Google Chrome 136 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 136.0.7103.59 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 8 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 4.5.0. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Byl vydán Mozilla Firefox 138.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 138 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Šestnáctý ročník ne-konference jOpenSpace se koná 3. – 5. října 2025 v Hotelu Antoň v Telči. Pro účast je potřeba vyplnit registrační formulář. Ne-konference neznamená, že se organizátorům nechce připravovat program, ale naopak dává prostor všem pozvaným, aby si program sami složili z toho nejzajímavějšího, čím se v poslední době zabývají nebo co je oslovilo. Obsah, který vytvářejí všichni účastníci, se skládá z desetiminutových
… více »Richard Stallman přednáší ve středu 7. května od 16:30 na Technické univerzitě v Liberci o vlivu technologií na svobodu. Přednáška je určená jak odborné tak laické veřejnosti.
Jean-Baptiste Mardelle se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.04.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
TmuxAI (GitHub) je AI asistent pro práci v terminálu. Vyžaduje účet na OpenRouter.
Byla vydána nová verze R14.1.4 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy v poznámkách k vydání. Podrobný přehled v Changelogu.
Bylo vydáno OpenBSD 7.7. Opět bez písničky.
nejsou syrové brambory jedovaté?
Bolo to takto: Jindra išiel s Červenáčikom do dediny pre čerešne a po ceste sa chcel napiť zo studničky ale ponáhlali sa tak sa nenapil. Kúpili čerešne, dosť aj pojedli a cestou späť sa tam Jindra napil a keď sa vrátili do tábora tak Jindru bolelo brucho a museli ho odviezť na korbe nákladného auta do nemocnice kde sa im dostalo ponaučenia, že na kôstkové ovocie sa nemá piť!!!
„Může to způsobit (a velmi často i působí) bolest břicha a průjem. Třešně jsou sladká voda a sladká voda velmi snadno kvasí,“ vysvětluje. Podobné případy bolení břicha po třešních nejsou ojedinělé. ...
Blbost to není, mnoha lidem to může skutečně velmi vážně ublížit. Kromě sebe vím i o dalších. Já když si dám na třešně vodu dřív než za dvě hodiny, začnu se nadýmat (a to tak, že po půl hodině bolestí ani nevidím) a pak následující dva dny seru jako zjednanej. Párkrát jsem zkusil, zda tohle doporučení je pravda... v zájmu svého života jsem to přestal zkoušet. Fakt to svinsky bolí :/
...nebude neco v poradku :)
Ty.
Tam ale píšou, že se jedovatost solaninu projeví až u jedné zelené brambory nebo kila zralých brambor (hlíz).
Jinak já měl vždy za to, že jedovaté jsou plody (což i článek na wikipedii potvrzuje).
Takze, jezte brambory syrove, varenymi se muzete otravit!Ty si jelito, dědku
To, že sa kečup (a tie ďalšie veci) nedajú jesť so sladkosťami je povera. Skúšal som kečup s nutelou na chlebe a úplná pohoda. Aj tak sa to v tom žalúdku zmixuje, tak čo? Jediný problém je s tým, že to chutí strašne, ale strašne odporne
Chleba s horcici je super.
To je úplne v pohode. Vianočka je síce sladká, ale len tak nejak backgroundovo (samozrejme záleží od prípravy. Naša domáca raz bola ako med )).
Určite skúsim. Som zanietený experimentátor Len akurát nemám vianočku po ruke.
Asi nesleduješ poriadne diskusiu, ale je práve o tom, že miešanie sladkých a slaných vecí nemusí byť nutne zlé
Prečo sú tam zbytočne? Hrozienka sú geniálne aj v slaných jedlách, napríklad v ryži a pod.
To prasárna bola, ale ničmenej to aspoň dokazuje, že nechutná všetko s kečupom ako kečup. Nutela s kečupom chutí ako grc Ale inak to nemalo byť o kečupe. Proste občas je zaujímavé skombinovať chute, ktoré sa bežne nekombinujú a hodiť napríklad k mäsu ovocie (niektoré podobné jedlá sú moc dobré) a tak.
Tatarka s chlebem je normalni. Majoneza je imho hnus s cimkoliv.Mezi tím nějaký rozdíl?
Presne tak. A kto niekedy videl ručnú výrobu za pomoci zmiešavania žĺtka a obrovského množstva oleja aj rozumie tomu prečo vyzerá tak, ako vyzerá Ničmenej, nechutná je len sama o sebe. Keď sa zmieša napríklad so zemiakmi a ďalšou zeleninou + horčicou do zemiakového šalátu, tak to je mňam mňam. Otázka je, či by nebolo aj bez tej majonézy, ale to som nikdy neskúšal
Pokud tvoje matka dela nejaky zdravotni salat...
Máti začala pěstovat japonské ředkvičky a pampelišky a divila se, že nejsem nadšen. Vůbec, ty ženské mají různé podivné nápady... babička se svého času živila sauerkrautem (Warum nicht?) a syrovátkou.
Jogurt v jidle je super...
Ale neměl by to být ten škrob u nás prodávaný.
Šaláty sú geniálne. Poznám človeka, ktorý sa nimi dosť živí (a nie je to žiadny vegetarián, nie je preňho nad poriadny biftek ), často si ich robí na večeru a už som ich uňho párkrát mal a bola to paráda. Stredomorskú kuchyňu považujem ja osobne za jednu z najlepších
Holandia a Selský jogurt na obale proklamujú, že je v tom živá kultúra (čo AFAIK žiadne iné druhy jogurtu nerobia) a ten jogurt chutí naozaj inak a má úplne inú konzistenciu. Ale skutočný po domácky vyrobený jogurt som ešte nemal, takže si nie som istý, či je to už to pravé, alebo len o trochu lepšie
sauerkrautemTak to i ta moje. Ještě pěkně fermentovanou(nebo co) v soudku. Smrad jako by si někoho zabil, ale když se to povařilo, tak to není špatné. Vůbec Slováci jsou na tu jejich kapustu nějak zatížení.
s travou
Už sa z toho bežne robia aj šaláty?
salát nemá tu požadovanou "plnost"Dostatečný obsah harmonických frekvencí?
Nechutna jogurt?Ano, nechutná jogurt. Nevím, co je na tom těžkého k pochopení
Ten opravdovy nebo ta nahrazka co se prodava v ceskych supermarketech?Jakýkoliv.
Kazdopadne to neni podstatne, ten jogurt je surovina. Ja taky nemam rad mouku, ale kolece mam rad moc :).Což to já si jogurtové pečivo (takové, kde se jogurt dává do těsta a to se pak peče) také dám docela rád. Nechutná mi syrový jogurt. Možná kdyby byl v nečem v množství menším než malém, pak bych s ním asi neměl problém.
Znam spoustu lidi, kteri trvali na majoneze, a kdyz si dali salat s jogurtem, jedine co poznali bylo, ze jim chutna vic nez obvykle a cim ze to je :).Lidé jsou různí. Tak jako mi nechutná pečivo mazané margarínem (jakýmkoliv) místo másla, nechutná mi ani salát s jogurtem.
A srovnani s zarovkami je uplna blbost, jogurt neni zadna nahrazka a vsadil bych se, ze se pouzival driv nez majoneza.Jogurt možná není náhražka, ale v mém pohledu je ekvivalentní k zářivce, kdežto majonéza k žárovce (i energeticky
To samy treba kysely mliko, to by snad nepil nikdoSakra, to se divím, že potom jde žinčica, kefír, acidofilní mléko a podobné dobroty tak dobře na odbyt
Kefír a acidofilné mlieko je AFAIK úplne niečo iné. Kyselé mlieko som mal to "potešenie" piť raz v živote a nie je to nič pre mňa. Kefir a Acidko si dám hocikedy.
Jednoducho? Z mlieka sa vyrába asi 100 rôznych produktov, toto sú len 3 z nich
No tak ale aj medzi Acidkom a Kefírom je podstatný rozdiel. Uznávam, že niečo málo spoločné to mať môže, ale moja skúsenosť je presne opačná
No ale Vlastik nespecifikoval, jakým způsobem to mléko kysalo. A pamatuji si dobu, kdy se dalo "normálně" zkyslé mléko použít do jídla, když už ne vypít.Záleží na tom, jaké jsou tam mikroorganismy. Pokud jsou to bakterie mléčného kvašení, mléko kysne "správným způsobem". Když se ale otevře trvanlivé mléko nebo vysoko pasterizované mléko, dostanou se do něj všelijaké bakterie ze vzduchu a ty pak mohou vyvolávat úplně jiné procesy, než jsou žádoucí. Proto je lépe, když mléko kysne "řízeně", tedy přidáním ušlechtilých bakteriálních kultur.
Sypete tieto fakty z rukávu, alebo k tomu máte nejakú encyklopédiu (je mi jasné, že o tom viete veľa, ale dohľadávate si informácie, aby ste boli úplne presný)? Ak sa jedná o online encyklopédiu a je na ňu odkaz, tak by som ho poprosil ...no a ak to máte z hlavy, tak poklona
Nemala to byť kritika, len som bol zvedavý
Taky jsem měl docela rád ty granulované ovocné čaje (hlavně citronový). Prostě jsem je baštil jen tak lžičkouA trávicí soustavu máš celou?
To, že niečo pôsobí na glazúru ešte neznamená, že to pôsobí na človeka Ale inak, ja tiež tieto umelé monstrozity typu ľadové čaje a spol. nemusím. Najradšej (keď už niečo) si spravím pravý japonský zelený čaj z normálnych lístkov. Môžem aj biele a čierne a paimutan, ale tie mi nechutia až tak ako zelené.
Btw, jeden argument za všetky, skús na tú glazúru nanášať pravidelne HCl, ktoré máš v žalúdku, že či bude po pár rokoch celá
Ja to tak aj beriem, ale som hnidopich a nedá mi to
Koupili jsme si kdysi s bejvalkou ručně dělané předražené hrníčky ... ten její měl úplně vyžranou tu glazuruTak na tohle bacha. Sice nevím, jaké složení ta glazura měla a jak byla pálena, ale je to hodně podezřelé. Někteří keramici totiž klidně dají dovnitř olovnatou glazuru (protože svou keramiku prodávají jen jako dekorační, neporušují zákon; dnes už se olovnaté glazury snad ani nesmí prodávat, ale leckdo má staré zásoby a hlavně dříve se používaly běžně) a kvůli ušetření peněz pálí na nižší teplotu, než na kolik se ta glazura pálit má. Pokud se použije glazura určená na vnitřní povrchy a vypálí se při správné teplotě, měla by být chemickou odolností srovnatelná se sklem (a hlavně se z ní neuvolňuje nic jedovatého).
Jedovata latka v zemiakoch (solanin) vznika tak, ze iste casti duziny (zrejme nejake plastidy) navyknute na tmu sa dostanu na svetlo a tam chcu fotosyntetyzovat, teda zozeleneju. Pri tom sa tam vsak vytvara aj iste mnozstvo solaninu, ktory je skodlivy. Preto by sa nemaly jest tie nazelenale casti, obsah jedov v ostatnom zemiaku nemoze byt moc skodlivy, vsak kto ich vari vo 170 stupnovej vode :)
Zemiaky sme doma na dedine pestovali roky a to v slušnom množstve, ale ani raz som nevidel zelený zemiak. Teda, kým som nenavštívil Pražské hypermarkety
Ja sa poctivo priznávam, že zemiaky v tak teplej vode nevarievam
To som si aj myslel (alebo mi to dokonca možno doma niekto povedal kedysi dávno). My sme ich vykopali, okamžite hádzali do vreca a potom šup s nimi do pivnice. A odtiaľ šli buď na tanier, alebo ak ich bolo moc a dožili sa, tak ďalší rok na výsadbu
Jsou jedovaty ... teda ve skutecnosti nejsou .... ony jsou totiz halucinogenni ....
Cože? TO se musí testnout.
česky je to pica nebo pika, záleží na zdroji
Pica is a medical disorder characterized by [...] an abnormal appetite for some things that may be considered foods, such as food ingredients (e.g., flour, raw potato [...])
No, pokud na ně nemáš nějak přehnanou chuť, tak jsi asi v pohodě.
Fakt je to tak dobré? Ja som jedol zatiaľ len polosurové (keď som sa nevedel dočkať, kedy sa dovaria ). Asi skúsim zajtra malý experiment. Btw, tiež som sa čudoval, prečo tomu Francúzi hovoria tak, ako hovoria. Národ chorých ľudí
Jj, tiež mám takú nejakú skúsenosť, tá chuť je veľmi nezvyklá. Ale pre istotu to ešte dnes otestujem, nech môžem pokojne spávať
Kotlety + zemiaky + šľahačka, ak je to to, čo myslím (doma sme tomu hovorili francúzske zemiaky), je geniálne jedlo, to testovať nemusím
U nás v podstate tiež a v tom prípade som tie kotlety na bramborách vôbec nepochopil, nepoznám ich a ešte som ich nemal Ale určite ich chcem ochutnať. Budem musieť niekoho donútiť, aby mi to uvaril
Ach, som sa tešil, že si vyrobím niečo nové, ale už pri druhom kroku som sa zarazil -- uvedomil som si, že nemám trúbu Ale až budem doma na Slovensku (študujem v Prahe), tak to rozhodne skúsim
Ven za slečnami nepůjdu (hádej proč)No ven za svlečnami nepůjdeš proto, že se potřebuješ nálehavě svěřit ve svém blogu veřejnosti co si vezmeš sebou do báglu do Švédska a že tam budeš spát v igelitu. Teď mi ještě řekni co je keška a ť si doplním vzdělání :-O
Mám skúsenosť, že to, kedy zaliezajú, a to, kedy ich niekto ide zavrieť, spolu silne koreluje
Jj, ja viem, že zaliezajú, tiež sme mali slepice Ale ak ich ideš zavrieť skôr a naženieš ich lopatou, tak mám vyskúšané, že zalezú tiež
Tiskni
Sdílej: