abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 7
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 817 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Literární okénko - Žízeň po životě

    4.9.2013 17:58 | Přečteno: 899× | Různé

    Po delší době se opět ozývám s literárním okénkem. Kniha dnešního dílu se jmenuje Žízeň po životě a napsal ji Irving Stone. Na začátku si odbudeme katalogizační údaje. V originále se se kniha jmenovala Lust for Life, the Story of Vincent Gogh. Z knihy samotné se nedozvíme, kdy vyšla v originále, ale poznámka autora je datována 6. června 1934, tak asi někdy v tu dobu.

    Můj exemplář vyšel v roce 1957 ve Státním nakladatelství krásné literatury v roce 1957. Český překlad vychází z vydání z roku 1951 v New Yorku. Překladatelem byl Zdeněk Urbánek. Kniha kupodivu nemá vysvětlivky, jak bylo té době časté, ale alespoň má doslov od Zdeňka Pilaře o impresionistech; nečetl jsem ho, tak nehodnotím. Kniha má asi 500 stran.

    Obsah

    Jak se dá odhadnout z původního názvu, kniha vypráví životní příběh Vincenta van Gogha. Autor v závěrečné poznámce ujišťuje, že se snažil psát co nejvíce podle pravdy. Vycházel přitom z dopisů Vincenta svému bratru Theovi, které vyšly tiskem v letech 1927 až 1930.

    Na wikipedii si můžete přečíst základní fakta ze života Vincenta van Gogha, ale kdo chce vědět trochu víc, třeba i o celé rodině van Goghů, tomu se kniha bude líbit. Vzhledem k tomu, že si autor nechtěl moc vymýšlet, v knížce nenajdete vtipné scény, spíš je děj ponurý a nešťastný jako celý van Goghův život. I když zrovna trochu záživnější scénu, ze které bude citace, autor zmiňuje, že k ní žádné zdroje nemá (škoda). Knížka mi nepřišla moc čtivá, ale je nesmírně poučná, takže jsem ji nakonec dočetl celou (i když jsem mezitím přečetl Dunu, ale o té až příště). Pokud se chcete něco dozvědět o Vincentu Goghovi, můžu knížku doporučit. Protože moje znalosti o životě Vincenta Gogha byly chabé, pořád jsem čekal, kdy už se to otočí, kdy začne být uznávaným malířem. Pár stránek před koncem mi bylo jasné, že to v knize asi nenajdu.

    V knížce je i několik (asi 15) reprodukcí impresionistických děl, včetně van Goghových slavných Slunečnic. Jenom je škoda, že nejsou uspořádány tak, aby doprovázely děj knihy.

    Citát

    Jako citát jsem si připravil nejerotičtější scénu celé knihy, za kterou by se ani dnešní pornoprůmysl nemusel stydět. V mém vydání je na straně 415 a hned na dalším listu je tématicky reprodukce s názvem Akt od Auguste Renoira.
    Vincentův vzruch se stupňoval. Každé vlákno se v něm stahovalo k jakémusi ústřednímu jádru bolesti. Žena rozevřela náruč, otevřela mu svoje teplo, přijala od něho to, čím byl muž, přijala do sebe všechnu vulkanickou bouřlivost, všechnu překonávající vášeň, jež mu hodinu co hodinu ničila nervy a rozbíjela tělo, vedla ho něžným, konejšivým vlněním k otřesnému tvořivému vyvrcholení.

    Ovšem dlužno podotknout, že předchází vyprávění, jak Vincent celý den maluje v horkém dni bez pokrývky hlavy a asi bylo trošku víc vedro, než bylo v již tak horkém kraji zvykem.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Mám doma originál od Vincenta van Gogha.
     (35 %)
     (65 %)
    Celkem 17 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    4.9.2013 19:19 Mendoza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko - Žízeň po životě
    Kdo je líný číst, může shlédnout stejnojmenný film. Imho je to dost povedená adaptace. A komu vadí art sračičky, ten ať koukne na Vincent and the Doctor
    5.9.2013 11:29 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko - Žízeň po životě
    a komu prijde i sledovani filmu moc, tak at si precte clanek na wikipedii.
    4.9.2013 22:39 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Literární okénko - Žízeň po životě
    osporúčam aj od Pierre la Moure: Moulin Rouge o Henri Toulouse-Lautrecovi
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.