abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LDAP + SSL TLS aneb jak se zbavit naivity

    1.1.2013 19:46 | Přečteno: 1572× | Debian | Výběrový blog

    První komentář pod mým včerejěím zápiskem zněl: LDAP bez SSL/TLS? Jak naivni.. I když byl tento názor relativizován, rozhodl jsem se po Maxově pošťouchnutí SSL trochu poškádlit, což se ukázalo jako ne až tak triviální jak by se mohlo Maxovi zdát ;-)

    SSL/TLS na straně serveru ...

    Celkem jednoduchý postup se dá v jazyce anglickém vygůglit. V principu potřebujeme vytvořit certifikační autoritu, vygenerovat a podepsat klíč a nacpat to do LDAPu. Ty návody jsou fakt dobré, jediný problém na který jsem narazil byl "drobný detail", že certifikát je vázaný na konkrétní hostname/FQDN/IP. Pokud jsme si tedy chytře všude nastavili (z rozumných důvodů) natvrdo IP adresy místo DNS, překvapivě nebude fungovat certifikát, který je vystaven na FQDN. Ale jak říkám, když člověk není blbej, tak dojít do fáze, kdy funguje sudo ldapsearch -x není problém ;-). Jo a není špatné nezapomenout zkopírovat všechny tři soubory ;-).

    ... a na straně klienta

    Konfifurace LDAPu znamená do /etc/ldap/ldap.conf opravit ldap:// na ldaps:// a přidat:
    TLS_CACERT /etc/ssl/certs/cacert.pem
    TLS_REQCERT demand
    
    Mimochodem, není špatné ze serveru rozdistribuovat cacert.pem ;-) V tomto okamžiku nám funguje ldapsearch, ale nepropagují se ale uživatelské účty (passwd atd). Stálo mne docela dost úsilí to rozchodit, takže předkládám výsledek své snahy: o výše uvedené se stará démon nslcd, jehož konfiguraci naleznete v /etc/nslcd.conf. Rad jak tento soubor upravit je plný internet, většina nápadů ale nefunguje. Nakonec jsem dospěl k této funkční konfiguraci (nemusím řešit problémy s nepodepsaným klíčem, protože máme přeci naši úžasnou autoritu, že ...):
    # /etc/nslcd.conf
    
    # The user and group nslcd should run as.
    uid nslcd
    gid nslcd
    
    # The search base that will be used for all queries.
    base dc=nase,dc=uzasna-domena,dc=cz
    
    uri                             ldaps://ldapserver/
    # SSL options
    tls_reqcert                     allow
    timelimit                       120
    idle_timelimit                  3600
    bind_timelimit                  120
    ssl                             on
    tls_cacert /etc/ssl/certs/cacert.pem
    
    ... jo a nezapomeňte správně nastavit práva (-rw-r----- 1 root nslcd čili chmod 640, chown i chgrp), /etc/ssl/certs/cacert.pem musí mít práva 644 (-rw-r--r--). Po restartu démona (/etc/init.d/nslcd restart) stěrače stírají.

    Příště uvidíte ...

    Nový Rok i dovolená končí, takže nevím, kdy přesně bude "příště", nicméně když už to všechno celkem chodí, tak ještě PAM zaslouží trochu doladit. ldots ukazuje nastavení PAM pro gdm, čehož výsledkem by byli (snad) LDAPí uživatelé dostupní i v GDM menu. Dále je v mém úkoláčku zjistit jak je možno učinit LDAP uživatele neaktivním aniž bych ho vymazal, jestli je možné řídit přístup na jednotlivé stroje podle skupin a vyzkoušet doporučený LDAP klient.        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    1.1.2013 23:14 Miriam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LDAP + SSL TLS aneb jak se zbavit naivity
    Líbí se mi, že o tom co děláš píšeš pěkné blogové zápisky. Doufám, že v tom budeš pokračovat a i když nebude dovolená, nějaký čas se najde.
    2.1.2013 21:36 Karel Benák | skóre: 8 | blog: benyho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LDAP + SSL TLS aneb jak se zbavit naivity
    Ty jsi se tedy rozjel, všechna čest. S LDAP + TLS jsem svého času taky hodně zápasil, na rozkopírování CA certifikátu jsem Tě zapomněl upozornit. Je to taková blbost, která mnohé zablokuje. Několikrát jsem na podobnou pitominu už dojel.

    S tím disablováním uživatelů .... většinou vyhledáváš v nějaké větvi uživatelů, takže řešením je buď disablovaného uživatele přesunout do jiné větve, anebo můžeš nastavit pro pravidla vyhledávání, že musí mít vyplněn atribut member. Samozřejmě si můžeš nadefinovat nějaké vlastní schema s doplněním požadovaných informací a provádět vyhledávání uživatele podle něj.
    Láska je jako prd, když hodně tlačiš tak z toho bude ...
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.