abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 780 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Začátky

    7.7.2005 14:20 | Přečteno: 1287× | Začátky | poslední úprava: 7.7.2005 18:35

    Tak sem se rozhodl že sem přidám své začátky v linuxu, bohužel si vše budete moci přečíst až to nějak splácám ale někteří se budete divit..

    Tak se do toho dáme:

    Vše začalo asi před rokem takovým problémem který se nazýval windows (ten problém stále trvá), tudíš jsem se začal zajímat o další systémy, ihned mi padl do oka linux. Koupil jsem si mandrake 10.1 a pln nadšení nad dobře utracenou pětistovkou jsem došel domu, dal cd do mechaniky (po zálohování woken) a čekal na nabootovaní nového systému, avšak pěkně mi poklesla brada když se objevilo kritikal error

    no nic, hrál jsem si asi týden, nic nešlo, tak nic, vzal jsem hdd a zašel ke kamarádovi, naformátoval disk, nainstaloval win xp, poté nové mandrake, vše bez problémů, nadšeně jsem došel domu, wokna to nerozchodily, linux jo. Bezva, wokna byli v provozu za necelou hodinu a už jsem byl v linuxu, seznámení bylo příjemné, jen ten modem nějak nejde, aha, na tenhle neni podpora, tak nic. Tím mi se mi na linuxy jen prášilo a já se jim věnoval čím dál méně protože ke studentskému životu potřebuji internet. Po určité době sem na ně jaksi zapomněl a další zahlcení woken si vyžádalo reinstalci a další formátování disku. Tím skončili mé začátky s linuxem.

    Pak jsme měli základy linuxu ve škole, no nic, třeba se něco přiučím, tím jsem jen tak prolétl a pak přišli vánoce, ježíšek mi nadělil adsl a tím pádem wokna zase začali blbnout až skoro neběhali, znovu se objevil problém se zamrzáváním atd. Pak jsem se rozhodl znovu pro linux, zkoumal jsem zkoumal jsem až jsem přišel na pár věcí, pustil jsem si memtest a s otevřenou pusou jsem zíral na 142 chyb. 3patná paměť letěla do koše a třeba už to půjde, ale proč tam cpát rok starou distribuci, kamarád co nemá omezení na stahován ími stáhnul manrake 10.1, dále FC4 a další kamarád mi pujčil Debiana Sarge. Jůchů konečně bude po problémech. Vložil jsem dvd MDK10.1 a...... NÉÉÉÉÉÉÉÉÉ, už zase, FC to samé, debian jde, aspoň něco, joj, co to je za instalaci, nevadí, to zkusím.... aha tak nic. Následovalo reinstalování woken. Tak v čem je ten problém. A pak jsem na to přišel. Mám dvd-rom a cd-rw. Jedna na master, druhá slave, ale distribucím se to nějak nelíbilo, jednu jsem vypojil a ejhle, přes dosavadní stopku jsem se dostal. Huráááá, a sakra. Má dvd-romka neni schopná přečíst ani jedno dvd.

    Další pauza a pujčil jsem si dvd vypalovačku. S pocitem výtezství sleduji instalaci MDK10.1 na mém pc. Instalace se povedla a už to nabíhá, vše v pohodě, jen malej problém. Jmenuje se USB modem Sagem F@st od telekomu. Tak to snad už někdo rozchodil, ještě jsem ze zvědavosti zkusil FC4 a pochodil jsem stejně. DVD pálku jsem musel vrátit. Dlouho dlouho jsem hledal naa netu jak rozchodit adsl přes ten modem, našel ale jaksi u mně to nejde. No nic, další příručka a vní jak nainstalovat debiana, FC4 šla pryč a na disk se koukla další distribuce, celkem sympatické to rozlišení 640*480, aha, ovladače to nezkousne, tak zase nic, a co ty starý mandrake, další distribuce se u mne ohřála, ta ani nenastartuje do grafického rozhraní. Ufff, to je blázinec, ale už jsem našel lepší návod na ten modem, ale to mi je k ničemu když MDK10.0 vůbec nekomikuje a na instalaci MDK10.1 nebo FC4 nemám dvd-rom, takže zase končím. Teď píšu zaraženě ve woknech a přemýšlím kdy se mi konečně podaří linuxy rozchodit bez problémů, zítra se vrací kamarád a snad mi zase půjčí to dvd. Já mu za to pujčím ty nové distribuce. Achjo, snad už to zkousne ty ovladače na modem.

    Tak jsem to tu vypsal, co na to říkáte? Smůla co? Až se mi zase povede nějaký kousek tak ho sem připíšu ale ted jsem na mrtvém bodě, ale, JÁ UŽ CHCI LINUX, JÁ TY WOKNA NESNÁŠÍM.....

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    wake avatar 7.7.2005 14:25 wake | skóre: 30 | blog: wake | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše VHA
    ... must... resist... mu... 'To sou paradoxy.'
    Tento příspěvek má hlavičku i patičku!
    7.7.2005 17:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše šťastlivci
    To jsou ti šťastlivci, kteří si na své linuxové začátky pamatují. Já si ani pořádně nepamatuju, kdy to vlastně bylo (už jsem to zúžil na interval asi půl roku). Ale určité útržky se mi vybavují, například můj první pokus o kompilaci a slinkování céčkového programu:

    Ve škole jsem si stáhl a domů donesl sadu d (na disketách, jak jinak) a nainstaloval. Pak jsem sedl a radostně vyplodil céčkový program. Po důkladném prostudování manuálové stránky gcc(1) jsem přešel do stádia doplňování direktiv #include a ostraňování syntaktických chyb. Když bylo hotovo, usmíval se na mne kýžený soubor test, i nelenil jsem, napsal jsem test a… nic, jen se opět objevil prompt. O půl hodiny později byl program zredukován na úroveň klasického "Hello, World"… a pořád nic. Kdo si nikdy nepřipadal jako naprostý blbec, ať hodí kamenem. No, nakonec jsem na to přišel a od té doby už mne nenapadlo spouštět program z aktuálního adresáře, aniž bych před jeho jméno napsal nějakou cestu (i kdyby jen './').

    Ponaučení? Ani ve snu by mne tenkrát nenapadlo otravovat s takovým banálním problémem webové fórum (ehm, jak taky, v únoru 1995) nebo diskusní list, dokud bych se s tím nemořil aspoň týden… A ani pak bych to určitě neformuloval slovy "Zkusil jsem přeložit program a vono to nefunguje. Pls, pls, help, spěchá!!!!" Ale časy se mění…

    7.7.2005 18:49 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    O to víc mě překvapilo, že takový Slackware má v cestě i aktuální adresář, pro uživatele s UID != 0. Tam by se ti to nestalo.

    2autor, nějak jsem nepochopil, co jsi tím chtěl říct :-(. Pokud máš problém, napiš jej do poradny, anebo ještě lépe, podívej se do sekce hardware, tam by mohl být postup zprovoznění tvého modemu. A nebo všemocný google
    na linuxy jen prášilo
    Linuxy nejsou, je jen jeden Linux (jádro operačního systému).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    7.7.2005 18:55 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    O to víc mě překvapilo, že takový Slackware má v cestě i aktuální adresář, pro uživatele s UID != 0. Tam by se ti to nestalo.
    Jo, to má. Ale moc nechápu proč a co z toho…
    Copak toho není dost?
    7.7.2005 19:07 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Holt, Patrikovi se to tak líbí. Ostatně není tak složité to z toho oddělat, protože je to skutečně návykové, ale pokud člověk nepoužívá jenom Slackware (a potažmo jenom Linux), tak v tom má bordel.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    7.7.2005 19:12 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Já vím, je to v nějakém skriptu, tuším /etc/profile a není problém to smazat, stejně mi to ale přijde divné.
    Copak toho není dost?
    7.7.2005 19:30 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    ne, to už mám vše přečtený, už jsem našel dost návodů na ten modem, ted spíš potřebuju pujčit dvd romku abych tam mohl hodit bud ty novz MDK nebo FC, už vím jak to zprovoznit (dle návodu).

    Jo a vím že je linux, jen jsem byl tak ponořen do psaní že jsem to nějak nevnímal
    Don´t worry, be happy.
    7.7.2005 23:29 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Uf, už jsem si myslel, že si budu muset zase hodit patičku, že NEJSOU žádné linuxy ale linux! :) tohle mě fakt vytočí....

    své začátky si nepamatuji, vím že jsem dělal naposled na jiném OS(rozuměj ne linuxu) vážně a doma na LCII macu pred 9ti lety :) od te doby je to linux linux linux :) ale co... je to dávno, nepamatuji se, jo jinak prosim tě, kdyžtak když něco do blogu přidáš, co není jen oprava nebo doplnění, dej nový post, tenhle se ztratí pod novými a my si nevšimnem, žes něco připsal ;-) dík
    8.7.2005 09:01 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Mě zase vytočí, když vidím ,9ti`, takže 1:1...
    7.7.2005 21:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    On to byl Slackware… Aktuální adresář měl v cestě, myslím, i tenkrát (což jsem poměrně záhy napravil, jakmile jsem pobral trochu rozumu), ale jednak byla ta tečka až za /usr/bin, jednak je test v bashi stejně jako builtin, takže má přednost. Ostatně, kdyby byl problém jen v tom, že aktuální adresář není v cestě, napsalo by to aspoň chybovou hlášku, od které by se dalo odpíchnout…
    7.7.2005 23:29 doubleZ | skóre: 24 | blog: smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Dík :-) byls rychlejší ;-)
    7.7.2005 19:11 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Já si ze začátků pamatuji, že Linux byla věc, kam jsem se přihlásil telnetem a spustil pine, abych si mohl přečíst/poslat poštu. I když to vlastně tehdy bylo nějaké BSD, na Linuxu jsem měl účet o něco později. Pak si pamatuji, jak jsem jako jednu z prvních věcí poté, co jsem se stal rootem sekčního serveru, tento server omylem rebootoval, ale to už bylo o hodně později...
    7.7.2005 19:15 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Z počítačů které jsem viděl do roku zhruba 2000 vedl jediný kabel a to kvůli napájení… Nějaké telnetování moc reálné nebylo :-)
    Copak toho není dost?
    7.7.2005 19:18 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Já vlastně, shodou okolností, používal FreeBSD taky o chvilku dřív, než Linux. A to proto, že náš školní server na něm běžel. My jsme ale už používali ssh a sftp :-). BTW: možná to můžeš taky sepsat do blogu, IMO by to bylo zajímavější. Tento blogspot mi svým stylem připomněl kristyanku (či jak se jmenovala).
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    7.7.2005 21:18 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Můj první Linux byl až ten Slackware, který jsem si nainstaloval doma. Na dvakrát po deseti disketách. Vlastně ještě jedna navíc, protože poprvé nešla přečíst… Ale to už jsem měl asi dva roky (čistě uživatelských) zkušeností s Ultrixem a ještě jedním systémem, na jehož jméno si už asi nevzpomenu. Možná proto jsem dodnes přesvědčen, že začátečník by se měl systém nejdřív naučit používat a pak teprve spravovat…

    Reboot není takový problém. Horší bylo, když jsem jednou napsal halt na špatné konzoli… Od té doby aspoň vím, že \h v promptu roota má svůj význam… :-)

    Josef Kufner avatar 7.7.2005 23:15 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Od té doby aspoň vím, že \h v promptu roota má svůj význam… :-)
    Právě proto jsem si prompt obarvil. Pro kazdej pocitac jednu barvu a jsem spokojen, teda až na to, že barvičky pomalu začínají docházet ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dalibor Smolík avatar 20.7.2005 12:01 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: šťastlivci
    Díky za tento tip. Poté, co jsem vypnul omylem jiný počítač v konzoli se mi ty barvičky hodí také
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    9.7.2005 01:18 Roman Plášil
    Rozbalit Rozbalit vše Obdivuhodná trpělivost
    Obdivuju autora za jeho trpělivost, přestože je začátečník... Já když jsem poprvé instaloval Linux (to bylo ještě v době, kdy jsem si partition musel dělat sám), udělal jsem ty oddíly špatně a najednou jsem měl spoooustu volného místa :D ale jak jsem to nainstaloval, byl jsem unesen... :)

    Jinak přeju hodně štěstí a hlavně porozumění, jak vlastně linux funguje a jak ho konfigurovat :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.