abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.

    10.5.2011 12:14 | Přečteno: 2872× | AbcLinuxu | Výběrový blog | poslední úprava: 10.5.2011 13:21

    Zhruba před měsícem naběhlo AbcLinuxu poprvé z nového serveru. Popíšu vám, jak celý proces probíhal.

    Do konce března běžely všechny naše weby (tj. AbcLinuxu, ITBiz, HDmag a AbcPráce) ještě ze serverů firmy Stickfish. Na nás bylo najít jiný hosting, kam vše přesunout.

    Hledání hostingu

    Uvažovali jsme o třech variantách: pořídit vlastní server, server si pronajímat, jít do cloudu. Poslední variantu jsme rychle vyloučili, protože někde by to vyžadovalo kompletní přepis (Google App Engine) a i když jinde ne, tak bych měl stejně pocit, že nemám nic pod kontrolou.

    Pak nás oslovil Hosting90, který se specializuje na virtuální servery, což jsem - abych pravdu řekl - moc nezvažoval, protože mé předchozí zkušenosti s hostingem na virtuálních serverech vždy končily zlosti, neboť výkon nebyl nikdy ideální. Mám také zkušenosti z jiné společnosti, kde jsem pracoval a kde se například ukazovalo jako velký problém I/O: extrémně swapující VS dokázal brzdit ostatní VS na stejném fyzickém stroji... Jednoduše to nebylo jako skutečné železo.

    Dostali jsme možnost si tedy "virtuální infrastrukturu" osahat a co se mi líbilo jako první věc: distribuci (Debian Stable) jsem si instaloval sám. Ačkoliv bylo možné zvolit si nějaký přednastavený obraz, připojit se přes VNC k serveru a nainstalovat si vše po svém, to má své kouzlo a výhody. Jako třešnička na dortu je pak VNC klient ve Flashi, takže člověk má server rovnou v prohlížeči... Na jednu stranu to může znít jako "machrovina", ale takhle se zase například nemusím nikdy bát vyměnit jádro. Ty nervy, když člověk rebootuje do nového jádra, ty zná asi dobře každý, kdo někdy spravoval nějaký server.

    Otestoval jsem výkon a ukázalo se, že virtualizace v podání této firmy není vůbec špatná, přesněji když jsou hardwarové prostředky vyhrazené a samotná virtualizace slouží v podstatě hlavně jako vrstva abstrakce. Když pak selže nějaký HW, migrace je hračka. Možnost naklikat si VLAN mezi stroji nemá chybu. Automatické zálohování "v ceně" taktéž není k zahození. Jinak uvažuji o použití Amazon S3 pro zálohy "mimo budovu". IPv6 je samozřejmost.

    Samotný přístup technické podpory také nemá chybu; je ukázkou toho, jak by věci měly fungovat. Na e-maily neodpovídá žádná sekretářka, ehm helpdesk, ale přímo lidé, kteří věci mají na starosti. Člověk při vyskytnutí problému hned dostane informace, co se vlastně děje, kdy to bude opravené, jaký je případný dočasný workaround a jaké kroky budou učiněny, aby se problém neopakoval.

    Několik screenshotů z administrace:

    Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol., obrázek 6 Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol., obrázek 2 Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol., obrázek 3 Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol., obrázek 4 Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol., obrázek 5

    Zkoumání clusterového řešení

    U Hosting90 máme celkem tři stroje: slabší frontend a dva backendy. Moje původní představa bylo postavit škálující infrastrukturu, kdy nedostatek výkonu vyřeším přidáním dalšího backendu. Namísto klasického MySQL by na jelo MySQL NDB a pro javovské aplikace by byl použit Glassfish. S weby v PHP jsem se dostal hodně daleko. U NDB jsem ale musel přepsat různé neefektivně navržené tabulky (příliš dlouhé fieldy), protože NDB má v tomto znatelné omezení. Samotný výkon mi také nepřišel úplně ideální. Co ale bylo poslední ránou: poškození dat databáze. Při jednom z importů došla MySQL paměť na primární klíče nebo tak něco. Osobně se mi nelíbilo už jen to, že jsem u NDB narazil na další pitomé omezení.

    Paměťový limit jsem proto zvýšil a změnu aplikoval na všech nodech. Jenže přerušený import někde něco zvoral, takže ani po intenzivním googlení jsem se nedokázal vymotat ze situace, kdy nedoimportovanou databázi nejde kvůli poškození ani smazat a ani tam dělat něco jiného. Považoval jsem to hlavně jako znamení, protože jsem od NDB čekal něco jiného. Čekal jsem hyper-super neomezenou spolehlivou věc a namísto toho jsem dostal věc s lehce nižším výkonem, tunou omezení a poškozením dat po pár minutách experimentů. Určitě se k tomu někdy vrátím, ale tehdy už jednoduše nebyl čas s tím dlouho experimentovat a určitě jsem nechtěl nasazovat něco neozkoušeného.

    Celému plánu škodilo i odrazování od clusterování Drupalu, na které narazíte po chvilce googlení. Problém by byl i se samotným AbcLinuxu, které pro to není navrženo - musela by se předělat cache, aby byla sdílená. WhirlyCache to podle všeho neumí.

    Průběh migrace

    Začal jsem migrací e-mailových schránek. Doposud byly na Google Apps a my GA neradi. Máme radši e-maily u sebe a máme plnou kontrolu nad nabízenými funkcemi atd. Možná trochu "out" přístup, ale tady se to asi nesetká s takovým nepochopením. Nasadil jsem Postfix a Dovecot, uživatelé jsou v databázi. Jako webmail RoundCube s rozšířeními pro managesieve a změnu hesla.

    Speciální věcí pak byla migrace mailing listů. GA nic, co by přesně odpovídalo mailing listům nemá. Nasadil jsem mailmana a od té doby výborně slouží (na rozdíl od GA).

    Weby

    Pokračoval jsem migrací ITBizu a následně i ostatních webů v PHP. To je asi ten největší průser a po pravdě je to věc, při které jsem nejvíce vykřikoval "to by se v Javě nestalo". Pro autory PHP je nějaká kompatibilita naprostý výsměch. Co vám budu povídat. Trochu novější verze PHP a rázem tisíc a jedna drobnost nefunguje. Díky bohu se snad všeho v PHP brzo zbavíme. Podělal se jeden Drupal, podělal se i druhý Drupal a nefungovalo pořádně ani phpBB. Fakt super.

    Migrace Abc byla pohoda. Tady asi není nic dodat. Na původním Abc jsem dal read-only režim, překopíroval jsem data, spustil jsem Abc na novém, změnil záznamy v DNS a bylo hotovo. To samé se týkalo Linkboxu, který je rovněž v Javě. Bugzilla, která je v Perlu, se přesouvala také dobře. Okopíroval jsem config, překopíroval databázi a bylo - dokonce i přílohy jsou v databázi, to jsem ani netušil.

    Poslední věcí byl přesun LDAPu. Ten spočíval jen ve vypnutí slave režimu, protože jsem už nějakou dobu nechal kopírovat data z master serveru Stickfishe.

    Občas něco dolaďuji, ale Ábíčko je rozhodně rychlejší. Ani jsem to nečekal, ale je to znát jak při prohlížení, tak hlavně při zápisových operacích. Ty dříve blokovaly klidně na několik sekund.

    Ostatní

    Když se repozitáře se zdrojáky Abc přesouvaly z CVS na Subversion, tak jsem nadával něco ve smyslu "z bláta do louže". Neváhal jsem a všechno jsem šoupnul do Gitu.

    Migrace se dotkla pochopitelně i Jabberu. Openfire saje. Nebýt jeho webového rozhraní, tak na něm není snad nic zajímavého. Je to pomalé, rozežrané a chudé na funkce a rozšíření. Teď to jede na ejabberd k naprosté spokojenosti.

    Moje aktuální práce

    Aktuálně dělám hlavně na bakalářské práci ("FatRat Download Manager Extensions"), ale po jejím dokončení budu zase pokračovat ve vývoji nového enginu pro ITBiz. Je to v podstatě otázka jen několika dnů/týdnů, ale ty si teď nemohu dovolit obětovat. Engine používá Spring Security a Hibernate, jinak se ale jedná o do značné míry vlastní Spring-like framework, který mám to stavěné na míru svým potřebám: abych dokázal implementovat funkce co nejrychleji, s co nejmenší duplikací kódu a rizikem chyb.

    Dále jsem v posledních dnech opravil různé chyby na AbcLinuxu: nahlašování závadných komentářů opět funguje, funguje i přidávání/odebírání se ze skupin plus několik dalších oprav, které si už ani nepamatuji. Po dokončení ITBizu se budu věnovat Ábíčku aktivně.

    Sobotní výpadek

    Brzy možná přinesu podrobnější analýzu sobotního výpadku. Na vině byl kruhový buffer ve virtio, který se zaplňoval daty ve špatném pořadí, a to hlavně kvůli zvýšené latenci (zátěži) v dané době. Buffer se tak ucpal novými daty a stará pak nebylo kam uložit, což efektivně vedlo k deadlocku přístupu k úložišti.

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.5.2011 12:56 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Jako webmail Dovecot s rozšířeními pro managesieve a změnu hesla.
    Ten Dovecot tam asi nepatri. RoundCube?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.5.2011 13:11 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Jasně.
    Heron avatar 10.5.2011 13:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.

    Skvělé popsáno, ať se v novém prostředí daří. Virtualizace se netřeba bát.

    Pro autory PHP je nějaká kompatibilita naprostý výsměch.

    + INT_MAX

    Čekal jsem hyper-super neomezenou spolehlivou věc a namísto toho jsem dostal věc s lehce nižším výkonem, tunou omezení a poškozením dat po pár minutách experimentů.

    Já už od MySQL nečekám naprosto nic. Replikace nefunguje (a tím myslím master-slave, ne jakože fake master master režim, kterým se to chlubí), nastavit se to pořádně nedá, neumí to obecně transkace (protože někdo musel nutně použít MyISAM na nějakou pičovinu). V MySQL nevidím žádnou výhodu, jen samé nevýhody. Vlastně ano, člověk se dobře procvičí v data recovery. To, že nefunguje NDB (u nás to taky chtěli nasazovat) mě nepřekvapuje. To už bych raději poradil nad SQL udělat nějakou memcached/redis vrstvu.

    msk avatar 10.5.2011 15:03 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Super. Otazne je, co clovek moze realne pouzit. MySQL to nevie, Postgres to nevie, ... Co z opensource sveta clovek moze pouzit ako databazu, ktora sa da prevadzkovat v master-master mode?
    10.5.2011 23:05 Stanislav Petr | skóre: 27 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    MySQL je mozne v kruhove replikaci pouziat, ale s urcitymi omezenimi - zejmena je potreba na to brat ohledy pri psani aplikace, v dotazech a strukture databaze se vynout nekterym konstrukcim a tak podobne.

    Takove nejdulezitejsi body:

    1) na kazdem serveru mit nastavene posuniti generatoru autoincrementu

    2) vyhnout se nedeterministickym funkcim

    3) vsechny update/insert/delete dotazy provadet v transakci

    4) dusledne dodrzovat unikatni identifikaci pomoci primarniho klice ve vsech update/delete dotazech

    5) mit garantovanou linku mezi obema servery - replikace po internetu (a to vcetne propojeni po paternich linkach) rozhodne nedoporucuju - z vlastni zkusenosti

    6) omezit pouzivani kaskady triggeru, pokud mozno vubec nepouzivat

    7) nemixovat tabulky ruznych typu - pro replikaci pokud mozno pouzivat InnoDB

    8) pro master-master nepouzivat statement based, ale pouze row based.

    9) a to nejdulezitejsi - s verzi starsi nez 5.1.55 se o to ani nepokousejte...
    No jo... Co bych cekal od systemu, kterej se vypina tlacitkem start... http://glux.org
    11.5.2011 01:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Vivat la patches!
    11.5.2011 17:00 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    9) a to nejdulezitejsi - s verzi starsi nez 5.1.55 se o to ani nepokousejte...
    Muzu vedet co je za problem v < 5.1.55 verzich ?
    11.5.2011 17:24 Stanislav Petr | skóre: 27 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/news-5-1-55.html - Pomerne zasadni opravy v replikacich. Po teto varce oprav nam to zacalo celkem dobre chodit. Samozrejme s kazou dalsi verzi se dostavaji dalsi a dalsi opravy replikaci. Ale tohle byla alespon podle nasich zkusenosti prelomova verze od ktere se to da pouzivat.
    No jo... Co bych cekal od systemu, kterej se vypina tlacitkem start... http://glux.org
    11.5.2011 17:37 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    MongoDB, mozna CouchDB a par dalsich... samozrejme pokud vam nevadi non-sql a javascript ;)
    10.5.2011 23:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Na vině byl kruhový buffer ve virtio, který se zaplňoval daty ve špatném pořadí, a to hlavně kvůli zvýšené latenci (zátěži) v dané době.
    To jsi našel v nějaké bugzille, nebo tě už userspace přestal bavit a tak hackuješ jádro?
    Quando omni flunkus moritati
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.5.2011 23:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Ne, že by mě jádro nezajímalo ;-), ale tohle řeší Standa z Hostingu 90 (a že mě vždycky těší, že tihle šikovní lidé mají profil na AbcLinuxu).

    Já jsem si zatím ani neopravil ten prokletý dvbloopback, aby se nezasekával na novějších jádrech :-)
    10.5.2011 23:29 Stanislav Petr | skóre: 27 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    To jsme nasli u nas - provozovatele VPS kde abclinuxu.cz bezi. Se stejnou chybou, ikdyz s trochu odlisnym projevem jsme se setkali uz v jednom pripade zhruba pred mesicem - v te dobe jsme ale problem prisoudili chybe na strane zakaznika. V zasade jde o zahlceni bufferu fragmentovanymi odpovedmi na diskove pozadavky kdy host nemuze pokracovat protoze jeste neodebral nejstarsi data o ktera zadal. Ta ale neni mozne zapsat protoze pri vyrizovani na realnem HW byly pozadavky z hlediska vykonu prehazeny jinak takze byly vraceny v jinem poradi a do bufferu se nedari zapsat zacatek dat. Tohle se dela kvuli vykonu, protoze virtualizovany system nema ani poneti o fyzicke geometrii disku, pozici a trase hlavicek, atd.. Docasnym resenim bylo upraveni vah deadline planovace (snizeni latence), cimz by nemelo dojit k tak velkemu zprehazeni pozadavku ze by se buffer zaplnil drive nez bude obsahovat vsechna data vcetne jejich zacatku.

    Dalsi vec ktera by mela v takovemto pripade zlepsit chovani je patch, ktery se pred tremi dny obevil v gitu a ktery definuje minimalni granularitu dat ve virtio:

    diff --git a/hw/virtio-blk.c b/hw/virtio-blk.c
    index b14fb99..91e0394 100644
    --- a/hw/virtio-blk.c
    +++ b/hw/virtio-blk.c
    @@ -290,6 +290,10 @@ static void virtio_blk_handle_write(VirtIOBlockReq *req, 
    MultiReqBuffer *mrb)
             virtio_blk_rw_complete(req, -EIO);
             return;
         }
    +    if (req->qiov.size % req->dev->conf->logical_block_size) {
    +        virtio_blk_rw_complete(req, -EIO);
    +        return;
    +    }
     
         if (mrb->num_writes == 32) {
             virtio_submit_multiwrite(req->dev->bs, mrb);
    @@ -317,6 +321,10 @@ static void virtio_blk_handle_read(VirtIOBlockReq *req)
             virtio_blk_rw_complete(req, -EIO);
             return;
         }
    +    if (req->qiov.size % req->dev->conf->logical_block_size) {
    +        virtio_blk_rw_complete(req, -EIO);
    +        return;
    +    }
     
         acb = bdrv_aio_readv(req->dev->bs, sector, &req->qiov,
                              req->qiov.size / BDRV_SECTOR_SIZE,
    -- 
    No jo... Co bych cekal od systemu, kterej se vypina tlacitkem start... http://glux.org
    Bluebear avatar 10.5.2011 23:14 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Doposud byly na Google Apps a my GA neradi. Máme radši e-maily u sebe a máme plnou kontrolu nad nabízenými funkcemi atd.

    Výrazy "u sebe" a "plná kontrola" na jedné straně a "virtuální server na cizím stroji" na druhé straně mi nějak nejdou k sobě :-) A to nebudu komentovat to zálohování na Amazon.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 10.5.2011 23:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Po zkušenostech s placenou podporou Google (dostal jsem ticket# a nikdy mi neodpověděli)... Teď je to sice na cizím stroji, ale u někoho, s kým se znám.

    Extra zálohování kamsi do pryč je nekritická operace. To klidně Amazonu svěřím.
    11.5.2011 13:58 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Jako třešnička na dortu je pak VNC klient ve Flashi, takže člověk má server rovnou v prohlížeči... Na jednu stranu to může znít jako "machrovina", ale takhle se zase například nemusím nikdy bát vyměnit jádro.
    To jsem nepochopil.
    Heron avatar 11.5.2011 14:57 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Tím chtěl zřejmě říct, že pokud update jádra z nějakého důvodu selže a nové jádro nenabootuje, tak je opravava velmi snadná. Stačí se připojit na vnc, zjistit co se stalo a v boot manageru vybrat starší jádro, případně problém vyřešit. U fyzického serveru (bez managovací karty či kvm over ip) by v takovém případě bylo nutné k danému serveru fyzicky přijít a vyřešit to na místě připojením monitoru, klávesnice, nebo seriové linky apod. (což je zdlouhavé).
    11.5.2011 15:17 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    S Grubem se to dá udělat i tak, že se nenastaví pořadí položky menu, které se má ve výchozím nastavení bootovat, ale určí se, že se má použít uložená položka. Do té si dám aktuální jádro a v sekvenci příkazů je i takový, který uloženou položku přepne na původní jádro. Mezi startovacími skripty je pak takový, který uloženou položku nastaví zase na aktuální jádro. Takže když se boot podaří a provede se startovací skript, je v Grubu nastaveno, aby se příště nabootovalo zase aktuální jádro. Pokud se boot nepodaří, je v Grubu nastaveno, že se má bootovat z předchozího jádra – takže pak stačí na dálku počítač resetovat. Případně těch záložních jader může být i víc a může to končit nějakým, které nabootuje z nějaké záchranné oblasti minimální systém.

    Ale KVM je samozřejmě pohodlnější, ono se to s tím Grubem ne vždy podaří nastavit na první pokus správně.
    msk avatar 11.5.2011 15:19 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    No hej, ale to aby sa clovek potom posral strachom, kde sa uklepol a ci to zafunguje :-)
    pavlix avatar 11.5.2011 20:06 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Tohle nevidím jako udržitelný stav... pravda, naposled, když jsem vyřadil nějaký server restartem z provozu (tzn včera večer), tak se nakonec ukázalo, že jsem žádnou chybu neudělal a hw prostě jen odmítl znovu startovat... ale v minulosti jsem těch chyb udělal až dost.

    A i tentokrát jsem pracoval s minimálně 200km vzdáleným strojem, takže „dojít“ si do serverovny, jako když dělám z domova a server je v Master Internet (tedy cca pět minut pěšky), nepřipadalo v úvahu.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    msk avatar 11.5.2011 15:18 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    On to mozno zulu myslel tak, ze v pripade virtualizacie sa to povazuje tak trochu za samozrejmost ( technologicky aspekt vynecham ).
    11.5.2011 17:37 Radek Hladik | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Ten Flash VNC klient sice vypadá jako machrovina, ale může být i poměrně užitečný. Ale jak je to s bezpečností? Prohlížel jsem různé Flash VNC klienty a žádný z nich neuměl VNCEncrypt (tedy SSL/TLS, které používá Qemu).
    11.5.2011 21:44 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se migrovalo AbcLinuxu a spol.
    Migrace Abc byla pohoda. Tady asi není nic dodat. Na původním Abc jsem dal read-only režim, překopíroval jsem data, spustil jsem Abc na novém, změnil záznamy v DNS a bylo hotovo. To samé se týkalo Linkboxu, který je rovněž v Javě.
    podobnými migracemi jsem si párkrát prošel, takže teď máš práci ulehčenou :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.