abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:11 | Nová verze

    Yocto Project byl vydán ve verzi 5.0. Její kódové jméno je Scarthgap. Yocto Project usnadňuje vývoj vestavěných (embedded) linuxových systémů na míru konkrétním zařízením. Cílem projektu je nabídnou vývojářům vše potřebné. Jedná se o projekt Linux Foundation.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:56 | Nová verze

    Operační systém 9front, fork operačního systému Plan 9, byl vydán v nové verzi "do not install" (pdf). Více o 9front v FQA.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:11 | Nová verze

    Svobodná webová platforma pro sdílení a přehrávání videí PeerTube (Wikipedie) byla vydána v nové verzi 6.1. Přehled novinek i s náhledy v oficiálním oznámení a na GitHubu. Řešeny jsou také 2 bezpečnostní chyby.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:33 | Zajímavý software

    Lennart Poettering na Mastodonu představil utilitu run0. Jedná se o alternativu k příkazu sudo založenou na systemd. Bude součástí systemd verze 256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 23:22 | Nová verze

    Hudební přehrávač Amarok byl vydán v nové major verzi 3.0 postavené na Qt5/KDE Frameworks 5. Předchozí verze 2.9.0 vyšla před 6 lety a byla postavená na Qt4. Portace Amaroku na Qt6/KDE Frameworks 6 by měla začít v následujících měsících.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 21:44 | Komunita

    Ubuntu 24.10 bude Oracular Oriole (věštecká žluva).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    28.4. 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 885 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Šestá kapka esperanta

    18.7.2007 07:49 | Přečteno: 1075× | Esperanto | poslední úprava: 18.7.2007 07:53

    Opět nejprve k domácímu úkolu...
    Kde je můj pokoj? = Kie estas mia ĉambro? Jak se jmenuješ? (Co je tvé jméno?) = Kio estas via nomo? Odkud jsi? = De kie vi estas? Jak se máš? (Jak se ti daří) = Kiel vi fartas? Z kterého města přicházíš? = De kiu urbo vi venas? Kdo se učí esperanto? = Kiu lernas Esperanton? Jak si hraje Karel? = Kiel ludas Karlo? Jaký je ten časopis? = Kia estas la gazeto? Jak postupuješ (jak se vyvíjíš) v esp.? = Kiel vi progresas en Esperanto? Kdy jíš? = Kiam vi manĝas? Kdo mi může vyjmenovat 3 distribuce? = Kiu povas nomi al mi tri distribuaĵojn? Co budeme hrát? = Kion ni ludos? Kam jde táta? = Kien iras la patro?

    Rozuměli jste co se zpívá v písničce? Pro jistotu sem zkopíruju text...
    Jen la suno, jen la luno:
    Jen du malsamaj astroj.
    
    Jen vikingo, jen urbano:
    Jen la plej malsamaj homoj
    
        Refreno (2-foje)
        Jen vi kaj mi
        Akvo kaj oleo 
    
    Jen mandrilo, jen ŝakalo:
    Jen du malsamaj bestoj
    
    Jen kastelo, jen igluo:
    Jen la plej malsamaj domoj
    
        Refreno (2-foje) 
    
    Jen pomsuko, jen veneno:
    Jen malsamaj trinkaĵoj
    
        Refreno
    

    Tím slovíčkem "mandrilo" se moc nevzrušujte - jedná se o jistý druh úzkonosé afr. opice (česky mandril). Toto slovíčko jistě moc často nepoužijete :).
    ----------------
    V dnešní kapce bych chtěl s návalem nové gramatiky trochu přibrzdit. Je pravda, že jsem původně chtěl s minimem slovíček probrat čistě jen gramatiku, ale zanícení některých z vás :) mě přimělo to trochu rozšířit a věnovat se i slovní zásobě s hlasovým projevem. Na známých stránkách www.lernu.net jsem našel kurs Gerda malaperis!, který mi přinejmenším na nějakou dobu poslouží jako průvodce. Jak je vidět z předmluvy, jeho největší výhody spočívají v tom, že...
    (En universitata restoracio)
    Tom: Saluton, Linda.
    Linda: Saluton, Tom.
    Tom: Diru al mi: kiu estas tiu?
    Linda: Kiu?
    Tom: Tiu alta, blonda, juna viro...
    Linda: Kiu?
    
    Po pěti kapkách esperanta jste asi tomuto jednoduchému rozhovoru dobře porozuměli. Zřejmě tušíte, že saluti znamená pozdravit, saluto tedy musí znamenat pozdrav a když chci říci někomu "ahoj", tak použiju ten čtvrtý pád, o kterém jsme mluvili ve čtvrté kapce. Jestli vám vrtá hlavou, proč zrovna čtvrtý, tak připomínám, že kromě prvního v esperantu už jiný nemáme :). Celý rozhovor by v češtině vypadal tedy takto...
    Ahoj, Lindo. Ahoj, Tome. Řekni mi, kdo je to? Kdo? Ten vysoký, blonďatý, mladý muž... Který?
    Nahrávku celého rozhovoru si můžete stáhnout zde. Doporučuji si různé hlasové projevy, kterým porozumíte, stahovat do mp3mana a čas od času si nějaký znovu poslechnout. Nejen že si vaše uši budou zvykat na cizojazyčný projev, ale můžete si tak i účinně osvěžovat slovní zásobu. Náš rozhovor pokračuje...
    Tom: Tiu, kiu sidas en la angulo.
    Linda: Ho, tiu!
    Tom: Jes, tiu.
    Linda: Mi ne scias. Mi ne scias, kiu li estas. Nova studento, verŝajne.
    Tom: Li estas tute sola.
    

    V českém překladu... Ten, který sedí v rohu. Ach, ten! Ano, ten. Nevím. Nevím kdo je. Nový student, zřejmě. Je zcela sám. Až na pár nových slovíček, by vás gramaticky asi nemělo nic překvapit. Slovíčko tute ... zcela, úplně, se často také vyskytuje ve spojení tute ne ... vůbec ne. Verŝajna znamená pravděpodobný takže s příslovcovou koncovkou -e se dá přeložit zřejmě, pravděpodobně. Zbývá už jen sola ... samotný, sám; scii ... vědět, znát; sidi ... sedět; en ... v Rozhovor si opět můžete stáhnout zde.
    Uvědomuju si, že jsem už několikrát mimoděk použil různé předložky (en, al, de )... Jde o důležité téma v každém jazyce a tak se na něj v sedmé kapce zaměříme a uděláme si v tom pořádek.
    Zbývá už jen domácí úkol, znovu budeme trénovat použití souvztažných slov uvedených v páté kapce. Opět tedy jen doplňujte chybějící slovíčka:
    Kdo byl tvůj první učitel? = .... estis via unua instruisto?; Ta kniha je velmi dobrá = .... libro estas tre bona.; Přišli nějaké osoby, které neznám = Venis .... personoj, .... mi ne konas.; Nikdo včera nepřišel = .... venis hieraŭ; Každý člověk miluje sám sebe = .... homo amas sin mem.; Kde bydlíš? = .... vi loĝas?; Bydlím tam, kde je to auto. Mi loĝas ...., .... estas la aŭto.; Moje tužka je někde na zahradě. = Mia krajono estas .... en la ĝardeno.; Nikde jsem nenašel svou knihu = .... mi trovis mian libron.; Hlupák všude svoje jméno píše. = Malsaĝulo .... sian nomon skribas.; Kdy koupíte tu knihu? = .... vi aĉetos la libron?; Učil jsem se esperanto tehdy, když jsem byl ve škole. = Mi lernis Esperanton ...., .... mi estis en la lernejo.; Navštívil jste někdy Brazílii? = Ĉu vi .... vizitis Brazilon?; Ne, nikdy jsem tu zemi nenavštívil. = Ne, mi .... vizitis tiun landon.; Přesto jsem si vždy přál ji navštívit = Tamen mi .... deziris viziti ĝin.

    Větičky z dnešního domácího úkolu jsem čerpal ze skvělého free prográmku kurso de Esperanto        

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.7.2007 08:47 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šestá kapka esperanta
    "Bonvolu alsendi la pordiston. Lausajne estas rano en mia bideo!"
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    18.7.2007 08:54 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šestá kapka esperanta
    A myslím, že víš moc dobře, co to znamená!
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    jalinh avatar 18.7.2007 10:21 jalinh | skóre: 2 | blog: jalinh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Šestá kapka esperanta
    vyndej si ji sám :)

    ps: mělo by zřejmě být "laŭŝajne", nebo v přepisu bez diakritiky "lauxsxajne".
    Bonajn aĵojn mi devas serĉi, malbonaj aĵoj estas ĉie.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.