abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 791 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    3.4.2009 11:43 | Přečteno: 1443× | Tučňák | poslední úprava: 6.4.2009 16:43

    Tak po tom Aprílovém vtípku, který byl tak trochu černý humor, protože ticket v bug-track systému Pidginu leží minimálně 2 roky, mi svitla naděje.

    Vím, že Mike na vv pilně pracuje a že to musí být práce dost nahovno, ale už jsem to považoval za beznadějné. Avšak jak tak procházím commity a dění kolem toho, narazil jsem dnes na jeden zajímavý commit.

    Znamená to tedy konečně, že se v nadcházející verzi Pidgina 2.6.0 dočkáme? Snad ano, já běžím zatím koupit šampusko, protože Voice and Video support je asi ta nejžádanější věc u každého XMPP klienta a je až žalostné, že jabber po dobu své existence vv pořádně nemá. Kromě GTalku a Kopete na tom "všichni pracují", ale výsledky tu tam.

    Pidginu jako výchozímu klientovi například pod Ubuntu a celkově asi nejpoužívanějšímu pod Linuxem by to hodně získalo na popularitě. Prostě si nějaký BFU hodí Ubuntu, Pustí Pidgina, na vaši radu si regne jabber a může volat, jako by se nic nedělo, přitom do teď je to "cože, ono to neumí volat?". Teď mě tak napadá, vůbec nechápu, co cpou do Gnome Empathy. Používat Telepathy framework jako nějaký backend pro celé Gnome je asi dobrý nápad, ale Empathy, bych tam ještě nedával. Myslím, že Pidgin stále je nejlepší volbou.

           

    Hodnocení: 90 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.4.2009 16:22 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Neni to nahodou tak, ze pro XMPP se nejaky ten standard dela?

    Ono jde samozrejme cokoliv jednoduse sbastlit vlastnima silama, takze PSI vyvojari mohli udelat vlastni implementaci Video+Voice, Pidgin vyvojari taky vlastni, akorat by to proste mezi sebou nefungovalo (podobne, jako si mezi sebou nenapisou, nepokecaji a nepodivaji uzivatele siti ICQ, MSN a Skype).

    Takze IMHO je lepsi pockat, az bude specifikace dokoncena, doladena a pak ji budou moct implementovat vsichni stejne. Jinak by zrejme nebyl ani ten XMPP, protoze ten by udelal format A, jinej by udelal format B atd.

    Jingle je zaneseny rozsireni XMPP, veril bych, ze se na tom pracuje, ale jeste proste neni final. Dej jim prachy, at to jde rychlejc a budes spokojenej.

    Jinak, v manualu ke Kopete (http://docs.kde.org/development/en/kdenetwork/kopete/) neni o videu zminka, na http://www.jabber.cz/wiki/Jingle pisou, ze Kopete ma experimentalni podporu ve vyvojove verzi a v 0.12 verzi, stejne tak PSI ma exp.podporu ve vyvojove verzi. Proste nikdo nechce vydavat jingle voice&video za stabilni, kdyz jeste XMPP stabilni verzi nevydalo.
    4.4.2009 08:00 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Pokud budou čekat, přijde to nejdříve za pět let. A v té době budou technologie zase někde úplně jinde.

    Mnohem lepší je implementovat na úrovni nejsilnějšího hráče, tím bude asi momentálne Google Talk. Až jednou přijde specifikace, všichni JEDNODUŠE aktualizují.

    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    6.4.2009 12:03 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Ta aktualizace není jednoduchá a trvá také několik let, kdy se musí udržovat zpětná kompatibilita se starším protokolem. Vývojáři kolem XMPP by mohli vyprávět. A že za několik let bude technologie jinde – proto je snaha vytvořit protokol, který nebude za dva týdny na prd. ;)

    Jinak Empathy funguje, Gajimu podpora AV nějaký ten rok hnije v repository, Pidgin to má za pár… Psi vypadá celkem nadějně. Blogování ale ničemu nepomůže. :)
    saly avatar 3.4.2009 16:46 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Jenže kdyby XMPP Foundation, nebo jak se to jmenuje mělo dodávat krevní transfůze, tak je 9/10 lidstva 10 let po smrti.

    Podle toho co vím, u téhle nadace prosadit a dočkat se schválení, uznání nějakýho standardu je naprosto nemožné.

    Co se týče Kopete, tak když jsem si nainstaloval stable KDE (4), tak v Kopete je záložka Jingle a u kontaktů něco jako "zavolat", žádné SVN, experimental, nebo tak jsem nestahoval ...

    saly avatar 3.4.2009 16:47 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Sakra, má to být odpověď na předchozí příspěvek.

    3.4.2009 21:33 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Jenže kdyby XMPP Foundation, nebo jak se to jmenuje mělo dodávat krevní transfůze, tak je 9/10 lidstva 10 let po smrti.

    Jako deti jsme na takovyhle vety odpovidali Kdyby nebyly rybniky, tak by ryby musely rust v prdeli (mene sprosta variant na stromech je pro deti, na tebe jsme si dovolil pouzit dospelackou verzi). Jinak, nastesti krevni transfuze nedodava, takze to zase tolik nehori, na druhou stranu, udelat transfuzi taky neni tak jednoduchy, ze prijdes do nemocnice, vezmou krev, daji ji do sacku a za 10 minut uz nekdo tu tvoji krev dostava. Nejsem sice doktor, ale rekl bych, ze po odebrani tu krev taky nejakou dobu nejdriv testujou, jestli se tam neprokazou nejaky nemoci a teprve potom je mozne ji pouzit, takze ten tvuj priklad selhava.

    Podle toho co vím, u téhle nadace prosadit a dočkat se schválení, uznání nějakýho standardu je naprosto nemožné.

    No, tak to jsem docela rad, ze to takhle funguje. Osobne jsem radsi, kdyz se nejakej standard promysli poradne, nez kdyby nejakej blbec vymyslel nejakou kravinu a pak ji za prachy behem jednoho dne protlacil jako standard. Takovyhle chovani uz tady mame a moc se nam nelibi (pokud muzu mluvit i za ty ostatni)

    Co se týče Kopete, tak když jsem si nainstaloval stable KDE (4), tak v Kopete je záložka Jingle a u kontaktů něco jako "zavolat", žádné SVN, experimental, nebo tak jsem nestahoval ...

    No, tak to je hezky, ze naimplementovali nejaky jingle, ale standard to zatim neni. Coz prakticky znamena, ze muzes sice nekomu zavolat, ale treba to vubec nemusi fungovat, protoze druha strana bude mit jinej klient (pripadne i stejnej klient) s nejakou jinou verzi/implementaci libjingle a pak budes nadavat, jakej to shit ten libjingle, kdyz se dva lidi se stejnym klientem nedovolaji.

    saly avatar 3.4.2009 22:26 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    No, myslím si, že je lepší, když se do klientů naimplementuje nějaká ta Jingle, která je byť jen návrh, nebo ta Googlácká, hočico, hlavně když budu mít nějakou možnost si po jabberu zavolat, než nulovou. Nevidím problém, pokud by vv bylo implementované ho po vydání finálho standardu pozměnit, což věřím by nebyl zas takový problém, protože nevěřím, že by se to kompletně přepsalo. Pak by podpora standardní Jingle trvala chvilku, než oproti tomu, že vývojáři počkají, až to někdo prohlásí za schválené.

    4.4.2009 01:55 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Google talk ma, tak pouzivej to, ne?

    Nektery ostatni maji experimentalni podporu - nikdo ti nebrani si stahnout tuhle verzi a pouzivat.

    Nektery lidi vzali oficialniho klienta a vrazili do nej libjingle. Napr. ze psi vytvorili jabbin (http://en.wikipedia.org/wiki/Jabbin), mozna by se nasly i dalsi projekty.

    Dost jabber klientu je OSS, stejne tak libjingle. Nikdo ti nebrati vlastnima silama, pripadne si zaplatit svy vlastni vyvojare, aby ti do tvyho oblibenyho klienta tu funkci videa implementovali (otazka ale je, s kym si pak vlastne zavolas).

    Dale, jedna vec je mit nejaky standard, k nemu udelat knihovnu s nejakym API a pak pripadne pouze menit funkcnost knihovny se zachovanim API. Pokud ale jeste neni standard hotovy, nikdo nemuze dopredu rict, jake API bude potreba a jestli se nebude menit, proto predpokladam, ze se nikomu nechce ted pouzit libjingle, protoze si nemuzou byt jisti, ze se nezmeni standard tak, ze to ovlivni API libjingle a kvuli tomu se pak bude prepisovat cely kod. Zrejme se radeji tvurci soustredi na jine funkce, ktere jsou uz stabilni.

    Ale proc se nezkusis zeptat sam vyvojaru, proc libjingle nepouzijou? Proc se nezeptas primo na XMPP, proc jeste neni rozsireni jingle oznacene jako stabilni?

    saly avatar 4.4.2009 12:59 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Ty seš ale vtipnej. GTalk pro Linux není, takže si z Linuxu nezavolám a ani na Linux.

    Jabbin byla jenom taková ukázka, která ani moc pořádně nefungovala a poslední verze je někdy z roku 2006 a web už ani neexistuje.

    Jako, chápu tu vaší věc okolo standardů, že by to bylo nejlepší, kdyby ten standard byl a všichni ho implementovali, taky s tím souhlasím. Nicméně XMPP Foundation jasně prokázalo, že takhle to bude nejméně za takovou dobu, kdy se VV používat již dávno nebude. Pinky sám říkal, že až Jabber bude mít normálně VV, bůhví, co bude mít konkurence.

    6.4.2009 12:07 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    A co se bude v dohledné době používat místo audio/video hovorů? Nějak jsem si nevšiml nějakých průlomů na poli okamžité teleportace lidských těl nebo telepatie.

    Spíš než že by konkurence přišla s náhradou AV, tak prostě budou mít nějaký jiný tahák z úplně jiného soudku. Ale na tom se v XMPP komunitě také pracuje (např. integrace s webovými službami, geolocation atd.).
    3.4.2009 22:45 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Asi takto: po +- čtyřech letech od původní implementace bych čekal nejen odladěný standard, ale i implementaci ve všech "normálních" klientech...
    4.4.2009 01:56 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Kdo ti brani? Licence ti zarucuje svobodu vzit kod, upravit ho/pridat funkce a sirit dal.

    4.4.2009 08:06 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Tyhle řeči jsou IMHO již obehrané.

    Jak vidmo, všichni hlavní klienti to již nějakým způsobem implementují, protože čekat na evidentně neschopnou organizaci až vydá standard, je v tuto chvíli nesmysl.

    Takže za chvíli si budeš moc říkat pro sebe: co mi brání vzít kód a odstranit ty nečisté nedstandardní rozšíření :-D

    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    4.4.2009 13:10 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Co mate za distro? Kde to presne je? Ja v kopete nic takoveho nevidim...
    saly avatar 4.4.2009 14:15 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?

    Arch Linux, je to někde v nastavení účtu. Momentálně vám neřeknu kde přesně, nebo jakou mám verzi Kopete, jelikož je můj ntb tak trochu nefunkční.

    David Watzke avatar 4.4.2009 20:00 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Protože to v Kopete není napevno a asi to nemáš zkompilovaný s podporou Jingle.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    5.4.2009 16:41 Murry | skóre: 16 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Prave toto jsem chtel zjistit. Protoze chci to hlavne pro cloveka, ktery ma kubuntu a tam nejsou USE flagy:-)
    Nicky726 avatar 3.4.2009 18:47 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Že bychom se dočkali vv v Pidginu?
    Kopete umí videohovory na jabberu? Nebo jsem něco nepochopil? Vím, že tam je jakási ne moc funkční podpora videa a zvuku v msn, ale u jabberu jsem si ničeho nevšiml.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.