abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 27
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 717 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Haiku

    16.9.2009 15:10 | Přečteno: 1649× | Jiné

    Haiku je nový open-source operační systém, který je zaměřen na osobní počítače. Inspirován projektem BeOS, Haiku je rychlý, lehce použitelný, snadno naučitelný a přitom velmi mocný.

    * To výše byl pokus o překlad, jestli se někomu nelíbí, ať si * políbí :-)

    V pondělí 14.9.2009 bylo oznámeno vydání verze R1/Alpha 1 tohoto skvělého operačního systému. Ačkoli je to Alpha verze, moc "nestabilností" se nekoná. OS jsem zkoušel ve VirtualBoxu i na notebooku. Haiky je na alpha verzi vyspělý operační systém, dokonce mi umožní i nastavit touchpad na notebooku, to leda jaká linuxová distribuce neumí! (tohle nebyl vtip, ale smutný fakt).

    Haiku je opravdu velmi rychlý. Ve VirtualBoxu sice dopadá jako Linux bez VirtualBox addinů, ale na notebooku je opravdu svižný. Hlavně je to vidět na rychlém GUI, které není seskládané z tisíců kravin závislostí typu X-Xlib-Glib-Pango-Atk-Gdk-Cairo+libpng+libjpeg+libjánevimco-GdkPixbufLoader-blabla_100_dalších kravin-Gtk-Gnome, je programované v moderním objektovém jazyce (C++) a objekty se neřeší různými C hacky, které kód znepřehledňují a výslednou aplikaci dělají pomalou. A Qt? To je ve čtyřkové verzi 3x pomalejší než GTK (za což můžou samozřejmě ovladače), takže to srovnávat nemá smysl.

    Přítomnost Agg knihoven v Haiku nebude asi žádnou náhodou, a tak si dovolím tvrdit, že je GUI používá ke kreslení, i když jsem se po tom nějak nebádal o ověřené to nemám. Agg není taková pomalost jako cairo :-)

    Start Haiku je také velmi rychlý. Tam, kde nějaké běžné Ubuntu startuje minutu (do toho počítám i start GUI s automatickým přihlášením), tam Haiku do GUI bootuje 10 sekund. Je to tím, že nemá tak nevyspělé init skripty, které jsou pomalé, nestartuje kýbl kravin, nevypisuje kýbl textu při bootu a nepředvádí kýbl animovaných efektů ala Fedora. Pouze jednoduchý splash trochu připomínající start KDE3 (takže ten né zbytečně animovaný).

    V základní instalaci i na LiveCD je spousta zajímavých aplikací, jako např. program pro webcam (u mě však odmítl nahrávat, ačkoliv jí Haiku detekovalo), program pro sledování TV (bohužel nemám kartu), pomněrně vyspělí kreslící program, kterým bych se klidně nebál nahradit GIMP (jeho funkce totiž ani zdaleka nevyužívám). Jednoduchá kalkulačka, aplikace na přehrávání multimédií, nahrávání hlasu, jednoduchý avšak použitelný správce souborů (drag & drop je samozřejmost), prohlížeč PDF (původně vyvíjený Adobe), "derivát" Firefoxu 2 a další. Mezi screenshoty najdete i další.

    Haiku má propracovaný systém správy disků (i výměných) s výborným automountem. V Linuxu není neobvyklé, že musím čekat 10s, než se HAL (či co) uráčí informovat desktop o připojené flashce a nabídne ji připojit. V Haiku flashku zastrčím a po sekundě je na ploše ikona a dialog tázající se na připojení read-only, read-write či nepřipojování (jako záminka pro dotaz je "nenativní" souborový systém, ale u vývojové verze je to normální, tam by totiž mohlo při chybičce dojít ke zničení FS).

    Nevýhodou se tak stává snad pouze menší sortiment ovladačů. Zvukovku to např. našlo, nativní rozlišení na notebooku je také OK, ale ta síť ... wifi samozřejmě nejede (broadcom, v linuxu jsou nutné proprietární ovladače, takže si neškrtne v základu u většiny dister), ale LANka, to mě docela zamrzelo (na obhajobu - v OpenSolarisu bez ruční instalace taky nejede a ve FreeBSD vůbec ne, v Linuxu a ve Windows však hned při instalaci). Ještě můžu dodat, že by Haiku mohlo podporovat USB3, ve stromu zdrojových kódu tam byla taková složka, ale opět jsem se po tom nepídil.

    Haiku jistě zaslouží obdiv, vývojáři odvedli velký kus práce. Neváhejte a stáhněte si CD, vyzkoušejte ve virtuální mašině, nebo CD nabootujte na skutečné (to doporučuji, rychlost je nesrovnatelně větší). Mít podporu veškerého HW na notebooku, okamžitě bych instaloval. Jenže teď je NB bez OS (kvůli "nefunkčnímu" linuxu) a čeká na začátek prodeje Windows 7 u nás.

    Na domovských stránkách jsou i screeny, ale dovolil jsem si jich přesto pár připravit.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Haiku, obrázek 1 Haiku, obrázek 2 Haiku, obrázek 3 Haiku, obrázek 4 Haiku, obrázek 5 Haiku, obrázek 6 Haiku, obrázek 7 Haiku, obrázek 8 Haiku, obrázek 9 Haiku, obrázek 10 Haiku, obrázek 11 Haiku, obrázek 12 Haiku, obrázek 13 Haiku, obrázek 14 Haiku, obrázek 15 Haiku, obrázek 16 Haiku, obrázek 17 Haiku, obrázek 18 Haiku, obrázek 19 Haiku, obrázek 20 Haiku, obrázek 21 Haiku, obrázek 22 Haiku, obrázek 23 Haiku, obrázek 24 Haiku, obrázek 25 Haiku, obrázek 26 Haiku, obrázek 27 Haiku, obrázek 28 Haiku, obrázek 29 Haiku, obrázek 30

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    16.9.2009 15:33 Brokarna | skóre: 18 | blog: problemy_s_r_o
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Ale Jardíku, vždyť tam jsou ke stažení jen nějaký 32-bit šmejďárny :-D
    AsciiWolf avatar 16.9.2009 15:57 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    +1 :-D

    16.9.2009 16:01 9002
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    +32

    Jardík avatar 16.9.2009 16:08 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    No vidíš, ani mi to nedošlo. Tak to jim asi budu muset píchnout a udělat port :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    16.9.2009 20:21 Brokarna | skóre: 18 | blog: problemy_s_r_o
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Jen do toho :-)
    vain avatar 16.9.2009 16:02 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Hezké, vyzkouším, dík za připomenutí (četl jsem zatím jen zprávičky o vydání pilotní verze, nevěnoval jsem Haiku moc pozornost). Nahrazovat ale určitě nebudu, momentálně jsem spokojený na 100% =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    16.9.2009 16:06 9002
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    >>momentálně jsem spokojený na 100% =)

    Windows 7 ? :-)

    vain avatar 16.9.2009 16:09 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Abych byl upřímný, Windows 7 ne, ani nějakým úchylným omylem.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    xsubway avatar 16.9.2009 16:15 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    jj, to je můj oblíbený OS - rychlost, IMHO krásný a jednoduchý design ... bohužel to kazí ty ovladače ... a taky množství programů. Zjistil jsem, že by mi stačil Debian, který by měl stejný "window manager" jako Haiku a byl bych spokojený :-) Teď to řeším: Debian+XFce+b5-theme ale na stopro to není.

    Limoto avatar 16.9.2009 17:05 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    A co HDMI?

    Jardík avatar 16.9.2009 18:58 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    To jsem nezkoušel, ale když se koukám na ten screen z konfigurátoru obrazovky, tak si nejsem jistý, jestli vůbec podporuje víc displejů na ráz.
    Věřím v jednoho Boha.
    16.9.2009 17:44 xavier | skóre: 10 | blog: borkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    > ... je programované v moderním objektovém jazyce (C++) ...

    :-D

    kouzer avatar 16.9.2009 18:56 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Ač jsem se moc těšil, tak mi livecd nenaběhlo ani na jednom pc. :-( 

    Linux user #448944.
    Limoto avatar 16.9.2009 19:00 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    V KVM jde :-)

    Jenom mi nešla síť, ani rtl8139 to nenašlo... ale to už je teď jedno ;-)

    Jardík avatar 16.9.2009 19:02 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Zkusil jsem to teď na desktopovém PC a tam mi jede síťovka, nevím teď přesně typ (je to na nforce čipsetu), ale v linuxu to používá forcedeth, takže takové by mohly v Haiku fungovat.
    Věřím v jednoho Boha.
    Limoto avatar 16.9.2009 19:08 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Tak jsem zkusil ještě e1000 a ta jde :-)

    Jardík avatar 16.9.2009 19:01 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Co se dá dělat. Ale ještě můžeš zkusit virtuální mašinu (ve VirtualBoxu jede).
    Věřím v jednoho Boha.
    lukve avatar 16.9.2009 19:14 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Takze neda mi aby som sa nepripojil ... je tu este jedna moznost a to stlacit SPACE pri botovani Haiku a navolit parametre alebo rovno safemod

    linux user more than 20y
    lukve avatar 16.9.2009 19:16 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    ja mam tiez smolu ze musim na svojom htpc s 945 grafikou nastartovat v safe rozliseni..a 1440x900 mi neda takze len 1024x768


    linux user more than 20y
    lukve avatar 16.9.2009 19:23 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    čo sa tíka sietovej karty s čipom Realtek 8139 mozem  z vlastnej skusenosti povedat ze tento cip podporuje skoro kazdy operacny system ktory existuje, takze haiku nie je vynimkou

    linux user more than 20y
    hikikomori82 avatar 16.9.2009 19:22 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Ze vraj opakovany vtip neni vtipom ale neda mi to, tento je fakt zasah do cierneho:

    Haiku OS - 17x lepší ako Syllable OS.
    16.9.2009 21:36 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Hehe :)

    kotyz avatar 16.9.2009 19:58 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    a myslis to uprimne nebo si z nas opet delas prdel? :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    lukve avatar 16.9.2009 20:06 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Hikkimori je asik s francuzka tam chcu vraj merat stastie... tak on mera kvalitu o kolko krat je nieco lepsie...

    linux user more than 20y
    Fluttershy, yay! avatar 16.9.2009 20:14 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    O kolik má více bitů. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jardík avatar 16.9.2009 21:34 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Jsem nepochopil
    Věřím v jednoho Boha.
    kotyz avatar 16.9.2009 21:49 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    no jestli to myslis vazne, ze po windows 7 je haiku nejlepsi OS na svete ... ;-) :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Grunt avatar 16.9.2009 20:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    z tisíců kravin závislostí typu X-Xlib-Glib-Pango-Atk-Gdk-Cairo+libpng+libjpeg+libjánevimco-GdkPixbufLoader-blabla_100_dalších kravin-Gtk-Gnome
    A máš s tím snad nějaký problém? IMHO nápad/ideologie těchto modulů naprosto perfektní. A nebo máš snad lepší?
    Nevýhodou se tak stává snad pouze menší sortiment ovladačů.
    To je pravda. To mě štve i u jiných systémů. Nejlíp by bylo kdyby se udělala nějaká abstraktní nezávislá vrstva či spíše nějaký odštěpený projekt od Linuxového jádra zaměřen pouze na ovladače, kterou by mohli používat i všichni ostatní, protože když už se po několikáté píše něco co už bylo 100x implementováno, tak to asi není zrovna k jásotu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jardík avatar 16.9.2009 21:34 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Jenže další vrstva = zpomalení. Já bych byl spíš pro jednotné API, né na API nabalíme obal a ovladače budou používat ten obal. Jenže někomu se jedno API nezamlouvá (které taky vybrat za "hezké", že), tak si napíše jiný a jsme zase na začátku :-(
    Věřím v jednoho Boha.
    Grunt avatar 16.9.2009 21:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Vždyť také neříkám, že nějaká další vrstva. Snad nějaký template nebo něco takového. Všechny (no dobře, tak téměř) ovladače mají nějaké funkce pro ovládání některých základních činností(jak si ty dál větví už je systému vcelku egal) a názvy těchto fcí. se uloží do struktur. Třeba .nakresli_polygon = draw_polygon. Takže taková packa směrem do systému už tam stejně je. Takovéto zdrojáky by stačilo z gitového repositáře vypárat(i s hlavičkovými soubory) někam do meziprostoru a jestli ti si pak budou brát a dělat překladové vrstvy a nebo prostě implementují VFS se stejnými jmény fcí. a tyto zdrojáky použijí je už jen na nich. A ještě by to bylo kompatibilní i binárně(kdyby se teda samozřejmě zavedlo nějaké číslování).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2009 09:35 dark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    pracovat s gdk_pixbuf a cairem je tak trochu oničem :-)

    Grunt avatar 17.9.2009 10:46 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    To asi jo, ale také jsou to vykreslovadla na nejnižší úrovni, ne? A proto jsou odstíněny GTKčkem samotným. A nebo to rýpnutí jinak nechápu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    17.9.2009 11:54 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    No zrovna na nejnizsi urovni ani odstinene GTKckem moc nejsou. GTK (resp. GDK) ma rozhrani pasujici na klasicke X rozhrani, takze pro jeho implementaci se AFAIK Cairo moc nepouziva. Cairo je jakasi abstrakce nad XRenderem, ale je dost divna, takze napr. nema elementarni funkce pro blendovani pixmapy na screen a musi se to opisovat pomoci obecnejsiho rozhrani, ktere se ale implementuje pomoci obecnejsich (a pomalejsich) XRender callu. Takze to pak vyjde 10* pomalejsi. Jedina rozumna cesta, jak delat grafiku, je pouzivat primo XRender (anebo, jak to dela treba strilecka Chromium, pouzivat i pro 2D grafiku OpenGL).

    Co se tyce gdk_pixbufu, to jsem pouzival akorat pro nacitani obrazku (namisto primeho volani libpng/libjpeg) a nasledny upload na X server) a na tohle funguje vcelku dobre. Akorat to zbytecne provadi 2 konverze tam, kde by stacila jedna (z formatu obrazku do ABGR32/BGR24 a pak pri uploadu do formatu pouzivaneho X serverem (coz je typicky ARGB32/xRGB32).

    16.9.2009 23:21 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Jestli chces, aby se ti v Linuxu objevila flashka po sekunde a ne po deseti sekundach, tak nastav driveru usb_storage option delay_use=1 . S HALem a spol.  tohle vubec nesouvisi.

    17.9.2009 21:48 twg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Zase žádná poesie ;) Snažně prosím abíčkáře -- vytříhejte se pro příště titulků vzbuzujících plané naděje!

    hikikomori82 avatar 17.9.2009 22:48 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Ale no pane
    to jste tady špatne
    to je ABC.
    Algi avatar 18.9.2009 08:00 Algi | skóre: 1 | blog: Sinner
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku

    Teda moc se ti to nerýmuje :-D

    I'm a firestarter, twisted firestarter...
    hikikomori82 avatar 18.9.2009 08:54 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Ale no pane
    to jste tady špatne
    ABC tu je
    19.9.2009 18:55 eoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    abece
    Fluttershy, yay! avatar 18.9.2009 22:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Haiku
    Haiku se obvykle nerýmují.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.