abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 01:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 1.8.0 svobodného multiplatformního softwaru pro konverzi video formátů HandBrake (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:55 | IT novinky

    Microsoft představil nové označení počítačů Copilot+. Dle oznámení se jedná se o počítače poskytující funkce umělé inteligence. Vedle CPU a GPU mají také NPU (Neural Processing Unit). Uvnitř představených Copilot+ notebooků běží ARM čipy Qualcomm Snapdragon X Elite nebo X Plus.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | Zajímavý článek

    Příspěvek na blogu Codean Labs rozebírá zranitelnost CVE-2024-4367 v PDF.js, tj. mj. prohlížeči PDF souborů ve Firefoxu. Při otevření útočníkem připraveného pdf souboru může být spuštěn libovolný kód v JavaScriptu. Vyřešeno ve Firefoxu 126.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:55 | Nová verze

    Lazygit byl vydán ve verzi 0.42.0. Jedná se o TUI (Text User Interface) nadstavbu nad gitem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:22 | IT novinky

    K open source herní konzole Picopad přibyla (𝕏) vylepšená verze Picopad Pro s větším displejem, lepšími tlačítky a větší baterii. Na YouTube lze zhlédnout přednášku Picopad - open source herní konzole z LinuxDays 2023.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    17.5. 13:44 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová major verze 17 softwarového nástroje s webovým rozhraním umožňujícího spolupráci na zdrojových kódech GitLab (Wikipedie). Představení nových vlastností i s náhledy a videi v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 12:22 | Komunita

    Sovereign Tech Fund, tj. program financování otevřeného softwaru německým ministerstvem hospodářství a ochrany klimatu, podpoří vývoj FFmpeg částkou 157 580 eur. V listopadu loňského roku podpořil GNOME částkou 1 milion eur.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    17.5. 01:55 | Komunita

    24. září 2024 budou zveřejněny zdrojové kódy přehrávače Winamp.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    16.5. 23:33 | Nová verze

    Google Chrome 125 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 125.0.6422.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 9 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    16.5. 21:11 | Nová verze

    Textový editor Neovim byl vydán ve verzi 0.10 (𝕏). Přehled novinek v příspěvku na blogu a v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (79%)
     (5%)
     (8%)
     (7%)
    Celkem 414 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 14.5. 11:05
    Rozcestník

    OpenSolaris šlape bez potíží

    8.10.2008 16:51 | Přečteno: 1358×

    Takže OpenSolaris od soboty šlape bez jakýchkoliv výkyvů a jsem rád, protože asi bude lepší sledovat novinky na OpenSolarisu, než na uzavřeném systému, i když parádně vyladěném jako je Solaris 10. Pookřál jsem tudíž tedy a stáhnul jsem si a nainstaloval FreeBSD 7.1 BETA. Dnes, zatím zkouším co to umí, co to má. Potěšilo mě, že má i Brasero. Slyšel jsem na něj pět chválu, tak mu na FreeBSD dám šanci před K3b. Uvidíme jestli na něj nepřejdu i jinde.

    Jinak jsem si vyzkoušel připojení OpenSolarisu i Solaris 10 k ext3. Našel jsem to tady. . Funguje ten návod bezproblémově, jen jsem nepřišel na to jak nastavit práva abych mohl ze Solarisu kopírovat data na Linux. Pokud se pokusím napsat

    
    chmod -R 777 /mnt/linux 
    
    vypíše mi systém, že nemám nárok.

    Ale je fakt, že jsem zatím nijak usilovně nehledal na netu, jak to nastavit. Zrovna tak jsem příliš moc nehledal jak připojit ext3 k Solarisu. Zjistil jsem že asi budu muset přeložit jádro, tedy pokud budu chtít to udělat a dumám zda je nějaká možnost tuhle operaci obejít přes přidání modulu. Ve FreeBSD mám také pocit, že budu muset přeložit kernel. Tam mi to nedělá zas takovou starost. To umím lépe než v Linuxu. Mám na jednom disku tři systémy, což není problém propojit třeba mezi Linuxem a BSD systémy, ale Solaris a BSD nebo Linux a Solaris už kapku náročnější v tuhle chvíli je.

    Konečně když se člověk naučí jak na to, tak pak je všechno hračka. Ale než se to naučí. Jinak jsem si přečetl blog s anketou, zda má mladý muž, rád komunikující anglicky, zde zůstat a přispívat, či nikoliv. Pobavil jsem se. Také mám blog jinde, protože jsem usoudil, že mé terapeutické, politické a osobní názory si budu prezentovat na své doméně, tak abych případné sprosté útoky eliminoval tím, že jim zatrhnu přístup na web. Zatím jsem to udělat nemusel. Co považuji za příznak toho, že mě chodí číst lidé, kteří se mnou nějak konvenují a ti ostatní nemají potřebu se mnou zabývat a dokazovat mi jaký jsem pablb. A kdo má chuť vědět, co dělám, čím se zabývám jinak, má možnost zde.

    
     www.janjilek.cz
    
    Sem chodím od určité doby jen kvůlivá Open source a jiným jim podobným lahůdkám. Slackware rules... Je to nejlepší linuxové distro a editor VIM je špička mezi editory. :-)        

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.10.2008 17:31 skywaker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    len by ma zaujimalo či má solaris vobec EXT3 aj na zapis teda ci nema len podporu na čítanie z ext3 particie. freebsd podporuje tych filesystemov dost ako je reiserfs, etx2fs, xfs takze myslim ze je na tom lepsie ale zase len pre citanie. okrem toho freebsd podporuje ntfs a fat32. najlepsi napalovac je K3B podla mna brazero je sice jednoduche a prehladne ale nedokaze tolko ako k3b to moj nazor. zalezi od toho ake mas graficke prostredie. ja na freebsd volim radsej KDE
    pavlix avatar 12.10.2008 14:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    Já "cizí" filesystémy potřebuju čím dál tím míň.

    Dokonce ani iso9660 nebo fat32... holt mam všecko buď na místní síti nebo na internetu, takže se lokální FS ukazuje jako implementační detail.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    8.10.2008 18:40 kolmis | skóre: 3 | blog: kolmis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    Můj první a zatím poslední pokus s OpenSolarisem před cca půl rokem skončil na neexistujících ovladačích pro síťovou kartu a SATA řadič, takže jsem se nedostal dál než přes instalátor. Škoda :(
    Daniel Kvasnička ml. avatar 8.10.2008 18:44 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    Mate poc peny web, to zahlavi s tou ilustraci a peknym fontem, to je fakt povedene.
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    8.10.2008 21:14 LS_999
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    +1, jeden z nejlepsich webu, co jsem videl za posledni rok - krasne, prehledne, stylove... a taky to ma zajimavy obsah:)
    8.10.2008 21:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    Formu webu dal grafik a obsah já a moje manažerka, takže díky za uznání. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    8.10.2008 21:09 Honza Senolt
    Rozbalit Rozbalit vše ext2 pod OpenSolaris
    Pro OpenSolaris existuje i projekt s cilem vytvorit jaderny modul podporujici ext2/3. Momentalne je to v takovem spis pre-alfa stavu, ale cteni i zapis v zasade funguje a verim, ze se to jednou povede dotahnout;-)
    9.10.2008 02:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OpenSolaris šlape bez potíží
    Třetí kliknutí na těch stránkách a hned pravopisná chyba ;-)
    odstupem od druhého člověka jste schopni se na něj podívat zcela jiným úhlem pohledu a uvidět věci, které vám_,_ velká blízkost neumožňovala vidět.
    Na druhou stranu blogy se pořád líbí...

    Quando omni flunkus moritati

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.