abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    eComStation, chci tvé UNDO

    14.10.2005 01:48 | Přečteno: 1575× | Plané filozofování

    Tak jsem na radu OS News vyzkoušel demo k eComStation, což je pohrobek OS/2 od IBM. Byl jsem na ten kus softu docela zvědavý, kdysi (tak před deseti lety) jsem viděl na Invexu prezentaci OS/2 Warp jakožto konkurence Windows 95. Od té doby OS/2 živoří, znám jen jednoho aktivního uživatele (a to mám asi ještě štěstí), IBM se přeorientovala na Linux a tohle prodala.

    Nuže, vypálil jsem cédéčko a nabootoval. Naběhlo to krásně, grafickou kartu to bezvadně nakonfigurovalo, překreslovalo se to velmi rychle. Grafické prostředí samotné mě ovšem nezaujalo. Vizuálně je to tak na úrovni těch W95 (nebo ještě hůř, jako mix Windows 3.11 a GTK 1.0). Widgety ošklivé a ještě k tomu nekonzistentně :-). Ikonky taky nic moc.

    Z hlediska funkčnosti jsem byl trochu zmaten. Všechny konvence z Windows/KDE/GNOME byly přesně naopak - kontextové menu se objevuje nad kurzorem, tlačítka na ovládání oken jsou zpřeházená (křížek pro zavření je tam, kde obvykle bývá tlačítko pro minimalizaci). Ale budiž, jde čistě o zvyk.

    Originální minimalizace

    Další originalitu jsem málem nerozdýchal. Otevřel jsem několik oken a ta pak minimalizoval. Naivně jsem si představoval, že se takové okno objeví někde na taskbaru. Pravda, nějaký takový pruh tam byl, ale to okno prostě zmizelo a nikde se neobjevilo žádné tlačítko nebo ikonka, nic. Ale potom jsem tu zradu odhalil. Okno, které je minimalizováno, se skryje zpět do ikonky, ze které "vzešlo" poklikáním. Ikona, která skrývá minimalizované okno, má zašrafované pozadí a když se na ni pokliká, okno se obnoví. Jeden z důsledku tohoto řešení je, že není možné spustit více instancí jedné aplikace.

    Nebo si představte si následující scénář: Na ploše je ikona "Internet", poklepáním se zobrazí okno, ve kterém jsou ikony internetových aplikací, mezi nima Firefox (byla tam verze 1.0.7, tleskám). Poklikáním spustíte Firefox, který ihned minimalizujete. Ikona Firefoxu v okně "Internet" dostane zašrafované pozadí. Nyní zavřete okno "Internet", ikona "Internet" na ploše tedy zašrafovaná nebude. No a teď vám na počítači běží aplikace (Firefox), aniž by to bylo na první pohled patrné. Poznáte to, až otevřete okno "Internet".

    Jste vizuální hackeři?

    A další zajímavost. Když si zobrazíte vlastnosti nějakého okna, stane před vámi celkem košatý konfigurační dialog. Kromě jiného je možné v něm nastavit ikonku, ale co víc! Je tam i tlačítko "Edit", které otevře jednoduchý editor ikon a defaultní ikonu můžete pozměnit. Změna se ihned projeví, já jsem zeměkouli z ikony "Internet" přimaloval do Atlantiku nový kontinent :-). Tomu říkám uživatelská konfigurace.

    Dialog jako dokument

    Ale narazil jsem i na jednu fíčurku, kterou bych chtěl do GNOME. Ale nejprve malá odbočka. Ve Windows a KDE fungují konfigurační dialogy tak, že uživatel si nakliká, co potřebuje, a potom stiskne tlačítko "OK" nebo "Apply", čímž změny potvrdí. Gnomáci ale tvrdí, že tento postup je zastaralý - je z dob, kdy byly počítače pomalé a uživatel po stisku OK šel na kafe. Proto celá řada dialogů v GNOME nemá potvrzovací tlačítko, všechny změny se aplikují okamžitě. Nevýhodou tohoto přístupu je samozřejmě to, že uživatel může něco omylem překliknout a nemusí být schopen to vrátit do původního stavu. Naštěstí GNOME moc konfigurovat nejde :-).

    eComStation v tomhle strčí všechny do kapsy. Jakékoliv kliknutí v dialogu se okamžitě projeví, ale navíc je zde kouzelné tlačítko "Undo", které zase každý krok umí vrátit zpět. Prostě konfigurační dialog je "dokument", který uživatel edituje a může se v úpravách vracet.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Josef Kufner avatar 14.10.2005 07:39 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Bugzilla
    To vypadá jako přesně to co dialogům v Gnome chybí. Už jsi poslal Feature request do Gnomacky bugzilly?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    14.10.2005 09:16 Filda
    Rozbalit Rozbalit vše $$$
    Chtěl jsem ten system taky vyzkoušet, docela me zaujal svejma featurama, nicméne jsem se na to vyprdnul ve chvíli kdy jsem zjistil, že za to chtěj prachy :(
    14.10.2005 09:20 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: $$$
    Za to vyzkoušení přeci nic nedáš.
    14.10.2005 16:56 Filda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: $$$
    A co když se náhodou zamiluju a budu do konce života neštastnej?
    14.10.2005 22:56 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: $$$
    Láska prostě nějakou tu korunu stojí :-).
    Josef Kufner avatar 14.10.2005 23:06 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: $$$
    A tahle láska ještě k tomu žere jenom elektřinu a dá se kdykoliv jednoduše vypnout. To je více než výhodná nabídka...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    hwsoft avatar 15.10.2005 12:26 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: $$$
    No zase musim rict, ze peniz ktere jsem sveho casu investoval do OS/2 WARP, jsem nikdy nelitoval. Kdo zkusil vice pracovat s OS/2 musi uznat, ze to je pohoda. Odezva systemu i pri velke zatezi je velmi dobra, v tom se ji Linux teprve blizi po aplikaci z RT patchu.
    14.10.2005 10:28 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše hmm... gnome
    Zdravim

    Ja uz jsme si sice zvyknul, ze dialogy v gnome se chovaji uplne jinak nez veskery zubytek sveta, ale i tak nadavam jeste ted.

    Nicmene memu otci jsem vcelku slozite musel vysvetlovat jak se pouziva save dialog v gimpu (kdyz to chce ulozit do jienho adresare) a ze na nekterych dialozich to tlacitko OK nebo budiz skutecne neni. Proc to udelali takhle slozite jsme nezjistil doted. Ten dialog je fakt divnej...

    Ten chybejici cudl "Budiz" mi nevadi, ale IMHO zatrzitko "zobrazovat nahled" nebo "aplikovat zmeny ihned" by bylo asi logictejsi.

    To je jen takova mala odbocka do sveta gnome.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    14.10.2005 11:05 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm... gnome
    Mně se gnomácké dialogy líbí, i s tím OK vpravo dole, save dialog je IMHO výborná práce.

    Jistě, "aplikovat změny ihned" by se možná hodilo, jenomže oni se snaži ořezat počet ovládacích prvků na minimum.
    14.10.2005 12:58 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm... gnome
    Až jim to někdy trochu ulítne.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    14.10.2005 17:51 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: hmm... gnome
    Nový Gtk save dialog je katastrofa srovnatelná snad jedině s open dialogem xdvi - ten ovšem omlouvá doba vzniku. V GIMPu při ukládání skřípu zuby a bety Firefox 1.5 jsem zatím zapudil a usilovně doufám, že si to vývojáři ještě rozmyslí (ale moc tomu nevěřím).
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.10.2005 16:07 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Minimalizace
    Takhle, pokud si dobře vzpomínám, fungovala minimalizace u Win 3.1....nebo ne?
    14.10.2005 22:26 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizace
    To jo, ale na Ctrl-Esc byl seznam všech oken.
    Josef Kufner avatar 14.10.2005 23:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Minimalizace
    Pokud se pamatuju dobře, tak se ale schovávala ta aplikace do jiné ikonky v rootwindow.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    15.10.2005 11:40 bhy | skóre: 35 | blog: bhyblog | brno
    Rozbalit Rozbalit vše Originální minimalizace
    Okno, které je minimalizováno, se skryje zpět do ikonky, ze které "vzešlo" poklikáním.

    tohle, nebo něco podobného, bylo normální třeba v systému nextstep. (používá to tedy i gnustep, jehož součástí je windowmaker.) když se to člověk naučí, může to být velmi efektivní a pohodlné, víc než řešení ve win/kde/gnome.
    17.10.2005 09:52 Boldos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: eComStation, chci tvé UNDO
    Celkem hezky clanecek, nicmene neni zcela korektni. Napriklad neni pravda, ze nelze spustit/otevrit vicekrat jeden objekt na plose. Toto chovani je konfigurovatelne. Take minimalizovat lze asi tremi zpusoby (minimize/hide..., do ikony na plochu podobne jako ve win31)... Toto chovani je konfigurovatelne. Plocha v OS/2 and/or eComStationu neni o vzhledu ale o funkcnosti (je ale take plne skinovatelna). Napr. moznosti konfigurovat spoustetni objektu z plochy, drag&drop objektu do setup sheetu a pod. a mnoho a mnoho dalsiho, co neni na ostatnich desktopech (ani linuxovych) vubec bezne.

    Napr.: http://www.os2world.com/forum/Public/Uploads/Post-71-124-MyDesktop___RDM___2005_05_07_21_30_00.gif (ty statistiky v dolni casti jsou seamless integrovane do desktopu a updatovane v RT) http://www.os2world.com/forum/Public/Uploads/Post-71-41-Chris2.jpg

    To co lze poznat z DEMO cd je pouze spicka ledovce, ktera byla autorem jeste ne zcela pochopena. (No flame plz, pouze konstruktivni kritika...)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.