abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 760 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    EurOpen.cz, den poslední

    21.5.2009 01:40 | Přečteno: 1118× | Výběrový blog

    Závěrečný den konference se nesl v duchu správy projektů. Programovací techniky, správa verzí a testování softwaru.

    Poslední den konference úrovní přednášek určitě neklesl, právě naopak. Po opět poměrně brzkém vstávání ("ale já mám ještě noc" mi na sobě samém moc nefunguje) začal den přednáškou Václava Pergla z Keria - Agilní plánování projektů aneb jde to i bez Gantta. V oblasti technik plánování projektů jsem naprostý zelenáč, ale vtipná a živá přednáška spoustu objasnila. Ve zkratce, oproti klasickým technikám (dlouhá několikaměsíční počáteční analýza, při které je práce rozdělena na jednotlivé hodiny i několik měsíců dopředu) se při agilním programování - konkrétně metodě SCRUM - postupuje v malých, většinou dvoutýdenních iteracích. Výchozím bodem je seznam chtěné funkcionality, malý tým dostane za úkol nějakou tu funkcionalitu vyvinout, členové si každý den krátce poreferují, co udělali včera a rozdělí si úkoly. Odpadá tedy dlouhá plánovací část na začátku, produkt je navíc prezentován průběžně, ne až nakonec, a to zásadně na produktu samotném, ne ve slidech.

    Přednáška Martina Junka z Aimtecu v agilním programování pokračovala, vysvětlovala metodu Extrémního programování. Vždycky jsem si říkal, že to, jak programuju, je opravdu extrém; tohle je ale něco úplně jiného. Základní principy jsou podobné, jak už jsem popsal výše, hlavní specifika tvoří např. pravidelný refaktoring (refaktoring = přepsání staré fce za účelem vylepšení stavby programu a jednoduššího přidávání nových fcí - ty se dokonce při této technice neustále vytvářejí stylem refaktorovat, vyvinout, otestovat), časté vydávání malých verzí, tedy i častější zpětná vazba, nebo např. párové programování, kdy za cenu cca. 15% zpomalení danou vlastnost vyvíjí společně dva programátoři, díky čemuž je výsledná implementace čistější, vychytanější, zkrátka lepčejší.

    Následovalo představení Gitu pod taktovkou Jana Kasprzaka (jen pro pořádek, to je ten, který přivezl ty šílené a šíleně oblíbené skákací..podložky?..gamepady? společně se hrou, ve které se do rytmu skáče po šipkách a při které člověk vypadá skoro stejně srandovně, jako když hraje tenis na WII. Ještě dodám, že Honza asi hodně trénuje, protože skákal opravdu rychle a přesně, až se tomu věřit nechtělo : ). Povídání o Gitu bylo zajímavé velmi, a to dokonce tak velmi, že vám ho Honza v nejbližší době tak trochu zopakuje, prostřednictvím rozhovoru.

    Poslední přednáška a tečka za celou konferencí nesla název Jasná a temná místa procesu testování v softwarovém projektu, přednášel Petr Žemla, působící jako Test Manager v České spořitelně. Přiznám se, že tohle na mě bylo už trochu moc entrprájs, a tak vám tady toho moc nezreprodukuju. Možná jen malá perlička v reakci na předchozí přednášky - ve vývojových centrech molochů jako je ČS je model vývoje pravým opakem toho, co nám bylo dnes prezentováno - využívá se klasického vodopádového modelu.

    A to už je z celé konference vše, ještě oběd, vylosování cen (dvě knížky o programování pro Windows, darované Microsoftem) a všichni už si to šinuli domů (pro mě bylo teda finálním "odjeď!" vypnutí wifiny : ) . Celkový pocit je výborný, přecejen vypadnout na pár dní z normálního světa do světa ajtý není vůbec na škodu. Přednášky byly na každý pád zajímavé, technické zázemí výborné ( = konektivita do internetu a spousta prodlužovaček), jídlo výborné, ubytování...dobré ( = slabý signál wifi : ), lidi přátelští - bylo vidět, že celá akce je hodně o setkání té velké komunity, která už se nějaký ten pátek zná, že nejde v prvé řadě o přednášky, ale i o to večerní posezení, pokecání, popíjení a pozpěvování.

    To by k mému osobnímu hodnocení stačilo, ještě sepíšu takový oficiálnější článek shrnující celou konferenci, takže kdo máte ještě zájem, těšte se.

    Obrázky dneska bohužel nebudou, vypadla mi konektivita (802.11b forever, musím zvednout zadek a koupit pořádnou směrovku) a tahat je přes GPRS se mi moc nechce. Během zítřka je snad doplním.
    Každopádně, nástroje pro připojení přes mobil v Ubuntu (tedy NetworkManager) selhaly, telefon (nokia n70 + bluetooth dongle) byl s PC spárovaný, ale i když jsem v mobilních širokopásmových vybral Vodafone Contract, zkrátka se v nabídce dostupných připojení neobjevil.

    Sáhnul jsem tedy po osvědčených nástrojích a intuici, protože návody se bez konektivity poměrně špatně hledají. Pokud byste řešili to samé jako já, jděte na to nějak takhle:

    1. Spárujte zařízení - nezkoumal jsem, jak se dělá v konzoli - tohle grafická udělátka zvládla
    2. Zjistěte adresu vašeho telefonu - hcitool scan
    3. Zjistěte, na kterém kanále je možno navázat vytáčené spojení - sdptool search --bdaddr 00:18:0F:9B:B6:A5 DUN
    4. Vytvořte si rfcomm zařízení - sudo rfcomm connect /dev/rfcomm0 a:d:r:e:s:a kanál
    5. Spusťte sudo pppconfig, pro vodafone zvolte dynamické DNS, PAP, login a heslo "internet", rychlost defaultní, volbu tónovou, číslo *99# no a konečně modem zvolte manuálně /dev/rfcomm0 a voila Finished
    6. V NetworkManageru odškrtněte "Povolit síť"
    7. No a posledním krokem je sudo pon vodafone. Jestli jste se připojili/nepřipojili najdete v syslogu (cat /var/log/syslog). Objem přenesených dat zjistíte třeba pomocí /sbin/ifconfig ppp0, odpojíte se sudo poff vodafone.

    Toť vše, není to nejsystémovější řešení, rfcomm zařízení se dá nastavit v /etc/bluetooth/rfcomm.conf apod. Pravděpodobně jsem vynalezl kolo, ale jako nouzovka určitě výborné a po půlhodinovém bádání se budete cítit jako mistři světa ; )

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    EurOpen.cz, den poslední, obrázek 1 EurOpen.cz, den poslední, obrázek 2 EurOpen.cz, den poslední, obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 21.5.2009 06:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EurOpen.cz, den poslední
    ...začal den přednáškou Václava Pergla z Keria...

    Já myslel, že je to nějaký šlechtic. ^_^

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    21.5.2009 13:45 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EurOpen.cz, den poslední
    me zase napadlo, ze tam byl vaclav pergl (z vdf)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    31.5.2009 08:52 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: EurOpen.cz, den poslední
    Sila :D Toho bych tam kazdopadne bral. Pozdravit Apache ; )
    I am Jack's wasted life.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.