abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:11 | Nová verze

    Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 22 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:00 | IT novinky

    Společnost AMD na veletrhu Computex 2024 představila (YouTube) mimo jiné nové série procesorů pro desktopy AMD Ryzen 9000 a notebooky AMD Ryzen AI 300.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Nová verze

    OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána ve verzi 4.10.0 . Přehled novinek v ChangeLogu. Vypíchnout lze Wayland backend pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:00 | Zajímavý software

    Národní superpočítačové centrum IT4Innovations s partnery projektu EVEREST vydalo sadu open source vývojových nástrojů EVEREST SDK pro jednodušší nasazení aplikací na heterogenních vysoce výkonných cloudových infrastrukturách, zejména pro prostředí nabízející akceleraci pomocí FPGA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Kapitalismus v praxi II

    25.1.2011 23:31 | Přečteno: 1086× | poslední úprava: 26.1.2011 00:19

    Tak jsem tak přemýšlel o podnikání. Ne ani tak jak zbohatnout, ale co to člověku vlastně přináší. Napadlo mě, že ne náhodou v Rusku bylo do devadesátých let minulého století zakázáno například soukromníkům až na výjimky v podobě záhumenků vlastnit půdu. Stejně tak, do osmdesátých let minulého století u nás v podstatě nebylo povoleno soukromé podnikání, až na výjimku svobodných povolání. Komunisté měli hrůzu z toho, že člověk, který není odkázán na státní podnik, je vlastně nezávislý. Takže být tím kapitalistou v podstatě, přes veškeré různé zábrany znamená být do značné míry nezávislý na státní moci. To není žádný můj náhlý objev, to je skutečnost. Vlastně si uvědomuji, že jako první, kde byl vystaven v Rusku i u nás teroru, byli sedláci. V Rusku, kde bylo po nevolnictví zavedeno vlastnictví půdy pro jednotlivé sedláky , byl samostatný sedlák největším nepřítelem socialismu. Také byli nejvíce pronásledováni a ničeni. Stejně tak u nás, kde slovo „živnostník, znamenalo vlastně „buržoazní element” jehož je třeba zlikvidovat, dostat do područí, protože by byl příliš samostatný. Bohužel pro socialistický stát se stal svým způsobem řemeslník výjimkou, kterou za „soukromé podnikání” nebylo možné trestat. Meloucháři všech řemesel, pracovali na všech soukromých stavbách komunistických papalášů.

    Když tedy o sobě říkám, že jsem kapitalista a podnikatel, pak vlastně říkám, že jsem svobodný člověk, který mimo daňovou povinnost nemá vůči státu žádnou jinou povinnost. Neptám se co smím dělat, co nesmím dělat, splním podmínky, dostanu buď licenci, nebo živnostenský list a mohu se věnovat svému. Což mnohým stále ještě vrtá hlavou jak je to možné, že lidem, kteří podnikají, provozují různé formy podnikání nikdo neporoučí? A co je ještě divnějšího, že si ti lidé nedají poroučet.

    Jak jsem onehdy dal odkaz na ten dům Emblema, kde se kolegyně Plocová chystá provozovat terapii závislých, už jsem ze strany některých kolegyň slyšel, jak je to možné, že si ti lidé dovolí něco takového? Budou vybírat peníze a budou to dělat bez pojišťovny a nějaké zvláštní kontroly ze strany státu. Jo jo, pokud splní podmínky pro provoz, pak bohudík jim do toho nikdo nemůže kecat. Podobně, jako mě do mé činnosti nemůže nikdo kecat. Buď mám klienty, stejně jako oni mají klienty a nebo nemám, to je jediné co mě omezuje. Ale je fakt, že bych si asi netroufl bez stálého psychiatra, nebo psychologa jen na základě toho, že dám dohromady tým abstinujících závislých, kteří si udělali výcvik a nějaké teoretické školení. A budu provozovat komunitní terapii. Na to bych se necítil.

    Takže zůstanu u svých sedmi skupin, kde mám celkem devadesát klientů, kteří mě uživí. Pro mne samotného je to snazší cesta. Považuji se za kapitalistu v oblasti závislostí i když nejsem v těch číslech, v jakých bych podle některých měl být. Kapitál nejsou jen peníze, ale i jiné prostředky. Jsem si tak dnes představoval, jak v důchodu, který se kvapem blíží, budu mít tak dvě tři skupiny, pár privátních klientů na individuální konzultace, budu vše provozovat ve svém bytě, kde jsem si udělal bezva pracovnu a nebudu si dělat vrásky s tím jestli mám velký nebo malý důchod. I kdybych byl na vozíčku, pokud mi bude sloužit hlava, pak se uživím.Pokud mi sloužit nebude, pak je to všechno jedno. Docent Skála, špatně ve stáří slyšel, špatně viděl, přesto skoro do konce života pracoval jako terapeut a výcvikový lektor. Líbila se mi jednou jeho poznámka, že ve stáří dělá co ho opravdu baví a ještě za to bere velké peníze.

    A pokud mi bude sloužit hlava, pak je ještě naděje, že se ve stáří budu bavit psaním knih a třeba i psaním scénářů pro televize. Už mám zkušenost s tím, že nejlepší je si pořídit živnostenský list na vydávání knih a potom vydám, co budu chtít a nebudu muset obcházet nakladatelství aby mi někde mé texty vzali. Tohle je také velká výhoda, Knížku vydáte, třeba seženete sponsora pak ji buď prodáte, nebo neprodáte. Ono to jde nejen s knížkami, ale třeba i se softwarem, muzikou nebo něčím jiným. Sám jsem se divil, jak je snadné sehnat tiskárnu, slušnou tiskárnu, jak je snadné sehnat dobrého grafika, případně distribuční společnost. Nakonec šlo jen o to se do toho pustit. Nebo jak je snadné, když si člověk udělá dobré jméno, prodávat knížky. Tedy Rita se něco nachodí na poštu, aby vyhověla všem objednávkám. Jo, vím, že mnozí namítají, že jsem na to dostal. Dostal, ale líná huba holý neštěstí. Dostal jsem protože jsem si řekl.

    Ti co si chtějí hrát na spisovatele, jako já, buď seženou úvěr, nebo mecenáše. Případně do toho vrazí svoje peníze. Je to riziko, ale občas se riziko vyplatí. Kdysi dávno jsem tak probíral osudy velkých umělců. Jen málokteří byli alespoň z počátku natolik samostatní, že nepotřebovali mecenáše. Stejně tak všichni ti, co vydělali velké peníze, jako třeba John.D. Rockfeller, potřebovali do začátku úvěr. Rockfeller prý začínal jako malý obchodník s obilím. Povídá se. Dodnes je považován za člověka s největším osobním bohatství v historii. Rockfeller asi nebudu, ale mohl bych třeba umřít jako člověk, který byl značnou část svého života nezávislý na libovůli šéfa. Zlatý kapitalismus. :-)        

    Hodnocení: 56 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    25.1.2011 23:53 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Bezdomovci taky nejsou závislí na libovůli šéfa.
    25.1.2011 23:55 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    To nejsou, ale já netoužím být bezdomovcem.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 20:11 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Bezdomovci taky nejsou závislí na libovůli šéfa.

    To bude spise tim jarem, kvetou snezenky, trava se zelena, jehnedy jsou plne pylu, alergie jak hrom, sefove bezdomovcu momentalne libovolne kychaji misto na ne do perin.
    26.1.2011 08:21 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Napadlo mě, že ne náhodou v Rusku bylo do devadesátých let minulého století zakázáno například soukromníkům až na výjimky v podobě záhumenků vlastnit půdu.

    Puda patrila po staleti slechte a cirkvi, obdelavali ji nevolnici nebo pronajata nekvalifikovana sila. Nevolnictvi padlo, pudu vlastnil stat a nebylo to nahodou ze nepovolil soukromnikum pudu vlastnit. Stat musel zajistit dostatecne mnozstvi potravin pro vnitrni spotrebu i na vyvoz. Vznikla nutnost vyrobu a chov zprumyslnit, na to soukromnik finance nemel. Traktory, kombajny bylo mozne vyuzit jen na velkych lanech, stridanim osiva misto ponechani pudu odpocinout, lezet ladem byla urodna puda maximalne vyuzita. Postriky proti skudcum, obilne sneti, plisnim, pouzitim umelych hnojiv se uroda zmnohonasobnila. Pravidelne automatizovane dojeni zajistilo vyssi produkci mleka, preventivni ockovani zverolekarem skotu proti nakazam snizilo umrtnost dobytka, slouceni zivocisne vyroby se zemedelskou, zpracovani produktu, dovoz, rozvoz atd, byl schopen financovat stat, soukromnik ne. Planovane hospodarstvi, pokud jde o zemedelstvi, nebyl tak spatny napad jak mnozi tvrdi.
    26.1.2011 08:44 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tak bylo v Rusku mezidobí od zrušení nevolnictví v šedesátých letech 19 století až do začátku třicátých let, kdy proběhla násilná kolektivizace, kdy zemědělství bylo v soukromých rukách a poměrně prosperovalo. Kolektivizací kleslo na mnohem nižší úrověň a nebylo schopno vyprodukovat takové množství potravin jako privátní sektor.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    belisarivs avatar 26.1.2011 08:57 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    To je pravda. Pokud vim, tak v roce 1917 byly vynosy zemedelstvi hodne vysoke. Prisli komunisti a smitec.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Dalibor Smolík avatar 26.1.2011 09:09 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Kromě toho, kolem roku 1921 zavládl v Rusku obrovský hladomor. Komunisté byli nuceni vyhlásit "Novou ekonomickou politiku", která se blížila kapitalismu (něco podobného, jako dnes Čína) a během pár let bylo po hladomoru a ekonomika vzkvétala. Stalin všemu učinil přítrž a výsledkem byl opět hladomor na Ukrajině (ten byl navíc řízený a úmyslný).
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    belisarivs avatar 26.1.2011 08:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    No, tak v Rusku to mozna funkcni bylo. Ackoliv taky zadna slava (o hladomoru na Ukrajine nemluve). Otec mi vypravel jak byl v Rusku. Lany obili kam az oko dohledne. No jo, ale za horizontem uz nebylo zase nic. Na seti obili dokonce pouzivali letadla. jak to dopadlo je asi jasne.

    Na to, jak mela cela Ukrajina byt obilnici Evropy a pritom muselo Rusy zivit cele RVHP, se taky zapomina. Koneckoncu ten zmineny hladomor tam stal zivot nekolik milionu lidi. Neco takoveho za cara nebylo.

    Navic, to co jste napsala uz treba vubec neplatilo u nas. U nas komuniste treba ty nastroje pro automatizaci ziskali tak, ze je proste ukradli soukromnikum. A pak ty hyeny jeste mely tu drzost natocit propagandisticke video jak na poli jezdi druzstevnik s traktorem a na vedlejsim poli taha pluh sedlak s potahems kravou a konem ve zbedovalem stavu. No bodejt by tomu tak nebylo, kdyz ty zrudy kradly jak straky a jeste zvysovaly kvoty. Takze sedlak pak zakonite nestihal a oni ho zavreli za sabotaz.

    Mame nejakou pudu. Nic velkeho. Ale traktor a kombajn tam pouzit bez problemu jde a dklizeni kazdy rok taky bez problemu.

    Sedlaci u nas byli naopak bohati a prinaseli do zemedelstvi nove prvky jako treba nasazeni tech raktoru a kombajnu.
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.1.2011 08:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Navíc, kolektivizací se stali sedláci mnohem snadněji ovladatelní. Byla tak zničena nezávislost značné skupiny občanů.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 26.1.2011 09:13 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Planovane hospodarstvi, pokud jde o zemedelstvi, nebyl tak spatny napad jak mnozi tvrdi.
    Už jsem to někde zmiňoval. Spojování sedláků, vznik družstev - to vše u nás existovalo již ve 20- 30. letech. To mělo svoji logiku. Jenže komunisté do toho vnesli prvek násilí, družstva byla na úplně jiném základě. Zákonitě musela dobrých 10 - 15 let živořit. V 80. letech jsme měli zemědělství celkem vyspělé, to mohu potvrdit (pohyboval jsem se pracovně v této oblasti), ale za cenu neúměrného hnojení a maximálních výnosů - vyčerpání půdy.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.1.2011 10:23 karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ono mame zemedelstvi vyspele i dnes, kdyz si vemete, ze konkuruje nekomu, kdo ma 2x takove dotace....
    26.1.2011 17:32 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    vrazím prachy do zemědělské půdy, stačí, že tam leží a trochu zezelení a pak jen inkasuji...a z dotací celkem slušně žiji

    to je rozdíl mezi kapitalistickým a socialistickým podnikáním v zemědělství - tam se člověk nadřel, a i když skutečně zasel,moc nesklidil a i když sklidil, neměl z toho nic , v kapitalistickém zemědělství velcí vlastníci půdy kradou ve velkém

    pak se to ale změnilo, v Českolsovensku bylo zemědělství na dobré úrovni a lidi se měli na vesnici později taky dobře a kdo tvrdí, že to nefungovalo, nic o tom neví nebo cíleně zkresluje( jak kde, někde ty státní zemědělské podniky nefugovaly vůbec, družstva lépe)
    26.1.2011 17:49 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Zrejme si zemedelstvi videl z rychliku. Drina je v zemedelstvi stale. Kravy zerou i v nedeli. Dojit se musi rano i vecer, kydat hnuj. Jo nekteri lide o socialistickem hospodarstvi ma zvlastni predstavu. Jinak socialistickezemedelstvi fungovalo, ale nikdy tak efektivne jako privatni. Jasne predstava komunistu o tom jak byli lide nestastni je naivni. Z jakeho duvodu ti vlastnici v sedmdesatych letech stale touzili po vlastnim. :-) ja si je dobre pamatuji. Navic ona svoboda a nezavislost byla pro ne dulezita.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 18:00 Jste pravičák?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Máš to marný, dochtor mimo jiné evidentně neví nic taky o systému zemědělských dotací EU.
    26.1.2011 18:07 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    evidentne ne z prazskych panelaku tam neni videt
    26.1.2011 18:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Dotace nakrmi a podoji kravy? Zatim jeste porad jsou sedlaci kteri maji dobytek, prasata atd. I kdyz zasaeji repku musi ji sklidit. Takze mudrcove co videli kravu v televizi a prase v supermarketu jako balicek veproveho, zrejme si precetli na wikipedii co je zemedelstvi a ted se tu budou ohanet dotacemi. :-) bavime se zatim ze veskere zemedelstvi v kapitalismu je efektivnejsi nez to socialisticke. Tak se frajeri seberte a tahnete si flamovat jinam. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 18:38 Jste pravičák?
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    veskere zemedelstvi v kapitalismu je efektivnejsi nez to socialisticke

    Při veškeré úctě k práci samorolníků, máte vůbec ponětí o současném způsobu subvencování ZV v EU, kdy se fakticky platí za to, že nesklidí, příklad ve Francii, nebo za to, že z pole udělají golfové hřiště, projekt ve Švédsku?

    Pokud je něco v EU nejméně efektivní, je to právě způsob financování zemědělství, protože nedává současným hlavní čerpatelům dotací z Itálie a Francie žádný motiv.
    26.1.2011 18:48 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ale presne tak to je nejen ve Francii: drit se, mit dobry rok a urodu, a pak to nemit KOMU prodat a kdyz, tak za cenu nizsí jako jsou investice, o vlastni praci nemluve ...Clovek aby to po te drine nekomu daroval, nejlepe odvezl hladovym do Afriky na vlastni naklady. Vyhodnejsi je vykaslat se na to, nic nevyrabet, jen cekat, az dojdou prachy, cím vetsi vymera, tim vic se to vyplaci. Zemedelci nemaji motivaci pracovat a spekulanti se nabaluji.
    26.1.2011 18:58 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    No kdyz sem sel pres Nemecko, Rakousko, Italii v roce 2009, sel jsem prevazne po venkove. Videl jsem stejne jako v Cechah obdelane pole, zrovna se schylovalo ke znim a nezdalo se ze by sedlaci lezeli, zili z dotaci a rikali si to je bezva. Mate chlapci zkreslene predstavy a prilis ctete socialisticky tisk a poslouchate narky sedlaku. Ze se zemedelstvi v eu zmensuje je jedna vec, druha je ze kdo chce v zemedelstvi prezit, byt efektivni se musi sakra ohanet. S lidmi co nikdy nevideli zivou kravu a nerpzeznaji oves od psenice je tezke o zemedelstvi diskutovat.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 19:22 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    tak ja neco o dotacich v zemedelstvi vim z prvni ruky a tu kravu kone traktor i kombajn mam za rohem
    27.1.2011 08:15 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    No kdyz sem sel pres Nemecko, Rakousko, Italii v roce 2009, sel jsem prevazne po venkove. Videl jsem stejne jako v Cechah obdelane pole, zrovna se schylovalo ke znim a nezdalo se ze by sedlaci lezeli, zili z dotaci

    Kdyz jsem prijela casne zjara do CR, zajeli jsme si do Nejdku na vylet do cesaren vlny, prave je vlastnil nas vzdaleny anglicky pribuzny. Na loukach staly hnijici svazky sena, slamy, v rybnice plavali kapri brichem vzhuru. Nikdo seno nesvezl, nikdo nevysekal do ledu diry, pole oraly prasata. Ptala jsem se komu to tu patri? Nikomu, druzstvo zrusili, prasata prozrary stenu chlivku (betonove cihly smichane s drevotriskou), utekli, nikdo se o ne nestara, jsou v tech nezoranych zaplevelenych polich uz par let.
    27.1.2011 07:54 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    že z pole udělají golfové hřiště, projekt ve Švédsku

    Anebo si zjisti za kolik se hovezi prodava a zazada si dotaci na krmivo pro zvyseny stav dobytku, pocka a proda ho az se cena zvysi. O dotaci si zazada i pestitel obilnin, prestoze jsou uz dnes druhy odolne proti nakaze, neprizni pocasi (kratkemu letu, predcasnemu mrazu).
    26.1.2011 18:40
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tak se frajeri seberte a tahnete si flamovat jinam.

    A je to tady - rozkazy jak za tatíčka bolševika, to už tu Jendo bylo, ale tvoje Národní fronta už není u moci. Tak se seber a nepiš hovadiny, nikdo ti nevyčítá, že nemáš příslušné vzdělání v zemědělské politice EU, ale tvoje kydy samy flejmem jsou....
    26.1.2011 19:51 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Nepredvadej mi tu sve mindraky. To uz si vsechno predved. Ja chapu, ze mas jedinou zabavu komentare pod mymi blogy. Zkus neco jinyho. Jdi na prochazku, kup si housku, pujc si peknou knizku v knihovne, zacni se vzdelavat nebo budes soustavne za zamindrakovanyho blba. Az to udelas dostanes se mezi nas normalni. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 21:18 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Mrknete se na frekvenci a casove rozlozeni svych prispevku a na to jak casto na ne reaguji ti jini jednotlivci. Neni to jeden ani dva lidé, jak se často mylne domnivate. Vy je hrave prevalcujete svou mnohanasobnou produkci))
    26.1.2011 21:21 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jak ti říkám, jdi se svými mindráky jinam. Prostě chápu, že se nudíš a jinou zábavu nemáš. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 21:32 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    ta predstava ze nekdo sedi celej den prilepenej na jilkuv blog je ciste subjektivni ))a proto smesna
    26.1.2011 21:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jo to jsi přesně ty a proto si jen komik. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 23:10 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jílku, ty máš s tím zemědělstvím nejvíc společného to, že seš taky vůl. Ještě něco napiš, cos viděl na západě v zemědělství, a každej, kdo má základní info o systému dotací EU, si o tvý inteligenci a hlavně schopnosti přijmout informace od někoho jiného udělá docela snadnej obrázek.

    Podle tvý poslední poznámky vůbec netušíš, která v EU bije. Požádej svého ochránce Smolíka, ať ti to vysvětlí. Třeba soukromě, podepiš si s ním tajnou listinu, abys za toho blbce nebyl ještě víc tady na webu. A kdybys chtěl tip, tak se třeba Smolíka zeptej, jestli z dob práce v Koospolu zná třeba současného majitele Accomu, ten ty problémy s EU musí řešit furt.
    26.1.2011 23:14 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    hele ty zamindrákovanej vzdělanče, na nic sem se tě neptal, o dotace se nezajímám, do zemědělství nedělám, jediné vím, že je to strašná dřina a a až budu chtít znát systém dotací, zařídím si to. Takže se seber táhni do prdele a jdi svoje mindráky propagovat jinam. :-) Jen ti říkám, že jsem viděl lidi na poli a u dobytka, soukromý sedláky, kteří dřou od rána do večera a o dotacích sem se s nimi nebavil, ale o praci, jak se jim vede a tak. Takže každý mluvíme o něčem zcela jiném, což si se svým vzděláním nebyl schopen pochopit.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 23:25 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Takže se seber táhni do prdele a jdi svoje mindráky propagovat jinam.

    Takhle lákavé nabídce tak slušně podané asi odolám :-). Nejsme u tebe na blogu, abys bez milosti mazal :-)

    Jen ti říkám, že jsem viděl lidi na poli a u dobytka, soukromý sedláky, kteří dřou od rána do večera

    Myslel jsem, že diskuze nebyla o dobách tvého mládí, ale o 21.století.

    až budu chtít znát systém dotací

    Tak si o tom něco přečti (když už jsi to dávno neudělal, žádný socialistický link, stačí něco, co se jmenuje EU), ale předtím, než tady vypustíš další perlu.
    26.1.2011 23:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ty demete rok 2009 je moje mládí? zřejmě nejsi schopný pochopit data a nejsi schopný pochopit o čem je blog, že mě žádný dotace nezajímají a že vidím, jak lidé dřou od rána do večera, protože jdu zrovna kolem a potřebuji vodu, případně něco jiného, z dálnice ty kreténe to neuvidíš a na netu to nenajdeš. Já se zřejmě od tebe vzdělančeněmecky domluvím, takže si získám informace na místě. :-) Pokud si nikdy nedělal v zemědělství, tak ti nedošlo co to obnáší i dnes. O čem se chceš bavit, když o tom nic nevíš? :-)Takže běž do prdele a bav se o dotacích někde jinde.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.1.2011 06:54 mordyje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ty demete rok 2009 je moje mládí?

    No a ne? Spravnej genius prece nikdy nezestarne, zustava navzdy mlad.
    26.1.2011 23:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    A nevšim sem si, že bych se bavil o EU, to máš zřejmě už halucinace z toho fetování. přestaň brát ten koks a přestan si myslet, že to je droga bohatých a chytrých. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 23:38 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    A nevšim sem si, že bych se bavil o EU

    To je jasně vidět :-).

    Možná si nevšiml při jízdě na parníku, že jmenované země jsou členy EU, a pro každou z nich platí určitá pravidla o zemědělské produkci. A hlavně, co pak s tou produkcí. Bohužel, díky našim báječným politikům jsme na tom trochu jinak, než zakládající členové.

    Na rozdíl od tvé bohaté chlastací a fetovací minulosti se já tomuto oboru nevěnuju ani aktivně, ani pasívně, zajímám se o jiné oblasti.
    26.1.2011 23:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    No já dělal ledacos a ve všem sem uspěl, takže mi ten parník nezávid, ty si může jen nechat zdát a možná když ti zbudou drobný tak se svezeš na Vltavě, chuáčku zamindrákovanej. Takže o zemědělství víš hovno a jen operuješ s dotacemi, o lidech víš ještě méně než to hovno a tak projevuješ svoje komplexy a mluvíš o věcech, který me zcela nezajímají. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 00:05 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    který me zcela nezajímají

    Ale přesto tě zajímá proto nadávat někomu, kdo se na rozdíl od tebe tím problémem musí pracovně zabývat........
    27.1.2011 00:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    To je tvůj problém, který já nemusím řešit. takže si ho řeš až se budu chtít bavit o politice EU, což zrovna nechci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 08:16 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Klasicka vase strategie. Kdyz vam nekdo polozi na stul rozumny argument, napisete mu, ze se vas to netyka. Tak proc pisete blog o spolecenskych problemech, kdyz se vas netykaji?
    27.1.2011 22:19 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    No, nemám potřebu řešit zemědělské dotace, protože ten blog byl o zcela něčem jiném, jinak si nevzpomínám, že bych se zavázal, že budu diskutovat o věšem o čem si druhá strana přeje diskutovat. Jsem žádný rozumný argument k tématu neviděl. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 22:32 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Zkusil na tebe použít všechny finty, které se naučil. Napřed zkoušel mlčet, pak krok stranou. Dále - nemá s tebou podepsanou smlouvu na diskuzi (to používá vždycky, když neví, kudy kam), a téma, které intenzívně rozjel, už ho najednou nezajímá. To nemusím být analytik, abych jeho stále stejné 'finty' nečekal.

    Bohužel mu selhala poslední osvědčená zbraň na podporu jeho zemědělské vize - jasná podpora a pomoc od p.Smolíka. Ten se ale evidentně k této oblasti raději nevyjádřil, protože jistě EU systém dotací zná, a tím by JJ teorie o sedřených francouzských rolnících mohl podpořit pouze za cenu jasné lži. Úhybné manévry jsem od DS viděl, ale lhát zatím ne ;-).
    27.1.2011 22:39 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Milý kreténe s údajným vzděláním, až někdy budeš pracovat den dva v zemědělství a přestaneš brát sociální dávky, pak pochopíš o čem je zemědělství s dotacemi nebo bez dotací, do té doby si radši hled aby si měl co k večeři a svý krabicový. :-) O zěmědělství víš leda, že něco takovýho vzdáleně existuje a o golfovém hřišti máš povědomost, že honoraci za dýško strkáš vozík. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.1.2011 11:07 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Milý kreténe bez vzdělání,

    tvoje odpovědi tvoji nevzdělanost v oboru jenom potvrdily, a jak jsem čekal, ani tvůj obvyklý záchrance p.Smolík si nechtěl v této kauze zkazit renomé obhajobou tvých blábolů o zemědělství v EU.

    Netuším, kdo ti v mládí sebral autíčko nebo vozejk, že o tom pořád povídáš, ale asi ti udělám radost - golf mi mi nikdy nešel, a ani mne nebavilo chodit celé odpoledne po hřišti, takže jsem to vždycky bral jenom jako nutnou společenskou událost.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 11:15 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Já se přiznám, že jsem systém dotací EU do zemědělství nějak důkladněji nesledoval a proto bych se nerad pouštěl do detailních diskuzí. Vím jen, že dotace našich zemědělců po vstupu do EU byly mnohem nižší a postupně se měly zvyšovat. Odůvodňovalo se to různou cenovou úrovní ve starých a nových zemích EU, pokud si vzpomínám. Každopádně zemědělství je trochu specifický obor v tom, že je nelze ze země vypustit, i když není ziskové, jako třeba lze vypustit výrobu počítačů. ;-). Jde tu o určitou soběstačnost v zásobování potravinami. Nelze prostě vše dovézt z Číny. On stačí česnek ..:-)
    Nicméně zemědělcům rozhodně nezávidím, jsou daleko více odkázáni na rozmar počasí, než třeba výrobce mikročipů. Dále různé nemoci, vybíjení stád apod. Nic příjemného.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 14:29 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Nelze prostě vše dovézt z Číny. On stačí česnek

    POZOR - odpověď je pro p.Smolíka, nikoliv pro někoho, kdo se vyjádřil, že ho tohle téma nezajímá :-).

    No, to jste otevřel trošku pandořinu skříňku, pokud jde o Čínu a zemědělskou politiku. Někde jste psal, že jste kdysi dělal i v Koospolu, třeba jste potkal ing.Krajníka, který vybudoval obrovský koncern Accom s mléčnými výrobky. Několik let jsme zkoušeli dostat jeho (české) sušené mléko na čínský trh, protože jsme měli hodně dobré vazby na místní výrobce. 'Jediný' problém byl, že jeho česká produkce bez dotací EU neměla šanci konkurovat mlíku z Francie, nikoliv proto, že francouzští rolníci dřou od rána do večera a efektivněji. Oni si to zjednodušeně vyrobí za jakékoliv náklady, stát to od nich odkoupí za garantované (dotační) ceny, a stát to ve finále prostřednictvím nějaké spřízněné firmy (a to je hodně dobrej byznys) prodá kamkoliv do světa za jakoukoliv cenu, kterou v Asii nebo v Africe jsou ochotni zaplatit. Ten rozdíl byl i násobkem reálné ceny českých výrobců.

    Pokud sledujete pořad Ano, pane předsedo vlády (ve Vinohradském je docela dobře udělané představení), tak tam dojde k hádce mezi britským předsedou vlády a komisařem EU ohledně těch dotací. Předseda říká - Tak jsem se dozvěděl, že na UE sedí vedle sebe italský komisař, který zemědělcům dává dotace na výrobu, a francouzský komisař, který jim platí za to, že tu produkci zničí! Komisař se rozčílí - To není pravda! Oni nesedí na stejném patře!!!

    Akorát nevím, jesti se tomu smát nebo nad tím brečet. A ten čínskej česnek se fakt jíst nedá, byl jsem minulý měsíc v Itálii a to je jiná káva.
    28.1.2011 14:37 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    tam uklízíš? Panečku ses vyšplhal vysoko. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 14:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ing. Krajníka jsem osobně neznal, ale jméno mi povědomé je. Já jsem se zabýval vývozem masa a živých zvířat. Jinak samozřejmě zemědělská politika EU bude asi opravdu jeden velký b*rdel, potvrzuje to daleko víc lidí. Nevím, jaká je úroveň dotací dnes, ale do 10 let od vstupu do EU měla být sjednocená (povídali, že mu hráli :-)). To, že si velké země, jako Francie, diktují své podmínky, je v tomhle spolku veřejné tajemství.
    P.S. To představení ve Vinohradském divadle je super, nemá chybu :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 15:11 Linuxák se vzděláním
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Začínal tam v oddělení droždí :-), teď má miliardové obraty s mlékárnami, ale celý export stojí jenom na tom, zdali se dostane k dotacím, protože jinak prostě konkurovat nemůže.

    Vím, že u masa to je ještě komplikovanější s EU - sehnali jsme třeba zákazníka v Holandsku a všechna potřebná EU potvrzení. Obrovskou náhodou (hlavní konkurent byl z Německa, maso pochopitelně někde z Bulharska) se dodávka zasekla kvůli administrativním problémům po cestě právě v Německu. S omluvou jí po dvou dnech pustili hygienci dál - ale mezitím stačilo propadnou holandské povolení. Takže maso už nikdy.

    P.S. Humphrey v podání Němce je fakt hnusnej geniální úředník :-)
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 15:17 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Já jsem tohle zažil párkrát - vagón plný živých telat stál v pátek odpoledne na hranicích a chybělo nějaké razítko na straně 27. veterinárního atestu :-) a ty nervy, aby to prošlo dál :-). opět za tím stála konkurence. Od revoluce v potravinách nedělám. :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 11:31 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Milý kreténe, obávám se a to myslím vážně, že v konečném součtu dokončeného vzdělání, ho mám trochu víc než ty. Co se týče zkušeností, nechávám tě daleko za sebou. To že jsem vystřídal několik povolání od manuálního po duševní, považuji za svou výhodu. Musel jsem se učit věci o kterých nemáš ani potuchy a nikdy mít nebudeš, protože ti pýcha nedovolí aby ses učil. Blábol o zemědělství a sladkém životě francouzského sedláka, je opravdu jen blábol blba, který o zemědělství nemá ani potuchu. S dotacemi i bez dotací. Možná sis přečetl ročenku, možná si jel po dálnici ve Francii, ale já jsem Francii prošel pěšky. Po venkově a viděl jsem a mluvil jsem s lidmi, kteří o francouzském zemědělství víc zapomněli, než kdy ses ty naučil. Takže je mi líto, ale s omezencem tvého typu, podobě jako s těmi zamindrákovanými provokatery se dá mluvit jedině v rovině palubní posádky MN. To by si snad mohl i pochopit. Kdyby ne, některé výrazy ti vysvětlím. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.1.2011 01:12 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Bohužel mu selhala poslední osvědčená zbraň na podporu jeho zemědělské vize

    jestli máš za vize, popis dřiny v zemědělství a toho, že bolševik se snažil v Rusku vyřadit a taky vyřadil jedinou možnou svobodnou třídu, která by mu mohla hatit jeho "velkorysé plány" pak jsi skutečně génius se kterým je radost diskutovat. Sem žádnou vizy budoucnosti zemědělství nepředložil a tedy ani neám chut o ni diskutovat. :-) Holt namasíruj svaly a ten vozejk tlač řádně, aby se tvůj kunčaft nezlobil. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 22:03 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    To by ten velky znalec volneho trhu a minimalniho statu musel vedet, ze stat do te ekonomicke a zemedelske politiky moc nenakeca i kdyby chtel, cilem tech zapadnich kapitalistickych velmoci bylo ziskat vetsi trhy, odbytiste pro svou zemedelskou nadprodukci se vsema tema dioxinama a E-ckama a ty dotace do zemedelstvi maji mit krome jineho v takove Francii nebo Italii zarucit potravinovou bezpecnost a sobestacnost, u nas ve stredni Evrope zas utlumit tu motivaci starat se o ni. Zanik drustev byla velka chyba a zvysilo to neumerne jen pocty nezamestnanych a zavislych na pomoci statu, zruinovalo vesnice. Druzstva vubec nejsou vynalez komunistu, zakladali se i v 19. stoleti.Zemedelska politika EU je proti zdravemu rozumu,ale je vyhodnejsi dovazet cesnek z Ciny a tady i pro domaci vlastence - kseftare na zemedelske pude stavet ty hangary pro zahranicni obchodni retezce.
    27.1.2011 22:05 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    - LY))
    28.1.2011 06:43 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Zrovna jsem to chtel napsat, ze sice zemedelskou politiku EU take nemusim, ale jeji pointou je zarucit potravinovou sobestacnost (to ze nasi vedouci predstavitele to po listopadu nepochopili je vec druha). Kdybychom jeli podle teorie komparativni vyhody, tak vsechno dovazime. Jenze pak se tam v tom tretim svete neco stane a tady bude hladomor. Aneb, efektivita (kterou tak haji volny trh, pominu ted, jestli je to pravda, jestli ta efektivita nakonec neskonci v neci kapse, takze pro spotrebitele je to prast jako uhod) a odolnost systemu vuci porucham nejdou zcela ruku v ruce. Je potreba myslet na oboji.
    Dalibor Smolík avatar 26.1.2011 22:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    vrazím prachy do zemědělské půdy, stačí, že tam leží a trochu zezelení a pak jen inkasuji...a z dotací celkem slušně žiji
    Opravdu bych to nechtěl dělat. Něco o tom vím. Zejména v dnešní době plné povodní a přírodních katastrof. K tomu aféry různých otrav apod. Zemědělci v době komunismu měli ideální přírodní podmínky. Potvrdili mi to sedláci, kterým je dnes přes 80 let. Počasí bylo stálé, předvídatelné. Dnes je to o něčem úplně jiném.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.1.2011 22:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    jasně, bolševici poručili větru dešti a bylo. Jenže ono je to trochu jinak, já v tom zemědělství, tedy tom socialistickým pracoval skoro tři roky. Nonemusím mít všechno. Sedlák s dotací nebo bez dotace ten to nemá nikdy lehký a nikdy to lehký mít nebude.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 26.1.2011 23:33 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Oni ti bolševici ničemu moc poroučet nemuseli, trochu jim štěstí hrálo do karet, ale také ne tak úplně. V první polovině 60. let byly nesmírně tuhé zimy, až se jim rozpadla pětiletka :-).. Kdyby museli čelit tomu, co je dneska, tak by se z toho po ...
    Ale i tak to nebyla žádná sláva. Vyvážel jsem živá teleta do Itálie, v době vývozu měli přírůstky kolem 0,60 - 0,75 kg/den, po příjezdu do Itálie 1,30 - 1,50 kg/den :-). Evidentně naši zemědělci nestíhali. Každopádně bych v zemědělství podnikat nechtěl .. a to ani s těmi dotacemi.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    26.1.2011 23:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Já taky ne, je to strašná dřina, ale ty lidi zase jsou na svým, připoutaný nějak k půdě. Sedlák je zvláštní tvor. Pár sem jich poznal, právě naposled předloni. Budou brečet, stěžovat si a když jim řekneš, tak to prodejte, tak ti řeknou. Byl tu táta, děda, co by mi řekli?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.1.2011 23:40
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tak jim řekni lopato svoje oblíbené, že máme tržní hospodářství a volný trh, ať se každý stará sám, takhle to přece furt propaguješ, trubkoune :-)
    27.1.2011 00:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Sedlákovi by volný trh prospěl. Bylo by jich přesně tolik, kolik by bylo třeba. Stejně jako prospívá volný trh jiným odvětvím. Starat se musíš sám at chceš nebo nechceš. To ti nikdo neodpárá, protože pokud se nestaráš sám, pak žádnou solidaritu v neštěstí si nezasloužíš. Ty máš zřejmě pocit, že starat s e sám znamená o nikoho se nezajímat. To je tvůj a tobě pofdobných omyl, ti co se o sebe nestarají, nezaslouží pomoc v době, kdy se starat nemůžou. O druhé s emohu zajímat a nemusím na to zažít kolektivizaci. Každý sedlák s estaral sám a pomáhali si v neštěstí, když to bylo třeba. Jenže to je něco, k čemu takoví jako ty ještě nedorostli. Že nechápeš základní věci je projev tvojí demence a tvůj problém. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 10:52 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ze si sedlaci pomahali je holy fakt. Znamemu kdyz zacinal spalil obili mraz, skoro dozrale, ze zrna teklo mleko, plakal nad tim i po letech. Nemohl splatit splatku na farmu. Sousedi ktere skoro neznal se na splatku slozili, celou zimu byl na nich zavisly s obzivou rodiny. Misto obili zacal pestovat skot a prasata, se sousedy se vyrovnal, na podzim z vdeku pomahal pri skliznich, odebiral cast urody na krmivo, platil 2x vyssi cenu nez vykupni stredisko. Rikal jim: Berte dokud davam, schovejte si to na hladovy rok.
    Dalibor Smolík avatar 27.1.2011 10:56 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Na tohle téma jsem jako dítě viděl film, odehrávající se na Orknejských ostrovech. Mladý farmář si založil farmu, když dozrálo obilí, všichni se společně podíleli na jeho sklizni na všech farmách. Než přišla řada na jeho farmu, obilí zničila bouře. Ostatní farmáři se na něj složili a on přežil zimu díky této pomoci ostatních.
    Berte dokud davam, schovejte si to na hladovy rok.
    Tohle zlaté pravidlo by mělo platit nejen v zemědělství. Tučné roky se střídají s hladovými. Měla by se vytvořit rezerva v době, kdy se daří, neutratit všechno. Ukázala to ostatně i tahle krize.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 06:50 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tohle zlaté pravidlo by mělo platit nejen v zemědělství. Tučné roky se střídají s hladovými. Měla by se vytvořit rezerva v době, kdy se daří, neutratit všechno. Ukázala to ostatně i tahle krize.
    Zase ta stejna pitomost. Kdybyste mel jen malicko inteligence, opravdu malicko, tak vam dojde, ze ty hladove roky nemohou predchazet tem tucnym (musite nejdriv neco ulozit abyste to mohl spotrebovat), a ty tucne roky jsou ty produktivni. Takze, kdy byly ty tucne roky? Za socialni demokracie? Za Klausovy privatizace? Za komunistu? (Jsem zvedavy, kterou z tech moznosti si vyberete.)

    Realita je, ze tucne roky jsou porad. Technologie se stale zlepsuji a tempo dobyvani prirodnich zdroju se nemeni. To co se zmenilo je mocenska struktura - jiste uzke skupiny lidi zkratka chteji, aby se lide zadluzovali, aby nad nimi mohli mit moc. Viz treba toto.
    28.1.2011 08:34 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    jiste uzke skupiny lidi zkratka chteji, aby se lide zadluzovali, aby nad nimi mohli mit moc.

    Dekuji za 'desivy' link. Doufejme ze nejsou vsichni blazni, ze je tam take nekdo se zdravym rozumem.

    Ze banky porebuji penize je jasne. Kdykoliv vlezu do banky, slysim jak se snazi lidi presvedcit, skoro nuti, aby veskere finance prevedli jen do jejich banky, aby mohli dale pujcovat, tim padem vydelavat. Stat vyzyva obcany s osobnim dluhem nad $10 000 aby se snazili co nejrychleji splatit bankam dluh. Ze mzdy nerostou v pomeru s inflaci je tutovka, lidi jsou radi ze splaci jen co nutne splatit musi, mnohdy za cenu znacne snizene zivotni urovne.

    Jedno mi neni s pujckou na nemovitost s pozemkem jasne. Rekneme ze si nekdo vypujci na splatky po dobu 25 let pul milionu na 5% uroku. Prvnich 10 let se splaci 80% urok, 20% dluh, dalsich 15 let je to obracene. Cena pozemku roste, mista ubyva, mesta se rozsiruji do vsech stran. Kde je ta bublina? Pul milionova cena pozemku dnes vzhledem k inflaci se za 25 let rovna milionu. Kdo na tom vydela vic? Banka (dostala prevaznou cast zpet s nizsim % inflace) nebo majitel pozemku?
    28.1.2011 09:11 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Nejsem si jisty, jestli vam dobre rozumim, ale ta bublina je prece v tom, ze ceny pozemku neporostou donekonecna. Mesta se nemuzou rozsirovat donekonecna - nekdo tam musi bydlet nebo tam neco rozumneho podnikat. A kdo na tom vydela a jak zalezi na tom, kdy se zacne ucastnit te bubliny - je to proste podobne Ponzi schematu.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 09:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Asi to bude jinak: Bublina vzniká, když ceny rostou prudce vzhůru díky nějaké nastalé situaci nebo hysterii (informační technologie v 90. letech apod.). Ale ceny pozemku skutečně do nekonečna rostou ..i když pomalu. Je to právě dané tím, že na rozdíl od jiného zboží, je jejich nabídka limitována. V roce 1967 nám zabrali kus zahrady v Praze 6 na rozšíření dnešní Evropské třídy, vyplatili nám tehdejší cenu 3,40 Kčs/m2. Dnes má cenu kolem 4000 Kč/m2 a za deset let to bude zase víc. A není to v důsledku inflace. Některé zboží je stále vzácnější ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.1.2011 00:24 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Dekuji p. JS a p. Smolikovi za odpoved. Ceny pozemku nikdy nesly dolu, stale se jejich cena zvysuje. Pozemek neni mozne vyrobit, proto se stavi vyskove budovy na malem pozemku. Jinde se treba stavi umele ostrovy nekde na brezich oceanu premistenim kamene a zeminy z jednoho mista na druhe. Kamarad pracuje v pristavu, v usti reky do oceanu odstranuji naplaveniny prilivu 24 hodin denne, rok co rok, upravuji dno priatavu pro vysokotonazni lode, naplaveniny pro ruzne ucely vyhodne prodavaji.

    PS: Stale mi ale neni jasne kdo na te pujcce na pozemek vydela vic. Banka nebo majitel.
    Dalibor Smolík avatar 29.1.2011 02:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Ve východní části Istanbulu (čtvrtť Pendik) byl malý hotel, ve kterém jsem bydlel a díval se na moře. Po několika letech jsem se do stejného hotelu vrátil. Místo moře tam byly stavební pozemky :-) a dálnice .. Stavebníci zavezli půdu do mělkého moře a vytvořili další prostory pro růst města.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    29.1.2011 10:35 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jeste tady neco malo k tomu, zda se ceny pozemku snizuji nebo ne.

    To co nastalo v Japonsku ceka ted takrka cely svet. Realny hospodarsky rust nemuze pokracovat do nekonecna (protoze prirodni zdroje, hlavne energie, jsou omezene, a inovace v efektivite se ridi klesajicimi vynosy), ale frakcni rezervni bankovnictvi predpoklada, ze ano. Vysledek je, ze se to flikuje na prelevani kapitalu do rukou uzke skupiny lidi (zvysovanim dluhu, fiktivnim zvysovanim cen pozemku), coz bud musi nekdy skoncit (a pak prijde krize typu Japonsko, kdy nebude zadny rust), a nebo bude pokracovat tak dlouho, dokud se lide nevzbouri.

    Samozrejme, obe situace musi tak ci onak prinest zpetny tok kapitalu ke spotrebitelskym masam, coz s sebou ponese pokles cen pudy.
    Dalibor Smolík avatar 29.1.2011 19:57 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tak s touhle teorií souhlasím a odpovídá cyklickým výkyvům hospodářství. V době krize klesají ceny nemovitostí i pozemků, což je logické. V okamžiku oživení ceny rapidně stoupají. Ale po odečtení cyklických faktorů existuje dlouhodobý trend vzestupu cen nemovitostí a pozemků. Přesněji řečeno: ceny stoupají víc, než je inflace za sledované období.
    Lidé se nemusejí nutně bouřit. Pokud je v době poklesu ekonomiky zajištěna určitá stabilita, lidé krizi přežijí bez velkých šrámů. Ale zaručit se to nedá nikdy a nikde a je dost umění zavést taková opatření, aby to nepostihlo široké masy (například zlikvidování úspor ve zkrachovalých bankách). Ale určité řešení se najde vždycky.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 09:08 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    A vy opět děláte stejnou chybu, nahlížíte na problém z úzkého pohledu levicového intelektuála (zase ideologie: Klaus? Komunisté? ) . Vysvětlím: V 90. letech, po otevření hranic, nastala skutečně tučná léta. My jsme to tolik nepociťovali, lízali jsme si rány z roků komunismu, ale na druhé straně: práce byla, dalo se podnikat - kolik kočárkáren v panelácích se změnilo na malé potravinové krámky? Rostly jak houby po dešti. Podnikat se dalo všude. Lidé si mohli přivydělat. Za deset let se změnil automobilový park z příšerných Š 105 L na alespoň ojeté západní vozy. A tak dále. Musíte na to nahlížet globálně, hodnotit celou společnost. Vím, že to nebyly tučné roky. Ale ani ne hubené. Dnes fabriky mizí, malé krámy také, podnikat tak snadno nejde. Doba se změnila. Společnost se zase přetváří, uvidíme, co příjde pak. Ano, technologie se stále zlepšují, ale to nám moc nepomáhá. V roce 1991 jsem měl starý kufříkový psací stroj a faxový přístroj. A obchody se dělaly lépe než dnes s perfektní technikou. Takže v technologiích to není, že? Nepřeceňujme je. Jsou to jen pomocníci. A ty nakonec má konkurence taky.
    jiste uzke skupiny lidi zkratka chteji, aby se lide zadluzovali, aby nad nimi mohli mit moc.
    No a? Záleží na tom, jestli se dáte. Samozřejmě, chceme všichni bydlet a mít auto. No a každá sranda něco stojí. Máme hypotéky, úvěry, leasingy .. jdeme do toho přece dobrovolně! Můžeme se třeba také uskrovnit a dluhy omezit. Nemyslím teď konkrétní případy kdy to nejde. Myslím obecně většinovou společnost. Na existenci finančních institucí, které prostředky poskytují, se dá dobře vydělat. Není divu, že některé kruhy se této příležitosti chopily.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 09:24 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Aha, takze jste si vybral Klausovu privatizaci; dobra. A vite o tom, ze v te doby temer ti sami lide, co jsou ve vlade dnes, lidem tvrdili, jak se musi uskrovnit, jak prichazi hubena leta a podobne nesmysly? Vlastne stejne nesmysly, co rikate vy ted tady nam. Coz je ostatne to, co jsem rikal i minule - porad se zkratka lidem musi tvrdit, ze je potreba se uskromnit, bez ohledu na realitu (a proto jsem na to alergicky).

    To co rikate me naznacuje jedine - vadi vam, ze uz se vy osobne nemuzete ucastnit toho stejneho Klondajku (to neni z moji hlavy, to je oznaceni od jednoho podnikatele, a ten byl aspon uprimny) jako zde panoval v 90. letech. Protoze v 90. letech to byla zalezitost jen ceska, zatimco ted se toho chopil nadnarodni kapital, a to jsou jini sekaci.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 09:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    A vite o tom, ze v te doby temer ti sami lide, co jsou ve vlade dnes, lidem tvrdili, jak se musi uskrovnit, jak prichazi hubena leta a podobne nesmysly?
    Ano, vím to !! Pamatujete si na tu dobu? Já jsem měl plat 3200 Kčs hrubého a přišla deregulace cen. Ze dne na den některé ceny vzrostly 3x. Máslo s desetikoruny na 25 kčs apod. Byl to pro lidi šok a určitě utahování opasků. První roky nebyly moc radostné. Lidé ale měli vidinu změny od socialismu a byli to ochotni akceptovat. Určitý růst přišel až později. Do konce 90. let byl však velmi znatelný.
    vadi vam, ze uz se vy osobne nemuzete ucastnit toho stejneho Klondajku (to neni z moji hlavy, to je oznaceni od jednoho podnikatele, a ten byl aspon uprimny) jako zde panoval v 90. letech.
    Nemohu a nevadí mi to. Dokonce jsem to již tenkrát tak odhadoval - že je to dočasná záležitost. Nic divného. Firma může jít dál, ale je to samozřejmě pracnější, na druhé straně technologie usnadňují život (ale nepomáhají získávat zakázky), víc obchodů jde třeba přes počítač místo každodenních osobních návštěv atd. Hledají se nová odbytiště, nový sortiment, atd. Ale s tím nadnárodním kapitálem máte pravdu. Byla to jen otázka času. Vývoj to byl logický. V 90. letech to byl takový divoký kapitalismus, u nás bylo pole neorané, nyní se vše dostalo do jiných kolejí.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 13:22 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Takze ted zase rikate, ze to nebylo tak slavne (coz je prirozene to, na co jsem narazel). A na moji zasadni otazku, totiz kdy v novodobe historii prisla ta tucna leta, ze kterych jsme mohli donedavna cerpat (kdyz jsme ted, podle vas, v dluzich - nikoli nominalne, ale realne), jste mi neodpovedel.

    Protoze je to bullshit! Ty dluhy jsou jen nominalni. Ovsem jejich efekt na spotrebu nominalni neni, a to je ten pricina te krize.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 13:39 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tučná léta, to je samozřejmě relativní, čemu kdo říká tučná léta. Ale právě v letech, kdy u nás vládla sociální demokracie, byla léta největší světové konjunktury a HDP meziročně rostl. I přes toto příznivé ekonomické klima státní dluh narůstal místo toho, aby se tato léta využila. Ale zase chápu, že v takové době si lidé mysleli, že to bude napořád, tak proč šetřit.
    Ty dluhy jsou jen nominalni
    Tomu nějak nerozumím. Například - kdyby se vytvořila rezerva v letech 2000 - 2007, mohlo být na opravy silnic (je to jen příklad). Tohle jsem ale měl na mysli s těmi "tučnými léty".
    Ještě jednou - chápu, že nikdo na možnou krizi nemyslel a nepředpokládal, že by mohla přijít v takovém rozsahu. Budiž to ale zkušenost pro budoucnost.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 10:03 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Já to řeknu takhle. Pro mne devadesátá léta, přes veškerý zmatek, zlodějnu a bordel byly krásný roky. Roky svobody, roky naděje, že se děje něco, co může jedince posunout úplně někam jinam, ke svobodě, osobní odpovědnosti i k tomu, že skutečně může svůj život vzít do ruky a nepotřebuje žádnou vládu na to aby se o něj starala, že je úplně nejlepší, když se o mě žádná sebelepší vláda nestará. Šel jsem s penězi dolu, uskrovňoval jsem se a nemám púocit, že jsem na tom prodělal. Naopak, vydělal jsem na tom. Nejen finančně, ale to je těžko pochopitelé těm, kteří chtějí mít moc a zároveň chtějí být vedeni.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 28.1.2011 10:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Já to řeknu takhle. Pro mne devadesátá léta, přes veškerý zmatek, zlodějnu a bordel byly krásný roky. Roky svobody, roky naděje, že se děje něco, co může jedince posunout úplně někam jinam, ke svobodě, osobní odpovědnosti
    Cítím to úplně stejně.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 13:17 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Hm, ale spousta lidi si myslela po skonceni 2. svetove valky to same. To je asi prirozena reakce na revoluci; otazka ovsem je, co to ma spolecneho s realitou.
    28.1.2011 14:07 zyz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Moc se vám divím, ze se porad pokousite vazne a ve vsi slusnosti i po vsech tech urazkach nejen vaseho nazoru, ale i osoby diskutovat s nekym, jako je jilek- zjevne v nadeji, ze on uzna rozumny argument, pripadne pripusti, ze jeho pohled je omezeny a ze mozna se da na veci divat i jinak...Vsechna cest, s jakou trpelivosti se snazite tomu pysnemu staremu muzi) predvest, jak se ma diskutovat.
    28.1.2011 19:52 rar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    ty zijes furt v tech padesatych letech, berijo
    28.1.2011 19:52 rar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    to bylo na jilka
    27.1.2011 07:29 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    za cenu neúměrného hnojení a maximálních výnosů - vyčerpání půdy.

    Zemedelec nejsem, ale o stridani lustenin s obilim, kukurici, okamzite po sklizni osit pole zimnim zitem, na jare vsechno zaorat je bezna metoda, puda se obohati o ziviny, nevycerpa. Zivocisnou vyrobu jsem zkusila jen jednou. Sla jsem na aukci koupit bazanta, syn sel pro pitivo, my jsme si zatim presedli. Zamavala jsem na nej kde jsme, skoncila jsem s rohatou angorovou kozou, navic tehotnou, to jsme nevedeli. Dala jsem ji ke znamym na farmu, mela dva kozliky kdovi s cim, meli dlouhatanske rohy ve tvaru zavitu sroubu. Krmeni me nestalo nic,v lete spasly travu, sousedovi v sade prekrasne proklestily jablone a hrusne, prez zimu vycistili strany pole od ostruzin. Na podzim jsem je strelila za necekane vysokou cenu. Spletla jsem se v profesi, mela jsem byt kolchoznikem.
    Dalibor Smolík avatar 27.1.2011 08:48 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Určitě - střídání luštěn s obilím, to se dělalo odjakživa (kromě trojpolného hospodářství). Já jsem měl na mysli něco jiného. V zájmu soběstačnosti a zvyšování výnosů např. pšenice se užívalo nadměrně chemických hnojiv. Když jsme si pořizovali chalupu (někdy kolem roku 1995) jsme si nechali udělat rozbor vody ve studni. Výsledek ukázal obsah dusičnanů az 7x nad normu. Hygienik sdělil, že je to normální, že je to díky hnojení všude okolo podobné.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.1.2011 10:14 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Prihnojovat se muselo, protoze zaorane zbytky sklizne, hnoje, berou behem tleni nitrogen(dusik) ze zeme. Nitrogen odebira ze spodni vody oxygen, po pouziti muze dojit k hypoxii. Take jsme si zpocatku nechavali na chate v horach 2x rocne kontrolovat vodu ve studni, pak jsme toho nechali, byla prevazne ze snehu. Kdyz to nevadi srnkam, jelenum, losum, medvedovi, zajicovi, chodi tam pit, pak k nam pro jablicko, pili jsme ji taky. Nevim jestli to byl dobry nebo spatny napad tu medvedici krmit, nazory se lisi. V osade pobliz chodila v lete hlavne ke skole, do hospody a k obytnym srubum vybirat popelnice , deti co ji hazely svaciny nikdy nenapadla, ani kdyz mela mlade, ty vyhnala na strom.
    26.1.2011 11:01 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Napadlo me sem dat odkaz na to jak to s tim zemedelstvim v Rusku bylo, protoze muj predesly koment je nepresny. Jiste tenhle kousek historie dobre znate, presto se domnivam ze neni na skodu si ji pripomenout.

    http://www.youtube.com/user/znalecsulc#p/a/u/2/Vuv8UM3idWE
    belisarivs avatar 26.1.2011 16:01 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Nevedel jsem, ze komunisti v Rusku dostali jenom 24% hlasu, coz bylo ponekud malo proti socialistum se 40%.
    IRC is just multiplayer notepad.
    26.1.2011 20:03 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Priznam se, historie Ruska me moc nezajimala, nevedela jsem kolik zivotu to stalo.
    Dalibor Smolík avatar 26.1.2011 22:46 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Možná by bylo zajímavé si přečíst "Souostroví Gulag" od Solženicyna. Jsou to 3 svazky, dost objemné. Stojí to určitě za to. Čte se to jedním dechem.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.1.2011 09:07 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    The Gulag Archipelago? ("The Soul and Barbed Wire") je asi ten anglicky preklad, necetla jsem ji. Cetla jsem One Day in the Life of Ivan Denisovich. Kniha, ponekud editovana, byla vydana s povolenim od Chrusceva. Obhajil povoleni k jejimu vydani pred Presidiem Politbyra slovy: "V kazdem z vas je kousek Stalina, i ve me. Musime z nas toto zlo vymytit". Zda se ze to mel Chruscev v makovici docela v poradku :-).
    Dalibor Smolík avatar 27.1.2011 09:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Tak na tohle téma by se daly psát romány. Zejména postava Chruščeva je zajímavá. Je nutné si uvědomit, že za jeho vlády došlo k krvavému masakru v Maďarsku (1956), ohrozil mír v Karibiku (1962), takže byl to muž mnoha tváří. Určitě ale pozměnil tvář světa.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.1.2011 10:23 MVR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    O tom Madarsku byla take napsana vyborna knizka, na nazev si nevzpominam. Hledat ji se mi zrovna ted nechce, je pozde, jdu spat.
    27.1.2011 10:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Souostroví Gulag a Jeden den Ivana Denisoviče, je především děsivé čtení, kam vede komunistická ideologie, jací lidé se dostanou k moci. Podobně jako Rudí Khmerové v Kambodži. Co se Chruščova týče, sice vyřídl Beriju, ale jiný ani být nemohl, prostě produkt komunismu.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 14:58 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    to vubec nejsou jeho nejlepsi knízky a Souostroví je priserne rozvlacne. Vsechna pro - a anti - literatura s politickym podtextem zavani propagandou a ôliterarni kvalita ( a tím a prave proto ) pravdivost jde dolu. Solzenicyn byl dobry spisovatel a pro Souostrovi a Jeden Den je ho skoda-)
    27.1.2011 15:01 )
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    podobne jako nejhorsi dilo Pasternaka toho vynikajiciho basnika je Dr. Živago)))
    27.1.2011 15:59 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jasně slinto, ty toho tak o literatuře víš, možná si to vystudovala, ale po bolševicku a nic si z toho nepochopila.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 29.1.2011 02:31 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Samozřejmě, že to dílo bylo nejhorší. Vždyť to říkal i Brežněv :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    27.1.2011 16:03 brutální Nikita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    ohrozil mír v Karibiku (1962), takže byl to muž mnoha tváří
    Tady je ale také nutné si uvědomit, soudruhu Smolíku, co té karibské krizi předcházelo. Byly to známé bojůvky v Zátoce sviní, ale především to byla reakce na rozmístění amerických raket středního doletu Jupiter v Turecku a jiných zemích. Zjednodušeně řečeno Nikita si řekl, když vy nám rozmisťujete rakety za humny, tak my to vyzkoušíme taky a uvidíme co to svámi udělá. No a tak si tam trochu pohráli na vojáky, untersturmführer von Braun se v té době docela činil a Koroljov na druhé straně taky. Nakonec sověti zase odpluli, Američani si odvezli své raketky z Turecka a bylo to 1:1. Tož asi tak.
    27.1.2011 16:05 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    No já bych řek, že soudruh burda, který napsaltento skvělý politický rozbor, je zase mimo, prostě odtáhli boševici, zesraný, protože zjistili, že by Amíci do tý války šli a o bolševici na ni jednoduše neměli. To bylo celý a pak už jen vyhrožovali a dnes po nich ani pes neštěkne. Zlatý voči, že to bylo 1:1 to byla jasná prohra bolševiků a soudruh burda to neokecá. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 16:23 brutální Nikita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    To se zásadně mýlite, soudruhu Jílku, v té době bylo už oběma stranám jasné, že by to byla válka poslední. Ten ničivý potenciál byl na obou stranách dostatečný. To by nebylo jako šermiky šermiky s vidlema když jste pracoval v JZD. To nebyla ničí prohra ani ničí výhra. Bylo to spíš štěstí pro lidstvo, že se nakonec nějak dohodli a ty svoje nukleární klacíčky nakonec nepoužili.
    27.1.2011 16:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jasně, Kenedy jim řek jdeme do toho a Gromyko v OSN jen vyhrožoval že použijí zbraně strašných účinků, aby odtáhli s ocasem mezi nohy a s úevou, co je minulo. Burdo prober se a vzpamatuj, si zcela nenadaný a těžko chápeš souvislosti. :-) Nakonec je Amíci uzbrojili a bylo po supervelmoci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 16:44 brutální Nikita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Aha, tak to jo :-D. Děkuji za vysvětlení, jste vyjimečně talentovaný a musím se hluboce sklonit před tím, jak to máte v té vypité kedlubně vše srovnané v souvislostech :-D))
    27.1.2011 17:14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    jilek je bezmozek a Smolik casto vzpomina na historii trosku jednobarevne
    Dalibor Smolík avatar 27.1.2011 22:36 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jednobarevně to nevidím. Je jasné, že tu byly dvě velmoci s jadernými zbraněmi a možná právě hrozba globálního konfliktu paradoxně zapůsobila tak, že žádná válka nakonec nebyla. V každém případě Američané měli menší zájem na rozpoutání války (z různých důvodů), Sověti zase cítili, že by tu válku vyhrát nemuseli. Nicméně přes pobídku Castra se Rusové do války nepustili, ale bylo to fakt o fous .. Moc si z té doby nepamatuji. Jen prarodiče chodili ustaraní a dělali zásoby jídla v koupelně ..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.1.2011 06:57 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    V každém případě Američané měli menší zájem na rozpoutání války (z různých důvodů)
    To neni jednobarevne? Za prve, prumerny nazor muzete tezko posuzovat, protoze se prumerneho Rusa nikdo neptal. Za druhe, mezi nekterymi americkymi politiky a uredniky existovali naprosto paranoidni a sileni jedinci, kteri si napr. v 60. letech mysleli, ze vitezstvi ve Vietnamu zpusobi pad komunismu, a v 80. letech, ze Gorbacov ma neviditelne ponorky vsude po svete. Take tento graf je dost instruktivni.
    27.1.2011 21:35 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Vážně se skláníš? Jak říkáš, i kdybych to měl v té kedlubně vypité, tak tě tak na IQ asi o 60 procentních bodů převyšuji. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    28.1.2011 17:04 myyyymyymmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Pokud burdou myslis Fantoma, tomu nesahas ani k pate svym nadanim, ale to ty nevis, grafomane. Bez nej tyto tve diskuse stoji za... nema cenu si na te ani kliknout
    27.1.2011 19:12 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Si to tolik neber. Proste zijes predstave jaky si humorista a vubec nechapes ze tvuj humor je odhadnutelny asi na tri kroky dopredu. :-) tak si to uzij a prijd si zas neco hezkyho ke me precist a nezavid mi ctenost. To vis musis psat originaly ne jako slinta kopirovat. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 21:00 brutální Nikita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    prijd si zas neco hezkyho ke me precist
    To je od vás velice milé a opravdu děkuji za pozvání, ale opravdu netuším, co bych pohledával u vás v paneláku, když je spousta mnohem zajímavějších míst, kde se dá něco zajímavého přečíst. Co se týče čtenosti, tak jsem se chtěl zeptat, zdalipak si ještě sčítáte a pak průměrujete přečtení na jeden blog? To by mohla být doplňující informace, zda vaše je vaše imbecilita stále ve vysokém stádiu. 480 přečtení a možná i víc bude mít i Jardík, když napíše blog na tři řádky "Umyvadlo" :-D
    27.1.2011 21:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Nebud, tak zvědavej, už takhle ti v hlavě hrabe a když se dozvíš informaci navíc, rupne ti v mozku a už se nevzpamatuješ vůbec- Do paneláku tě nikdo nezve, maximálne na web aby ses něco hodnotného dozvěděl, ty sám si nic pořádného nenapíšeš, tak aspoň něco ode mne. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.1.2011 21:39 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jinak kreténku, ty mi pořád burdo práskači říkáš jak mě nikdo nečte, no a já jen konstauji, že dosahuji zcela průměrné čtenosti pro abíčko, takže zase jen kecáš a nevidíš si do huby. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    belisarivs avatar 27.1.2011 21:17 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Uz jsem si toho vsimnul drive, ale porad mi to nebere hlava.

    Proc reagujete sam na sebe zapocetim noveho vlakna ve svem blogu?
    IRC is just multiplayer notepad.
    27.1.2011 21:27 brutální Nikita
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Proč se ptáš, odpověď na to přece znáš.
    belisarivs avatar 28.1.2011 13:14 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    Jednak jsem se netazal tebe a jednak se nehodlam zapojovat do toho vaseho honu schyzofreniku na pana Jilka, byt se mi jeho spamovani zapiskama o nicem prici.
    IRC is just multiplayer notepad.
    28.1.2011 17:08 myyyymyymmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    schizofrenici honej paranoidniho jilka))hezky
    27.1.2011 21:30 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Kapitalismus v praxi II
    aby se staré vlákno zbytečně nezužovalo, tak jsem načal nové. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.