principu, který zastávám. Na pracáku jsem nikdy nebyl (ani nebylo kdy - skutečně "bez práce" jsem byl jen pár dní po škole, oslovovat firmy jsem začal následující den po dostudování; bez práce jsem byl tehdy asi 6-7 pracovních dnů, během kterých jsem absolvoval pár pohovorů), proto osobní zkušenosti nemám.
    Mimochodem, před cca deseti lety mi přišla domů složka, že dlužím za nedoplatky soc. pojištění i s penále přes 20 tisíc korun (hodnota dnešních přes sto tisíc korun)- Hrklo ve mě a otevřel jsem jí, a tam byly nedoplatky za dobu, kdy jsem studoval, za dobu, kdy jsem byl na civilce, atd. Tak jsem přišel na sociálku, a oni to po mě chtěli doložit. A já říkám, to těžko, protože jsem se mezitím třikrát přestěhoval, a než bych dal vše dohromady, jistě půl roku uplyne.
    Trochu podobnou nepříjemnou zkušenost s ČSSZ mám také. Sice šlo o něco jiného a o méně peněz, ale měl jsem velké štěstí, že jsem našel příslušný podací lístek.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.6.2009 08:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Mimochodem, před cca deseti lety mi přišla domů složka, že dlužím za nedoplatky soc. pojištění i s penále přes 20 tisíc korun (hodnota dnešních přes sto tisíc korun)- Hrklo ve mě a otevřel jsem jí, a tam byly nedoplatky za dobu, kdy jsem studoval, za dobu, kdy jsem byl na civilce, atd. Tak jsem přišel na sociálku, a oni to po mě chtěli doložit. A já říkám, to těžko, protože jsem se mezitím třikrát přestěhoval, a než bych dal vše dohromady, jistě půl roku uplyne.

    Mně tohle vyčůránci ze zdravotní pojišťovny před několika lety udělali také tak. Doplácel jsem dlužných 1800,- + cca 5000,- na úrocích z prodlení. Přitom to bylo vypočítáno za r.1998 kdy jsem byl řádným studentem denního studia a podle tehdy platného vysokoškolského zákona měl za mne platit stát. Akceptoval bych to jako svou chybu za předpokladu, že bych se o ev. dlužné částky nezajímal. Jenže během těch let jsem s nimi několikrát řešil otázku zda tam nemám nějaký dluh - naposledy když jsem končil s živnostňákem v r. 2003. Pokaždé (bohužel ovšem ústně) mi tvrdili že tam žádný dluh už není. A pak mi v r. 2005 přišlo tohle. A nepomohla mi ani žádost o prominutí úroků z prodlení, přestože jsem byl tehdy jediným živitelem rodiny.
    24.6.2009 10:19 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Jak je to s promlčením? Není v těchto případech pětiletá promlčecí lhůta?

    24.6.2009 11:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    V tom případě se ozvali v pravý čas aby ze mě vyrazili maximum peněz. Pro mě z toho tehdy vyplynulo několik ponaučení - žádné papíry nevyhazovat a všechno si něchat pěkně potvrdit na papír. Řeči se mluví a voda plyne. Do telefonu či klidně i do očí vám kdekdo nažbleptá cokoli a klidně to pak popře. I blbý mail je lepší než pouhé slovo.
    24.6.2009 12:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    V tom případě se ozvali v pravý čas aby ze mě vyrazili maximum peněz.

    Ano, takhle přesně to dělají. Proč ti to taky říct hned, když se z Tebe později nechá vyrazit víc, že jo...
    Quando omni flunkus moritati
    24.6.2009 12:48 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    IMHO normalni trzni chovani, maximalizuji svuj zisk. Mate snad s timto principem nejaky problem?
    24.6.2009 13:25 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Ne, to není normální tržní chování. To je chování, které umožňuje bordel v našem soudnictví a právním řádu. Jestliže někdo v dané době platit neměl, pak by takové požadavky pojišťovny měly být smeteny ze stolu bez průtahů.
    Quando omni flunkus moritati
    24.6.2009 17:12 Sinuhet | skóre: 31
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Jak typicky ceska mentalita, misto aby se clovek individualne staral o sve zalezitosti a udrzoval si papiry v poradku, ceka se, ze stat se soudnictvim budou lidem utirat prdel a vodit je za rucicku. Holt ctyricet let komunismu udelalo sve.

    24.6.2009 17:47 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jak typicky česká mentalita, snažit se každýho vochcat co to jde a ještě se schovávat za slovíčka typu "normální tržní chování". Ne, to není normální, normální je chovat se slušně. To je zlodějna.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Luk avatar 24.6.2009 12:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Dnes už jim to ale tolik nevydělává. Dříve bývalo penále vyšší, 1 promile denně (ještě dříve dokonce 3 promile).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    24.6.2009 12:31 Randy_Sh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Oni se prý ozývají i po uplynutí promlčecí doby. Někdo je pošle k šípku, ale spousta lidí o promlčení neví a zaplatí.

    24.6.2009 09:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Problém je taky trochu v tom, že jakmile máš práci na plný úvazek, těžko se shání jiná práce, která by odpovídala tvé kvalifikaci; těžko může člověk pobíhat po pohovorech, když má od osmi do tří kopat díry.
    Quando omni flunkus moritati
    the.max avatar 23.6.2009 23:52 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    no a co? Me je prece uplne u pr...e jestli ten clovek ma 5 trid zakladny nebo 2 cerveny diplomy. Ted je na pracaku, tudiz je ziveny z mych dani. Dnes se konecne zacalo uplatnovat to, ze pokud je nekdo vedeny na pracaku, tak muze byt 'naazen' na na obecne prospesne prace. Pokud odmitne, muze prijit o davky. Kdyz uz na tom pracku je, dostava koruny at neco dela. Nemakas? NEZER!
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    lmanik avatar 24.6.2009 06:33 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Presne tak!
    A komu to cpes?
    24.6.2009 09:52 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jojo, tak to rikal uz hitler.
    the.max avatar 27.6.2009 20:45 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    a tim jako chces rict?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    24.6.2009 11:44 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Já bych to řekl takhle: Řada lidí kašle na podporu při nezaměstnanosti, ale hlásí se tam, protože stát v případě, že se nehlásíte na pracáku, tak od vás ještě bere – sociální pojištění, zdravotní pojištění a jako srandu navrch vám za to dá kulové. I za situace, kdybyste se nehlásil na pracáku a tedy byl povinnen si platit sociální a zdravotní, přesto se vám tato doba nezapočítává do důchodu, ani do x dalších položek.

    Takže řada lidí se tam raději přihlásí, byť na týden a jde si sám shánět práci.

    Ale ona ta jednoduchá, primitivní řešení jsou strašně lákavá. Akorát jsem si nevšiml, že by fungovala. Jakýkoli režim, který takto jednoduše přemýšlel jako vy to dotáhl na buben od Hitlera počínaje, přes komunisty, přes dnešní ekonomy, kteří svými jednoduchými poučkama se dostali do krize, apod.

    the.max avatar 27.6.2009 20:48 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Ano, stat bere socku a zdravotni a vis proc? protoze i kdyz ses bez prace tak muzes marodit a pak zkoncis v invalidnim duchodu. V okamziku kdy bude vic nemakacenku nez tech co makaj tak se stane to, ze zkracuje celej socialni system, protoze ti pracujici uz proste nebudou moct uzivit ty flakace!
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    24.6.2009 14:00 vita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    pokud je clovek na pracaku tak to jeste zdaleka neznamena, ze je ziveny z tvych dani. mohl x let pracovat a ted mu stat jen vyplaci socialni pojisteni, ktere si celou dobu platil.

    the.max avatar 27.6.2009 20:51 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    to je sice pravda, ale co takovi co vylezli ze skoly? ti jeste nic neudelali. Muzes namitnout ze jim zase vydelali rodice. Ale co kdyz rodice patri mezi hnedocechy, jehoz otec je zavreny v base a matka taky nemaka?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    24.6.2009 14:26 melkors | skóre: 13 | blog: kdo_chce_kam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    "Kdo nepracuje, at neji!"

    Skleroza zatracena, ktery echt pravicovy politik tohle heslo razil?

    JiK avatar 24.6.2009 17:46 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    nejaky socialista nebo komunista?
    belisarivs avatar 24.6.2009 09:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Jak nedokaze najit? To je prece v kompetenci daneho cloveka. Stat tu neni od toho aby lidem utiral zadek. Ja na pracaku v zivote nebyl. Jsem sice pomerne mlady, ale proste jsem povazoval za samozrejme, ze si dam inzerat a budu behat na pohovory o 106.

    IRC is just multiplayer notepad.
    24.6.2009 10:51 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Tak, rika se, ze zkusenost je neprenosna. Bohuzel se obavam, ze se to muze stat celkem kazdemu:

    http://tech.slashdot.org/comments.pl?sid=1251017&cid=28155061

    http://slashdot.org/~HomelessInLaJolla/

    24.6.2009 12:32 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    I lost my job after Bush and 911
    Pokud vím, 911 nemělo na ekonomiku tak velký dopad; respektive je dost velká možnost, že dotyčný člověk spadl do honu na čarodějnice teroristy a nikdo ho nechtěl zaměstnat kvůli tomu. To je ale trochu specifický případ, specifický hlavně v tom, že v takovém případě je špatně něco úplně jiného.
    Quando omni flunkus moritati
    25.6.2009 09:12 jimi | skóre: 14 | blog: linuxnazs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Ale přihlásit se na pracák přece nemusí. To pak nemusí kopat ani ty kanály. Něco za něco.

    23.6.2009 21:31 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Já si vzpomínám, jak jsem byl na civilní službě. Pro neznalé: jednalo se o zaměstnání jako náhradu vojny s platem cca necelých 300 Kč měsíčně. Jako bonbónek bylo, že firma měla právo vás kdykoli vytáhnout. Takže třeba pracujete jako správce sítě a dostanete doručenku, že máte za 14 dní nastoupit na civilní službu, protože nějaké firmě jste se zalíbil.

    Po nadšení firem nastalo po pár letech velké zklamání, protože nevolníci si to opravdu nenechali v řadě případů líbit a Haškovsky jim tam řada lidí udělala ojebávky.

     

    23.6.2009 21:47 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jo, civilka. Ja jsem si to domluvil tak, ze mezi skolou a nastupem civilky jsem asi 10 mesicu delal na zivnostak. Nevim, jestli to byla dobra vule toho chlapika na urade, ale kdyz jsem mu prines papir, ze me na civ. vezmou od tehdy a tehdy, tak s tim nemel problem.

    Jinak pak na civilce jsem byl admin, ale parkrat me tam nekdo vytahnul na blbosti, tak to pak az reditel utnul.

    Ale jinak plat 300kc mesicne byl uzasnej. Tusim celkem to bylo 3000kc, ale jen 300kc bylo sluzny, zbytek byl tusim prizpevek na stravny a jizdny.
    Bluebear avatar 23.6.2009 22:07 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Pro neznalé: jednalo se o zaměstnání jako náhradu vojny s platem cca necelých 300 Kč měsíčně.

    Jojo. Přesněji, on to byl vlastně trest za to, že člověk nechce jít běhat s flintou po lese. Tuším, že mezi pravidla civilky patřilo i to, že člověk nesměl vykonávat práci podle své plné kvalifikace, ale jen a pouze různé podružné úkoly. Obávám se, že tím naše země vyslala dosti ošklivý signál, jak si váží kvalifikovaných lidí, a dost možná o pár kvalifikovaných lidí tímto způsobem přišla.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    the.max avatar 23.6.2009 23:55 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jeste stesti, ze vetsina ulejvaku zkoncili na civilkach jako sanitari atd... Kdyz uz se chteli ulejt, alespon si to uzili.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    24.6.2009 11:46 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Myslím, že potřebujete ještě vyspět. (Nereaguji pouze na tento příspěvek.)

    the.max avatar 27.6.2009 20:54 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    na to jsi prisel jak? Psali to snad v novinach, nebo mas kristalovou kouli?
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.
    23.6.2009 21:33 xavier | skóre: 10 | blog: borkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    To mi připomnělo scénu z filmu Trainspotting. Tam to zase řeší tak, že se na pohovoru vykresluje jako bezchybný génius.

    23.6.2009 22:45 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Tak tuhle scénu bych chtěl opravdu vidět.

    23.6.2009 23:15 abr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    http://www.youtube.com/watch?v=U55SvF1P0aU
    Michal Fecko avatar 23.6.2009 23:37 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Klasika :-D
    23.6.2009 21:43 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Jsem rad, ze muzu napsat, ze uz nezivim:) Ale zrejme zivim jiny ze svych dani.
    Michal Fecko avatar 23.6.2009 21:43 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    A co tak na pohovore mlcat alebo si strihat nechty na nohach?
    23.6.2009 23:15 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    pred nedavnem tady psal nejaky akademik, jak je silene tezke se vubec dostat k nejakemu pohovoru. A najednou zde cteme, jak se musi patrne nejaky nemakacenko neustale v  pohovorech (kolik jich asi musi mit mesicne)  pretvarovat.

    Priste prosim pohadky lepe zkonstruovat, aby to nebylo tak pruhledne.

    23.6.2009 23:18 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    Pohovor pro práci pokladní v Tescu není problém.

    23.6.2009 23:52 Martin | skóre: 10 | blog: Nádraží Perdido
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Taky si myslím, že se tohle Mistru dadovi moc nepovedlo. Asi je unavený.
    24.6.2009 18:11 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák

    ne, unaveny byl asi pan Ponkrac, v pohadce se jednalo o pana a nikde nebyla zminka, ze se jedna o transvestita.

    1.8.2014 09:20 Jaroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Poradna: jak vojebat pracák
    Já to dělám lepší jak vojebat pracák a nelhat. Nosím si sebou pod paží zákoník práce a když příjdu k zaměstnavateli tak mě nechce. Jaroslav.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.