abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 20:55 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.3 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.15.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 13:33 | IT novinky

    Dnes ve 12:00 byla spuštěna první aukce domén .CZ. Zatím největší zájem je o dro.cz, kachnicka.cz, octavie.cz, uvycepu.cz a vnady.cz [𝕏].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    16.5. 13:22 | Nová verze

    JackTrip byl vydán ve verzi 2.3.0. Jedná se o multiplatformní open source software umožňující hudebníkům z různých částí světa společné hraní. JackTrip lze instalovat také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.5. 12:22 | Pozvánky

    Patnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 4. – 6. října 2024 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytváří všichni účastníci, se skládá z desetiminutových

    … více »
    Zdenek H. | Komentářů: 0
    16.5. 03:11 | Nová verze

    Program pro generování 3D lidských postav MakeHuman (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 1.3.0. Hlavní novinkou je výběr tvaru těla (body shapes).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (74%)
     (5%)
     (11%)
     (10%)
    Celkem 300 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Malý seriál o relaxaci-1

    2.4.2006 21:21 | Přečteno: 1434× | poslední úprava: 2.4.2006 23:22

    Rozhodl jsem se napsat malý seriál o řízené relaxaci. Pokud někdo má pocit, že je pro něj ztráta času číst tento příspěvek nemusí jej ani otvírat nebo komentovat. Bude-li mít kdokoliv zájem se zeptat, sdělit svou zkušenost je vítán. Naprosto záměrně to dávám do blogu. Budu zde využívat hlavně svoje zkušenosti. Praktické zkušenosti. Leta relaxaci využívám ve své životě a léta ji vyučuji pacienty. Proto mě zajímájí reakce lidí, kteří pacienty nejsou a přesto mají potřebu něco ve svůj prospěch změnit. Zaměřím se jak na trochu teorie, tak i praktický návod.

    Řekne-li se relaxace každému z nás se pod tím pojmem vybaví něco jiného. Někomu práce na zahradě, nebo spánek, dalšímu poslech muziky a mnoho jiného. Já zde budu mluvit o řízené relaxaci, kterou si většina lidí představuje pod pojmem „autogenní trénink.” Nejsem sem si tím jistý, ale zdá se mi že jeho autor Schulz vycházel z z klasického jógového cvičení pod názvem „Jóga nidra.” Což se překládá pod názvem: „jógový spánek.”

    Tato technika má v józe trochu jiný cíl i smysl, než je v v relaxaci evropského typu a nebudu se jím zde zabývat. Takže relaxace je odpočinek a pro upřesnění řízený odpočinek. Nejde o to upadnout do transu, ale o to nabýt znovu psychických i fyzických sil. prostě doplnit rezervoár energie, která je nejrůznějším způsobem spotřebována.

    Pro mnohé lidi pokud se řekne slovo: „Jóga, Zen,” a jiné se okamžitě vynoří představa jakéhosi askety snažícího se dosáhnout: „Nirvány, Satori, Samadhi” či jiného „duchovního probuzení.” Tím se to pro ně stane jakýmsi odtažitým více či méně exotickým prostředkem, jež je za jejich hranicí dostupnosti.

    Vzhledem k tomu že jsem člověk praktický, který žije v podmínkách evropské kultury a civilizace a musí se vyrovnávat s dopady a tlaky této civilizace, hledal jsem a stále hledám jak vše učinit tím nejefektivnějším způsobem. Jógové a zenové techniky včetně relaxace se mi průběhu více než dvaceti let ukázaly jako velmi efektivní, nenáročné na čas a prostředky a pomáhají mi tak unášet a zvládat životní zátěž.

    Jógové techniky praktikuji každý den, a to kolem jedné a půl hodiny .Relaxační techniky během dne i několikrát po dobu několika minut. Zdá-li se to někomu mnoho času, pak stačí namítnou, že mi to pomáhá abych se dal po celém náročném dni do pořádku. Je to i investice na zítřek. Navíc, relaxace se dá provozovat i v chůzi případně i cestou hromadnými dopravními prostředky pokud zvládáme příslušnou techniku. Žijeme všude. A všude se dá efektivně a zábavně tímto způsobem využít čas.

    Tvrzení že nemá někdo čas a tohle je plýtvání a zbytečnou námahou, má stejnou hodnotu jako když někdo řekne: „ Nemám čas se zabývat se učením, práci s počítačem, mě stačí když umím psát ve Wordu.” Takovému to tvrzení se říká: „Racionalizace;

    Racionalizace v podstatě nemá logiku. Každému myslícímu člověku dochází nesmyslnost takového tvrzení. Dojde mu v okamžiku, kdy si jen spočítá jen tak promarněný čas činnostmi nejrůznějšího charakteru, které ani nesplňují nárok na označení „odpočinek”

    Zjistil jsem že pokud věnuji libovolné činnosti denně třikrát po deseti minutách práci s PC, po čase zjistím že moje znalosti se náramně zvýšily. Tím pádem se ale zároveň zvýšila má konkurenceschopnost na trhu práce. Což ne pro každého musí být důležité, ale pro mnohé to důležité opravdu je. Pro mne určitě. Ne všichni chtějí být jogíni žijící v bezdomoví a jejichž majetkem je pouze bederní rouška

    Z výše uvedeného vyplývá, že se zvládnutí relaxace může (a dokonce si troufnu tvrdit, že se tak ve většině případů děje ) přinést zlepšenou hmotnou situaci a zlepšené sociální postavení. Relaxace má tu výhodu, a tím mám na mysli jakýkoliv typ, že učí jednotlivé lidi soustředění a odtažení mysli. Dokážeme li se odpoutat od svého okolí a soustředit se na jakoukoliv činnost z velkou pravděpodobností vykonáme správně. Myslím, že programátory ani příslušníky jiných povolání není třeba přesvědčovat o výhodě odpoutání pozornosti od rušivých vlivů přicházejících z okolí a soustředění se na práci.

    Při relaxaci dochází ke snížení mozkové aktivity. Proces myšlení je nepřetržitý. A jako takový je velmi náročný na spotřebu energie. V tomto případě je to kyslík. Spotřeba kyslíku je kolem třiceti procent z celkové spotřeby kyslíku celého organismu. Z toho vyplývá že je to velmi náročná zátěž na organismus člověka. Relaxace pomáhá snížit tuto zátěž.

    Proto lidé, kteří duševně pracují či jsou v permanentní psychické zátěži jsou velmi často unaveni zdánlivě z ničeho. A cítí se a také reálně většinou jsou mnohem unavenější a vyčerpanější. Často při mnohem menším počtu hodin práce (učitelé, psychologové, vedoucí pracovníci) než lidé vykonávající pouze manuální práci. Z toho je také zřejmé proč tolik lidí z výše uvedených profesí používá manuální činnost jako prostředek k odpoutání se od nepřetržité psychické zátěže mající původ v nepřetržitém toku myšleneka úvah.

    Tím že se jejich pozornost odpoutá a přenese se na vlastní tělesnou námahu uleví se mozku, sníží se spotřeba energie. Ovšem řízená relaxace toto svede s podstaně nižší časovou náročností. I když zase oproti některým pohybovým aktivitám má tu nevýhodu, že neposkytuje přiměřenou fyzickou zátěž, kterou organismus vyžaduje pro své fungování. Obojí je nutné.

    Myslím, že jsem uvedl dost důvodů, pro které bychom měli alespoň zkusit některou z relaxačních technik. Ne každý typ relaxace je stejně vhodný pro každého. Neexistuje žádný univerzální recept, který funguje u všech. Je to stejné jako z většinou věcí v životě. Prostě někdy je třeba hledat a zkoušet. Několik základních relaxačních technik uvedu v pokračování aby si mohl případný zájemce vybrat a zkusit.

    Často dostávám dotaz, kdy je relaxace správně provedena? Kdy je relaxace správná? Odpověď je jednoduchá. Vždy, když se po absolvované relaxaci cítíte i jen o málo lépe než před ní. Budete-li se ji učit sami půjde to pomaleji, ale bude to mít pro vás jednu výhodu. Na nikom nebudete závislí, a budete se cítit dobře díky vlastní píli, vytrvalosti.

    Nelze, ale opominout fakt, že s dobrým učitelem je to snazší. Bohužel mnozí z „učitelů” relaxace má především zájem na tom aby dobře vypadal jejich projev a tím udělají paradoxně žáka závislým na svém projevu. Závislost může nastat stejně tak při příliš častém používání relaxační hudby či cd s hlasem jednoho člověka. Doufám, že se té chyby nedopustím. Pokusím se vám nedat ryby, ale naučit vás ryby chytat.

           

    Hodnocení: 69 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.4.2006 21:43 Cyphr0 | skóre: 4 | blog: cyphr0_log | /root
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    No já někdy relaxuju úplně jednoduše: Lehnu si na podlahu, zavřu oči, začnu dýchat "břichem", vypnu myšlenky. Někdy to urychlím tím, že přesunu pohled jakoby nahoru, jako kdybych se koukal na čelo - rychleji tak mozek přechází do alfa frekvence... Docela to mám vytrénovaný, z dob když jsem ještě "astrálně" cestoval mimo tělo...
    2.4.2006 22:27 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    To je skutečně dobrý způsob přeladění.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    bazil avatar 3.4.2006 22:19 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    o astrální cestování jsem se taky pokoušel, bohužel vždy neúspěšně ... tak se chci zeptat, opravdu to funguje a je to možné ?
    2.4.2006 21:53 Veritas | skóre: 13 | blog: veritas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Hezký, že by se právě pokládal první kámen seriálu? Ted jen do toho dostat tučnáka, a může to jít na první stranu. :-D
    Nehledej hry v Linuxu. Linux je hra!
    2.4.2006 22:31 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Leda že bych se pokusil napsat "konfigurák" na relaxaci. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    3.4.2006 18:35 trocha pravdy | skóre: 3 | blog: nic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    rm -rf /

    a relaxace muze zacit...
    2.4.2006 22:17 .li | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Pro mě je dobrá relaxace si sednout někam, kde na mě v tu chvíli nikdo nemůže, všechno hodím za hlavu, zapálím si cigaretu a mám uvolněný pocit asi jako když usínám, protože vím, že nemám telefon, nikdo mě tedy nemůže otravovat a tenhle pocit svobody mě dost pomáhá. Taky jsem si vlastně uvědomil, že mobil je můj nepřítel, krade mi soukromí, takže teď žádný nemám a od okamžiku kdy odejdu z práce už mě nikdo nesežene, i kdyby třeba továrna lehla popelem. Tahle samotná představa mi dělá psychicky dost dobře :-)
    2.4.2006 22:18 ParadoX | skóre: 20 | blog: Paradox
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1

    Velmi zajímavé, něco na tom bude. Ze školy jsem stále velmi unavený i když jen "sedím a poslouchám". Proto si většinou odpočinu pořádným spánkem a toho docílím několika způsoby: Fotbalem ještě odrovnám k mozku tělo a usnu jako špalek, protože jsem ztahanej jak pes. Nebo se mi sladce spinká po pár půllitrech piva ale bohužel to s fotbalem nejde kombinovat takže problém.

    Jinak bych měl malej dotaz. Spíše se zajímám o psychologii ale něco bych si přečetl i na toto téma. Jsou nějaké webové stránky které by stály za to přečíst abych si mohl udělat názor po tom, co si na toto téma přečtu více věcí? Děkuji

    Don´t worry, be happy.
    2.4.2006 22:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Já nějak moc stránky o psychologi, nesleduji.Po večerech se věnuji Lnuxu a FreeBSD. :-) Ale myslím něco kolem časopisu Psychologie a nebo Konfrontace. Tak tam by to mělo mít záruku kvality. Google pomůže najít link.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Prcek avatar 7.4.2006 00:28 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Fotbal a pivo ze nejde dohromady? :-)

    Ja chodim hrat s kamosema futsal ve vecernich hodinach (jindy neni v hale volno) a pak jdem vzdycky na 2-3 pivka vedle do hospudky... To panecku chutna po 2 hodinach honeni se za micudou ;-)
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    3.4.2006 09:59 josh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    super - tesim se na dalsi pokracovani. Obzvlast ty prakticky ukazky ktery muzu rovnou pouzit me zajimaj. ..
    3.4.2006 10:15 Clojster | skóre: 4 | blog: clojsterovo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Tak to jsem zvedavy na dalsi dily serialu... ja relaxuji (medituji(??)) v zazenu. Precetl jsem par chytrych knizek o zenu, o tom jak provozovat zazen a jsem v pohode. Mimo relaxace to taky nauci jak spravne dychat, nauci soustredit se na cinnost, kterou prave vykonavate a zaroven nesoustredit se vubec na nic a nechat myslenky jen tak plynout (u zadne z nich nesetrvavat).
    Btw sedet v pozici lotosoveho kvetu dele nez pul hodiny da opravdu zabrat jak noham, tak zadum :)
    4.4.2006 13:32 fettgesicht | blog: kovadlina | CL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    To je potřeba si najít správného zenového učitele - pak se teprve dostaví ten správný "zenový stres": Sprdne mě že nemám správnou mysl? Flákne mě při zazenu kjósaku? :-D

    Nečetls náhodou něco od G. Debaillyho?
    3.4.2006 10:56 dan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    ...pokud je relaxace o snizeni psychicke zateze, nemusi jit nutne jen o cinnost aktivovanou o par desitkach minut denne, ale o nepretrzitou snahu o zefektivneni procesu mysleni tak, aby se dalo pretezovani vyhnout. Pokud tedy neni celodenni pretezovani cestou k relaxaci a pokud nam postatne vykyvy v zatizeni nasi mysli nemaji dat poznat, v jakem stavu se nase mysl nachazi a tim ji i lepe poznat. V oceanu sedi se jinak lehce ztratime :-)
    Jeden maly priklad, vim ze mne nadstandardtne zatezuje reseni nekolika veci najednou (multitasking), proto je mou snahou se tomu systemove vyhnout. System papirek a zapomen mozna neni nejlepsi, ale i pres obcasne ztraceni poznamek muj oblibeny.
    Ja tomu tedy nerozumim (skoly nemam), ale to se mi tak prohnalo po precteni hlavou...
    ps: klid je sila
    3.4.2006 18:38 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Malý seriál o relaxaci-1
    Jedno po druhém a je to :-). Relaxace podporuje zlepšení paměti.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.