Jonathan Thomas oznámil vydání nové verze 3.4.0 video editoru OpenShot (Wikipedie). Představení novinek také na YouTube. Zdrojové kódy OpenShotu jsou k dispozici na GitHubu. Ke stažení je i balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo na spouštění a spustit.
Byla vydána nová verze 1.6 otevřeného, licenčními poplatky nezatíženého, univerzálního ztrátového formátu komprese zvuku Opus (Wikipedie) a jeho referenční implementace libopus. Podrobnosti na demo stránce.
Vojtěch Polášek představil Vojtux, tj. linuxovou distribuci pro zrakově postižené uživatele. Vychází ze spinu Fedory 43 s desktopovým prostředím MATE. Konečným cílem je, aby žádný Vojtux nebyl potřeba a požadovaná vylepšení se dostala do upstreamu.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) druhá RC verze GIMPu 3.2. Přehled novinek v oznámení o vydání. Podrobně v souboru NEWS na GitLabu.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 160 (pdf).
Izrael od února zakáže dětem používat v prostorách základních škol mobilní telefony. Podle agentury AFP to uvedlo izraelské ministerstvo školství, které zdůraznilo negativní dopady, které na žactvo používání telefonů má. Izrael se tímto krokem přidává k rostoucímu počtu zemí, které dětem ve vzdělávacích zařízeních přístup k telefonům omezují.
Internetová společnost Google ze skupiny Alphabet pravděpodobně dostane příští rok pokutu od Evropské komise za nedostatečné dodržování pravidel proti upřednostňování vlastních služeb a produktů ve výsledcích vyhledávání. V březnu EK obvinila Google, že ve výsledcích vyhledávání upřednostňuje na úkor konkurence vlastní služby, například Google Shopping, Google Hotels a Google Flights. Případ staví Google proti specializovaným
… více »Byl oznámen program a spuštěna registrace na konferenci Prague PostgreSQL Developer Day 2026. Konference se koná 27. a 28. ledna a bude mít tři tracky s 18 přednáškami a jeden den workshopů.
Na webu československého síťařského setkání CSNOG 2026 je vyvěšený program, registrace a další informace k akci. CSNOG 2026 se uskuteční 21. a 22. ledna příštího roku a bude se i tentokrát konat ve Zlíně. Přednášky, kterých bude více než 30, budou opět rozdělené do tří bloků - správa sítí, legislativa a regulace a akademické projekty. Počet míst je omezený, proto kdo má zájem, měl by se registrovat co nejdříve.
Máirín Duffy a Brian Smith v článku pro Fedora Magazine ukazují použití LLM pro diagnostiku systému (Fedora Linuxu) přes Model Context Protocol od firmy Anthropic. I ukázkové výstupy v samotném článku obsahují AI vygenerované nesmysly, např. doporučení přeinstalovat balíček pomocí správce balíčků APT z Debianu místo DNF nativního na Fedoře.
jinak shodou okolností jsem dneska ráno v Kauflandu byl (na KrPoli), a ničeho takovýho jsem si nevšim ... a džus, po kterým ženská toužila, měli stejně vyprodanej, a málem jsem místo toho koupil dvakrát tak drahej, byl poblíž cenovky od toho levnýho a taky ananasovej (fuj)
taky jsem chtěl koupit lepidlo, i s tím, že obětuju pár korun navíc oproti normálnímu krámu, ale prostě neměli, nenašel jsem žádnou použitelnou disperzi (Herkules apod.)
zato měli autožárovky, na který si nikdy nemůžu vzpomenout, že chci koupit, a vždycky mi to připomenou regály s autodoplňkama v marketech, a v těch marketech je nikdy nemají (typ C5W), až dneska, ale to jsem usoudil, že teda tolik jim za to nedám - měli dva kusy za 36 Kč, přitom normálně stojí kus 6 Kč, tedy třikrát předražený ... jako za jeden kus bych to ještě zkousnul, ale muset za tu cenu kupovat dvě, to ať jdou někam
prostě nechápu, jak tam někdo může normálně nakupovat :-/
Me prisel nejlepsi asi Globus
Interspar
Tesco nebo Albert
V LidluTohle mi přijde jako postavit vedle sebe pár výsledků trávení a pak se pokoušet porovnávat, který z nich je lepší. Ještě zlaté fronty na banány. Ale co, kdo chce kam, nech tlačí
žrádlotam.
Poraďte prosím, kde kdo nakupujete – hlavně jídlo.Jídlo se nesnažím nakupovat, nýbrž dělat. Hele co se mi o víkendu povedlo. Suroviny se dají sehnat třeba v zahrádce, ale když už musím tak se snažím pečivo nakupovat v pekařství kde to pečou rovnou za barákem (člověk má jistotu, že jim to tam naducané emulgátorem nehnije v regálu bůh ví jak dlouho, teda pokud to nedohřívají a i když si o výrobě ve větším nedělám žádné iluze, tak furt je to zase diametrální rozdíl oproti tomu, když si to člověk upeče sám), maso u místního řezníka a tak. A když už musím, tak
Večerka u Květynebo popř.
Universál. Hypermarkety si také projedu, ale to jen v případě, že jsem zrovna moc klidný a potřebuju se kvalitně nasrat. Jinak se ještě dost snažím nakupovat po internetu.
Ale jinak nechápu jak můžeš trpět hlady, když kolem sebe máš kilometry úrodné půdy. Ono se ale není co divit, že začínáme trpět hlady, protože se z nás staly neschopné lamy závislé na Matrixu. Tak trochu mi to připomíná situaci už nevím z jakého filmu, kdy Španělé dorazili do prázdné Ameriky, plné zvěře a rostlin a kilometrů úrodné půdy a i přesto v zimě málem pochcípali hlady, protože přes léto měly strašně moc práce se zlatem (za které si kupodivu v prázdné Americe nekoupili ani suché z nosu a ze kterého jim přes noc sám chleba kupodivu též nevyrostl).
.
Kurku ti udela, kdyz to potres vodouBlbost. V klasické peci se to nepotírá vůbec akorát když se to vytáhne (se do toho bude dost těžko hrabat když je to nahřáto na nějakých 200°C a ještě je těch bochníků tam několik a musí se to vytahovat tou lopatou) a jinak snad jsem četl, že se to potírá kvůli popraskání (na to a aby ta kůrka nebyla tak tvrdá dávám do trouby sklenku s vodou). Kůrka se udělá při správné teplotě tak či tak.
a na jeji spravny smak zase davaji kyselinu citronovouKonev to od vodního kamene čistí spolehlivě, tak to budu muset zkusit i na ten chleba.
Pamatka na Slovensky stat?
. Ta reportáž, jak babička peče chleba mě dostala. Jak ho vytahovala z pece, zavoněl až doma. Domácí chleba je opravdová lahůdka.
Osobně bych tipl že to bude nacpané ještě kdejakými konzervantyBohužel, jsou nacpané skoro všude... konzervanty, "zlepšující přípravky", emulgátory, aj. látky, které nejsou zrovna přátelské k trávicímu ústrojí.. Mně připadají hnusné i na chuť, většinou jídlo s konzervantem rozeznám.
. To mě taky fascinuje, v reklamě v tv se chvástají, že Bebe Brumlík je bez konzervantů. Jenže kolik cukru obsahuje /přeslazený/, o tom takticky mlčí, prevíti.
Sůl je pro život nezbytná, leč v potravinách jí máme přebytek, v těle se ukládá, takže je lepší solit méně.
Konzervanty, o kterých jsem mluvila, jsou zde.
v těle se ukládáNo nevím jak ty, ale já se soli v celkem pravidelných intervalech zbavuju
.
při vyšší hlasitosti okolí celkem přehluší
To je právě ten problém, když jsem to okolí, zapomenu si vlastní sluchátka a vedle nějaký vůl poslouchá tuc-tuc s otevřenýma sluchátkama.
ale pozor, teď v srpnu bych v něčem podobném raději moc ven nechodilSrpen 1968?![]()
Cháchá, celou dobu jsme si z Vás dělali jen prdel!
...vrcholem blbosti už před třiceti rokama. Namátkou si vybavuju Lucii Bílou "Neposlušné tenisky já mám"...
WTF? Tu sračku jsem vůbec neznal. Potom Missariel je na popík docela brutální (teda až na ty syntíky).
. Takže na té cimře bez kliky docela klidně můžete skončit, i když si to nechcete nyní připustit...
. Tak to nemáte lehké.
Já myslím, že když se usebere víc lidí a napíší stížnost do zákaznického centra, tak úplně fuk jim to asi nebude.
Resp. jistě by byli raději, kdyby lidé tu píseň radostně oslavovali a při nakupování si jí prozpěvovali. A pod vlivem euforie si koupili o půl kila banánů víc.
A pod vlivem euforie si koupili o půl kila banánů víc.No banány nevypadaly zrovna vábně a to černý s číslama nad tim taky ne. Neni špatnej nápad napsat na zákaznický centrum, jen nevim kde to tam je a pokud to je na informacích tak se mnou nejspíš vyjebou, na stránkách maj nějakej kontakt, ale tam by se mnou vyjebali stejně ještě víc.![]()
Vlastně je to důkazem že ty skvělé české hity dob minulých žádné nejsou. Všecko jsou to zahraniční.. Najdi si na Trubce Janu Kratochvílovou a Heval, koncert z roku 1983 a změníš názor. Narazil jsem na to náhodou před pár dny a měl jsem celý večer na co vzpomínat, protože jsem to kdysi taky absolvoval (akorát jiný koncert). Rozdíl je ten, že dneska toho mám víc naposloucháno, tak jsem si to užil i víc. Nic se vlastně nezměnilo - ti co měli reklamu tenkrát jí mají i dneska a co řeknou BFU posluchači jména Juračka, Kotva, Novotný a Trnavský ? Chce to nespoléhat na to co obehrávají média a hledat i jinde. V osmdesátých už se třeba projevoval i hitmaker, kterého nám může závidět celý svět - Vlasta Redl. A takových příkladů se najde mnohem víc.
.
K tomuto musím přičinit poznámku, krátkou a peprnou.
V roce 2003 jsem byl v Kauflandu na brigádě. Čtyřicetiminutová nahrávka, kterou tam pouštěli stále dokola, se už po jednom dni nedala vydržet. Hity z té nahrávky nejsem schopen poslouchat dodnes, přestože si myslím, že se nejednalo o odpad. Jenže ten děsivý stereotyp a nekonečné opakování udělalo z nahrávky opravdovou noční můru. Rozhlas byl pochopitelně i v místnosti pro zaměstnance a teror tedy pokračoval bez přerušení i během přestávek.
Vydržel jsem to pouze necelé tři týdny. Snažil jsem se o problému hovořit i s některými kolegy, kteří byli stálí zaměstnanci. Jedna kolegyně se dokonce odvážila zeptat své nadřízené, zda by nebylo možné změnit repertoár. (Argumentovala tím, že když ten zvuk činí potíže brigádníkovi po dvou týdnech, jak k tomu pak přijdou stálí zaměstnanci?) Dostala velmi rychlou odpověď tomto stylu: „Na každé pracovní místo v této prodejně čekají v průměru čtyři uchazeči. I na to vaše. Myslíte, že jim bude naše hudba vadit???“
(Mimochodem, tohle byl ten okamžik, kdy jsem se definitivně rozhodl jít studovat vysokou školu.)
Tenkrát jsem si uvědomil, jaká je Kaufland (v roli zaměstnavatele) hnusná svině. Kupodivu na brigádníky najaté přes agenturu nikdy hubatí nebyli. U nich totiž mohli ze dne na den říct, ať už nechodí, kdyby se jim něco nezdálo. Jenže takový stálý zaměstnanec — člověk, který z té zoufalé, ubíjející a stereotypní práce třeba živí rodinu a splácí hypotéku — ten byl častým a snadným terčem neurvalého chování. A jak už to bývá, všichni drželi hubu a krok a nikdo si nestěžoval.
„Na každé pracovní místo v této prodejně čekají v průměru čtyři uchazeči. I na to vaše. Myslíte, že jim bude naše hudba vadit???“Nejhorší je, že by jim ani nevadilo kdyby si stěžovalo 100% brigádníků. Myslím, že je pro ně výhodnější obměňovat zaměstnance co nejčastěji.
Tiskni
Sdílej: