abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zabezpečení mediawiki

    2.3.2012 13:18 | Přečteno: 2031× | Za vším hledej Linux | Výběrový blog

    Když jsem před téměř čtyřmi lety spouštěl náš podpůrný server http://support.dce.felk.cvut.cz vsadil jsem na MediaWiki. Vcelku jednoduchý kalkul - předpokládám, že vývoj systému na kterém běží Wikipedie hned tak neskončí.

    Benevolence nebo restrikce?

    Většina školních wiki, na které jsem tehdy natrefil měla nastaven restriktivní přístup. Tzn. že na jejich stránky se mohl dostat pouze přihlášený uživatel, který navíc byl příslušníkem příslušné instituce.

    Já jsem zastávánce benevolentního přístupu - pokud neděláš bordel, můžeš spolupracovat i když nejsi z naší školy. Řešil jsem tedy otázku: "Jak v mediawiki zajistit, aby mohly v jejím rámci vznikat stránky pro uzavřené skupinky uživatelů a zároveň i pro lidi zvenčí, aniž by mě musel někdo otravovat ohledně nastavení práv?".

    Natrefil jsem tenkrát na rozšíření Group Based Access Control, které umožňovalo chránit obsah stránky pomocí uživatelských seznamů editovatelných stejným způsobem jako běžné stránky. Super! Jenže to mělo nějaké mouchy. Nejdřív jsem se je pokoušel opravit, ale nakonec z toho vylezlo rozšíření vlastní - AccessControl.

    Kdo si čte ten nezlobí

    Základní podmínkou pro použití ochrany přes uživatelský seznam je zaregistrovaný účet. Každý si v naší wiki tedy může založit svůj účet a začít tvořit, případně se podílet na úpravě již existujících stránek. To je hlavní rozdíl mezi anonymním a přihlášeným uživatelem.

    Každý přihlášený uživatel si navíc může vytvořit vlastní seznam uživatelů, oprávněných přistupovat na jím chráněné stránky. Na tyto stránky mají kromě osob ze seznamu přístup pouze administrátoři wiki. Nikdo jiný.

    Hlavní rozcestníky a kategorie jsou pro běžné uživatele uzamčeny, ale tím restrikce v podstatě končí. Čas od času kontrolujeme změny, jestli náhodou nějaký vykuk netropí neplechu.

    Škodiči

    Víc jak tři roky utekly bez toho, že by se nějaký objevil. Ovšem na sklonku minulého roku se tu a tam začali objevovat registrovaní uživatelé s už od pohledu generovaným jménem. Ze začátku jsme tomu nevěnovali příliš pozornost, ale pak začal někdo prostřednictvím takto založeného účtu vkládat stránky s nežádoucím obsahem.

    Z logu jsem zjistil že to dělá někdo skriptem, který spouští z různých lokací. Tak jsem mu zatnul tipec jednoduchým opatřením - každý nově zaregistrovaný uživatel může zakládat nové stránky až po uplynutí intervalu, který spolehlivě odradí jakýkoliv skript.

    Fajn. Zakládání nežádoucích stránek skončilo. Jenže registrace pseudouživatelů neustávala. Nejprve jsem zkusil hook, který byl navěšený na registrační formulář, ale nezabralo to. Tak jsem se dožral a pořádně si okouknul log v apachi.

    A je pokoj. Dopsal jsem si jednu malou podmínku přímo do třídy v níž se řeší vytvoření nového účtu a je klid. Lapidárně řečeno - kontroluje se, zda-li odesílatel registračního formuláře skutečně prošel registrační procedurou.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    xkucf03 avatar 2.3.2012 13:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Koukám, že tam máš i SSO – ale teď nějak nefunguje:
    Not Found
    The requested URL /Shibboleth.sso/Login was not found on this server.
    Apache/2.2.16 (Debian) Server at support.dce.felk.cvut.cz Port 80
    BTW: když to funguje, tak je to jen v rámci vaší školy, nebo je tahle wiki v EduID federaci?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    2.3.2012 14:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Nefunguje - je to relikt rozšíření MultiAuth. Pro potřeby naší wiki je přihlašování přes externí server v podstatě zbytečné. Chtěl jsem ho vyhodit, ale hází to pak nějakou chybu, kterou se mi už nechce řešit.

    V současné době totiž připravuji novou, aktualizovanou 64-bitovou verzi supporta s mediawiki 1.19.1 u které je nutné AccessControl předělat. Jsem s tím již v podstatě hotov, ale tím že jsem pořešil ty škodiče akutnost aktualizace mediawiki razantně klesla.

    Navíc jsme zjistili jednu nepříjemnou věc. Server vůči kterému se autorizace Shibbolethu provádí je only IPv4 a nový support by měl být dostupný i přes IPv6. Zatím jede ten stroj v uzavřeném testovacím prostředí, takže je otázkou jak se s tím pak popere.
    2.3.2012 14:22 sidik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Božínku, díky za to, že se někdo překonal a do tý hrůzy dopsal funkční plugin. Za tohle bys zasloužil poděkování před nastoupenou jednotkou. Taky jsem přesně tohle potřeboval ale neměl jsem sílu a žaludek do MediaWiki cokoliv dopisovat. Jak je to na povrchu skvělý soft, tak uvnitř...

    Ještě jednou dík :)
    2.3.2012 14:46 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    A fakt to funguje? Kdyz jsem takovy plugin hledal, tak jsem jenom nasel prohlaseni od vyvojaru, ze takovy plugin neni mozne vytvorit, kvuli neprebernemu mnozstvi zpusobu jak se da k obsahu dostat.

    Nakonec jsem proto skoncil u dokuwiki (na co si teda v zadnem pripade nestezuji).
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Josef Kufner avatar 2.3.2012 15:01 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Co jsem si tak všimnul, tak na FELu je Dokuwiki velmi oblíbená.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    2.3.2012 15:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Jak jsem psal. Je to čtyři roky co jsem to napsal. Pak následovala asi po roce oprava, kdy jsem zjistil že se to dalo obejít přes redirect. My máme mediawiki verze 1.15.1, ale našli se lidé co napsali jakou úpravu je třeba udělat aby to fungovalo i u v. 1.16.

    U mediawiki verze 1.18 odstranili hook, na který je ta stávající verze navěšená. Překopal jsem to, ale ještě s tím nejsem hotov. Nějaké změny totiž nastaly i v tom co, kdy a jak má uživatel povoleno. Vím už jak to mám pořešit, ale mám teď nějaké resty. Hodně času jsem zabil i díky tomu, že mě nenapadlo explicitně zakázat veškeré kešování na serverové straně mediawiki. Za normálního provozu to nevadí, ale při testech jsem koukal jako blázen že mi pořád vrací stejný výsledek, i když se kód co generuje stránku změnil.
    Josef Kufner avatar 2.3.2012 23:54 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Já když dělám nějaké kešování, tak do podmínky, která kontroluje aktuálnost keše, přidávám i porovnání s mtime souboru zdrojáku, neboť jsem se kdysi taky divil ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    3.3.2012 08:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zabezpečení mediawiki
    Aktuálnost keše nekontroluji. Jakákoliv keš je totiž v tomto případě nežádoucí. Měl jsem za to, že když od verze 1.18 zrušili nutnost jejího vypínání, že ji zrušili úplně. Ale jak se ukázalo, týkalo se to jenom keše, která vracela již zpracovanou stránku.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.