abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 700 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM

    14.10.2007 19:31 | Přečteno: 3921× | poslední úprava: 16.10.2007 09:58

    Vzhledem k tomu, že zažíváme boom OpenSUSE, které díky své nové verzi 10.3 opět potvrdilo, že patří mezi špičku mezi Linuxovými desktopy (a možná ji í je), rozhodl jsem se popsat, jak si nainstalovat toto populární distro na notebook ASUS A6KM.

    Samotnou instalaci moc popisovat nebudu. Hádám, že prokliklat se přívětivým instalátorem zvládne každý sám. Kdyby opravdu ne, je zde článek od ElCondora, který vám s tím zajisté pomůže.
    Osobně instaluji offline, protože on-line instalace měla tendenci mi stahovat věci navíc, které jsem nechtěl, navíc je to tak nějak můj zvyk. Jenom poznámku: Instalujte v anglickém jazyce a při instalaci češtinu vůbec nezaškrtávejte. Ušetříte si tím později drobnou nepříjemnost (CD verze neobsahuje kompletní lokalizaci).

    Takže nyní již máme po instalaci a kouká na nás KDE v anglickém jazyce. Díky dobré detekci hardware je rozlišení monitoru nastaveno správně, což u tohoto notebooku není pravidlem.
    První věc, která je bezpodmíněčně nutná k dalšímu postupu je rozchození internetu. Vzhledem k tomu, že na mé wifi Broadcom 4318 opensourcový ovladač nikdy neběžel kvalitně, používám ndiswrapper. To ale znamená, že první krok instalace je potřeba provést na ethernernetovém kabelu. Což v mém případě znamenalo že jsem musel sundat notebook z nabíječky a jít "nahoru k routeru". Po zasunutí kabelu se internet sám nastaví přes DHCP (pokud jej máte).

    Aktualizace systému

    Doinstalování ovladače nVidie, wifi a kodeků

    Lokalizace systému

    Poslední štěk před restartem


    Nyní již můžete křížkem zavřít Yast. Stiskněte klávesy Alt+F2 a v obejvivším okně napište "konsole" a potvrďte. Zde napište příkaz nspluginwrapper -a a potvrďte jej klávesou Enter. Pokud se neobjeví žádná chybová hláška, okno zase uzavřete. A.. konečně nastal čas restartovat počítač. Klikněte na ikonu chameleona, vyberte záložku "Leave" a "Restart Computer". V tuto chvíli jsem jej já vypl a odebral se zpět do svého kutlochu, jelikož už ethernetový kabel nebudu potřebovat.

    Nahození nVidia ovladače


    Hned po znovuspuštění počítače vás uvítá menu zavaděče systému (nyní již české). Zde ještě než začne nabíhat systém, stisknětel klávesu 3 (se Shiftem, pokud nemáte numerickou klávesnici) a potvrďte Enterem. Systém naběhne pouze do příkazové řádky.
    Jako "login" zadejte root [Enter]
    Jako "heslo" vaše administrátorské heslo. [Enter]
    Zadejte příkaz sax2 -r [Enter].
    Poté co proběhne drobné zmatené poblikávání v prvním objevivším okně klikněte na tlačítko [OK]. V příkazové řádce zadejte příkaz reboot [Enter]. Počítač se restartuje.

    Wifi


    A jsme u posledního kroku. Rozchození wifi. Opět stiskněte klávesy Alt+F2 a opět zadejte "konsole". Zadejte su -. Zadejte administrátorské heslo.
    spusťe příkaz kwrite /etc/modprobe.d/blacklist. Na konec souboru připište samostatný řádek blacklist bcm43xx a odřádkujte. Kliknutím na ikonku disketky soubor uložte a okno zavřete (ne konzoli). Nyní jste zakázali použití opensource ovladače pro wifi.
    Yasuňte médium s ovladačem k wifi a v konzoli spusťte ndiswrapper -i /media/VašeMédium/AdresářSovladači/bcmwl5.inf. Uzavřete konsoli.
    Spusťte si již známým způsobem Yast. Vyberte sekci Síťová zařízení a zvolte položku Síťová karta. Vyberte kartu s wifi a klikněte na tlačítko [Nastavit]. V záložce Hardware vyplňte ručně do kolonky "Jméno modulu" ndiswrapper. Pokračujte kliknutím na tlačítko [Další] a zbytek nastavte dle potřeby. Restartujte počítač.

    Závěr


    Po restartu již běží wifi,přehráváč přehraje leccos a 3D akcelerace běží. K prohlížení internetu doporučuji používat Konqueror a ne Firefox, protože Konqueror si umí sám a správně načíst komponenty systému, takže v něm funguje video, flash i java. Toto se o Firefoxu bohužel říci nedá.

    A to je vše přátelé. Jediné co chybí je webkamera a Compiz Fusion, ale o tom zas kdyžtak někdy příště ;-)

           

    Hodnocení: 78 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM, obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.10.2007 19:42 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahození nVidia ovladače
    Restartovat po vytvoreni konfigurece pro Xka je zbytecne, staci napsat tellinit [neco], kde to neco je runlevel, ve kterem se defaultne startuje (tedy, u tech, co to maji defaultne]. Vetsinou je to runlevel 4 nebo 5, i kdyz nejlepsi je kouknout do /etc/inittab .
    Bluebear avatar 14.10.2007 19:43 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahození nVidia ovladače
    V běžně nastaveném openSUSE je to:
    • level 3 - bez grafiky
    • level 5 - s grafikou
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Ilfirin avatar 14.10.2007 19:57 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahození nVidia ovladače
    Bez toho "tell". Stačí: init [číslo]
    14.10.2007 20:02 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahození nVidia ovladače
    No, ono je to vlasne putna, protoze tellinit je symlink na init. Jediny rozdil je v tom, ze pokud se init zavola jako tellinit, tak se nicim nezdrzuje a rovnou rekne tomu pravemu initu (s pid 1), aby se prepnul.
    14.10.2007 21:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahození nVidia ovladače
    Pozor, není to tellinit ale telinit.
    14.10.2007 20:56 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nahození nVidia ovladače
    Chlapi, to jste fakt nekoukli poradne do manu? Ja na tohle pouzivam odjakziva telinit q a zatim to vzdycky fungovalo

    Q or q tell init to re-examine the /etc/inittab file.
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 19:57 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Chodi OpenSuse 10.3 + KDE svizne? (co je svizne, vsak? tak ja neviem je to aspon take rychle ako Kubuntu alebo resp. Debian s KDE)? Ako dlho OpenSuse 10.3 nabieha? Zmesti sa nabeh do 1 minuty? Ako je to s hybernaciou?
    Ilfirin avatar 14.10.2007 19:59 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Svižně chodí. S KUbuntu jsem já nebyl spokojen.
    Náběh se do jedné minuty zmesti.
    Hybernacia netestována.
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 20:01 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM

    Náběh se do jedné minuty zmesti.
    Hybernacia netestována.
    Dakujem vojak, pohov, mozete sa zaradit... :)
    Ilfirin avatar 14.10.2007 20:12 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Seržante!
    Hybarnacia ak na disk, tak do RAM naprosto bez problémů, seržante.
    14.10.2007 20:31 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Nainstaloval jsem si 64bitovou DVD verzi openSUSE 10.3 na svůj přenosný počítač Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505. Od zavedení systému po zobrazení panelů, hodin a ikon na ploše se spouští asi 50 vteřin, 64bitové Ubuntu 7.10 RC se spouští minimálně o 5 vteřin déle. Uspání na disk i do RAM funguje bezproblémů a je provázeno i pěkným grafickým zpracováním.
    14.10.2007 20:36 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Mimochodem standardně zapnuté efekty v Ubuntu 7.10 aktualizovaném na nejnovější možnou verzi mi zobrazují pruh s názvem okna/aplikace asi tak pětinsobně vyšší, než je obvyklé. Nevím proč. Efekty v openSUSE 1é.3 v KDE i GNOME mi jdou bezproblémů.
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 20:38 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Nainstaloval jsem si 64bitovou DVD verzi openSUSE 10.3 na svůj přenosný počítač Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3505. Od zavedení systému po zobrazení panelů, hodin a ikon na ploše se spouští asi 50 vteřin, 64bitové Ubuntu 7.10 RC se spouští minimálně o 5 vteřin déle. Uspání na disk i do RAM funguje bezproblémů a je provázeno i pěkným grafickým zpracováním.
    Tak schvalne si ho vyskusam na svojom novom notebooku, ako pojde uspavanie, wifi, flash (youtube a pod.), card reader, predny port na sluchatka, grafika, dvdrw a pod. (pouzijem CD s KDE 64b) a som zvedavy ci sa zmeni podpora pod linusom z "castecnej" na "kompletni" :-D
    Ilfirin avatar 14.10.2007 20:42 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Čtečka karet mi jede. Konektor na sluchátka taky, ale mám obyč. Žádné "přední"
    14.10.2007 21:30 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Flash i Java bezproblémů chodí. Na to z Ubuntu nejste zvyklý, že? =)
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 21:52 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Flash i Java bezproblémů chodí. Na to z Ubuntu nejste zvyklý, že? =)
    Popravde na 64b systeme nie.
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 21:56 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Flash i Java bezproblémů chodí. Na to z Ubuntu nejste zvyklý, že? =)
    Popravde na 64b systeme nie.
    Luk avatar 14.10.2007 20:08 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    <rejp>Podtrhávání se na webu používá jen pro hypertextové odkazy. Podtrhávání se na webu používá jen pro hypertextové odkazy. Podtrhávání se na webu používá jen pro hypertextové odkazy.</rejp> ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 20:13 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    <rejp>Podtrhávání se na webu používá jen pro hypertextové odkazy. Podtrhávání se na webu používá jen pro hypertextové odkazy. Podtrhávání se na webu používá jen pro hypertextové odkazy.</rejp> ;-)
    Podtrhavanie je zlozvyk prenasany z otcov na synov z cias pisacich strojov kedy nebolo mozne pouzivat ine zvyraznovanie ako podtrhavanie (v dnesnej dobe tu mame bold alebo kurziva) Ja by som podtrhavanie zakazal :-)
    Luk avatar 14.10.2007 20:27 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Ja by som podtrhavanie zakazal
    Dal jsem do bugzilly návrh na zákaz. Třeba Leoš toto přání vyslyší a opravdu tuto značku zakáže, protože tu skutečně nemá co pohledávat.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.10.2007 21:08 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM

    Ještě děsivější je, že ještě dnes existuje spousta lidí, kteří i na počítači tvrdošíjně používají lomítka místo závorek (na starších psacích strojích občas nebyly) a mám podezření, že snad i malé "el" místo jedničky a velké "O" místo nuly.

    Kromě podtrhávání je také příšerný zlozvyk zdůrazňovat prostrkáváním (to mají vyhledávače moc rády). O základní zásadě značkovat kontextově a ne vizuálně asi řada lidí nikdy neslyšela.

    Luk avatar 14.10.2007 21:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Ještě děsivější je, že ještě dnes existuje spousta lidí, kteří i na počítači tvrdošíjně používají lomítka místo závorek (na starších psacích strojích občas nebyly) a mám podezření, že snad i malé "el" místo jedničky a velké "O" místo nuly.

    Ano, takoví (většinou spíše "takové") jsou. A na konci řádku dávají Enter.
    O základní zásadě značkovat kontextově a ne vizuálně asi řada lidí nikdy neslyšela.
    Možná bych měl ten bugreport napsat v tom smyslu, aby byly zcela eliminovány prezentační HTML značky.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Ilfirin avatar 14.10.2007 20:14 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    <re-rejp>Nadpis se podtrhává taky a je zvýrazněn. Nadpis se podtrhává taky a je zvýrazněn. Nadpis se podtrhává taky a je zvýrazněn.</re-rejp>
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 20:19 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Kolko mas MB pamati na NB? 512 (2x256 ako default na tomto asuse?)?
    Ilfirin avatar 14.10.2007 20:22 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Ne, "vytunil" jsem na 2x 512. Jinak jako default jsem tam měl 1x 512MB.
    Luk avatar 14.10.2007 20:32 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Nadpis se podtrhává taky a je zvýrazněn.
    Proč by se měl nadpis podtrhávat? Web není Consul, aby to byla ta správná cesta. A hlavně - vzhled nadpisu se neurčuje vkládáním HTML značek. Od toho tu máme CSS.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Ilfirin avatar 14.10.2007 20:43 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    To je křiku :-/ Já si za podtrháváním nadpisů stojím. Kdybch k tomu bugu mohl dát záporný hlas, udělám to.
    Michal Fecko avatar 14.10.2007 20:46 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Som zvedavy ako sa k tomu postavi Robert alebo Loes, ale kazdpopadne (aj ked to mozno moj prispevok vyprovokoval) som mal za svojim nazorom, ze by som to zakazal, usmievacika...
    Luk avatar 14.10.2007 21:14 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Já si zase stojím za tím, že:
    1. Podtrhávání a jiné relikty z psacích strojů (např. prokládání mezerami) nemají na webu co pohledávat.
    2. Podtrhávání jiných textů než odkazů znepřehledňuje stránku a dezorientuje uživatele.
    3. Vzhled stránky se má udávat pomocí CSS a ne přes prezentační HTML značky (B, I, U, STRIKE, FONT...).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.10.2007 21:16 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Podtrhávání a jiné relikty z psacích strojů (např. prokládání mezerami) nemají na webu co pohledávat.

    Nejen na webu…

    14.10.2007 21:33 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Pod to bych se moc rád podepsal. Každý, kdo kdy slyšel a něco četl o topografii a působení textu (nejen v knihách, na webu) tohle musí chápat.
    Luk avatar 14.10.2007 21:40 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Každý, kdo kdy slyšel a něco četl o topografii
    Možná asi spíš o typografii, ne? ;-) Olšáka na ně :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.10.2007 21:45 Lu-Tze | skóre: 15 | blog: Lu-Tzeho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Každý, kdo kdy slyšel a něco četl o topografii

    Možná asi spíš o typografii, ne? ;-) Olšáka na ně :-D
    Nebo možná topologii, ne? Lukeše na ně :-D
    14.10.2007 21:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Lukeše? Jestli je to ten samý Lukeš, kterého myslím já, tak spíš Huška.
    14.10.2007 21:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Přepis. Typografii samozřejmě.
    Ilfirin avatar 16.10.2007 09:59 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Opraveno
    15.10.2007 14:11 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Proč zakazovat bcm43xx? Afaik jediné, co potřebuje je přes bcm43xx-fwcutter z nějakého Windows ovladače vykuchat firmware.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Ilfirin avatar 15.10.2007 14:18 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Jak jsem psal. Nikdy mi to nechodilo dobře. Měl sem rapidně menší okruh příjmu a občas mi vypadávál i v místě s dobrým signálem. Bcm43xx fandím, ale sami na svých oficiálních stránkách píšou, že Broadcom 4318 není podporován. S ndiswrapperem chodí jako víno a v místě s hodně slabým signálem. Toť moje zkušenost.
    Ilfirin avatar 15.10.2007 14:25 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    4318 - PCI/Cardbus - Unstable (transmission power issues, work in progress)
    Převzato z oficiálních stránek.
    15.10.2007 16:15 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Aha. Asi jsem měl při čtení taky slabší signál :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    Ilfirin avatar 15.10.2007 16:22 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Jj, přisuzuju to tomu "transmission power issues"
    Martin Stiborský avatar 15.10.2007 17:02 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Díky za fajn informace, s wifi jsem se docela pral, bylo to totiž mé bezdrátové-poprvé, ještě k tomu srandičky s wpa_supplicant kvůli EDUROAMu, no srandy kopa, ale už to jede a bcm43xx už je v blacklistu :)
    Jediné, co mě hodně mrzí je regulace jasu monitoru na mém HP Pavilion, nikdo ani tady, ani na anglickém SUSE fóru mi nepomohl, ani neodepsal, nevím, přitom na ubuntu je to bez problémů. I když teď mě napadá, že na Ubuntu jsem měl jako ovladač grafiky vesu a teď jedu na nvidia, že by ? Zkusím ..
    Co mi nefunguje, to je hibernace, ale to už řeším a snad vyřeším.
    Moc mě openSUSE překvapilo, paráda.
    Kvík ..
    Ilfirin avatar 15.10.2007 17:29 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Na ten tvůj dotaz jsem koukal (moc dotazů s 0 odpovědí tu není). A těžko říci. U mého ASUSu se to asi děje hardwarově, protože to fungovalo vždycky a všude (na nejrozličnějších live CD apod.). Zde je SUSE seznam podporovaných laptopů. Má nevýhodu, že hodně věcí je tam popsáno pro staré verze typu 9.3 . Jak se jmenuje tvůj noťas plným jménem?
    Martin Stiborský avatar 15.10.2007 17:33 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    řada je to dv6000, to je číslo které je napsané v rohu na monitoru, no a na spodní straně notebooku mám ještě označení dv6500 a dv6580ec, co si vzpomínám tak v obchodě a v papírech při koupi bylo ještě jedno číslo, takže tohle je problém #1, vůbec určit jaký typ to je ...
    Kdyby fungovala regulace podsvětlení tak by to už vážně nemělo žádnou chybu.
    Kvík ..
    Ilfirin avatar 15.10.2007 17:41 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    To by chtělo zjistit přesně :-(
    K té hibernaci. Čtěte zde
    Martin Stiborský avatar 15.10.2007 17:45 Martin Stiborský | skóre: 26 | blog: Stibiho bláboly | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    To by teda chtělo ..
    Za odkaz díky, mám už otevřenou hromadu tabů na téma hibernace, koukal jsem na jednu přednášku z avc.siliconhill.cz a tam bylo také hodně zajímavých věcí na toto téma ..
    Kvík ..
    Ilfirin avatar 15.10.2007 17:58 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    Michal Kubeček popisoval, že je dobré zkoušet příkazy, co tam mají uvedené jako example. Možná se jeden chytí.
    24.12.2007 12:29 Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace OpenSUSE 10.3_KDE-CD_AMD64 na notebook ASUS A6KM
    to co som nezvladol je wifi
    9.3.2008 01:06 Robert
    Rozbalit Rozbalit vše webkamera na notebook ASUS A6KM
    Ahoj, podarilo se nekomu zprovoznit na tomto NTB webkameru?
    Ilfirin avatar 9.3.2008 09:22 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: webkamera na notebook ASUS A6KM
    Samozdřejmě. Ovladač je tu.
    Pozor. Nevím jako moc je to ovladačem a jak moc je to kamerkou, ale mrcha potřebuje dost světla.
    Při denním světle není moc problém (pokud není zatažíno).
    Pak ale musím svůj ksicht dosvětlovat lampičkou (ale už jsem si zvykl :-) ). Funguje ve Skype i v 64bitu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.