abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 745 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Akademy 2010 Tampere

    6.7.2010 18:38 | Přečteno: 1285× | Linux | Výběrový blog

    Tak je tedy zase na čase ozvat se z nějaké zajímavé konference (ano, už jsem si všiml, že snad o ničem jiném nebloguji...). A tentokráte je to zase Akademy a to prosím z Finska, ročník výtečný, léto 2010. Chvíli jsem si říkal, že potěším Roberta a napíšu to ve článkové verzi k publikaci na Ábíčku, ale přirozená lenost mě odradila :)

    Kupodivu nezačnu přípravou a cestou, jak je u mě zvykem, ale rovnou skočím na samotnou Akademy. Přeci jen jsem ještě na kolejích a cesta domů nás čeká za nějakých osm hodin. Ano, nás - jsem tu letos s Lukášem Tvrdým, kouzelníkem se štětci z Krity. Asi můžu jako začátek Akademy označit uvítací párty v Demole, což je malá společnost zabývající se výzkumem pro Nokii a zkoumat se tam musí perfektně. Open space v jednom patře bývalé továrny na bavlnu, s pohovkami, kompletem Rock Band, prostě krásně industriální a musí se tam skvěle dělat (a taky dřímat na gauči). Končilo se ovšem brzy, ono se taky v sobotu ráno (3. 7. 2010) i brzy začínalo. Adriaan de Groot uvedl celkem nudnou keynote na téme MeeGo (Valtteri Halla, manažer z Nokie). Nokia a Intel jím ovládli půlku Akademy letos a bylo to zajímavé téma prvního dne konference. A Nokia si fakt s Qt věří - chtějí s ním převálcovat zbytek a to jak na Symbianech, tak i na MeeGo. Následoval George Goldberg s Telepathy a KDE a dodal mi chutě přepsat Makneto (která mě s představou tolika práce přešla bohužel). Espen Riskedal zůstal v logické smyčce, kdy vysvětloval, že na Ovi Store jde dostat aplikace zadarmo a to jen za 50 euro. O tohle téma se zajímám, ale podání opět slabší. Po přestávce jsem minul přednášky, protože jsem se zasekl s Lubošem Luňákem a probírali jsme, co by se nám líbilo v našich distrech i jeho OBS KDE SPEC generátor (pokřtěný jako SPEKulator). Líbí se mi, líbí. Po obědě mluvil Artur Duque de Souza a Alexis Menard o Plasmě v kapse - nebo-li Plasma Mobile. Aktivity v telefonu jsou zajímavý nápad. Dále jsem si dal opět Adriaana a to jako představitele KDE e.V. a trošku té legální stránky KDE, kterou samozřejmě v Red Hatu i Fedoře řešíme. Přednášky jsem zakončil Boostem v KDE, ale opět jsem se lekl míchání těchto dvou věcí. A nakonec to nejlepší - večerní párty v otřesném klubu jménem Love Hotel. Naštěstí měli lahváče Krušovic :D Jo a Yrvin Knut předvedl jeho slavný robodance. Cestou zpět jsem udržoval na chodníku jednoho KDE kolegu, který měl tu čest mít na starosti rozdávání lístků na free alkohol (nebudu jmenovat :D). A co byl největší mazec - o té půl čtvrté ráno byl normální den - slunce již pražilo a světla jako u nás přes den.

    Neděle začala naštěstí později a to rovnou srdečným pozdravem ze Slovenska - Lukáš mluvil o Kritě, práci na ní jako komunitou placeného vývojáře a ukázal k jakým dílům vedou jeho štětce. Krita se totiž nově zaměřuje na digitální umělce a běžné editační vlastnosti nechává jiným a lepším v daném oboru (samozřejmě se dá použít i tak). Tajná služba jeho veličenstva Michaela Leupolda snad konečně vyřeší problém KWallet/Gnome Keyring a např. Firefoxího sdílení hesel. Luboš naopak mluvil o tom, jak si obyčejné Plasma hodiny v panelu vezmou tři mega paměti a jak si pěkně v KSysGuardu zobrazit perfektní přehled o obsazenosti paměti i s vysvětlením pojmů (od 4.5 prý). Sebastian Kügler se zase vrátil k tomu, jak dostat sociální sítě a komunikaci s weby na plochu KDE. Po drobném nedorozumění z předchozí noci snad vše zapomenuto :D Jo a pak keynote, samotný Aaron Seigo (prý se to čte jako Psycho :D) ukázal, jak dosáhnout oné geniality KDE bytí. Zároveň bokem přiznal, že fakt je to on, kdo udělal KRunner nepoužitelným. Jak rozjet KDE na Windows jsem opravdu radši vynechal. Po přestávce jsem se podíval, co je na Chakře tak skvělého a blížil se závěr samotné konference. To se Intel, Nokia, Canonical a BasysKom předháněli, kdo líp platí a kdo hledá víc Qt vývojářů. Prý se to ukázalo jako těžký oříšek. Nakonec se předaly výroční ceny a jedna z nich zcela zaslouženě směřovala k Anne Wilson, naší Fedora KDE uživatelce, jinak paní, co se stará o UserBase. Kdo má zájem - některé přednášky už jsou na netu ke stažení!!! (LinuxAlťáci nechť si vezmou příklad :D - trošku rýpání do vlastního hnízda). Tím skončil konferenční víkend, ale konec to nebyl. Akademy běží až do pátku, meetingy, BoFy atd... V pondělí ještě Nokia dělala prezentaci o vývoji v Qt pro mobilní zařízení, za zmínku z toho ovšem stojí opět jen náznak robodance, opět od Yrvina.

    Dnešní den jsem prošel různýmy BoFy, zajímavě skončil ten rebrandingový, který jsem tak trošku vyrýpal já a Troy Unrau se ho jako marketingový guru ujal. KDE SC totiž bylo šlápnutí do lejna, ke kterému nemělo nikdy dojít. Jak si sám situaci ujasním, tak o tom zabloguji, každopádně nás asi čeká Plasma budoucnost... Některé to hodně nadzvedlo (nebudu práskat), ale co už.

    Krom toho se ukázalo Tampere jako takové menší, ale zajímavé městečko, s jednou hlavní ulicí. Ale pěkné, taky drahé a na hodně míst člověk narazí na Plzeň či Kozlíka :D Lidi taky fajn. Jo a je tu Leninovo muzeum (ten moc fajn nebyl)! Ale já už chci domů, za maminkou! Jo, určitě jsem spoustu věcí už zapoměl, ale stálo to opět za to - poznat lidi tváří v tvář zlepšuje vztahy v komunitě, se spoustou lidí jsem pokecal a ve Fedoře i KDE se budou dít věci. A končím :D

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.7.2010 19:51 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    V TMP je super Rajaportin sauna. Sice není u jezera, ale topí se v ní kameny ohřátými spalováním dřeva. Pěkně to voní. A je hrozně stará. Může se tam používat vihta -- taková borová metlička.

    Taky se tam dají najít hříbky i hned vedle cyklistických stezek.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Rezza avatar 6.7.2010 19:59 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Tak saunu jsem tu opravdu nezkusil :( Na kolejich jedna je, ale kdyz ja tu skoro nebyl.
    6.7.2010 22:39 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    A že jsem tak smělý, na jakých kolejích jsi byl? Nebyl's v Hervantě?

    Píšeš, že TMP je malé město. To není tak docela pravda. Má 200k obyvatel, což je pro mě velké město. Ono je docela rozlehlé. Ve Finlandu mají hodně místa (:

    A ještě jsem si vzpoměl na něco zajímavého z Finska -- Salmiakki. Kdo neochutnal, neví o co přichází. Mě chutnaly.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    6.7.2010 22:53 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    My sme Fina v Helsinkach nadrali becherovkou, on nas Salmiakki. Viac na <> bolo samozrejme nam potom... :D Ale nabuduce nesieme minimalne Tatransky caj, aj ked to skor vidim na Zbojnicky (72%...pomsta :D).
    6.7.2010 23:34 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Já myslil Salmiakki v tuhé podobě. Tu tekutou jsem ale taky zkusil.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    6.7.2010 23:37 kyytaM | skóre: 35 | blog: kyytaM | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Tuha chutila menej ako JOJO lekorky. :) Ale super vec je taky nugat Fazer, skoda ze to tu nedostat. :( A super vo Finsku, ze clovek s bezlepkovou dietou nema problem. :)
    Rezza avatar 7.7.2010 03:37 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Jj, rozlehle je, ale 200k beru jako mensi mesto. Ja jsem se spis zdrzoval jen na mistech konfery, takze jsem si prosel centrum a dost - na vic opravdu nebylo casu. Koleje byly taky v centru, TOAS City - coz nic moc, strasny hluk pres noc... Zvlast stavi parkoviste a exploze celkem silne i pres noc. Byli jsme v restauraci vedle stavby, zacaly troubit vyztrazne klaksony a pak takove mirne zemetreseni nastalo.
    11.7.2010 07:28 honzasoukup
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Salmiakki vodku jsi ochutnal? To je teprve mazec. :-) Ve Finsku bylo dobře...
    11.7.2010 10:09 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Ochutnal, ale moc jsme ji neměli. Alkohol je tam hrozně drahý.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    15.7.2010 14:40 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Alkohol je tam hrozně drahý.
    Zajeď si do Norska. :D:D
    15.7.2010 15:27 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Byl jsi tam?

    Prý je to tam drahé. Ač jsem již v Norsku byl -- dvakrát, tak jsem neměl čas tam nějak popíjet, nebo nebyl žádný obchod v okolí nejméně 20km.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    Fluttershy, yay! avatar 20.7.2010 11:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Nevím, na co naráží Marek, ale když jsem byl v Norsku já, měli tam nějakých asi 160 (státních) obchodů s velice omezenou otevírací dobou a neskutečnými cenami.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 6.7.2010 20:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Jé, já chci taky dělat někde vývojáře a jezdit si takhle po světě!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Rezza avatar 6.7.2010 20:58 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    A co tomu brani? ;-) A vubec clovek nemusi byt vyvojarem, Anne Wilson dostala cenu za netechnicky prispevek - pise UserBase dokumentaci.
    Fluttershy, yay! avatar 6.7.2010 21:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Uvidíme.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Rezza avatar 6.7.2010 21:51 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    A tisk je samozrejme taky vitany :)
    6.7.2010 23:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    On se fláká ve Finksu a ani nenapíše :)))
    6.7.2010 23:35 Jary | skóre: 30 | blog: Jary má blog | Dům
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Jak tobě chutnají Samiakki?
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky. GitHub
    6.7.2010 23:37 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Je jich moc druhů na to aby se o nich dalo něco prohlásit. :) Salmiakki Koskenkorva se ale dá pít :D
    Rezza avatar 7.7.2010 03:39 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Jak flaka? Tvrde dre, do krve! Za vase KDE, teda sorry - po novu Plasma Desktop.
    10.7.2010 13:53 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Akademy 2010 Tampere
    Pořád jsem čekal na tvůj zápisek z Akademy - až mi utekl, ačkoliv nechápu, jak je to možné. Díky za počtení.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.