abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 747 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Tučňáková klávesnice

    23.10.2007 19:54 | Přečteno: 33162× | Linux a ja | poslední úprava: 24.10.2007 11:10

    Jelikož poslední dobou hraji ET True Combat Elite a grafika v notebooku je o poznání výkonější než ta v desktopu je notebooková klávesnice vystavena zátěži, o které si nejsem jist, že by mohla vydržet. Rozhodl jsem se pořídit externí klávesnici, aby milý notebook nemusel v nejbližší době cestovat do servisu.

    poznámka na úvod: pokud by se vám to zdálo dlouhé, nudné nebo obojí a nebudete zápis číst celý tak, prosím, skočte na konec jestli neznáte odpověď na můj dotaz..děkuji pokračujeme...

    Ačkoli jsem dříve nízkoprofilové klávesnice moc neoceňoval, tak jsem si po půl roce vlastnictví notebooku tak zvykl, že mé oko při výběru padlo v podstatě na první pokus na tenhle kousek jenže... V tomtéž obchodě mají a jiné a mezi nimi i Cherry CyMotion Master Linux...následovalo malé zaváhání a změna výběru.

    Když mi zásilková služba přivezla balík, tak jsem myslel že je překousnu, protože dorazili 20minut po nejzasším termínu, který jsem pro dodání vybral a zaplatil. Tech dvacet minut by vůbec nevadilo, kdybych nemusel během 5 minut do práce a neměl šanci si cokoli vyzkoušet grr.. :) Mimochodem balik obsahoval ještě 2000dpi herní myš, která mi moc skillu nepřidala(překvapivě :) spíš naopak a cpu chladič do našeho desktopu, který by zasloužil vlastní zápisek...snad jindy.

    Takže po návratu z práce jsem se pustil do rozbalování (tuhle část pořizování nových věcí mám asi nejraději). Krabice, velká jako by v ní byli místo jedné rovnou tři, obsahovala jak jinak klávesnici, podložku pod zápěstí, malou samolepku tučňáka (už sedí na šasí vedle loga centrina, nvidie a "designed for windows xp") a nakonec cd s ovladačema.

    U CDčka se chvilku pozastavim. Tohle je první hardware, který jsem si kdy koupil a obsahoval oficialní software pro linux. Ne že by mi to v tohle připadě nějak pomohlo. Na mediu jsou v linuxovém adresáři vylisovány patche pro jádra 2.6.12 a vyšší, 2.6.14 a vyšší a 2.6.12 a nižšší. Až tam kam mi mé skromné znalosti dovolili jsem zjistil že patche přidávají jen idetifikaci zarizeni a podporu pár kláves, které moje jádro(2.6.22) stejně už všechny rozpoznává(...tedy aplikace patchů bezpředmětná).
    Dále je přítomen jakýsi software Keyman v podobě baliků pro fedoru, debian, mandrake(nikoli mandriva) a suse(pro verze 9.x a 10.0) a v podobě zdrojových kódů(gpl2). Verze přibližně odpovídají době designu klávesnice a uvedení do prodeje, tedy asi roku 2005. Bohužel ani stránky výrobce nenabízejí novější varianty.
    Jelikož neholduju myšlence na specializovaný software jen na ovladaní klávesnice, nebyl jsem ani moc zklamaný, když se mi (bez uporné snahy o úspěch) nepodařilo zkopilovat přiložený zdroják Keymanu. Zkrátka, za přítomnost linuxového softwaru má firma Cherry mé sympatie, toť asi tak vše.

    Po prvním připojení klávesnice nefunguje ani jediná nadstadardní klávesa což je rozdíl od mé předchozí zkušenosti s jinými multimediálními klávesnicemi. Keykódy kláves jsou ale zaznamenány všechny a po zvolení správného typu klávesnice v kontrolním centru KDE už jsou klávesám přiřazeny i jejich významy. Alespoň zdánlivě. Nevím čím to je ale KDE prostě některé klávesy(XF86Cut, XF86Paste, XF86Paste) k některým funkcím prostě nepřiřadí stejně tak Kprogramy které jsem zkoušel k adoptování kláves donutit.
    Zkoušel jsem použít také keytouch a lineak, ale ani jeden mě neohromil svým potenciálem. Přestože oba programy mají popisovaný kousek na listu podporovaných, jejich přístup k řešení mých požadavků nebyl takový jaký bych si představoval. Výsledkem mého snažení je nakonec funkčnost všech kláves v prostředí KDE (kromě výše zmíněných + klávesy redo) což je pro mě akceptovatelné.

    Layout je něco na co se musí u tohoto kusu trochu zvykat především kvůli klávesám po stranách tedy té řadě vlevo od tabelátoru a napravo od numerické části, protože alespoň já mám naučené takové hmaty na levý ctrl, shift tabelátor, které spoléhají na to, že jsou tyhle klávesy to poslední co se dá nalevo nahmátnou. Je to ale jen otázka zvyku a začíná se to zlepšovat.

    Obrázek 0

    Povrch kláves je asi nejlepší co jsem zatím viděl a jejich chod je přesný a poměrně měkký. Hluku vydává poněkud více než vestavěná klávesnice v notebooku (především pak úhoz do mezerníku je výraznější), ale nic co by mě osobně vadilo.

    Z pracování je velmi solidní. V souvislosti s provedením mě také překvapilo země původu: zdá se že Cherry stále nepřesunulo výrobu někam na dálný východ(resp. to platilo v r. 2005) a na klávesnici je cedulka říkající „Made in Germany"

    Kdybych si měl vybírat znovu, tak bych opět váhal. Přestože jsem po klávesnici bez loga Windows touzil dlouho nejsem si jist jestli by pro mě původní volba méně rozlehlé a nízkoprofilové klávesnice nebyla lepší. Rozhodně ale koupě nelituji.


    Dotaz na závěr: Neznáte náhodou způsob jak donutit multimediální klávesy posílat rovnou kombinaci již existujících zkratek např. Ctrl+C apod.? Využil bych tak kláves navíc a zkratky by fungovali i v době kdy je externí klávesnice od notebooku odpojená. (nejlépa bez šťourání se v klávesových mapách) Dik        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Tučňáková klávesnice, obrázek 1 Tučňáková klávesnice, obrázek 2 Tučňáková klávesnice, obrázek 3

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.10.2007 20:05 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Layout je něco na co se musí u tohoto kusu trochu zvykat především kvůli klávesám po stranách tedy té řadě vlevo od tabelátoru a napravo od numerické části,
    Tedy především Enter úplně vpravo dole bych dost postrádal.
    23.10.2007 20:47 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Hmm to rozlozeni je fakt hodne dulezity. Osobne potrebuju klasicky rozlozeni, i maly zmeny mi delaji problemy (napr. kratkej backspace nebo kratkej levej shift). Logitech podelal na novych klavesnicich rozlozeni sestice Home-End-Insert-Delete-PgUp-PgDown, kvuli tomu bych si novou kbd od logitechu nekoupil. Takze vlevo a vpravo nejaky dalsi klavesy rozhodne ne, jeste tak nad F1-F12, tam mi to tolik nevadi, ale musi to byt odsazene. Mam ted Logitech Desktop Cordless Optical (to je uz starsi klavesnice, takze sestice je v poradku) a ta ma MM klavesy hodne nahore, takze se nepletou.

    A mapovani tehle klaves jsem si udelal primo v Xkach, namapoval jsem ty spesl klavesy na F13-F21 a pak jsem ve WindowMakerovi udelal mapovani na stisk tehle klaves a spoustim ruzny programky, napr. pro hlasitost mam (mel jsem) namapovany spousteni amixer s parametrama. No, neni to az tak user friendly, ale funguje to:-)
    23.10.2007 20:19 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    • nemá české popisky
    • asi bych si nezvykl na ty klávesy úplně vlevo vedle tabelátoru, shiftu & spol.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    Cubic avatar 23.10.2007 21:51 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    ad české popisky 1) české znaky si celkem pamtuju tak mi to ani tak nevadí 2) nehodlám přepravovat klávesnici letadlem v batohu z čech a zásilce přímo z obchodu jsem ani neuvažoval ani nechci vidět to "poštovné a balné" 3) přízpěvky na abclinuxu jsou asi jediná věc co poslední dobou píšu česky

    o rozložení se dohadovat nehodlám, je to individuální záležitost a navíc tady je skutečně diskutabilní
    Cubic avatar 23.10.2007 21:54 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Josef Kufner avatar 23.10.2007 20:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Pokud nenajdeš nějaké hezčí řešení, lze znásilnit prográmek xte nebo kvkbd a pověsit jej na tyto klávesy. Schválně si připrav terminál s catem a v druhém terminálu zkus:
    sleep 5 ; xte "keydown Control_L" "key c" "keyup Control_L"
    a během těch 5 sec se přepni do toho prvního terminálu s catem. Není to vůbec hezké řešení a má kopec nevýhod, ale lepší než nic. Používám tohle pro simulování stisků kláves z joysticku a na čtení delších textů v posteli je to supr :-D

    Druhá podobná možnost je xvkbd -text '\Cc'.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Cubic avatar 23.10.2007 21:58 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Fluttershy, yay! avatar 23.10.2007 22:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Dá se to v ČR koupit?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Cubic avatar 23.10.2007 22:06 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    nikde jsem nic takového neviděl, neřekl bych, navíc vzhledem ke stáří toho typu...
    Fluttershy, yay! avatar 23.10.2007 22:21 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Pak tedy Genius Slimstar Pro/311, nebo snad nějaký Logitech? Hmmm.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 23.10.2007 23:55 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Podle stránek fy Cherry je jejich distributorem v ČR firma Penta, ale asi by bylo potřeba tam zamailovat nebo zjistit osobně, zda ten údaj není zastaralý, protože na jejich e-shopu je Cherry klávesnic jen pár a většina označená jako "výprodej".

    Asi by se také dala koupit v Německu (ale to bude mít asi německé rozložení :-( )
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2007 00:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    V nabídce není.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Bluebear avatar 24.10.2007 11:34 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Můžeš se také podívat na klávesnici Raptor Gaming K2, která má (myslím) mechaniku od Cherry; dá se koupit na TN Trade nebo na czechcomputeru.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Cubic avatar 24.10.2007 12:57 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    to je přesně ta moje bez nadbytečných kláves, jen trochu dražší
    Fluttershy, yay! avatar 24.10.2007 15:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Ta mne nebere. Navíc je drahá.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.2.2009 17:55 ardzuna
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice

    Da sa zohnat ale nie u nas teda v europe. Zatial som ju nasiel len v zopar americkych obchodoch a stoji cca 55 usd.

    =^..^= AmigaPower® avatar 23.10.2007 23:15 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    problém s logem WinDoze se dá řešit i takhle, nebo to rovnou takhle ;-)
    24.10.2007 00:17 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    juu.. kde to koupim? :-D
    Metal smajdalfe, METAL!
    24.10.2007 00:33 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    tu druhou prodavaji na czechcomputeru ale ma to logo widli :-/ spis by zajimaly ty tux klavesy
    Metal smajdalfe, METAL!
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.10.2007 11:47 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    ...mně taky, obrázek našlel google hned, ale kde koupit ty klávesy jsem hledal a hledal a hledal...
    Honza Balák avatar 24.10.2007 14:22 Honza Balák | skóre: 23 | blog: Jaxův linuxový zápisník | Předklášteří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    ty Tuxovy klavesy chci taky! :-)
    <null>
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.10.2007 17:41 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    myslim že kdyby se sehnalo dost lidí, někde by se něco takovýho určitě dalo nechat vyrobit, za dvě klávesy by se sice dalo tolik co za klávesnici z carefoura, ale kilo sem kilo tam, v podstatě by to jen znamenalo vo pět piv míň... ;-)
    David Ježek avatar 24.10.2007 08:45 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    uff, tak tomu rikam silena klavesnice. rozhazeny layout, utopene F klavesy, myslim ze ani 100 tucnaku a 10x nizsi cena by me nepresvedcily.
    Cubic avatar 24.10.2007 10:55 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    základní layout je v poradku (tak jak ho já ocekávám od mé klávesnice) a na F klávesách taky nic špatnýho neni, jen ty řada kláves na každé straně z toho dělají exota
    24.10.2007 15:09 Petr_N | skóre: 3 | Všetaty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    no vzhledem k tomu, ze ma byt "Tučňáková klávesnice", tak by se mi tam dost blbe psaly dost pouzivane < > | (sly by seradit i takhle <|> :-) )
    =^..^= AmigaPower® avatar 24.10.2007 17:43 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    ...jj, <|> používám dost často i mimo klávesnici :-D
    20.8.2008 15:53 J1n
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tučňáková klávesnice
    Zajímalo by mě, kde můžu tuhle klávesnici zakoupit zakoupit. A na jednom z těch obrázků je vidět několik německých znaků, nedá se koupit nějaká ENG verze té klávesnice? :D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.