abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 02:11 | Pozvánky

    Připojte se ve středu 30. 10. 2024 od 10:00 do 12:00 na náš webinář "Řízení přístupu do PostgreSQL prostřednictvím externího autentizačního providera" (registrace zdarma) a naučte se, jak nastavit ověřování pomocí GSSAPI pro bezpečný přístup k databázím (Microsoft Active Directory nebo FreeIPA). Záznam předchozího webináře "Co je nového v PostgreSQL 17" můžete zhlédnout zde.

    … více »
    Heřmi | Komentářů: 0
    včera 21:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.55 open source počítačové hry Unvanquished (Wikipedie), forku počítačové hry Tremulous. Instalovat ji lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Dle plánu bylo dnes vydáno Factorio 2.0 a Factorio: Space Age, tj. aktualizace 2.0 počítačové hry Factorio (Wikipedie) oficiálně běžící také na Linuxu a velké vesmírní rozšíření Factorio: Space Age.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 10:33 | Pozvánky

    Byl zveřejněn průběžně aktualizovaný program konference OpenAlt 2024 o otevřeném softwaru a datech, IT bezpečnosti, DIY a IoT. Konference proběhne o víkendu 2. a 3. listopadu v prostorách FIT VUT v Brně. Vstup je zdarma.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 07:00 | Komunita

    Ubuntu oslavilo 20 let. První Ubuntu 4.10 s kódovým názvem Warty Warthog bylo vydáno 20. října 2004.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    20.10. 04:44 | Nová verze

    Vizuální programovací jazyk MicroBlocks určený pro programování mikropočítačů jako micro:bit pomoci bloků byl vydán v nové verzi 2.0. MicroBlocks je inspirovaný Scratchem.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 22:44 | IT novinky

    Mapy.cz zavádí placenou verzi Premium (𝕏). Cena předplatného bude zveřejněna v další verzi aplikace (𝕏). Aplikace i web budou dál fungovat zdarma. Mění se způsob ukládání offline map. Nově bude možné bezplatně uložit offline mapu pouze jednoho státu (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    18.10. 11:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 8.10 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Pravděpodobně poslední osmičková verze. V průběhu několika měsíců by měla vyjít verze 9.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 04:22 | Pozvánky

    O víkendu 19. a 20. října lze na brněnském výstavišti v pavilonu A1 navštívit s jednou vstupenkou dvě akce: Maker Faire Brno, "festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí", a GameDev Connect, "akci určenou pro všechny současné a hlavně budoucí herní vývojáře, kteří touží proniknout do jednoho z nejúžasnějších průmyslů na světě".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.10. 00:33 | Nová verze

    Asterisk (Wikipedie), svobodná softwarová implementace telefonní ústředny (PBX), byl vydán ve verzi 22.0.0. Přehled novinek v této nové major verzi v oznámení na webu a na GitHubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Patálie s počítačom.

    22.4.2008 09:26 | Přečteno: 1184×

    Nie moc krátka próza o nešikovnom používateľovi, čiže mne. Asi tak pred štyrmi rokmi som sa rozhodol si postaviť nový pracovný počítač. Prezieravo som do neho dal 2 GiB ram, dva disky do RAID 1 a samozrejme Linux. Spočiatku Debian Testing, neskôr Ubuntu až do 7.10, ktorá sa mi nepozdávala, takže späť na Debian Stable. Ubuntu ma však navnadil na trochu lepšie Gnome ako 2.14, takže som nakoniec skončil tam, kde som začal, Debian Testing. A užíval som si stabilitu, bezproblémový chod. Venoval som sa svojej práci a vôbec som nepotreboval riešiť OS, čo po rokoch strávených na Windows bola dosť úľava. Mám však obavy, že táto situácia spôsobila odumieranie mozgových buniek. A tak som bol absolútne nepripravený, keď jedno pekné ráno, začiatkom roku, som naštartoval počítač a skončil som s hláškou Keyboard not found. Press F1 to continue.

    Nastala panika. Taká vec sa stane hlavne v tedy, keď človek potrebuje pracovať. Používam bezdrôtový set. Vysielač bol úplne mŕtvy. Skúsil som ho rozobrať, či v ňom nenájdem sušené mravce, ktoré by stačilo odstrániť a krabička by znovu naskočila. Nič také som nenašiel. Najbližší obchod s počítačmi bol zavretý, takže hor sa do centra. Vybrať peniaze (nechápem prečo sa v tých posratých počítačových obchodoch nedá platiť kartou), vybrať novú klávesnicu, myš a späť domov. Pozapájam a nič. Panika narastá, chyba je v počítači.

    Zbytkami fungujúcej mozgovej kôry som vydedukoval, že prestali fungovať USB porty. Spomenul som si, ako mi v poslednej dobe vypadávala klávesnica. Myslel som však, že problém je v slabej baterke. Nahodil som redukciu na PS2 a zanoril sa do BIOSu. Tam bolo všetko v poriadku. Chvíľka špekulovania odhalila, že stačí počítač úplne vypnúť zo siete a USB znovu na pár hodín naskočí.

    V poriadku. Mám opäť fungujúci počítač. Ale USB má na starosti južný mostík. Rovnako aj disky. Ak nefunguje USB, problém môže prebublať na radič diskov a to som nehodlal dopustiť. Nastal čas na zmenu. A k tomu, 2 GiB ram ma už dneska každý looser v notebooku, single core sa už tiež nenosí. Hlavný dôvod na výmenu však bol ten pocit neistoty.

    Objednal som si teda novú dosku (Asus M3A32), procesor a 4 GiB ram. Pretrpel jeden náročný víkend a v pondelok som mal všetko doma. Prehodil som vnútornosti a popri tom som stihol poučiť okolie, že ich Windows by výmenu MB nerozchodil a musel by sa komplet preinštalovať. Krátko na to sa moje slová potvrdili a systém bez problémov nabehol. To už bol však večer a kvôli tomu, že som si bol vyzdvihnúť komponenty, som neobedoval, takže som, umierajúci hladom, išiel variť večeru. Keď som sa vrátil, našiel som systém kompletne tuhý. Po reštarte už len čierna obrazovka. Strávil som nasledujúci deň rôznym vyberaním komponentov, resetovaním BIOSu, zúfalým čítaním príručky v snahe rozbehnúť tú prekliatu dosku, ale všetky moje pokusy končili neúspešne. Takže reklamácia. V predajni sa ma snažil technik presvedčiť, že mám slabý zdroj (300W). Tento argument som tak trochu čakal, takže som zobral so sebou aj procesor a nechal som ho, nech mi to teda predvedie s ich silnejším zdrojom. Výsledok rovnaký ako doma. Detaily reklamácie nebudem rozoberať, keďže to nie je téma tohoto príspevku. Trvala 28 dní a to hovorí za všetko. Ešte predtým, ako prišla nová nová doska, som však pre istotu prikúpil nový 600W zdroj. Zmontoval som zas všetko dokopy, naštartoval a mierne nervózne som prvú hodinu očakával, či prežije. Na moju radosť to prežil, ale radoval som sa predčasne.

    Problém číslo jedna. Systém beží akoby prískokmi. Päť sekúnd beží, päť sekúnd nie. Pohľad do syslogu odhalil, že systém neustále resetuje jeden s diskov. Vyhodil som ho z RAIDu a reštartoval. Skákanie prestalo. Ešte som pokusne skúsil disk znovu pripojiť do poľa, čo skončilo IO chybou, takže som sa s týmto diskom zatiaľ rozlúčil. Problém číslo dva. Systém náhodne tuhne, prípadne sa reštartuje. To už bolo vážnejšie. Vec ktorú som predtým vôbec nepoznal. Povedal som si, že by to chcelo asi novšie jadro. Sprvoti som chcel systém prehodiť, až potom ako doplním pamäť na 8 GiB, rozhodol som sa však tento krok urýchliť. Výberové konanie vyhral Hardy Heron (64 bitový). Stabilita sa podstatne zlepšila, aj keď nebola 100%. Občasný pád programov som prisudzoval nedokončenému vývoju Hardyho.

    Po asi šiestich týždňoch viac menej kľudného nažívania som sa zmohol na ďalšiu pamäť, ktorú som doplnil do počítača a nastalo peklo. Dĺžka behu systému medzi dvoma náhodnými reštartami sa skrátila na priemerných 5 minút. Memtest tvrdí, že ramky sú v poriadku. Rôzne fóra na internete radia upgrade alebo downgrade BIOSu. Zvolil som teda upgrade. Využil som ten nešťastný nespolupracujúci disk, hodil som na neho Windows a upgradol BIOS. Prekvapujúco bežali Windows absolútne stabilne počas tých pár hodín, čo som v nich pracoval. A to na disku, ktorý v Linuxe viac menej nefunguje. Reštart do Hardyho a po pár minútach znovu náhodný reštart. Takže to nepomohlo. Už dlhšie som zvažoval, že vyskúšam FreeBSD, takže som si povedal, že teraz je ten správny čas. Napálil som prvé CD (serie ma ten FUP, nebyť viazanosti až dávno zmením providera) a bez problému nainštaloval základný systém. Ďalší pol deň zúfalej snahy rozbehnúť wifi ma presvedčil, že to nebolo najlepšie rozhodnutie. Naspäť na Windows. Pomaly som sa zmierovala, že skončím na tomto systéme. Pobudol som v ňom pár hodín, ale volanie Linuxu bolo silnejšie a spravil som posledný zúfalý pokus s Debianom Etch, nech je stabilita. Nebola. Tak som ukončil už druhý deň bez fungujúceho počítača, plný utrpenia a odriekania.

    Ráno som bol viac menej odhodlaný splašiť Vistu 64-bit, odtestovať a prípadne spokojnosti zakúpiť licenciu. Predtým som však musel ísť postrážiť babku. Voľný čas som využil na surfovania po rôznych fórach. Tam mi padol do oka parameter noacpi a noapic pre jadro. Doteraz som bol v tom, že sa dáva len ak sa nedarí systém nainštalovať. Vykašlal som sa na Vistu a bežal som domov. Pridal som parametre a čuduj sa svete to bolo to správne riešenie. Hneď som upgradol Debian na 64-bit Testing. Nemôžem síce povedať, že stabilita je 100%, vytuhnem tak raz za dva dni. Ale až teraz začal počítač bežať naplno. Zrazu som pocítil nárast výkonu, čo nebolo vôbec cítiť počas toho obdobia v Ubuntu. Nie žeby som si myslel, že na vine je Ubuntu. Problém bol skôr v tom acpi. Mohol som si ušetriť dva dni reinštalácii, keby som prišiel na to skôr.

    Teraz mi už len zostáva čakať a dúfať, že podpora takto zmršenej, nie lacnej dosky sa časom v ďalších jadrách bude zlepšovať, pretože s ňou hodlám vydržať ďalších pár rokov.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    belisarivs avatar 22.4.2008 09:47 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    V testingu vytuh jednou za dva dny. Kvalitni deska. Jen co je pravda.

    Ja mam unstable + neoficialni balicky a vytuhy nepoznam.
    IRC is just multiplayer notepad.
    Dalibor Smolík avatar 22.4.2008 09:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Tak tyhle problémy nezávidím. Snažím se jim předcházet, jak se dá. Jsem člověk konzervativní, nepoužívám bezdrátové sety. Klasickou myš a klávesnici.
    RAID1 dávám na server, na pracovní stanici jsem to nezkusil.
    Nastal čas na zmenu. A k tomu, 2 GiB ram ma už dneska každý looser v notebooku, single core sa už tiež nenosí.
    Celkem je mi srdečně jedno, co se nosí nebo nenosí. Jdu na jistotu a příliš často nerozebírám, co funguje. Asi tak :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    22.4.2008 10:26 hugis | skóre: 7 | blog: hlod | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Problém nebol v tom bezdrôtovom sete, ale v doske. Ak by stará doska fungovala bez problémov, tak by som celkom určite zostal pri pôvodnej konfigurácii ešte dosť dlho.

    RAID1 sa mi už oplatil, jeden disk mi už totiž odišiel. Na dáke veľké zálohovanie som moc lenivý.
    Dalibor Smolík avatar 22.4.2008 11:04 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Nojo, deska. ta mi již odešla u dvou počítačů. Takže si to dovedu živě přestavit. :-). Jinak RAID1 je dobrá věc, ale jako ochrana proti neúmyslnému smazání dat nebo před odešlou deskou to není ...Zálohování je nutné i tak
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    Václav 22.4.2008 10:06 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Saakra, takove pameti, takovy vykon.. :) Ja si ted ze starych komponent sestavil AMD 1,6 Ghz, 1024MB RAM, radeon 9200 s OSS driverama a chrochtam si jak je to rychle. :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Michal Fecko avatar 22.4.2008 11:38 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    ... a hlučné (?)... :-P
    Václav 22.4.2008 12:18 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Ani ne.. Většina větráčků jsou celkem nové. Karta se chladila pasivně, ale do slotu pod ní jsem jeden malý pro jistotu přidal.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    23.4.2008 09:34 latrína.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    a žere to dvakrát míň...
    22.4.2008 12:09 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Ja jsem ted upgradoval z PIII 450 MHz na PIII 933 MHz ... jeste nekde splasim SDRAM, abych mel alespon 512 MB. Uz se na to tesim. :- )
    22.4.2008 12:15 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    Tak a ted se me muzete zeptat proc jsme presvedcen, ze pro AMD procaky neni zadnej rozumne pouzitelnej cipset...

    Mel jsi vzit intel a byl by klid.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Jozinek avatar 22.4.2008 16:50 Jozinek | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    A proč jsi přesvědčen, že pro procesory AMD neexistuje žádný rozumně použitelný chipset?
    Resistance is futile ...
    22.4.2008 21:02 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Patálie s počítačom.
    problemy jedne nekvalitni desky ... nerikaji nic o tech dalsich , na amd/amd/amd (cpu/chipset/gfx)jedu pres pul roku a zadny problem ...
    USE="-gnome -kde";turris

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.