abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 734 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    VDR

    10.9.2007 19:30 | Přečteno: 6547× | Výběrový blog

    Před nedávnem jsem zde psal o programu getstream, který umožňuje vysílat TV z dvb-t karty do lokální sítě. Slíbil jsem, že v dalším díle popíšu způsob, jak nahrávat a jednoduše nastavit nahrávání pomocí webového rozhranní.

    Při používání programu getstream a nahrávání jsem však narážel na chyby. Pravidelně se mi stávalo, že se film začal nahrávat, ale již se nenahrál konec, to celkem zamrzí. Takže jsem se musel poohlédnout po nějakém jiném řešení. Zkoušel jsem využití dvbsched + dvbcat, jenže ten zamyká dvb kartu a již nemohu streamovat patřičný multiplex. Takže jsem zkusil program VDR (Video Disk Recorder) a je to ono, co jsem hledal.

    V tomto zápisku nyní popíši postup zprovoznění VDR na debian etch. V první chvíli bude potřeba přidat zdroj balíčků, jelikož distibuční jsou kapku staré.

    deb http://e-tobi.net/vdr-experimental/ etch base vdr-standard vdr-extensions vdr-multipatch addons
    
    Tento zdroj se mi osobně velmi líbí, je zde velké kopa pluginů pro VDR, takže není třeba nic kompilovat.

    Instalace

    Instalace je velmi snadná.
    apt-get install vdr vdr-plugin-streamdev-server vdr-plugin-streamdev-client vdradmin-am
    
    Tímto se nainstaluje, jak samotné vdr, tak i plugin pro streamování TV do domácí sítě a webové rozhraní, které umožnuje pohodlně nastavit programy, které se mají nahrávat.

    V tento okamžik je třeba povolit spouštění těchto aplikací editací patřičných souborů. Takže v /etc/default/vdradmin-am a /etc/default/vdr je třeba změnit hodnotu proměnné ENABLED na 1.

    Nastavení

    Nyní je třeba třeba oscanovat co, že se to v tom éteru kolem naší antény mihotá. Zde však pozor, vdr využívá kapku jiného zápisu, než je v channels.conf. Nuže..

    scan -o vdr /usr/share/doc/dvb-utils/examples/scan/dvb-t/cz-Praha > /var/lib/vdr/channels.conf
    
    Teď již stačí restartovat vdr.
    /etc/init.d/vdr restart
    
    A vše jede..

    A jak to používat?

    Tato kapitola je dle mého mínění celkem důležité, jelikož program VDR napsal nějaký ten němec :) Takže pro mě bylo nastavení klientského sw peklo :) celá dokumentace je totiž v němčině. Jelikož usuzuji, že nejen já neumím německy, něco zde napíši.

    Jak koukat na TV? Snadno, plugin streamdev-server ke své činnosti zabere port 3000, takže když pomocí webového prohlížeče nevštívíme adresu http://tv:3000, uvidíme programy, které máme v channels.conf a při poklikání na požadovaný program dokonce začne hrát TV.
    Jak nastavit nahrávání? Snadno, vdradmin-am si ke své činnost zabere port 8001, takže analogicky http://tv:8001. Zde je to však v první chvíli komplikovanější, jelikož to po nás bude chtít uživatele a heslo = linvdr. První krok nás povede do nastavení, kde si nastavíme češtinu a IP rozsah, aby to po nás nechtělo znova heslo, když budeme v lokální síti.

    Extras

    Jedno velké mínus je, že když budeme mít nastavené locales na *.utf8, tak se VDR nespustí, je třeba nastavit LANG=na něco, co neni utf8, třeba LANG=cs_CZ. A nebo kapku upravit init script :)

    Pakliže si pomocí samby/NFS vyexportujeme adresář, kam se ukládají nahrané pořady, budeme je moci přehrávat bez využití vdr a pluginu xineliboutput.

    Pár českých textů je k nalezení zde. A pár informací, taky tady

    Zhodnocení

    Myslím, že program VDR je velmi užitečný. Řešení mnou popsané je vhodné jen do menší počítačové sítě, jelikož se nevysílá unicastově, takže při větším počtu klientů nebude stačit šířka pásma. Zato vdradmin-am poskytuje velmi kvalitní nástroj pro správu nahrávání. Při dostatečném počtu dvb-t karet není třeba řešit konflikt, kdy chceme koukat na multiplex A a nahrávat z Béčka.. Dále VDR umožnuje spravovat i dvb-s karty, četl jsem i o dvb-c. Takže když budeme mít dostatečné prostředky, tak budeme moc sledovat každý TV program, který se nám zachce a zároveň ho vysílat do místní sítě. VDR obsahuje velkou spoustu pluginů, které já, jako autor nemohu všechny znát, takže je možné, že nedostatky, které jsem nastínil odstranuje nějaký plugin, který neznám - opravte mě prosím.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.9.2007 12:44 janskyj | skóre: 11 | blog: linuxuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    Pěkný zápisek. Pěkný repozitář balíčků. Jenom škoda, že se nikde neobjeví balíček se sc pluginem, který je pro dvb-s téměř nutností.
    Krystaly, polovodiče, všechno směšné. Co tak konzole z digitronů, to by bylo něco pro pravé muže. :)
    11.9.2007 16:40 ivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    ano s dvb to by ma tiez zaujimalo a aj s kodovanim to uz nie je sranda.
    11.9.2007 17:15 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    jakym dvb? :) ono jich je víc :)

    Chápu, že myslíte dvb-s.. Klidně to sepíšu, ale bohužel nevlastním parabolu ani dvb-s kartu. Pakliže je o to velký zájem, tak mi jí někdo půjčte a do měsíce tu máte super zápisek :)
    12.9.2007 00:25 Ivanhoej | skóre: 26 | blog: ss2_Debian | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    Ja by som v pohode pozical, vobec to nepozeram, len asi sme daleko. Mam skystar, motor i parabolu ale vdr som len raz mal teraz sem tam pouzijem kaffeine vie i natacat a mam i ten plugin len nejako nefunguje.
    *** Jabber (XMPP): fogo@jabber.cz ***
    11.9.2007 18:54 janskyj | skóre: 11 | blog: linuxuv_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    No, docela dobře je to popsaný v tom prvním odkazu - tady a tady. Ale vzheldem k tomu, že používaní sc pluginu může mít problémy se zákonem, tak se ho nechce mnoha lidem balíčkovat -> kompilace nutná.
    Krystaly, polovodiče, všechno směšné. Co tak konzole z digitronů, to by bylo něco pro pravé muže. :)
    19.5.2009 22:24 Lukáš Zapletal | skóre: 42 | blog: lzapův svět | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    Výborný návod, rozchodil jsem to. Akorát mi blbnou dvě věci:

    1) Kódování z EPG je nějaké špatné, dá se nastavit, aby to bylo ok? Je to problém ovladače/karty, nebo vdradmin-am?

    2) Kliknutí na přímý stream nejde. Přitom když se připojím na port 3000 tak tam už to jede.
    11.1.2010 23:22 Miloš Kozák | skóre: 18 | blog: jentak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VDR
    Děkuji za pochvalu :-)

    Ad1. je to problém vdadmin-am výstup je kodován nějak a EPG jinak, není snadné nastavit stejné kodování. Bud je rozhozené EPG nebo popisky kolem. Nicméně v ubuntu :-) mají asi patch, jelikož to samo začalo ukazovat dobře.

    Ad2. Přímý stream mi přijde nedodělaný, ale aspon ten port 3000.

    Mě osobně se dost líbí GNOME DVB Daemon, až bude snadné ho zkompilovat asi začnu vyvíjet vlastní webové rozhraní jako náhradu vdradmin-amu..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.