abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mambo / Joomla výhody a nevýhody

    17.11.2005 18:44 | Přečteno: 7613× | Počítače

    Před nedávnem jsem byl upozorněn na poměrně zajímavý CMS systém Mambo. Řekl jsem si, že by nebylo od věci jej pořádně vyzkoušet. Instalace je poměrně triviální i pro naprostého laika a produkt je použitelný pro jednodušší webové projektíky a stránky, které vyžadují CMS.

    Projekt Mambo se sice rozdělil dvěma směry, na Mambo a Joomlu. Oba projekty jsou vzájemně kompatibilní, aby taky ne, když po neshodách s vedením společnosti odešli skoro všichni vývojáři a vydali Joomlu.

    Mambo/Joomla je modulární CMS systém, který lze rozšířit o celou řadu komponent a modulů. Bohužel, úrověň a použitelnost některých modulů a komponent není moc kvalitní a někdy si říkám, že se nejspíš radši pokusím něco naprogramovat sám, než se snažit přiohýbat pro své potřeby.

    Klasickým případem jsou vlastní články v Mambo/Joomla. Ty je nutné zařadit do sekcí a kategorií. Sekce jsou hlavní oddělení, kategorie pak umožňují "jemnější" rozdělení. Bohužel toto má svá omezení, článek je možné přiřadit pouze do jediné sekce a jediné kategorie. Kategorie může patřit jen do jediné sekce, což by ani tolik nevadilo. Mnohem horší je, že kategorie nemůže obsahovat další podkategorie.

    Ten samý případ se týká i komponenty weblinks, určené pro organizování bookmarků. V něm je možné vytvářet kategorie, bohužel už nikoliv podkategorie. Odkazy je rovněž možné přiřadit pouze do jediné kategorie.

    Joomla i Mambo používají jako databázový backend oblíben MySQL, ovšem musíte si dát pozor aby vaše databáze nepoužívala jako své implicitní kódování UTF-8. V tom případě se instalace nepovede úplně, pro definici ACL se nevytvoří tabulka. Podpora ostatních DB se bohužel teprve chystá.

    Abych jen nehaněl, pro Joomlu/Mambo vznikla celá řada užitečných a skvělých doplňků a poměrně zajímavých šablon. Mezi mé favority patří především komponenta Bookmarks, kterou v současné době spravuje DJesus. Ta se jako jedna z mála snažila řešit problémy s kardinalitami M:N, čemuž se nejspíš vývojáři Mamba snažili vyhnout. Další skvělou komponentou je JoomlaXplorer, správce souborů určený pro Joomlu. V modulech u mě jasně vítězí mod_fortune, což je obdoba UNIXovského prográmku fortune, vypisujícího náhodně hlášky a moudra. Hned jsem stáhnul hlášky z Red Dwarf, uložil v UTF-8, vytvořil soubor .dat a použil. Funguje skvěle, takže na vás bude na mých pokusných stránkách benak.webserver.cz/joomla pokaždé čekat jiná hláška z tohoto skvělého seriálu.

    Závěrem lze snad jen říct. Chcete jednoduchý a uživatelsky příjemný CMS? Zkuste Joomlu nebo Mambo. Potřebujete elegantné řešit vícejazyčnost a nebojíte se použít něco složitějšího? V tom případě použijte raději např. TYPO3.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.11.2005 19:13 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    Asi se budu muset podívat po mod_fortune do drupala :-) Kdyby se někomu mambo nelíbilo, tak zkuste drupal. Je to taky docela dost dobrý CMS s podporou různých modulů. Zrovna na něm stavím jeden web ve vícejazyčné verzi a jsem zatím maximálně spokojen.
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    17.11.2005 19:19 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    Což to jo, jenom jsem zatím neobjevil nějakou pěknou wikinu co by s tím běžela.
    Copak toho není dost?
    17.11.2005 19:19 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    Jako zasadni problemy CMS typu Mambo/Joomla vidim

    1) naprosto nepouzitelny system uzivatelskych hierarchii (admin, publisher, editor, author atd.), ktery snad navrhoval nekdo ze spani (pro ilustraci: autor napise clanek, zalohuje ho a ten mu zmizi z dohledu do doby, nez jej nekdo vyssi publikuje. Pak naopak muze autor svuj clanek libovolne menit ci mazat, jak se mu zachce... jinymi slovy, clanek ve vydani se neda "zamknout").

    2) podobne nepraktickou manipulaci s obsahy ve vnitrnim redakcnim systemu (nemoznost radit podle autoru, data, rubrik, neni mozne prehlednout vydani napr. jen pro pristi den, tyden, mesic, ani si zobrazit nove zadane clanky, ktere jeste nebyly redigovane - vsechno je natvrdo spatlane v hromade razene podle pevne daneho poradi rubrik a data vlozeni)

    3) nefunkcni system automaticke archivace publikovanych obsahu

    Bohuzel (Mambo/Joomla nejakou dobu provozuji) vubec se nehodi k projektu, na kterem pracuje vice lidi nez 1, protoze neumoznuje workflow (cili delbu prace), ackoliv se tak naoko tvari. To je pro CMS docela zasadni nedostatek...

    Jiste, ma svoje plusove stranky (hlavne je to rychle zprovoznitelne a relativne snadno rucne modifikovatelny vzhled - i kdyz jen omezene v zavislosti na pouzite sablone) a bohuzel je to s dobrymi CMS hodne bidne (aspon v OpenSource sektoru), tedy jsou jich a ruznych forku forku cele mraky, ale asi je pisou lidi, co nemaj poneti, jak by takovy CMS mel fungovat (tj. kteri v nem prakticky nepracuji)?

    Pritom skoro vsechny slusne webziny jedou na necem, co si lidi pisou na kolene prave z toho duvodu, ze neco opravdu funkcniho tezko nalezt... tak je pro me fakt zahada, ze se vyvojove tymy prakticky vsech CMS (co jsem mel tu cest prohlednout a otestovat) nedokazou temi pozadavky inspirovat... Ja vim, mel bych si zaplatit sveho programatora... jen mi neni jasne, o co se tedy ty opensource CMS vlastne snazi... :(

    BTW ted vysla konecne Xaraya ve verzi 1.0, tak snad... Sice je to trosku tezkopadna obluda (zatim take bez ceske lokalizace), ale prece jen ne tolik jako typo3. Uvidime, nadeje umira posledni :)
    17.11.2005 19:27 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody

    Mluvíte mi přímo z duše. Kvalita OSS CMS systemů je viceméně ... Jedinou výhodou Joomly je opravdu rychlost, s jakou je možné tento systém rozjet a zmíněná uživatelská přítulnost. Asi Joomlu brzo opustím a pokusím se buď o monstrum typu TYPO3, nebo o Drupal.

    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    17.11.2005 19:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    Asi Joomlu brzo opustím a pokusím se buď o monstrum typu TYPO3, nebo o Drupal.
    Urcite zalezi na tom, k cemu to potrebujete. Pro stranky one-man projektu, ktere jsou relativne staticke (tj. neni treba predprogramovat chovani na tyden dva dopredu ani spolupracovat s tymem relativne samostatnych autoru), bude Joomla asi dobre reseni. Charakterizoval bych to jako trosku lepsi blogovaci system... jenze ja hledal (a hledam) slusny CMS pro webzin (magazin/casopis s redakci).

    Rucni prace se sem tam nebojim a je mi jasne, ze neni mozne zavdecit se vsem, jen to nesmi byt od zacatku principialne navrhnuto tak, ze je efektivni prace prakticky znemoznena, coz Mambo/Joomla zatim je. O vsech techto problemech se vi, v diskusnich forech se probiraji... jenomze tezko prehazovat kolejnice za plne jizdy.

    Takze snad Joomla ve verzi 3, 4 nebo 10 (tedy dost radikalne prepsana)... I kdyz programovani v php nerozumim, mam dojem, ze ty chybejici funkce nejsou zas takovy programatorsky orisek (kdyz si to jini dopisuji rucne, dokonce tak vytvori vlastni CMS...) kdyby s nimi ovsem nekdo pri designu projektu pocital, coz se zjevne nestalo. To je to, co mi vrta hlavou... jestli takove projekty nerozjizdeji lidi, co nemaji vubec predstavu, co vlastne chteji programovat a k cemu to ma slouzit?

    Je to takhle?
    17.11.2005 20:10 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody

    Videl bych to tak, ze duslednou analyzou se asi moc zpocatku nezabyvali. Zminovane nereseni nekterych problemu by tomu jasne napovidalo.

    Co se meho pouzivani Joomly tyce, momentalne je to presne tak jak pisete, One-man show. Ovsem rozjizdet na ni nejaky firemni portal s vice nez jednim spravcem nebo autorem a pokud mozno vice jazyky, asi bych se vazne hodne.

    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    17.11.2005 20:12 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    co takhle e107?
    17.11.2005 21:55 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    Uz si nepamatuju presne proc, ale pri rozhodovani vypadlo e107 pomerne brzo (dival jsem se asi pred rokem na hodne CMS podrobneji). Jak je to s nynejsi verzi nevim, i tak jeste neni ani v prvni oficialni verzi, takze lze cekat jeste hodne kotrmelcu.

    Jak ted koukam, neni moc lehky najit nejake slusne stranky pomoci e107 vyrobene jako ukazku (vetsinou vypadaji vsechny stejne: stejny design a malo obsahu).

    Kdybych potkal nekde nekoho, kdo rekne, delam na e107 webzin a jsem spokojenej, tak o tom jiste budu uvazovat, proc ne... takhle radeji nejdriv vyzkousim, kam pokrocila za tu dobu Xaraya.
    18.11.2005 12:24 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    ja bych navrhoval, aby se dalo vice zajemcu dohromady a spolecne se pokusili rozjet to typo3. (tedy kazdy svuj web, ale se vzajemnou vymenou informaci a pomoci) Kdyz to zkusi vice lidi, tak si mohou vypomoci, samotnemu by se me do toho take nechtelo.

    Vim ze existuje rada diskuznich stranek, kde se typo3 probira, ale je to jako vzdy, nikde neni skupina lidi, kde jsou vsichni na zacatku cesty a maji ty same problemy. A navic muze mit nekdo z te skupiny dobrou moznost hostingu na internetu a vsichni si mohou na pokusnem objektu lecos vyzkouset.

    Chtel by do toho nekdo jit?
    18.11.2005 15:39 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody

    Clovece, mozna bych do toho i sel. Nakonec mam i jiste moznosti kolem hostingu, ale nerad bych je zneuzival.

    Pripadni zajemci necht se na me mailem obrati, zkusime se domluvit a rozjet nejaky webik se zkusenostmi kolem Typo3 pripadne i jinych.

    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    30.11.2005 14:02 Bednee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody
    Cece a hledal nekdo neco o Typo3 na ceskem webu? Clovek se snazi, propaduje, dela o nem web a pak se dozvi, ze jsou tady jenom sami zacatecnici ;) www.bednarik.org
    6.4.2007 13:55 spravce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mambo / Joomla výhody a nevýhody - Typo 3
    No neřekl bych, že Typo3 je v začátcích :-) Podle mě je už v Čechách pěkně rozjeté. Jde nen o to najít ty správné kontakty. Třeba to pomůže toto: http://www.ante.cz :-))
    7.1.2006 15:06 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Hosting pro CMS Joomla!
    Kvalitní hostingové služby s podporou zahrunující technickou podporu pro Joomla! Naše technická podpora Vám ráda systém na objednaný hosting bezplatně nainstaluje, popř. nakonfiguruje a poradí s nastavením a uvedením systému do provozu. http://www.webhosting51.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.