abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 790 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?

    1.5.2007 11:17 | Přečteno: 1378× | Zajimavosti

    System e-gold, ktery je v provozu jiz od roku 1990, patri mezi jedny z nejuznavanejsich a nejbezpecnejsich zpusobu pro uschovu a transfer penez, prestoze si myslim, ze s giganty typu PayPal ci Moneybookers se neda srovnavat. Penize zakazniku pouzivajicich tento system jsou zkonvertovany do urciteho objemu vzacneho kovu dle jejich vlastniho vyberu(zlato, stribro,...), a tim jsou pri jakekoliv operaci kryty. Diky moznosti registrace bez nutnosti vyplnovani rady beznych osobnich udaju a nasledneho overovani se stal e-gold utocistem take pro takove uzivatele, jejich prijmy by se daly kategorizovat prinejmensim jako "na hrane zakona" ziskane.

    A tak rada odmen za nabourani ciziho systemu, vykradani duvernych dat a rozesilani vsech moznych variant a potomku spamu, vesele putovaly e-goldem. Nyni vsak uderila ruka zakona. 3 majitele e-goldu jsou v socasne dobe stihani FBI pro podezreni z prani spinavych penez a hrozi jim trest az 20 let zalare nepodminene. Nikdo vsak nevi, jestli primo tito majitele byli soucasti praciho kolotoce, a nebo jsou obvineni pouze z toho, ze server, na kterem se tyto veci deji, provozuji. Spise se hovori o tom, ze jde jen o samotny provoz. Navic e-gold udajne nevlastnil zadnou licenci ani registraci u prislusneho uradu, tudiz pochopitelne nerespektovali take jista pravidla, ktera je potreba z hlediska US zakona dodrzovat pri elektronickem prevodu penez.

    V tomto pripade me prepada myslenka: Budou pak stihani provozovatele IRC serveru, na kterych se tyto particky domlouvaji? Budou stihani majitele serverovych farem, ktere jsou pouzivany, byt bez vedomi provozovatelu, k docasnemu hostovani fake-u bankovnich aplikaci? O e-goldu se vicemene vedelo, ze jej pouzivaji i pachatele ne uplne legalnich aktivit, ale kam se ta slavna federalni vysetrovaci kancelar dostane za par let?

    Pokud hostujete weby ci registrujete domeny, zbystrete, jestli se kolem vas nemota nejaky fake Muldera ci Scullyove, a vy, co pouzivate e-gold, v zajmu zachovani svych prostredku, prestante e-gold pouzivat. Ja uz jsem tak ucinil. Kdovi, jak to vsechno skonci...

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    JiK avatar 1.5.2007 15:07 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    Budou pak stihani provozovatele IRC serveru, na kterych se tyto particky domlouvaji? Budou stihani majitele serverovych farem, ktere jsou pouzivany, byt bez vedomi provozovatelu, k docasnemu hostovani fake-u bankovnich aplikaci? O e-goldu se vicemene vedelo, ze jej pouzivaji i pachatele ne uplne legalnich aktivit, ale kam se ta slavna federalni vysetrovaci kancelar dostane za par let?
    Je to jakoby ses ptal, zda ma byt stihan sikula, ktery pro ukrajince dela mobilem odpalovane bomby pod auto nebo strilejici tuzky. Zda ma byt stihan pokladnik mafie, ktery taky nic nepodpaluje, jen vybira vypalne. Nebo koneckoncu nejlepsi priklad, zda ma byt stihan kuplir, ktery taky bezpochyby sam zakazniky nesuka ani jim nesype rohypnol do piva, jen z toho zije.

    V tomhle jsem na strane FBI. Myslim, ze pokud nekoho obvinili, maj zatracene dobre duvody a dukazy proc.
    1.5.2007 15:14 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    Jak nečekané, že je JIK na straně americké vládní organizace. :-)
    JiK avatar 1.5.2007 15:17 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    mam byt na strane zlodeju cisel kreditnich karet? Jen abych byl proti 'Americe', protoze je to in?
    1.5.2007 15:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    Já jen říkám, že tento tvůj postoj očekával každý. :-) A že je postoj "být proti Americe" hodně častý jsem si všiml a nelíbí se mi to, já na tohle nemám vyhraněný názor, protože všechno má své pro a proti. A hotovost se taky používá k uplácení, měl by proto každý kdo něco od někoho kupuje potrestán, protože má u sebe nadměrné množství hotovosti a tak je tu možnost, žě by někoho mohl potenciálně uplácet?
    JiK avatar 1.5.2007 16:07 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    No, spamery, zlodeje z karet a lidi, co jim perou spinave prachy opravdu nezacnu mit rad jen proto, ze je stiha 'imperialisticka' FBI. A s tou hotovosti jsi mne moc nezaskocil, je to spis nahravka na smec. Podivej se jake jsou tresty za prevazeni vetsi sumy v hotovosti pres hranice. Myslim ze skoro v kazde zemi. Do USA nesmis bez ohlaseni na hranici dovezt cash vic jak $10.000, u nas je to myslim jeste min. Mimo jine na to dojel arciblb PUDr. Gross, kdyz si vymyslel (jako 3. nebo 4. verzi) jak mu penizky na byt dovezli pribuzni v igelitce pres hranici, nasli mu novinari ten paragraf, a zeptali se, zda si vymysli neco jineho nebo si pujde sednout na tech 6 nebo kolik je za to mesicu....
    1.5.2007 16:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    Budou stihani majitele serverovych farem, ktere jsou pouzivany, byt bez vedomi provozovatelu, k docasnemu hostovani fake-u bankovnich aplikaci?
    vs.
    Je to jakoby ses ptal, zda ma byt stihan sikula, ktery pro ukrajince dela mobilem odpalovane bomby pod auto nebo strilejici tuzky.
    Řekl bych, že v jedné dost podstatné věci se tyto dvě možnosti liší.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 1.5.2007 16:26 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    Jiste. Trestny cin to neni, nemuzes-li prokazat umysl. Coz by skoro jiste ocistilo nevinne provozovatele IRC serveru na kterem si nekdo bez jejich vedomi domluvi cyber-zlocin, stejne jako vy to ocistilo personal nadrazni restaurace ve ktere si bez jejich vedomi cikani nebo bezdomovci domluvi, ze pujdou krast hlinik.

    Jina vec je, pokud to personal vi, a neoznami, ze? A postavi-li nekdo sluzbu na anonymnim prevadeni penez, na tom, aby bylo slozite az nemozne dopatrat se jejich puvodu a zdroje, je prinejmensim diskutabilni, ze by majitel a autor takove sluzby nevedel, ze pak pujdou anonymne prevadet penize, bez moznosti znat jejich puvod, ne? Ono je preci trestne uz to samotne prevadeni, nikdo je (zatim) neobvinuje ze spamovani, kradezi a/nebo napomahani vyhybani se danim.

    Jinak, pro zajimavost priladam kousek ceske definice trestneho cinu:

    V první, obecné části trestního zákona jsou popsány obecné znaky trestných činů, mezi něž patří
    • Společenská nebezpečnost větší než nepatrná. Stupeň nebezpečnosti činu pro společnost je určován zejména významem chráněného zájmu, který byl činem dotčen, způsobem provedení činu a jeho následky, okolnostmi, za kterých byl čin spáchán, osobou pachatele, mírou jeho zavinění a jeho pohnutkou. Zákon však nespecifikuje, jakým způsobem se z těchto faktorů stupeň nebezpečnosti odvozuje, například které osoby pachatelů nebo pohnutky společenskou nebezpečnost zvyšují nebo snižují. Blíže nespecifikované přihlížení k „osobě pachatele“ může znamenat narušení ústavou zaručené rovnosti před zákonem.
    • Zavinění. K trestnosti činu je třeba úmyslného zavinění, nestanoví-li trestní zákon výslovně, že postačí zavinění z nedbalosti.
    • Trestní odpovědnost z hlediska věku a příčetnosti pachatele.
    • Vyloučení trestnosti za podmínek krajní nouze, nutné obrany a oprávněného použití zbraně.
    • Územní a personální omezení působnosti zákona,
    • Trestnost pokusu, přípravy i podílnictví na činu.
    • Podmínky zániku trestnosti a promlčení trestního stíhání.
    Luk avatar 1.5.2007 16:23 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stahuji se mracna nad elektronickym zlatem?
    Každý může být potrestán jen za to, co skutečně udělal. Tedy pokud pokladník mafie neví, jaké peníze vybírá, těžko může být potrestán za účast na tomto trestném činu.

    Pouhé provozování sítě á la e-gold by se u nás dalo posuzovat jako neoprávněné podnikání (§ 118) nebo porušování závazných pravidel hospodářského styku (§ 127). Jiné trestné činy (nadržování, nepřekažení trestného činu, neoznámení trestného činu apod.) by připadaly v úvahu jen tehdy, pokud by provozovatelé prokazatelně napomáhali praní špinavých peněz nebo jiné levotě.
    Nebo koneckoncu nejlepsi priklad, zda ma byt stihan kuplir, ktery taky bezpochyby sam zakazniky nesuka ani jim nesype rohypnol do piva, jen z toho zije.
    On z toho "jen" nežije, on se na tom aktivně podílí. Kdo si objedná vraždu, páchá zločin, i když si ruce od krve neušpiní. Tohle ale nemá nic společného s tím, že někdo provozuje platební systém, který kromě jiného umožňuje i anonymitu převodů pochybného původu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.