abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 883 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    S odstupem času

    7.7.2009 00:49 | Přečteno: 1328× | Blbosti | poslední úprava: 7.7.2009 14:09

    Nedávno jsem se stal přihlížejícím u jednoho flamewaru na téma WM, ani nevím proč, ale vzpoměl jsem si při tom na mé začátky s GNU/Linux. Tak to v tomto zápisku zkusím nějak shrnout :-)

    GNU/Linux používám již 5 let, za tu dobu se toho hodně změnilo.

    Tak třeba největším problémem byly ovladače, pořád k něčemu nebyly, pořád něco nefungovalo, prostě hrůza. Můj uplně první problém se kterým jsem narazil se jmenoval Sagem Fast, ano, je to ten slavný malý modrý modem, který dával v té době ještě Telecom zdarma ke ADSL. Byla to docela zásadní překážka která mi bránila nasadit GNU/Linux jako hlavní OS. Tento problém jsem řešil všelyjakými způsoby, ovšem ovladače ne a ne chodit. Ve finále se mi osvědčilo jedno docela extrémní řešení, aneb honil jsem komára s bazukou. Na jednom počítači s windows jsem vytvořil připojení a přemostil, nahodil tam 602LAN SUITE 2004, připojil jsem k němu Desktop s GNU/Linux a hurá přez proxy na internet.

    Tento problém se pak vyřešil tak nějak sám, starej dobrej sagem se odporoučel, já si pořídil Speed touch 510i s ethernetem a od té doby jsem nechtěl USB náhražky modemů už ani vidět.

    Další život znepříjemňující věcí byla grafická karta ATi Radeon 9000, v té době docela dobrá grafická karta ovšem, na GNU/Linux bez 3D akcelerace. Ta mi střídavě šla/nešla možná i dobrej rok, záleželo třeba na tom, co jsem měl zrovna za distribuci, třeba Mandrake ovladače v sobě měl, měly jen jednu vadu, zasekával se s nima celej počítač :-(

    Problém s ovladačema na této grafické kartě se mi podařily vyřešit až ke konci životnosti karty, takže jsem si 3D akceleraci užil cca měsíc, než ATi umřela.

    Za tu dobu jsem taktéž vystřídal hodně distribucí a sestav. Moje první distro byl RadHat 7.3 vypadal pěkně, ale nic mi na něm nešlo. Další distro byl Mandrake 10.1 bohužel mi tam nevyhovoval balíčkovací systém, možná pro to, že jsem ani nevěděl, že něco takového existuje? Kdo ví... Každopádně po pár měsících užívání, kompilování, instalování všeho možnýho se stalo co se stát muselo, jednoho krásného dne Mandrake nenaběhnul. Po vzoru "já jsem king, blbá distribuce!" vrhnul jsem se na Slackware! Chce někdo další komentář!?

    Ale věřte nebo ne, ono to fungovalo a dobře! Právě na slackware jsem pochopil kompilace, ty podívné zprávy co mi hlásil příkaz ./configure, třeba takovou tu podivnou hlášku "./config.status: line 1163: Makefile: No such file or directory" tak jsem tak nějak pochopil co to jsou závislosti, jak je řešit kde hledat informace. Pak už to šlo rychle, první úspšné zkompilování KDE, kernelu, patchování kernelu atd.

    Pak ale přišla módní vlna Ubuntu, tak jsem holt používal ubuntu. Ovšem i to přestalo časem vyhovovat, mluvilo se hodně o Gentoo tak holt šlo na HDD Gentoo. Doporučuju všem začátečníkům. Z handbooku se dá hodně naučit už při instalaci systému, proto jsem hodnotil záporně to, že už i Gentoo má GUI klikátko pro instalaci.

    Pak ale došly peníze, já prodal svůj desktop a používal jsem náhražku kalkulačky s 350MHz CPU a 128MB RAM, po týdnu kompilování a výsledku stále v nedohlednu jsem usoudil, že gentoo asi nebude tou pravou distribucí pro tuto sestavu. A tak jsem nainstaloval Debian. KDE a GNOME nahradil lehčí WM, konkrétně FluxBox a po něm Xfce.

    Kombinaci Debian a Xfce používám do dnes a nehodlám na tom už nic měnit. Co jsou problémy s ovladačema dneska už skoro ani nevim.

    Flame na téma Linux vs. Windows mě taky nebere, prostě je to řešení neřešitelného. Já osobně si nedokážu představit že bych přišel ke svýmu desktopu a tam měl windows 7, já bych na tom nemohl pracovat, já bych to asi ani neuměl už. Ovšem uplně stejně vidí i uživatel windows linux. Uplně to samé se dá říct i o flame na téma WM. Někomu prostě vyhovuje mít hromadu okýnek různě barevnejch, různě se vlnících a obětovat většinu systémových prostředků jen na tu parádu. Uživatel kterej ale většinu věcí dělá přez terminál, WM má jen pro to, aby se mu zobrazovaly obrázky ve webovym prohlížeči takovou parádu nepotřebuje, ten si třeba vystačí i jen s FluxBoxem.

    Na konec bych jen rád poděkoval Martinu Kyselovi, protože právě na základě jeho knih jsem Linux začal používat a v mnohém mi pomohly překonat problémy začínajícího uživatele.

    Toť vše z ohlídnutí, omlouvám se že jsem Vás otravoval, ale prostě jsem to ze sebe musel dostat ;-)

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    progdan avatar 7.7.2009 01:42 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Vzpomněl jsem si, jak jsem na své první distribuci před cca 4 lety (byla to Mandriva, ale na verzi si nevzpomenu) se marně snažil všechno kompilovat ze zdrojáků. Balíčkovací systém? Co to je? Občas jsem sice něco doinstaloval (obvykle když se kompilace nedařila a google poradil abych nainstaloval -dev nebo -src balíček, ačkoliv jsem nechápal o co jde :-) ). Tenkrát jsem byl z Windows navyklý na to, že chybové hlášky říkají jen, že je něco špatně, takže sem se jimi příliš nezabýval. Prostě to nejde, nejspíš chyba v té Mandrivě...
    To, že se mi hromadu programů nepodařilo přeložit mě od Linuxu odrazovalo. Ale byl jsem přece king, velkej linuxák, přece bych si nečetl wiki - ještě bych se dozvěděl o balíčcích :-)
    Balíčkovací systém jsem poprvé úspěšně zcela pochopil (a o několik týdnů poté i zcela docenil) až po instalaci ArchLinuxu - tam zůstanete v textové instalaci a babo raď...už je to delší doba, co jsem se ke kompilacím zase vrátil, tentokrát ale poučen tím, že v našem světě chybové hlášky říkají i v čem je problém.
    Když to teď tak píšu tak si uvědomuju, jaký jsem za těch pár let udělal pokrok ve znalostech Linuxu, kompilací, programování a říkám si, že ten čas určitě stál za to. To tápání ve tmě, postupné pronikání do tajů problému, to mě na tom baví - nekonečné poznávání.
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    7.7.2009 09:44 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Moje první byla Mandriva 2006. Naštěstí zakoupená i s knihama pana Bíbra, takže o balíčkovacím systému jsem něco věděl. Nakonec jsem ztroskotal na ovaldačích pro TV kartu, vzdal to a nainstaloval Windows Xp. Pak to byl starší DELL s Ubuntu. Jenže tam mi chybělo právě to poznávání a objevování - všechno funguje. Tak teď je to notebook s Archem. Uvidíme. :-)
    kotyz avatar 7.7.2009 11:59 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Taky sem na Mandraku kdyz sem zacinal hodne kompiloval a instaloval balicky stazeny z webu. Ale ne ze bych neznal repozitar, ale ono v nem nebylo skoro nic a navic to bylo desne stary. Treba tam byl porad Firefox 1.0 ikdyz uz davno vysel 1.5. Tak ten sem ale nekompiloval, stah sem si balicek z czilly. A hlavne ze zacatku sem ani repozitar pouzivat nemoh, protoze sem tam nemel pripojeni k netu (56k dial-up winmodem sem tam nerozbehal nikdy, ale pak prislo wi-fi od mistniho poskytovatele a uz to bylo v pohode, nejdriv wi-fi karta v pci rozchozena svepomoci pres ndiswrapper a pozdeji uz byl router a stacilo zaskrtnout pouziti dhcp).

    Jo to byly casy, Mandrake 10.0 - Mandriva 2006 (zacinal sem uz s 8.2 a 9.1, ale ty nepocitam, protoze sem je nikdy uspesne nenainstaloval), pak dlouho distribucni turistika, pak dlouho Ubuntu a nakonec Arch, zlatej Arch ;-)

    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 7.7.2009 12:07 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Jinak v ramci distribucni turistiky sem tam mel leccos - slackware, debian, gentoo, freebsd, solaris, frugalware, dreamlinux, mepis, linspire, fedora, suse, beos, qnx a nejmin 10 dalsich u kterejch uz si na meno nevzpomenu. Byl sem zapalenej sberatel operacnich systemu a distribucni turista. Ale vetsina tech OSu se zdrzela jenom pres vikend. Jediny tri co sem pouzival dyl jak rok byly Mandrake/Mandriva, pak Ubuntu (Kubuntu konkretne) a pak Arch muj zlatej ;-)
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    7.7.2009 08:41 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Prijemne napsano. Obvykle se nedokopu docist tak dlouhy zapisek.
    7.7.2009 09:40 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    +1

    v mnoha částech zápisku vidím i svůj linuxový postup do současného stavu. Jen jsem to bral trošku jinak -- Slackware (že prý se ten Linux ze začátku aspoň pořádně naučím! :-D), Mandrake (ten mi vydržel docela dlouho), Gentoo (taky mi vydrželo dost dlouho, výborný systém) a nakonec jsem skončil u openSUSE. Je to sice katastrofa distro (v poslední době), neměl jsem však čas ani chuť někam přecházet.

    V poslední době si spíš brousím zuby na Ubuntu a přemýšlím, zda bych si tím pomohl nebo ne. Taky dost zvažuju přechod z KDE na Gnome, to se však ještě může změnit až vyzkouším KDE 4.3...no a samozřejmě podle toho, jak dopadne openSUSE 11.2 :-)
    7.7.2009 12:16 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Ja jsem zacal na Debianu. Vic netreba dodavat))
    7.7.2009 09:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Pak ale přišla módní vlna Ubuntu, tak jsem hold používal ubuntu. Ovšem i to přestalo časem vyhovovat, mluvilo se hodně o Gentoo tak hold šlo na HDD Gentoo.

    No comment. No, jeden vlastně ano: v tomto případě je správně "holt".

    7.7.2009 10:58 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Zavidite, ze si v dobe sveho zacatku mohl vybirat? ;-)
    7.7.2009 11:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Ne, jen mne nepřestává fascinovat uvažování typu "zrovna bylo v módě X, tak mi nezbylo než začít používat X".
    7.7.2009 14:11 wifinista | skóre: 25 | blog: Nesmyslný Svět | Drozdov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času

    Mno co každej nějak začínal :-)

    Našel jsem si debian, s tím jsem spokojený do dnes už dlouhou dobu, na desktopu testing, na servrech stable.

    Prostě začátky byly těžký :-)

    Umět dobře pracovat s PC vůbec neznamená umět dobře vytvářet makra v Microsoft Office
    7.7.2009 11:12 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    A já si taky mohl vybrat - Slackware nebo Yggdrasil. :-)
    7.7.2009 13:23 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Pravda Yggdrasil. A co tehdy vyhralo? Slackware jako u me? :-)
    7.7.2009 13:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Slackware, už ani nevím proč, asi mne vystrašil ten název. :-) Vydržel jsem u něj asi sedm a půl roku, teď už mám za sebou sedm let s chameleonem. Předpokládám, že z toho je asi celkem jasné, jaký je můj názor na "distribuční turistiku".
    7.7.2009 13:47 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Stejny jako muj. Ja jsem akorat Slack pomerne brzy vymenil za klobouk a ten nosim do dnes, dokonce si muzu v satniku vybrat podle prilezitosti :-)
    7.7.2009 19:00 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    ... asi mne vystrašil ten název.
    Hmmm, a přitom na původnim významu slova Yggdrasil nic zas tak děsivého není, to jsou v severské mytologii mnohem děsivější věci (třeba lod vyrobené z nehtů mrtvých).
    7.7.2009 22:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    No jo, ale na svou obranu uvádím, že to bylo na podzim 1994, s Internetem jsem měl dva roky zkušeností a web byl pro mne horká novinka. Jediný prohlížeč, který jsem znal, byl NCSA Mosaic a výrazy jako Google nebo Wikipedia byly ještě hudbou budoucnosti. Takže s hledáním informací to bylo o chloupek složitější než dnes. Skoro mi běhá mráz po zádech, když si na to vzpomenu… :-)
    7.7.2009 10:47 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Hehe, hezký zápisek. Přidávám se do klubu Mandrake -> Slackware -> ... Ten Sagem se mi podařilo rozchodit až na Slacku a díky řešení tohodle problému jsem našel Abíčko.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    7.7.2009 11:40 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Vždyť ten Sagem pořádně nefungoval ani v těch Windows. Ještě dnes se mi zjevuje v nočních můrách.
    7.7.2009 13:43 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Hehe, to mi připomíná, že asi do ledna 2009 ho ještě používal brácha kamarádky (Win XP). Připojení mi padalo co půl hodiny a někdy pak musel čekat třeba půl dne než se byl schopen opět připojit. O zábavě při přepojení modemu do jiného portu radši pomlčím :-D
    microcz avatar 7.7.2009 18:29 microcz | skóre: 18 | blog: Michalův zápisník | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času

    je zajimave cist si tyto pribehy a dozvidat se k jakeze distribuci to clovek po letech postupne dokonverguje,, zda se mi to nebo skutecne debian a arch jsou oblibene cilove destinace? :)

    7.7.2009 22:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Nebo jen mají uživatelé těchto distribucí větší potřebu se tím chlubit. :-)
    kotyz avatar 8.7.2009 12:03 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času
    Nebo mensi potrebu prechazet jinam.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Kdakel avatar 7.7.2009 18:36 Kdakel | skóre: 24 | blog: kdakel | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času

    Co jsou problémy s ovladačema dneska už skoro ani nevim.

    Kéž by to mohl říci i já, nemohu rozchodit firewire zvukovou kartu M-AUDIO.. Dle mě jsou právě ovladače jedinou brzdou či malým mínusem linuxu, trochu bránící jeho masivnějšímu rozšíření..

    AsciiWolf avatar 7.7.2009 19:16 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času

    A to buďte rád, že neznáte stav ovladačů pro FreeBSD... :-(

    9.7.2009 12:58 Georgius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: S odstupem času

    Hmm, já jsem začínal před sto lety s RH 6kou, pak mě kamarád ukecal na fakultě na Slackware 4ku (strašný balíčkovací systém !), pak jsem ve škole chvíli používal RH 7.1ku a po upgradu železa jsem si dal taky distribuční turistiku - Fidorka 4ka, Mandriva, no a pak přišel debian s kterým jsem vydržel až do pořízení nového stroje, kam nešel nainstlovat, protože Debian Sarge neměl ovladače na SATA CDromku v jádře. Tenkrát jsem vyzkoušel Bubububuntu, zjistil, že "just works" a tak se stal Svědkem Ubuntovým. Od těch dob, když potřebuju server tak Debian, když pracovní stanici tak bubububu. A jak s přibývajícími léty ubývá volného času, tak už jsem se k Archu pořádně nedostal, a Gentoo mne taktak minulo ... Zamačkávám slzu při vzpomínce, jak jsem v dobách dřevních doma neměl net a vše studovat z /usr/share/doc ... a taky to šlo ! A té radosti, když se koneně podařilo rozchodit KDE na Xkách na 386 8 MB RAM ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.